3/6/10

«Το πρόβλημα δεν ξεκίνησε από την Ελλάδα, αλλά από τη Γερμανία και τη Γαλλία»

Δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας Νόρμπερτ Λάμερτ
Η σημερινή κρίση έχει τις ρίζες της στο γεγονός ότι οι μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης άρχισαν να χαλαρώνουν στην πράξη τα κριτήρια δημοσιονομικής πειθαρχίας, λόγω των δικών τους ανισορροπιών, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας και ένας από τους πιθανούς υποψηφίους για την προεδρία της χώρας του, Νόρμπερτ Λάμερτ.
«Μόλις η Γερμανία, όπως και η Γαλλία, άρχισαν να έχουν δημοσιονομικές ανισορροπίες, κάναμε τη γενναιόδωρη κίνηση να απαλλαγούμε από τα κριτήρια», είπε σαρκαστικά μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη σύντομη επίσκεψή του στην Αθήνα, προσθέτοντας ότι αφού οι μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης συμπεριφέρονταν κατ’ αυτόν τον τρόπο, ήταν επόμενο να ακολουθήσουν τα άλλα κράτη. Ερωτηθείς μάλιστα πώς σχολιάζει τη γνώμη που εκφράζουν κάποιοι ότι το Βερολίνο έχει μία υπερβολική «εμμονή» με τη δημοσιονομική πειθαρχία, ο κ. Λάμερτ απάντησε ότι οι ίδιοι οι Γερμανοί πιστεύουν ότι έχουν απομακρυνθεί από αυτήν τους την παράδοσή και ότι πρέπει να επιστρέψουν σε αυτή.
Σε ερώτηση σχετικά με τα σχέδια για στενότερο συντονισμό και επιτήρηση των εθνικών προϋπολογισμών από την ΕΕ, ο κ. Λάμερτ είπε ότι συζητούνται αλλαγές του πλαισίου, ώστε οι κυβερνήσεις να παρέχουν τα απαραίτητα στοιχεία στην Κομισιόν η οποία θα απαντάει με κάποιες μη δεσμευτικές συστάσεις, βάσει των οποίων θα συνεχίζεται η διαδικασία κατάρτισης και ψήφισης του προϋπολογισμού από τα κράτη-μέλη. Η εποπτεία έτσι θα πραγματοποιείται πριν τα κοινοβούλια λάβουν τις επίσημες αποφάσεις για τους προϋπολογισμούς, σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει τώρα. Επίσης το νέο σύστημα θα πρέπει να περιλαμβάνει κυρώσεις που θα είναι αναπόφευκτες για όποια χώρα δεν εφαρμόζει τους κανόνες, αν και δεν διευκρίνισε ποιες θα μπορούσαν να είναι αυτές οι κυρώσεις.
Σε ερώτηση σχετικά με την καθυστέρηση της ΕΕ να καταλήξει σε συμφωνία για το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας και του ευρώ με αποτέλεσμα να στοιχίσει πολύ ακριβότερα, ο κ. Λάμερτ απάντησε ότι «είναι βεβαίως αλήθεια ότι η ευρωπαϊκή συμφωνία θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί τρεις με τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα, αλλά τότε είμαι απολύτως βέβαιος ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα είχε το κίνητρο, τη νομιμοποίηση και την προετοιμασία για να εφαρμόσει το πρόγραμμα, ούτε θα είχαμε τις απαιτούμενες πλειοψηφίες στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια ή στη Γερμανία».
