28/6/10

Τα προνόμια των μεταναστών

της Ελίνας Γαληνού
Οσα και να συζητούνται περί πιθανών τροποποιήσεων του ασφαλιστικού στο μέλλον, ένα είναι βέβαιο. Οι ανήκοντες στις νεώτερες γενιές, για να πάρουν στα χέρια τους μια άρτια και αξιοπρεπή σύνταξη, θα πρέπει να έχουν ...το κοκκαλάκι της νυχτερίδας. Η κατοχύρωση των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων, θα αντιστοιχεί οπωσδήποτε σε μερικές δεκαετίες εργασίας και με όρους ασφαλώς πολύ σκληρότερους απ΄αυτούς που γνωρίζαμε ως τώρα. Η Ευρωπαική Ενωση, η οικονομική κρίση, οι απαιτήσεις της τρόικα, έτσι επιβάλουν.
Θα ισχύει όμως για όλον τον πληθυσμό της χώρας αυτό; Διότι αν συγκρίνουμε τα δικά μας ασφαλιστικά δικαιώματα με κείνα των μεταναστών, γεννάται το ερώτημα "Ποιός τελικά είναι ο προνομιούχος σ΄αυτή τη χώρα; Οι ελληνοποιηθέντες μετανάστες ή οι Ελληνες γέννημα-θρέμμα του τόπου τους;" Θα μου πείτε τώρα ότι ατυχώς συγκρίνουμε τους ντόπιους Ελληνες με τους αναξιοπαθούντες που έφυγαν κακήν κακώς από τις χώρες τους γιατί δεν είχαν στον ήλιο μοίρα..Και όμως, η Ελλάδα γι΄αυτούς κατέληξε Γή της Επαγγελίας.
Οι μετανάστες έρχονται, βρίσκουν εργασία και κερδίζουν στην Ελλάδα τα χρήματά τους. Απολαμβάνουν φορολογική ασυλία, ενώ αποδείξεις ποιός τους ζητάει και πότε δίνουν; Οι δράσεις του παρεμπορίου που διακινείται ως επί το πλείστον από μετανάστες, έχουν γονατίσει το νόμιμο εμπόριο, ενώ η παράνομη διακίνηση αντιγράφων διαφόρων αντικειμένων και DVD, μας έχουν φέρει στην τρίτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τα παράνομα αντίγραφα λογισμικού και ταινιών. Ολες αυτές οι εισπράξεις-ως γνωστόν- είναι μαύρες. "Ναί αλλά με τα χρήματα που κερδίζουν, συμβάλουν στην εγχώρια κατανάλωση" θα μας πούν ίσως..Αυξάνοντας όμως την κατανάλωση χωρίς αντίστοιχη αύξηση φορολογικών εσόδων, διογκώνουν την εικόνα της φοροδιαφυγής για το ελληνικό κράτος. Τα χρήματα που μαζεύουν, τα στέλνουν στις πατρίδες τους αντί να τα καταθέτουν στις δικές μας τράπεζες προς ενίσχυση της εγχώριας ρευστότητας. Με λίγα λόγια, τα κέρδη δικά τους και η ζημιά δικιά μας...
Και ενώ τα ταμεία είναι μείον και προ του αγώνα να διασωθούν, θυσιάζονται πολυετείς κόποι των Ελλήνων, οι αλλοδαποί με 1000 ένσημα (που αντιστοιχούν σε περίπου 3 χρόνια εργασίας), δικαιούνται πλήρη προνοιακή σύνταξη που με τα επιπλέον και το επίδομα αλληλεγγύης, ίσως φτάνει και 650 ευρώ! Βασική προυπόθεση βέβαια είναι να δηλώνουν τόπο κατοικίας στην Ελλάδα, αλλά πόσοι το τηρούν αυτό; Και ενώ κανονικά ισχύει ότι αν επιστρέψουν στη χώρα τους, θα δικαιούνται ένα πολύ μικρό ποσοστό σύνταξης από την Ελλάδα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που μένουν εδώ κανά δίμηνο και όλον τον υπόλοιπο καιρό στις χώρες τους, επωφελούμενοι του εκεί φθηνού κόστους ζωής.
Σε άλλες χώρες της ΕΕ και η ιθαγένεια χορηγείται πολύ δύσκολα και η σύνταξη στους μετανάστες, αντιστοιχεί στο 1/4 της κατώτατης σύνταξης. Εμείς όμως έχουμε να καμαρώνουμε ότι είμαστε η Γή της Επαγγελίας για τους αναξιοπαθούντες και να παρηγοριόμαστε ότι μέσω αυτών εξασφαλίζουμε φθηνά εργατικά χέρια! Αφού στο μεταξύ έχουμε επιβαρυνθεί μερικές δεκάδες εκατομμύρια από τα άμεσα και έμμεσα προνόμιά τους.

