15/6/10

Θωρηκτό Αβέρωφ:καρατόμηση για το γλέντι


Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε το «γαμήλιο γλέντι» πάνω στο κατάστρωμα του ιστορικού θωρηκτού «Αβέρωφ», η κυβέρνηση ζήτησε εξηγήσεις από το Πολεμικό Ναυτικό και χτες το ΓΕΝ προχώρησε στην απόλυση του διευθυντή του μουσείου, αντιπλοιάρχου εν εφεδρεία Ευάγγελου Γαβαλά.

Ταυτόχρονα, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε εντονότατη παρέμβαση του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Ευάγγελου Βενιζέλου, με αποδέκτη τον αρχηγό ΓΕΝ, αντιναύαρχο Δημήτρη Ελευσινιώτη.

Παρά την καρατόμηση ενός αντιπλοιάρχου, ωστόσο, ο σάλος δε λέει να κοπάσει και η βεβήλωση του θρυλικού θωρηκτού έφτασε μέχρι τη Βουλή. Εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου άσκησαν δριμεία κριτική για την ανεξήγητη απόφαση του ΓΕΝ να επιτρέψει την πραγματοποίηση δεξίωσης στο πλοίο - μουσείο.

Οπως προέκυψε από την αλληλογραφία του ΓΕΝ αλλά και από την επίσημη πρόσκληση, η εταιρία του εφοπλιστή Λ. Πατίτσα ζήτησε άδεια για εκδήλωση - αφιέρωμα στα 100 χρόνια από την καθέλκυση του «Αβέρωφ». Αντί αυτού, όμως, ο κυβερνήτης του θωρηκτού επέτρεψε να τοποθετηθεί στολισμός με ανθοδέσμες στο φυλάκιο του μουσείου, να στηθούν μπουφέδες και να ανοίξουν σαμπάνιες πάνω στο κατάστρωμα.

Ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Θεόφιλος Λεονταρίδης, έκανε λόγο για βαρύ ατόπημα, που εκθέτει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και ζήτησε τον καταλογισμό ευθυνών στους υπαιτίους, ενώ σχετική ερώτηση κατατέθηκε και στη Βουλή. Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης, επισήμανε ότι το γλέντι στο θωρηκτό αποτελεί προσβολή της Ιστορίας, αλλά και πρόκληση «γκλαμουριάς» σε περίοδο οικονομικής κρίσης.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΟΥΡΛΗΣ-Agelioforos.gr

11 σχόλια:

  1. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Την πλήρωσε ο έφεδρος. Ποιος εδωσε την άδεια; Η αίτηση πρόεβλεπε τι περιλαμβάνει η εκδήλωση; Δηλ: χαιρετισμό, στολισμό του χώρου κλπ; Η άδεια τι περιλαμβάνει ακριβώς; Τι ευθυνες και νομικές επιπτώσεις υπάρχουν για τους πολίτες που (αυθαιρέτως;) άλλαξαν(;)το περιεχόμενο της εκδήλωσης; Τα σαίνια οι συντάκτες του Υ/Αμυνας τι λένε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγάπησα την Ελλάδα, δεν έφυγα από αυτήν ούτε για να σπουδάσω ,την εκχύλισα μέσα στην καρδιά μου σαν διαμάντι ,η ηγέτες της πατρίδος μου κάνουν τα πάντα για να την βρίσω να συχαθώ να αγανακτήσω και να φύγω από αυτήν.
    ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ ΟΜΩΣ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ
    ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΊΟ ΤΟΥ ΑΓΝΏΣΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΏΤΗ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕ ΜΝΗΜΟΝΕΥΕΤΕ ΘΕΛΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΜΗ
    Τα δικά σας επώνυμα ονόματα θα τα καταραγιουντε όλοι η ΕΛΛΗΝΕΣ.
    Η πρόοδος στηρίζετε στην βάση, το χρηματιστήριο στης αξίες, και η Ελλάδα στους
    ΕΛΛΗΝΕΣ
    ΤΙΜΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΠΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ¨Ητανε Αρχιπλοίαρχος (Πλάκα 1) όχι Αντιπλοίαρχος και ήτανε Μόνιμος εξ`εφέδρων όχι έφεδρος εκ μονίμων.

    -Μόνιμος εξ`εφέδρων είναι κάποιος απόφοιτος ΑΔΣΕΝ (Σχολής Εμποροπλοιάρχων) που υπηρέτησε ώς ΣΕΑ και μετά έμεινε μόνιμος με κάποια φωτογραφική διάταξη.

    Παράδειγμα οι δεύτεροι χειριστές των ελικοπτέρων στις Φ/Γ είναι απόφοιτοι ΑΔΣΕΝ.

