2/6/10

Το βατερλώ της στρατηγικής του Νταβούτογλου

Δαμιανού Βασιλειάδη
Η αιματηρή επίθεση του Ισραήλ στην ειρηνευτική αποστολή βοήθειας προς τον χειμαζόμενο παλαιστινιακό λαό και μάλιστα σε διεθνή ύδατα ασφαλώς και δεν ήταν τυχαία.

Εντάσσεται σε μια κατά μέτωπο αντιπαράθεση γεωστρατηγικών σχεδιασμών της Τουρκίας με βάση τη στρατηγική Νταβούτογλου, για τον προσεταιρισμό των μουσουλμανικών λαών της περιοχής.Αυτή η στρατηγική Νταβούτογλου μπορεί να έχει δυνατότητα επιτυχίας, εφόσον η Τουρκία προβάλει με έμφαση την αντίθεσή της στην πολιτική του Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστινίους. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική.

Η σύγκρουση Τουρκίας – Ισραήλ, με αφορμή αυτό το τραγικό περιστατικό στα διεθνή ύδατα, αναδεικνύει και τα όρια της τουρκικής διπλωματίας.

Ενώ με τους ΄Ελληνες υποτελείς και ραγιά δες του Νέο – Οθωμανισμού η πολιτική Νταβούτογλου στέφθηκε με πλήρη επιτυχία, με τους ισραηλινούς τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά.Οι Ισραηλινοί με την προβοκατόρικη τους αυτή ενέργεια, που ήταν σχεδιασμένη και συνειδητή, θέλουν να δείξουν στην Τουρκία ποιοι είναι οι κυρίαρχοι (οι πραγματικοί αφέντες) στην περιοχή.

Η πεποίθησή μου μάλιστα είναι ότι την προκάλεσαν περίτεχνα, όπως είχε γίνει και με τον Σαντάμ Χουσείν και το Κουβέιτ, πριν από τον πόλεμο του κόλπου, όπου οι Αμερικανοί ενεθάρρυναν τον δικτάτορα να επέμβει, για να έχουν δικαιολογία να τον συντρίψουν.Τι σημασία έχει μπροστά στην στρατηγική σκοπιμότητα, αν αδικοχαθούν και μερικές δεκάδες, εκατοντάδες και εκατομμύρια άνθρωποι;

Το Ισραήλ ακολουθεί ανέκαθεν την πολιτική: «οφθαλμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος». ΄Εχει μάλιστα τη δύναμη να την επιβάλει. Το Ισραήλ θέλησε να προβάλει διεθνώς, αλλά και στην Τουρκία ειδικότερα, τη δική του πολιτική ισχύος.Στόχος της ενέργειάς του είναι να συσπειρώσει ολόκληρο το εβραϊκό λόμπυ τόσο στην Αμερική, που κρατούσε απέναντι στην Τουρκία αμφίρροπη στάση, όσο και παγκόσμια.

Επιπλέον δεν πρέπει να λησμονούμε ότι το Ισραήλ έχει άριστα εκπαιδευμένο στρατό, αλλά και καλά εκπαιδευμένο εφεδρικό στρατό που ο αριθμός του μπορεί να φτάσει και τα τρία εκατομμύρια, δηλαδή τον μισό του σημερινού του πληθυσμού και μια εμπειροπόλεμη και αποτελεσματική πολεμική αεροπορία που είναι σε θέση να τα βάλει με οποιαδήποτε περιφερειακή δύναμη και φυσικά και με την Τουρκία. Επιπλέον διαθέτει και ατομικές βόμβες που ασφαλώς και δεν θα δίσταζε να χρησιμοποιήσει, αν διακινδύνευε η επιβίωσή του. Το αίσθημα της αυτοσυντήρησης μπορεί να την οδηγήσει σε απονενοημένες πράξεις. Αλλά αυτά δεν μας δίδαξε ο Θουκυδίδης;

Το Ισραήλ δηλαδή δεν είναι η ψοφοδεής Ελλάδα, αλλά έχει αυτοπεποίθηση στις δυνάμεις του και ακλόνητο πατριωτικό φρόνημα. Ο πολίτης φροντίζει το κράτος και το κράτος τον πολίτη, με τρόπο παραδειγματικό.Με αυτή την έννοια θέλει με την σκόπιμη αυτή ενέργεια, να δείξει τόσο στους Τούρκους, όσο και στη διεθνή κοινότητα, ποιος έχει το πάνω χέρι στην περιοχή.

