19/6/10

Ρωσία: Ο γάλλος πρόεδρος έθεσε προς συζήτηση την ιδέα μίας κοινής οικονομικής ζώνης Ρωσίας-Ευρώπης.

Ο γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, έθεσε επί τάπητος την ιδέα μίας κοινής οικονομικής ζώνης Ρωσίας - Ευρώπης στο διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ria Nowosti.

"Με αυτό τον τρόπο μπορούμε από κοινού να οργανώνουμε την ασφάλειά μας", είπε ο Σαρκοζί, ο οποίος επίσης πρότεινε κοινές προσπάθειες για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας.

Ο Σαρκοζί πρόσφερε στήριξη στην πρόταση του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ για το Σύμφωνο Ευρωπαϊκής Ασφάλειας.

Πολλές δυτικές χώρες βλέπουν αρνητικά το Σύμφωνο θεωρώντας το μία απόπειρα υποβάθμισης του ρόλου του ΝΑΤΟ από πλευράς της Μόσχας.

ΕΞΠΡΕΣΣ

7 σχόλια:

  1. Οι Ρώσοι πρέπει να αφήσουν τα ...αυτοκρατορικά τους και να ζητήσουν να ενταχθούν στην Ε.Ε.!!!
    Και δεν έχει να χάσει κανένας μας από την ένταξη αυτής της ευρωπαικής χώρας που τόσο έχει συμβάλλει στον κοινό ευρωπαικό πολιτισμό με τα γράμματα και τις τέχνες της.
    Για να φτάσουν μετά, τα οικονομικά συμφέροντα και σύνορα της Ευρώπης, στη Σιβηρία και μέχρι το Βλαδιβοστόκ.
    Θα είμαστε δύο ωρίτσες με το τρένο από ...το Τόκιο !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και γιατί αγαπητέ Δημήτριε @ Τζίμη οι Ρώσοι πρέπει να αφήσουν τα ...αυτοκρατορικά τους και να ζητήσουν να ενταχθούν στην Ε.Ε.?
    Οι Ορθόδοξες χώρες που ενταχθήκαμε στην Ε.Ε. τι όφελος είχαμε στα εθνικά και οικονομικά μας θέματα ?
    Τίποτα..... , απεναντίας επτωχεύσαμε ηθικά , οικονομικά και πολιτικά.Ακολουθόντας οδηγίες της Ε.Ε. περιορίσαμε την γεωργία και κτηνοτροφία μας , έχουμε κατακλυσθεί από λαθρομετανάστες ,αυξήσαμε την ανεργία κ.λ.π.
    Ίσως είναι καλύτερα οι ορθόδοξες χώρες να ενταχθούν σε μία Ένωση Ορθόδοξων κρατών ?.
    ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μα το ΝΑΤΟ συγκροτήθηκε για συγκεκριμένους λόγους. Οι λόγοι αυτοί δεν υπάρχουν πλέον άρα γιατί να υπάρχει το ΝΑΤΟ; Ας το θέσουμε λιγάκι διαφορετικά. Η απειλή που αισθάνονται πολλοί «Δυτικοί» απ’ την Ρωσία είναι πραγματική; Ως έλληνες γιατί δεν αισθανόμαστε αυτή την απειλή; Μήπως αυτή η απειλή είναι στην πραγματικότητα απλά θέμα ψυχολογίας που δημιουργεί η ιστορία; Και ως πότε θα αγνοούμε την σημερινή ιστορική πραγματικότητα προς χάριν της ιστορίας παλαιότερων χρόνων;
    Το έχω πει και άλλες φορές. Η λαϊκή απαίτηση στην Ρωσία δεν είναι η αντιπαράθεση με κάποια κακιά «Δύση». Το ζητούμενο για τον μέσο ρώσο είναι να σταματήσουν οι απειλές που εκπορεύονται από το εξωτερικό απέναντι στην ακεραιότητα της χώρας τους για να επιτύχουν ένα επίπεδο ζωής τουλάχιστον όσο είναι στην Δυτική Ευρώπη. Δεν υπάρχει δίψα για έδαφος. Αυτό άλλωστε και μόνο σαν σκέψη θα ήταν ανόητο. Αφού έχουν εδαφικούς πόρους που απλούστατα δεν επαρκούν οι άνθρωποι για να τους αξιοποιήσουν. Άρα από πού τεκμαίρονται οι «αυτοκρατορικές» επιδιώξεις της Ρωσίας; Μάλλον από πουθενά και είναι αποτέλεσμα έξυπνης προπαγάνδας. Βέβαια αυτή η προπαγάνδα μπορεί να βρει γόνιμο έδαφος στους πολωνούς π.χ. αλλά δεν καταλαβαίνω πως μπορεί να ευδοκιμήσει σε λαούς όπως οι έλληνες.
    Πέρα όμως από την προπαγάνδα έχουμε την πραγματικότητα της πολιτικής. Πολλοί μιλάνε αόριστα για τον «καπιταλισμό» ως το μόνο πολιτικό σύστημα μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού όπου βασική συνιστώσα υπήρξε ο ρωσικός κομμουνισμός. Αυτοί που ασχολούνται με την πολιτική ανάλυση δεν διακρίνουν κάποιες αποχρώσεις του καπιταλισμού που μπορεί στο μέλλον να οδηγήσουν σε πολύ μεγάλες αλλαγές στις παγκόσμιες ισορροπίες; Αυτές οι λεπτές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ του ευρωπαϊκού καπιταλισμού όπου οι δυνάμεις της αγοράς υποτάσσονται στο κράτος σε σχέση με τον αμερικάνικο καπιταλισμό όπου οι δυνάμεις της αγοράς δημιουργούν το κράτος πρέπει να αναλυθούν για να επισημανθούν πιθανές μελλοντικές πολιτικοοικονομικές συγκρούσεις παγκόσμιας κλίμακας.
    Η Γαλλία είναι κεντρικό κράτος πρότυπο στο οποίο έχουμε όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά του «συντηρητικού» ευρωπαϊκού καπιταλισμού. Βλέπουμε λοιπόν ότι η «Παλιά Ευρώπη» ενδιαφέρεται για την δημιουργία διαύλων με την Ρωσία (επισημαίνω για πολλοστή φορά πως δεν είναι μόνο η Γαλλία αλλά και η Γερμανία που ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη τέτοιων σχέσεων και μάλιστα πάρα πολύ). Αντίθετα από την «Νέα Ευρώπη» που έχει σαν πρότυπο τον αμερικάνικου τύπου καπιταλισμό. Η ίδια η Ρωσία 20 χρόνια μετά την κατάρρευση του πολιτικού της συστήματος ψάχνει πολιτικοοικονομικά πρότυπα. Υπήρξε σύγκρουση των δύο προτύπων καπιταλιστικής ανάπτυξης στην Ρωσία. Επί Γέλτσιν υπήρξε η άναρχη άλωση του κράτους από τους κεφαλαιοκράτες. Επί Πούτιν κυρίως έγινε αντιληπτό ότι αυτού του είδους ο άναρχος διαμοιρασμός των πόρων του κράτους θα είχε σαν αποτέλεσμα την διάλυσή του και η πορεία αυτή ανακόπηκε αλλά δεν άλλαξε φυσικά ο καπιταλιστικός προσανατολισμός της Ρωσίας. Αλλά τα πρότυπά της σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτοκρατορικά πρότυπα σύγκρουσης όσο και αν αυτό απογοητεύει πολλούς θιασώτες του ευρωατλαντισμού ή κάποιους ντόπιους γραφικούς. Τα πρότυπα της, ίσως όχι τυχαία, βρίσκονται στον μεγάλο αντίπαλό της που αντιμετώπισε στα πεδία των μαχών στους Ναπολεόντιους πολέμους των αρχών του 19ου αιώνα. Από ιδιοσυγκρασία και ιστορικές καταβολές οι ρώσοι δεν αισθάνονται άνετα με την αμερικανικού τύπου απουσία κεντρικής διοίκησης διότι αυτού του τύπου την κρατική οργάνωση την εκλαμβάνουν ως διάλυση. Αντίθετα θα αισθανόντουσαν πολύ καλύτερα μέσα σε μια, γαλλικού τύπου, γραφειοκρατική αστική δημοκρατία με ισχυρή κεντρική διοίκηση.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ίσως και να ήταν προτιμότερο να αποχωρήσει η Γερμανία απο την Ευρωπαική Ένωση και να εισχωρήσει η Ρωσία.

