3/6/10

Βάζουν όρους για τη Γάζα

Η Αγκυρα ζητάει άρση του αποκλεισμού της Γάζας ως όρο για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις με το Ισραήλ

«Οι σχέσεις με το Ισραήλ θα εξαρτηθούν από τη στάση του», προειδοποίησε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος επιστρέφοντας από την Ουάσιγκτον αποκάλυψε ότι έθεσε ωμά το ζήτημα στην αμερικανίδα ομόλογό του Χίλαρι Κλίντον: «Αν οι Ισραηλινοί δεν αφήσουν τους ακτιβιστές εντός 24 ωρών, τότε θα επανεξετάσουμε τις σχέσεις μας με το Ισραήλ». Σύμφωνα με το διπλωματικό παρασκήνιο που αποκαλύπτει η εφημερίδα «Χουριέτ», το Ισραήλ αναγκάστηκε να υποχωρήσει απελευθερώνοντας τους ακτιβιστές χωρίς υπογραφή εγγράφων όταν η Αγκυρα απείλησε ότι θα αρχίσει δίκες στην Τουρκία εναντίον του προέδρου και του πρωθυπουργού του Ισραήλ, κάτι που θα σήμαινε πλήρη διακοπή διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Μόλις διασφαλίστηκε η απελευθέρωση των τούρκων ακτιβιστών, ο Νταβούτογλου δήλωσε: «Για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις με το Ισραήλ πρέπει να αρθεί ο αποκλεισμός της Γάζας». Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Τουρκία κέρδισε αυτό που ήθελε, αν και τώρα αναμένονται τα επόμενα βήματα της Αγκυρας εναντίον του Τελ Αβίβ.

Η κρίση ωστόσο δεν τελειώνει με την επιστροφή των ακτιβιστών. «Συζητήθηκαν τα βήματα που θα γίνουν μετά την επίθεση του Ισραήλ», ανακοινώθηκε μετά το πέρας της Συνόδου Ασφαλείας η οποία πραγματοποιήθηκε χθες με τη συμμετοχή της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Προς αυτήν την κατεύθυνση ήταν και η κοινή διακήρυξη των κομμάτων της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης χθες: «Η τουρκική Εθνοσυνέλευση αναμένει από την κυβέρνηση να επανεξετάσει τις διπλωματικές και στρατιωτικές σχέσεις με το Ισραήλ και να λάβει δραστικά μέτρα». Η τουρκική Εθνοσυνέλευση καταδίκασε την επίθεση χαρακτηρίζοντάς την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και κάλεσε το Ισραήλ να απολογηθεί επισήμως.

Αίσθηση προκάλεσε το σχόλιο του γνωστού δημοσιογράφου Μεχμέτ Αλί Μπιράντ στο ΝΤV, όπου ήταν προσκεκλημένος, ότι «η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα οργανώθηκε από Ερντογάν και Νταβούτογλου για να σπάσει το εμπάργκο στη Γάζα». Κατά την άποψή του, το Ισραήλ δεν περίμενε αυτή την κίνηση και έπεσε στην παγίδα. Ο τούρκος δημοσιογράφος εκτιμά ότι τώρα η Τουρκία έχει το αποτέλεσμα που ήθελε, κινητοποιώντας τη διεθνή κοινότητα για την άρση του εμπάργκο. Δεν είναι λίγοι όμως οι πολιτικοί αναλυτές που επικρίνουν τη στάση της Τουρκίας, κατηγορώντας την ότι ταυτίζεται με τη Χαμάς. «Ας μην ξεχνάμε ότι η Χαμάς είναι το ΡΚΚ του Ισραήλ», σχολιάζει ο Οράι Εγίν της τουρκικής εφημερίδας «Ακσάμ».

