5/6/10

Η (νέα) επόμενη Ελλάδα: Ουγγαρία



Η επόμενη χώρα που θα βρεθεί σε δυσχερή δημοσιονομική κατάσταση ανάλογη με της Ελλάδας μπορεί να μην είναι η Ισπανία ή η Πορτογαλία, αλλά η Ουγγαρία, καθώς Ούγγρος αξιωματούχος δήλωσε πως η χώρα μπορεί να είναι κοντά στη χρεοκοπία.

«Δε είναι υπερβολή» να μιλάμε για χρεοκοπία, δήλωσε ο Peter Szijjarto, εκπρόσωπος τύπου του νεοεκλεγέντος πρωθυπουργού της χώρας Victor Orban, μεταδίδει το Bloomberg

Ο Ούγγρος αξιωματούχος κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση πως «διαστρέβλωσε» τα νούμερα και είπε ψέματα για την κατάσταση της οικονομίας.

«Είναι σαφές πως η οικονομία είναι σε μια εξαιρετικά άσχημη κατάσταση,» τόνισε ο Szijjarto, ενώ συμπλήρωσε πως «χρειαζόμαστε μια νέα αρχή, και μια επιτροπή διερεύνησης των γεγονότων» είναι ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Βέβαια, ο Szijjarto διευκρίνησε πως η κυβέρνηση δε θα επιτέψει στη χώρα να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο με την Ελλάδα.

Εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ουγγαρία για συνομιλίες με τη νέα κυβέρνηση

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Κεντρική Ευρώπη και τη Βαλτική, Christoph Rosenberg θα επισκεφθεί την Ουγγαρία όπου θα έχει ανεπίσημες συνομιλίες με τη νέα Ουγγρική κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε η Iryna Ivaschenko, εκπρόσωπος του ΔΝΤ στη χώρα, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο MTI.

Ο Rosenberg θα μείνει στην Ουγγαρία λίγες ημέρες για να συζητήσει την οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές της, με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους, όπως μεταδίδει το MTI, επικαλούμενο την Ivaschenko.

Η Ουγγαρία ήταν η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εξασφάλισε τη στήριξη του ΔΝΤ εν τω μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Το κεντροδεξιό κόμμα Fidesz κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές με συντριπτική διαφορά τον Απρίλιο, κατά του Σοσιαλιστικού κόμματος της Ουγγαρίας το οποίο έπρεπε να εφαρμόσει σκληρά μέτρα για τη διαχείριση της κρίσης.

Ο σκοπός της ανεπίσημης επίσκεψης του ΔΝΤ είναι να υπογράψει μνημόνια με τη νέα κυβέρνηση, ενώ δεν έχει καμία σχέση με την προγραμματισμένη αναθεώρηση της standby συμφωνίας της Ουγγαρίας με το ΔΝΤ, πρόσθεσε η Ivaschenko.
Κλιμάκιο του ΔΝΤ θα φτάσει αργότερα μέσα στον Ιούνιο στην Ουγγαρία για την επόμενη αναθεώρηση της συμφωνίας.

Σε ελεύθερη πτώση το χρηματιστήριο της Ουγγαρίας

Ελεύθερη πτώση σε ποσοστό της τάξης του 6% σημείωνε την Παρασκευή το χρηματιστήριο της Βουδαπέστης, καθώς οι επενδυτές βλέπουν το «φάντασμα» της κρίσης χρέους να πλανάται πάνω από την Ευρώπη και να απειλεί τη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης.

Τελικά ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Βουδαπέστης BUX έκλεισε με πτώση 3,34%, στις 21.288 μονάδες.

Αναλυτές της Nomura εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα θα αναγκαστεί να αυξήσει τα επιτόκια στην περίπτωση που το φιόριντ αποδυναμωθεί περαιτέρω πάνω από τα 310 φιόριντ ανά ευρώ. Σημειώνεται ότι την Παρασκευή το φιόριντ κατέγραφε χαμηλό 12 μηνών έναντι του ευρώ στα 287 φιόριντ ανά ευρώ.

Επίσης, η UniCredit αναφέρει ότι παρακολουθεί στενά την ισοτιμία του ουγγρικού νομίσματος με το ευρώ, ενώ εκτιμά ότι περαιτέρω αποδυνάμωση του φιόριντ μπορεί να οδηγήσει σε παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας της Ουγγαρίας για τη στήριξη του νομίσματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.