28/6/10

Τουρκικός κλοιός με αεροναυτικές ασκήσεις


ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΚΑΣ
Κλοιό με τρεις αεροναυτικές ασκήσεις, από τη Ρόδο, την Κρήτη μέχρι και την Κεφαλονιά, έχει στήσει η Αγκυρα γύρω από την Ελλάδα σε μια συντονισμένη προσπάθεια επίδειξης δύναμης και καταγραφής της ως περιφερειακού πόλου ισχύος στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου και της Αδριατικής.

Η κίνηση της Τουρκίας, που είναι προσεκτικά σχεδιασμένη και εξελίσσεται στα διεθνή ύδατα, άρχισε, όσον αφορά την Ελλάδα, το Σαββατοκύριακο με ανθυποβρύχια άσκηση δυτικά της Κεφαλονιάς και συνεχίζεται σήμερα Δευτέρα με δύο ασκήσεις ανατολικά και δυτικά της Κρήτης _ η δεύτερη με πραγματικά πυρά!


Και αεροσκάφη ΗΠΑ - Ιταλίας

Στη 48ωρη άσκηση που έγινε χθες και προχθές, περίπου 70-80 χλμ. δυτικά της Κεφαλονιάς, προσκλήθηκαν και έλαβαν μέρος τρία αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας της Ιταλίας και των ΗΠΑ. Από τουρκικής πλευράς συμμετείχε ένα υποβρύχιο και η ναυτική δύναμη «TG 496.1», που αποτελείται από 4 φρεγάτες και ένα πετρελαιοφόρο. Η «TG 496.1» πραγματοποιεί από τις αρχές Ιουνίου μεγάλη περιπολία στη Μεσόγειο και την Αδριατική και τις προηγούμενες ημέρες, πριν κατέβει προς την Κεφαλονιά, είχε πιάσει λιμάνια της Αλβανίας έπειτα από ειδική νομοθετική ρύθμιση. Τις τουρκικές δραστηριότητες παρακολούθησε το ναρκαλιευτικό «Αύρα».

Για σήμερα το πρωί, η τουρκική αρμάδα έχει προγραμματίσει αεροναυτική άσκηση με χρήση πυρών δυτικά της Κρήτης, σε περιοχή κατά το ήμισυ στο FIR Αθήνας και το FIR Μάλτας. Για περίπου το ίδιο χρονικό διάστημα, άλλα πολεμικά της Τουρκίας έχουν προγραμματίσει άσκηση έρευνας και διάσωσης ναυαγών σε περιοχή 80 χλμ. νοτίως της Ρόδου και 100 χλμ. ανατολικά της Κρήτης, στα διεθνή ύδατα πάντα. Για την παρακολούθηση των τουρκικών δραστηριοτήτων θα πετά στην περιοχή ένα από τα ελληνικά «ιπτάμενα ραντάρ».

Η Αθήνα παρακολουθεί τις συντονισμένες κινήσεις της Αγκυρας, παρ' όλο που από πλευράς Διεθνούς Δικαίου, όπως λένε πηγές του ΓΕΕΘΑ, οι δημοσιοποιημένες πληροφορίες γι' αυτές δεν θίγουν ελληνικά συμφέροντα και όπου χρειάστηκε, δόθηκαν εγκρίσεις. Υπάρχει ωστόσο σχετική ετοιμότητα αντίδρασης για όλες τις δραστηριότητες σε περίπτωση που απαιτηθεί, σε πραγματικές συνθήκες, παροχή υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης. Εγιναν μάλιστα και μετακινήσεις ελικοπτέρων. Κι αυτό διότι ενώ αυτή η υποχρέωση εντός του FIR Αθήνας ασκείται βάσει των κανονισμών από την Ελλάδα, η Τουρκία αξιώνει η ίδια την άσκηση από μέρους της.

Ζητά και ελληνοτουρκική άσκηση
Ωστόσο, το μείζον θέμα που εγείρεται από την περιπολία της τουρκικής αρμάδας, την τριπλή άσκηση και τη ναυτική συνεργασία Τουρκίας - Αλβανίας είναι, σύμφωνα με αναλυτές του Πενταγώνου, η προσπάθεια της γείτονος να κάνει επίδειξη σημαίας και δύναμης στην ευρύτερη περιοχή, και η κατοχύρωσή της ως περιφερειακής δύναμης. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις προάλλες η τουρκική αρμάδα «TG 496.1» πηγαίνοντας προς δυσμάς είχε καλέσει για συνεκπαίδευση γερμανικά πολεμικά, ενώ για το σκέλος της κίνησής της από την Αίγυπτο προς το Αιγαίο _ τις επόμενες ημέρες _ έχει απευθύνει πρόσκληση και προς το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό για συνεκπαίδευση μερικών ωρών.

Η Αθήνα δεν έχει απαντήσει ακόμα στο τουρκικό αίτημα.
ΝΕΑ

7 σχόλια:

  1. Οι πολιτικοί μας, που ασφαλώς είναι πολύ κάτω του μετρίου, πρέπει να προετοιμάσουν την χώρα.
    Είναι βέβαια αυτό που είναι, ανεπαρκείς, αλλά τα σημεία των καιρών είναι ολοφάνερα.
    Τα παχύδερμα πρέπει να θωρακίσουν στο μέγιστο δυνατόν την ἀμυνα της χώρας μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ 9:43 π.μ.

