9/6/10

Αυτοί που μιλούν για αυτονομία δεν είναι Κρητικοί

Συνέντευξη του Ψαραντώνη στην εφημερίδα «Ελεύθερος Κόσμος»
«Αυτοί που μιλούν για ανεξαρτησία δεν είναι Έλληνες, αλλά ξένοι».
Αυτό σημαίνει ότι έχετε μια πατριωτική παράδοση στην οικογένεια. Τι σημαίνει για σας Πατριωτισμός σήμερα;
Να είσαι πατριώτης και να υπηρετείς και να σέβεσαι την Πατρίδα σου.
Πιστεύεις ότι βάλλεται ο πατριωτισμός σήμερα;
Έτσι που μας έχουν καταντήσει φυσικά και βάλλεται. Έχουν πάψει και την εθνική παιδεία. Αν μένεις στην Ελλάδα δεν θέλουν να ξέρεις την ιστορία και ποιος είσαι. Εγώ πρέπει να πάω έξω για να ακούσω για την ιστορία μου στα έθνικ φεστιβάλ.

Γεννημένος στα Ανώγεια της Κρήτης το 1939, ο Ψαραντώνης (Αντώνης Ξυλούρης) είναι ο μικρότερος αδελφός του αείμνηστου Νίκου Ξυλούρη. Κατάγεται από μια μουσική, αλλά και ιστορική οικογένεια που πολέμησε τους Τούρκους, γεγονός στο οποίο οφείλει, το παρατσούκλι «Ψαραντώνης». Ένας από τους ανθρώπους που τον «ανακαλύψανε» ήταν ο Μάνος Χατζιδάκις που τον βράβευσε το 1979 στον Μουσικό Αύγουστο της Κρήτης ως κορυφαίο λυράρη της Κρήτης. Δημοφιλής στα ξένα φεστιβάλ, ο Ψαραντώνης βιώνει κάθε στιγμή τους μύθους της Κρήτης, είτε τραγουδά για τον Δία, είτε για τους Κουρήτες. Άνθρωπος με πατριωτικές απόψεις, μας έδωσε μια συνέντευξη λίγες ώρες πριν ανέβει στην σκηνή του Ηρωδείου.

Ψαραντώνη, πως νοιώθεις που αύριο παίζεις στο Ηρώδειο;
Νοιώθω ότι πρέπει να παίξω καλά και να τραγουδήσω καλά. Υπάρχει και ο σεβασμός στον χώρο γιατί έτσι πρέπει σε τέτοιες περιπτώσεις.

Τόσα χρόνια νομίζω ότι σε είχαν στην απ’ έξω.
Ναι. Δεν το συζητάμε. Τώρα λένε: «Τώρα είμαστε άλλοι. Ξέρουμε τι κουβαλάς και τι έχεις προσφέρει».

Πιστεύεις ότι η Ελληνική πολιτεία σέβεται την Παράδοση;
Εξαρτάται από τον άνθρωπο. Αν σέβεται ή δεν σέβεται τον εαυτό του. Αν σέβεσαι τον εαυτό σου, σέβεσαι τους άλλους και σέβεσαι και την Παράδοση

Πως ξεκίνησες να ασχολείσαι με την μουσική;
Από το δημοτικό. Τότε ήταν ο Νίκος ο αδελφός μου που είχε ωραία φωνή και έπαιζε ωραία. Και κάποτε ο δάσκαλος του έλεγε για μένα: «Δάσκαλε το κοπέλι θέλει λύρα και δεν με ξεφορτώνεται» Και εκείνος του λέει: «Γιωργή, πάρε του μια λύρα και θα με θυμηθείς» Έτσι μου πήρε μια λύρα και άρχισα να παίζω. Κάνουν τώρα όλοι αυτοί σήμερα, έναν Νίκο. Όχι δεν κάνουν.

