4/6/10

Η πιο επιτυχημένη συμμαχία στην ιστορία είναι το ΝΑΤΟ



Ο ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ, Ελληνο-Αμερικανός Ναύαρχος Τζον Σταυρίδης, δηλώνει ότι υποχρέωση της συμμαχίας είναι η ασφάλεια των μελών της, αλλά σημείωσε παράλληλα πως το ΝΑΤΟ έχει ευθύνη να αντιμετωπίζει κοινές απειλές που προέρχονται από περιοχές εκτός των συνόρων της συμμαχίας.

Σε πρόσφατη ομιλία του στο Αμερικανικό Ατλαντικό Συμβούλιο, εδώ στην Ουάσιγκτον, ο ναύαρχος Σταυρίδης επεσήμανε ότι η συμμαχία δεν υπήρξε ποτέ τόσο ισχυρή. Απαρτιζόμενο από 28 μέλη το ΝΑΤΟ σήμερα διαθέτει 2 εκατομμύρια ένστολους άνδρες και γυναίκες, σημείωσε ο κ. Σταυρίδης, διαθέτει καταπληκτική τεχνολογία και η συνολική οικονομική βάση στην οποία στηρίζεται φθάνει τα 31 τρισεκατομμύρια δολάρια.

«Όταν μιλάμε για την συμμαχία», τονίζει ο Ελληνο-Αμερικανός Ναύαρχος «θα πρέπει να αναγνωρίσουμε τον πλούτο, την εμβέλεια και την δύναμή της. Καμία χώρα δεν έχει επιτεθεί σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Κανένα μέλος του ΝΑΤΟ δεν έχει επιτεθεί σε άλλο Νατοϊκό εταίρο. Πρόκειται για την πλέον επιτυχή συμμαχία στην ιστορία».

Αλλά το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει και προβλήματα, παραδέχεται ο Ελληνο-Αμερικανός ανώτατος διοικητής του. Ορισμένα μέλη εκφράζουν αμφιβολίες για τον ρόλο της συμμαχίας στην αντιμετώπιση νέων διεθνών προκλήσεων. Κατά τον Ναύαρχο Σταυρίδη, η νέα στρατηγική της συμμαχίας για το μέλλον εξισορροπεί το δόγμα ασφάλειας των χωρών-μελών, με την αντιμετώπιση νέων κινδύνων που επηρεάζουν ολόκληρο τον κόσμο, όπως η εξάπλωση των όπλων μαζικής καταστροφής, η διεθνής τρομοκρατία, οι κλιματολογικές αλλαγές, οι επιθέσεις μέσω του κυβερνοχώρου και οι απειλές στην ασφάλεια των πηγών ενέργειας.

«Τέτοιες παρεμβάσεις», επισημαίνει ο κ. Σταυρίδης «θα αποφασίζονται για κάθε περίπτωση ξεχωριστά από τις 28 χώρες μέλη. Θα πρέπει να αναλαμβάνουμε τέτοιες επιχειρήσεις, γιατί οι απειλές σήμερα δεν έχουν σύνορα».

Άλλη μια σημαντική πρόκληση για το ΝΑΤΟ είναι η σχέση του με τη Ρωσία. Ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της συμμαχίας ξεκαθαρίζει ότι είναι προς το συμφέρον του ΝΑΤΟ να συνεργαστεί με τη Μόσχα για την ανάπτυξη μιας συνεργατικής Ευρωατλαντικής σχέσης ασφάλειας και για την αντιμετώπιση κοινών ανησυχιών.

«Υπάρχουν πολλές ζώνες συνεργασίας με τη Ρωσία» δηλώνει ο ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ. «Μπορούμε να συνεργαστούμε, όπως και το έχουμε κάνει, σε θέματα ελέγχου εξοπλισμών και σε θέματα αντιμετώπισης της πειρατείας και της τρομοκρατίας. Η αντιπυραυλική άμυνα αποτελεί επίσης πεδίο πιθανής συνεργασίας με τη Μόσχα. Υπάρχει πολύ έδαφος για ανάπτυξη περιβάλλοντος συνεργασίας με τη Ρωσία».

