30/6/10

Ορόσημο η εμπορική συμφωνία Κίνας - Ταϊβάν

Ιστορικής σημασίας χαρακτηρίστηκε η εμπορική συμφωνία που υπέγραψαν η Κίνα και η Ταϊβάν, καθώς θεωρείται η πλέον σημαντική κίνηση στους δεσμούς των δύο χωρών τα τελευταία εξήντα χρόνια. Η Κίνα ενισχύει με τον τρόπο αυτό τους εμπορικούς δεσμούς της με την ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο, η οποία αποτελεί ταυτόχρονα τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο και προορισμό επενδύσεών της.

Με τη "Συμφωνία Οικονομικής Συνεργασίας" (ECFA) προβλέπεται η άρση των δασμών σε 539 προϊόντα της Ταϊβάν και σε 267 προϊόντα της Κίνας.

Η νέα αυτή συμφωνία αναμένεται να ενισχύσει τις διμερείς εμπορικές σχέσεις που ήδη υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 73 δισεκατομμύρια ετησίως. Συγκεκριμένα, 80 δισεκατομμύρια δολάρια εισάγονται στην Κίνα και 30 δισεκατομμύρια αντίστοιχα στην Ταϊβάν.

Ωστόσο, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που επέκριναν την εν λόγω συμφωνία στην Ταϊβάν, χαρακτηρίζοντας την μάλιστα ως "πολιτική παγίδα", σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, προειδοποιώντας ότι η οικονομία της χώρας μπορεί να γίνει ακόμη πιο εύθραυστη εάν αυξηθούν οι εισαγωγές φθηνών προϊόντων.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών υπήρξαν για πολλές δεκαετίες τεταμένες.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.