Με αυτή την έννοια επίσης θέλει να συνετίσει την Τουρκία, να σταματήσει την πολιτική της κατά του Ισραήλ, γιατί το τελευταίο πέρα από την στρατιωτική του υπεροχή απέναντι στην Τουρκία έχει και τη δυνατότητα να της δημιουργήσει και άλλα προβλήματα όπως π.χ. η αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας από την αμερικανική γερουσία και η δημιουργία πολιτικής αυτονόμησης του Βόρειου Κουρδιστάν, ενώ στο Νότιο Κουρδιστάν είναι οι κύριοι εκπαιδευτές του κουρδικού στρατού και διαθέτουν επίλεκτες δυνάμεις των μυστικών υπηρεσιών.

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι την αποστολή προκάλεσε το εβραϊκό λόμπυ, για να δώσει ένα αποφασιστικό μάθημα στην Τουρκία και σ’ όσους στηρίζουν την πολιτική της.

Η Τουρκία υπερεκτίμησε τις δυνάμεις της και η αλαζονεία και η υπεροψία της την οδήγησε να παραβλέψει τον παράγοντα Ισραήλ.Πέρα από την σαφή καταδίκη αυτής της απάνθρωπης ενέργειας, πρέπει να τονιστεί ότι είναι καταδικαστέες οποιεσδήποτε ενέργειες που καταπατούν με τον πιο βάναυσο τρόπο το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες.

Η Τουρκία δεν είναι παντοδύναμη, όπως θέλουν να την παρουσιάσουν τα Μέσα Μαζικού Εκμαυλισμού των διαπλεκομένων (κατά τα άλλα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης). Ο μουσουλμανικός κόσμος είναι αθεράπευτα διασπασμένος. Οι πρίγκιπες, εμίρηδες και βασιλειάδες των αραβικών χωρών επιζητούν την αμερικάνικη ομπρέλα προστασίας (και έμμεσα την ισραηλινή, όσο παράξενο κι’ αν φαίνεται αυτό). Από την άλλη οι Σιίτες του Ιράν δεν είναι διατεθειμένοι να παραχωρήσουν στην Τουρκία την ηγεμονία των ομοθρήσκων τους στους ισλαμιστές της Άγκυρας, παρά τα φαινόμενα, που όμως απατούν. Ούτε οι τουρκογενείς χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία είναι πρόθυμες να τα χαλάσουν με τη γείτονα για χάρη της Τουρκίας.

Η περίφημη στρατηγική Νταβούτογλου στη διένεξή του με το Ισραήλ, έφθασε τα όριά της.
Εκεί δεν μπορεί να παίξει τα παιχνίδια του ο Νταβότογλου, γιατί οι Ισραηλινοί δεν είναι Νέο – Οθωμανοί ραγιάδες.Η Τουρκία είναι ευάλωτη και αποτελεί έναν γίγαντα με πήλινα πόδια. Αυτό το ξέρουν οι Ισραηλινοί, όχι δυστυχώς οι ΄Ελληνες.
http://damonpontos.gr/?p=1517#more-1517

20 σχόλια:

  1. το γεγονός είναι ότι το Ισραήλ είναι ένα κρατος που σέβεται τον ΕΥΑΤΟ ΤΟΥ έχει κόκκινες γραμμες και όρια που δεν αφήνει να τα αμφισβητήσει κανείς και κυρίως δεν το νοιάζει τι λένε οι άλλοι για αυτόν.
    Εμείς νομίζουμε με τους υποτελείς πολιτικούς και με ένα σύστημα που δεν αφήνει πατριώτες πολιτικούς να αναδυχθούν ότι με το σκύψιμο της μέσης στον Μογγόλο με τα γυάλινα πόδια θα τους εξευμενίσουμε...ΤΡΙΧΕΣ κύριοι...
    τη μόνη γλ΄λωσσα που καταλαβαίνουν οι ορδές και οι μκπουνταλάδες απο την Ασία ειναι της δύναμης και αυτή δεν μεταφράζεται σε πολεμο.Απλά δείχνεις στον αντίπαλο ότι έχεις όρια, συμφέροντα και ότι όταν αυτά θιγονται δεν θα διστάσεις να πας πιο μακρια τη βαλίτσα./
    Επειμενω να το φωνάζω ότι για πολλους που μας κυβερνάνε σήμερα αν ζούσαν την εποχη του κολοκοτρώνη θα τον είχαν βαφτίσει τρομοκράτη,μπορει και να τον έπνιγαν στο Δουναβη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το βατερλω της δικιας μας πολιτικης να δω ποτε και πως θα ερθει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ασ μην ήταν ο Uncle Sam να σπρωχνει απο πισω και τοτε να βλεπαμε ποσα ψαρια πιανοπυν οι Οβριοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εάν όντως είναι τα πράγματα έτσι ,μαύρο φίδι που μας έφαγε. Το ηθικό της Τουρκίας έχει καταρακωθεί με αποτέλεσμα να ψάξει έναν τρόπο να εξισοροπήσει τα πράγματα. Κι ενώ η κυβέρνηση πιεζόμενη απο το στρατό και πολίτες θα ψάχνει τρόπο να εκλεγεί και την επόμενη περίοδο μία νυχτερινή απόβαση στη Χίο παύει να είναι υποθετικό σενάριο και απο άσκηση γίνεται πραγματικότητα.
    Ειμαστε άραγε σε θέση να υπερασπιστούμε τα εδάφη μας?

