2/6/10

«Διάτρητα» και τα πορτοκαλί τηλέφωνα

ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ: ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ Ο Α. ΛΑΜΠΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
Θ. Τσούρας: Εχουμε εντοπίσει πάνω από 11 φορές παρακολουθήσεις - Θα κληθεί να καταθέσει στην επιτροπή ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, Γ. Κοραντής - Ανδρ. Λαμπρινόπουλος: Σημαντικά λάθη απέτρεψαν τον εντοπισμό των υποκλοπέων

Της ΕΛΕΝΑΣ ΒΑΡΙΝΟΥ
Ερμαιο υποκλοπών εμφανίζεται το «πορτοκαλί» τηλέφωνο αλλά και οι γραμμές επικοινωνίας βουλευτών και κρατικών αξιωματούχων, καθώς δεν έχει ανατεθεί σε κανέναν επίσημο φορέα η μέριμνα για τη διασφάλιση του απορρήτου τους.

Στη σοβαρή αυτή αποκάλυψη -που προσλαμβάνει ειδικές διαστάσεις στη σημερινή συγκυρία- προχώρησε χθες ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) Ανδρέας Λαμπρινόπουλος, προσερχόμενος στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, που άνοιξε εκ νέου τον φάκελο «υποκλοπές», με το ερώτημα της παραπομπής της υπόθεσης σε Εξεταστική Επιτροπή.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ -ο οποίος σημειώνεται πως εκ νόμου συμμετέχει στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας- οι επικοινωνίες των «διαβαθμισμένων κέντρων» (όπως ονομάζονται οι γραμμές του πρωθυπουργικού γραφείου, του πολιτικού προσωπικού και της στρατιωτικής ηγεσίας) βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα, αφού δεν ελέγχονται από την ΕΥΠ, όπως προβλέπεται τυπικά· τυγχάνουν μόνο «αυξημένης προστασίας» από την υποδιεύθυνση ειδικών συνδέσεων και ασφάλειας του απορρήτου του ΟΤΕ.

Χωρίς έλεγχο
«Βάσει του νόμου, τα διαβαθμισμένα κέντρα υποτίθεται ότι τα ελέγχει η ΕΥΠ. Από εκεί μας πληροφόρησαν πως δεν τα ελέγχουν. Μέχρι τώρα δεν έχει αναλάβει κανένα σοβαρό κέντρο τη σχετική μέριμνα. Το υπουργείο Μεταφορών χειρίζεται και έχει δεσμευθεί να κλείσει το θέμα», είπε ο κ. Λαμπρινόπουλος.

«Εχουμε βρει περισσότερες από 11 φορές ότι τα πορτοκαλί τηλέφωνα παρακολουθούνται», καταγράφηκε στο σημείο αυτό το σχόλιο του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης Θ. Τσούρα, που μετείχε στη συνεδρίαση.

Παράλληλα φαίνεται πως επιβεβαιώνεται η γενικευμένη καχυποψία περί παρακολούθησης των τηλεφωνικών γραμμών, αφού ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ δήλωσε ότι τα ΚΑΦΑΟ βρίσκονται στο έλεος των υποκλοπών, διότι τα κλειδιά τους κυκλοφορούν «σε πολλά χέρια», όπως είπε, ενώ δεν παρακολουθούνται κεντρικά από τον ΟΤΕ. Υπενθύμισε πως η Αρχή έχει επιβάλει κατ' επανάληψη πρόστιμα στον ΟΤΕ για την παρακολούθηση μέσω ΚΑΦΑΟ, ζητώντας παράλληλα να εφαρμοστεί σύστημα τηλεπίβλεψης, το οποίο προγραμματίζεται να επεκταθεί συνολικά σε περίπου ένα χρόνο.

Ερωτώμενος τέλος, για το πρόσφατο συμβάν με το τηλέφωνο του πρωθυπουργού στο Καστρί, είπε πως από την ΑΔΑΕ διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για τεχνικό λάθος. Ωστόσο, η έρευνα συνεχίζεται από την ομάδα ελέγχου της Αρχής σε όλα τα σημεία εντός ή εκτός Ελλάδας, όπου εντοπίζεται δηλαδή δυνατότητα παρακολούθησης.

