28/6/10

ΠΓΔΜ: Μεγάλη συγκέντρωση της αντιπολίτευσης στα Σκόπια κατά της κυβερνητικής πολιτικής

Μεγάλη συγκέντρωση κατά της κυβερνητικής πολιτικής του Νίκολα Γκρούεφσκι πραγματοποίησε, χθες το βράδυ, μπροστά από το κυβερνητικό μέγαρο, στα Σκόπια, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η "Σοσιαλδημοκρατική Ένωση" (SDSM). Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν περίπου 25.000 υποστηρικτές της αντιπολίτευσης από όλη τη χώρα, αν και από το SDSM ανέβαζαν τον αριθμό των συμμετεχόντων στις 40.000-50.000. Ο αρχηγός του SDSM, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, άσκησε δριμεία κατηγορία κατά της πολιτικής του Νίκολα Γκρούεφσκι σε όλους τους τομείς και ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, μετά το Νοέμβριο.
Ο κ. Τσερβένκοφσκι κατηγόρησε την κυβέρνηση του κ. Γκρούεφσκι ότι οδήγησε την χώρα σε οικονομικό μαρασμό και ότι γκρέμισε το κοινωνικό σύστημα.

Σημείωσε ότι η χώρα είναι η τελευταία στην περιοχή σχετικά με την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, ενώ κατέχει τη "θλιβερή πρωτιά" στην ανεργία, η οποία, όπως είπε, καλπάζει διαρκώς. Ο αρχηγός του SDSM έκανε λόγο για "καταστροφική κατάσταση" που επικρατεί στο δημόσιο σύστημα υγείας και παιδείας, στον τομέα της γεωργίας και της αγοράς και κατηγόρησε την κυβέρνηση για διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, διοχετεύεται στην προώθηση της κυβερνητικής προπαγάνδας και για τον προσωπικό πλουτισμό στελεχών της κυβέρνησης.

"Να είστε σίγουρος κ. Γκρούεφσκι ότι για τη ληστεία που διαπράξατε στη χώρα τα τελευταία χρόνια θα λογοδοτήσετε", προειδοποίησε ο κ. Τσερβένκοφσκι. Ο κ. Τσερβένκοφσκι, πριν από μερικές ημέρες, επαναλάμβανε την άποψη ότι, εάν μέχρι τον Νοέμβριο, που θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη Λισαβόνα, δεν επιλυθεί η εκκρεμότητα της ονομασίας και δεν απεμπλακεί η ευρωατλαντική προοπτική της χώρας, οι πρόωρες εκλογές, στην περίπτωση αυτή, θα καταστούν αναγκαίες. Ωστόσο, στη χθεσινοβραδινή συγκέντρωση, ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μετά το Νοέμβριο, ανεξάρτητα από την έκβαση της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας ή την πορεία των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, επικαλούμενος "τη γενικότερη δεινή κατάσταση, στην οποία έχει επέλθει η χώρα".

Μάλιστα, ο κ. Τσερβένκοφσκι επισήμανε ότι, η συγκέντρωση αυτή του κόμματός του αποτελεί την απαρχή των προσπαθειών του SDSM για να πιεστεί η κυβέρνηση του κ. Γκρούεφσκι να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, μετά το Νοέμβριο. Επισήμανε, δε ότι, αν ο κ. Γκρούεφσκι προκηρύξει πρόωρες εκλογές πριν από το Νοέμβριο και τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, αυτό θα είναι "καταστροφικό για τη χώρα" και στην περίπτωση αυτή η αντιπολίτευση δεν θα συμμετάσχει σε αυτές. Ο αρχηγός του SDSM κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Ν. Γκρούεφσκι ότι με "την ιστορία των πατριωτών και προδοτών που πλασάρει στο εσωτερικό, οδηγεί την χώρα σε διεθνή απομόνωση και σε βαθιά εσωτερική αντιπαράθεση".

Για το ζήτημα της ονομασίας ανέφερε ότι, όταν το SDSM ήταν στην εξουσία, η χώρα επέτυχε την αναγνώριση του συνταγματικού της ονόματος από τις ΗΠΑ και κατόρθωσε να λάβει καθεστώς υποψήφιας, προς ένταξη στην ΕΕ, χώρας.

"Δεν υπάρχει Μακεδόνας που θέλει να αλλάξει το συνταγματικό όνομα της χώρας. Είμαι ο πρώτος που δεν θέλει να συμβεί κάτι τέτοιο, είμαι ο πρώτος που ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα εφαρμόζει μια άδικη, αντιδημοκρατική και αντιευρωπαϊκή πολιτική έναντι της Μακεδονίας και καταχράζεται τα δικαιώματά της, που διαθέτει ως μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Αλλά το γεγονός αυτό δεν με απαλλάσσει από την υποχρέωση να σκεφτώ για το μέλλον του λαού μου, να βρω την απάντηση στο ερώτημα πώς και τι πρέπει να γίνει περαιτέρω ", ανέφερε ακόμη ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, στη διάρκεια της χθεσινοβραδινής συγκέντρωσης του κόμματός του.
ΑΠΕ & express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.