Απαντώντας σε ερωτήματα για την διατήρηση του κύρους του ΝΑΤΟ στον 21ο αιώνα, ο ναύαρχος Σταυρίδης έδωσε ως παράδειγμα τις μετά τον Ψυχρό Πόλεμο επιχειρήσεις της συμμαχίας. «Πριν 15 χρόνια 8 χιλιάδες άνδρες δολοφονήθηκαν στην Σρεμπρένιτσα» επισημαίνει ο Ελληνο –Αμερικανός Ναύαρχος. «Το ΝΑΤΟ συμμετείχε στη διαδικασία επίτευξης προόδου και απέδειξε το κύρος του στην τακτοποίηση μιας περιοχής που εγκυμονούσε καταστροφές επί αιώνες. Τα πράγματα δεν είναι τέλεια, αλλά κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση».

Ο Ναύαρχος Σταυρίδης παραδέχεται πάντως ότι η μεταρρύθμιση της συμμαχίας αποτελεί μια από τις δυσκολότερες διαδικασίες, που θα πρέπει όμως να ολοκληρωθεί, έτσι ώστε το ΝΑΤΟ να μπορέσει να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις νέες προκλήσεις ασφάλειας.
voanews.com

8 σχόλια:

  1. Αὐτὸ τὸ βιντεάκι εἶναι ἕνα παράδειγμα μαλακῆς ἰσχύος. Τὸ ΝΑΤΟ σταθεροποιεῖ τὰ μέλη του (έκτὸς αὐτῶν ποὺ δὲν μπορεῖ π.χ. Ἑλλάς, Τουρκία) καὶ ἀποσταθεροποιεῖ τοὺς ἄλλους π.χ. Ἀφγανιστάν, Πακιστάν, Περσία καὶ ἴσως μέσω Πακιστὰν τὴν Ἰνδία.
    Τὸ ΝΑΤΟ εἶναι ὄργανο ἰσχύος τῶν ΗΠΑ.

    Δὲν λέω νὰ φύγουμε ἀπὸ τὸ ΝΑΤΟ, ἁπλῶς λέω τί εἶναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Eγώ θέλω να μείνω λίγο σε αυτό....
    'Καμία χώρα δεν έχει επιτεθεί σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Κανένα μέλος του ΝΑΤΟ δεν έχει επιτεθεί σε άλλο Νατοϊκό εταίρο.'

    Και η εισβολή στην Κύπρο απο τους τούρκους τι είναι;

    Η καθημερινές παραβιάσεις απο αέρος και θαλάσσης τί είναι;

    Οι θανατοι των ΣΜΗΝΑΓΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΗΛΙΑΚΗ, του ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΟΥ ΕΚΤΟΡΑΣ ΓΙΑΛΟΨΟΥ, του ΑΡΧΙΚΕΛΕΥΣΤΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗ, του ΑΡΧΙΚΕΛΕΥΣΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΒΛΑΧΑΚΟ και άλλων τόσων τί είναι κύριε Τζον Σταυρίδη;

    Ντροπιάζεις το Ελληνικό αίμα στις φλέβες σου ξεφτίλα....