    Αν αφαιρέσεις τη βιομηχανία απο τη Γερμανία, τι είναι πλέον η Γερμανία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ελευθεριος Β. Εξαιρετος και ρεαλιστικος,οπως παντα αλλωστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. o Ανώνυμος ξανακτυπά20 Ιουνίου 2010 στις 4:09 μ.μ.

    ο αξιότιμος πρωθυπουργός μας George Papandreou πρέπει άμεσος να διαχωρίσει την θέση του από της δήλωσης αυτές, και να της καταδικάσει , δεν θα προδώσουμε της αμερικανικες αξιες ,να τηλεφωνήσει άμεσος στoν obama και να δήλωση πιστη και αφοσίωση ,να αντισταθεί στην ρωσόδουλη πολιτική του Σαρκοζί ,δεν θα προδώσουμε το αμερικανικο όνειρο.God bless all

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ Τζιμη
    Συμφωνω αλλα οι Ρωσσοι σημερα δεν κυβερνωνται απο ελεεινους και τρισαθλιους προδοτες οπως εμεις. Ξερουν οτι την ΕΕ την κυβερνουν οι Εβραιοι (οπως και τις ΗΠΑ) με μοναδικο γνωμωνα το συμφερον του ισραηλ τους.
    Οποτε ειναι επιφυλακτικωτατοι για πιθανη εισοδο τους στην ΕΕ οπως αυτη ειναι σημερα.


    @ Αυγερινος
    Εσυ που εισαι και "ανταποκριτης της Μανιας" πρεπει να τα ξερεις καλυτερα. Η μας τα κρυβεις και δεν μας τα λες;



    Omadeon
    Ανατολικη Ιερουσαλημ
    Κατεχομενη απο εβραιους γενοκτονους Παλαιστινη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.