13/6/10

«Πόθεν έσχες» πριν και μετά




«Οι πολιτικοί δεν βγαίνουν ζημιωμένοι από την πολιτική». Η ρήση αυτή επιβεβαιώνεται από τη σύγκριση των δηλώσεων που είχαν υποβάλει τέσσερις πρώην υπουργοί της Ν.Δ. και άλλοι πέντε του ΠΑΣΟΚ, το 1996 και το 2007, αφού προκύπτει ότι οι περισσότεροι αύξησαν, ορισμένοι εντυπωσιακά, τα περιουσιακά τους στοιχεία. Υπάρχουν, βέβαια, και αυτοί που έμειναν στα ίδια.

Το «πόθεν έσχες» των πολιτικών που είχαν αρμοδιότητα σε έργα και προμήθειες της Siemens θα ελεγχθεί, σύμφωνα με το αίτημα που υπέβαλε η εξεταστική επιτροπή της Βουλής, σε βάθος 20 ετών.

Η «Κ.Ε.» συνέκρινε τα «πόθεν έσχες» του 1997 και του 2008 εννέα πολιτικών που θήτευσαν σε κρίσιμα πόστα ή το όνομά τους έχει εμπλακεί σε κάποιες από τις υποθέσεις που διερευνώνται. Από τις δηλώσεις προκύπτουν τα εξής:




*Τα εισοδήματα της οικογένειας Αλογοσκούφη αυξήθηκαν κατακόρυφα στη 10ετία. Από 66.149 ευρώ το 1996 έφτασαν τα 805.427 ευρώ (αύξηση άνω του 1.200%)! Ουσιαστικά οφείλονται στον τζίρο της συζύγου του πρώην «τσάρου», Δίκας Αλογοσκούφη, που από τα 25.479 ευρώ πήγε στα 698.427. Ασχολείται με real estate. Νέα αποκτήματα της οικογένειας, ένα οικόπεδο στη Νέα Ερυθραία και σπίτι (177 τ.μ.) στην Πάρο.

*Το 2008 ήταν η χρονιά που ο Γ. Βουλγαράκης αποχωρούσε από την κυβέρνηση, εν μέσω του θορύβου περί «νομίμου και ηθικού». Ηταν τότε που αγόρασε σπίτι με τη σύζυγό του 150 τ.μ. στον Καημένο Σταυρό στην Αράχοβα. Η συμβολαιογράφος Αικατερίνη Πελέκη-Βουλγαράκη εμφανίζει εισόδημα 522.988 ευρώ το 2007.

*Μέσω δανείου, το 2006, ο Μιχ. Λιάπης αγόρασε διαμέρισμα 136 τ.μ. επί της λεωφόρου Κηφισίας και γραφείο 140 τ.μ. στην ίδια διεύθυνση. Εντός του ίδιου έτους και αγροτεμάχιο 5,1 στρ. στη Μύκονο.

Υψηλό «κασέ»

*Το «κασέ» της Μάρας Ζαχαρέα ανέβηκε με την άνοδο του συζύγου της, Θ. Ρουσόπουλου, στη «γαλάζια» κυβέρνηση. Από 54.849 ευρώ το 1997, έφτασε σε 815.600 ευρώ το 2007 (αύξηση 1.500%)! Τη διετία 2006-2007 προσέθεσαν δύο διαμερίσματα στο Ψυχικό και άλλο ένα στην Πάρο.

*Ο Α. Τσοχατζόπουλος, που βρέθηκε εκτός ΠΑΣΟΚ λόγω του σπιτιού απέναντι από την Ακρόπολη που απέκτησε από off shore, από το 1996 μέχρι το 2007 αύξησε την ακίνητη περιουσία του αγοράζοντας δύο διαμερίσματα το 2004 στην Αθήνα. Οι καταθέσεις του αυτό το διάστημα ήταν σχεδόν αμετάβλητες.

