5/6/10

ΤΟΥΡΚΙΑ, ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ;


Όπως κάθε άνοιξη στη Τουρκία, οι συμπλοκές μεταξύ των πολεμιστών του PKK και του τουρκικού στρατού έχουν επαναρχίσει. Από το 1984, όταν ξεκίνησε, ο ισολογισμός του πολέμου είναι βαρύς (45.000 θύματα και κόστος 100 δις δολάρια). Η σύλληψη του αρχηγού του PKK, Abdullah Öcalan, το Φεβρουάριο του 1999 έχει αποκεφαλίσει το κόμμα, αλλά το τελευταίο ξαναβρήκε ένα νέο φυτώριο αγωνιστών σε μια γενιά νέων Κούρδων σοκαρισμένους από την έλλειψη επενδύσεων στο ανατολικό μέρους της χώρας και των καταπιέσεων που ασκούνται στις κουρδικές πολιτικές οργανώσεις. Οι υποψήφιοι τους εκλέγονται στις διάφορες εκλογές αλλά αυτόματα κατηγορούνται για σχέσεις με το PKK και για αποσχιστικές σκέψεις. Η σήψη του Κουρδικού ζητήματος στη Τουρκία είναι ανησυχητική.

ΕΝΑ ΑΝΥΠΟΦΟΡΟ STATUS QUO
Όμως, η σημερινή συγκυρία φαίνεται πιο ευνοϊκή για μια λύση του Κουρδικού προβλήματος από τι ήταν πριν από 10 χρόνια. Η Τουρκία γνωρίζει μια πραγματική οικονομική ανάπτυξη, ο πληθυσμός της είναι νέος και καλά εκπαιδευμένος, η διπλωματία της είναι δραστήρια και φιλόδοξη. Πάνω απ’ όλα , η «δημοκρατική πρωτοβουλία» της κυβέρνησης υπό του Recep Tayyip Erdogan προσβλέπει να ευνοήσει μια πολιτική λύση της λανθάνουσας σύγκρουσης. Ήδη παραχωρήθηκε το δικαίωμα διδασκαλίας της κουρδικής γλώσσας και εκπομπής προγραμμάτων ράδιο-τηλεόρασης στη κουρδική. Η βουλησιαρχία του πρωθυπουργού αντιμετωπίστηκε, από τη μια πλευρά, με εχθρότητα από τους εθνικιστές Τούρκους και, από την άλλη, με την δυσπιστία των στελεχών του PKK. Μπορεί όμως η Τουρκία να ικανοποιηθεί με τη μη λύση του Κουρδικού; Θαρραλέα αλλά ανεπαρκή, η «δημοκρατική πρωτοβουλία» ελαχιστοποιεί την συνειδητοποίηση των Κούρδων, το δημογραφικό τους βάρος, την πικρία τους για τα μη εκμεταλλευόμενα χρόνια ειρήνης (1999-2004), τις πολιτιστικές ανταλλαγές με τη Κουρδική διασπορά της Ευρώπης, την φερόμενη προσοχή στη αυτονομιστική εμπειρία του Ιρακινού Κουρδιστάν. «Οι Κούρδοι δεν υπάρχουν, υπάρχουν μόνο Τούρκοι των βουνών» : αυτό το εθνικιστικό σλόγκαν πέθανε. Το PKK δεν είναι παρά η πολεμική εκδήλωση μιας κουρδικής ταυτότητας αξιωμένη όλο και περισσότερα ανοικτά, αλλά που, για την πλειοψηφία των Κούρδων, δεν οδηγεί στον αυτονομισμό. Και αν παρατηρούν με ενδιαφέρον την ιρακινό-κουρδική αυτονομία, θα ήθελαν πριν από όλα να επωφεληθούν από την οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας και να μην είναι πλέον πολίτες δευτέρας κατηγορίας.
Μια διαπραγματευόμενη λύση του Κουρδικού προβλήματος θα μπορούσε να περάσει μέσω μια αναθεώρησης του τουρκικού Συντάγματος που θα επέτρεπε την δημιουργία μιας διοικητικής αυτονομίας στις ζώνες με κουρδική πλειοψηφία (δι-γλωσσική εκπαίδευση, τοπική φορολογία), που, παρά να υπονομεύσει την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας, αντιθέτως θα την ενίσχυε: τα διοικητικά σύνορα θα εξουδετέρωναν τα εθνικά σύνορα, όλο και περισσότερα καυτά, αυξημένα από το Τουρκικό Εθνικισμό, εκμεταλλευόμενα από την κουρδική αγωνιστικότητα. Το statu quo, μεσοπρόθεσμα, είναι ανυπόφορο για τις δύο πλευρές. Εξ’ αρχής, θα έπρεπε , ασφαλώς, η Άγκυρα να δέχεται την αρχή μιας διαπραγμάτευσης με Κούρδους συνομιλητές, νόμιμους και χειραφετημένους του PKK. Ένας μετριασμένος συμβιβασμός για έξοδο από μία ήδη αιματηρή σύγκρουση που δεν έχει δείξει ακόμα το πλήρες μέγεθος της.
Philippe Boulanger, Le Monde.

