1/6/10

Υπεράνω όλων η υπεράσπιση των κυπριακών συμφερόντων

Τα τελευταία χρόνια, οι Άραβες επιμένουν να μεταφέρουν τα προβλήματά τους με το εβραϊκό κράτος στην Κύπρο. Έγιναν διάφορα, τα οποία, σε τελευταία ανάλυση, ζήμιωσαν τα κυπριακά συμφέροντα. Υπήρξαν εκκλήσεις προς τους Παλαιστινίους και προς τις αραβικές κυβερνήσεις, από διάφορες κυπριακές κυβερνήσεις, να αφήσουν την Κύπρο έξω από τα προβλήματά τους. Δεν υπήρξε ανταπόκριση και ο ανάλογος σεβασμός.Στην άλλη πλευρά, οι ακτιβιστές, δεν σεβάστηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία. Αντί να εκτιμήσουν τη διαχρονική θετική κυπριακή στάση, έναντι του παλαιστινιακού αγώνα, προσπάθησαν να δημιουργήσουν στην Κύπρο νέα προβλήματα και να εμπλέξουν το κυπριακό κράτος σε διεθνείς διαμάχες.

Με τον Κωστάκη Αντωνίου
Υπήρξε πολιτικά ορθή η απόφαση της Κυβέρνησης να απαγορεύσει τον απόπλουν των πλοίων των ακτιβιστών για τη Γάζα και υπεύθυνη η στάση του Δημοκρατικού Συναγερμού να στηρίξει την κυβερνητική απόφαση.

Τα τελευταία χρόνια, οι Άραβες επιμένουν να μεταφέρουν τα προβλήματά τους με το εβραϊκό κράτος στην Κύπρο. Έγιναν διάφορα, τα οποία, σε τελευταία ανάλυση, ζήμιωσαν τα κυπριακά συμφέροντα. Υπήρξαν εκκλήσεις προς τους Παλαιστινίους και προς τις αραβικές κυβερνήσεις, από διάφορες κυπριακές κυβερνήσεις, να αφήσουν την Κύπρο έξω από τα προβλήματά τους. Δεν υπήρξε ανταπόκριση και ο ανάλογος σεβασμός.

Η Κύπρος έχει να αντιμετωπίσει ξένη κατοχή και πρόβλημα επιβίωσης. Πρέπει να μετρά δυο φορές τις τοποθετήσεις της έναντι των διεθνών προβλημάτων, ώστε να μη δημιουργεί πρόβλημα στη διεθνή συμπαράσταση προς το δικό της εθνικό πρόβλημα. Αλλά, σε τελευταία ανάλυση οφείλει, υπεράνω όλων, να υπερασπίζεται τα συμφέροντα του κυπριακού κράτους και να λαμβάνει θέση ανάλογα με τη σωστή εξυπηρέτηση αυτών των συμφερόντων.

Στην τελευταία περίπτωση, η Κυβέρνηση Χριστόφια στάθμισε τις αποφάσεις της στη βάση αυτής της λογικής. Και ανεξαρτήτως της μεγάλης συμπάθειας με την οποία και η Κυβέρνηση και ο κυπριακός λαός τρέφουν προς την παλαιστινιακή υπόθεση και το βασανισμένο παλαιστινιακό λαό, αποφάσισε όπως αποφάσισε. Προσωπικά, κατανοώ την απόφαση της Κυβέρνησης.

Ο Ισραήλ είναι υπολογίσημη δύναμη, πολιτική και στρατιωτική, στην περιοχή. Η στάση του στο θέμα των ερευνών για τον εντοπισμό πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, καθοριστική. Αυτήν τη στιγμή οι σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία διέρχονται κρίση. Ισραηλιτικά πολεμικά αεροπλάνα διεξάγουν στο Αιγαίο ασκήσεις με ελληνικά. Καταβάλλεται προσπάθεια προσέγγισης του ελληνικού παράγοντα από το Τελ Αβίβ.

