5/6/10

Ο Πάπας στην Κύπρο: Ούτε λέξη για το Κυπριακό!

Απέφυγε να αναφερθεί ευθέως στο ζήτημα του Κυπριακού ο Πάπας Βενέδικτος 16ος στις δύο ομιλίες του κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψης του στην Κύπρο, παρόλο που ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ζήτησαν την ενεργό συμπαράσταση του.

O Πάπας Βενέδικτος άρχισε και τις δύο ομιλίες του στέλνοντας μήνυμα ειρήνης λέγοντας, στα ελληνικά, ότι «είναι μεγάλη η χαρά μου που είμαι σήμερα μαζί σας. Η χάρις και η ειρήνη ας είναι πλούσιες μαζί σας!». Ο Ποντίφικας αναφέρθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία και ευχήθηκε «η πρόσφατη ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση να οδηγήσει σε ευημερία το νησί, αλλά και οι άλλες χώρες της Ευρώπης να επωφεληθούν από την πνευματική και πολιτιστική κληρονομιά του, η οποία αντικατοπτρίζει τον ιστορικό της ρόλο καθώς βρίσκεται στο μέσο Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής».

Η μόνη αναφορά από τις ομιλίες του που παραπέμπει στο Κυπριακό ήταν όταν δήλωσε πως «μακάρι η αγάπη της πατρίδας σας και των οικογενειών σας και η επιθυμία να ζήσετε με αρμονία με τους γείτονές σας κάτω από την ευσπλαχνική προστασία του Παντοδύναμου Θεού να σας εμπνεύσει υπομονετικά για να επιλύσετε τις παραμένουσες ανησυχίες που μοιράζεστε με τη διεθνή κοινότητα για το μέλλον του νησιού σας». Στις δύο ομιλίες του ο Πάπας έδωσε έμφαση στην ανάγκη να επιτευχθεί ενότητα του χριστιανικού κόσμου, υπογραμμίζοντας ότι τις τελευταίες δεκαετίες «μπορούμε να επαναπροσδιορίσουμε την πλούσια αποστολική κληρονομιά που μοιράζεται η Ανατολή και η Δύση, και με υπομονή και ειλικρινή διάλογο να βρούμε τρόπους να έρθουμε πιο κοντά, ξεπερνώντας παλιές αντιθέσεις και κοιτάζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον».

Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Εκκλησία της Κύπρου χρησιμεύει ως γέφυρα Ανατολής και Δύσης και ότι έχει συμβάλει πολύ σε αυτή την πρόοδο της αναθεώρησης και τόνισε ότι «το μονοπάτι που οδηγεί στο στόχο της πλήρους ένωσης σίγουρα δεν θα είναι χωρίς δυσκολίες, ωστόσο η Καθολική Εκκλησία και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου είναι αφοσιωμένες στην προαγωγή του διαλόγου και της αδελφικής συνεργασίας».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη στήλες του Αποστόλου Παύλου ο Πάπας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Άγιο Επιφάνιο, τον Επίσκοπο Σαλαμίνας και Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, ο οποίος αναγνωρίζεται ως ο «πατέρας» του Αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Κύπρου που κατοχυρώθηκε στην Γ' Οικουμενική Σύνοδο.
AGELIOFOROS.GR

9 σχόλια:

  1. Οἱ ἐπισκέψεις τοῦ Πάπα θέλουν πάντοτε προσοχή. Ὁ ἄνθρωπος αὐτὸς ἔρχεται ἀποκλειστικῶς γιὰ νὰ πάρη καὶ ὄχι νὰ δώση (βλέπε Οὐνία).
    Οἱ μεταφυσικὲς ἀγωνίες τῶν ἑλλήνων ὀρθοδόξων εἶναι πολὺ διαφορετικὲς ἀπὸ αὐτὲς τῶν ρωμαιοκαθολικῶν τῆς Δυτικῆς Ἐκκλησίας, γι' αὐτὸ ἔγινε καὶ τὸ σχίσμα.
    Ἡ μόνη πιθανότητα ποὺ ἔχουμε εἶναι νὰ βασισθοῦμε στὶς δικές μας δυνάμεις, μετὰ συμμάχους θὰ βροῦμε ἀπὸ ἐκεῖ ποὺ δὲν θὰ τὸ σκεπτόμασταν κάν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι περιμενατε να πει;.Οτι τον προλαβανε αλλοι και του πηραν την μπουκια απο το στομα;.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπά μην τα μπερδεύεις. Τι μεταφυσικές ανησυχίες και πράσινα άλογα. Τι μας ενδιαφέρει το φιλιόκβε και η αγαμία του κλήρου.
    Ούτε μας ενδιαφέρει ούτε κάν τους προγόνους μας τους Ρωμαίους ενδιέφερε.

