16/6/10

ΠΟΣΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ;

http://2.bp.blogspot.com/_SCi35BUfhw4/S790DUtzKMI/AAAAAAAABz0/Hxq-75gshys/s1600/aiges_06.jpg
της Ελίνας Γαληνού
Με τον γεωγραφικό όρο «Μακεδονία» εννοούμε το τμήμα της Ελληνικής ή Ιλλυρικής ή Βαλκανικής χερσονήσου του Αίμου που περιλαμβάνεται από Ολύμπου μέχρι Σκάρδου και Σκομίου και από Κορυτσάς μέχρι ποταμού Νέστου.
Ο Μακεδονικός χώρος, υπάγεται στην περιοχή του Αιγαίου και φέρει τα γεωφυσικά γνωρίσματα όλων των Αιγαιακών περιοχών σε αντίθεση με τις περιοχές άλλων Βαλκανικών χωρών που έχουν διαφορετικά γεωφυσικά χαρακτηριστικά.
Η Μακεδονία υπήρξε ανέκαθεν ένα ενιαίο κράτος, γνωστό με το όνομα «Μακεδονικό». Επί Φιλίππου Β΄(359-336 π.Χ) & Μεγάλου Αλεξάνδρου, αποτελούνταν από 20 επαρχίες και ήταν ένα από τα σημαντικότερα βασίλεια της εποχής του. Η έκτασή του διατηρήθηκε στα χρόνια της Ρωμαικής κατάκτησης και στα Βυζαντινά. Το 1204 μ.Χ, η Μακεδονία περιήλθε στους Φράγκους και αποτέλεσε μαζί με τη Θεσσαλία το βασίλειο της Θεσσαλονίκης υπό την ηγεμονία του Βονιφάτιου του Μομφερατικού. Το 1214 μ.Χ, το Δεσποτάτο της Ηπείρου κατέλαβε τις κεντρικές περιφέρειες της Μακεδονίας, έδιωξε τους Φράγκους και ενσωμάτωσε τις περισσότερες Μακεδονικές περιφέρειες. Με τις επιδρομές Σέρβων και Βουλγάρων στα βυζαντινά χρόνια, καταλαμβάνονται ορισμένες από τις περιφέρειες αυτές ενώ τον 14ο αιώνα ολόκληρη η Μακεδονία καταλαμβάνεται από τους Τούρκους και αποτελεί την Ενιαία Τουρκική Επαρχία που διαιρείται σε 3 βιλαέτια. Το Μοναστήρι, το Κόσσοβο και τη Θεσσαλονίκη.
Παρά τις φοβερές βαρβαρικές επιδρομές, το ελληνικό στοιχείο στη Μακεδονία πάντα υπερίσχυε. Οι Βλάχοι (Vlagues) δεν αποτελούσαν παρά μικρές μειονότητες στην περιοχή, η δε Ρουμανική τους καταγωγή αμφισβητείται. Από τα παλιότερα ιστορικά στοιχεία, εμφανίζεται στην περιοχή η επικράτηση πολλών Ελληνικών φύλων κυρίως Πελασγικής, Θρακικής και Ιλλυρικής καταγωγής. Στους πληθυσμούς αυτούς προστέθηκαν αργότερα οι εκ Πίνδου «Μακεδνοί» (Δωρική φυλή που οφείλει την ονομασία της στον Μακεδνό κατά τον Ηρόδοτο…) Η ονομασία της Μακεδονίας αναφέρεται και στα Ομηρικά Επη, ενώ ο Ηρόδοτος επιβεβαιώνει την Ελληνική καταγωγή των πρώτων βασιλέων της Μακεδονίας.
Επί Μ. Αλεξάνδρου, ο καθαρός ελληνικός πληθυσμός της Μακεδονίας έφτανε στα 4 εκατομμύρια και η περιοχή ήταν το προπύργιο του Ελληνισμού και Απόστολος της Ελληνικής Ιδέας στα πέρατα της Οικουμένης. Σε πολλές χώρες που κατέκτησε ο Μέγας Αλέξανδρος επικράτησε η Ελληνική γλώσσα ενώ οι Μακεδόνες ήταν μύστες του νοτιοελληνικού πολιτισμού αν και μέσα στους «Φιλιππικούς» του ρήτορα Δημοσθένη διαπιστώνεται μια αντιπάθεια περισσότερο φαινομενική (κυρίως όσον αφορά το πρόσωπο του Φιλίππου) εκ μέρους της νότιας Ελλάδας. Η Ρωμαική κατάκτηση της Μακεδονίας το 168μ.Χ, όχι μόνο δεν επηρέασε την ελληνικότητά της, αλλά υπέταξε πνευματικά τους κατακτητές που πολλοί απ΄αυτούς εξελληνίστηκαν με επιγαμίες.
