2/6/10

Οι μάγκες περισσεύουν, ηγέτες άραγε υπάρχουν;



του Στέλιου Σταυρίδη

«Μαγκιά είναι να ακούς τους πολίτες και όχι τους τεχνοκράτες», δήλωσε στους δημοσιογράφους κορυφαίος πολιτειακός παράγων, με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή για το σχέδιο «Καλλικράτης». Τα τελευταία 35 χρόνια, στην Ελλάδα περίσσεψαν οι μάγκες, που «ακούγοντας», έπρατταν αντίστοιχα. Γι’ αυτό και βουλιάξαμε, αφού ταυτόχρονα είχαμε και μεγάλη ανεπάρκεια σε ηγέτες.

Ηγεσία είναι να καθοδηγείς τον πολίτη προς τη σωστή κατεύθυνση, τολμώντας να επιχειρηματολογήσεις εύστοχα και κυρίως κρυστάλλινα, ενάντια σε συντεχνιακές αντιλήψεις και σε απόψεις ξεπερασμένες, ακόμα και επικίνδυνες. Έλειψαν δηλαδή και λείπουν οι πραγματικοί ηγέτες που θα συμβάλλουν στην τιτάνια προσπάθεια που κάνει η χώρα μας, να διαγράψει απ’ άκρου εις άκρον τις ανεκδιήγητες πρακτικές του παρελθόντος, προκειμένου να αποφύγουμε την χρεοκοπία.

Η κοινωνία αντιλαμβάνεται φαίνεται πολύ ταχύτερα από τους πολιτικούς, ότι η Ελλάδα μας όχι μόνο δεν χρειάζεται «μαγκιές», αλλά πρέπει ταχύτατα να τις ξεχάσει. Χρειαζόμαστε ηγέτες σοβαρούς, εργατικούς, σεμνούς, αποφασισμένους, που θα δουλέψουν σκληρά και υπεύθυνα για την ανόρθωση της χώρας. Επί 35 χρόνια, χάρη στις «μαγκιές» και λαμογιές πολλών από μας, το ασύδοτο πάρτυ καλά κράτησε. Ήρθε, όμως, δυστυχώς η ώρα να πληρώσουμε και μάλιστα πανάκριβα τις «μαγκιές» αυτές... Και επειδή το τελικό αποτέλεσμα μετράει, η σκληρή σημερινή αλήθεια δείχνει πόσο τραγικά αποτυχημένοι είμαστε, δυστυχώς όλοι μας.

Επιτέλους, ας σταματήσουμε να σκεφτόμαστε και να λειτουργούμε με τόση αφροσύνη, υποκρισία και προκλητικότητα. Είναι η δωδεκάτη ώρα να αλλάξουμε πορεία. Να κάνουμε δηλαδή στροφή 180ο σε κουλτούρα και να επαναφέρουμε δοκιμασμένες αρχές και αξίες που όποτε ίσχυσαν στο παρελθόν, έκαναν την Ελλάδα και τους Έλληνες να μεγαλουργήσουν και να κατακτήσουν νίκες περιφανείς: εθνικές, κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές!

Σοβαροί και υπεύθυνοι άνθρωποι από κάθε κοινωνικό χώρο, ανησυχούν βαθύτατα βλέποντας την αδυναμία μας να πειστούμε να αλλάξουμε ρότα. Ένα σύστημα που καταρρέει και αποσυντίθεται, ανθίσταται λυσσαλέα προκειμένου να διατηρήσει τα κεκτημένα του, συνεχίζοντας να μεταδίδει τη σαπίλα του στα λιγοστά υγιή κύτταρα που απέμειναν. Ας κάνουμε εμείς την επανάστασή μας, διότι αν το πιστέψουμε, θα είναι σχετικά εύκολο τα υγιή κύτταρα να βοηθήσουν τα άρρωστα να γιατρευτούν.

Ας το πάρουμε απόφαση ότι δεν νοείται ηγέτης εμποτισμένος μέχρι το κόκαλο στο λαϊκισμό, στη διγλωσσία, στην υποκρισία, στον κομματισμό και στην πελατειακή αντίληψη. Δεν νοείται ηγέτης που να ασχολείται με δημοσιεύματα ασήμαντων περιοδικών οποιασδήποτε άλλης χώρας, όσο προσβλητικά κι αν είναι για τη χώρα του. Δεν νοείται ηγέτης που να δικαιολογεί κατασπατάληση δημοσίου χρήματος με την αιτιολογία ότι το ποσό προέρχεται από... κοινοτικά κονδύλια. Ηγέτης που δεν καταλαβαίνει, δηλαδή, ότι η λεηλασία δημοσίου πλούτου είναι έγκλημα κατά της κοινωνίας.

Με αυτή την απίστευτη νοοτροπία, κατασπαταλήσαμε κοινοτικά κονδύλια εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, αντί να τα αξιοποιήσουμε για να γίνουμε περισσότερο παραγωγικοί και ανταγωνιστικοί. Κονδύλια που μας δόθηκαν για την ανάπτυξη της χώρας και όχι για το φούσκωμα της τσέπης διάφορων «αετονύχηδων».

