27/6/10

«Για όλα φταίει η βροχή...»

ΟΤΑΝ «ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΟΙ ΟΥΡΑΝΟΙ» Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ «ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ» ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ... ΣΦΥΡΙΖΕΙ ΑΔΙΑΦΟΡΑ!
Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ
«Για όλα φταίει η βροχή», είναι ο τίτλος ενός διηγήματος του μακαρίτη Αζίζ Νεσίν. Περιγράφει τις κωμικοτραγικές καταστάσεις που αντιμετώπιζε πριν από πολλά χρόνια ο κάτοικος της Κωνσταντινούπολης όποτε έβρεχε.

Επί τρεις ημέρες την εβδομάδα που πέρασε, η Πόλη των 15 εκατομμυρίων κατοίκων έζησε πάλι παρόμοιες στιγμές. Τα μπουρίνια εναλλάσσονταν με καταρρακτώδεις βροχές. Εριχνε... τραπέζια. Πλημμύρισαν δρόμοι, σπίτια και ποτάμια. Οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος ήταν συνεχείς. Εγιναν διακοπές στη μετάδοση των τηλεοπτικών προγραμμάτων, εξαιτίας του αδύνατου δορυφορικού σήματος. Και φυσικά η ήδη τραγική κατάσταση με την κίνηση στους δρόμους, έγινε ακόμη χειρότερη εξαιτίας της βροχής.

Χωρίς τηλέφωνο - ηλεκτρικό
Πριν από τριάντα χρόνια ο κάτοικος της Πόλης που σήκωνε το τηλέφωνο για να καλέσει ένα νούμερο, αναγκαζόταν να περιμένει πολλές φορές έως και μισή ώρα για σήμα. Οταν έβρεχε, αυτό γινόταν και μία ώρα. Δεν είναι υπερβολή, το έχω πάθει και όχι μία φορά. Τώρα πια δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Η καθημερινή ζωή, όμως, με όλα τα υπόλοιπα επηρεάζεται αισθητά από τις βροχές.

Οταν το 1994 ο σημερινός πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν εκλεγόταν δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, έπαιρνε τη δημοτική αρχή από τους σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι είχαν φθαρεί πολύ, λόγω οικονομικών σκανδάλων στο δήμο. Η κατάχρηση 200 χιλιάδων δολαρίων από τον επικεφαλής ύδρευσης του δήμου είχε προκαλέσει μεγάλο θόρυβο.

Πλημμύρισαν τα έργα...
Ενα από τα βασικά συνθήματα του επιτελείου του Ερντογάν κατά τις δημοτικές εκλογές του 1994 ήταν το «θα πάψει να παραλύει η Πόλη κάθε φορά που βρέχει». Είναι η αλήθεια ότι όλα αυτά τα χρόνια οι αρχές και η δημοτική αρχή, που από το 1994 ελέγχεται από το πολιτικό Ισλάμ, έχουν κάνει πολλά έργα. Πριν από λίγες μέρες εγκαινιάστηκε και η δεύτερη σήραγγα εντός της Πόλης. Η πρώτη είχε ανοίξει πριν από μήνες. Σημαντικό έργο είναι και τα λεωφορεία με τη διπλή φυσούνα και φυσικά το μετρό της Πόλης. Μόνο που πολλοί από τους σταθμούς των λεωφορείων με τις φυσούνες, πλημμύρισαν με τις βροχές.

Μπορεί καταιγίδες και φυσικές καταστροφές να μην εμποδίζονται, αλλά εξακολουθούν να συμβαίνουν καταστάσεις όπου «για όλα φταίει η βροχή». Το θέμα, όμως, δεν είναι αν μπορεί ή όχι να χρεωθεί στη δημοτική αρχή ή στην κυβέρνηση η κατάσταση αυτή. Το θέμα είναι ότι στην Τουρκία έχει αλλάξει ακόμη και η σχέση της δημοτικής αρχής με τους πολίτες. Εχουν αλλάξει οι προσδοκίες των δεύτερων από την πρώτη. «Υπηρεσίες», όπως τα βοηθήματα προς τους, ουκ ολίγους, άπορους, η διευκόλυνση της θρησκευτικής λατρείας και άλλα παρόμοια είναι οι προσδοκίες του σύγχρονου κατοίκου της Πόλης από τη δημοτική του αρχή. Μια σχέση αρκετά πολιτική και μάλιστα ιδεολογική, στη βάση, φυσικά, της θρησκευτικότητας.

Οσο για τις φυσικές καταστροφές, αυτές μάλλον τείνουν να εκλαμβάνονται ως «μοιραίο».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

3 σχόλια:

  1. Δοξα τω Θεω, στην Ελλαδα δεν εχουμε πεσει ακομα σε τετοιο σημειο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 3:01, πλάκα κάνεις, έτσι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η βεντέτα της δήθεν “υπερθέρμανσης” (του τσιμέντου μόνο), ο ΑΠΛΗΣΤΟΣ οικοφασίστας ΓΕΝΟΚΤΟΝΟΣ Γκορ προσπαθεί να σώσει ό,τι έκλεψε, ενόψει ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ από αγωγές σε βάρος του: Al and Tipper Gore made moves to protect their multimillion dollar assets following investigations he sexually assaulted a lady.
    The former vice president and his now-estranged wife transferred nine of their Carthage, Tennessee properties from their names into a Limited Liability Company just months after the victim made the accusations, the New York Post is reporting. http://www.nypost.com/p/news/national/tipper_al_cover_big_assets_Dhe0Wi2jbjSxS7N7QOzgDN

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.