    -Εφεδρος εκ μονίμων είναι κάποιος ο οποίος είναι απόφοιτος ΣΝΔ, έφυγε απο το Ναυτικό για κάποιο λόγο ή αποτάχθηκε και μετά επέστρεψε για κάποιο λόγο στην ενεργό υπηρεσία.

    Π.χ. ο Αντιπλοίαρχος Β. Λάσκος ΠΝ, απότακτος Βενιζελικός κινηματίας με το κίνημα του 35, όταν επέστρεψε και έπιασε Κυβερνήτης του Υ/Β Κατσώνη απο τον Ιατρίδη ήταν `έφεδρος εκ μονίμων`.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ φοβούμεθα ότι με την κατρακύλα και τον ξεπεσμό των ηθών, των αρχών αλλά & το κατάντημα των θεσμών, που χαρακτηρίζουν την νεο Ελληνική κοινωνία, αλλά & τους περισσότερους από τους Ταγούς της, το επόμενο gala party αντί του Θ/Κ ΑΒΕΡΩΦ , θα δοθεί στην Ακρόπολη, με φόντο τον Παρθενώνα και τις Καρυάτιδες. Στο πνεύμα, να "ενισχύσουμε" την χώρα & να την διασώσουμε από την οικονομική καχεξία.
    Όσο για σένα Αρχιπλοίαρχε E. ΓΑΒΑΛΑ Π.Ν, εκτιμούμε ότι ανάλογα πάρτι θα είχαν λάβει χώρα & στο παρελθόν, επί του "Θ/Κ ΑΒΕΡΩΦ" αλλά πιθανόν όχι στην έκταση της "εκτροπής" τούτης. Από πλευράς σας, είμεθα βέβαιοι ότι θα ήταν αντάξιο της ιστορίας του Πολεμικού Ναυτικού, του πλοίου & ίσως της διαδρομής σας, να ζητούσατε να διακόψουν άμεσα το "γλεντοκόπι" όπως η δεξίωση δυστυχώς εξελίχθηκε. Πιθανώς, φοβούμενος την μήνιν των συνδαιτυμόνων (εφοπλιστών, μεγαλοπαραγόντων κ.ά), προτιμήσατε να αφήσετε την αξιοπρέπειά & την αυτοεκτίμηση σας στην διάθεση της Υπηρεσίας & βορά των ΜΜΕ.
    Προτιμήσατε δηλαδή αντί της ενδεχόμενης ηρωικής εξόδου, την ατιμωτική σιωπή & αδράνεια.

    Υ.Γ Προφανώς το ζεύγος, κάπου θα σας "τακτοποιήσει" τώρα & μάλιστα καλύτερα από εκεί που ήσασταν μέχρι χθές....

    Με θαλασσινούς χαιρετισμούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό που δεν αναφέρει κανένας είναι πως στην πραγματικότητα ΤΟ ΓΕΝ ΕΞΑΠΑΤΗΘΗΚΕ,αν πράγματι είχε δηλωθεί ότι η εκδήλωση θα ήταν επέτειακή κλπ,ή σχετική με τα Ποσειδώνια.

    Αν τη χώρα μας ΔΕΝ την κυβερνούσαν τα νεόπλουτα λαμόγια,το Ναυτικό και το Υπουργείο θα έπρεπε να κινηθούν νομικά εναντίον του επιχειρηματία για την εξαπάτηση και για την προσβολή του ιστορικού μνημείου.

    Απο κεί και πέρα,αφού είχε δοθεί άδεια,ο ταλαιπωρος αρχιπλοίαρχος τι μπορούσε να κάνει,ακόμα κι αν έβλεπε τι γίνεται;

    Να κυνηγάει τις μοντέλες και να τίς παρακαλάει να σκεπάσουν τα μπούτια τους;

    Αλλα τι περιμένεις απο ένα Π.Ν που άλλαξε τους στίχους στο "Ναυτη του Αιγαίου" ,και απο εκει που έλεγε "να προστατεύει (το Ναυτικό)όλη την Ελλάδα,την Κύπρο μας και τα νησιά" το έκαναν..."να προστατεύει όλη την Ελλάδα,τις πόλεις της και τα νησιά"!!!

    Για όποιον,δικαιολογημένα,το βρίσκει απίστευτο, http://www.hellenicnavy.gr/emvatiria.asp

    Δέν κάνούν τυχαία οι τούρκικες φρεγάτες άφοβα βόλτες στο Σαρωνικό...

    Πυροβολητής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καθόλου δεν σιώπησε ο κ. Γαβαλάς, αντιθέτως όπως προκύπτει από το βίντεο που έχει παίξει σε εκπομπές life style εύχηθηκε (και εκ μέρους του πληρώματος) στους μελλόνυμφους, όπως το θωρηκτό Αβέρωφ και τα πλοια της οικογένειας ετσι και αυτοί να τα εκατοστήσουν.