Μεταξύ 6ου -7ου αιώνα όμως, εμφανίζεται σποραδική εγκατάσταση Σλαύων και Σέρβων στις βόρειες περιοχές του Αίμου, με την ανοχή Βυζαντινών Αυτοκρατόρων Ηρακλείου και Κωνσταντίνου Πωγωνάτου κυρίως, που θεώρησαν ότι αυτοί οι πληθυσμοί θα αποτελέσουν προστατευτικό τείχος στις επιδρομές των Αβάρων. Ανάμεσά τους όμως, αρχίζει η διείσδυση Βουλγάρων αναμεμιγμένων με τους Σλαυικούς λαούς, οι οποίοι ανέκαθεν ξεχώριζαν για την βαρβαρότητα και αρπακτικότητά τους. Κατά τον 11ο μ.Χ αιώνα, όλοι σχεδόν οι Σλαύοι της Μακεδονίας είχαν εξελληνιστεί, ενώ μέχρι τον 14ο αιώνα οι Βούλγαροι εξαφανίζονται ως κράτος λόγω αδυναμίας να δημιουργήσουν δικό τους πολιτισμό. Στο αμέσως επόμενο διάστημα, η Μακεδονία καταλαμβάνεται από τους Τούρκους και θα παραμείνει υπό την κατοχή τους ως τις αρχές του 20ου αιώνα. Μετά τους Βαλκανικούς πολέμους, η Μακεδονία διαμελίστηκε ανάμεσα στην Ελλάδα, τη Σερβία και τη Βουλγαρία ενώ παραχωρήθηκε και στην Αλβανία ένα μικρό μέρος της Μακεδονικής Περιφέρειας Κορυτσάς. Από τα 90.000 τμ της παλιάς Μακεδονίας, μόνο τα 34.602, 5 τμ παρέμειναν στην ελληνική επικράτεια.
Από τις μελέτες του Στράβωνα, του Πολυβίου και του Ηρόδοτου μέχρι ξένους ιστορικούς όπως οι γερμανοί Kern και Smith και ο γάλλος Choiseul Gouffrier, είναι σαφής η παραδοχή για το Ελληνικό Εθνος των Μακεδόνων, αν τα προς μελέτη στοιχεία αξιολογούνται αμερόληπτα. Ωστόσο είναι γεγονός ότι η Μακεδονία υπήρξε πάντοτε το μήλο της έριδος όλων των ισχυρών της Ευρώπης και της Ασίας, κυρίως λόγω της σημαντικής γεωγραφικής της θέσης. Η πλούσια φύση της και η κομβική της θέση (έξοδος στο Αιγαίο & Μεσόγειο, προπύλαιο των Στενών στα Δαρδανέλλια, σημείο συνένωσης Ευρώπης-Ασίας-Μαύρης Θάλασσας-Μεσογείου) αποτελούσαν ανέκαθεν πόλο έλξης προς τις «αδηφάγους» βλέψεις όλων των ιμπεριαλιστικών εγκεφάλων της γής. Και δυστυχώς, το Μακεδονικό ζήτημα είναι μια βαρύτατη κληρονομιά των υποτελών λαών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που ενι-σχύεται με τις προστριβές των εκάστοτε Μεγάλων Δυνάμεων, αναλόγως των συμφερόντων που ανακύπτουν κατά περιόδους. Αυτό εξηγεί και τα αίτια της εμπλοκής του.
------------
Αναφορά στο βιβλίο « Η Ελληνικότητα της Μακεδονίας» του αειμνήστου Ευαγγέλου Σαββόπουλου διδάκτωρος των Πολιτικών Επιστημών, π. βουλευτή Πειραιώς & Νήσων και π. υπουργού.