*Ο Τ. Μαντέλης διαχρονικά φαίνεται να επενδύει σε ακίνητα, αγροκτήματα και οικόπεδα στην Κεφαλονιά και στην Αττική. Ο πρώην υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών έχει αυξήσει τις καταθέσεις του κατά 15.000 ευρώ μέσα στο διάστημα 1997-2008.

*Ο Γ. Παπαντωνίου αύξησε την ακίνητη περιουσία του από γονικές παροχές, εισοδήματα και δάνεια, ενώ οι μεταβολές στο εισόδημα και στις καταθέσεις του ίδιου και της οικογένειάς του είναι ανεπαίσθητες.

*Ο Χρ. Βερελής απέκτησε την περίοδο αυτή καινούριο διαμέρισμα στην Αθήνα, πούλησε ωστόσο οκτώ από τα ακίνητα που είχε, οικόπεδα και αγροτεμάχια, στην Κεφαλονιά. Το 2007 δήλωσε καταθέσεις 478.717 ευρώ.

*Ο Κ. Γείτονας έχει την ίδια οικία και απέκτησε από κληρονομιά και από κοινού με τη σύζυγό του αγροκτήματα και οικόπεδα στην Αρκαδία. Σε μετοχές είχε επενδύσει 220.000 ευρώ και οι καταθέσεις που έχει μαζί με τη σύζυγό του ήταν το 2007 91.000 ευρώ.




Η Εξεταστική

Εκτός της επιτροπής «πόθεν έσχες» της Βουλής που καλείται να
ελέγξει τις δηλώσεις βουλευτών και υπουργών σε βάθος 20ετίας, η εξεταστική επιτροπή ζητάει από τον Αρειο Πάγο να ελεγχθούν αντίστοιχες δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των γενικών γραμματέων.

Η απόψη που επικρατεί μεταξύ των μελών της εξεταστικής είναι ότι σε αυτή τη φάση συγκεντρώνονται στοιχεία, αλλά τα συμπεράσματα σε σχέση με την ταυτοποίηση επίμαχων λογαριασμών μαύρων ταμείων με πολιτικά πρόσωπα έχει μακρύ δρόμο. Θεωρούν ότι η έρευνα, που ξεκινάει τώρα θα συνεχίζεται και κατά την επόμενη φάση της κοινοβουλευτικής έρευνας. Δηλαδή, όταν συσταθεί προκαταρκτική επιτροπή. Επισημαίνουν, εξάλλου, ότι η εξεταστική δεν χρειάζεται παρά μόνον ενδείξεις και δεν παραπέμπει πρόσωπα.

Ας σημειωθεί ότι η Τράπεζα της Ελλάδος, που επεξεργάζεται τα στοιχεία λογαριασμών που έχουν φτάσει στη Δικαιοσύνη και την εξεταστική, αναβάλλει κάθε τόσο την παράδοση της έκθεσής της, επικαλούμενη το ότι προσκρούει σε εμπόδια που ανακύπτουν κατά το άνοιγμα των λογαριασμών.

11 σχόλια:

  1. E ΟΧΙ ΕΤΣΙ ΑΠΟ ΤΟ 1981 ΠΡΕΠΕΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΧΘΕΣ... Κ ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ >

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ολα αυτά είναι το τι έχουν δηλώσει εδώ στις Ελληνικές φορολογικές αρχές. Δεν περιλαμβάνουν δηλαδή το τι έχουν σε ...offshore !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βγαίνει "λάδι" ο γιάννος μας που τον κορόϊδευε όλη η ευρώπη. Καααλάαα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όχι σύντροφε Άκη , κανείς δεν θέλει να σε εξοντώσει πολιτικά ( αυτό το έκανες μόνος σου) κάνεις δεν θέλει να σε εξοντώσει βιολογικά ( αυτό θα το κανει η φυση από μονη της ) …
    ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ :
    ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΑΣ ΠΙΣΩ !!!