Πως ήταν να είσαι ο αδελφός του Νίκου Ξυλούρη;
Αυτός τα είχε όλα τα προσόντα και λύρα φοβερή και φωνή ωραία. Εγώ δεν είχα όλα τα προσόντα. Αυτός τα είχε. Την λεβεντιά του, το περπάτημα του, την σοβαρότητα του. Δεν ήταν να λέει «Εγώ και εγώ». Όποιοι τα λένε αυτά είναι κενοί και να πάνε κρυφτούν.
Το πρόσθεμα «Ψαρό» από πού βγαίνει; Εννοώ όλοι οι Ξυλούρηδες ονομάζεστε Ψαρονίκος, Ψαραντώνης κ.λπ.Τον παππού μου τον λέγανε Νίκο. Πολέμησε τους Τούρκους και τους έκανε να τον τρέμουν σαν ψάρια. Έτσι τον ονόμασαν Ψαρόνικο.

Αυτό σημαίνει ότι έχετε μια πατριωτική παράδοση στην οικογένεια. Τι σημαίνει για σας Πατριωτισμός σήμερα;
Να είσαι πατριώτης και να υπηρετείς και να σέβεσαι την Πατρίδα σου.

Πιστεύεις ότι βάλλεται ο πατριωτισμός σήμερα;
Έτσι που μας έχουν καταντήσει φυσικά και βάλλεται. Έχουν πάψει και την εθνική παιδεία. Αν μένεις στην Ελλάδα δεν θέλουν να ξέρεις την ιστορία και ποιος είσαι. Εγώ πρέπει να πάω έξω για να ακούσω για την ιστορία μου στα έθνικ φεστιβάλ.

Για πες μου λίγο πάνω σε αυτό.
Στην συνάντηση των πέντε ηπείρων που έγινε στα σύνορα Γαλλίας-Ελβετίας. Εγώ που έπαιζα τελευταίος λέγανε: «Αυτή είναι η τέχνη της Αρχαίας Ελλάδος. Είναι η μουσική από την Κρήτη, το νησί των Θεών». Οι δραβίδες, οι προ-Μινωΐτες, οι πρώτοι Έλληνες έδωσαν την μουσική στον κόσμο. Οι δραβίδες είχαν στόλο, μουσική και θέατρο. Αυτοί γύριζαν τον κόσμο και είχαν φτιάξει την λύρα που μετά έπαιζε ο Απόλλων, τα τύμπανα των Κουρήτων και τους αυλούς.

Μιας και μίλησες για τους Κουρήτες, είχες γράψει και ένα τραγούδι για τον Δία. Πως προέκυψε αυτό;Την Κνωσσό την έλεγαν μυθολογία. Εσύ τι πιστεύεις;
Ότι είναι ιστορία.

Φυσικά και είναι ιστορία αληθινή. Η μυθολογία είναι τα παραμύθια του λαού. Ο Δίας, ο Απόλλων, ο Ορφέας, ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Όμηρος, ο Καζαντζάκης, ο μεγάλος ο Κορνάρος. Όλοι αυτοί ήταν υπαρκτοί.

Το «Ιδαίον Άνδρον» πως σου προέκυψε;
Είδα τον Ψηλορείτη και εμπνεύσθηκα. Αυτό είναι ιστορία και τραγωδία. Όχι τραγούδια για μάγκες και να μην πω τι άλλο.

Την εκτίμηση που έχεις στα ξένα φεστιβάλ, την είχες εδώ;
Από τον κόσμο ναι, αλλά από τους πολιτικούς ποτέ. Θεός φυλάξει. Καμία συμπαράσταση. Έξω ο κάθε μουσικός έχει την συμπαράσταση του Υπουργείου Πολιτισμού. Εκεί είναι υποχρεωμένος ο υπουργός να συμπαρίσταται. Εδώ σε άλλους συμπαρίστανται. Εδώ είμαι μόνος στον δρόμο μου. Γιατί; Δεν ξέρω, ψάξτο. Εδώ πάντα με κυνηγούσαν οι προδότες.