Η Τουρκία ήταν ανέκαθεν η μόνη μουσουλμανική χώρα σύμμαχος και εμπορικός εταίρος του Ισραήλ, έχοντας αναγνωρίσει το εβραϊκό κράτος λίγο μετά την ίδρυσή του, το 1948. Οι δεσμοί τους ενισχύθηκαν κατά τη δεκαετία του ΄90, όταν υπέγραψαν πολλές συμφωνίες στους τομείς της άμυνας και της αντικατασκοπείας. Τότε, κοινός τους στόχος ήταν να ανακόψουν τη Συρία, που αφενός αποτελούσε παραδοσιακό εχθρό του Ισραήλ και αφετέρου υπέθαλπε αντάρτες του ΡΚΚ. Εκτοτε όμως οι συνθήκες άλλαξαν. Η μείωση της δράσης του ΡΚΚ και η θεαματική βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας του Ερντογάν με τη Δαμασκό και την Τεχεράνη έδειξαν ότι η συμμαχία με το Ισραήλ δεν είναι πια ζωτικής σημασίας για την Τουρκία. «Η σχέση αυτή ψυχορραγεί εδώ και χρόνια και ουδείς θα χάσει πολλά αν πεθάνει», σημειώνει ο Γκάρεθ Τζένκινς, αναλυτής στην Κωνσταντινούπολη.
Αννα Ανδρέου-Νέα

12 σχόλια:

  1. Μόνο λόγια είναι. Όπως συνέβη και κατά τη διάρκεια της αιματηρής επέμβασης των IDF στη Γάζα (Δεκ '08-Ιαν '09) και της αντιπαράθεσης μεταξύ Εrdogan-Peres στο Davos, που ακολούθησε. Η Τουρκία είχε αυτανακηρυχθεί τότε προστάτης των Παλαιστινίων. Αποτέλεσμα? Μη διαφεύγει της προσοχής μας ότι και οι 2 χώρες κερδίζουν από τη μεταξύ τους συνεργασία. Εκκρεμεί η προμήθεια των ΤΕΔ με UAV HERON από το Ισραήλ, αξίας πολλών εκατομμυρίων, όπως μεγάλης αξίας είναι και η οργάνωση ασφαλείας του τουρκικού πενταγώνου από ισραηλινή εταιρεία υψηλής τεχνολογίας. Τέλος, στο Ισραήλ δραστηριοποιούνται πολλοί τουρκικοί κατασκευαστικοί όμιλοι. Επιπλέον, το Ισραήλ χρειάζεται την Τουρκία για την προμήθεια νερού (η κατασκευή του αγωγού είναι υπό διαπραγμάτευση), γιατί κάποια στιγμή τα υψ. Γκολάν θα ξαναγυρίσουν στη Συρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τὸ γνωστὸ κόλπο τῆς Τουρκίας:
    Ζητοῦν κάτι καὶ μόλις ὁ ἄλλος τὸ κάνει ζητοῦν κάτι πολὺ μεγαλύτερο.
    Σιγά - σιγά θὰ ἔχουμε πολὺ περισσότερα μεταξὺ αὐτῶν τῶν δύο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όπως τα λέει ο Konion είναι.
    Διότι η αναβίωση των νεο-οθωμανών περνά από την καταστροφή του Ισραήλ. Μόνο αυτό θα την εδραιώσει ως ηγέτιδα του ισλαμικού κόσμου.

    Αυτά όμως που ζητά η Τουρκία, όπως και με εμάς, αντιβαίνουν σε κάθε έννοια Δικαίου!
    Γιατί το Ισραήλ νομιμοποιείται απολύτως και ως προς τον θαλάσσιο αποκλεισμό στα διεθνή ύδατα, αφού βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Χαμάς που ελέγχει τη Γάζα, αλλά και ως προς τη χρήση βίας, η οποία ήταν άμυνα, νόμιμη και ανάλογη με τη βία που δέχθηκε.
    www.icrc.org/ihl.nsf/385ec082b509e76c41256739003e636d/7694fe2016f347e1c125641f002d49ce

