1/6/10

Δύο κατοχικές χώρες επικαλούνται το Διεθνές Δίκαιο!..


Με τον Σάββα Ιακωβίδη
Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ των ακτιβιστών, να σπάσουν το ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας, δεν περιορίζεται μόνο σε ανθρωπιστικές διαστάσεις. Ενέχει περισσότερο πολιτικές προεκτάσεις, που εκφεύγουν των όποιων αλτρουϊστικών προθέσεων των ΜΚΟ οργανώσεων και των μελών τους να προσφέρουν βοήθεια στους Παλαιστινίους.

Δεν μπορεί να διαφεύγει της προσοχής ότι για πρώτη φορά και ακτιβιστές και πλοία προέρχονται από την Τουρκία. Διατυπώνεται, ήδη, ο ισχυρισμός ότι η επιχείρηση στήθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες της, στο πλαίσιο μακροπρόθεσμων επιδιώξεών της στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Αυτοί οι σχεδιασμοί αποτυπώνονται στο βιβλίο του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, που μόλις κυκλοφόρησε στα Ελληνικά, από τις εκδόσεις «Ποιότητα». Λέγει ο Νταβούτογλου:

«…Σε μια περίοδο, που ένας ολόκληρος κόσμος έχει εισέλθει σε μια διαδικασία αλληλεπίδρασης, τους πυρήνες των νέων κέντρων ισχύος θα αποτελέσουν οι κοινωνίες, οι οποίες θα κατορθώσουν να διατηρήσουν ακμαία την αυτοπεποίθησή τους». Προφανώς, ο Νταβούτογλου εννοεί την Τουρκία ως έναν εκ των πυρήνων των νέων κέντρων ισχύος στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Πέρα, λοιπόν, από την ανθρωπιστική πτυχή της επιχείρησης και πέρα από την καταδίκη του θανάτου ακτιβιστών, από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών, θεωρούμε ότι το Ισραήλ έπεσε σε μια καλοστημένη παγίδα, που του έστησαν η Τουρκία και η Χαμάς. Θα μπορούσε να ενεργήσει άλλως πως, στην αντιμετώπιση των ακτιβιστών; Ίσως. Ο τρόπος και ιδίως το αποτέλεσμα της επιχείρησης, έφερε ξανά άφθονο νερό στο μύλο της προπαγάνδας και της καταδίκης του Ισραήλ από τη διεθνή κοινότητα. Ας προσεχθούν ιδιαίτερα οι αντιδράσεις της Τουρκίας. Η κατοχική της Κύπρου χώρα εμφανίζεται ως ο διαπρύσιος κήρυκας της ειρήνης και ως ο μόνος προασπιστής των δύστυχων Παλαιστινίων και των Αράβων. Καταδικάζει την «πειρατεία» του Ισραήλ και μιλά για παραβίαση του διεθνούς δικαίου! Από την άλλη, η Χαμάς καλεί τους Άραβες σε εξέγερση κατά του Ισραήλ, ενώ από το χορό της καταδίκης δεν μπορούσε να λείψει και ο πρόεδρος του Ιράν, Αχμαντινεζάντ.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, όποιες εξηγήσεις και να δώσει το Ισραήλ, θα χαθούν κάτω από τον επικοινωνιακό ορυμαγδό, που ήδη επικάλυψε τα διεθνή ΜΜΕ. Ποιος θυμάται τις 10.000 ρουκέτες που η Χαμάς εκτόξευσε μέχρι σήμερα κατά του Ισραήλ; Όλοι θυμούνται, όμως, την επιχείρησή του κατά της Χαμάς, στη Γάζα. Ποιος θυμάται την απαγωγή του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σιαλίτ, πριν από τρία χρόνια;

Όλοι θυμούνται, όμως, τους βομβαρδισμούς κατά των Παλαιστινίων και το ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας, μετά τη νίκη της Χαμάς. Ας προσεχθεί ακόμα ένα σημείο: Ισραήλ και Τουρκία επικαλούνται το διεθνές δίκαιο! Κι όμως, και οι δύο χώρες, για διαφορετικούς λόγους, είναι κατοχικές, άλλων λαών, χώρες. Η Τουρκία κατέχει το 37% της ευρωπαϊκής Κύπρου. Και το Ισραήλ κατέχει εδάφη, που οι Παλαιστίνιοι θεωρούν δικά τους. Δύο κατοχικές χώρες επικαλούνται το διεθνές δίκαιο, που καταδικάζει τις πράξεις τους!

Ορθά, συνεπώς, η κυβέρνηση αποφάσισε την περ. Παρασκευή να απαγορεύσει τον απόπλου σκαφών ακτιβιστών, επικαλούμενη σοβαρά και κρίσιμα συμφέροντα της Κύπρου. Πράγματι, φαίνεται πως ζωτικά συμφέροντά μας, που σχετίζονται με εντυπωσιακή αναβάθμιση των σχέσεών μας με το Ισραήλ, τους τελευταίους μήνες, επέβαλαν την αλλαγή στάσης και πολιτικής. Στηρίζουμε τον αγώνα των Παλαιστινίων (εμείς δεν είδαμε ποτέ Παλαιστινίους να στηρίζουν το δικό μας αγώνα…), αλλ΄ η Κύπρος πρέπει να νοιάζεται και για τα δικά της συμφέροντα. Να τα υπερασπίσει με σύνεση και πολλή προσοχή.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ

4 σχόλια:

  1. Που θα βρει το δίκιο της η τουρκία αφού δεν έχει υπογράψει το διεθνές δίκαιο; δεν το βλέπω να το αναφέρει κανένας. Οταν η τουρκία λέει ότι δεν υπογράφω το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, όταν με ευνοεί και το επικαλούμε όταν δεν μπορεί να αντιμετωπίσει καταστάσεις; Είναι μεγάλη ευκαιρία για να επικεντροθούμε σε αυτό και να κερδίσουμε πόντους από το πουθενά. Πρέπει να σταματήσουν όμως τους λεονταρισμόυς και να κινηθούν σε αυτή την κατεύθυνση οι δημοσιογράφοι και οι πολιτικοί. Αλλά έχουμε επισκέψεις και μην χαλάσουμε τα μέτρα εμπιστοσύνης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Ποιος θυμάται τις 10.000 ρουκέτες που η Χαμάς εκτόξευσε μέχρι σήμερα κατά του Ισραήλ; Όλοι θυμούνται, όμως, την επιχείρησή του κατά της Χαμάς, στη Γάζα. Ποιος θυμάται την απαγωγή του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σιαλίτ, πριν από τρία χρόνια;"

    Δεν νομίζω ότι είναι σωστή η σύγκριση. Και η Ελλάδα αν δεχτεί επίθεση απο την Τουρκία θα χτυπήσει πχ με πυραύλους πόλεις και στρατηγικού στόχους στη Τουρκία, τι πάει να πει αυτό; ότι επιτεθέμενος και αμυνόμενος είναι το ίδιο;
    Ο αμυνόμενος αν τα βρει σκούρα θα χρησιμοποιήσει και αθέμιτα μέσα προκειμένου να επιβιώσει. Αυτό δεν τον βάζει στην ίδια θέση με τον επιτεθέμενο.
    Στο κάτω κάτω προσωπικά χέστηκα τι θα κάνουν οι άραβες και δεν καταλαβαίνω γιατί έχουμε τόση πρεμούρα για τους παλαιστινίους απο τη στιγμή που ο αραβικός κόσμος τάσσεται υπέρ της Τουρκίας και εμείς μένουμε με την...υποστήριξη "στο χέρι". Εκτός και αν έχουμε οφέλη απο τους άραβες όλα αυτά τα χρόνια που μου διαφεύγουν. Όποιος ξέρει κάτι παραπάνω ας με διαφωτίσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΓΩ ΛΕΩ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΑΚΟΥΜΕ ΤΙ ΛΕΝΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΑΛΛΩΝ.Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ "ΠΡΟΒΛΗΜΑ" ΠΟΥ ΑΠΤΕΤΑΙ ΤΗΣ ΤΩΡΙΝΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΟΠΟΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΝΟΜΙΖΩ.ΑΚΟΜΗ ΤΗΣ ΦΩΝΕΣ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΝΩ ΠΟΥ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΛΟ ΛΟΓΟ ΟΤΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΒΑΘΜΟΥΣ ΟΙ ΥΨΗΛΟΒΑΘΜΟΙ.ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΠΟΙΩΝ ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΕΝ ΛΕΝΕ ΚΑΤΙ?Ο ΑΝΤΙΣΧΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μερικές παρατηρήσεις και απορίες:
    > "...καλοστημένη παγίδα, που του έστησαν η Τουρκία ΚΑΙ η Χαμάς": Από πού προκύπτει αυτό το ΚΑΙ?
    > "εμφανίζεται ... ως ο ΜΟΝΟΣ προασπιστής των δύστυχων Παλαιστινίων και των Αράβων": Από πού προκύπτει αυτό το ΜΟΝΟΣ?
    > "από το ΧΟΡΟ της καταδίκης δεν μπορούσε να λείψει και ο Αχμαντινεζάντ": Προς τι η ειρωνεία "χορός"? Και γιατί δεν αναφέρεται κανένας άλλος ηγέτης?
    > "Ποιος θυμάται τις 10.000 ρουκέτες που η Χαμάς εκτόξευσε μέχρι σήμερα κατά του Ισραήλ": Οι Ισραηλινές βόμβες και πύραυλοι κατά των Παλαιστινίων μέχρι σήμερα είναι λιγότερες?
    > "Ποιος θυμάται την απαγωγή του Ισραηλινού στρατιώτη ... Όλοι θυμούνται, όμως, τους βομβαρδισμούς
    ": Οι βομβαρδισμοί ήσαν 'λίγο' πιο θανατηφόροι από την απαγωγή, δεν νομίζετε?
    > "εδάφη που οι Παλαιστίνιοι θεωρούν δικά τους": "Θεωρούν" μεν, αλλά δεν είναι βέβαιο -μήπως ανήκουν στους όψιμους εποικιστές των τελευταίων 60 ετών?
    > "Δύο κατοχικές χώρες επικαλούνται το διεθνές δίκαιο": Το ίδιο δηλαδή που κάνει στο Ιράκ ή το Αφγανιστάν η μεγάλη σύμμαχος αμφοτέρων, ή όχι?

    Θα μπορούσε κανείς να παρατηρήσει και διάφορα άλλα σε αυτό το κείμενο, όπου το γενικό πνεύμα του μαρτυρά και τους στόχους του, ίσως και την προέλευσή του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.