Το 1991 είχε κυκλοφορήσει ένας δίσκος σου, το «Ο Γιος του Ψηλορείτη» (Son Of Psiloritis) στην μεγάλη γερμανική «έθνικ» εταιρία World Network. Πως προέκυψε;

Αυτός ήταν από ένα φεστιβάλ του ZDF του κρατικού καναλιού της Γερμανίας. Τότε το 1982 γύριζαν κάποιοι Γερμανοί τις διάφορες χώρες για να ακούσουν μουσικούς για το φεστιβάλ. Ήμουν εγώ τότε στο Ηράκλειο και έπαιζα την λύρα και με άκουσαν. Εγώ τους είχα ξεχάσει. Έρχονται λοιπόν μια δεύτερη φορά μετά από ένα μήνα. Την τρίτη φορά που ήρθαν είχαν αποφασίσει να διαλέξουν εμένα από την Ελλάδα. Ήρθαν λοιπόν και με χαιρετήσανε. Και έτυχε να είναι εκεί ένας συγγενής μου Μιχάλης Ξυλούρης από τα Ανώγεια, που μένει μόνιμα στην Γερμανία και του λέω «Μιχάλη, έλα εδώ να μου μεταφράσεις». Και μου εξηγεί: «Είναι από ένα μεγάλο φεστιβάλ του ZDF, της Γερμανικής κρατικής τηλεόρασης και θέλουν να σε ακούσουν για το φεστιβάλ». Μου λένε λοιπόν οι Γερμανοί: «Θα σου κάνουμε τα εισιτήρια για την Γερμανία, για να έρθεις για μια συναυλία στο ZDF πριν από το φεστιβάλ. Το φεστιβάλ είναι του χρόνου, αλλά θέλουμε να έρθεις να σε ακούσει και ο κόσμος». Πάω λοιπόν στο ZDF και τους αρέσω. Την επόμενη χρονιά πάω στο φεστιβάλ και παίζω και από εκεί κυκλοφόρησε ο δίσκος σε όλο τον κόσμο.

Ένας δίσκος σου που έχω «λιώσει» από το παίξιμο είναι το «Παλιό κρασί οι σκέψεις μου». Αυτός ο δίσκος δεν είναι ο τυπικός δίσκος κρητικής μουσικής. Είναι πολύ αυτοσχεδιαστικός και σε κάποια σημεία είναι σαν ακούω κρητική τζαζ. Θέλω να σε ρωτήσω λοιπόν: Τι σημαίνει για σένα η Παράδοση και τι αυτοσχεδιασμός;

Αυτός είναι ένας καινούργιος τρόπος παιξίματος. Η παράδοση δεν είναι όπως τα βρήκαμε έτσι να τα παίζουμε. Να τα παίζουμε και να μην τα χαλούμε. Αν μπορούμε να τα κάνουμε καλύτερα. Αλλιώς να μην τα αγγίζουμε. Αλλά η μουσική δεν είναι στάσιμη. Πρέπει να βγάζεις και πράγματα καινούργια και τα οποία δεν είναι ούτε πεντοζάλη, ούτε πηδηχτός, ούτε συρτός. Είναι κομμάτια που είναι καινούργια στην μουσική. Οι χορογράφοι έξω κάνουν χορογραφίες πάνω στην μουσική που γράφω. Όπως ο Μπεζάρ στην Γαλλία. Ο Μπεζάρ με είχε καλέσει κάποτε σε μια παράσταση που έκανε στο Ηράκλειο πάνω σε κομμάτια μου.

Η μουσική δεν έχει άκρη. Αν ακούσεις ένα κομμάτι είτε δικό μου, είτε παλιότερο, ποτέ δεν είναι το ίδιο. Έχει τόσα στολίσματα που δεν ακούγεται ποτέ ίδιο. Το συναισθήματα του καλλιτέχνη δεν μπορούν να μπουν σε χαρτί.

Να γυρίσουμε πίσω στην πολιτική. Τι γνώμη έχεις για την οικονομική κρίση;
Τι γνώμη να έχω; Οι πολιτικοί φταίνε για την κρίση και έχουν το θράσος να μας βγάζουν λόγους. Οι άλλοι λέγανε: «Παραλάβαμε χάος». Αυτοί εδώ λένε: «Παραλάβαμε χάος». Τα δικά τους χάλια τα παλιά δεν τα θυμούνται;

Δεν υπάρχουν πια μεγάλοι πολιτικοί σαν τον Βενιζέλο.
Μην κάνεις συγκρίσεις με τον Βενιζέλο. Εκείνος ήταν πατριώτης.

