4/6/10

ΜΕΓΑΛΑ ΨΑΛΙΔΙΑ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ Πολίτες με διαγωνισμό θα γίνονται αξιωματικοί

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λουκάς Δημάκας
ΚΑΡΙΕΡΑ στο στράτευμα ως αξιωματικοί ή υπαξιωματικοί θα μπορούν να κάνουν πλέον μαζικά και πτυχιούχοι των- μη στρατιωτικών- Πανεπιστημίων και ΤΕΙ ανήγγειλε χθες ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Γιάννης Γιάγκος, παρουσιάζοντας το γενικό στίγμα τού υπό εξέταση σχεδίου για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης στις υπάρχουσες Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές.

Παράλληλα, όπως είπε, λόγω της οικονομικής κρίσης η Ελλάδα τραβά προσωρινά «χειρόφρενο» στις μεγάλες αγορές όπλων εστιάζοντας ταυτόχρονα στην πλήρη αναβάθμιση καί αξιοποίηση της διαθεσιμότητας των μέσων που ήδη έχει στο οπλοστάσιό της. Παρά τη στενότητα βέβαια- τόνισεεξοπλιστικές δαπάνες θα υπάρξουν για την αγορά ανταλλακτικών και πυρομαχικών που είναι απαραίτητα, την επέκταση της χρήσης εξομοιωτών κ.λπ.

Ειδικότητες υποστήριξης
Το ελληνικό Πεντάγωνο είναι πολύ κοντά στην απόφαση να καταργήσει την εκπαίδευση αξιωματικών μη επιχειρησιακών ειδικοτήτων στις υπάρχουσες Στρατιωτικές Σχολές και να αντλήσει στελέχη γι΄ αυτές από την αγορά, με διαγωνισμό. Οι προσλαμβανόμενοι πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ πριν να φορέσουν τα γαλόνια θα υφίστανται μόνον ενός έτους στρατιωτική εκπαίδευση και εξειδίκευση. Μεταξύ των ειδικοτήτων που θα καλύπτονται από την αγορά είναι οι μετεωρολόγοι, νοσηλευτές, ηλεκτρονικοί, πολιτικοί μηχανικοί.

Ακόμα και οι ιατρικές ειδικότητες είναι πιθανόν να περιληφθούν σε επόμενο στάδιο. «Εξετάζουμε διάφορες πτυχές και κυρίως το οικονομικό κόστος» είπε ο πτέραρχος Γιάγκος. Στόχος του υπουργείου είναι ορισμένες τουλάχιστον από τις καταργούμενες ειδικότητες να μην περιληφθούν στο Μηχανογραφικό του υπουργείου Παιδείας από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά. Ανάλογα με την κατάληξη της μελέτης, ίσως κλείσουν και κάποια Τμήματα που, όπως ειπώθηκε, κοστίζουν πολύ ακόμα και ως κτιριακές υποδομές.

Επαναπατρισμός στρατευμάτων

Το μεγάλο κόστος που έχει η ελληνική συμμετοχή σε πολυεθνικές αποστολές- περίπου 65 εκατ. ευρώ το έτος- οδήγησε το ΓΕΕΘΑ στον δραστικό περιορισμό τους. Για το Κόσοβο ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τη σταδιακή απομάκρυνση του συνόλου σχεδόν της δύναμης που σήμερα αριθμεί 675 στρατιωτικούς με ετήσιο κόστος 22 εκατ. ευρώ. Το ΝΑΤΟ θα προχωρήσει σε μείωση των δυνάμεών του κατά 1/3 από τον Νοέμβριο, η Ελλάδα όμως επιδιώκει να φύγει το 50% της δύναμής της πιο νωρίς και σταδιακά να μείνουν μόνο 50 στρατιωτικοί. Οσον αφορά τη Σομαλία, η Ελλάδα που συμμετέχει στη ΝΑΤΟϊκή και ευρωπαϊκή αποστολή αντιστοίχως με δύο φρεγάτες απέσυρε ήδη από χθες τη μία («Λήμνος»). Η συμμετοχή στη ΝΑΤΟϊκή αυτή αποστολή κόστισε πέρυσι 5,7 εκατ. ευρώ.