    Οπότε η Τουρκία προς το παρόν, δεν κατάφερε να απο-νομιμοποιήσει το Ισραήλ. Απλά το απειλεί.
    Ελπίζω το Ισραήλ να μην ενδώσει, όπως εμείς, στην νέα παγκόσμια κυβέρνηση που σχεδιάζουν οι ισλαμολάγνοι και οι διεθνιστές "αριστεριστές", δραγωναίοι, κουρακαίοι, γιωργάκηδες...
    Όσο αντέχει το Ισραήλ, υπάρχει και για εμάς χρονικό περιθώριο μήπως διορθωθούμε. Φτάσαμε στο σημείο να είναι το Ισραήλ η δική μας Ελπίδα.
    -----Δείτε εδώ τί λέει ο David Frum -Συνασπισμός Εβραίων Ρεπουμπλικάνων- για την κατεχόμενη από τους Τούρκους Κύπρο:
    http://edition.cnn.com/2010/OPINION/06/01/frum.gaza.flotilla.israel/index.html

    Galia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δε θα συμφωνήσω ανώνυμε 11:41. Πώς είναι δυνατό ένα κράτος να είναι σε εμπόλεμη κατάσταση με μιά οργάνωση την ύπαρξη της οποίας απορρίπτει? Δεν έχει κυρήξει πόλεμο, δεν μπορεί, διότι ο πόλεμος κυρήσσεται μεταξύ 2 κρατών. Πώς είναι δυνατόν να κάνει επιχειρήσεις σε διεθνή ύδατα? Η Τουρκία 'ηγέτιδα' μέσω καταστροφής του Ισραήλ? Οξύμωρο, καθότι η Τουρκία θα παραμείνει Κεμαλική και ο Κεμάλ, ως γνωστό, ήταν εβραϊκής καταγωγής Χαζαρο-Μογγόλος. Αφού είσαι τόσο εβραιόφιλος (εσύ επικαλέσθηκες τον David Frum), γιατί δε διαβάζεις και λίγο Finkelstein ή Chomsky? Αμφότεροι Αμερικανο-Εβραίοι, αλλά λαμπρό παράδειγμα για το πως πρέπει να σκέφτονται μη προκατειλημμένοι άνθρωποι, μακριά από τις παρωπίδες της θρησκείας (μη ξεχνάς ότι είναι ο μόνος ''λαός'' όπου ταυτίζεται η θρησκεία με την εθνικότητα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητή Galia,

    Την Παγκόσμια Διακυβέρνηση ποιοι την προωθούν; Μήπως οι Αρειανοί; Γιατί εγώ είχα την εντύπωση ότι την σχεδιάζουν και την εφαρμόζουν οι Σιωνιστές Εβραίοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καμαρώστε έναν αμετανόητο "ανθρωπιστή" "ακτιβιστή"
    http://www.youtube.com/watch?v=ZSAxAj2KIdU

    @ 2:14 μ.μ.
    http://www.youtube.com/watch?v=0LulDJh4fWI
    http://www.youtube.com/watch?v=HZlSSaPT_OU
    http://www.youtube.com/watch?v=B6sAEYpHF24

    -Αν το Ισραήλ είχε κάνει έστω μια γκάφα/παρανομία θα το είχαν σύρει ήδη σε Διεθνές Δικαστήριο.
    -Ποιός μπορεί να έχει μεγαλύτερες παρωπίδες από τα αριστεριστικά ρετάλια που αναφέρεις;
    -Φίλε, άστο, οι μάσκες πλέον έπεσαν. Εσύ προσπαθείς με τα λόγια να κάνεις το άσπρο-μαύρο,
    τον Ερντογάν "κεμαλιστή", το κοσμικό-δημοκρατικό Ισραήλ να το μετατρέψεις σε "θεοκρατικό κράτος" και τον στολίσκο των τούρκων οπλισμένων ισλαμο-νταήδων, να μας τον παρουσιάσεις για το "Πλοίο της Αγάπης"

    @ 2:15 μ.μ.
    Kάτι έχεις καταλάβει λάθος: Δες ξανά τί σημαίνει Σιωνισμός.