    Κάνετε λάθος όσοι νομίζετε ότι είναι ανεπαρκείς και γι αυτό η χώρα θα γίνει οσονούπω τουρκική επαρχία. Δεν το κάνουν από άγνοια και ανικανότητα, αλλά συνειδητά, διότι είναι πουλημένοι. Τα έχουν πάρει από την Τουρκία! Πούλησαν την χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι επικεντρωθούμε λίγο στις στολές των Τούρκων Υπολόγων που βλέπουμε στη φωτό:

    (Υπόλογος είναι ένας Υπαξκός με κάποια αρχαιότητα, το λέω απλά και δεν το αναλύω παραπάνω γιατί παίρνει κουβέντα)

    1. Βλέπετε ότι φέρουν στα αριστερά της στολής τους ομοίωμα Φ/Γ, της Φ/Γ που υπηρετούν δηλαδή, όπως οι δικοί μας Υποβρυχιάδες.

    Πρόκειται για πάγιο αίτημα των δικών μας της Δ/ΦΓ που η Πάνσοφος Δοίηκηση δεν έχει ικανοποιήσει. (στ @@ τους)

    2. Παρατηρείτε ότι το καπιτσάλι τους (το περίγεισον του πηλικίου τους) είναι χρυσούν ενώ εμείς οι μαλάκες ακόμα πενθούμε τον Ναύαρχο Νέλσωνα με το `πένθος` μάυρο καπιτσάλι.

    Και φέρουν χρυσούν καπιτσάλι παρά το γεγονός ότι το ΤΔΚ έχει καταξεφτιλιστεί επανειλλημένα απο το δικό μας ΠΝ.

    3. Κάτω απο το ομοίωμα της Φ/Γ τους φέρουν μικρογραφία του εμβλήματος του Πλοίου τους. Πρόκειται για άλλο πάγιο αίτημα των δικών μας που δεν ικανοποιείται.

    4. Αυτό που δεν βλέπετε, είναι ότι τα διάσημα του Υπαξκού δεν καταλήγουν σε `μύτη` όπως τα δικά μας αλλά καταλήγουν σε μισοφέγγαρο και αστέρι, δηλ φέρουν το εθνόσημο τους στα διάσημα του βαθμού τους οι Υπαξκοί.

    5. Επίσης, δεν φαίνεται ότι στο αριστερό βραχίονα της στολής επιθεωρήσεως τους έχουν γραμμές (stripes) και κάθε τριετία ευδόκιμου υπηρεσίας τους.

    Και αυτό είναι πάγιο αίτημα των δικών μας.

    Εμείς απλά φέρουμε την παραδοσιακή Βρετανική Στολή χωρίς καμμιά τροποποίηση, ακριβώς όπως άλλα κράτη-μπανανίες πρώην αποικίες των Βρετανών, όπως η Σρι-Λάνκα, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές κτλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τζίμη τι λες; Να ζητήσουμε και από το Ισραήλ να κάνει μια βάση στο... Μαυροβούνιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΟΧΙ ΑΓΑΠΗΤΕ ΑΛΛΑ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΑΝΕΤΑ

    ΓΑΤΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καιρος για εκπεδευση και ασκηση στον Ποντο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έχεις δίκιο "Achaean". Να προσθέσω και τούτο: Η προσεγμένη και σωστή (όπως αναφέρεις σχετικά με τα διάσημα κ.λπ.) εξωτερική εμφάνιση ενός στρατεύματος, αντικατοπτρίζει το σεβασμό στην ιστορία και τις παραδόσεις του Έθνους που έχει κληθεί να προστατεύει. Δυστυχώς, όλοι μας είδαμε πόσο ατιμωτικά προς τη στολή τους (άρα και προς το Έθνος) συμπεριφέρθηκαν πρόσφατα οι αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και κληρωτοί του "Αβέρωφ" και του "Πολεμικού Μουσείου" με όλα όσα έγιναν. Δυστυχώς η στολή δεν κάνει τον άνδρα που τη φοράει. Ας προσπαθήσουν για μία φορά να "κερδίσουν" τη στολή τους και τα διάσημα που θέλουν να φέρουν. Τότε και μόνο τότε θα έχουν κατανοήσει και την αληθινή αξία ενός μικρού, ευτελούς κομματιού από μέταλλο το οποίο όμως θα "βαραίνει" τη στολή τους, θυμίζοντάς τους το καθήκον τους και αποτρέποντάς τους από τέτοιες ασχήμιες όπως αυτές που είδαμε πρόσφατα. Μου προκαλούσε πάντα αλγεινή εντύπωση το γεγονός οτι πολλοί ένστολοι έφεραν και εξακολουθούν να φέρουν διάσημα και διακριτικά που δεν θα έπρεπε κανονικά να έχουν στη στολή τους. Ας μη μιλήσουμε για όλα εκείνα τα επιράμματα ("patches") που κάνουν θραύση τα τελευταία χρόνια. Δυστυχώς κάποιος πρέπει να κοιτάξει πολύ, πολύ σοβαρά τον Κανονισμό Στολών, από τον τελευταίο κληρωτό, μέχρι τον Α/ΓΕΕΘΑ και να τον επικαιροποιήσουν άμεσα.

    Κωνσταντίνος Ν. (Πάτρα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.