    Ιωάννης Σκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν φταιει η συμμαχια για τη σταση της αλλα οι ενδοτικοι και νενεκοι Ελληνες πολιτικοι.Επισης η Κυπρος δεν ειναι μελος του ΝΑΤΟ.Κατα την γνωμη μου τα προβληματα δημιουργουνται απο την ιδιοτελεια και την ανικανοτητα των πολιτικων μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σκληρό παιχνίδι από Ουγγαρία - Απειλεί με χρεοκοπία Ε.Ε. και αγορές!
    04-06-2010 17:10:17
    Σκληρό παιχνίδι με απειλή χρεοκοπίας παίζει η νέα ουγγρική κυβέρνηση έναντι της Ε.Ε. και των αγορών. Αυτό που κατά πολλούς έπρεπε να παίξει η ελληνική κυβέρνηση το κάνει τώρα η Ουγγαρία: «Δεν νομίζω ότι είναι καθόλου υπερβολικό να κάνουμε λόγο για χρεοκοπία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, προσθέτοντας ότι η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε «πολύ σοβαρή κατάσταση». Παράλληλα, ο Μιχάλι Βάργκα, υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, ανακοίνωσε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα μπορεί να φτάσει το 7,5% του ΑΕΠ το 2010, την ώρα που το φύλλο πορείας που είχε υιοθετήσει η προηγούμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ προέβλεπε ότι θα φτάσει μόλις το 3,8%.

    Ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Fidesz Λάγιος Κόζα ανακοίνωσε ότι η οικονομική κατάσταση της Ουγγαρίας είναι «πραγματικά κρίσιμη, συγκρίσιμη με αυτή της Ελλάδας» και ότι «η χρεοκοπία του κράτους» είναι «κοντά».

    Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της σοσιαλιστικής κυβέρνησης Πίτερ Όζκο δήλωσε ότι η χώρα «δεν βρίσκεται σε καμία περίπτωση κοντά στη χρεοκοπία" και κατηγόρησε την κυβέρνηση για πολιτικό τακτικισμό.

    Ο Ορμπάν ανέλαβε την εξουσία στις 29 Μαΐου αφού κέρδισε τις εκλογές υποσχόμενος να μειώσει τους φόρους και να βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας. Ωστόσο χθες δεν κατάφερε να πάρει την έγκριση της ΕΕ για διεύρυνση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας. Και τώρα τους απειλεί ευθέως με ... χρεοκοπία!

    Πτώση παρουσίασαν οι τιμές των μετοχών των ευρωπαϊκών τραπεζών εν μέσω φόβων για εξάπλωση της κρίσης χρέους στην Ουγγαρία και άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

    Σε καθοδική τροχιά και το ουγγρικό νόμισμα, το φιορίνι, το χρηματιστήριο της Βουδαπέστης καθώς και τα CDS της χώρας.

    Μέσα σε 24 ώρες το φιορίνι υποτιμήθηκε 5,5%, ενώ το χρηματιστήριο της Βουδαπέστης, που χθες Πέμπτη είχε κλείσει με πτώση 1%, σήμερα εξακολουθούσε να πέφτει κατά 3,14%. Αντίθετα το ελληνικό Χρηματιστήριο έπεσε πάνω από 5%!

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του πρωθυπουργού, η προηγούμενη κυβέρνηση «χειραγώγησε» τα οικονομικά στοιχεία και «είπε ψέματα» για την κατάσταση της οικονομίας. Εντός του Σαββατοκύριακου αναμένεται το πόρισμα της επιτροπής που έχει αναλάβει να διερευνήσει την κατάσταση της οικονομίας και η κυβέρνηση θα δημοσιοποίηση ένα σχέδιο δράσης εντός των επόμενων 72 ωρών.

    Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 10.000 Τούρκοι σε διαδήλωση κατά του Ισραήλ
    04-06-2010 17:14:47
    Περισσότεροι από 10.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του μεγάλου τεμένους του Βαγιαζήτ στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την αιματηρή ισραηλινή επιδρομή στο διεθνή στολίσκο, που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ.
    Το πλήθος φώναζε συνθήματα όπως «Κάτω το Ισραήλ», «Έξω από την Παλαιστίνη!» ή ακόμη «Ζήτω η παγκόσμια ιντιφάντα».

