13/6/10

Προς συμφωνία με Σκόπια Με όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη»

Κοντά σε συμφωνία για το θέμα του ονόματος βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, Αθήνα και Σκόπια. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές καταλήγουν στο «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη», υπό την πιεστική παρέμβαση των ΗΠΑ και της Ε.Ε. Η εν λόγω ονομασία φέρεται να καλύπτει την ελληνική απαίτηση περί γεωγραφικού προσδιορισμού, ενώ από την άλλη πλευρά χρησιμοποιείται ευρέως και από τους πολίτες της γειτονικής χώρας.
Του Αθανασιου Eλλις

Προς συμφωνία για «Μακεδονία του Βαρδάρη»-Κοινά αποδεκτή λύση για την ονομασία

Κοντά σε συμφωνία στο όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη» βρίσκονται η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ, υπό την πιεστική παρέμβαση των ΗΠΑ και της Ε.Ε. Η συγκεκριμένη ονομασία καλύπτει την ελληνική απαίτηση περί γεωγραφικού προσδιορισμού, ενώ χρησιμοποιείται ευρέως από τους πολίτες της γειτονικής χώρας στο πλαίσιο της διαφοροποίησης από τη Μακεδονία του Αιγαίου (Ελλάδα) και τη Μακεδονία του Πιρίν (Βουλγαρία). Αλλωστε, πριν από έναν ακριβώς χρόνο ο σύμβουλος του προέδρου της ΠΓΔΜ, Ρίστο Νίκοβσκι, είχε δημόσια ταχθεί υπέρ του «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Βαρδάρη)». Υπό αυτό το πρίσμα αποκτά ιδιαίτερη σημασία και η ακριβής μορφή που θα έχει η αναγραφή της ονομασίας.

Η χρήση γεωγραφικών περιοχών ή ποταμών ως συστατικό της επίσημης ονομασίας βρέθηκε επανειλημμένα στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, τόνισε στην «Κ» άριστα ενημερωμένη δυτική διπλωματική πηγή που περιέγραψε ως καθοριστικό παράγοντα της πορείας προς τη λύση την πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου να εγκαινιάσει απ’ ευθείας συναντήσεις με τον Νίκολα Γκρούεφσκι, οι οποίες, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «έσπασαν τον πάγο», και πρόσθεσε: «Οι κινήσεις του κ. Παπανδρέου είχαν μεγάλη συμβολική σημασία. Ξαφνικά, οι γείτονές σας δεν αισθάνονταν ούτε αποκλεισμένοι ούτε ταπεινωμένοι». Προς την ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι συχνές επαφές των κ. Δρούτσα και Μιλόσοσκι.

Ο ρόλος του Στάινμπεργκ
Οι εντατικές διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, έχουν αποδώσει καρπούς. Από αμερικανικής πλευράς με το θέμα ασχολήθηκε εκτενώς ο δεύτερος στην ιεραρχία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Στάινμπεργκ, ο οποίος τον τελευταίο χρόνο επισκέφθηκε επανειλημμένα τις δύο χώρες. Στην Ελλάδα βρέθηκε τρεις φορές: τον Μάιο, τον Ιούνιο, και τον Δεκέμβριο του 2009 και συναντήθηκε με τον Κώστα Καραμανλή και τον Γιώργο Παπανδρέου. Ο κ. Στάινμπεργκ, που τιμήθηκε πριν από τρεις εβδομάδες από την «Ελληνική και Κυπριακή Ηγεσία» στην Ουάσιγκτον, δήλωσε πρόσφατα ότι «επίκειται η λήψη δύσκολων αποφάσεων» από τον κ. Γκρούεφσκι, υπογράμμισε τη σημασία που έχει για τα Σκόπια στη σημερινή περίοδο αβεβαιότητας η ένταξη στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, ενώ χαιρέτισε τη θετική στάση του κ. Παπανδρέου και το όραμά του για πλήρη ενσωμάτωση των δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. έως το 2014. Η ελληνική πλευρά υπογραμμίζει την ανάγκη η νέα, σύνθετη ονομασία να χρησιμοποιείται έναντι όλων, ώστε να αποφευχθεί η σύγχυση των πολλαπλών ονομάτων, θέση στην οποία προσχωρούν σταδιακά και σημαντικές χώρες που επηρεάζουν. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι η ονομασία «Μακεδονία του Βαρδάρη» παρουσιάζει τα λιγότερα εμπόδια, και θα μπορούσε να κατοχυρωθεί συνταγματικά αφού αποτελεί οικεία περιγραφή της χώρας για τους ίδιους τους πολίτες της ΠΓΔΜ.