Ερωτηθείς για το ρόλο των «κερδοσκόπων» στην κρίση, ο κ. Λάμερτ είπε ότι δεν πρέπει να μπλέκουμε το αίτιο με το αιτιατό. «Οι ανισορροπίες στους προϋπολογισμούς δεν υπάρχουν εξαιτίας της κερδοσκοπίας, αλλά το αντίθετο. Η κερδοσκοπία είναι αποτέλεσμα των ανισορροπιών και όποιος λέει το αντίθετο απλώς καθυστερεί την επίλυση των προβλημάτων». Ο κ. Λάμερτ ωστόσο πρόσθεσε ότι «η περιπλοκότητα και η έκταση των αγορών επιτάχυνε τις διαδικασίες» που οδήγησαν στην κρίση. Προτεραιότητα, όπως είπε, είναι το νοικοκύρεμα των οικονομικών σε εθνικό επίπεδο.
Πρόσθεσε ότι σχετικά με την ανάγκη δημιουργίας διεθνών ρυθμιστικών κανόνων για τις διεθνείς αγορές, προς το παρόν οι κυβερνήσεις έχουν περιοριστεί σε απλές διακηρύξεις γιατί τα συμφέροντα δεν είναι ίδια για όλους. Ωστόσο, αναφερόμενος στην πρακτική της απαγόρευσης του naked short-selling (ακάλυπτες ανοιχτές πωλήσεις) στην Γερμανία, τόνισε ότι «δεν πρέπει να επιτρέπεται (στους επενδυτές) να στοιχηματίζουν σε κάτι που δεν τους ανήκει». «Πρέπει να οργανώσουμε εκ νέου το διαχωρισμό ανάμεσα στην πραγματική και την εικονική οικονομία», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Λάμερτ είπε επίσης ότι δεν ασπάζεται την άποψη ότι είναι καταστροφική η πτώση του ευρώ, καθώς η υποτίμηση βοηθάει σε κάποιο βαθμό την ανάκαμψη της οικονομίας στις χώρες της ευρωζώνης.
Ο πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου αναφέρθηκε επίσης στην απόφασή του να παρέμβει, όταν πριν από λίγους μήνες τα γερμανικά ΜΜΕ τηρούσαν ιδιαίτερα επιθετική στάση απέναντι στην Ελλάδα. Ο κ. Λάμερτ είχε ζητήσει συγγνώμη, με επιστολή του στον Έλληνα ομόλογό του Φίλιππο Πετσάλνικο, για τα σχόλια του γερμανικού Τύπου.
«Θεώρησα ότι ήταν μία καμπάνια πέρα από την φυσιολογική κριτική και η οποία επιβάρυνε τις διμερείς σχέσεις», όπως είπε, τις εβδομάδες που βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης. «Ήταν προφανές ότι υπήρχε μία απροθυμία από την πλευρά του ελληνικού κοινού να δεχθεί τα μέτρα που έπρεπε να εφαρμοστούν, καθώς και μία απροθυμία από την πλευρά των Γερμανών να πληρώσουν – όπως το αντιλαμβάνονταν – για προβλήματα που δημιουργήθηκαν εκτός της χώρας τους».
Ο κ. Λάμερτ απέφυγε τέλος να απαντήσει αν θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας του, μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του Χορστ Κέλερ, λέγοντας ότι «ευτυχώς» δεν χρειάζεται να γίνουν σχετικές δημόσιες ανακοινώσεις, αλλά διαβουλεύσεις στο εσωτερικό των κομμάτων σχετικά με το ποιος θα μπορούσε να συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη υποστήριξη.
ΑΛΙΝΑ ΣΑΡΑΝΤΗ
NAYTΕΜΠΟΡΙΚΗ