14 σχόλια:

  1. Καλό το άρθρο αν και λίγο απλοϊκό. Μακάρι να ήταν όλα τόσο ξεκάθαρα και τόσο "άσπρο-μαύρο". Δυστυχώς δεν είναι.
    Θα αγνοήσουμε για παράδειγμα ότι για πολλά πολλά χρόνια γινόταν διαχωρισμός απο τους ίδιους τους έλληνες αλλά και τους "μακεδόνες" (όλων των εθνικοτήτων) μεταξύ "ελλήνων" και "μακεδόνων";
    Θα αγνοήσουμε ότι οι πληθυσμοί -που φυσικά καμία σχέση δεν είχανε με τους αρχαίους μακεδόνες- που κατοικούσαν στη περιοχή επί τουρκοκρατίας αυτοαποκαλούνταν "μακεδόνες";
    Υπάρχουν οι έλληνες μακεδόνες που προέρχονται απο τους αρχαίους ένδοξους μακεδόνες αλλά υπάρχουν και εκείνοι που επειδή κατοικούσαν στην περιοχή της μακεδονίας επι γενεές απέκτησαν μέσω "χρησικτησίας" το δικαίωμα να λέγονται μακεδόνες και ας είναι σλαβικής καταγωγής. Μήπως ένας έλληνας μετανάστης 2ης και 3ης γενιάς της Αυστραλίας δεν δικαιούται να λέγεται "αυστραλός"; Αυτό βέβαια δεν τον κάνει αβορίγινα αλλά αυστραλός είναι και συγκεκριμένα ελληνοαυστραλός.
    Για μένα οι σκοπιανοί είναι ανόητοι. Θα μπορούσαν να είναι περισσότερο ειλικρινής προς την Ιστορία και να αντλούν την εθνική τους υπερηφάνια όχι μόνο απο έναν πολιτισμό (τον ελληνικό) αλλά απο δύο (τον ελληνικό -έστω και "'ξώφαλτσα"- και τον σλαβικό)και να είναι διπλά υπερήφανοι για την καταγωγή τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ καλή η ανάρτηση. Ο τίτλος είναι προβοκατόρικος με το ερωτηματικούλι του να κρέμεται χωρίς ντροπή. Η συνήθης "πασοκιά" δηλαδή. Το σχόλιο 4:12 μμ δε λέει τίποτα απολύτως. Συγκρίνει παντελώς ανόμοια πράγματα για να ενσπείρει αμφιβολίες σ' όσους δεν ασχολούνται, τακτική πεπατημένη που όμως φανερώνει τις λούμπεν παγκσσμιοποιητικές τάσεις του σύρματος (συρμός με "σύρμα" )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι,λείπει το κεφάλαιο του Μακεδονικού αγώνα δλδ της ένοπλης προσπάθειας της βουλγαρίας το 1885 να καταλαβει την Μακεδονία. Οι κομμιτατζίδες έχασαν και η Μακεδονία παρέμεινε Ελληνική,όμως το 1913 μοιράσθηκε όπως είναι σήμερα. Και τα σκόπια,τα οποία είναι εκτός του ιστορικού Μακεδονικού χώρου,δημιούργησαν το όλο θέμα ημών κοιμωμένων.Είναι ώρα να ξυπνήσουμε και να ελευθερώσουμε την Μακεδονία μας.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η Ελλάδα πρέπει να Ελληνοποιήσει τους Σκοπιανούς. Αυτό είναι η μόνη λύση. Έτσι κι αλλιώς οι Σκοπιανοί είναι πρώην Ρωμιοί-Ελληνόφωνοι, και όπως λένε οι ίδιοι απόγονοι του Μ.Αλεξάνδρου, άρα Έλληνες που εκσλαβίστηκαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γι΄αυτό που λέτε για τους Σκοπιανούς, συμφωνώ. Είναι ανοησία να παίζεις το παιχνίδι αλλοτρίων συμφερόντων γενικά.
    Για το θέμα αυτοπροσδιορισμού που αναφέρετε σχετικά με τον όρο "μακεδόνες", ο μελετητής του οποίου αναφέρω το όνομα στο τέλος του κειμένου (Ευάγγελος Σαββόπουλος) εξηγεί πώς έγινε η ανάμιξη ελληνικών πληθυσμών επί Βυζαντίου με τους σλαυικούς που είχαν εποικίσει τα σύνορα της Αυτοκρατορίας. Από τον 14ο αιώνα και μετά, η Μακεδονία είχε καταληφθεί από τους Οθωμανούς και ελευθερώθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, οπότε απομακρύνθηκε από εκεί το τουρκικό στοιχείο. Επομένως έναν αιώνα τώρα, η Μακεδονία κατοικείται από ελληνικούς πληθυσμούς οι οποίοι δεν αποκλείεται να έχουν προσμίξεις σερβικών και σλαυικών παλαιόθεν. Η περιοχή των Σκοπίων με τους πληθυσμούς της, καταγράφηκε ως Vardarska στο τέλος των Βαλκανικών πολέμων και δεν είχε καμιά σχέση με την περιοχή της Ελληνικής Μακεδονίας.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 4:12,