Κατά την επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον, τον Μάρτιο, η αμερικανική πλευρά διεμήνυσε την πρόθεσή της να υιοθετήσει τόσο στα διεθνή φόρουμ όσο και στις διμερείς σχέσεις τη συμβιβαστική ονομασία, είτε το «Βόρεια Μακεδονία», που είχε προτείνει πέρυσι ο κ. Νίμιτς, είτε το «Μακεδονία του Βαρδάρη», που φαίνεται να είναι η ονομασία στην οποία πιθανώς να καταλήξουν οι δύο χώρες.

27 σχόλια:

  1. ΜΕΓΑΛΛΛΛΛΟ ΔΟΥΛΕΜΑ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και ποιοι είναι;
    και ποια η γλώσσα τους;
    και ποια η ιστορία τους;

    - μήπως βαρδαρομακεδόνες ή μακεδόνες του βαρδάρη;
    - μήπως βαρδαρομακεδονικά ή μακεδονικά του βαρδάρη;

    Αυτά είναι πιο σημαντικά από το όνομα. Αυτά είναι που δημιουργούν το πρόβλημα.
    Μακεδονία σαν πόλη ή περιοχή υπάρχει και σε άλλες περιοχές του κόσμου (ΗΠΑ, Βραζιλία, κτλ) αλλά δεν έχουμε πρόβλημα.

    Σχετικά με το όνομα:
    Ποιος θα χρησιμοποιεί ολόκληρο το όνομα; Εδώ την Βοσνία-Ερζεγοβίνη την λέμε σκέτο Βοσνία. Ή μήπως το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και Β. Ιρλανδίας το λέμε ολόκληρο; μέχρι και Αγγλία το λέμε.

    Ακόμα και στο Μουντιάλ ο Έλληνας εκφωνητής τους αντιπαλούς μας τους έλεγε σκέτο Κορεάτες. Και στο μουντιάλ συμμετέχουν και η Βόρεια και η Νότια Κορέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Βαρδάρης βέβαια, ως Αξιός μετά τα σύνορα, εκβάλει στον Θερμαϊκό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ισως να φαινεται απλοικο το μηνυμα μου αλλα πραγματικα εξισταμαι Πιο γεωγραφικο προσδιορισμο? Μας τα εχουν παρει ολα χρηματα αξιοπρεπεια περηφανεια τωρα και πατριδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τη δικη μας την πλευρα ποτε την ρωτησαν ανα συμφωνουμε να γινει δημοψηφισμα Οι πολιτικοι επαψαν να εκπροσωπουν το λαο.Μας πουλησαν τουλαχιστον οχι και την ιστορία μας την ταυτοτητα μας για αυυτη να αποφασισει το συνολο του ελληνικου λαου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και αυτό κατά τον κ. Έλλις αποτελεί ... ΣΥΜΦΩΝΙΑ ;

    Δηλαδή, εξυπηρετώντας τις πάγιες αλυτρωτικές απαιτήσεις των Βαρδαροσλαυοβουλγάρων και των τούρκων, καταβαραθρώνουμε το μέλλον της όλης της Βόρειας Ελλάδας (Μακεδονίας και Θράκης);

    Απορώ πως είναι δυνατόν να υπάρχουν ακόμη Βορειοελλαδίτες που ψηφίζουν, τέτοιους απαίδευτους πολιτικάντες, κατωτάτου πνευματικού, πολιτιστικού, ηθικού και εθνικού επιπέδου!!!

    Ευμένης ο Καρδιανός
    Βόρειος Έλλην Μακεδών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κανενας ξενος δε θα λεει "Vardar Macedonia" ή "Vardar Macedonians".

    Απλουστατα γιατι κανεις ξενος δεν ξερει και δεν ενδιαφερεται να μαθει τι εστι Vardar.

    Αλλο αν ηταν North. Το Vardar μαλιστα ανοιγει το δρομο για τον αλυτρωτισμο, γιατι υιοθετει τη Σκοπιανη επισημη-αλυτρωτικη ταξινομηση σε Μακεδονια του Βαρδαρη, του Αιγαιου και του Πιριν.