    Δεν μας ενδιαφέρουν οι πολιτικές ευθύνες , όσο για τις ποινικές ας έρθουν μετά , φέρτε πίσω τα λεφτά ΤΩΡΑ και μετά βρείτε τα με τον Άκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. κανα μητσοτακη θα ελεγξουν;

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. h
    αυτοί τα έχουν κρύψει πολύ μελετημένα.
    Κατά λιμάνι μεριά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. O Γιάννος είναι ιδρυτής του Κέντρου Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής (www.kepp.gr), στις εκδηλώσεις του οποίου παρέστησαν η κ. Αρσένη και πρώην υπουργοί της ΝΔ.
    Διακομματική η ρεμούλα βλέπετε.
    Έρχονται οι ντομάτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν φταίνε αυτοί ΕΜΕΙΣ τους ψηφίσαμε. Οπως δεν υπάρχει άγνοια νόμου στο δικαστήριο έτσι δεν μπορούμε ως λαός να πούμε ότι δεν γνωρίζαμε. ΤΑ έφαγαν με τις ευλογίες μας, και απλά τώρα που ήρθε η ώρα να πληρώσουμε το μάρμαρο τώρα ο πιο αδύναμος κρίκος θα βάλει πλάτη..Οι εξεταστικές είναι για τα μάτια του κόσμου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Υπάρχουν και αγροκτήματα στην Κηφισιά;
    Πρβτη φορά ακούω η αποθήκη να ειναι μεγαλύτερη από το ιδιο το απίτι οταν αυτό βρίσκεται αντός αστικής περιοχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @Χριστίνα

    Δεν είναι σωστό να κατηγορούνται οι πολίτες ότι αυτοί φταίνε για το χάλι στην πολιτική και όχι οι πολιτικοί με την διαφθορά και την καθολική ανικανότητά τους.
    Οτι δηλαδή υπάρχουν σήμερα κάποια άλλα κόμματα που πρέπει να ψηφίσουν τα οποία έχουν κάνει ...συμβόλαιο με την Τιμιότητα.

    Αλλού, σε καπιταλιστικές χώρες, τα ίδια τα αστικά κόμματα εξουσίας έχουν χώσει πολλά από τα στελέχη τους στην φυλακή για ατασθαλίες.

    Η καραμέλα του ΚΚΕ κλπ έχει λιώσει, αφού πλέον ξέρουμε για την τεράστια διαφθορά που υπήρξε και στις χώρες του λεγόμενου ''υπαρκτού σοσιαλισμού''.

    Και η καραμέλα των τηλεπωλητών επαγγελματιών πατριωτών.

    Δεν αναφέρω τον Σύριζα διότι αυτός ...πρόλαβε και διαλύθηκε μόνος του.

    Η λαμογιά είναι υπεράνω πολιτικών συστημάτων. ΤΩΡΑ το ξέρουμε αυτό καλά και με στοιχεία.

    ΠΡΕΠΕΙ να γίνει καθολική ανανέωση του πολιτικού προσωπικού και αλλαγή στην οργάνωση του Κράτους, με άτομα καταξιωμένα.
    Για να γίνει αυτό, πρέπει ΠΡΩΤΑ να γίνουν εκλογές με ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ χωρίς όρια 3% και λοιπές σαχλαμάρες.

    Για μια Ελλάδα αποκεντρωμένη και ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ οργανωμένη με μικρούς δήμους και κοινότητες για τα μικρά έργα και Μεγάλες Περιφέρειες για τα μεγάλα.
    Η Κεντρική Κυβέρνηση να έχει μόνο την ευθύνη της Εθνικής Αμυνας, της Εθνικής Οικονομίας και της Ανώτατης Δικαιοσύνης.

