2/6/10

Μας μέθυσε το προνόμιο της βίας»

«Για να νικήσεις μια ιδέα πρέπει να προσφέρεις μια καλύτερη ιδέα»-Του Αmos Οz

Ισραηλινοί κομάντο ετοιμάζονται για το ρεσάλτο στην ανθρωπιστική νηοπομπή. «Το μάντρα είναι: ό,τι δεν μπορεί να γίνει με τη βία, μπορεί να γίνει με ακόμα περισσότερη βία», λέει για το Ισραήλ με αφορμή το ρεσάλτο ο ισραηλινός συγγραφέας Αμος Οζ

Επί 2.000 χρόνια, οι Εβραίοι γνώριζαν τη δύναμη της βίας μόνο από τις βουρδουλιές στην πλάτη τους. Εδώ και αρκετές δεκαετίες, έχουμε κι εμείς προνόμιο στη βία. Ξανά και ξανά, όμως, η δύναμη αυτή μάς έχει μεθύσει. Ξανά και ξανά, φανταζόμαστε πως μπορούμε να λύσουμε κάθε πρόβλημα με τη βία. Σε έναν άνδρα με μεγάλο σφυρί, λέει η παροιμία, κάθε πρόβλημα μοιάζει με καρφί.

Την περίοδο που προηγήθηκε της ίδρυσης του ισραηλινού κράτους, μεγάλη μερίδα του εβραϊκού πληθυσμού στην Παλαιστίνη δεν κατανοούσε τα όρια της βίας, πίστευε πως μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την επίτευξη οποιουδήποτε στόχου. Ευτυχώς, κατά τα πρώτα χρόνια του Ισραήλ, ηγέτες όπως ο Νταβίντ ΜπενΓκουριόν και ο Λεβί Εσκόλ γνώριζαν πολύ καλά πως η βία έχει τα όριά της και πρόσεχαν να μην τα ξεπερνούν. Από τον πόλεμο των Εξι Ημερών, όμως, το 1967, το Ισραήλ έχει αποκτήσει εμμονή με τη στρατιωτική ισχύ. Το μάντρα είναι: Ο,τι δεν μπορεί να γίνει με τη βία μπορεί να γίνει με ακόμα περισσότερη βία.

Προϊόν αυτής της θέσης είναι και η ισραηλινή πολιορκία της Λωρίδας της Γάζας. Πηγάζει από την εσφαλμένη εντύπωση πως η Χαμάς μπορεί να ηττηθεί μέσω της δύναμης των όπλων, ή σε ένα γενικότερο πλαίσιο, ότι το παλαιστινιακό πρόβλημα μπορεί να συνθλιβεί αντί να επιλυθεί.

Αλλά η Χαμάς δεν είναι απλώς μια τρομοκρατική οργάνωση. Η Χαμάς είναι ιδέα. Μια απελπισμένη και φανατική ιδέα που διογκώθηκε μέσα από τη δυστυχία και την απόγνωση πολλών Παλαιστινίων. Καμία ιδέα δεν ηττήθηκε ποτέ με βία- ούτε με πολιορκία, ούτε με βομβαρδισμό, ούτε με τεθωρακισμένα, ούτε με κομάντος. Για να νικήσεις μια ιδέα πρέπει να προσφέρεις μια καλύτερη ιδέα. Ο μόνος τρόπος για το Ισραήλ να περιθωριοποιήσει τη Χαμάς είναι να επιτύχει γρήγορα μια συμφωνία με τους Παλαιστίνιους για την ίδρυση ενός ανεξάρτητου κράτους στη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τα σύνορα του 1967, με την πρωτεύουσά του στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Το Ισραήλ πρέπει να υπογράψει μια ειρηνευτική συμφωνία με τον Μαχμούντ Αμπάς και την κυβέρνησή του, περιορίζοντας έτσι την ισραηλινοπαλαιστινιακή διαμάχη σε μια διαμάχη ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας. Αυτή η τελευταία διαμάχη μπορεί να επιλυθεί, στο τέλος, μόνο μέσω διαπραγμάτευσης με τη Χαμάς ή, πιο λογικά, μέσω της ενσωμάτωσης της Χαμάς στη Φατάχ, το κίνημα του Αμπάς. Ακόμα και αν το Ισραήλ καταλάβει εκατό ακόμα πλοία στον δρόμο για τη Γάζα, ακόμα και αν το Ισραήλ στείλει εκατό φορές ακόμα στρατεύματα να καταλάβουν τη Γάζα, όσες φορές και αν αναπτύξει το Ισραήλ τις στρατιωτικές, αστυνομικές και μυστικές του δυνάμεις, δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα.