    Απορία: Εχει και πλήρωμα το Αβέρωφ και σε ποιες ειδικότητες;
    Ειναι οπως στην εποχή μου που υπήρχε ειδικότητα "βοηθός καντηλανάφτη" στην οποία και μεγαλούργησαν διάφοροι "αστέρες" από ποδοσφαιριστές και διάφορα αλλα βύσματα "παντός καιρου";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. επεσε ο ποντικος στο λαδι και λεει ο μπαγκαλης στην γυναικα του ,προσεξε μην σταξει η ουρα του και λερωθει το λαδι.ΦΑΡΙΣΑΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΕΚ ... ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εδώ την Ελλάδα δεν σεβόμαστε, ιερό και όσιο δεν έχομε και το "ΑΒΕΡΩΦ" μάς μάρανε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. από τον επίλογο του βιβλίου"Αβέρωφ το Πλοίο που άλλαξε την Ιστορία" του Γεωργίου Π.Κρέμου (του οποίου θα τρίζουν τα κόκκαλα στον τάφο με τα καμώματα του εφοπλυσταριού όπως ο ίδιος το αποκαλούσε) αντιγράφω : τότε ο αθυρόστομος ναύαρχος (Π.Κουντουριώτης) απήντησε αγριεμένα: "Εγώ, ρέ, εκείνες τις στιγμές έβλεπα επάνω από τους δυό κάβους των Στενών από τη μιά μεριά τη μορφή του πάππου μου και από την άλλη του Ανδρέα Μιαούλη να μου γνέφουν να πλησιάσω, εσύ θα γύριζες πίσω"
    Αναρωτιέμαι άραγε οι βελουδογέννητοι γόνοι των εφοπλυστικών οικογενειών τί σκέφτονταν όταν κατέλαβαν το απόρθητο θωρηκτό με τα 5000 ευρώ τους, σκέφτονταν άραγε τις offshore τους, σκέφτονταν άραγε τις αφορολόγητες καταθέσεις τους στους φορολογικούς παραδείσους, σκέφτοναν άραγε τον επόμενο λογαριασμό του σέρβις της aston martin των 400.000 ευρώ?
    Τους χαρίζω αυτές τις σκέψεις, τους χαρίζω την ανούσια και ανόητη ζωή τους, τους χαρίζω την χλιδή τους και τους δηλώνω εν ονόματι όλων μας ότι μπορούν να αγοράσουν τα κειμήλιά μας (έστω να τα νοικιάσουν), μπορούν να αγοράσουν την ανοχή μας στα καμώματά τους, αλλά όμως η ιστορία θα τους ξεχάσει συντομότατα, δεν θα ξεχάσει ούτε τον Κουντουριώτη, ούτε το Αβέρωφ. Γράφοντας δε αυτά τα λόγια κάτω από την στέγη του ελλενίτ που τώρα πιά σκεπάζει την ιστορία μου και την ιστορία της οικογένειάς μου που έδωσε ποταμούς αίματος (απελευθέρωση, Βαλκανικοί, ΕΑΜ, αντίσταση) για αυτό τον τόπο πολύ πρίν οι Πατίστες και λοιποί "καναλοπρόβλητοι τηλεαστέρες του τίποτα" αποκτήσουν θέση στο στάρ σύστεμ της νεοελληνικής καρακιτσαρίας σκέφτομαι πλέον ότι η Ελληνική πραγματικότητα απέκτησε έναν καινούργιο όρο... όταν θα θέλουμε να πούμε με άλλο τρόπο την λέξη ξεφτίλα θα λέμε Πατίστας. Αυτό το κερδίσατε αγαπητοί μου επαξίως και θα σας ακολουθεί σε όλη σας την ζωή. Μπράβο και περιμένουμε και καλύτερα ... από τους απογόνους σας...
    Ιωνας Κωνσταντίνου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. πρέπει να πέσουν κι άλλα κεφάλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν ήταν ένα απλό γλέντι. Ήταν όργιο του κερατά! Πήραν μέρος και αξιωματικοί του ΠΝ, οι δε ναύτες που υπηρετούν στο ηρωικό θωρηκτό, πήραν το ποτό τους και κράταγαν φανάρι. Διαβάστε "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ" 20/6/10.

    Α, και βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά, αλλά η δεύτερη. Η πρώτη ήταν το 2005, αν η μνήμη μου δεν με απατά και πάλι από το ίδιο σινάφι!
    Τότε απλώς δεν είχε μαθευτεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.