20/6/10

Νεο-οθωμανισμός, το πιο ισχυρό χαρτί της Αγκυρας


Η Τουρκία επιδιώκει να γίνει αποδεκτή ως χώρα-«ήρωας» του μουσουλμανικού κόσμου

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ

Χάρη στην όλο και σκληρότερη αντιπαράθεσή της με το Ισραήλ, που κορυφώθηκε με το πρόσφατο λουτρό αίματος στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Λωρίδας της Γάζας, αλλά και χάρη στα συνεχή της «ανοίγματα» προς τις γειτονικές της χώρες, η Τουρκία του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνει να πλησιάζει τον βασικότερο στόχο του «νεο-οθωμανικού» δόγματος: να γίνει αποδεκτή ως χώρα- «ήρωας» του μουσουλμανικού κόσμου!

Οι συντηρητικοί θιασώτες του μετριοπαθούς πολιτικού ισλάμ ονειρεύονται να γίνει η Αγκυρα πολέμιος της αδικίας για λογαριασμό όχι μόνο των λιγοστών αποκλεισμένων Παλαιστίνιων, αλλά και του ενός και πλέον δισεκατομμυρίου μουσουλμάνων όπου Γης.

Το μακελειό του «Στόλου της Ελευθερίας» ήταν για την Τουρκία μια μικρή τραγωδία, αλλά και ένας μεγάλος διπλωματικός και πολιτικός θρίαμβος. Με τίμημα εννέα νεκρούς πολίτες της, η Αγκυρα πέτυχε να εστιάσει την προσοχή της παγκόσμιας κοινής γνώμης στον συνεχιζόμενο αποκλεισμό της Γάζας, αναγκάζοντας ήδη την Ευρωπαϊκή Ενωση να αναθεωρήσει τη στάση της και φέρνοντας σε εξαιρετικά δύσκολη θέση όχι μόνο τις ΗΠΑ, αλλά και τις δήθεν «μετριοπαθείς» αραβικές κυβερνήσεις χωρών όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία και η Σαουδική Αραβία. Στα θεωρητικά σχήματα του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου περιλαμβάνεται μία ευρύτατη σφαίρα τουρκικής επιρροής, έστω με τη σύγχρονη, μετα-αποικιακή μορφή της οικονομικής και πολιτιστικής διείσδυσης, από τον Καύκασο ως τον Περσικό Κόλπο και από τα Βαλκάνια ως την Κεντρική Ασία. Δεν είναι και λίγο, σχεδόν έναν αιώνα μετά την (υποκινούμενη από τους Αγγλους και τον θρυλικό Λόρενς της Αραβίας) αραβική εξέγερση κατά των Οθωμανών, να βλέπει κανείς την άλλοτε μισητή τουρκική σημαία με την ερυθρά ημισέληνο να κυματίζει, αυτές τις ημέρες, όχι μόνο στις γειτονιές της Γάζας και της Δυτικής Οχθης, αλλά και στο Κάιρο, στη Δαμασκό και στο Αμμάν. Διαβάζοντας τα διθυραμβικά σχόλια του αραβικού Τύπου για τις σκληρές φραστικές επιθέσεις του Ερντογάν σε βάρος του «κράτουςτρομοκράτη» Ισραήλ, και τις συγκρίσεις του με τον... Νάσερ, δεν μπορεί παρά να θαυμάσει κανείς την ικανότητα του χαρισματικού γείτονα να εκμεταλλεύεται όχι μόνο τις αψυχολόγητες ενέργειες των «γερακιών» του Ισραήλ, αλλά και τη βαθύτερη αδυναμία των δυτικών υποστηρικτών του Τελ Αβίβ να επιβάλουν μια δίκαιη λύση στο μεσανατολικό πρόβλημα, και πολύ περισσότερο να εμφυσήσουν τα - θρυλούμενα- “δημοκρατικά ιδεώδη” τους στον ισλαμικό κόσμο.