    κανείς δεν αυτοαποκαλούνταν, όπως λες, Μακεδόνας επί Τουρκοκρατίας ούτε και τα οθωμανικά κείμενα ανέφεραν ποτέ τέτοιους.
    Το πολύ πολύ, οι άνθρωποι να αποκαλούσαν τότε, μακεδονικό -από αγραμματοσύνη βέβαια αφού πόσοι πήγαιναν σχολείο την εποχή εκείνη- το μείγμα σλαβικών,ελληνικών και τουρκικών που μιλούνταν σε χωριά της περιοχής.
    Και διαχωρισμός γινόταν μεταξύ Ελλήνων και Βουλγάρων,τα περί Μακεδόνων ήταν επινοήσεις κάποιων άλλων ισχυρών,από άλλες περιοχές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. το αρθρθο αφ'εαυτου περιεχει αρκετα λαθη 1-διολισθενει προς την σλαβικη θεση περι γεωγραφικης μακεδονιας ,θεση που εξεφρασθει απο τους πανσλαβιστες απο τον μακρινο 17 αιωνα και εκει επανω πατουσε κυριως η βουλγαρικη προπαγανδα και μετα η μεγαλοιδεατικη πολιτικη του τιτο.2- υπαρχουν πολλες ανακριβιες σχετικα με α)τους βλαχους οπου αφηνετε η υπονοια της μη ελλινικης καταγωγης τους την στιγμη που υπαρχει αποφαση απο την ακαδημια του βουκουρεστιου το 1925 περι ουδεμιας σχεσης των βλαχων με τους ρουμανους -αφηνουμε εξω τελειως τις γεννετικες αποδειξεις πανω σ' αυτο το ζητημα β)οι ρωμαιοι ,οι ιδιοι σαν πολη θεωρουσαν σαν γενναρχη τους τον λατινο υιο του οδυσσεα και της καλυψως σε μυθολογικο επιπεδο αλλα και σε ιστορικο επιπεδο εχουν το κυμαικο αλφαβητο και ειναι πολι φτιαγμενη απο τους φυγαδες της τροιας,αλλα και στο συνολο αυτου που εκεινη την εποχη που η ρωμη καταλαμβανει την μακεδονια πανω απο 80% του στρατου της προερχεται απο τις ελληνικες της κατω ιταλιας που ειναι αμιγως ελληνικη περιοχη -ΟΠΟΤΕ δεν μπορουμε να μιλουμε για συγχωνευση διαφορετικων λαων μιας και προκυται ουσιαστικα για τον ιδιο και γεννετικα αλλα και πολιτισμικα.
    εκεινο που κανει εντυπωση ομως ειναι ο προκλητικος τιτλος του αρθρου που δειχνει σαν μια χιλιοστη δοκιμη των ανακλαστικων των ελληνων στο συγκεκριμενο ζητημα.
    σε μια ερωτηση απο αμερικανα δημοσιογραφο ,που εκανε σε απλους ανθρωπους στην ζουλα ,την επετειο της 28 οκτωβριου του τι σημαινει για μας ο μεγας Αλεξανδρος ΟΛΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΑΜΕ οτι σημαινει Η ΨΥΧΗ ΜΑΣ .ΚΑΤΛΑΒΑΤΕ ΤΩΡΑ.!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Eιναι γεγονος οτι εδω και καιρο εχουν αρχισει μεθοδικα ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ για την χειραγωγηση του φρονηματος των Ελληνων απο καποιους μεσα και εξω απο την χωρα μας.