    Την ίδια στιγμή, βρισκόταν σε εξέλιξη η νεκρώσιμη ακολουθία για τον δημοσιογράφο Τζεβντέτ Κιλιτσλάρ, ο οποίος έχασε τη ζωή του κατά την ισραηλινή έφοδο τη Δευτέρα στο διεθνή ανθρωπιστικό στολίσκο. Το φέρετρο ήταν καλυμμένο με την παλαιστινιακή και την τουρκική σημαία, ενώ οι συγκεντρωθέντες φώναζαν «Αλάχ Άκμπαρ» και κουνούσαν πράσινες σημαίες του Ισλάμ, αλλά και παλαιστινιακές και τούρκικες.

    Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 10.000 Τούρκοι σε διαδήλωση κατά του Ισραήλ
    04-06-2010 17:14:47
    Περισσότεροι από 10.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του μεγάλου τεμένους του Βαγιαζήτ στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την αιματηρή ισραηλινή επιδρομή στο διεθνή στολίσκο, που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ.
    Το πλήθος φώναζε συνθήματα όπως «Κάτω το Ισραήλ», «Έξω από την Παλαιστίνη!» ή ακόμη «Ζήτω η παγκόσμια ιντιφάντα».

    Την ίδια στιγμή, βρισκόταν σε εξέλιξη η νεκρώσιμη ακολουθία για τον δημοσιογράφο Τζεβντέτ Κιλιτσλάρ, ο οποίος έχασε τη ζωή του κατά την ισραηλινή έφοδο τη Δευτέρα στο διεθνή ανθρωπιστικό στολίσκο. Το φέρετρο ήταν καλυμμένο με την παλαιστινιακή και την τουρκική σημαία, ενώ οι συγκεντρωθέντες φώναζαν «Αλάχ Άκμπαρ» και κουνούσαν πράσινες σημαίες του Ισλάμ, αλλά και παλαιστινιακές και τούρκικες.

    Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ζακ Αταλί: "Δεμν ασχολούμασταν με τα ψέματα της Ελλάδας γιατί και αυτή δεν ασχολείτο με τα δικά μας"
    04-06-2010 17:53:14
    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο naftemporiki.gr o Ζακ Αταλί, εκ των αρχιτεκτόνων της Συνθήκης και πρώην σύμβουλος του Φρανσουά Μιτεράν: "Όταν συντάσσαμε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ γνωρίζαμε ότι το ευρώ [EUR=X] θα κατέρρεε εάν δεν κινούμασταν προς έναν ενσωματωμένο ομοσπονδιακό προϋπολογισμό". Ο κ. Αταλί πρόσθεσε ότι το μεγάλο λάθος της ΕΕ ήταν ότι προχώρησε προς τη διεύρυνση και όχι προς την εμβάθυνση της ένωσης και ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη η σύνταξη ενός ομοσπονδιακού προϋπολογισμού.

    Αναφερόμενος στην κρίση της Ελλάδας, ο κ. Αταλί είπε ότι θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για ένα σενάριο αναδιάρθρωσης του χρέους, το οποίο «δεν είναι ένας εφιάλτης», καθώς «όλοι γνωρίζουν» ότι το πακέτο στήριξης της ΕΕ δεν είναι αρκετό. Συμπληρώνει ακόμα ότι «ο λόγος που ανεχτήκαμε τα ψέματα της Ελλάδας, ήταν ότι ήμασταν ικανοποιημένοι που οι Έλληνες δεν ασχολούνταν με τα δικά μας ψέματα στους δικούς μας προϋπολογισμούς».

    Ο Ζακ Αταλί υπήρξε επίσης ο πρώτος πρόεδρος της Ευρωπαϊκή Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης και είναι ιδρυτής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης PlaNet Finance, ενώ έχει γράψει σειρά βιβλίων και αρθρογραφεί τακτικά στο γαλλικό Τύπο. Μας μίλησε λίγες ημέρες μετά την έκδοση του νέου του βιβλίου «Tous ruines dans dix ans» («Όλοι κατεστραμμένοι σε δέκα χρόνια»).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. τζον σταθριδη παρατησου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.