Τα τελευταία χρόνια πολλοί μιλάνε για ανεξαρτησία της Κρήτης και οραματίζονται απόσχιση για το 2012. Εσύ τι γνώμη έχεις το θέμα;
Γιατί το λένε; Πιστεύουν ότι θα είναι καλύτερα; Όχι. Εγώ πιστεύω ότι έτσι θα γίνουμε σαν την Κύπρο. Κάποιος θα έρθει και θα μας καταλάβει. Πρέπει να δούμε ποιοι είναι αυτοί που το λένε; Είναι Κρητικοί; Δεν νομίζω. Το θέμα είναι ότι δεν ξέρουμε τι σκοπό έχουν. Αυτό πρέπει να ψάξουμε.

Η συνέντευξη δόθηκε στον Γιώργο Πισσαλίδη και δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 8ης Ιουνίου 2010 της εφημερίδας Ελεύθερος Κόσμος.


Ηράκλειο: Συναυλία στη μνήμη του Νίκου Ξυλούρη
Μεγάλη συναυλία διοργανώνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου, μέσω του Νομαρχιακού Οργανισμού Πολιτισμού και Επιμόρφωσης (ΝΟΠΕΗ), τιμώντας τον Νίκο Ξυλούρη, 30 χρόνια μετά τον θάνατό του.

Στη συναυλία που θα γίνει την Πέμπτη 24 Ιουνίου στις 9 η ώρα το βράδυ στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκος Καζαντζάκης του Ηρακλείου συμμετέχουν γνωστοί καλλιτέχνες κρητικής μουσικής, η Μικτή και η Παιδική Χορωδία της Νομαρχίας Ηρακλείου. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει:

• Χαιρετισμός από τη Νομάρχη Ηρακλείου, Βαγγελιώ Σχοιναράκη-Ηλιάκη.

• Χαιρετισμός από εκπρόσωπο της οικογενείας Ξυλούρη.

• Εναρξη συναυλίας: Παιδική χορωδία Νομαρχίας Ηρακλείου.

• 1ο μέρος - Κρητικό πρόγραμμα: Χαράλαμπος Γαργανουράκης, Βασίλης Καρεφιλάκης, Βασίλης Σταυρακάκης.

• Εντεχνο πρόγραμμα: Γιάννης Κασσωτάκης.

• Απονομή πλακέτας στην Ουρανία Ξυλούρη από την κ. Σχοιναράκη

• 2ο μέρος - Κρητικό πρόγραμμα: Ψαραντώνης, Ψαρογιάννης, Νίκος Ξυλούρης (Γκρας).

Η συναυλία θα κλείσει με τη Μικτή Χορωδία Νομαρχίας Ηρακλείου.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

18 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίος ο Ψαραντώνης, τον είχα ακούσει σε ένα πανηγύρι τον 15αυγουστο του 2008 σε έχα χωριό του Λασηθίου. Βιβλική μορφή, απλός και απέριτος ως άνθρωπος και έξοχος ως λυράρης.
    Το θέμα για την περιβόητη ανεξαρτησία της Κρήτης είναι πολύ σοβαρό και δεν πρέπει να το περνάμε επιπόλαια. Ποιοι βρίσκονται από πίσω, λίγο πολύ το υποψιαζόμαστε, αλλά θα με ενδιέφερε πολύ να μάθω τι λένε οι Κρητικοί για όλα αυτά.
    Οι Κρητικοί είναι λεβέντες και πατριώτες πρώτοι που έχουν ποτίσει με αίμα το δέντρο της ελευθερίας. Τελευταίος από τους ήρωες της Κρήτης ήταν και ο Μανώλης Μπικάκης ο ατσάλινος καταδρομέας κατά τη διάρκεια του Αττίλα Β΄στην Κύπρο τον Αύγουστο του 1974.
    Τι λένε οι Κρητικοί για αυτά;
    Αν διαβάζει κάποιος ας μας πει τη γνώμη του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://antipliroforisi.blogspot.com/2009/08/blog-post.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Μαδάρες μου Χανιώτικες
    κορφή του Ψηλορείτη
    και Λασιθιώτικα βουνά
    γεια σου παντερμη Κρητη."


