28/6/10

Δ. Δρούτσας: Σταθερές οι ελληνικές θέσεις στην εξωτερική πολιτική


Στο πρόγευμα εργασίας που παρέθεσε προς τους ευρωβουλευτές, ο κ. Δρούτσας επισήμανε πως η ελληνική θέση για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας δεν έχει αλλάξει, καθώς η Αθήνα εξακολουθεί να υποστηρίζει την πλήρη ένταξη της γειτονικής χώρας, εφόσον πλήρως ανταποκριθεί στις συμβατικές της δεσμεύσεις.
Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε., το Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις με την ΠΓΔΜ, αλλά και τα ενεργειακά έργα, ήταν τα κύρια θέματα που απασχόλησαν τη σημερινή συζήτηση που είχε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δρούτσας με τους Έλληνες ευρωβουλευτές.
Στο πρόγευμα εργασίας που παρέθεσε προς τους ευρωβουλευτές, ο κ. Δρούτσας επισήμανε πως η ελληνική θέση για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας δεν έχει αλλάξει, καθώς η Αθήνα εξακολουθεί να υποστηρίζει την πλήρη ένταξη της γειτονικής χώρας, εφόσον πλήρως ανταποκριθεί στις συμβατικές της δεσμεύσεις.
Όπως τόνισε μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, το κλίμα έναντι της Τουρκίας άρχισε να αλλάζει στην ευρωπαϊκή κλίμακα και να ανοίγει ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για την ενταξιακή προοπτική της, ιδιαίτερα μετά από την περιπέτεια της αποστολής στη Γάζα.
Αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις με την Τουρκία, ο κ. Δρούτσας ανέφερε πως οι δύο χώρες επανέφεραν τη διαδικασία για τη λύση του προβλήματος της υφαλοκρηπίδας έπειτα από πέντε χρόνια αδράνειας.
Ως προς το σκοπιανό, ο κ. Δρούτσας υπογράμμισε την ετοιμότητα του υπουργείου να βρεθεί λύση στη βάση των αρχών που έχει θέσει και επεξήγησε ότι η ανάπτυξη των διμερών σχέσεων γίνεται για να λιώσουν οι πάγοι και να υποβοηθηθεί η διαδικασία επίλυσης της διαφοράς.
Σχετικά δε με το Κυπριακό, αναφέρθηκε στις δυσκολίες της συγκυρίας, ενώ σημείωσε πως η Αθήνα δεν συμφωνεί με την έννοια των χρονοδιαγραμμάτων, που δημιουργούν πιεστικές συνθήκες και έχουν καταληκτικά όρια.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ - Ναυτεμπορική

9 σχόλια:

  1. Ναι κ. Δρούτσα, είμαστε σταθεροί στην ψύχωσή μας με την Τουρκία. Είμαστε σταθεροί ότι σε όλα όσα διεθνή φίρα μας πολεμάει εμείς θα την υποστηρίζουμε. Σταθεροί είμαστε ότι όσο μας προκαλεί στο Αγαίο τόσο ακόμα θα την υποστηρίζουμε. Σταθεροί είμαστε ότι κάνοντας ναυτική βάση στην Αλβανία με σοβαρή παρουσία στο Ιόνιο θα την υποστηρίζουμε έτι περαιτέρω. Έχουμε απειλήσει όμως ότι αν δεν κάνει και αεροπορική βάση στην Αλβανία να μας απειλεί και από αέρος ίσως δεν την υποστηρίξουμε και τόσο... Απαιτούμε να κάνει και βάση για Φ16 εκεί... η μαζόχα μας είναι ατέλειωτη.... Ρε πού βρήκαμε όλα αυτά τα γιουσουφάκια... Λέτε να άφησαν τα γιουσουφάκια απογόνους; Μα αυτά δεν θα μπορούσαν... δεν κάναν απογόνους.... αλλά πάλι ποτέ δεν ξέρεις... ΘΟΥ ΚΥΡΙΕ...!!!
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιαυτό είχε αυπνίες ο Νταβούτογλου τώρα τελευταία..

    έλεγε.. θα μας στηρίξει ο Δρούτσας .. δεν θα μας στηρίξει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Sehr geehrter Herr Minister,
    Eure Exzellenz Herr Minister Droutsas,

    Υπάρχουν ακόμη θέσεις, εννοούμε αμιγώς "Ελληνικές" τις οποίες υποστηρίζει το Ελληνικό ΥΠΕΞ ;


    Ευμένης ο Καρδιανός

    Υ.Γ. Με το Casus Belli και τα πετρέλαια της Ελλάδος και τα λοιπά και τα λοιπά ... τι γίνεται ......;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εντάξει χερ Ντρούτσας το ξέρουμε ότι έχετε σταθερές θέσεις.
    Μόνο που αυτές δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας, παρά δευτεροτριτευόντως!
    Προταιραιότητα έχουν οι Αμερικανονατοικοί, μετά οι Τούρκοι, Σκοπιανοί και Αλβανοί και μετά -εάν έχει μείνει και τίποτα απούλητο- οι Έλληνες !!!
    Όξω ρε απ' την παράγκα !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΑΘΕΡΑ...ΥΠΟΧΩΡΗΤΙΚΟΙ ΕΔΩ ΚΑΙ 36 ΧΡΟΝΙΑ. ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. κ. Δρούτσα,

    Καλὸ θὰ εἶναι νὰ ἐνημερώνεσθε γενικῶς καὶ νὰ μὴν φοβᾶσθε. Δὲν ὑπάρχει ὑφαλοκρηπίδα, ὑπάρχει ΑΟΖ.
    Ἐπίσης δὲν ὑπάρχουν σταθερὲς σχέσεις κ.λπ. ὁ κόσμος γύρω μας μεταβάλλεται.
    Ὅταν ἡ ἑλληνικὴ διπλωματία μιλάει γιὰ ὑφαλοκρηπίδα ἀντὶ ΑΟΖ, τί μπορεῖ κανεἰς νὰ περιμένη;
    Οὔτε τὸ τρόλεϊ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. http://www.prisonplanet.com/uss-carrier-harry-truman-now-officially-just-off-iran-as-israel-allegedly-plotting-an-imminent-tehran-raid.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. σαββα για τον καινουριο αρχηγο του κομματος της εισβολης και κατοχης της κυπρου εχεις τιποτα πληροφοριες? τι φρουτο ειναι? ειναι λεει αλεβιτης και κουρδος ισχυει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.