    Η τεραστια αυτη στοχευμενη καμπανια εχει στοχο να εξουθενωσει τον Ελληνα και να τον κανει να αποδεχτει μοιρολατρικα την ηττα και το χασιμο τοσο του ονοματος οσο και της ιστοριας της Μακεδονιας ΜΑΣ υπερ του μπασταρδου διπλανου ανθυποκρατιδιου.

    Η αντιδραση μας πρεπει να ειναι ΚΑΙ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΗ, αν νομιζουν οι σκυλοι αυτοι οτι μπορουν να καταφερουν κατι τετοιο ΠΛΑΝΩΝΤΑΙ ΠΛΑΝΗΝ ΟΙΚΤΡΑ. Τους περιμενουμε με υπομονη και πειθαρχια , μεσα σε σιγη , να ερθουν εγγυτερα.. και οταν φτασουν διπλα μας και νομισουν οτι ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ τοτε ΘΑ ΝΟΙΩΣΟΥΝ ΤΑ ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΣΠΛΑΧΝΑ ΤΟΥΣ... μεχρι τοτε ας καταγραφουμε υπομονετικα τα θυματα και ας περιμενουμε την καταλληλη στιγμη. Αυτοι που ονειρευονται να χαρισουν ονομα και ιστορια της Μακεδονιας ΜΑΣ να ξερουν οτι δεν προκειται να γλυτωσουν την ζωη τους , δεν θυσιαστηκαν οι προγονοι μας για να φτασουμε εδω να ΠΡΟΔΙΔΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΝΟΙΚΤΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ και να νομιζουν οτι αυτο ειναι πολιτικη θεση... ας μαθουν οτι ειναι οντως θεση , αλλα οχι πολιτικη θεση, ειναι θεση σε φερετρο... το δικο τους.

    Τα λογια τελειωσαν πια .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Νομίζω ότι το όλο θέμα τίθεται λανθασμένα από πολλές απόψεις.

    Υπάρχει το διπλωματικό προηγούμενο της Μεγάλης Βρετανίας που άλλαξε την επίσημη ονομασία της σε Ηνωμένο Βασίλειο προκειμένου να συμφωνήσει η Γαλλία αφού το Grand Bretagne παρέπεμπε σε αλυτρωτικές βλέψεις των Άγγλων επί της Γαλλικής Βρετάνης με το όνομα Bretagne (στα Γαλλικά το όνομα Βρετανία και Βρετάνη είναι το ίδιο). Βλέψεις που χρονολογούνται από τον 100ετή πόλεμο (14ο με 15ο αιώνα, βλ. Jeanne D'Arc).

