3/6/10

Αίσθηση και διαψεύσεις από «τουρκικά» τραπεζικά σενάρια

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΙΛΥ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
lspyropoulou@kerdos.gr

Τραπεζικό «θρίλερ» εκτυλίσσεται τις τελευταίες ημέρες με αφορμή έντονη φημολογία, αλλά και επίσημες δηλώσεις Τούρκων τραπεζιτών, οι οποίοι αποκαλύπτουν ότι έχουν αρχίσει να γίνονται αποδέκτες αιτημάτων ελληνικών τραπεζών με σκοπό την εξαγορά τους. Από ελληνικής πλευράς πάντως δεν έχει επιβεβαιωθεί τίποτε από τα φερόμενα ως γεγονότα, το αντίθετο μάλιστα.

Στις φήμες αυτές ήρθαν χθες να προστεθούν και οι δηλώσεις επώνυμου στελέχους τουρκικής εταιρείας, οι οποίες προκάλεσαν ιδιαίτερη αίσθηση, αλλά και προβληματισμό. Σύμφωνα με αυτές δύο ελληνικές τράπεζες, μία μικρή και μία μεσαία, αναζητούν Τούρκους αγοραστές. Αυτό συνέβη λίγες ημέρες μετά το σχολιασμού Τούρκου τραπεζίτη μεγάλης τράπεζας της γείτονος (Ziraat), ότι του έχουν χτυπήσει την πόρτα ελληνικές τράπεζες , επιδιώκοντας την εξαγορά τους.

Στο περιθώριο όλων αυτών, υπήρξε προ λίγων μηνών και μια φημολογία σχετικά με τη Finansbank και τον ρόλο της στην Εθνική, η οποία διαψεύστηκε εκ των πραγμάτων... Μάλιστα, ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης μέχρι το 2006 οπότε και πούλησε στην Εθνική την Finansbank ο κ. Husnu Ozyegin, όχι μόνο δεν επεδίωξε να ξανααγοράσει τη Finansbank (πόσο μάλλον την Εθνική!!!) και στον όμιλο των δραστηριοτήτων του, πέρασε η θυγατρική της Millenium στην Τουρκία.

«ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΤΟΛΗ»
Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν να κάνουν με τις δηλώσεις χθες του κ. Erol User διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας επενδυτικής τραπεζικής USER Corp., ο οποίος ανέφερε επισήμως στο Reuters επί λέξη τα εξής: «Εχουμε εντολή από μία μικρή και μία μεσαία ελληνική τράπεζα να διερευνήσουμε το ενδιαφέρον πιθανών αγοραστών».

Χωρίς να αποκαλύπτει ονόματα τραπεζών, περιέγραψε ότι η μία ελληνική τράπεζα διαθέτει μικρό δίκτυο 20 - 30 καταστημάτων (που όπως σημειώνει και το Reuters αυτή θα μπορούσε να είναι η Proton και η First Business Bank) και η άλλη, η μεσαία, διαθέτει δίκτυο περίπου 300 καταστημάτων (που θα μπορούσε να ήταν η Εμπορική). «Η μία εκ των δύο έχει επιχειρηματική δραστηριότητα και εκτός Ελλάδας», διευκρίνισε ο κ. User και κατέληξε ότι «το εγχείρημα βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο, όμως εξελίσσεται γρήγορα».

Το ερώτημα είναι ότι αν όντως έτσι έχουν τα πράγματα, γιατί στην Ελλάδα διαψεύδονται όλες αυτές οι πληροφορίες. Και η Proton Bank και η First Business Bank, διευκρίνισαν ότι δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο πώλησής τους. Αντίστοιχα, παράγοντες όχι της Εμπορικής, αλλά εταιρείας που πρόσκεινται στη διοίκησή της, επιχείρησαν χθες να διαψεύσουν τις πληροφορίες, τονίζοντας ότι η Εμπορική δεν βρίσκεται σε συζητήσεις για συγχώνευση ή πώληση.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Την προηγούμενη Παρασκευή, από την Κωνσταντινούπολη, ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης τουρκικής τράπεζας Ziraat Bankasi κ. Can Akin Caglar ισχυρίστηκε ότι κάποιες ελληνικές τράπεζες προσέγγισαν τη διοίκηση της τράπεζας, με την επιθυμία να πωλήσουν περιουσιακά τους στοιχεία.

«Βέβαια, αυτό δεν είναι μία απόφαση που μπορείς να πάρεις πολύ γρήγορα» τόνισε ο κ. Caglar, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι «τα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών που προσφέρθηκαν ήταν μικρότερα απ' αυτά της Ziraat». Πάντως, από πλευρά της, η Ziraat επιδιώκει επέκταση εκτός τουρκικών συνόρων και ίσως θα έβλεπε με ενδιαφέρον την έξοδο από τα Βαλκάνια ελληνικών και αυστριακών τραπεζών.

Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο, ο πωλητής της Finansbank κ. Husnu Ozyegin, εξαγόρασε έναντι 61,8 εκατ. ευρώ, το 95% της Millennium Bank, θυγατρικής του πορτογαλικού ομίλου, ο οποίος ελέγχει και την εγχώρια Millennium Bank. Την εξαγορά του 95% της Millennium. Οσον αφορά τη θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, την τουρκική Finansbank, αξίζει να υπενθυμισθεί ότι συμβάλλει στην συνολική κερδοφορία του ομίλου σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Ηδη, τα κέρδη της το πρώτο τρίμηνο του έτους αυξήθηκαν κατά 32% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, στα 122 εκατ. ευρώ.
ΚΕΡΔΟΣ

2 σχόλια:

  1. Ο Δήμαρχος Ξάνθης, Μιχάλης Στυλιανίδης, κατά την διάρκεια απονομής "χρίσματος" για τις δημοτικές εκλογές, από τον Τούρκο Πρόξενο και τον ΨΕΥΤΟΜΟΥΦΤΗ Μετέ!
    http://www.iskecemuftulugu.org/haber.php?duyid=68

    Ότι και να λέμε είναι λίγο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναί, και τώρα ησυχάσαμε!
    Οταν ακούγονται τα βιολιά, περίμενε και το χορό να αρχίσει όπου να΄ναι.
    Αρχισαν οι συζητήσεις; Ε όπου να΄ναι θα μας πούν και τα αποτελέσματα...Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.