1/6/10

Δεν χάθηκε το δικαίωμα ιδιοκτησίας και κληρονομιάς

Ο Γ. Χριστοδούλου απαντά στις ανησυχίες των προσφύγων
ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΙΜΠΙΣΙΗΣ

ΠΑΝΙΚΟ στις τάξεις των προσφύγων φαίνεται να έχει προκαλέσει η τελευταία απόφαση του ΕΔΑΔ, οι οποίοι θεωρούν ότι έχουν χαθεί τα πάντα σε σχέση με τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα και τη διεκδίκησή τους. Ο δικηγόρος Γιώργος Χριστοδούλου με δηλώσεις του στον «Φ» υπογραμμίζει πως οι δύο τελευταίες αποφάσεις του ΕΔΑΔ, στις υποθέσεις Πετρακίδη και Ασπρόφτα, δεν επηρεάζουν τα δικαιώματα ιδιοκτησίας ούτε και τα κληρονομικά δικαιώματα των προσφύγων. Αντιδρώντας και ο ίδιος στα όσα σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες αναφέρει πως «τα όσα γράφτηκαν και ακούστηκαν ότι δήθεν οι τα παιδιά των προσφύγων δεν μπορούν να διεκδικήσουν τις περιουσίες των γονιών τους ή ότι δεν θεωρούνται νόμιμοι ιδιοκτήτες των περιουσιών είναι επιφανειακές και λανθασμένες τοποθετήσεις».

Απαντώντας στις ανησυχίες του προσφυγικού κόσμου υπογραμμίζει ότι «το δικαίωμα της ιδιοκτησίας και της χρήσης της περιούσιας όπως και τα κληρονομικά δικαιώματα των προσφύγων δεν έχουν αμφισβητηθεί. Τα παιδιά των προσφύγων είτε ως οι κληρονόμοι είτε ως οι εγγεγραμμένοι ιδιοκτήτες των ακινήτων στα κατεχόμενα είναι οι νόμιμοι ιδιοκτήτες και δεν έχουν απολέσει τα δικαιώματά τους». Υπογραμμίζει την ίδια ώρα λέγοντας πως η ερμηνεία των αποφάσεων δεν μπορεί να γίνεται με τόσο επιφανειακό τρόπο γιατί απλά προκαλεί πανικό και επιφέρει πλήγμα στο φρόνημα του λαού σε μια τόσο κρίσιμη για την υπόθεσή μας περίοδο.

Σ’ ό,τι αφορά τις δύο υποθέσεις, μας ανέφερε ότι το ΕΔΑΔ «όχι μόνο δεν αμφισβήτησε το δικαίωμα της ιδιοκτησίας άλλα ούτε καν ασχολήθηκε με το θέμα αυτό» αφού οι δύο αιτητές δεν ήταν οι εγγεγραμμένοι ιδιοκτήτες των ακινήτων στα κατεχόμενα και ούτε έθεσαν τέτοιο θέμα. Αυτό που τέθηκε και αποφασίστηκε ήταν η παραβίαση του δικαιώματος προστασίας της εστίας όπως αυτό κατοχυρώνεται από το άρθρο 8 της Συνθήκης (ο κάθε άνθρωπος δηλαδή έχει το δικαίωμα προστασίας της εστίας του). Οι δυο αιτητές έφυγαν διωγμένοι από τους Τούρκους εισβολείς το 1974 όταν ήταν σε παιδική ηλικία και διεκδίκησαν αποζημιώσεις για παράβαση του δικαιώματος ειρηνικής απόλαυσης της εστίας (όχι της ιδιοκτησίας ή της χρήσης της περιουσίας).

Το ΕΔΑΔ αποφάσισε ότι δεν μπορούσαν να επικαλεστούν το άρθρο 8 λαμβάνοντας υπόψη (α) τον περιορισμένο χρόνο που διέμεναν στις οικίες τους (β) ότι είχαν περάσει 35 χρόνια από τότε που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την οικία τους (γ) ότι δεν ήταν οι εγγεγραμμένοι ιδιοκτήτες των ακινήτων.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

3 σχόλια:

  1. για να μην ξεχνιόμαστε πως κάνουν τις δουλείες τους κύπριοι και εβραίοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πως κάνουν τις δουλειές τους, Κύπριοι και Εβραίοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προς ανωνυμο 2.57 Οσο προβλήμα με το μύαλο σου και αν έχεις λιγα τα λόγια σου για τους ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΑΣ!Σε περιπτώση όμως που δούλευεις ξέρεις για ποιούς πολύ παλιό το κόλπο και δεν πιάνει! εσύ και τα καρντάσια σου απο τις στέππες βρείτε κάτι καλύτερο!
    Χρήστος Βούλγαρης από Λονδίνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.