    Όσον αφορά τη Μακεδονία, το ζητούμενο ήταν πάντα για όλους η Μακεδονία του Αγαίου και η Θεσσαλονίκη. Το σχέδιο κατάκτησης στις αρχές του 20ου αιώνα δεν ήταν των Βουλγάρων αλλά των Γερμανών που αναζητούσαν διέξοδο στο Αιγαίο, εφαρμόστηκε και πάλι από τον Χίτλερ και τώρα από τους Αμερικανούς που θέλουν ένα υποχείριο Σκοπιανό κράτος ως διέξοδο στο Αιγαίο του Κοσοβάρικου προτεκτοράτου με τη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση των Η.Π.Α. στον κόσμο.

    Όσο για τον Ελληνικό λαό και την ηττοπάθειά του, αρκεί να αναλογιστούμε την ανεργία των νέων, τη ληστεία του χρηματιστηρίου, 35 χρόνια πριν την τραγωδία της Κύπρου, την υποτέλεια στην Αμερική με την 7-ετία, την υποτέλεια στην Αγγλία με τη βασιλεία των Oldenburg, 2.500.000 φυλακισμένους από 1950 έως 1974, 1.500.000 νεκρούς από το 1940 έως το 1950, 4.500.000 νεκρούς και εκπατρισμένους από 1912 έως 1922 (18 χρόνια μόλις πριν από το 1940), τον αποτυχημένο πόλεμο του 1897 και την πρώτη ληστεία του χρηματιστηρίου μόλις 15 χρόνια πριν από το 1912, ε πόσα πια να αντέξει αυτός ο λαός;

    Μαχόμαστε ενάτνια στις μεγαλύτερες υπερδυνάμεις του πλανήτη. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να κοιτάξουμε να αποκτήσουμε ηγεσία, όσο μπορεί αυτό να γίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Προς = 17 Ιουνίου 2010 11:30 π.μ.

    Αν και στα περισσοτερα απο τα λεγομενα σου συμφωνω και ειναι σωστα εν τουτοις μου κανει εντυπωση οτι ΠΑΡΑΛΕΙΠΕΙΣ να αναφερθεις τοσο στην ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ που ΣΦΟΔΡΑ επιθυμουσε διεξοδο στην μεσογειο απο το μερος της Ελλαδος (βλεπε τριτη διεθνη αλλα και νωριτερα... ) καθως και την συμπραξη του ΚΚΕ (αφου αναφαιρεσαι σε ιστορικες λεπτομερειες) ΜΕ ΕΝΟΠΛΟ ΑΓΩΝΑ ΝΑ ΑΠΟΚΟΨΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΣΟ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ... βριθουν οι αποδειξεις , οι ολομελειες του προδοτικου ΚΚΕ (πχ η 5 ολομελεια 31 ιανουαριου 1949) καθως και τα καταπτυστα δημοσιευματα του επαισχυντου Ριζοσπαστη (αν σου λειπουν μπορω να σου τα δωσω η να τα βρεις απο την βιβλιοθηκη της βουλης - του τυπου) ετσι για να μην περναμε στο ντουκου ΓΙΑΤΙ ΕΔΙΩΧΘΗΣΑΝ οι κομμουνιστες στην Ελλαδα, μια που το ανεφερες... (και οι ΔΙΚΑΙΟΙ διωγμοι δεν εγιναν απο την χουντα μονο ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ κυβερνησεις - πχ ΕΛ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ (ιδιωνυμο..) ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΛΑΣΤΗΡΑ - ΣΟΦΟΚΛΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ - ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΚΩΝ/ΝΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ κλπ)