Το πρόβλημα είναι πως δεν είμαστε μόνοι σε αυτήν τη γη, και οι Παλαιστίνιοι δεν είναι μόνοι σε αυτήν τη γη. Δεν είμαστε μόνοι στην Ιερουσαλήμ, και οι Παλαιστίνιοι δεν είναι μόνοι στην Ιερουσαλήμ. Μέχρι να αναγνωρίσουμε, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι, τις λογικές συνέπειες αυτού του απλού γεγονότος, θα ζούμε όλοι σε μια μόνιμη κατάσταση πολιορκίας- η Γάζα υπό ισραηλινή πολιορκία, το Ισραήλ υπό διεθνή και αραβική πολιορκία.

Δεν αγνοώ τη σημασία της ισχύος. Η στρατιωτική ισχύς είναι ζωτικής σημασίας για το Ισραήλ. Χωρίς αυτήν δεν θα επιβιώναμε ούτε μία ημέρα. Αλίμονο στη χώρα που αγνοεί την αποτελεσματικότητα της ισχύος. Αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να ξεχνούν, ούτε για μια στιγμή, πως η ισχύς είναι αποτελεσματική μόνο ως προληπτικό μέτρο- για την αποτροπή της καταστροφής και της κατάκτησης του Ισραήλ, για τη προστασία της ζωής και της ελευθερίας μας. Κάθε προσπάθεια χρήσης της ισχύος όχι ως προληπτικό μέτρο, όχι σε αυτοάμυνα, αλλά ως ένα μέσο συντριβής προβλημάτων και σύνθλιψης ιδεών, θα οδηγήσει σε περισσότερες συμφορές, όπως ακριβώς αυτή που προξενήσαμε στον εαυτό μας σε διεθνή ύδατα, στα ανοιχτά των ακτών της Γάζας.

Τo άρθρο του ισραηλινού συγγραφέα Αμος Οζ δημοσιεύεται στην Ελλάδα κατ΄ αποκλειστικότητα από «ΤΑ ΝΕΑ».

«Εxodus» και «Μavi Μarmara»: Δύο όμοιες ιστορίες
«ΜΙΑ ΛΟΓΙΚΗ απάντηση του Ισραήλ θα ήταν να αποφύγει την παγίδα που έστησε η τουρκική μη κυβερνητική οργάνωση. Αντίθετα, οι Ισραηλινοί αποφάσισαν να κάνουν επίδειξη δύναμης. Ενδεχομένως σκέφτηκαν ότι εάν υποχωρούσαν, αυτό θα εκλαμβανόταν ως αδυναμία και θα οδηγούσε και άλλους στολίσκους στη Γάζα. Ετσι όμως το Ισραήλ χάνει τον πόλεμο της κοινής γνώμης». Την εκτίμηση αυτή καταθέτει ο Τζορτζ Φρίντμαν, ιδρυτής και επικεφαλής αναλύσεων του Ινστιτούτου γεωστρατηγικών αναλύσεων Stratfor.

Ο αμερικανός αναλυτής υπενθυμίζει τις αναλογίες της ισραηλινής επίθεσης στον Στόλο της Ελευθερίας με τη βρετανική επίθεση στο «Εξοδος», ένα πλοίο που πριν από 63 χρόνια απέπλευσε από τη Γαλλία για την Παλαιστίνη με 4.515 Εβραίους στο κατάστρωμά του. Η ιστορία αυτή έγινε βιβλίο και ταινία. «Υπήρχε πράγματι ένα πλοίο που λεγόταν ΄΄Εξοδος΄΄, αλλά η ιστορία του δεν ήταν ακριβώς έτσι όπως περιγραφόταν στο βιβλίο, ο συγγραφέας του οποίου χρησιμοποίησε ένα αμάλγαμα από διάφορα επεισόδια για να εξυπηρετήσει την προπαγάνδα των Εβραίων», σημειώνει ο Φρίντμαν.

Οι στόχοι του σιωνιστικού κινήματος ήταν προφανείς: αφενός ήθελαν να δημιουργήσουν ένα κύμα συμπάθειας για τους Εβραίους στη βρετανική κοινή γνώμη και αφετέρου να δείξουν στον υπόλοιπο κόσμο ότι η βρετανική κυβέρνηση συνέχιζε την πολιτική των ναζί. Για τον Φρίντμαν ήταν «μια εξαιρετική στρατηγική».

«Η επιτυχία της ήταν η αφετηρία μιας πολιτικής πραγματικότητας και σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να δούμε τον τουρκικό στολίσκο», επισημαίνει ο επικεφαλής της Stratfor. Οπως εξηγεί, οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν επί μακρόν ότι είναι θύματα του βρετανικού και του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Από το 1967 έχουν ρίξει το βάρος όχι τόσο στην ύπαρξη του κράτους του Ισραήλ, όσο στην καταπίεση που υφίστανται στα κατεχόμενα, ενώ μετά τη ρήξη ανάμεσα στη Χαμάς και τη Φατάχ το βάρος έπεσε στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας.