4 σχόλια:

  1. Πολύ ισορροπημένες απόψεις. Απόψεις που θα περίμενε κανείς να είναι η πλειοψηφία στην γερμανική κοινή γνώμη. Αντίθετα στην τελευταία συγκυρία είδαμε μια λαϊκιστική γερμανική αντίδραση που έχει ανατρέψει τα στερεότυπα που έχουμε για τους γερμανούς. Θεωρούν ότι πληρώνουν κάποιο ποσό το οποίο είναι γνωστό πώς ακόμα και αν πεινάσει ο λαός της Ελλάδας σ’ αυτούς θα επιστραφεί με το συμφωνημένο τόκο. Δεν πρόκειται για οικονομική ενίσχυση αλλά για δάνειο το οποίο μάλιστα δεν είναι ούτε καν χαμηλότοκο. Αλλά αντί να γίνει αυτό κατανοητό από τον γερμανικό λαό είδαμε μια λαϊκιστική λαίλαπα την οποία φυσικά ο ελληνικός λαός προς τιμήν του δεν ακολούθησε. Λοιπόν από αυτή την κρίση ποιος τελικά αποδείχτηκε πως είναι περισσότερο ευρωπαϊστής;
    Βέβαια η δική μας αδυναμία είναι να καταλάβουμε και την γερμανική πρόσληψη της πραγματικότητας. Δεν έχουν σε μεγάλο σεβασμό την «παραγωγή» υπηρεσιών διότι το προϊών είναι άυλο αλλά έχουν δε μεγάλο σεβασμό την παραγωγή βιομηχανικών απτών προϊόντων. Αυτό πρέπει να το κατανοήσουμε και πρέπει να κατανοήσουμε ότι πολλά προέρχονται από την προπαγάνδα που λέει πως η Ελλάδα δεν παράγει τίποτα. Αλλά πριν κατηγορήσουμε τους γερμανούς που πιστεύουν σ’ αυτή την προπαγάνδα ας κατηγορήσουμε πρώτα τους εαυτούς μας που αναπαράγει και μεγεθύνει αυτή την προπαγάνδα. Ας δούμε την πραγματικότητα γύρω μας. Υπάρχουν πολλοί έλληνες που δουλεύουν και παράγουν και αυτή η απαξίωση που γίνεται ελαφρά τη καρδία δεν είναι ούτε δίκαια αλλά ούτε και λογική. Κανείς δεν μιλάει για θετικά πράγματα αλλά όλοι μιλούν για οτιδήποτε αρνητικό ακόμα και αν αυτό είναι ασήμαντο. Κανείς δεν μιλάει για την παραγωγή αλλά όλοι ασχολούνται με τους κηφήνες αυτού του τόπου. Πρέπει να καταλάβουμε πως αυτό το πρόβλημα στις προτεραιότητες δεν είναι γερμανικό αλλά ελληνικό.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα προσέθετα ότι δεν υπάρχει ούτε ένας Έλληνας που δεν εργάζεται και δεν παράγει. Το ζήτημα είναι ποια μέθοδος μέτρησης της παραγωγικότητας ακολουθείται και στο τι έγκειται αυτή η παραγωγικότητα. Παρατηρώ ότι Γάλλοι, Γερμανοί, Ιταλοί και Αμερικάνοί συνάδελφοι σε κατασκευαστικές κοινοπραξίες, εννοούν "εργασία" την συνεχή ανταλλαγή e-mails και μάλιστα πρωτοκολλημένων, την τεκμηρίωση και της παραμικρότερης ενέργειας με παραγωγή όγκου χαρτούρας και την απαρέγκλιτη προσήλωση στο εγχειρίδιο και τις προδιαγραφές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ύπαρξη μεν ποιότητας, το χάσιμο όμως εκατομμυρίων πανάκριβων εργατοωρών ex-patriot μηχανικών και την πλήρη απουσία "πατέντας", ότι δηλ. χαρακτηρίζει την δουλειά των Ελλήνων μηχανικών (προσήλωση στο τελικό αποτέλεσμα σε χρόνο ρεκόρ πάσει θυσία, πιο χαλαρή αντιμετώπιση των standards - γι' αυτό και επιμένω να μην κάνουμε καμμιά μακακία και βγάλουμε πετρέλαια στις σχετικά καθαρές μας θάλασσες καταστρέφοντας δια παντός την κληρονομιά μας). Στο δια ταύτα: η Ελλάδα παράγει, οι Έλληνες εργάζονται, σε value/ money ψιλοχοντροϋστερούμε λόγω Παιδείας. Η προπαγάνδα ότι δήθεν είμαστε άχρηστοι, ψεύτες, τεμπέληδες, καλοπερασάκηδες εκπορεύεται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Κρίνει εξ' ιδίοις. Πάντως είναι πολύ αθλητικός για την ηλικία του και επιπλέον δεν καπνίζει. Σε μια μαοϊκού τύπου πολιτιστική επανάσταση θα τον έκανα καλουπατζή._Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @11.56

    Οντως το πρόβλημα είναι αυτό. Παράγουμε, δουλεύουμε πολύ περισσότερες ώρες από άλλοτε, αλλά δεν δημιουργείται ανάπτυξη. Πού πάνε οι εργατοώρες και ο κόπος μας; Χρειαζόμαστε μετρήσιμους στόχους μάλλον.
    Ενώ ο "αθλητικός" πρωθυπουργός μας, έχει μετρήσιμους στόχους. Καθημερινά μπορεί να μετρήσει πόσες θερμίδες καίει με την άθληση!
    Καλό; Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μα αφού ο σημίτης έστειλε όλη την βιοτεχνία βιομηχανία αδιάβαστη. Η Δαμανάκη έτρεχε στα κανάλια και έλεγε στους νέους μας να γίνουν καλά γκαρσόνια, εκεί ήταν το μέλλον της Ελλάδας. Βέβαια τέτοιες υπηρεσίες αμείβονται με ευρωπαϊκά επιτροπιλίκια και ανάλογες απολαβές. Έχει και πολλά παιδιά η γυναίκα να θρέψει...Τώρα ούτε μανταλάκια δεν παράγουμε. Δουλεύουμε και απλώς σκάβουμε μέχρι το μεσημέρι ένα λάκο και μετά το διάλλειμα τον ξαναγεμίζουμε για να τον ξανασκάψουμε... Έτσι κουραζόμαστε χωρίς ανάπτυξη... αυτή ήταν τελικά η γενιά του πολυτεχνείου/πολυφαγείου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.