    Galia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητή Galia δεν έχεις καταλάβει τίποτα. Στο Ισραήλ κουμάντο κάνει το 17% του πληθυσμού, οι υπερορθόδοξοι (Haredim), οι οποίοι σε σύμπραξη με το κόμμα SHAS κάνουν ό,τι θέλουν (στις τελευταίες εκλογές το κυβερνόν LIKUD πήρε 1% λιγότερο από το KADIMA της Livni). Μη μιλάς για εγκλήματα. Στον 'πόλεμο' του Λιβάνου το 2006 το περιστατικό της Qana (μέσα στο έδαφος του Λιβάνου) με τους 40 άοπλους νεκρούς (30 παιδιά) σου λέει κάτι? Καταδίκη από το ΣΑ/ΟΗΕ, αλλά ποιός να τα βάλει με τη σύμπραξη ΗΠΑ-Ισραήλ? Ποιός θα είχε καλύτερο αστυνόμο στη Μ. Ανατολή? Στις 6 Ιαν 2009 στη Γάζα, όταν όλμοι των IDF έπληξαν σχολείο του ΟΗΕ με 42 νεκρά παιδιά, ξανά ουδέν, πέρα από καταδίκες, λόγια κλπ. Η αιτιολογία του Ισραήλ ήταν ότι οι τρομοκράτες χρησιμοποιούσαν τους πολίτες ως 'human shields' (ασπίδες). Σε ερώτηση δε παρισταμένου ότι χρησιμοποιώντας όλμους είναι σίγουρο ότι θα σκοτωθούν άμαχοι, απαντήθηκε, από ταγματάρχη των IDF ότι, 'μας είναι αδιάφορο, αρκεί που σκοτώνονται 2-3 τρομοκράτες. Το Ισραήλ έχει κάνει πλήθος εγκλημάτων, για τα οποία εκκρεμούν παραπομπές στελεχών του σε ευρωπαϊκές χώρες, λόγος για τον οποίο εκπροσωπείται από συγκεκριμένους διπλωμάτες σε διμερείς επαφές, διότι οι άλλοι θα συλληφθούν. Ειλικρινά, μη φοράς παρωπίδες. Δεν είναι θέμα αριστερών ή δεξιών, είναι θέμα διεθνούς νομιμότητος και σεβασμού του δικαίου. Εάν πάλι είσαι τόσο φιλοϊσραηλινή, γιατί δεν πάς να ζήσεις εκεί? (εκτός και άν έχεις κάνει ήδη aliyah). Εγώ έζησα μερικά χρόνια και αυτό που αποκόμισα είναι ότι είναι μιά κοινωνία διχασμένη, που τους ενώνει μόνο η θρησκεία, καθώς εθνικά, ιδεολογικά, πολιτισμικά κλπ υπάρχου χαώδεις διαφορές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ 03 Ιουνίου 2010 7:52 μ.μ.