    Αναλογως, οταν καποιος Ελληνας θα λεει ειμαι "Greek Macedonian", ο οιοσδηποτε, θα καταλαβαινει πως προκειται για Σκοπιανο ("Μακεδονα") που ζει στην Ελλαδα. Αλυτρωτο Σκοπιανο δηλαδη. Με λιγα λογια, η ιδια η Ελλαδα θα τροφοδοτει τα περι μακεδονικης μειονοτητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κατάντιες πολιτικάντηδες ζυγώνει η ώρα σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δηλ ούτε καν το "Βόρεια Μακεδονία" δεν καταφέρνουμε να περάσουμε;
    "Μακεδονία του Βαρδάρη";;;; Μεγαλύτερη μπούρδα δεν μπόρεσαν να σκεφτούν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φυσικα και ειναι ξεπουλημα μια λυση του τυπου "Μακεδονια του Βαρδαρη" ιδιως αν εχει τη μορφη "Μacedonia of the Vardar" στην οποια περιπτωση θα χρησιμοποιειται με τις ευλογιες μας συντομογραφικα σκετο το Macedonia οπως και τωρα. Αν η μορφη ειναι "Vardar-Macedonia" ισως να μπορουμε να το δεχτουμε με τον ορο να υπαρχει η παυλα αναμεσα στα δυο συνθετικα ωστε να εχουμε μια ΣΥΝΘΕΤΗ ονομασια οπως ειναι η παγια ελληνικη θεση μεχρι σημερα.

    Και βεβαια θα πρεπε και παλι να γινει δημοψηφισμα - εγω παντως θα ψηφιζα παντα οχι σε οποιοδηποτε ορο περιεχει τον ορο Μακεδονια εστω και σαν συνθετικο. Κι αν τελικα υιοθετηθει το "Macedonia of the Vardar" θα ανεβασω μαυρη σημαια στο σπιτι μου.
    Αντρεας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Και Μακεδονία και Βαρδάρη;


    Το Ιποκράτειο είναι καθόλα έτοιμο να υποδεχτεί τους:

    Μητροπολίτης Άνθιμος,Νομάρχης Ψωμιάδης,Παπαθεμελής.

    Όπως και αν ονομαστούν επίσημα, παντού ως Μακεδονία θα αναφέρονται.


    Είμαι πολύ περίεργος να δώ σε πόσα καίρια Εθνικά θέματα θα προλάβει να μας ντροπιάσει ο κύριος Παπανδρέου και το συνοθύλευμά του μέσα σε ένα μόλις χρόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η ονομασία αυτή προσεγγίζει στην παλαιά ονομασία της περιοχής ως VARDARSCA (χωρίς το Μακεδονία) αλλά δεν αποτελεί γεωγραφικό προσδιορισμό, δεδομένου ο Αξιος (VARDAR) διατρέχει και Σκόπια και Ελλάδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Βαρδαρία - VARDARSKA είναι ένα από τα ονόματα που θα έπρεπε να πάρουν.
    Βαρδάριοι - VARDARSKI οι πολίτες της και Βουλγαρική η γλώσσα τους.
    Για να μην έχουν έτσι πρόβλημα και οι Αλβανοί που την κατοικούν.
    Αλλη ονομασία, πιό βαρύγδουπη και ...γκλάμουρ για να έχουν να πορεύονται είναι το ''Κεντρική Βαλκανική Δημοκρατία (ή Ένωση)'' κατά το ''Κεντροαφρικανική Ένωση''.
    Και ας λέγονται Βαλκάνιοι.
    Εάν είχαμε συμφωνήσει στην Ελλάδα σε ένα όνομα -π.χ. Βαρδάρσκα- και τους αποκαλούσαμε με αυτό τόσα χρόνια, έστω και με πληρωμένες καταχωρήσεις και άρθρα στον διεθνή τύπο, θα είχαμε πετύχει να το περάσουμε και στους ξένους.
    Και μετά οι Σκοπιανοί να το δεχθούν ευκολότερα.
    Πολλοί είναι πιό γνωστοί με το όνομα που τους έχουν δώσει άλλοι, ώστε στο τέλος αναγκάζονται και το υιοθετούν.
    Ακόμα και το F.Y.R.O.M(acedonia) ήταν λάθος που το δεχθήκαμε αφού είχε την λέξη που τους βόλευε.
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Vardarska ήταν και η παλιά ονομασία της περιοχής Σκοπίων. Ετσι είχε καταγραφεί στη σύνοδο του Βουκουρεστίου μετά τον Β΄Βαλκανικό Πόλεμο, παρουσία ευρωπαίων και αμερικανών παρατηρητών.
    Δημοκρατία του Βαρδάρη και με γεωγραφικό προσδιορισμό εκτός ελληνικών συνόρων, καθότι ο Βαρδάρης (Αξιός)ξεκινάει από την πρώην Γιουκοσλαυία και εκβάλει στον Θερμαικό!!! Μη πάει και μπλέξουμε πάλι επειδή το ποτάμι είναι μακρύ...Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Γιατί όχι «Δημοκρατία του Βαρδάρη»; τηρεί όλους τους όρους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ωραία! Και τώρα μπορούμε να μιλήσουμε για την ελεύθερη μακεδονία του πιρίν κλπ, κλπ.