11 σχόλια:

  1. Η ανάρτησ της εριτίμου κ. Γαληνού με βρίσκει απολύτως σύμφωνο!

    Όντως, -"οι αλλοδαποί με 1000 ένσημα (που αντιστοιχούν σε περίπου 3 χρόνια εργασίας), δικαιούνται πλήρη προνοιακή σύνταξη που με τα επιπλέον και το επίδομα αλληλεγγύης, ίσως φτάνει και 650 ευρώ! Βασική προυπόθεση βέβαια είναι να δηλώνουν τόπο κατοικίας στην Ελλάδα, αλλά πόσοι το τηρούν αυτό; Και ενώ κανονικά ισχύει ότι αν επιστρέψουν στη χώρα τους, θα δικαιούνται ένα πολύ μικρό ποσοστό σύνταξης από την Ελλάδα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που μένουν εδώ κανά δίμηνο και όλον τον υπόλοιπο καιρό στις χώρες τους."

    Ο Γιώργος Αυτιάς, εδώ και καιρό, κραυγάζει το παράνομο αυτό γεγονός, οι πολιτικάντες μας όμως κωφεύουν συστηματικά προσποιούμενοι ότι δεν το καταλαβαίνουν .... !

    Τώρα με την επέμβση του ΔΝΤ λέγεται ότι θα αλλάξει το αισχρό αυτό "ρατσιστικό" ανθελληνικό καθεστώς!

    Ευμένης ο Καρδιανός

    Υ.Γ. Αμ η δωρεάν χρήση των Ελληνικών Νοσοκομείων και της δωρεάν Παιδείας και όλων των άλλων "ευκολιών" για τις οποίες οι ιθαγενείς πληρώνουν φόρους για να τους χαίρονται οι παράνομοι λαθραίοι και οι φοροφυγάδες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τὸ σύστημα ἔχει πολλὲς στρεβλώσεις, εἴδωμεν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΑΤΗ. ΤΩΡΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΕΡΓΑΤΗ. Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ. ΞΥΠΝΑΤΕ

    ΑΥΤΟΝΟΜΟΙ 15/44

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευμένη,

    >Ο Γιώργος Αυτιάς, εδώ και καιρό, κραυγάζει το παράνομο αυτό γεγονός, οι πολιτικάντες μας όμως κωφεύουν συστηματικά προσποιούμενοι ότι δεν το καταλαβαίνουν .... !<

    Υπάρχει και ο ελληνικός λαός που ψηφίζει τους πολιτικάντηδες. Αυτοί βρίσκουν και κάνουν. Μην απαλλάσσεις τόσο εύκολα τον λαό. Αν δεν ξέρει, αν δεν προσέχει, αν δεν ακούει, τότε καλά να πάθει. Δημοκρατία ήθελε (τρομάρα του!), αλλά η δημοκρατία προϋποθέτει υπευθυνότητα και ωριμότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το μόνο προνόμιο του λαθρομετανάστη που αναγνωρίζω, γιατί μετανάστες στην Ελλάδα δεν υπάρχουν, όπως φεύγαμε εμείς στην Γερμανία, στην Αυστραλία κλπ, είναι ένα εισιτήριο άνευ επιστροφής στην πατρίδα του ή όπου αλλού αποδεδειγμένα θα τους δεχόντουσαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ποιοι μεταναστες? το 80% απο αυτους ειναι νεοι ανδρες απο 18 εως 30. κομμαντος μουτζαχεντιν ειναι οχι μεταναστες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. .....Δημοκρατία ήθελε (τρομάρα του!), αλλά η δημοκρατία προϋποθέτει υπευθυνότητα και ωριμότητα.

    Η Δημοκρατία προϋποθέτει και γνώση, μόρφωση, ώστε να μπορεί κανείς να ξεχωρίζει το σωστό από το λανθασμένο!