Για την υπόθεση των υποκλοπών, ο πρόεδρος και οι τρεις εμπειρογνώμονες της ΑΔΑΕ, που ασχολήθηκαν με την επεξεργασία των στοιχείων της Δικαιοσύνης και της ΕΥΠ (Κ. Μαραβέλας, Σ. Μανιάτης, Π. Τρακάδας) αναφέρθηκαν σε κενά, σφάλματα και σοβαρές παραλείψεις που παρουσίασε η διαχείριση του θέματος από τον Φεβρουάριο του 2005 έως τον Ιούλιο του 2007. Σύμφωνα με το πόρισμα που κατέθεσαν στη Βουλή, χαρακτηρίζονται ως σημαντικά λάθη:

**Η καταστροφή του ηλεκτρονικού αρχείου, η αφαίρεση δηλαδή του παρείσακτου λογισμικού αλλά και των βιβλίων εισόδου-εξόδου (Visitors) από το κτίριο της Παιανίας, κατ' εντολή της Vodafone, το πρώτο κρίσιμο διάστημα. Κατά την ΑΔΑΕ έπρεπε πάραυτα να δεσμευθεί από τη Δικαιοσύνη το σχετικό υλικό.

* Η καθυστέρηση στην τεχνική διερεύνηση της υπόθεσης, που ξεκίνησε 11 μήνες μετά τη δημοσιοποίηση του σκανδάλου, αυτεπάγγελτα από την ΑΔΑΕ, δεδομένο που στέρησε από τις ελεγκτικές αρχές την ευχέρεια της άμεσης πρόσβασης σε πρωτογενή στοιχεία.

* Το γεγονός πως δεν ανατέθηκε άμεσα η διερεύνηση της υπόθεσης στην ΑΔΑΕ. Ο Ανδρ. Λαμπρινόπουλος υποστήριξε πως η έρευνα της Αρχής θα οδηγούσε σε αποτέλεσμα, τον εντοπισμό δηλαδή φυσικών προσώπων. «Αν μας ειδοποιούσαν εγκαίρως, θα παίρναμε άρση απορρήτου, για να διερευνήσουμε -ζητώντας τη συσκευή γεωγραφικού εντοπισμού από την ΕΥΠ (ΧΡ)- τις εισερχόμενες κλήσεις, τις κεραίες που εξυπηρετούσαν τα κέντρα και τα e-mail».

Ευθύνες
Οι εκπρόσωποι της ΑΔΑΕ επέρριψαν ευθύνες:


**Στην ΕΥΠ, διότι από τις 11 έως τις 15 Μαρτίου του 2005, διάστημα κατά το οποίο ήταν ακόμη σε λειτουργία το δίκτυο καταγραφών των 14 καρτοκινητών, δεν χρησιμοποιήθηκε η συσκευή γεωγραφικού εντοπισμού «ΧΡ», που ενδεχομένως να οδηγούσε στους αποδέκτες των υποκλοπών.

* Στις δικαστικές αρχές, διότι δεν προσέφεραν τη συνδρομή τους στην περαιτέρω έρευνα, δεν δόθηκε δηλαδή η εντολή άρσης του απορρήτου, για τη λήψη πληροφοριών από το εξωτερικό, αφού είχαν εντοπιστεί κλήσεις εκτός Ελλάδας (π.χ., Μέριλαντ, ΗΠΑ).

**Στον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκη, διότι κατά την ΕΥΠ έδωσε ρητή εντολή περιορισμού της έρευνας μόνο στην ανάλυση των στοιχείων των κλήσεων.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Μ. Παπαϊωάννου πρότεινε να επιστραφεί στη Δικαιοσύνη ο φάκελος «υποκλοπές» για περαιτέρω διερεύνηση, πρόταση που προκάλεσε την έκρηξη του Απ. Κακλαμάνη: «Λέμε σ' αυτούς που το έθαψαν να το ξαναθάψουν;» είπε. Πρόκειται επίσης να κληθεί ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Γ. Κοραντής, με τη συναίνεση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

6 σχόλια:

