2/6/10

ΕΥΡΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

http://nationalpride.files.wordpress.com/2010/01/euro_money1.jpg
ΑΠ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
Η Μέρκελ λέει ότι το ευρώ κινδυνεύει. Ο (Γάλλος) Τρισέ λέει ότι δεν κινδυνεύει. Η Μέρκελ ζητάει να εκδιώκονται από το ευρώ οι χώρες που έχουν χρέη, όσες δηλαδή δεν ακολουθούν απαρέγκλιτα τη γερμανική πολιτική. Η Γαλλία και άλλες χώρες απορρίπτουν την πρόταση. Έγκυρη γερμανική εφημερίδα αποκάλυψε προ ημερών ότι το Βερολίνο σχεδιάζει να αποχωρήσει από την ΕΕ (όχι απλώς από την ευρωζώνη) και με άλλες χώρες (χωρίς Γαλλία) να δημιουργήσει μια νέα Ένωση.

Μεταξύ τους η Πολωνία, Τσεχία, Φινλανδία που συνορεύουν με τη Ρωσία. Για να την απομονώσουν ή να συνεργαστούν; Πάντως αυτή η νέα Ένωση θα έχει διακριτό ηγέτη, τη Γερμανία, διαγράφοντας το ελάττωμα της δημοκρατικής ισοψηφίας που παραλύει την ΕΕ. Εκτός αν, με νέες Συνθήκες, αποδεχθεί η σημερινή ΕΕ τη γερμανική ηγεσία. Σοβαρές γερμανικές πηγές υποστηρίζουν ότι η πιθανολογούμενη (ή εκκολαπτόμενη)νέα Ένωση έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ. Από τον Απρίλιο, η έγκυρη «Μοντ Ντιπλοματίκ» κραύγαζε: να φύγει η Γερμανία, όχι η Ελλάδα από το ευρώ. Συμπέρασμα;
Η κρίση είναι τόσο βαθιά και οξεία ώστε αμφισβητείται η ίδια η υπόσταση της σημερινής ΕΕ. Αν μάλιστα επαληθευθούν οι πληροφορίες ότι η Γερμανία βρίσκεται σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ τότε ανατρέπεται, βάσει σχεδίου, ο ευρωπαϊκός χάρτης.

Έτσι ή αλλιώς η Ευρώπη διαιρείται εκ νέου με το Νότο εξοστρακισμένο ή φτωχό ακόλουθο και τη Ρωσία στο στόχαστρο. Δεν πρόκειται για επανεμφάνιση του γερμανικού «εθνικισμού», όπως μας λένε, αλλά για ανατρεπτική αναδιάταξη των συμμαχιών και επιδίωξη νέων όρων συνένωσης (χωρών και οικονομικών/γεωπολιτικών συμφερόντων) ικανών να ανταποκριθούν στο διεθνή ανταγωνισμό, της Κίνας, Ινδίας, Βραζιλίας, κλπ.

Ο δυτικός κόσμος αναδιατάσσεται μήπως και διασωθεί. Όροι διάσωσης: μέτρα ελέγχου του Κεφαλαίου (η Μέρκελ πήρε ήδη, μόνη της, κάποιες αποφάσεις), αυστηρές συνθήκες της εργασίας, απολυταρχισμός- ο πλουραλισμός είναι περιττή πολυτέλεια σε δύσκολους καιρούς. Αντίο στην (ειρηνική) Παγκοσμιοποίηση, προστατευτισμός.

Όλα ξεκίνησαν πριν από λίγο καιρό όταν Ρωσία, Κίνα, Βραζιλία, υποστήριξαν ότι το δολάριο πρέπει να αντικατασταθεί από ένα καλάθι νομισμάτων για τις διεθνείς συναλλαγές. Το είχε σκεφθεί και ο Σαντάμ (να πουλάει το πετρέλαιο σε ευρώ) και άνοιξε ο ασκός του Αιόλου. Τώρα ο τυφώνας σαρώνει από το Ιράκ ως το Αφγανιστάν, από την Τουρκία και το Ιράν ως τη Μόσχα και το Πεκίνο.

