26/6/10

Στρατηγικό αβαθές και στη ΝΑ Τουρκία



Μετά τις κινήσεις των Κούρδων το τελευταίο διάστημα, που ανέδειξαν το στρατηγικό αβαθές της Τουρκίας στις νοτιοανατολικές της περιοχές, όπου το τουρκικό κράτος δεν είναι σε θέσει να ασκήσει πλήρη κυριαρχία, μια αρχαιολογική ανακάλυψη στην πόλη Ούρφα, την αρχαία Έδεσσα, έρχεται να αποδείξει πόσο ευάλωτη και κενή είναι η θεωρία του στρατηγικού βάθους, που ανέπτυξε ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, στο ομώνυμο βιβλίο του.
Στο χωριό Αντέμπεϊ (Edebey) της επαρχίας Ακτσάκαλε (Akçakale) του νομού Ούρφα, βρέθηκαν θαυμάσια μωσαϊκά των ελληνιστικών χρόνων, η ομορφιά των οποίων συναγωνίζεται εκείνα που βρέθηκαν στην ελληνιστική πόλη Ζεύγμα, που βρίσκεται στην ίδια περιοχή.
Τελικά, όποια πέτρα και να σηκώσεις στην Τουρκία του στρατηγικού βάθους του κ. Νταβούτογλου, αναδεικνύεται στην ουσία και ένα άλλο στρατηγικό αβαθές, που ακυρώνει στο σχετικό σύγγραμμα και την πολιτική του στρατηγιού βάθους που ακολουθεί η Τουρκία τα τελευταία χρόνια.

8 σχόλια:

  1. Καιρός είναι να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τους Τουρκομογγόλους και κυρίως για τα δικά μας πληρωμένα λαμόγια που με τις ενέργειές τους προωθούν τα συμφέροντά τους στη Θράκη και αλλού.
    Πρέπει να είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα και να επιβεβαιώσουμε αυτό που τρέμουν με μαζική λαική συμμετοχή, όπως συνέβη πρόσφατα στη βουλή αποδοκιμάζοντας τους κλέφτες.
    Βεβαίως όχι τόσο ακαδημαικά, αλλά δυναμικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στο 4:50 λεει πως ο Μιθριδάτης Α ήταν Κούρδος... κάποιο σχόλιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι σχόλιο μωρε... δε πα να τανε εκεί και τότε ότι ήθελε ο Μιθριδάτης; Εμείς εδώ και τώρα δηλωμένα τουρογιουσουφάκια είμαστε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εδώ ο Μέγας Αλέξανδρος έγινε σκοπιανός, ο Μιθριδάτης δεν θα γινόταν Κούρδος;
    Δήμο Τσέλιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βέβαια οι Καρδούχοι αρκετές φορές ήρθαν σε σύγκρουση με τους Έλληνες (Ξενοφών κάθοδος), αλλά και πολλές φορές σε συνεργασία. Κάποτε υιοθέτησαν και το δωδεκάθεο. Αν και αρχαιότατο φύλο δεν έχουν σημαντικό πολιτισμό. Προσπαθούν κι αυτοί μέσω της παραχάραξης της ιστορίας ν' αποκτήσουν ερείσματα στην περιοχή. Στην περιοχή προϋπάρχουν των τούρκων, αλλά δεν υπάρχουν μαρτυρίες πολλές. Επομένως τα αρχαιολ. ευρήματα είναι πρώτης τάξεως υλικό παραχάραξης.
    Δήμο Τσέλιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος 0604 έγραψε: "Εμείς εδώ και τώρα δηλωμένα τουρογιουσουφάκια είμαστε..."
    Σωστά. Αυτό είναι το πρόβλημα και όχι το κατά πόσο η Τουρκία διαθέτει "στρατηγικό βάθος". Στρατηγικό βάθος ο Νταβούτογλου προσπαθεί να φτιάξει εκεί που δεν έχει εκμεταλλευόμενος την αστάθεια και τα προβλήματα στον μουσουλμανικό κόσμο. Τίποτα από όλα αυτά δεν θα ήταν εφικτά για την Τουρκία αν η χώρα που από τους μηδικούς χρόνους μέχρι και το τέλος του Βυζαντίου αποτελούσε ανάχωμα. Αν η Ελλάδα ήταν χώρα ισχυρή πνευματικά, οικονομικά και στρατιωτικά η Τουρκία θα είχε εκμηδενιστεί. Εδώ αντίθετα όντως "Εμείς εδώ και τώρα δηλωμένα τουρογιουσουφάκια είμαστε... ". Άσε που κάτι Φίλιες βάλθηκαν να ερμηνεύσουν τον Νταβούτογλου με όρους σταλινικής νοοτροπίας.
    Τελικά αν αυτή η ερμηνεία στέκει το Στρατηγικό βάθος των τούρκων είναι οι ... νεοέλληνες και οι νεοκύπριοι που καβαλλίκεψαν την Κυπριακή Δημοκρατία και έκτοτε δηλώνουν πανέτοιμοι να την δώσουν στους Τούρκους.
    Ας προβλέψω ότι σύντομα η τουρκολαγνεία των ελλήνων θα αποδείξει ότι, δυστυχώς, το στρατηγικό βάθος των τούρκων δεν είναι Ανατολικά αλλά Δυτικά και νότια.

    Βεζούβιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υπέροχα ψηφιδωτά και πολύ καλό το νέο. Και συμβαίνει σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή της Ιστορίας για την περιοχή.
    Σαν νομοτελειακό μου φαίνεται...
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.