    Αγαπητέ, το Ισραήλ έχει απλή αναλογική. Και είναι μια δημοκρατία που λειτουργεί. Και δεν έχω δικαίωμα εγώ να κρίνω τί ψηφίζουν οι Ισραηλινοί.
    Και όλοι οι αλλόθρησκοι έχουν πλήρη δικαιώματα στους τόπους λατρείας τους, κάτι που δεν ισχύει σε άλλα κράτη, των οποίων η ύπαρξη δεν ενοχλεί κανέναν μας.
    Επίσης, ο καθένας έχει δικαίωμα να έχει τη γνώμη του, έτσι δεν είναι;
    Όπως εσύ υιοθετείς άκριτα την εκδοχή της Χαμάς περί των 40 νεκρών στο σχολείο των HE, έτσι και εγώ υιοθετώ ως αξιόπιστη την έκθεση του Iσραηλινού Στρατού που κάνει λόγο για 12 -αν θυμάμαι καλά- νεκρούς, εκ των οποίων οι 9 ήταν τρομοκράτες της Χαμάς. Και οι οποίοι ήταν όλοι εκτός σχολείου. Αν θυμάμαι καλά και από τα ΗΕ παραδέχθηκαν ότι μέσα στο σχολείο δεν υπήρξαν νεκροί. Ήταν μια ακόμα μούφα.
    http://www.youtube.com/watch?v=qvBf-Vh4pNg

    Galia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κάνεις πολλά λάθη διότι δεν είσαι ενημερωμένη (μπορεί και κάτι άλλο). Τα 42 άτομα δεν τα λέει η Hamas αλλά η UNRWA (επιτροπή του ΟΗΕ-εργάζεται για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των 'Γαζιανών') καθώς και η έκθεση του Goldstone (κατά παραγγελία του ΟΗΕ-άν και Εβραίος, ο άνθρωπος υπήρξε αντικειμενικός). Καλά οι 42. Οι υπόλοιποι 1400? (άντε να δεχθώ ότι 300 ήταν της Χαμάς. Οι 1100 πολίτες? Άς σοβαρευτούμε). Χώροι λατρείας? Πάνε στην Ιερουσαλήμ Παρασκευή πρωΐ για να δείς πώς προσεύχονται οι μουσουλμάνοι. Δημοκρατία? Βεβαίως, αλλά μόνο για τους Εβραίους. Οι Goyim (ζώα) όπως αποκαλούν τους λοιπούς 'ρίχνονται' έναντι των Εβραίων ακόμη και σε εξώφθαλμα περιστατικά αστικού δικαίου. Όταν πάψει να τους κυνηγά το φάντασμα του ολοκαυτώματος και όταν αποφασίσουν να φτιάξουν σύνταγμα και να μη λειτουργούν βάσει της Πεντατεύχου (μόνο το Ισραήλ και οι θεοκρατικές μουσουλμανικές χώρες δεν έχουν σύνταγμα, τα διαζύγια τα εγκρίνει το ραβινάτο, δεν επιτρέπονται πολιτικοί γάμοι-όσοι το επιθυμούν πάνε στην Κύπρο, εάν κυκλοφορήσεις με αμάξι στο "Yom Kippur' σε παίρνουν με τις πέτρες), τότε ναί, θα μπορέσουν να γίνουν ένα φυσιολογικό κράτος, καθώς έχουν όλα τα προσόντα γι' αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αν απαντούσε ο Γιωργάκης προ ημερών στον Αυτοκράτορα γείτονα ότι αν ξαναμπούνε στο Αιγαίο ιδίως οπλισμένα πολεμικά τους αεροσκάφη θα καταρρίπτονταν, δεν θα συνέχιζε ούτε καν η τεχνητή σε μας οικονομική κρίση. .
    Αν είχαμε ρόδες θα ήμασταν σιδηρόδρομοι ; Ναι << όσοι δεν είχαν ντροπή και δεν υπήρχε αίσθηση δικαίου κατά τον Πλάτωνα…. έλεγε θανατώστε τους >>, σε εποχή δημοκρατίας και όχι του σημερινού ασύδοτου κρετινισμού. Υπάρχει καιρός ακόμη...

    Αριστόβουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ 04 Ιουνίου 2010 8:21 π.μ.

    Με εμένα χάνεις το χρόνο σου. Αυτά περνάνε ή σε άτομα με διψήφιο δείκτη νοημοσύνης ή στα παιδάκια του δημοτικού, ούτε καν του γυμνασίου. Κάτι που προφανώς και οι ίδιοι οι ροζ-ισλαμο-προπαγανδιστές γνωρίζουν και για αυτό "δραστηριοποιούνται" μόνο στα δημοτικά.