«Ο τουρκικός στολίσκος σκόπευε να αντιγράψει την ιστορία του ΄΄Εξοδος΄΄ ή για την ακρίβεια να διαμορφώσει την παγκόσμια εικόνα του Ισραήλ με τον ίδιο τρόπο που οι σιωνιστές είχαν διαμορφώσει την εικόνα που ήθελαν να προβάλουν για τον εαυτό τους», τονίζει ο Φρίντμαν. Σε αυτό το πλαίσιο, ο στολίσκος είχε δύο στόχους: ο πρώτος ήταν να προκαλέσει διχασμό ανάμεσα στην ισραηλινή κυβέρνηση και τις δυτικές κυβερνήσεις, στρέφοντας την κοινή γνώμη εναντίον του Ισραήλ. Ο δεύτερος στόχος ήταν να προκαλέσει πολιτική κρίση στο εσωτερικό του Ισραήλ.

Η αντίδραση της ισραηλινής κυβέρνησης δικαίωσε τους εμπνευστές του σχεδίου. Το Ισραήλ είναι πλέον πολύ πιο απομονωμένο από τον υπόλοιπο κόσμο, ενώ οι σχέσεις του με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ δέχονται πίεση. Το επιχείρημά του ότι έπεσε θύμα προβοκάτσιας ελάχιστα θα γίνει αποδεκτό από την κοινή γνώμη.
ΝΕΑ

8 σχόλια:

  1. >>Αλλά η Χαμάς δεν είναι απλώς μια τρομοκρατική οργάνωση. Η Χαμάς είναι ιδέα. Μια απελπισμένη και φανατική ιδέα που διογκώθηκε μέσα από τη δυστυχία και την απόγνωση πολλών Παλαιστινίων.<<

    Πολυ σωστα!
    Οσο το βαρβαρο, ισλαμοφασιστικο δογμα του Κορανιου δεν εχει ηττηθει στην αγορα των ιδεολογιων, πρεπει να εισαι προετοιμασμενος για το καθε ενδεχομενο!

    "... Η ανάγνωση του βιβλίου του Αχμέτ Νταβούτογλου «Στρατηγικό βάθος» (Εκδόσεις Ποιότητα, Αθήνα), που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες, καλεί για αλλαγή πορείας 180ο. Η εντύπωση που αποκομίζει κανείς είναι ότι είτε δεν γνωρίζαμε τι πρεσβεύει η τουρκική πολιτική ηγεσία, κάτι που είναι παντελώς απαράδεκτο, είτε θέλουμε να αυτοκτονήσουμε συλλογικά με το να ενταχθούμε πολιτικά σε έναν κόσμο ισλαμικό που θα μας αφομοιώσει και εξαφανίσει. ..."
    ("Νταβουντογλου καλει Χριστοφια: αλλαξε πορεια 180°", http://www.ifestosedu.gr/109%20Νταβούτογλου%20Στρατηγικό%20βάθος.htm)

    - http://reformislam.org/
    - Ομιλία της κ. Φανούλα Αργυρού, http://cyprusactionnetwork.org/sta_ellinika_fanoulla_argyrou_speech,
    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/05/blog-post_9666.html
    - Spyros Vryonis 3/6, http://www.youtube.com/watch?v=8PkSpanNOew&feature=related
    - Relentless: The Struggle for Peace in Israel - Part 1 of 6,
    http://www.youtube.com/watch?v=1EAOiYCQq0kfeature=player_embedded#!

    Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ἀπόψεις ἐπὶ τοῦ θέματος πολλές.
    Τὸ Ἰσραὴλ τόσα χρόνια ἔτσι ἐπιβιώνει.
    Ἡ Τουρκία τὸ ἴδιο κάνει, ἐμεῖς ποὺ δὲν τὸ κάνουμε τί ὤφελος ἔχουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. AS ELPISOYME TO 8EMA NΑ LIXEI EDO.
    Ο ΜΕΓΑΛΗΤΕΡΟΣ ΦΙΛΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Ο ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΣΗ...
    ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΕΧΟΥΜΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Η Χαμάς είναι ιδέα. Μια απελπισμένη και φανατική ιδέα που διογκώθηκε μέσα από τη δυστυχία και την απόγνωση πολλών Παλαιστινίων."

