29/6/10

Ψήφισαν «ναι» οι Κιργίσιοι

Οι Κιργίσιοι ψηφοφόροι υπερψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία το νέο Σύνταγμα, ανακοίνωσε χθες η εκλογική επιτροπή, με καταμετρημένες ήδη τις ψήφους στο 99% των εκλογικών τμημάτων. Οι ψηφοφόροι τάχθηκαν σε ποσοστό 90,65% υπέρ του Συντάγματος που εγκαθιδρύει μια κοινοβουλευτική δημοκρατία και σε ποσοστό 8,04% κατά, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η εκλογική επιτροπή στην ιστοσελίδα της, με καταμετρημένες τις ψήφους στο 99,05% των εκλογικών τμημάτων.

Η προσωρινή πρόεδρος Ρόζα Οτουνμπάγεβα έκανε λόγο για "νίκη".Οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο Κιργιστάν εξέφρασαν αμφιβολίες για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της Κυριακής, κατά το οποίο ένα νέο Σύνταγμα υιοθετήθηκε μαζικά, σύμφωνα με προσωρινά αποτελέσματα. Ωστόσο αρκετά ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης εξέφρασαν επιφυλακτικότητα για τα στοιχεία αυτά.

"Αμφιβάλλω πολύ ότι τα στοιχεία της εκλογικής επιτροπής ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, δεδομένου ότι παρατηρητές του κόμματός μας δίνουν αντικρουόμενες πληροφορίες", δήλωσε ο Ανταχάν Μαντουμάροφ, ο επικεφαλής του κόμματος Μπουτούν Κιργιστάν, που πρόσκειται στον έκπτωτο πρόεδρο Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ. Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και αρχηγός του κόμματος Άτα Ζουρτ έκρινε ότι τα στοιχεία είναι "μη πραγματικά" και κατηγόρησε την προσωρινή κυβέρνηση για "μαζική νοθεία".

Ο απολογισμός
Παρά τις πρόσφατες αιματηρές εθνοτικές συγκρούσεις μεταξύ Κιργίσιων και Ουζμπέκων στο νότο της χώρας, οι νέες Αρχές προχώρησαν στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για να στηρίξουν τη νομιμότητά τους μετά την ανάληψη της εξουσίας στις αρχές Απριλίου. Σύμφωνα με τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Υγείας που δόθηκε στη δημοσιότητα, 294 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε βίαια επεισόδια τον Ιούνιο, αλλά οι προσωρινές Αρχές παραδέχτηκαν ότι στην πραγματικότητα ο αριθμός των νεκρών μπορεί να φθάνει σε 2.000. Σε 400.000 ανέρχεται ο αριθμός των εκτοπισμένων.

Πρέπει να βελτιωθούν, λέει ο ΟΑΣΕ
Το Κιργιστάν δημιούργησε τις προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή ενός ειρηνικού και διάφανου δημοψηφίσματος για το Σύνταγμα αλλά πρέπει να γίνουν βελτιώσεις πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές, ανακοίνωσε η ομάδα παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Το γραφείο του ΟΑΣΕ για τους δημοκρατικούς θεσμούς και τα ανθρώπινα δικαιώματα ανακοίνωσε ότι το δημοψήφισμα την Κυριακή έδειξε την ανθεκτικότητα των πολιτών του Κιργιστάν και την επιθυμία τους να διαμορφώσουν το μέλλον, μετά τις εθνοτικές βιαιότητες το μήνα αυτό.

"Οι πολίτες του Κιργιστάν σε μεγάλο βαθμό ψήφισαν υπέρ ενός νέου δημοκρατικού και ειρηνικού μέλλοντος για τη χώρα τους", είπε ο Μπόρις Φρλετς, ο επικεφαλής των παρατηρητών. "Τώρα όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να εργαστούν μαζί για να βελτιώσουν το εκλογικό πλαίσιο ενόψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών και να οικοδομήσουν μια δημοκρατική κοινωνία, που θα βασίζεται στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το κράτος του νόμου", τόνισε.
Σημερινη

3 σχόλια:

  1. Εἶναι οἱ δημοκρατίες κατ' ἀνάγκην εἰρηνόφιλες;
    Ὅτι ἀκούω πιστεύω τὰ μισὰ καὶ πολλὰ εἶναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Απογειώθηκε" η αποστολή Mars500 Εκτύπωση E-mail
    05-06-2010 18:38:33

    Ξεκίνησε η αποστολή προσομοίωσης ενός ταξιδιού στον Άρη, τον "κόκκινο" πλανήτη με το κλείσιμο της καταπακτής της "κάψουλας" στο κέντρο Ιατρικών και Βιολογικών Προβλημάτων στη Μόσχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καμμια φορα και το 99% ,που κατι μας θυμιζει και εμας, μπορει να μας βολευει διοτι πισω απο αυτο ειναι η Ρωσσια κατα των Ουζμπεκων(της ριζας του Τουρκικου εθνους).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.