Πολλοί πιστεύουν ότι η «ασιατική στροφή» της Τουρκίας και του Ερντογάν, ο οποίος ξεκίνησε τη θητεία του ως δηλωμένος ευρωπαϊστής, αποτελεί το νομοτελειακό αποτέλεσμα της άρνησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης να δεχθεί τη χώρα στους κόλπους της- μια άποψη που οπωσδήποτε δεν στερείται βάσης. Αλλά το νέο τουρκικό δόγμα είναι ευρύτερο και πολυδιάστατο: η Τουρκία μπορεί για την ώρα να «τρώει πόρτα» από την Ευρώπη, αλλά σε αντάλλαγμα ανοίγει καθημερινά άλλες πόρτες σε πρωτεύουσες- και πλούσιες σε φυσικούς πόρους περιοχές - απαγορευμένες για τους δυτικούς «απίστους», όπως η Τεχεράνη ή η Δαμασκός. Ταυτόχρονα μέσα από τις στρατηγικές του ενεργειακές συμφωνίες με τη θανάσιμη αντίπαλο των οθωμανών προγόνων του Μόσχα του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ερντογάν μετατρέπει τη χώρα του σε κεντρικό «παίχτη» στο μεγάλο παιχνίδι των αγωγών- κι ας μην έχει σταγόνα πετρέλαιο ή αέριο.

Ερντογάν και Νταβούτογλου γνωρίζουν ότι από τον δρόμο προς μια νέα οθωμανική αυτοκρατορία δεν λείπουν τα εμπόδια. Η ανοικτή πληγή του Κουρδικού, η συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή της Βόρειας Κύπρου, η τουρκική συμμετοχή στον πόλεμο στο Αφγανιστάν, αλλά και οι αναμνήσεις των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που σημάδεψαν τις τε λευταίες ημέρες της οθωμανικής αυτοκρατορίας, όπως οι γενοκτονίες των Αρμένιων και των Ποντίων, αποτελούν τα σημαντικότερα «βαρίδια» που απειλούν την επιτυχία του νεο-οθωμανικού γεωπολιτικού πειράματος.

Επίδοξοι Νάσερ του 21ου αιώνα
Το θολό όραμα των τούρκων ισλαμιστών:


-Συγκρότηση,με την Τουρκία επικεφαλής,μιας οιονεί «κοινοπραξίας» μουσουλμανικών κρατών,λαών και κοινοτήτων από τα Βαλκάνια ως την Ασία.Να γίνει ο Ερντογάν ο Νάσερ του 21ου αιώνα.

- Μηδενικές τριβές με όλα τα όμορα κράτη της Τουρκίας,στρατηγική υποβάθμιση του Ισραήλ.

- Για το Αιγαίο ο Νταβούτογλου γράφει ότι «κάθε συμβιβασμός μπορεί να εξαφανίσει τον ζωτικό χώρο της Τουρκίας στον άξονα Μεσόγειος- Εύξεινος Πόντος».

- Οσο για την Κύπρο, τονίζει: «Ακόμη κι αν δεν υπήρχε ούτε ένας μουσουλμάνος Τούρκος εκεί, η Τουρκία όφειλε να διατηρεί ένα κυπριακό ζήτημα».

BHMA

5 σχόλια:

  1. Όλα αυτά στεναχωρούν τους πατριώτες διπλά αν όχι τριπλά. Πρώτον, επειδή μια χώρα που απειλεί τους Έλληνες κερδίζει έδαφος, δεύτερον, γιατί θα στεναχωρηθεί ο Βασίλης Φίλιας που έσπευσε να προφητέψει απόλυτη αποτυχία του Νταβούτογλου και τρίτον, επειδή με τέτοιους εμπαθείς αναλυτές όπως ο Φίλιας σίγουρα εμάς θα μας νικήσουν οι τούρκοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Το άρθρο εξαιρετικό. Σχετικό, με παρόμοια αναλυση αλλά εκτενέστερο,και το άρθρο του καθηγηγτή Παν, Ηφαιστου, στο ΠΑΡΟΝ που περιλαβάνει και αναφορά στην Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η δόξα της Τουρκίας και προσωπικά του κυρίου Ερντογάν πόσο μπορούν να κρατίσουν σε βάθος χρόνου? Πόσο θα μπορέσει να αντέξει η Τουρκία στην οργανωμένη αντεπίθεση του εβραϊκού λόμπι? Η στρατιωτική υποβάθμιση του Ισραήλ είναι ποτέ δυνατή από μιά χώρα σαν την Τουρκία? Κάτι τέτοιο προϋποθέτει την ανάπτυξη αυτόνομης τουρκικής στρατιωτικής βιομηχανίας απεξαρτημένης από δυτικούς συμμάχους με εξελιγμένη τεχνολογία που θα παράγεται μέσα στην ίδια την Τουρκία. Πόσες δεκαετίες μπορεί να χρειαστούν οι Τούρκοι για κάτι τέτοιο? Πόσο μπορεί να αναπτύξει την στρατιωτική της υπεροχή η Τουρκία όταν θα βρίσκει συνεχώς αντίδραση του εβραϊκού λόμπι στις ΗΠΑ?
    Πόσο μπορεί η συμμαχία Τουρκίας- Ιράν να κρατίσει και σε τι θέση θα παριέλθει η Τουρκία αν οι δυτικοί σύμμαχοι αποφασίσουν να κτιπίσουν να αποδυναμώσουν ή ακόμα και να διαλύσουν το Ιράν?
    Πόσο μπορεί η Τουρκία να μείνει στο ΝΑΤΟ όταν κάνει συμμαχία με τον χειρότερο εχθρό του Ισραήλ και μάλιστα θέλει να προχωρίσει σε ανάπτυξη πυρηνικών μαζί του?
    Αν η Τουρκία έχει το δικαίωμα να παίζει παιχνίδια με τους Παλαιστηνίους για να αυξήσει το γόητρό της γιατί δεν μπορεί να κάνει το ίδιο και το Ισραήλ με τους Κούρδους? Ο ρόλος της περιφερειακής δύναμης προϋποθέτει ισχυρούς συμμάχους .Ποιοί θα είναι αυτοί για την Τουρκία? Το καταδικασμένο στην Δύση Ιράν, οι Παλαιστήνοι ή οι υποανάπτυκτοι και εξαρτημένοι από την Δύση Άραβες- μουσουλμάνοι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Επείσης στο βιβλίο του ο Νταβούτογλου επιχειρεί και βαφτίζει τις μουσουλμανικές κοινότητες της Βαλκανικής Τούρκους,σε μια απελπισμένη προσπάθεια να δημιουργήσει Τουρκικά συμφέροντα στη περιοχή.