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει την πολυτέλεια να στερείται συμμάχων, ούτε να κλοτσά ευκαιρίες και συγκυρίες προκειμένου να εξασφαλίσει υποστήριξη από άλλες χώρες. Στην περίπτωση που η Κυβέρνηση επέτρεπε τη χρησιμοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, για ενέργειες που στρέφονταν κατά του Ισραήλ, πιθανώς τα εθνικά συμφέροντα να πλήττονταν καίρια.

Στην άλλη πλευρά, οι ακτιβιστές, δεν σεβάστηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία. Αντί να εκτιμήσουν τη διαχρονική θετική κυπριακή στάση, έναντι του παλαιστινιακού αγώνα, προσπάθησαν να δημιουργήσουν στην Κύπρο νέα προβλήματα και να εμπλέξουν το κυπριακό κράτος σε διεθνείς διαμάχες. Το γεγονός ότι ομάδες ακτιβιστών κατέφυγαν στα κατεχόμενα με στόχο να αναχωρήσουν από παράνομα λιμάνια, δείχνει ότι δεν διστάζουν να πλήξουν εθνικές υποθέσεις άλλων χωρών, προκειμένου να εξυπηρετήσουν αυτό που εκείνοι θεωρούν αγώνα υπέρ των Παλαιστινίων.

Δυστυχώς, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να κάμνει πολιτική η οποία να εξυπηρετεί τα συμφέροντα άλλων σε βάρος των δικών της. Όση συμπάθεια και να τρέφει προς την υπόθεση των Παλαιστινίων...

ΣΗΜΕΡΙΝΗ
Ηλ. διεύθυνση: antoniouc@simerini.com

10 σχόλια:

  1. Πολυ ορθα και θα πρεπει να μας πουν οι Ελληνικης καταγωγης ακτιβιστες αν αποδεχονται τον τουρκικο στρατο κατοχης στην Κυπρο.Αν δε απεπλευσαν απο τα κατεχωμενα παρεχουν και νομιμοποιηση της τουρκικης κατοχης.Ακτιβιστες για την κυπρο υπαρχουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγω θα σας θεσω το αλλο ερωτημα. Διαμαρτυριες σε πολλες ελληνικες πολεις, Ελληνες ακτιβιστες να πηγαινουν να σπασουν τον αποκλεισμο, κλπ.

    Απο ολους αυτους που βγαινουν στους δρομους και πηγαινουν ταξιδι στο Ισραηλ για ακτιβισμο, ποσοι ειχαν πραξει το αναλογο οταν δολοφονηθηκαν οι Ισαακ και Σολομου? Και ποσοι εχουν παει σε διαμαρτυριες κατα της Κατοχης της Κυπρου?

    Απο την αυτονοητη απαντηση, γινεται κατανοητο, το πώς και γιατι αυτη η χωρα χρεοκοπησε, οχι μονο οικονομικα, αλλα και εθνικα.


    Κατα τα αλλα, συγχαρητηρια στην Κυπρο, που πολλακις εχει αποδειξει πως ξερει να παιζει πιο αξιοπρεπως και θαραλλεα το διπλωματικο παιχνιδι, συγκριτικα με την δεκαπλασια σε μεγεθος, πλην ομως ηθικα χρεοκοπημενη και δουλοπρεπη μητερα Ελλαδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ακτιβιστές για την ίμβρο και την τένεδο υπάρχουν; Πολύ εύκολα ξεχνάμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ακτιβιστες για την Κύπρο υπαρχουν;