    ενας Κρητικός τση διασποράς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. http://www.pare-dose.net/?p=48 ΤΑΛΩΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΟΙ ΚΡΗΤΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΛΕΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΙΜΑ ΕΝΩΘΗΚΑΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
    ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ 11:15 π.μ.

    >Το θέμα για την περιβόητη ανεξαρτησία της Κρήτης είναι πολύ σοβαρό και δεν πρέπει να το περνάμε επιπόλαια. Ποιοι βρίσκονται από πίσω, λίγο πολύ το υποψιαζόμαστε, αλλά θα με ενδιέφερε πολύ να μάθω τι λένε οι Κρητικοί για όλα αυτά.<

    Kαθόλου σοβαρό, διότι δεν είναι σοβαροί αυτοί που μιλούνε γι αυτό. Ούτε κανείς κρύβεται από πίσω, εκτός από μία απύθμενη ανοησία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν έχει καμμιά σημασία τι είναι και τι δεν είναι αυτοί που τα λένε, αρκεί που λέγονται και γράφονται τέτοια και δεν τα πνίγουμε από την κούνια... Αλλά θα μου πεις και όσοι είναι στην Αθήνα και μιλάν Ελληνικά και κυβερνούν.... είναι Έλληνες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @09 Ιουνίου 2010 1:33 μ.μ.

    Τα ιδια δεν λεγαμε και για την Μακεδονια;Μεχρι που στο τελος εγινε βουνο και μας πλακωσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Στου Ψηλορείτη την κορφή το χιόνι δεν τελειώνει,
    ώστε να λιώσει το παλιό καινούργιο το πρακώνει.

    Ο Δίας ήτανε βοσκός στ' Ανωγιανό αόρι,
    είχενε και το σπίντι ντου μέσα στο Περαχώρι.

    ΑΝΑΘΕΜΑ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΧΟΥΝ ΕΔΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ
    ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΥ ΞΕΝΟΥΣ ΕΔΙΚΟΥΣ
    ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΞΕΝΟΥΣ.

    ΚΡΗΤΗ ΜΟΥ Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΟΥ ΑΘΑΝΑΤΟ ΕΚΑΜΑΝΕ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Τ'ΟΝΟΜΑ ΣΟΥ.


    -Τι θα είμουνα χωρίς εσένα;-
    Ένα ψίχαλο τσι γης, ψιλός τσης άμμου κόκκος, ο άνεμος θα έσουρνε παντού με δίχως κόπο.

    Διγενής ο Κρής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όλα τα περί ανεξαρτητοποίησης της δοξασμένης Κρήτης είναι ανοησίες πολύ λίγων στον αριθμό και πολύ λίγων στο μυαλό.

    Ο Ψαραντώνης με τση φούντες του,άπαιχτος ο αδερφός του ψαρονίκου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @Homo Cretensis

    Δηλαδη πιστευεις οτι απο μονη της ξεκινησε αυτη η θεωρια;Καποιοι δεν πρεπει να την διαδωσαν;Εστω και αν ειναι γραφικοι οπως ο Ρασουλης ο καλλιτεχνης;Και τι συμφεροντα κρυβονται πισω απο τον Ρασουλη;Αυτα δεν πρεπει να τα εξετασουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εύγε, Κρητίκαρε ΚΟΤΖΕΝ και οι υπόλοιποι Κρητικοί που γράψατε.
    Αυτό περίμενα από εσάς.