Κάθε στοιχειωδώς ευφυής άνθρωπος με κοινό νου, τα καταλαβαίνει πλήρως όλα αυτά. Και η ευφυΐα δεν λείπει από τους πολιτικούς μας. Λείπει όμως η κατανόηση ότι το «δούλεμα» όχι μόνο δεν πουλάει πλέον, αλλά ευτελίζει ραγδαία. Όταν επιτέλους το καταλάβουν, τότε μάλλον γρήγορα οι μάγκες θα μπορέσουν να γίνουν ηγέτες.

* Ο κ. Στέλιος Σταυρίδης είναι γενικός γραμματέας της Λέσχης Επιχειρηματικότητας

7 σχόλια:

  1. ΕΝΑΓΩΝΙΟΣ ΑΝΑΖΗΤΗΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ.ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΡΕΧΟΥΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΄ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Δεν ξέρω τι λεσχη είναι αυτή αλλά ο αρθρογράφος λεει πολλά αεριτζίδικα του είδους: Να επανέλθουμε στις αξίες που έκαναν την Ελλάδα να μεγαλουργήσει στο παρελθόν. Πότε δηλαδή; Το 1821 όταν η φαγωμάρα κόντεψε να καταστρέψειτην Επανάσταση; Αργότερα όταν φαγώθηκε το δάνειο για τα ατμοκίνητα πλοία-ένα εφτασε από τα τρία και ήταν άχρηστο. Μήπως όταν "δυστυχώς επτωχεύσαμε" του Τρικούπη; Ή το 97; Μ¨ηπως όταν κυνηγούσαν να δολοφονήσουν τον Βενιζέλο ή όταν δολοφόνησαν τον Ιώνα Δραγουμη; Πότε; Την περιοδο του εμφυλίου ή της Χούντας;
    Θα μου πείτε: όλα μαυρα; Όχι. Αλλά μετέτοιες σαχλαμάρες, αοριστολογιίες και μπλα-μπλα δεν γίνεται τίποτα. Λέει αυτός ο κύριος: να δουλέψουμε σκληρά-μια ακόμα αμερικανιά. Σε ποια βάση; νεοφιλελεύθερη; Δολυλεψε σκληρά ο Σημίτης με αυτόν και είδαμε τα αποτελεσματα στο Χρηματιστήριο. Αν έχει κάποιος πρόταση πάνω σε ποια πολιτική ναδουλέψουμε έχει καλώς.Αλλιώς ας μημιλάει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολλή μαγκιά έχει πέσει μέσα στο Κοινοβούλιο.
    Ο μάγκας Πρόεδρος της Βολής να ακούσει τον κόσμο που τους κράζει για τους ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΥΣ μισθούς της Βολής και να σταματήσει να προκαλεί με τέτοιες δηλώσεις.
    Ο ένας κοροΐδεύει τον άλλο εκεί μέσα και ΟΛΟΙ μαζί εμάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ κε. Στέλιο Σταυρίδη, Διευθύνοντα Σύμβουλε της PISCINES IDEALES S.A. και Γενικέ Γραμματέα της Λέσχης Επιχειρηματικότητας, συμφωνώ πλήρως μαζί σας: Λείπει η κατανόηση ότι το «δούλεμα» όχι μόνο δεν πουλάει πλέον, αλλά ευτελίζει ραγδαία.
    Όμως, με τον Πρόεδρο της EUROBANK EFG TELESIS FINANCE S.A. ως αντιπρόεδρο της Λέσχης σας προτείνετε να "Να επανέλθουμε στις αξίες που έκαναν την Ελλάδα να μεγαλουργήσει στο παρελθόν.";...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι μαγκες δεν υπάρχουν πιά...τους πατησαν τα τραίνα.Εχουν μείνει οι τσιχλίμαγκες, οι κουρουδόμαγκες και οι τζάμπα μαγκες.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τα πάντα έχει εδώ εκτός από μάγκες. Κάποτε ήταν μάγκες οι ΕΛΛΗΝΕΣ όταν σεχδίαζαν και έφτιαχναν "πυρηνικά" όπλα όπως οι τριήρεις. Τώρα ούτε για φτύσιμο δεμ είμαστε. Το ρεντίκολο της υφηλίου... Αναρωτιόμαστε γιατί δεν γίνονται επενδύσεις και επικαλούμαστε πολλούς και σωστούς λόγους. Δεν λέμε όμως τον έναν τον πολύ ουσιαστικό. Ότι είμαστε κράτος περιορισμένης κυριαρχίας και αυτό είναι γνωστό παγκοσμίως. Αν λοιπόν δεν διασαφηνιστεί το καθεστώς μας, δηλαδή αν είμαστε ανεξάρτητο κράτος ή Τουρκική Νομαρχία δεν πρόκειται να δούμε επένδυση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.