    Ακτιβιστές για την Ίμβρο και την Τένεδο υπάρχουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΝΑ ΞΕΡΑΤΕ ΠΟΣΟΙ ΤΗΣ ΜΙΤ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
    ΑΥΤΟΙ ΚΥΡΙΩΣ ΚΑΙΝΕ ΚΑΙ ΤΑ ΔΑΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. με λίγα λόγια φταίνε οι ακτιβιστές που αποφάσισαν να στηρίξουν έναν δοκιμαζόμενο λαό και δεν φταίει ο ΠΡΟΔΟΤΗΣ, υπάλληλος των ΗΠΑ, Χριστόφιας που απαγόρευσε σε ευρωπαίους βουλευτές να χρησιμοποιήσουν κυπριακά λιμάνια για να μεταβούν στα καράβια. Δεν φταίνε οι κύπριοι πολιτικοί που έχουν μετατρέψει την Κύπρο σε μαγαζάκι της Μοσάντ. Επειδή ο Φύρερ Ερντογκάν παίζει τα δικά του διπλωματικά παιχνίδια, θα πρέπει η Ελλάδα και η Κύπρος να γίνουν γκαρσόνια των Εβραίων; Ωραία επιχειρήματα έχετε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δυστυχώς οι τυχόν ακτιβιστές για την Κυπρο, τη Θράκη, την Ίμβρο, την Tένεδο, το Πατριαρχείο και τους αγνοούμενους από το 1974 θα χαρακτηριστούν αντί αυτού, εθνικιστές και σωβινιστές. Aυτή είναι κατάντια μας, και χειρότερα, οι επικριτές θα είναι ημέτεροι.
    K1RK

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. νικόλα,

    οι Έλληνες ακτιβιστές να προσέχουν ποιους συναναστρέφονται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. η Ελλάδα παρείχε ανέκαθεν στήριξη στους Παλαιστινίους, και η άποψη των Αράβων για τους Έλληνες είναι γνωστή, όπως γνωστές είναι και οι αναμνήσεις τους από την οθωμανική κυριαρχία. Αν η Τουρκία επέλεξε να κάνει διπλωματικές ακροβασίες, αυτό δεν μπορεί να είναι δικαιολογία για να το γυρίσουν οι Έλληνες στον φιλοσιωνισμό.
    Και στο κάτω κάτω της γραφής η αποστολή δεν έγινε από Τούρκους. Απλά αυτοί είχαν κυβερνητική στήριξη, άρα και χρηματοδότηση, άρα περισσότερο κόσμο και καράβια. Στην αποστολή συμμετείχαν βουλευτές από Σουηδία, Ιρλανδία και αλλού. Και σε αυτούς τους βουλευτές ο Χριστόφιας τους συμπεριφέρθηκε σαν τρομοκράτες. Και τους ΥΠΟΧΡΕΩΣΕ να μεταβούν στα κατεχόμενα. Τους ΕΣΤΕΙΛΕ στην Αμμόχωστο. Αυτό είναι δυνατόν να αποκαλείται "υπεράσπιση των κυπριακών συμφερόντων";
    Ρε παιδιά, πραγματικά μπορεί να έχετε χίλιες μύριες διαφωνίες με αυτούς που συμμετείχαν αλλά μήπως αυτή η αντίθεση σας σπρώχνει στην άλλη άκρη; Είναι δυνατόν να λέγεται ότι το Ισραήλ είναι "σύμμαχος της Κύπρου"; Το Ισραήλ; Σύμμαχος; ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ;;;;;; Έλεος! Μην αφήνετε άσχετα θέματα, όπως οι όποιες αντιπαλότητες με την αποστολή ή οι τυχοδιωκτισμοί του Νταβούτογλου, να σας παρασύρουν σε τέτοια συμπεράσματα.
    Και να πω και το άλλο. Λέτε για Ίμβρο, Τένεδο, Κύπρο κλπ. Αλήθεια, από ποιούς περιμένουμε βοήθεια για τους εθνικούς κινδύνους που μας απειλούν; Από το Ισραήλ; Τις ΗΠΑ; Το ΔΝΤ και την ΕΕ; Μήπως περιμένουμε βοήθεια για την Κύπρο από την Μεγάλη Βρετανία; Αν γυρίσουμε την πλάτη στους λαούς που τραβάνε τα ίδια με μας, ποιός θα μας συμπαρασταθεί; Οι "Ε", από τον Σείριο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Άψογη η στάση της Κύπρου!ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.