3/6/10

Η «στρατηγική» του Ακη...

Tου Κωνσταντινου Ζουλα / zoulas@kathimerini.gr
Η ανεκδιήγητη γκάφα να μεταφρασθεί ο όρος «cabinet man» σε «κυβερνητικό στέλεχος» αντί «κατασκευαστή ντουλαπιών» μού θύμισε μια εξίσου τραγελαφική ιστορία που επιβεβαιώνει ότι το λεγόμενο βαθύ ΠΑΣΟΚ δεν τα πήγαινε ποτέ καλά με την αγγλική. Ολως τυχαίως, μάλιστα, πρωταγωνιστής όσων θα διαβάσετε, είναι ο γκαρδιακός σύντροφος του κ. Σήφη Βαλυράκη, Ακης Τσοχατζόπουλος που η μοίρα το ’φερε να βρίσκεται εσχάτως στο προσκήνιο επ’ άλλης αφορμής...

Ο κ. Τσοχατζόπουλος, λοιπόν, συναισθανόμενος τις σοβαρότατες ευθύνες του, όταν ανέλαβε το υπουργείο Αμύνης το ’96, έκανε -προς τιμήν του- ταχύρρυθμα μαθήματα βελτίωσης των μετρίων αγγλικών του. Ομως, η αμετροεπής αυτοπεποίθησή του όχι μόνον τον πρόδωσε, αλλά λίγο έλειψε να απειλήσει ακόμη και τη θέση της χώρας μας στο ΝΑΤΟ!

Η επίμαχη συνάντηση είχε προγραμματιστεί στις Βρυξέλλες με τον τότε γ.γ. της Ατλαντικής Συμμαχίας Χαβιέ Σολάνα. Ηταν, δε, κρισιμότατη καθώς η Αθήνα θεωρούσε ότι είχε αδικηθεί στον επανακαθορισμό των ορίων επιχειρησιακής ευθύνης των στρατηγείων του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα και την Τουρκία και επιθυμούσε την ενίσχυση του ρόλου, ειδικώς αυτού της Λάρισας.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος δεν άκουσε τις προτροπές των συνεργατών του να μιλήσει στα Ελληνικά και να μεταφράζονται οι αξιώσεις της Αθήνας. Στη διάρκεια της συζήτησης, λοιπόν, παίρνει το γνωστό στομφώδες ύφος του και λέει: “Mr Solana we have to see again the strategies”. («Κύριε Σολάνα πρέπει να ξαναδούμε τις στρατηγικές μας»). Ο κ. Σολάνα μην έχοντας αντιληφθεί ότι ο υπουργός μπέρδεψε τη λέξη «στρατηγείο» με τον όρο «στρατηγική» δεν τον διέκοψε για να μην τον προσβάλει. Ο κ. Τσοχατζόπουλος όμως πίστεψε ότι ο κ. Σολάνα προσποιείται πως δεν κατάλαβε και έτσι επέμεινε σε πιο αυστηρό ύφος: “Greece believes that Nato’s strategies are completely wrong” («Η Ελλάδα πιστεύει ότι οι στρατηγικές του ΝΑΤΟ είναι εντελώς εσφαλμένες»). Το αμήχανο ύφος του κ. Σολάνα μετεβλήθη σε πραγματική έκπληξη, η οποία μάλιστα διαρκώς μεγάλωνε όσο ο κ. Τσοχατζόπουλος συνέχιζε απτόητος να αναλύει τα περί… strategies, κορυφώνοντας την τοποθέτησή του με την απειλή ότι «η Ελλάδα δεν προτίθεται να τις αποδεχθεί» («Greece we will not accept the strategies»).

Καθώς η παρανόηση κινδύνευε να λάβει τη μορφή μιας αιφνίδιας ελληνικής ανταρσίας επί ολόκληρου του ατλαντικού δόγματος, τον λόγο πήρε ένας Eλληνας διπλωμάτης, ο οποίος «υπενθύμισε» στον υπουργό ότι προφανώς εννοεί τα στρατηγεία (headquarters) και όχι τις στρατηγικές. «Yes, yes. The headquarters», είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος, αλλά ο χρόνος της συνάντησης είχε πια ολοκληρωθεί και ο κ. Σολάνα χαμογελώντας τον συνόδευε ώς την έξοδο.

Για όσους τυχόν αναρωτιούνται πώς αντέδρασε ο κ. Τσοχατζόπουλος, αυτόπτης μάρτυρας με διαβεβαίωσε πως ακόμη και στην πόρτα δεν έχασε το ύφος των δέκα στρατηγών που ανέκαθεν τον συνόδευε...
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

6 σχόλια:

  1. Τα ίδια και χειρότερα υπάρχουν στο Ευρωκοινοβούλιο: οι Έλληνες μεταφραστές δέχονται πολύ σκληρή κριτική από τους ευρωβουλευτές γιατί, όπως αναφέρουν, αυτά που μεταφράζουν από τα Ελληνικά δεν βγάζουν νόημα!
    "Τί να τους απαντήσουμε", μου είπε χαρακτηριστικά μια κοπέλα, "ότι ΟΥΤΕ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΝΟΗΜΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΝΕ;!!!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://www.youtube.com/watch?v=71K5GvH5Qcc

    ενω ειναι πιο ευκολο να κανεις μεταφραση τις ευχες του πρωθυπουργου!
    δειτε το για να μην ξεχναμε ποιος μας κυβερνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επανάληψις :::::: Θα είναι ενδιαφέρον σήριαλ Ακης-Σαχπαζίδης αν οι δικαστικοί κάνουν την δουλειά τους.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. To "cabinet man" μια φορά σε όποιο μεταφραστή και να το δώσεις ως "άνθρωπο υπουργικού συμβουλίου" θα το μεταφράσει.
    H ντουλάπα στα αγγλικά (στη καθομιλουμένη) λέγεται wardrobe ή closet. Cabinet λέγεται το ντουλάπι (πχ ένα ντουλάπι στη κουζίνα).
    "Cabinet man" στην αγγλική καθομιλουμένη δεν νομίζω ότι υπάρχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για να μην ξεχασουμε και τα λιγα αγγλικουλια που ξερουμε,το cabinet man σημαινει ανθρωπο του υπουργικου συμβουλιου,βαλτε ειδησεις σε ξενο καναλι και θα το ακουσετε.Τωρα βεβαια και το σκανδαλο Γουοτεργκειτ,ειχε να κανει με υδραυλικους,λετε τα δικα μας να εχουν μεσα μαραγκους,ηλεκτρολογους,πλακαδες και φαναρτζηδες;.Εκτος και αν εννοουσαν οτι εφτιαχνε ο μαραγκος ντουλαπες για να βαλουν τα κλεμμενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και πόσα χρήματα πήρε ο καμπινετμαν για το ντουλάπι ;;; Νομίζω μας δουλευουν πολύ χοντρά.Από την θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.