«Οχι» στην αύξηση θητείας
Στο μεταξύ με ένα «όχι» απέκλεισε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευάγγ. Βενιζέλος το ενδεχόμενο να αυξηθεί η στρατιωτική θητεία, όπως ήθελε σχετική φημολογία τις τελευταίες ημέρες μέσω του... ράδιο αρβύλα. Πάντως σε διάφορα επίπεδα εντός του στρατεύματος και σε προσωπικό επίπεδο διατυπώνονταν προβληματισμοί μήπως στο πλαίσιο της εξοικονόμησης πόρων και της απαγόρευσης πρόσληψης Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) να εξετασθεί η δυνατότητα επαναφοράς του 12μηνου για κάποιο διάστημα.
ΝΕΑ

14 σχόλια:

  1. δηλαδη θελουν να αποεθνικοποιησουν τον στρατο τάχιστα και να τον κανουν του χεριού τους.............

    η αλλιως η συνεχεια του πραξικοπηματος της νεας ταξης κατα του ελληνικου εθνους

    βιβα λα αλβανοπακιστανομπαγκλατεσιανοεληνικη
    δημοκρατια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και φυσικά θα υπηρετούν στον ΕΛΛΗΝΙΚΟ Στρατό (ομοιως Ναυτικό-Αεροπορία)και οι ''Έλληνες'' του κου Πρωθυπουργού! Και ο όποιος Μουσουλμάνος-Εβραίος κτλ που θα υπηρετεί ενδεχομένως να έχει πρόβλημα με τον Σταυρό στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ Σημαία... οπότε να μια καλή ευκαιρία να αλλάξουμε και την Σημαία που καταπιέζει τα θρησκευτικά πιστευω του κάθε ''Έλληνα'' made through Πακιστάν,Αλβανία κτλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. δηλαδη θελουν να αποεθνικοποιησουν τον στρατο τάχιστα και να τον κανουν του χεριού τους.............

    Ενώ τώρα ο στρατός είναι....super. Γεμάτος κομάντα! Αυτό θες να πεις;
    Ο στρατός έχει γίνει δημόσια υπηρεσία εδώ και κάτι δεκαετίες δεν το πήρες χαμπάρι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν θέλουμε να σοβαρευτούμε και να μας υπολογίζουν οι άλλοι, πρέπει να κάνουμε μικρό-ευέλικτο-100% επαγγελματικό στρατό, και να αγοράσουμε σύγχρονους εξοπλισμούς από την Ρωσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ρήγμα στα ύφαλα της κυβέρνησης: "ΟΧΙ" στο ασφαλιστικό από 14 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ!
    04-06-2010 15:35:28
    Ρήγμα στα ύφαλα της κυβέρνησης προκαλούν δεκατέσσερις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι με ερώτησή τους προς τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο και γενικότερα από την κυβέρνηση απαιτούν να μην αποδεχθεί όσα εκτός μνημονίου εισηγείται η τρόϊκα, ειδικά για το ασφαλιστικό.Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Σοφία Γιαννακά, Μιχάλης Κατρίνης, Μιχάλης Τζελέπης, Βασίλης Γερανίδης, Νίκος Σαλαγιάννης, Βασίλης Κεγκέρογλου, Όλγα Ρενταρή - Τέντε, Χρήστος Πρωτόπαπας, Δημήτρης Καρύδης, Τάσος Σιδηρόπουλος, Παύλος Στασινός και Γιάννης Αμοιρίδης αναφέρουν στην ερώτησή τους: "Με βάση όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας δημιουργείται η εντύπωση ότι για την τρόικα το σύνολο σχεδόν της εξοικονόμησης πόρων τα επόμενα χρόνια πρόκειται να προέλθει από δραματική περικοπή των συντάξεων.

    Δημιουργείται η αίσθηση ότι οι απόψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν προωθούν την προσπάθεια εξυγίανσης και επίλυσης του ασφαλιστικού, αλλά κυριολεκτικά την κατεδάφιση της δημόσιας ασφάλισης και την αντιμετώπιση της από ιδιωτικά σχήματα", αναφέρουν οι 14 βουλευτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τόσα χρόνια διαμαρτυρήθηκε κανείς για τις "αξιωματικοποιήσεις" αθλητών και αθλητριών (Ελλήνων και "Ελλήνων");

