10/6/10

Πως έκλεψε τη παράσταση ο Ερντογάν από τον Αχμαντινετζάντ.

Παρά του πολιτικού και χρηματικού ακτιβισμού της Τεχεράνης, είναι ο Τούρκος πρωθυπουργός που επιβάλλεται σήμερα ως υπερασπιστής του παλαιστινιακού λαού.

Mehrdad Farhamand-BBC Persan

«Δεν πρόκειται να εξομαλυνθούν οι τούρκο-ισραηλινές σχέσεις όσο το Ισραήλ αρνείται έρευνα από μια διεθνή Επιτροπή», δήλωσε στις 7 Ιουνίου ο πρωθυπουργός Ρεσέπ Ταγίπ Ερντογάν. Διαβεβαίωσε εξάλλου ότι η χώρα του είναι «έτοιμη για να παίξει έναν ενεργό ρόλο για να πετύχει την συμφιλίωση μεταξύ των αντιμαχομένων παλαιστινιακών παρατάξεων, η Χαμάς και η φατάχ», γράφει η Al-Hayat.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης ενάντια στο διεθνή στολίσκο της βοήθειας προς τη Γάζα, η Τουρκία πλήρωσε τον πιο βαρύ φόρο σε αριθμό θυμάτων. Για τη πρώτη φορά από αρκετές δεκαετίες, Τούρκοι υπήκοοι πέθαναν σε επίθεση από ξένες δυνάμεις. Εντούτοις, η Τουρκία βγήκε ηθικά νικηφόρα από αυτή τη μάχη. Η πλειοψηφία των εφημερίδων του μουσουλμανικού κόσμου επικαλέσθηκαν μια «θυσία του τουρκικού αίματος». Στο Λίβανο, στη διάρκεια των διαδηλώσεων ακλούθησαν τα γεγονότα, μπόρεσε κανείς να δει λιβανικές, παλαιστινιακές σημαίες , της Χεζμπολά και των διάφορων λιβανικών πολιτικών παρατάξεων, καθώς επίσης και τη τουρκική σημαία. Πορτρέτα του Ρεσέπ Ταγίπ Ερντογάν προβλήθηκαν πλάι των φωτογραφείων του Yasser Arafat και του [παλαιού Αιγύπτιου Πρόεδρου] Nasser, νέοι φορούσαν τις φανέλες της τούρκικης εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου και το πλήθος δονούσε με το σύνθημα «Τουρκία, Τουρκία». Δεν βρέθηκε καμία ιρανική σημαία, ενώ το Ιράν είναι ο βιαιότερος συνήγορος της Παλαιστίνης. Τα τρία χρόνια πιέσεων από την κοινή γνώμη του αραβικού κόσμου, και των ισχυρών κριτικών εκ μέρους των μουσουλμανικών κυβερνήσεων, δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα στη στάση των Αιγυπτίων για τον αποκλεισμό της Γάζας. Σήμερα όμως, οι Αιγύπτιοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να μειώσουν τα μέτρα του κλεισίματος των συνόρων με τη Λωρίδα της Γάζας. Από τη πλευρά του, το Ισραήλ αντιμετωπίζει τώρα ισχυρές κριτικές, και από τους δυτικούς συμμάχους του, ακόμα και από τους Αμερικανούς. Η νίκη αυτή μπορεί να αποδοθεί στη Τουρκία, η οποία επιβάλλεται έτσι σαν πρωταθλητή

Αυτή η ηθική νίκη εμφανίζεται ενώ η βοήθεια που καταβάλλεται από τη Τουρκία στους Παλαιστίνιους είναι μέχρι τώρα πολύ πενιχρή σε σχέση με αυτά που έχουν δώσει οι Ιρανοί αυτά τα τριάντα τελευταία χρόνια. Η κυβέρνηση της Χαμάς, που πήρε την εξουσία τον Ιούνιο του 2007 μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, χρηματοδοτείται σε μεγάλο μέρος από το Ιράν.