    @ 1.44 μ.μ
    @ 2.45 μ.μ
    υτδδω
    @ 5.39 μ.μ

    Ακριβώς!!!
    Λέγε, λέγε το κοπέλι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δείτε και τον χάρτη του Eretz Israel!
    (του μεγάλου τους Ισραήλ)
    Η Κύπρος και η Κρήτη συμπεριλαμβάνονται στο μεγάλο Ισραήλ τους.
    Τους πιάσανε πριν από χρόνια και πετάγανε εβραϊκά τσουμπλέκια στη θάλασσα γύρω απ΄ την Κρήτη. Για να τα βγάλουν "δήθεν αρχαιολόγοι ξένων πανεπιστημίων" κάποια μέρα και να "πουν" στους Έλληνες ότι λενε και στους Παλαιστίνιους τωρα.
    Αλλά πρώτα θέλουν να ξεμοναχιάσουν την Κρήτη.
    Όπως ακριβως κανει ο λύκος που ξεμοναχιάζει το πρόβατο απ΄ το κοπάδι.


    Λόνι Σερφατή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @Λόνι
    Το πιστεύω αυτό που γράφεις ότι κάποια μέρα θα βρουν στην θάλασσα της Κρήτης τα στοιχεία ότι το νησί είναι ...εβραική γη.
    Πριν μερικά χρόνια ένα άλλο λαμόγιο εβραίος δήθεν αρχαιολόγος, ανακάλυψε στο Ισραήλ τον οικογενειακό τάφο του ...Χριστού με αυτόν μέσα.
    Παρά λίγο να πουν ότι βρήκαν και την ...ληξιαρχική πράξη θανάτου του στο Δημαρχείο τους.
    Στην προπαγάνδα δεν παίζονται οι άνθρωποι!
    Έχουν σκοτώσει όλο τον κόσμο εκεί κάτω και εμφανίζονται ότι οι ίδιοι είναι τα θύματα.
    Έχουν στήσει δεύτερη μονάδα στην Βιομηχανία του Ολοκαυτώματος και τα οικονομάνε χοντρά.
    Αυτοί είναι ικανοί κάποια μέρα να εμφανίσουν στοιχεία ότι η κάτοψη του Παρθενώνα αρχικά είχε το σχήμα ...του άστρου του Δαυίδ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Χεχεχε, φίλτατε Σάββα, θα επαναλάβω ότι η αδυναμία σας στα Ανώγεια δεν κρύβεται!!!