    Για τον Ευμένη: Αγαπητέ Ευμένη, σήμερα θα εορταστεί η ημέρα μνήμης του Μεγάλου Αλεξάνδρου (σε 2 ώρες). Πες μου πόσοι θα πάνε και κυρίως τι θα κάνουν όσοι πάνε, απέναντι στους εθνομηδενιστές ψευδοαναρχικούς που θα την πέσουν. Έγραψε κανένα δημοσιοκαφρικό έντυπο για το γεγονός; Πώς θα καλύψουν (αν καλύψουν) το γεγονός τα έντυπα; Όσον αφορά τους ψηφοφόρους: Οι ψηφοφόροι δεν ψηφίζουν τον αξιότερο, αφού δεν υπάρχουν άξιοι. Ψηφίζουν τον λιγότερο μαλάκα, κατά την κρίση τους πάντα.

    Δήμο Τσέλιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. OSCE Άλλη μια ΜΚΟ.
    Κάντε Google και δείτε ποίοι κρύβονται από πίσω του.

    Ναβουχοδονόσωρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κάποιοι ή μας κοροϊδεύουν ή μας λένε τη μισή αλήθεια.

    Οπωσδήποτε το όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη" είναι συμβιβασμός για τους Σκοπιανούς, από την μέχρι τώρα ακραία θέση τους.

    Κάποιοι δικοί μας όμως, μας δουλεύουν ή απλά μας το ρίχνουν σαν δόλωμα να δούνε αν τσιμπάμε.

    Αφού γνωρίζουν καλά, ότι το πρόβλημα της Μακεδονίας και των Σκοπίων είναι πρόβλημα της χρησιμοποίησης κυρίως των επιθέτων και των επιθετικών προσδιορισμών. Είμαστε τόσο αφελείς δηλαδή για να πιστέψουμε ότι οι κάτοικοι αυτής της χώρας δεν θα αυτοαποκαλούνται ή θα αποκαλούνται από όλο τον κόσμο, δημοσιογράφους, εμπόρους και όλους εκτός από εμάς, ως "Μακεδόνες" σκέτο; Θα τρέχουμε δηλαδή και θα κάνουμε αγωγές σε διεθνή δικαστήρια σε αυτούς που δεν θα χρησιμοποιούν τον επιθετικό προσδιορισμό που μας βολεύει "Μακεδόνες του Βαρδάρη" ή "Βαρδαρομακεδόνες" ή "Vardar Macedonians" ή "Macedonians of Vardar Macedonia" ή άλλους που νομίζουμε ότι θα είναι κάτι το "αυτονόητο";

    Εγώ έχω μάθει ότι τίποτα δεν είναι .... "αυτονόητο"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. VARDARSKA σκέτα και μόνο.


    Ετοιμαστείτε για πολύ τρέξιμο οι της Βολής! Η ώρα πλησιάζει να τους δω να τρέχουνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Κουμουτσάκος: Καταρχήν θετική η πρόταση για ονομασία της πΓΔΜ
    Επιφυλάξεις από τον ευρωβουλευτή σχετικά με το εύρος της χρήσης της ονομασίας

    http://www.voria.gr/details.php?id=19378

    Θετικός εμφανίζεται σε πρώτη φάση ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, σχετικά με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη» για την πΓΔΜ, τονίζοντας ότι εμπίπτει κατ΄ αρχήν στις προδιαγραφές που έχουν τεθεί

    Όπως σημειώνει ο κ. Κουμουτσάκος, «η ελληνική κόκκινη γραμμή είναι γνωστή. Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και γενική ισχύ. Η συγκεκριμένη πρόταση, αν πράγματι είναι έτσι, δεν είναι πρωτοεμφανιζόμενη. Εμπίπτει κατ΄ αρχήν σε αυτές τις προδιαγραφές».