Η Χεζμπολά, κύριος σύμμαχος του Ιράν στην περιοχή, παρέχει στρατιωτική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας στο όνομα της «μουσουλμανικής αντίστασης». Ακόμα εάν είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το πραγματικό ποσό των ιρανικών χορηγήσεων, είναι σίγουρα αρκετά σημαντικό έτσι ώστε οι δρόμοι της Τεχεράνης είχαν αντηχήσει στον ήχο «ούτε Γάζα ούτε Λίβανος» κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Ιράν [τον Ιούνιο και το Δεκέμβριο 2009]. Αυτό το σύνθημα είναι μια διαμαρτυρία ενάντια στην ογκώδη βοήθεια του Ιράν στους Παλαιστίνιους, ενώ η ισλαμική δημοκρατία αντιμετωπίζει η ίδια κυρώσεις (διεθνείς κυρώσεις ενάντια στο πυρηνικό πρόγραμμά της) και σημαντικές οικονομικές δυσκολίες. Αλλά, πέρα από την οικονομική πλευρά, οι Ιρανοί διαμαρτυρόμενοι σχολιάζουν την πολύ βαριά πολιτική τιμή που πληρώνει το ιρανικό Κράτος για την υποστήριξή του στη Χαμάς. Οι αραβικές χώρες που έχουν κάνει την ειρήνη με το Ισραήλ με πραγματισμό άφησαν επίσης στο Ιράν το φορτίο και τις δυσκολίες της υπεράσπισης του παλαιστινιακού αγώνα. Αυτή τη στιγμή, ακόμα και αν ο ιρανικός Πρόεδρος Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ συνεχίζει να εκφωνεί τα σκληρότατα συνθήματα κατά του Ισραηλινού Κράτους, είναι ο Ρεσέπ Ταγίπ Ερντογάν που θεωρείται από τους Άραβες να είναι ο γνήσιος συνήγορος των Παλαιστίνιων.

Από τότε που ο Ερντογάν έφτασε στην εξουσία, το 2003, έχει φροντίσει να καλλιεργήσει τις φιλίες του μέσα στον αραβικό κόσμο. Η Συρία, που είναι σύμμαχος του Ιράν από πολλά χρόνια, κατάργησε πρώτα τις βίζες για τους Τούρκους υπηκόους και έπειτα μόνο για τους Ιρανούς υπηκόους. Στο Λίβανο, παρά την εμπλοκή του Ιράν σ’ αυτή τη χώρα, η Τουρκία επιβάλλεται όλο και περισσότερο στην οικονομία. Οι Τούρκοι δεν χρειάζονται πια βίζα για να ταξιδεύουν εκεί, αντίθετα με τους Ιρανούς.

Μεταφράστηκε από τα γαλλικά από C.H. για το Ινφογνώμων Πολιτικά.

6 σχόλια:

  1. Οι Ιρανοί πάντως αρνούνται κατηγορηματικά ότι ο Αχμαντινεζάντ είπε ότι θέλει να σβύσει το Ισραήλ από τον χάρτη.
    Έχουν καταγράψει ακριβώς τι έχει πει και λένε ότι στο Ισραήλ και στην Αμερική, τα ΜΜΕ έκαναν συρραφή των λόγων του και έφτιαξαν αυτό που τους συμφέρει για να βολέψει μια ρητορική που θα φανατίσει τις μάζες στις χώρες αυτές.
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Σουλτάνος είναι Σουνίτης, ο "Σάχης" Σιίτης. Γρήγορα θα τα χαλάσουν στη μοιρασιά.
    Ο αρθρογράφος φαίνεται να ανήκει στην Ιρανική αντιπολίτευση και να θαυμάζει τον Σουλτάνο. Να τον χαίρεται, τους τον αφήνουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ἕνα θὰ πῶ μόνο:
    Ἀπὸ ἀναλύσεις μυριάδες, λίγες ὅμως ἀπὸ αὐτὲς βασίζονται στὶς σωστὲς ἀρχὲς τῆς διεθνοῦς πραγματικότητας καὶ ἀκόμη λιγότερες εἶναι ἀξιόλογες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Τζιμη
    Ολες οι μεταφρασεις αραβικων κειμενων και κειμενων Φαρσι προωθουνται στον Δυτικο τυπο απο την MEMRI. (καντε google)
    Ενα εβραϊκο υποκαταστημα της Μοσσαντ. Οποτε τι περιμενουμε απο δαυτους; Την αληθεια;

    Διαβαστε:
    http://www.guardian.co.uk/world/2002/aug/12/worlddispatch.brianwhitaker

    Omadeon
    Ανατολικη Ιερουσαλημ
    Κατεχομενη απο εβραιους γενοκτονους Παλαιστινη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΠΡΟΧΘΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΟ ΕΠΑΝΕΛΑΒΕ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, ΓΙΝΟΤΑΝ ΑΠ' ΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ!

    Δεν θα μας βγάλετε τώρα όλους χαζούς! Tο άκουσα με τ' αυτιά μου (μιλώ αγγλικά καλά) και το είδα με τα μάτια μου. Δεν είναι δυνατόν δύο άτομα εδώ μέσα (τώρα έφυγε μάλλον ο τρίτος, εκτός κι αν άλλαξε ψευδώνυμο) να θέλετε να υποστηρίξετε κάτι που όλοι έχουν ακούσει και δει.