8 σχόλια:

  1. Το κουρδικό ζήτημα είναι και ο μεγαλύτερος λόγος προσέγγισης και ξαφνικής αγάπης προς τους μουσουλμάνους αδελφούς του Ιράν και Συρίας.

    Δημάρατος …

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επαγγελματική η εξουδετέρωση των Τούρκων ισλαμιστών-ακτιβιστών
    05-06-2010 11:52:41
    Oι εννέα Τούρκοι ισλαμιστές-ακτιβιστές που σκοτώθηκαν, κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επιδρομής στο πλοίο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια με προορισμό τη Γάζα, πυροβολήθηκαν συνολικά 30 φορές, πέντε εξ’ αυτών δέχτηκαν βολές πυροβόλου όπλου στο κεφάλι! Καθαρά επαγγελματικά κτυπήματα από τους άνδρες των ισραηλινών δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων. Τα κτυπήματα σε άλλα μέρη του σώματος πιθανόν να επιτρέπουν στο θύμα να αντιδράσει, οπότε οι βολές γίνονται απ'ευθείας στο κε΄φάλι για την βέβαιη εξουδετέρωση των θυμάτων.

    Τα αποτελέσματα της νεκροψίας έδειξαν πως οι περισσότεροι άνδρες κτυπήθηκαν με σφαίρες των 9mm, πολλές από τις οποίες ρίφθηκαν από κοντινή απόσταση, βάσει τον ευρημάτων του Γιαλτσίν Μπουγιούκ, αντιπρόεδρου του τουρκικού συμβουλίου ιατροδικαστικής που διενήργησε τις νεκροψίες.

    Τα αποτελέσματα έδειξαν πως ένας 60χρονος, ο Ιμπραχίμ Μπιλγκέν, πυροβολήθηκε τέσσερις φορές στον κρόταφο, στο στήθος, στο γοφό και στην πλάτη, ανέφερε ο Guardian.

    Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το Ισραήλ θα σταματήσει το Rachel Corrie
    04-06-2010 22:23:31
    Την πρόθεση του Ισραήλ να σταματήσει το Rachel Corrie με την ανθρωπιστική βοήθεια, που θα προσπαθήσει να διαπεράσει τον αποκλεισμό και να φθάσει στη Λωρίδα της Γάζας γνωστοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αβιγντορ Λίμπερμαν.
    «Θα σταματήσουμε το πλοίο, καθώς επίσης και κάθε άλλο πλοίο που θα προσπαθήσει να πλήξει την ισραηλινή κυριαρχία. Δεν υπάρχει πιθανότητα το Rachel Corrie να φτάσει στην ακτή της Γάζας» δήλωσε ο Λίμπερμαν στο Κανάλι 1 της ισραηλινής τηλεόρασης.

    Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Βουτιά" σε χρηματιστήρια Ευρώπης και ΗΠΑ
    04-06-2010 22:34:18
    Μεγάλη υποχώρηση για τους χρηματιστηριακούς δείκτες στη Νέα Υόρκη, κατά 1,5%.Τα στοιχεία για την ενίσχυση κατά μόλις 41.000 νέων θέσεων εργασίας στον αμερικανικό ιδιωτικό τομέα τον Απρίλιο - σημαντικά κάτω των εκτιμήσεων - αναζωογόνησαν τους φόβους στις αγορές ότι η ανάκαμψη θα είναι αναιμική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Έπιασε" η μπλόφα του Ούγγρου πρωθυπουργού - Ας τα βλέπουν οι δικοί μας...
    05-06-2010 12:40:27
    Μεγάλος "παίκτης" αποδεικνύεται ο Ούγγρος πρωθυπουργός της νέας δεξιάς κυβέρνησης της Βουδαπέστης: Λίγες ώρες μετά την απειλή του ότι η Ουγγαρία πτωχεύει επειδή δεν έκανε δεκτή η Ε.Ε. την αίτησή της για διεύρυνση του ορίου ελλείμμετός της, έκων άκων ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Ολι Ρεν, έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι "η Ουγγαρία δεν είναι στα πρόθυρα της πτώχευσης", τονίζοντας ότι "η οικονομία της χώρας έχει εισέλθει σε τροχιά ανάκαμψης"! Είναι ο ίδιος που ευχόταν στην Ελλάδα "Καλό κουράγιο". Οικονομικοί παρατηρητές θεωρούν ότι ήδη η Ουγγάρία έχει κερδίσει το παιχνίδι, αφού κατάφερε να απειλείσει με χρεοκοπία και να ταράξει το διεθνλες σκηνικό έστω και εκτός ερωζώνης! "Είναι βέβαιο ότι θα κάνουν δεκτούς τους όρους της" υποστήριξε αναλυτής του City.

    «Η Ουγγαρία έχει κάνει σοβαρή πρόοδο όσον αφορά τη δημοσιονομική σταθεροποίησή της», τόνισε ο Ολι Ρεν στους δημοσιογράφους στο Μπουσάν της Νότιας Κορέας όπου συμμετείχε στη σύνοδο της G20.

    «Τώρα η ουγγρική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης και έδειξε τα πρώτα σημάδια κατά το πρώτο τετράμηνο του έτους. Συνεπώς οποιαδήποτε συζήτηση ότι η Ουγγαρία βρίσκεται στα πρόθυρα της πτώχευσης είναι υπερβολική», τόνισε ο ολι Ρεν.

    Η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Ελενα Σαλγάδο, τόνισε ότι η αποστολή της ΕΕ και του ΔΝΤ θα πρέπει να αποφασίσει εάν είναι βάσιμες οι ανησυχίες αυτές και σε ποιο βαθμό είναι πιθανό να φθάσει το δημοσιονομικό έλλειμμα. Ωστόσο η Σαλγάδο δε διευκρίνισε εάν επίκεται μια τέτοια αποστολή.

    Τμήμα εδήσεων defencenet.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έγινε επίθεση στο MV Rachel Corrie - Ανέλαβαν αναίμακτα τον έλεγχο οι Ισραηλινοί κομάντο (ανανέωση)
    05-06-2010 11:12:34
    (Ανανέωση): Δυνάμεις των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων του Ναυτικού κατέλαβαν το ιρλανδικό πλοίο Rachel Corrie, το οποίο κατευθυνόταν στη Λωρίδα της Γάζας. Η επίθεση των Ισραηλινών έγινε χωρίς να υπάρξει αντίσταση των ακτιβιστών. Είχε προηγηθεί ενημέρωσή τους ότι ισραηλινές δυνάμεις θα επιβιβαστούν και θα αναλάβουν τον έλεγχο του πλοίου. Η επέμβαση έγινε "κοντά ή μέσα στα χωρικά ύδατα του Ισραήλ", όπως μεταδίδει ισραηλινή πηγή. Το πλοίο οδηγείται χωρίς να υπάρξουν βιαιότητες στο ισραηλινό λιμάνι Ασντόντ.

    Στο πλοίο επιβαίνουν πέντε Ιρλανδοί ακτιβιστές, έξι Μαλαισιανοί και μερικά ακόμα μέλη του πληρώματος.

    Το Ισραήλ θα ελέγξει το φορτίο του πλοίου και στη συνέχεια θα το μεταφέρει οδικώς με δικά του μέσα την ανθρωπιστική βοήθεια στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κύριε Καλεντερίδη, σε διάφορους χάρτες του Κουρδιστάν, όπως ο πιο πάνω, μεταξύ της Συρίας και του Κουρδιστάν υπάρχει μια λωρίδα γης που ανήκει στην Τουρκία και είναι με γκρίζο χρώμα. Εκείνο το έδαφος κατοικείται από Τούρκους, από αραβοφώνους ή είναι σχεδόν ακατοίκητο;

    Κωνσταντίνος εκ Κύπρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είναι οι Άραβες που κατοικούν στους νομούς Μαρντίν και Ούρφα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.