Το ερώτημα είναι αν η Ελλάδα έδωσε την τυχαία αφορμή ή αν η Αθήνα είναι το όργανο και ο επιλεγμένος τόπος για να δοθεί το εναρκτήριο λάκτισμα του «ματς». Οι γνώμες μοιράζονται.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, Δευτέρα 31-5-10

12 σχόλια:

  1. Δυστυχώς έτσι είναι,σίγουρο δεν είναι αλλά είναι μια πολύ σοβαρή πιθανότητα την οποία και πρέπει πολύ σοβαρά να εξετάσουμε,μην χάσουμε το δάσος.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στην ευχή της Παναγίας! Μπορεί μια έξοδός μας από το ευρώ τώρα να σημαίνει μία οδυνηρή προσγείωση, αλλά δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η είσοδος στο ευρώ έγινε με υπερβολική υποτίμηση του τότε νομίσματός μας και ουσιαστικά δεν προσέφερε στην Ελλάδα τίποτε απολύτως. Κάποιοι μιλουσαν για ουσιαστική θωράκιση έναντι γεωπολιτικών απειλών οι οποίοι όμως μάλλον σήμερα έχουν σωπάσει.

    Καλό το σενάριο ακούγεται, αλλά μάλλον απίθανο. Άπλά προαλείφεται η Γερμανία ξανά για να διεκδικήσει αυτά που θεωρεί δικά της και απέτυχε να τα πάρει άλλες δύο φορές. Είναι χρήσιμο να δεί κανείς στο όλο πλαίσιο και την παραίτηση του γερμανού προέδρου για τα απίστευτα πράγματα που είπε.

    Και τη στιγμή που σε πανευρωπαϊκό επίπεδο πέφτουν οι μάσκες και οι μέχρι χθες εταίροι μας άρχισαν να εμφανίζονται ως μελανοχίτωνες, όπως είναι και η φυσική τους μορφή, ενώ οι εξ ανατολών γείτονες ονειρεύονται αυτοκρατορίες, εμείς καταπνίγουμε κάθε τι εθνικό διότι είμαστε Ευρωπαίοι. Μα οι ευρωπαίοι γυρνούν πλέον στις αυτοκρατορίες τους! Εμεις ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Mην ξεχναμε το παιγνιδι μεσογιακη ενωση με πρωτευουσα την ιερουσαλημ .υπεγραψε και ο δικος μας γιγαντας Κ.Καρμανλης(τζουνιορ)(ρε τι συμπτωση οι καραμανληδες να υπογραφουν ολο σε ενωσεις που μονο καλο μας κανουν...!!)
    Θα το βρουμε καποια στιγμη μπροστα μας ,και πολυ συντομα μαλιστα. τι καλυτερο μακρυα απο κακους γερμανους που μας δειχνουν και μας βαζουν ολο κ..δαχτυλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Πανέλληνας Στέλιος Βάσκος αρχίζει αύριο τον υπεράνθρωπο άθλο για φιλανθρωπικούς σκοπούς. 1600 χλμ, 60 ώρες χωρίς ούτε μία στάση πάνω σε ένα ποδήλατο, διασωληνωμένος. Διαδρομή: Ελλάδα - Βουλγαρία - Τουρκία - Ελλάδα. 24ωρη κάλυψη και μετάδοση νέων από επιτροπή υποστήριξης.
    ellinikesaxies.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κύριος καταναλωτής εξαγώγιμων γερμανικών προϊόντων είναι η Γαλλία. Άρα δεν υπάρχει ενδεχόμενο αποχώρησης της Γερμανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση διότι απλούστατα θα χάσει αγορές τις οποίες έχει κερδίσει με μεγάλη δυσκολία.
    Αυτές οι πληροφορίες πρέπει να αντιμετωπίζονται υπό το πρίσμα των διοχετευόμενων πληροφοριών για να πληγεί το ευρώ. Θα ακούσουμε και θα δούμε πολλά όσο περνά ο καιρός και φαίνεται ότι η Αμερική αισθάνεται πως υπάρχει πιθανότητα να χάσει την νομισματική της παγκόσμια πρωτοκαθεδρία.