    Εγώ ένα ρωτώ: Αμφιβάλλετε καθόλου ότι αυτό θέλει, ο γελοίος, που πήγε στην Αμερική και τον ρώτησαν σε ένα πανεπιστήμιο, αν αληθεύει ότι κρεμάνε του ομοφυλόφιλους στο Ιράν κι αυτός απάντησε ότι στο Ιράν .... δεν υπάρχουν τέτοιοι; Είναι δυνατόν να πάρει κανείς τέτοιο καραγκιόζη στα σοβαρά, είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κοπελιά, δώσε μας ένα λινκ να δούμε και να ακούσουμε κι εμείς αυτό που είπε ΠΡΟΧΘΕΣ το βράδυ.
    Πού το είπε;
    Το ότι μπορεί να το σκέφτεται δεν αμφιβάλλω. Αμφιβάλλω όμως εάν το είπε ή του το έβαλαν στο στόμα οι ειδικοί της ισραηλινής προπαγάνδας.
    Έχει διαφορά το πράγμα. Διότι εάν το κάνουν αυτό οι δικοί σου, σημαίνει ότι βάζουν λόγια και στο στόμα ανθρώπων που μπορεί να μη το σκέφτονται αυτό.
    Βλέπω να το κάνεις και συ συστηματικά εδώ. Αδικείς τον εαυτό σου όμως.
    Οι βλάκες, είναι αυτοί που χρησιμοποιούν πονηρές μεθόδους.
    Ψάξε και δες το δοκίμιο «Η τεράστια κοινωνική σημασία των βλακών εν τω συγχρόνω βίω», του Ευάγγελου Λεμπέση (1906-1968).
    Ένα χρήσιμο απόσπασμα στο τέλος (*).

    Υπάρχει όμως και βίντεο στο γιουτιούμπι στο οποίο ...ο Άχμι κάνει αγκαλιές και ...ρουφηχτά φιλιά με εβραίους ραβίνους που ζήτησαν και τον επισκέφτηκαν στην Τεχεράνη.
    Στους οποίους αρνήθηκε ότι θέλει τον αφανισμό του Ισραήλ αλλά θέλει να δοθούν τα δικαιώματα στους Παλαιστίνιους.
    Είδα το φιλμ που έχουν κατασκευάσει οι ισραηλινοί με μοντάζ.
    Μου θυμίζει τις τεχνικές της ...''Ελληνοφρένειας'' όπου με τον κατάλληλο τρόπο βάζουν στο στόμα διαφόρων πολιτικών αντίθετα πράγματα από αυτά που έχουν πει.
    Μόνο που οι Καλαμούκηδες δεν είναι λαμόγια τύπου Ισραήλ και πάντα λένε πώς έγινε το κόλπο.

    Εάν πω εγώ: ...'' ο Χίτλερ ήθελε να αφανιστούν οι εβραίοι και γι΄αυτό εξαπέλυσε πογκρόμ εναντίον τους...'' και εσύ απομονώσεις και δείξεις στο βίντεο μόνο να λέω το: ''να αφανιστούν οι Εβραίοι'', έχεις κάνει ακριβώς την λαμογιά που έκαναν οι εβραίοι στην περίπτωση του Αχμαντινεζάντ.
    Οι Ιρανοί έχουν όλο το κομμάτι του λόγου του από την αρχή, και αυτό που λέει είναι ότι ''...ο Ιμάμης (δεν ξέρω ποιόν εννοεί) ενώ είπε να διαγραφεί το Ισραήλ από την Ιστορία, εγώ λέω πως είναι καλύτερα να πειστεί να δώσει τα δικαιώματα στους Παλαιστίνιους''...
    Έγινε η συρραφή και η αφαίρεση λέξεων και, να το αποτέλεσμα!

    Τα ίδια βέβαια με το Ισραήλ, κάνουν και όλοι αυτοί όταν θέλουν να φανατίσουν το δικό τους κοπάδι.
    Μεταξύ κατεργαραίων γίνεται όλη αυτή η ιστορία και όχι από σοβαρά κράτη.

    τζιμης
    -------------------------------
    (*) ...«Αν ο βλάκας καταφεύγει στην επιτηδειότητα λόγω των φτωχών πνευματικών του μέσων, απ’ την ίδια έλλειψη ανωτέρων πνευματικών μέσων οδηγείται και στην απάτη. Όπως είναι γνωστό απάτη είναι η αποσιώπηση της αλήθειας ή η παρουσίαση ψευδών πραγμάτων σαν αληθινών. Από τον ίδιο τον ορισμό της συμπεραίνεται ότι η απάτη δεν εξηγεί την ευφυΐα του απατεώνα αλλά την ευπιστία του θύματος»...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.