    Αυτό είναι κατά τη γνώμη μου το πιο ανυσηχιτικό σημείο του βιβλίου για την Ελλάδα,μέσω της ανάδειξης των προβλημάτων αυτών των κοινοτήτων με άλλες, κυρίως Χριστιανικές,στην πραγματικότητα προσπαθεί να δημιουργήσει νέο έδαφος αντιπαραθέσεων μεταξύ των δύο αυτών κοινοτήτων.Στο σημείο αυτό αποσκοπεί να βρεί η Τουρκία το πάτημα που χρειάζεται για να παρέμβει στρατιωτικά στα Βαλκάνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μη ψαρώνετε ρε νέοι!!!
    Η Τουρκία δεν μπορεί να μας κάνει τίποτα. Εάν μπορούσε, θα το είχε κάνει.
    Και εάν δεν είχαμε τόσο ψόφιους να μας κυβερνούν, θα μπορούσαμε ΚΑΙ τα 12 μίλια να κάνουμε ΚΑΙ να τους κόψουμε τον βήχα μιά για πάντα εάν αντιδρούσαν με το κάζους μπέλι.

    Τα όνειρα του Νταβούτογλου θα παραμείνουν όνειρα.
    Αυτό που λέει ότι η Τουρκία θα γίνει η Μητέρα των μουσουλμάνων και των τουρκόφωνων της Ασίας, είναι μούφα.
    Δείτε τι κάνει (ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ!!!) στην πρόσφατη σύγκρουση των τουρκόφωνων Αζέρων με τους επίσης τουρκόφωνους Κιργίζιους.
    Ή δείτε πόσο έχει πείσει μετά από 90 χρόνια τους μουσουλμάνους Κούρδους.

    Ακόμα και οι Έλληνες Πομάκοι, παρά την προπαγάνδα και παρά τα τεράστια λεφτά που ρίχνει το τούρκικο προξενείο στην περιοχή, τους έχουν γραμμένους.
    Παρά και την δική μας λυσσώδη μάχη να τους ρίξουμε με τις Δραγώνες κλπ, στην αγκαλιά των Τούρκων.
    Υπάρχει και μία άλλη παράμετρος:

    Στις ΗΠΑ έχουν βαλθεί να επανεξετάσουν τις σχέσειςς τους με την γειτόνισσά μας. Δεν αποκλείεται στο άμεσο μέλον να της επιβάλλουν εμπάργκο όπλων.
    Οπότε, τα νέα αεροπλάνα, να τα ξεχάσουν!

    Και δεν πιστεύω να τσιμπήσουν οι Ρώσοι και να δώσουν από τα δικά τους, αφού δεν γουστάρουν την Τουρκία δυνατή, να τους κάνει κόλπα στα Στενά.
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.