30/6/10

Δύο κράτη θέλει στην Κύπρο, ο Έρογλου

Λόγο για «δύο διοικήσεις» και για «δύο δημοκρατίες» στην Κύπρο, έκανε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου, στην αποψινή ημίωρη συνάντησή του, στην έδρα του ΟΗΕ με τον γενικό γραμματέα του οργανισμού, Μπαν Κι μουν.

Ο ίδιος, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, δήλωσε επίσης ότι «είπαμε στο Γενικό Γραμματέα ότι έχουμε προσδοκίες στο θέμα της απομόνωσης. Η απομάκρυνση της απομόνωσης όχι μόνο θα ενθαρρύνει τους Τουρκοκύπριους, αλλά και θα αποτελέσει κίνητρο προς τους Ελληνοκύπριους».

Σ' αυτή την πρώτη συνάντησή τους από την ημέρα που κέρδισε τις λεγόμενες εκλογές στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, ο κ. Έρογλου παρουσίασε τις γνωστές τουρκικές θέσεις περί «ετοιμότητας για λύση», για «αποδοχή χρονοδιαγραμμάτων και επιδιαιτησίας» και για «τακτική κωλυσιεργίας» από τους Ελληνοκυπρίους.

Ανέφερε, επίσης, ότι η συνομιλία του με το Γενικό Γραμματέα «ήταν ειλικρινής» και διεξήχθη με «θετικό πνεύμα», δίδοντάς του την ευκαιρία, όπως είπε, να εκφράσει τις θέσεις τού «λαού και της χώρας» του.

«Ο Γ.Γ. εξέφρασε τις απόψεις του λαμβάνοντας υπόψη τις δικές μας», ισχυρίστηκε ο κ. Έρογλου, σημειώνοντας ότι ο ίδιος συμμερίζεται την αναφορά της έκθεσης του Γ.Γ. «για λύση μέχρι το τέλος του 2010».

Στη συνέχεια, τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή τα μέρη συζητούν το περιουσιακό. Όπως είπα και στον κ. Ντάουνερ και στην κ. Μπάτενχάιμ, θέλουμε το περιουσιακό να συζητηθεί χωριστά και να μην συνδεθεί με άλλα ζητήματα».

Ο κ. Ερογλου υποστήριξε ότι «η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει επιδείξει για χρόνια πολιτική βούληση για λύση, έχοντας αποδεχθεί τις προτάσεις που έχουν έλθει. Το ίδιο κάνουμε και τώρα. Όλα τα μέρη και ιδίως οι Ελληνοκύπριοι θα πρέπει να αξιοποιήσουν την τωρινή ευκαιρία. Η ανάγκη να προχωρήσουμε προς τη λύση πρέπει να τεθεί με πιο ξεκάθαρο τρόπο».

Για το χρονοδιάγραμμα
Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα του χρονοδιαγράμματος και κατάληξης των συνομιλιών μέσα σ' αυτή την χρονιά, τόνισε ότι «το πρόβλημα δεν μπορεί να συζητείται για πάντα» και εξέφρασε τη διαφωνία του με την άποψη, όπως είπε, που διατύπωσε την περασμένη εβδομάδα ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνάντησή του με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ.

Σε άλλη ερώτηση, αφού βιάζεται για λύση, γιατί δεν προβαίνει σε «εποικοδομητικές προτάσεις» στο περιουσιακό και το εδαφικό, «κατά το παράδειγμα του προέδρου Χριστόφια στο θέμα της διακυβέρνησης», ο κ. Έρογλου ανέφερε ότι «ούτε το εδαφικό, ούτε το περιουσιακό έχουν ακόμη συζητηθεί, ενώ ούτε και το κεφάλαιο της διακυβέρνησης έχει ακόμη κλείσει», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Δεν θα φτάσουμε σε διευθέτηση αποδεχόμενοι όλα όσα φέρει στο τραπέζι ο κ. Χριστόφιας. Έχουμε καταθέσει τις απόψεις μας στο περιουσιακό, το ίδιο έκανε και η ελληνοκυπριακή πλευρά».
Agelioforos

5 σχόλια:

  1. Ποτέ δεν θα βρεθεί λύση..πολιτική λύση με τους Τούρκους πουθενά. Όσοι πιστεύουν κάτι τέτοιο δεν ξέρουν πως σκέφτονται οι Τούρκοι. Είναι κρατος που καταλαβαίνει μόνο τη γλώσσα των όπλων...δυστυχώς. Είναι κράτος χτισμένο πάνω σε αίμα. όπου πέρασαν διαχρονικά οι Τούρκοι μόνο γενοκτονίες και τίποτα άλλο. Το μόνο που μένει είναι να καταρρεύσουμε εμείς λίγο ακόμα εσωτερικά και να ανοίξει και άλλο η ψαλίδα των εξοπλισμών. Είναι μεθοδικοί οι Τούρκοι...δεν βιάζονται ποτέ. Το θέμα είναι εμείς τι κάνουμε ως λαός αυτής της χώρας. Γκρινιάζουμε για τα χάλια μας αλλά εμείς τα φέραμε έτσι. Εμείς ψηφίζουμε όσους μας έφτασαν εδώ με σχέσεις αλληλεξάρτησης φυσικά. Ίσως το οικονομικό χαστούκι δεν ήταν αρκετό για να ξυπνήσουμε ως Ελληνισμός και χρειαζόμαστε ένα ακόμα πολύ πιο επίπονο. Εγώ πάντως ακόμα πιστεύω στο "Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει". Ας με πουν κάποιοι ρομαντικό ή μ@ δεν με νοιάζει καθόλου.

    Γιώργος, φοιτητής Γεωπονίας, Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. απελευθερωση η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΑΝΩΝΥΜΟΥ ΓΡΑΦΕΑ ΟΤΙ Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ.ΠΟΥ ΞΑΝΑΚΟΥΣΤΗΚΕ ΚΑΤΑΚΤΗΤΗΣ ΝΑ ΒΑΖΕΙ ΟΡΟΥΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΑΡΞΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.ΑΣ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΥΣΤ ΣΤΟΥΣ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΔΑΦΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολιτική λύση με την Τουρκία δεν γίνεται, διότι πρώτα-πρώτα, ουδέποτε τηρεί τα συμφωνηθέντα ενώ είναι εξπέρ στις παραβιάσεις.
    Και εφ΄όσον κανείς δεν την θέτει προ των ευθυνών της, όλο τα ίδια και τα ίδια θα έχουμε...
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αρναουτη κανε φιλο κραθαε και ενα κομματι ξυλο!(Κρητικη παοιμια)!
    Χρηστος Βουλγαρης απο Λονδινο
    Υ.Σ.ΠΡΟΣ ΑΞΙΟΤΙΜΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΑΠΟ ΘΕΣΑΛΟΝΙΚΗ "Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΕΠΤΩΤΑΙ ΝΑ ΖΗΣΗ ΚΑΙ ΘΑ ΖΗΣΗ"
    ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ, Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.