    Όσο για την φωτογραφία του άρθρου, είναι απο τον τελικό τοπικού κυπέλλου ποδοσφαίρου στο Ηράκλειο όπου κάποια μαλακισμένα (αυτή είναι η ακριβής περιγραφή που ταιριάζει) σήκωσαν την παντιέρα. Όταν άρχισαν να πέφτουν οι ψιλές απο τους θεατές κλαψούριζαν ότι δεν ήξεραν, μετά τους μάζεψε η κρατική ασφάλεια για τα περαιτέρω.
    Μετά είχαμε το κρούσμα με μια μικρή, τοπική, αεροπορική εταιρία η οποία είχε ως σήμα της την ίδια σημαία, τους κράξαμε δικτυακά, τηλεφωνικά και άκουσαν και τα σχετικά σχόλια στον δρόμο και το άλλαξαν. Δεν έχουν αλλάξει όμως ακόμα το σηματάκι τους στους πίνακες ανακοινώσεων στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, για τα υπόλοιπα αεροδρόμια δεν ξέρω να σας πω.
    Επόμενο κρούσμα, ένας πιτσιρικάς με ένα προγραμματάκι επεξεργασίας βίντεο με περιβάλλον χρήστη..στην κρητική διάλεκτο. Αυτός κι αν έχει ακούσει μπινελίκια, συνεχίζει όμως αμετανόητος, μέχρι και στο forum του defencenet μπήκε για να υπερασπιστεί την "μετάφρασή" του, η οποία είναι περισσότερο ειρωνική προς εμάς τους αυτόχθονες ιθαγενείς παρά στέκει ως γλώσσα για interface. Να τονίσω ότι το επίθετο του δεν έχει σχέση με την Κρήτη, όχι γιατί δεν είναι σε -άκης αλλά δεν είναι καν απο αυτά που έχουν συνηθίσει τα αυτιά μου.
    Άλλο περιστατικό ήταν οι μαθητές απο το Ηράκλειο που πήγαν να επισκεφθούν την Βουλή με μπλουζάκια που είχαν την ίδια σημαία. Όταν τους είδαν τοπικοί βουλευτές κόντεψαν να πάθουν ανεύρυσμα!
    Άλλη περίπτωση είναι τα fantasy games όπου η προβοκάτσια με την άγνοια πάνε χέρι χέρι και απευθύνεται σε ειδικό κοινό. Εκεί να δείς τουρκικό παραλήρημα!!!Δεν παλέυονται τα άτομα.
    Ε, μετά το πιο συνηθισμένο είναι τα αυτοκόλλητα σημαιάκια στα αυτοκίνητα, όσο πιο ανιστόρητος είναι ο οδηγός τόσο πιο μεγάλο το σημαιάκι. Συνήθως μετά από κανένα δυο γιου-χαρίσματα ή σπασμένους καθρέπτες τα βγάζουν, αν και δεν λείπουν τα περιστατικά όπου πέφτουν σφαλιάρες... Απορώ όμως που τα βρήσκουν; που τυπώνονται;
    Γενικά έχουμε τις εξής κατηγορίες " αυτονομιστών"
    α)ανιστόρητους
    β) χασισοκαλιεργητές και λήσταρχοι των ορέων με όνειρο ζωής το χρυσό τρίγωνο του Λάος-Βιρμανίας-Καμπότζης.
    γ)οικονομικούς ή άλλους κύκλους που προτιμούν να είναι πρώτοι στο χωριό παρά τελευταίοι στην πόλη (βλ. δηλώσεις στον τελευταίο χορό της παγκρήτιας ένωσης
    δ)αυτούς που έχουν συγκρουστεί με το ελληνικό κράτος και συνήθως έχουν φάει πολύυυυυυυυυυυ ξύλο και το κάνουν για πικάρισμα. Αυτή την κατηγορία την εντόπισα όταν είδα καταληψία του Ευαγγελισμού με ραμμένο σημαιάκι στο λιγδιασμένο του μπλουζάκι.
    ε) ε, να μην ξεχνάμε και αυτούς που έχουν συμφέροντα να το κάνουν, ακόμα δεν μπορούν να το χωνέψουν πως έχασαν την Κρήτη μέσα από τα χέρια τους (τούρκοι + αγγλοσάξωνες). Οι Εβραίοι είναι ειδική κατηγορία απο μόνοι τους, ειδικά από τότε που ξαναπάτησαν πόδι στο νησί λόγω της αναστηλωμένης συναγωγής στα Χανιά.
    Σε παλιότερη ανάρτηση εδώ μέσα είχα δώσει ένα λίνκ το οποίο το θεωρώ από τα πιο ενημερωμένα επί του θέματος:
    http://www.pare-dose.net/?p=48

    Τα σέβη μου στην ομήγυρη.

    Μοντανιέρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @ ioannis
    Και πούσαι ακόμα.



    Λόνι Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μοντανιέρο

    09 Ιουνίου 2010 11:20 μ.μ.
    H ανάρτηση έγινε απο μένα να προσέχεις ποιός αναρτά και σε ποιόν απευθύνεσαι.

    Δεν υπάρχει τέλος αδυναμία στα Ανώγεια.Αν τα δήλωνε ο Χαρούλης τα ανωτέρω λές να μην αναρτούσα το Θέμα;

    Τα λόγια του Ψαραντώνη είναι λόγια ενός Κρητικού πατριώτη.Φυσικά υπάρχουν πολλά απο όσα ανέφερες.Μην ξεχνάς όμως την Ιστορία των Ανωγείων και μην παλεύεις να την ισοψηφίσεις με κάποια φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πριν πολλά χρόνια είχα ακούσει να το λέει ένα γελοίος τύπος με περίεργο ...καλλιτεχνικό όνομα που είχε μιά βρωμοπιτσαρία ή βρωμοκαφετέρια σε κεντρικό δρόμο της Κυψέλης.
    Κυκλοφορούσε με μιά μικρή μαιμού στην πλάτη και όπου πήγαινε και τα έλεγε, ο κόσμος γελούσε.
    Πού να ήξερα τότε ότι αυτός μετά από τόσα χρόνια θα έχει δημιουργήσει ...κίνημα και θα είχε οπαδούς;
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.