    Ωστόσο διατηρεί και κάποιες επιφυλάξεις, επισημαίνοντας ότι παραμένει άγνωστο το εύρος της χρήσης της, όπως άγνωστο παραμένει το αν η κυβέρνηση έχει εμπλακεί σε συζητήσεις εκτός πλαισίου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και σε μυστική διαπραγμάτευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ερίτιμη κ. Γαληνού,

    Banovina σημαίνει "δημοκρατία" ή επαρχία;

    Διότι ως νομίζω ο Γιόσιπ Μπροζ (Τίτο) ονόμασε την FYROM Δημοκρατία της Μακεδονίας ενώ πριν ήταν επαρχία Βαρδάρη. Κάνω λάθος;

    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. "Μακεδονία του Βαρδάρη"

    ως ΒΑΣΗ διαπραγμάτευσης

    και μετά τη (σπουδαία διαπραγματευση της κυβέρνησης ΓΑΠ),

    σκέτο "Μακεδονία" !



    Καμιά αναγνώριση εκ μέρους της Ελλάδας κι ας τους αναγνωρίσει όλος ο κόσμος!
    Αυτοί τη δική μας αναγνώριση θέλουν.

    Πάντως, ό,τι κι αν κάνει ο ΓΑΠ , ο λαός θα του το γυρίσει μπούμερανγκ! Μη ρωτάτε από πού αντλώ αυτήν την αισιδοξία,αλλά τουλάχιστον σ'αυτό το θέμα,οι Έλληνες θα μιλήσουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Οποιος ΑΛΗΤΗΣ αποπειραθει να υπογραψει συμφωνια αναγνωρισεως του διπλανου μπασταρδου κρατιδιου με ονομα που θα περιεχει την λεξη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ να ξερει οτι ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ αλλα και ΟΛΗ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ του θα εξοντωθουν , δεν υπαρχει τοπος να κρυφτουν σε αυτον τον πλανητη.

    Ας ελπισουμε οτι δεν θα βρεθει τετοιο ΚΤΗΝΟΣ μεσα στην κυβερνηση που θα ανοιγε τις ΠΥΛΕΣ της ΚΟΛΑΣΕΩΣ στον τοπο μας.... ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ΝΑΙ στην σύνθετη ονομασία ο καρατζαφέρης ο κωλοτούμπας
    να τον χαίρεστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Μακεδονία του Βαρδάρη + Μακεδονία του Πιρίν + Μακεδονία του Αιγαίου = ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. Καλά τελείως ηλίθιος είναι αυτός ο ΓΑΠ??? Το "Βόρεια Δημοκρατία" που διαπραγματευόμασταν ως τώρα και ήταν έτοιμοι να το δεχθούν ήταν κατά πολύ βολικότερο για μας... (Αφού βέβαια πλεον το "Μακεδονία" δεν γινόταν να το αποφύγουμε τελείως)Τώρα μάλιστα, θα μένει στην πράξη μόνο το "Μακεδονία"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Εμείς οι Βόρειοι Έλληνες, Μακεδόνες, Θράκες και Ηπειρώτες,

    Ποτέ δεν θα λησμονήσουμε τους ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΕΦΙΑΛΤΕΣ που θα δεχθούν να υπογράψουν ένα τέτοιο κατάπτυστο σύμφωνο!

    Αυτούς τους ΠΡΟΔΟΤΕΣ, που υποκύπτοντας στις πιέσεις μιας δρακός διεθνών καθαρμάτων, εδέχθησαν να απεμπολήσουν τους αγώνες αιώνων του Ελληνικού λαού, του Ελληνικού Έθνους

    Οι κατάρες μας θα συνοδεύουν όχι μόνον τους σημερινούς φρικτούς αυτουργούς αυτής της απαισίας πράξεως αλλά και όλους τους απογόνους των!

    Κατάρα και Ανάθεμα στους Προδότες Εφιάλτες της Μακεδονίας, της Θράκης και της Ηπείρου μας.

    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Εδώ που φτάσαμε και πολύ μάς είναι.
    Καλύτερο από το Βόρεια Μακεδονία. Σκεφτείτε να πρέπει να λέγαμε 'Βορειομακεδόνες'.
    Τώρα θα λέμε Βαρδαρομακεδόνες και εν συντομία Βαρδάριοι κατά το Τσεχοσλοβάκοι > Τσέχοι που λέγαμε παλιότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.