3/6/10

Νέο κύμα συλλήψεων για Ερκένεγκον

Στιγμές εθνικής έξαρσης, τροφοδοτημένης από το αντι-ισραηλινό μένος λόγω της εφόδου των Ισραηλινών εναντίον της νηοπομπής που κατευθυνόταν προς τη Γάζα, ζει η Τουρκία. Παρά ταύτα, στο εσωτερικό της χώρας συνεχίζονται οι συλλήψεις υπόπτων για εμπλοκή στην υπόθεση Ερκένεγκον, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης «επιχείρησης πολιτικής κάθαρσης» στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας.

Ενώ μαινόταν ο πόλεμος των λέξεων και ο Ταγίπ Ερντογάν εκτόξευε απειλές προς το Ισραήλ, η τουρκική αστυνομία συνέλαβε την περασμένη Τρίτη οκτώ άτομα, μεταξύ αυτών τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Σεϊφί Οκτάι, στη διάρκεια νέου κύματος συλλήψεων στην Κωνσταντινούπολη, την Αγκυρα, την Αττάλεια και άλλες τουρκικές πόλεις.

Η σύλληψη του Οκτάι, υπουργού Δικαιοσύνης σε κυβερνήσεις συνασπισμού στις αρχές της δεκαετίας του ’90, φαίνεται να συνδέεται άμεσα με την προσπάθεια της κυβέρνησης Ερντογάν να εκκαθαρίσει το δικαστικό σώμα και να το απεγκλωβίσει από τη μέγγενη του στρατιωτικο-κεμαλικού κατεστημένου, βάσει της αποσπασματικής συνταγματικής μεταρρύθμισης.

Σύμφωνα με τη Ζαμάν, ο Οκτάι, την εποχή που ήταν υπουργός Δικαιοσύνης, δημιούργησε μια δράκα δικών του ανθρώπων, στην οποία περιλαμβάνεται και ο νυν αντιπρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων, Καντίρ Οζμπέκ, σε μόνιμη αντιπαράθεση με την κυβέρνηση Ερντογάν. Εκτός από τις περγαμηνές «δικαστικής φαυλότητας», η περίπτωση Οζμπέκ συνδέεται με την υπόθεση του εισαγγελέα του Ερζιντζάν, Ιλχάν Τζιχανέρ, του οποίου η σύλληψη τον περασμένο Φεβρουάριο υπήρξε ορόσημο. Αμέσως μετά και ενώ η κυβέρνηση προετοίμαζε τη συνταγματική μεταρρύθμιση, άρχισαν συλλήψεις όχι απόστρατων αξιωματικών, αλλά εν ενεργεία υψηλόβαθμων και άμεσα προσκείμενων στην ηγεσία του τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Ταυτόχρονα με τον Οκτάι συνελήφθη και ο απόστρατος συνταγματάρχης Τζαφέρ Μπαλτσίκ, τον οποίο οι αρχές συνδέουν με τον περιβόητο Βελί Κιουτσούκ, απόστρατο στρατηγό, που θεωρείται πρωτεργάτης της Ερκένεγκον. Η οργάνωση χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» και κατηγορείται για απόπειρες ανατροπής της κυβέρνησης Ερντογάν, για δολοφονίες διανοούμενων, ακόμη και για την πρόκληση θερμού επεισοδίου με την Ελλάδα. Εκτός από τον Οκτάι και τον Μπαλτσίκ, την Τρίτη συνελήφθησαν τέσσερις δικηγόροι και ο Α. Τζενγκίζ, αντιπρόεδρος του μικρού αριστερού Εργατικού Κόμματος.
KAΘΗΜΕΡΙΝΗ

2 σχόλια:

  1. Ο Ερντογάν κάνει εκκαθάριση στο εσωτερικό της χώρας του.
    Εμείς πότε θα κάνουνε τη δική μας να απαλλαγούμε απο τους νέους γερμανοτσολιάδες κάθε είδους και τους δοσίλογους;
    Αφού ανεξαρτητοποιηθεί η Θράκη ή μετά; Αφού το χρέος γίνει 1 τρις ή μετά; Αφού χάσουμε καλά καλά το Αιγαίο ή μετά; Αφού μας την πέσουνε κανονικά οι τούρκοι ή μετά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Ερντογκαν ποτε πραγματικα δεν κοντραριστηκε με τον στρατο,απλως σε ενα σικε παιγνιδι θυσιασαν καποιους ανεπιθυμητους και παλιομοδιτες στρατιωτικους,που οι πρακτικες τους χαλαγαν το προσωπειο της δυναμικης και 'δημοκρατικης' ισλαμικης κυβερνησης.Κατι σαν τις δικες μας εξεταστικες επιτροπες που θα βαλουν το μαχαιρι βαθεια στο κοκκαλο και θα στειλουν στην φυλακη τους κλεφτες πολιτικους.Δογμα νταβουτογλου χωρις στρατιωτικη ισχυ δεν γινεται,δες τε το παραδειγμα στο Αιγαιο με την επιδειξη στρατιωτικης ισχυος.Ποσο μαλακες ειμαστε,θεε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.