  1. Ο κύριος Κοραντής να απαντήσει και αν είχε γνώση για το παραμάγαζο της ΕΥΠ κατα τη διάρκεια της θυτείας του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Σύμφωνα με το πόρισμα που κατέθεσαν στη Βουλή, χαρακτηρίζονται ως σημαντικά λάθη:...."
    Θα σταματήσουμε να δουλευόμαστε και να αποκαλούμε "λάθη" και "γκάφες" και "παραλείψεις" όλα τα εγκλήματα που γίνονται απο επιτήδειους, διεφθαρμένους δημόσιους υπαλλήλους και πολιτικούς οι οποίοι εκμεταλλεύονται τη θέση τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. PEDIA EGO ME TO APLO TO MIALO MOU,
    PANTA IPOPSIAZOMOUNA XENO DAKTILO STIN ELINIKI POLITIKI I OPIA DIMIOURGISE KATA TIN GNOMI MOU MIA IKONOMIKI IGEMONIA GIA TO SIMFERON TON MEGALON KRATON MIN MPO ONOMASTIKA STIS HORES AYTES ,EGO PISTEUO OTI AUTI I HORA PLIRONI AMARTIES PROIGOUMENON KIVERNISEON OTAN VLEPOUME PRAKTORES KRATON KALI ORA SIEMENS "HRISTOFORAKOUS" PROTHIPOURGO PROIN TIS ELLADAS ME ADERFO MEGALO STELEHOS TON GERMANIKON IPIRISION OTAN VLEPOUME OFFSHORE ETERIES NA DIMIOURGOUNTE STIN HORA AFTI APO ANTHROPOUS TIS PROIGOUMENIS KIVERNISIS I OPII INE APOFITI LIKIOU KE SIMERA MESA SE 5HRONIA VRISKONTE ME AEROPORIKI ETRIA "ATHENS" KE NTALAVERIA ME TOURKIA SE AKRITIKES PERIOHES TIS ELLADAS ME ETERIES APO TOURKIA SAN ANTIPROSOPI KE MIA EYP NA EHI STISI PARAMAGAZA ME SHOLES PAROHIS PTIHION ME PARAKOULOUTHISIS STON IDIO TON PROEDRO TIS DIMOKRATIAS KE SE KATHE TIHODIOKTI ME TON SIMERINO ANTIPROEDRO KIVERNISEOS "KOLOKITHOMELINTZANA" POU ELEGE SE ENA SAVA PETAKSETON EXO "OTSALAN" ME IMIA "EUHARISTOUME TOUS FILOUS MAS AMERICANOUS" ME VIRONA POLIDORA POU VGIKE APO TA ROUHA TOU FONAZONTAS STO ELLINIKO KINOVOULIO O ANTHROPOS "VALOME APO ASIMTRI APILI" KE TIN IDIA ORA KEGONTE PELOPONISO TARAHES TOU DEKEVRI PALIOTERA TO 1990 ME AMETRITOUS THANATOUS APO IROINI OTAN INE GNOSTO POS IPARHI EPISIMA ERGOOSTASIO 'IROINIS' STA SKOPIA OTAN DIMIOURGOUNTE THERMA EPISODIA POTE ME AEROPLANA POTE ME PLIA TOU TOURKIKOU STRATOU KE ME POLITES POU TREHOUNE NA PSIFISOUNE TIS MARIONETES POU TIS EHOUNE VALI I IGEMONES GIA NA DIORISTOUNE DILADI "POLITES PROVATA" AFTI I HORA TI NA PO VOULIAKSE KE SAS TA GRAFI ENAS NEOS POU INE STO PANEPISTIMIO 27 HRONON KE OTAN GINETE SIZITISI MESA STO AMFITHEATRO KATHIGITIS LEI MIN TA VLEPETE TOSO SINOMOTIKA TA PRAGMATA ESIS TI EHETE NA PITE GIA AFTO .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ υτδδω (4:25 μ.μ.)

    Εννοείς ότι ο κ. Κοραντής ήταν θύτης; Και το θύμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Προσφάτως είδα το εξής σε ένα ιστολόγιο και συνεχώς το βλέπω σε ολοένα και περισσότερα:

    "Παρακαλώ μην χρησιμοποιείτε greeklish και τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά, προσβλητικά ή συκοφαντικά προς τον οποιοδήποτε.Ευχαριστώ εκ των προτέρων !"

    Θα μπορούσε να μπει κι εδώ, κ.κ. διαχειριστές.

    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. «Εχουμε βρει περισσότερες από 11 φορές ότι τα πορτοκαλί τηλέφωνα παρακολουθούνται»....
    Απο ποιον θα μας πει κανείς ή αυτό δεν το βρήκανε ακόμα;
    Η ΕΥΠ με τι ακριβώς ασχολείται; Μήπως να ασχοληθεί με τις τηλεπικοινωνίες και την εσωτερική ασφάλεια και να δημιουργηθεί μια νέα υπηρεσία εντός στρατεύματος για τις υποθέσεις εκτός συνόρων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.