    Κωνσταντίνος εκ Κύπρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κωνσταντίνε εκ Κύπρου,
    που ακριβώς είναι το πρόβλημα με τις "ακιωματικοποιήσεις¨ αθλητών και αθλητριών που αναφέρεις.
    Δεν μπορώ να καταλαβω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δηλαδή εγώ που θα τελειώσω βρεφονηπιοκόμων στο ΤΕΙ θα μπορώ να γίνω αξιωματικός? Ουάουα, δατ ιζ γκρεητ!!!! Χοντρούλη θενκξ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ****Το μεγάλο κόστος που έχει η ελληνική συμμετοχή σε πολυεθνικές αποστολές- περίπου 65 εκατ. ευρώ το έτος- οδήγησε το ΓΕΕΘΑ στον δραστικό περιορισμό τους.****Και ;;; αν κόψουμε τα 65 μύρια ,σωθήκαμε ;;;;; Αν όμως επιστρέψουν οι κλέφτες και οι φοροφυγάδες τα μύρια ίσως κάτι γίνει.Το συνταξιοδοτικό γιατί δεν ισχύει για τις Ε.Δ.Γιατί υπάρχουν "συνταξιούχοι" από 42 ετώ ;;που εργάζονται και στερούν θέσεις εργασίας από νέους ;;; Μήπως οταν θυμόμαστε , χαιρόμαστε ;;;Α.Λ

    Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/06/blog-post_2851.html#ixzz0pwz4YPvB

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πότε επιτέλους θα γίνουμε σοβαρό κράτος; Τα παιδιά μας είναι μαμόθρευτα μέχρι τα 30, αράζουν άχρωμα, άοσμα και άγευστα στις καφετέριες σαν τσουβάλια και έχουν ως όραμα να γίνουν Τζούλια και Μένιος για το εύκολο χρήμα και τη δημοσιότητα - και μετά παραπονιόμαστε για τους Αλβανούς που σηκώνουν τη σημαία μας...

    ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΕΝΟΣ ΠΛΗΡΟΥΣ ΕΤΟΥΣ ΓΙΑ ΑΝΔΡΕΣ-ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΑ 18

    Όσο για τον ΑΣΕΠ στο στρατό, αντί να πάρουν κάποιον ειδικό σε στρατηγική, θεωρία παιγνίων, κτλ ψάχνουν για νοσηλευτές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ****ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΕΝΟΣ ΠΛΗΡΟΥΣ ΕΤΟΥΣ ΓΙΑ ΑΝΔΡΕΣ-ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΑ 18**** Αντιγράψτε κάτι από το Ισραηλ : άπαντες απο 18 ετών 3 χρόνια στο στρατό (ανδρες) και 20 μήνες (γυναίκες).Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Συμφωνώ με το πρώτο σχόλιο.

    Πριν όμως από τους ξένους του ΓΑΠ,ο στρατός θα γεμίσει με ΣΥΡΙΖΑ... δηλ. νεοταξίτες ή αφελείς κομπλεξικούς νεοΈλληνες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΕΛΕΟΣ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΜΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΕΣ ΜΙΛΑΜΕ , ΖΕΙΤΕ ΕΚΤΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΗΠΩΣ ?? Η ΑΓΝΟΕΙΤΕ ΗΘΕΛΗΜΕΝΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΣΕΤΕ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟ ΤΙΣ "ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΕΣ" ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ???
    ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΔΛΔ ΟΤΙ ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΤΗΝ ΣΣΑΣ ΔΕΝ ΚΑΝΟΘΝ ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Τ ΙΔΙΟ Κ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΠΕΡΝΕΙΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΛΠ ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΕΛΕΧΩΣΟΥΝ Τ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΕΙΣ ΕΣΥ ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ , ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΣΤΡΑΤΟ , ΕΠΙΣΗΣ ΑΦΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΟΣΟ ΚΑΛΑ ΠΕΡΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΥΤΗ ΗΤΑΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΣΩΣΤΟΣ .....ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ "ΑΓΟΡΑΖΕΙ" ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ,ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΕΔΟΜΕΝΟ,ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΩΝ ΤΟΥ ΠΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΣΧΟΛΗ ΕΜΠΟΡΟΠΛΟΙΑΡΧΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ!!!!ΟΙ ΔΕ ΕΠΟΠ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΙ ΑΚΤΙΝΙΛΟΓΟΙ ΚΛΠ ΚΛΠ,ΟΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ ΝΑ ΠΑΡΕΙ "ΕΤΟΙΜΟΥΣ" ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΑΠΟ ΝΑ ΚΥΡΗΣΕΙ ΒΙΣΜΑΤΟΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.