    Αυτό που κάνεις, το να απλώνεις τραχανά το μεσανατολικό με γενικεύσεις, είναι η τακτική όσων δεν έχουν συγκεκριμένα επιχειρήματα.
    1)Ο Goldstone έχει μια σκοτεινή ιστορία με το κράτος-apartheid. Θα βγουν σιγά-σιγά όλα στη φόρα.
    Και η UNRWA είναι συστηματικά αντι-Ισραήλ και το γελοίο είναι ότι για κάθε αυτο-αποκαλούμενο "παλαιστίνιο" αναλογούν περισσότεροι υπάλληλοί της, ακόμα και από αφρικανούς που λιμοκτονούν.
    2)Οι μουσουλμάνοι σήμερα μπορούν να προσεύχονται στην Ιερουσαλήμ. Όταν η Ανατολική Ιερουσαλήμ ήταν υπό ιορδανική κατοχή, κανείς Εβραίος δεν επιτρεπόταν να επισκεφτεί τους Ιερούς Τόπους της θρησκείας τους. Αν προσεύχονται "σαν τα ζώα", αυτό το λες εσύ και όχι εγώ. Πάντως στο Ισραήλ δεν είχαν νεκρούς από πλήθος μουσουλμάνων που ποδοπατήθηκε την ώρα της προσευχής, όπως τέτοιοι νεκροί υπάρχουν στα αραβικά κράτη.
    3) Μάλλον, εσύ δεν είσαι καλά ενημερωμένος. Ή κάτι άλλο. Ο ΟΗΕ πήρε πίσω τις αρχικές δηλώσεις περί 40 νεκρών. Και διόρθωσε και το λάθος που είχε κάνει: παραδέχθηκε ότι κανείς νεκρός δεν ήταν ΜΕΣΑ στο σχολείο, αλλά ΜΟΝΟ ΕΞΩ.
    4) Με προβληματίζει το ότι συστηματικά αναφέρεις τα στοιχεία της Χαμάς. (1400 νεκροί)
    5) Δεν καταλαβαίνω γιατί λες ψέματα και συκοφαντείς το Ισραήλ: Πόσο ψεύτης μπορεί να είναι κανείς όταν ισχυρίζεται ότι "Goy" σημαίνει "ζώον" στα εβραϊκά;
    6) Το ΗΒ δεν έχει Σύνταγμα, σημαίνει ότι είναι θεοκρατικό καθεστώς;
    7) Αν δεν μπορείς να καταλάβεις ότι μια ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ με απλή αναλογική, όπως το Ισραήλ, δεν είναι θεοκρατικό καθεστώς, τότε μάλλον έχεις πρόβλημα νοημοσύνης.
    Και στην Ελλάδα κλείνουν τους δρόμους για να περνάει ο Επιτάφιος αλλά δε σημαίνει ότι είναι "θεοκρατικό" καθεστώς.

    Και το τί θα κάνει το Ισραήλ, δε θα ρωτήσει ούτε εσένα, ούτε εμένα. Και ξέρεις ποιά είναι η μεγάλη ήττα των προπαγανδιστών; ότι υπάρχουν άραβες που θα σκότωναν για να έχουν ισραηλινή υπηκοότητα.

    Kαι επί του προκείμενου: Ήταν ή όχι ΛΗΓΜΕΝΑ τα φάρμακα (και παιδικά) που μετέφερε η πρόσφατη μουφο-"ανθρωπιστική" αποστολή; Τί ήθελαν; να ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΟΥΝ αθώα παιδάκια με τα ληγμένα και να κατηγορήσουν μετά το κακό Ισραήλ;
    Μα τόσο εγκληματίες;

    Galia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Για το Ιράν, μάθατε τίποτα νεώτερο;
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.