    Για του λόγου το αληθές παραθέτω επίσημα γερμανικά στοιχεία για τον όγκο του εξαγωγικού της εμπορείου για το έτος 2009

    Ranking of Germany's trading partners in foreign trade

    Export million

    Country of destination Euro

    France 81941,1
    Netherlands 54142,2
    United States 53834,6
    United Kingdom 53156,2
    Italy 51050,1
    Austria 48235,1
    Belgium 42155,8
    China, People's Republic of 36459,9
    Switzerland 35323,6
    Poland 31626,0

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εμείς έχουμε ένα βασικό μείον, που οφείλουμε να το ανατρέψουμε αν θέλουμε να εξακολουθήσουμε να υπάρχουμε. Είμαστε 11 εκατομμύρια πληθυσμός και δεν έχουμε ελληνική πολιτική εκπροσώπηση, ούτε ηγεσία κοινωνική που να νοιάζονται να συνεχίσει να υπάρχει η Ελλάδα με τα εθνικά χαρακτηριστικά της και με τα σύνορα μας. Μια διεθνοποιημένη κλεπτοκρατία κάθεται στο σβέρκο μας μας απειλεί με απομείωση εθνικής κυριαρχίας και οικονομική εξαθλίωση. Στο σύστημα αυτό πασόκ που λαμβάνει τις αποφάσεις δεν εκπροσωπούμαστε, ούτε εμείς ούτε τα συμφέροντά μας πλέον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. neotera,

    Είσαι πολύ σωστός. Έτσι πρεπει να είναι!

    Ίσως μάλιστα ο ΓΑΠ ή Γιωργάκης, κατόπιν οδηγιών, να απασφάλισε τον μηχανισμό για να πληγεί το Ευρώ και η ΕΕ.

    Μην λησμονούμε άλλως τε ότι είναι ..... Αμερικανός της ...... διασποράς !!!

    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αὐτὸ ποὺ καταλαβαίνω εἶναι:
    Ζήτω ἡ Εὐρώπη τῶν ἐθνῶν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΔΙΑΣΠΑΣΤΕ ΤΗΝ ΡΙΜΑΔΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Προφανώς οι ημέρες του ευρώ ειναι μετρημένες και
    οι περισσότερες κυβερνήσεις θα επιλέγουν τα αυστηρά μέτρα του ΔΝΤ.

    Οι δυτικές χώρες ετοιμάζουν περικοπές σε αστικές ελευθερίες.

    Το κινεζικό πρότυπο μιας αυταρχικής κεφαλαιοκρατίας θα κερδίζει συνεχώς έδαφος.
    Συνεχείς απεργίες, δολοφονίες και η ανθρωποκτονίες θα ακολουθήσουν σύντομα


    “Δεν υπάρχει λεπτότερη και ασφαλέστερη μέθοδος καταστροφής μιας κοινωνίας απο τα θεμέλια
    από την καταστροφή του νομίσματος της. ... “
    John Maynard Keynes

    ifo EQN

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΑΠ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
    Ευχαριστώ όλους τους σχολιαστές για το ενδιαφέρον τους. Στο κείμενό μου προσπαθω να δείξω ότι η Γερμανία θέτει το δίλημμα: ή θα έχουμε μια ΕΕ υπό την ηγεσία του Βερολίνου ή θα έχουμε μια άλλη ΕΕ. Αν δεν ήταν σαφές το δίλημμα, το λα΄θος είναι δικό μου.
    Την πληροφορία ότι η Γερμανία είναι σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ, τη θεωρώ σοβαρή.
    Κρίσιμο ερώτημα είναι "ποιος ο ρόλος της Αθήνας" που θέτω στο τελος. Διότι από την απαντηση εξαρτάται αν οδηγηθήκαμε συνειδητά στη σημερινή κρίση και αν θα βγούμε κάποτε από αυτήν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δεν αποκλείεται αυτός να είναι και ο λόγος που τώρα τελευταία, οι προμήθειες μας άρχισαν να έχουν γαλλική προέλευση.

    Έτσι μπορεί να εξηγηθεί η απότομη αύξηση των μελών της ΕΕ. Μπορεί εκ των προτέρων να είχε συμφωνηθεί ο προσδιορισμός νέων σφαιρών επιρροής ανάμεσα σε Γαλλία και Γερμανία. Μία ΕΕ του Βορρά και μία ΕΕ του Νότου και το Ηνωμένο Βασίλειο μόνο του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.