    Οι Ισραηλινοί, αν θέλουν να καταπολεμήσουν το φαινόμενο στη ρίζα του, πρέπει να βρουν όλους αυτούς (τους ξέρουν) που με την καταπάτηση παλαιστινιακών εδαφών, με τη συνεχή επέκταση οικισμών και με την ανέγερση τειχών, έχουν περιχαρακώσει τους Παλαιστίνιους και τους έχουν οδηγήσει στη δυστυχία και την απόγνωση. Και όταν τους βρουν, να τους τιμωρήσουν παραδειγματικά και να επιστρέψουν πίσω τη γή των Παλαιστινίων ("φέρτε πίσω τα κλεμμένα", που έλεγε και ο ΓΑΠ) για να μπορέσουν κι αυτοί να φτιάξουν το κράτος τους και να ζουν ελεύθεροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γραφεις I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ:

    >>Οι Ισραηλινοί, αν θέλουν να καταπολεμήσουν το φαινόμενο στη ρίζα του, πρέπει να βρουν όλους αυτούς (τους ξέρουν) που με την καταπάτηση παλαιστινιακών εδαφών, με τη συνεχή επέκταση οικισμών και με την ανέγερση τειχών, έχουν περιχαρακώσει τους Παλαιστίνιους και τους έχουν οδηγήσει στη δυστυχία και την απόγνωση.<<

    Οι Παλαιστινιοι "εχουν περιχαρακωθει" και εχουν οι ιδιοι οδηγησει τον εαυτο τους στην "δυστυχια και απογνωση", απο την στιγμη που ειναι σκλαβοι του ισλαμοφασιστικου δογματος, και ψηφιζουν νοοτροπιες και καθεστωτα τυπου Χαμας.

    >Και όταν τους βρουν, να τους τιμωρήσουν παραδειγματικά και να επιστρέψουν πίσω τη γή των Παλαιστινίων ("φέρτε πίσω τα κλεμμένα", που έλεγε και ο ΓΑΠ) για να μπορέσουν κι αυτοί να φτιάξουν το κράτος τους και να ζουν ελεύθεροι.<

    Οι Ισραηλινοι πολυ σωστα περνουν "προληπτικα μετρα για την μη καταστροφη και κατακτηση" της χωρας τους, απο την στιγμη που δεν αναγνωριζεται το κρατος απο τους Ισλαμοφασιστες.
    - Israel's Critical Security Needs for a Viable Peace
    http://www.youtube.com/watch?v=ytWmPqY8TE0

    Μακαρι να ειχαμε τα κοτσια τους παρα τις εθνομηδενιστικες και αυτοκαταστροφικες νοοτροπιες μας.
    - Spyros Vryonis 4/6, 2:45,
    http://www.youtube.com/watch?v=srI7dzIsd2M&feature=related

    Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η δύναμη της ΧΑΜΑΣ οφείλεται εν μέρει και στην πολιτικη του Ισραηλ που θελησε να την χρησιμοποιήσει πριν χρονια ως αντιπαλο δεος της ΦΑΤΑΧ. Οποτε τωρα ας μην κλαιγονται
    Για τον τρόπο αντίδρασης του δεν θα μπορουσε να ειναι διαφορετικος απο τη στιγμη που προκεθται για ενα βαθια φασιστικό και ρατσιστικο κρατος (ο ρατσισμος του ειναι επισημος στους νομους που αναφερονται στα δικαιωματα των ισραηλινων εβραιων την καταγωγη και αυτα των ισραηλινων αραβων)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δημόκριτος 7:40 μμ:
    "Οι Ισραηλινοι πολυ σωστα περνουν "προληπτικα μετρα για την μη καταστροφη και κατακτηση" της χωρας τους..."

    Συνειδητοποιείς τι είπες με το παραπάνω σχόλιο; Κι ο Χίτλερ κάτι τέτοια έλεγε, ότι δρούσε προληπτικά για να μη του καταστρέψουν τη χώρα οι Εβραίοι! Είναι δυνατόν να ασπάζεσαι αυτή τη λογική;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γραφεις I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ:

    >>Συνειδητοποιείς τι είπες με το παραπάνω σχόλιο;Κι ο Χίτλερ κάτι τέτοια έλεγε, ότι δρούσε προληπτικά για να μη του καταστρέψουν τη χώρα οι Εβραίοι!<<

    Δεν προσπαθεις να εξισωσεις στα σοβαρα, την βαρβαροτητα του Χιτλερ με τον αμυντικο πολεμο του Ισραηλ κατα των ισλαμοφασιστων, ετσι δεν ειναι;

    Πολυ σωστα αναφερει ο Αmos Οz:
    "... η ισχύς είναι αποτελεσματική μόνο ως προληπτικό μέτρο- για την αποτροπή της καταστροφής και της κατάκτησης του Ισραήλ, για τη προστασία της ζωής και της ελευθερίας μας..."

    >>Είναι δυνατόν να ασπάζεσαι αυτή τη λογική;<<

    Περι αποτρεπτικης στρατηγικης, δες την περιφημη αναλυση του Παναγιωτη Ηφαιστου!
    - Προκλήσεις στο Αιγαίο, αποτρεπτική στρατηγική - χειραφετημένη ανάλυση
    http://www.antibaro.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2090:0109-apotreptikh-strathgikh&catid=70:texts&Itemid=138

    Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.