    Διότι ποιός δέχεται, εν πλήρη επιγνώση του, να πριονίζει το κλαρί πάνω στο οποίο κάθεται;

    Γι' αυτό δεν υπάρχει σήμερα η ορθή διαπαιδαγώγηση του Ελληνικού Λαού. Για να μην υπάρχει αυτή η προϋπόθεση, να απουσιάζει παντελώς η δυνατότητα της κρίσης!

    Υπάρχουν μόνον οι πελατειακές σχέσεις, τα δε εκπαιδευτήρια "κατώτερα και ανώτατα" εκπαιδεύουν τους Έλληνες στο πως να παρανομούν.

    Χωρίς παιδεία δεν υπάρχει η δυνατότητα της επιλογής!

    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θεσσαλονίκη

    "Ανώνυμε 28 Ιουνίου 2010 4:39 μ.μ."
    άκουσες προεκλογικά πολλούς πολιτικούς να αναφέρουν τι ακριβώς θα ψηφίσουν? ή τι θα προτείνουν?
    Αυτά όλα έρχονται μετεκλογικά!
    Επομένως το "επιχείρημα" ότι ο κόσμος τους ψηφίζει κατ' εμέ δεν ευσταθεί !
    Ούτε ο κόσμος επιλέγει αυτούς που θα μπούν σε ένα ψηφοδέλτιο, ούτε αναφέρουν ποτέ τι ακριβώς σκοπεύουν να κάνουν και πώς θα το δρομολογήσουν.
    Αυτή η προσπάθεια να μετατεθεί στον κόσμο το ΑΓΟΣ των δικών τους επιλογών, απέχει ελάχιστα απο παράκρουση.
    Θα μπορούσαν να επικαλεσθούν οτιδήποτε, εάν ανέφεραν προεκλογικά και ΤΙ θα κάνουν και ΠΩΣ θα το κάνουν και κυρίως να το τηρούσαν μετεκλογικά! Άν έχεις έστω και ΕΝΑ μόνο ΕΝΑ παράδειγμα στην πρόσφατη ιστορία μας όπου τηρήθηκε μετεκλογικά ότι ανακοινώθηκε προεκλογικά ... να μου το πείς και μένα !
    Μην τρελλαθούμε τελείως !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σωστότατη και ρεαλιστική διαπίστωση αυτή για τις ευθύνες της ψήφου του λαού. Ποιοί μας λένε την αλήθεια προεκλογικά; Εδώ έχουμε το πρόσφατο παράδειγμα των τελευταίων εκλογών όπου ο ελληνικός λαός σύρθηκε σε έναν άνευ προηγουμένου εμπαιγμό. "Υπάρχουν λεφτά. Θα σας δώσω ελπίδα..." μας είπε Και την άλλη μέρα "το ταμείον είναι μείον, η Ελλάδα έπιασε πάτο, περάστε στο ΔΝΤ και μη πείτε κίχ γιατί υπάρχουν και χειρότερα"
    Κανείς δεν μας είπε την αλήθεια. Στην καλύτερη περίπτωση, μόνο αοριστολογίες και γενικολογίες ακούμε. Και ο λαός δεν μπορεί να γίνει μάντης Κάλχας, για να ξέρει τι θα του σερβίρουν μετά ή πώς θα του γυρίσουν τα πάνω-κάτω. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κυρία Γαληνού,

    Σήμερα έτυχε να βρεθώ στο ΙΚΑ. Θυμήθηκα το άρθρο σας αυτό και ρώτησα σχετικά.

    Με πληροφόρησαν ότι τίποτε απ' αυτά δεν ισχύει. Για τους μετανάστες, οι οποίοι νομίμως εργάζονται στην Ελλάδα, ισχύει ό,τι και για τους Έλληνες. Αυτό μου είπαν στο συνταξιοδοτικό τμήμα του ΙΚΑ.

    Από πού έχετε εσείς την πληροφορία; Βεβαίως, το ότι το λέει ο Γιώργος Αυτιάς, όπως γράφει κάποιος παραπάνω, δεν έπεται ότι ισχύει κιόλα. Έχετε τον νόμο, τον αριθμό ΦΕΚ;

    Ευχαριστώ

    Συνταξιούχος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Επανέρχομαι, διότι υποψιάζομαι ότι εννοείτε αυτό.

    Συνταξιούχος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.