    Η όλη δουλειά γίνεται για το πάπλωμα.

    Σου λέει ο Πάπας όσο είχε το Πρωτείο ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ρώμης

    `τούτοι δώ οι ¨Ελληνες θα μας φάνε
    να κάνουμε δική μας Παπαρία και δικό μας Παπάτο και να έχουμε δικό μας κουμανταδόρο εδώ πέρα να τα τρώμε εμείς αυτά που βγάζουμε και να κλέβουμε κατά πώς μας βολεύει`.

    ¨Ετσι λοιπόν, πιάσανε και στέψανε το Βάρβαρο Κάρολο `Μαγνο` Καίσαρα Αύγουστο και Αυτοκράτορα, αφού πρώτα τα πιάσανε χοντρά και κονομήσανε τα μαλλιά της κεφαλής τους βεβαίως βεβαίως.

    Μετά πιάσανε τον ¨Ελληνα Πατριάρχη και του είπανε

    `Δεν το κάνετε σωστά το πράμα, εδώ εμείς είμαστε οι μόνοι ορίτζιναλ κάτοχοι της πατέντας Πέτρος & Πάυλος Επώνυμος Εταιρεία Ιντερνάτιοναλ, και επομένως εμείς θα σας πούμε αν είσαστε σωστοί στα τυπικά`

    Τσαντίστηκε ο Πατριάρχης

    `Βρε αστο διάλο ρε τσογλάνια που θα μου πείτε σείς`

    Μύλος η δουλειά. Αλληλοαφοριστήκανε και νάσου χώρια τα μαγαζιά.

    Και για να έχουνε να λένε ότι

    `Ημείς διαφέρομεν βεβαίως βεβάιως απο τους ¨Ελληνας απατεώνας και αιρετικούς`

    πιάσανε μια δογματική κοτσάνα που τη βγάλανε Φιλιόκβε και δεν την πιστεύουνε ούτε κάν οι ίδιοι και την κολλλήσανε στο Κρέντο.

    Σε δουλειά να βρισκόμαστε. Απλά έπρεπε να βρεθεί μια δικαιολογία για να χωρίσουνε το μαγαζί, γιατί δεν γουστάρανε να πληρώνουνε νταβατζιλίκι στον Πατριάρχη μας και στον Αυτοκράτορα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΟΝ ΠΑΠΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΑΣΘΕ!....

    ΥΓ:Κούκλος δεν είναι στην φωτό;
    Πραότης, ευγένια,ιλαρότης....
    Φαίνεται ...ο "αλάθητος"...πνευματικότατος!!
    ρε ουστ.....

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο πάπας δεν είναι θρησκευτικό πρόσωπο για να μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας και της δικαιοσύνης.

    Ο πάπας είναι πολιτικός ηγέτης ενός πάμπλουτου κρατιδίου,του Βατικανού.Σιγά μη ρίσκαρε να διαταράξει τις σχέσεις του με την Τουρκία παίρνοντας θέση για την παράνομη κατοχή της Β. Κύπρου.Διπλωμάτης είναι ο άνθρωπος.
    Αυτή είναι η αλήθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλτατοι κάνετε πολλά ιστορικά λάθη. Η Ιστορία δεν είναι δυο μέτρα και δυο σταθμά: είναι υψηλή ραπτική...

    Εμείς είμαστε οι Ρωμαίοι. Οι απέναντι (Δυσμάς) είναι Φράγκοι. Πάντα αναφερόμαστε στο ethnicity φυσικά, και ποτέ στο ethnic origins, που είναι νεώτερη επινόηση.

    Αν επιθυμείτε θα τα λέμε στο μέλλον πιο αναλυτικά.

    Εμείς είμαστε οι Ρωμαίοι και Καθολικοί (Μία Αγία Καθολική και Αποστολική Εκκλησία).

    Αυτοί είναι απλά οι Φράγκοι κομπογιαννήτες του Καρλομάγνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ρωμαίος είσαι και φαίνεσαι... Εδώ είναι ΕΛΛΑΔΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η δική μου εκτίμηση, βλέποντας την συνέντευξη του Γεώργιου Πουλίδη, πρέσβη της Κύπρου στην Αγία Έδρα (αν θυμάμαι καλά στην La Stampa), είναι ότι ο Πάπας ανεπίσημα συνεργάζεται με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

    Θα φανεί σύντομα.
    Μη βιάζεστε να φτύσετε την Ευρώπη
    Galia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμε, φίλτατε, όντως, "Εδώ είναι Ελλάδα Ανατολή Είμαστ' όλοι Αραπάδες", που λέει και ο Τζίμης Πανούσης...

    Πρόσεχε μην πάθεις τίποτα...περαστικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.