    Στο δια ταυτα συνφωνω μαζι σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κατ΄αρχήν να διευκρινίσω ότι το άρθρο βασίζεται σε μελέτη του Δρ. Ευαγγέλου Σαββόπουλου, ο μόνος κατάλληλος να απαντήσει στις ενστάσεις των σχολιαστών, αλλά δυστυχώς δεν είναι σε θέση, καθότι απεβίωσε το 1995. Επειδή όμως γνώριζα τον ίδιο και είχα συζητήσει μαζί του για΄το θέμα, μπορώ να σας πώ ότι υπήρξε ένας άνθρωπος ελληνοφρονέστατος και βαθυγνώστης του θέματος. Μπορώ ακόμα να σας πώ ότι τη μελέτη αυτή (μαζί με τα ντοκουμέντα που την απαρτίζουν) την έκρυβε σε σπίτι φίλων του κατά την διάρκεια του εμφυλίου, για να μην τη βρούν οι Ελασίτες αν έκαναν έφοδο σπίτι του. Κρίνοντας από το βιβλίο του, θεωρώ ότι τα στοιχεία που δίνει στηρίζουν θετικά την ιδέα της ελληνικότητας της Μακεδονίας, αυτή άλλωστε είναι και η αναδοχή του γράφοντος. Ισως οι σύγχρονοι μελετητές του θέματος να παρουσιάσουν πιό εμπλουτισμένες μελέτες αφού η μελέτη της Ιστορίας δεν είναι κάτι στατικό. Ομως να μην ξεχνάμε ότι όλοι μας περπατήσαμε στα χνάρια κάποιων άλλων, γι΄αυτό τους οφείλουμε τουλάχιστον έναν σεβασμό. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΝΟΜΙΖΩ Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ Ο ΤΙΤΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΗΤΗ...ΚΑΛΟΥΤΣΙΚΟ ΒΕΒΑΙΑ ΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μια διευκρίνιση σε όσους σχολίασαν το "ερωτηματικό" στον τίτλο.
    Ο΄γράφων αποκαλεί την μελέτη του
    "Η Ελληνικότητα της Μακεδονίας"
    Εγώ γράφοντας τον τίτλο μεερωτηματικό, έβλεπα αυτό το κείμενο ως ένα είδος απάντησης στους αμφισβητίες της ελληνικότητας της Μακεδονίας. Βλέπετε συνηθίζω να γράφω με τη "γλώσσα των αυτιών". Ευχαριστώ τους σχολιαστές για την προσοχή τους. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @16 Ιουνίου 2010 4:12 μ.μ. Συνειδητοποίησες τι κοτσάνα πέταξες;
    Οι Έλληνες της Αυστραλίας λέγονται Αυστραλοί αλλά δεν διεκδικούν την Αυστραλία και την ιστορία της ισχυριζόμενοι οτι αυτοί είναι οι γνήσιοι Αυστραλοί.
    Ούτε οι Έλληνες της Αμερικής ισχυρίζονται οτι ο Γουάσιγκτον ήταν Έλληνας όπως επίσης δεν αποκαλούν τα Ελληνικά...Αμερικανικά. Οι Σκοπιανοί αντιθέτως μιλάνε Σλαβοβουλγάρικα και ισχυρίζονται πως είναι Αρχαία Μακεδονικά.
    Τι πλύση εγκεφάλου έχετε φαει ορισμένοι; Πόσο έχετε ευνουχιστεί πια;
    Βάλτε το καλά στο μυαλό σας ορισμένοι. Εμείς είμαστε υπερήφανοι που είμαστε Έλληνες ακόμα και για το νεώτερο ελληνισμό. Ποτέ δεν θα λέγαμε οτι είμαστε Αυστραλοί, Αμερικανοί κτλ. Δεν γουστάρουμε. Το πρόβλημα που έχουν άλλοι λαοί είναι οτι θέλουν να λέγονται Έλληνες. Αν τώρα οι Σκοπιανοί θέλουν να λέγονται Μακεδόνες ας ενσωματωθούν στο ελληνικό κράτος και ας μάθουν να μιλάνε Μακεδονικά. Δηλαδή Ελληνικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.