    ΟΛΑ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΞΕΚΙΝΟΥΝ!!!
    Υπάρχει μια τεράστια δεξαμενή τίμιων και ικανών ανθρώπων που μπορούν να αναλάβουν τα διάφορα καθήκοντα, οι οποίοι τώρα είναι αποκλεισμένοι από την πολιτική λόγω εκλογικού συστήματος.
    Οι οποίοι δεν θέλουν να φιλήσουν κατουρημένες ποδιές αρχηγών και αρχηγίσκων για να μπουν στις κομματικές εκλογικές λίστες.
    Με απλή αναλογική, όλοι αυτοί έχουν την δυνατότητα να μπουν στην πολιτική.
    -------------

    Δηλαδή Χριστίνα, να μπαίνουμε εμείς στη φυλακή και όχι οι πολιτικοί;
    Ο πολίτης κάνει το καθήκον του.
    Οι άλλοι είναι που ΟΧΙ.
    Είναι σαν να μου λες ότι εάν σου κλέψουν το πορτοφόλι, φταις εσύ και όχι οι πορτοφολάδες.
    Οι οποίοι έχουν τον τρόπο να στο πάρουν, ό,τι μέτρα προφύλαξης και εάν λάβεις.
    Εκτός και εάν δεν κουβαλάς καθόλου και ποτέ χρήματα μαζί σου.

    Κλέφτες και πολιτικοί απατεώνες είναι πάντα ένα βήμα μπροστά.
    Και στο πιό απόκρυφο σημείο εάν το έχεις κρύψει, θα στο πάρουν με το καλό ή με το ζόρι.
    Οι ληστές έχουν την πονηριά και τα πιστόλια και οι πολιτικοί χρησιμοποιούν χρήμα και την πονηριά τους και εκβιάζουν με όπλο τα ΜΜΕ ώστε να εξαπατούν τον κόσμο.
    Καθόλου δεν τους νοιάζει εάν ένα 5 ή 10% τους έχει πάρει χαμπάρι.
    Ποντάρουν στο υπόλοιπο 90% με το οποίο κάνουν άνετα την ''δουλειά'' τους.

    Ακόμα και εάν αποκαλύψουμε ένα κόλπο τους, αυτοί θα βρούν το επόμενο να μας τα πάρουν.
    Ο μόνος τρόπος είναι να μπαίνουν στην φυλακή όλοι, με την πρώτη κλοπή και απάτη που κάνουν.
    Και αυτοί που λένε για τον εαυτό τους ότι είναι τίμιοι και δεν κλέβουν, είναι οι πιό επικίνδυνοι και πρώτοι πρέπει να μπαίνουν υπό στενή παρακαλούθηση.

    Η ευθύνη του πολίτη υπάρχει στο ότι -αφού η δικαιοσύνη δεν τους συλλαμβάνει ώστε να τιμωρηθούν- δεν έχει ζητήσει να είναι κατοχυρωμένο το δικαίωμά του να κάνει ο ίδιος έλεγχο μέσω Ανεξάρτητων Αρχών σε όλους τους πολιτικούς και κρατικούς υπαλλήλους, ανεξαρτήτως θέσης και αξιώματος.
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ποιά Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής και κολοκύθια τούμπανα!!!

    Αφού η ίδια η Βουλή ελέγχεται στο σύνολό της (300 βουλευτές) ότι -είτε δια των πράξεων, είτε δια των παραλήψεών της -είναι η κύρια υπεύθυνη για την διαφθορά στην Ελλάδα!

    Έπρεπε να υπάρχει Ανεξάρτητη Αρχή αποτελούμενη από επιλεγμένους πολίτες και εκλεγμένους με κλήρωση, όπως γίνεται με τους Ενόρκους στα δικαστήρια, όπως υπάρχουν παντού στον πολιτισμένο κόσμο, ,ώστε να επιληφθεί του θέματος της διαφθοράς των πολιτικών...
    Τώρα, Γιάννης κερνάει(κλέβει), Γιάννης πίνει(δικάζει) !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.