    ευχαριστω για την φιλοξενία..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. [.Η προσωπική μου άποψη είναι ότι την αποστολή προκάλεσε το εβραϊκό λόμπυ, για να δώσει ένα αποφασιστικό μάθημα στην Τουρκία και σ’ όσους στηρίζουν την πολιτική της.]

    μάλλον το Λομπι την πάτησε .. γιατι σα πρωτο αποτέλεσμα είναι η αποσταθεροποίηση του φίλου Μουμπάρακ και ο εξαναγκασμός του να ανοίξει τα σύνορα για την Λωρίδα της Γάζας..
    ---------------
    Μερικοί μπερδεύουν τις επιθυμίες τους με την πραγματικότητα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΠΑΛΙ ΕΜΕΙΣ ΠΑΛΙ ΘΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΝΥΦΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΥΘΕΝΑ (ΟΠΩΣ ΣΤΟ Α' ΚΑΙ Β ΠΠ)............ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΟΥ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΒΗΜΑΤΑ ΠΡΟΟΔΟΥ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. DESTE TOYS IKAROYS MAS
    http://www.youtube.com/watch?v=SdzrHpOiTeE

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η ηττοπάθεια είναι αρρώστια που θεραπεύετε!

    Για μερικούς που τόσο πολλοί φοβούνται τα Μογγολάκια και για κάποιους πολιτικούς της χώρας!
    Θεόφιλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. πολυ πιθανον να δημιουργησε το εβραικο λομπυ την αποστολη.
    το θεμα ειναι οτι οι τουρκοι δειχνουν τον επαρχιωτισμο και την αμαθεια τους με τετοιου ειδους θεατρινισμους.
    προβλεπω κατρακυλα της νταβουτογλειας τουρκιας και σημαντικα εθνικα οφελη για εμας μεσα απο τις σπασμωδικες κινησεις που θα επακολουθησουν τα επομενα 2-3 χρονια ωστε να αυτοαποδειχτουν οι νεο-θεοτρελοι της αγκυρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οπότε είτε η Τουρκία έστεισε παγίδα στο Ισραήλ ώστε να επιτεθεί στους πολίτες της και να συσπειρώσει τους μουσουλμάνους γύρω της εναντίον του Ισραήλ είτε το Ισραήλ έστεισε την παγίδα στην Τουρκία ώστε να της σπάσει τον τσαμπουκά και να της δείξει ποιος είναι το αφεντικό στην περιοχή.
    Βασικά μακάρι να αλληλοφαγωθούν. Με ένα σμπάρο δυο τριγώνια για εμάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. πιστευω οτι τα επομενα 2-3 χρονια προκειται να βιωσουμε ασυληπτες αλλαγες στον παγκοσμιο χαρτη.
    επισεις πιστευω οτι θα ειμαστε απο τους πολυ ωφελημενους.
    οι αντιπαθουντες το ισραηλ και τους εβραιους θα απογοητευθουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ 12:01 μ.μ.

    Αμ εδώ σε θέλω κάβουρα... Μπορούμε εμείς οι Ρωμιοί να βάλουμε τον μπάρμπα Σαμ να σπρώχνει για μάς; Όχι; Γιατί; Αν είναι οι "Οβριοί" πιο μάγκες, με γεια τους και χαρά τους. Εγώ δεν θα τους κατηγορήσω γι αυτό.

    Όμως, στο ότι έχουν "καρύδια" (πολέμος 6 ημερών, Έντεμπε και πάααρα πολλά άλλα) οφείλεται ότι έχουν τον μπάρμπα Σαμ από πίσω και σπρώχνει. Κατάλαβες; Εμάς, τους κιοτήδες, τι να μάς κάνουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ανεκδοτο

    Ο Νταβούτογλου μπαίνει σ’ ένα μπαρ.

    Καθώς πίνει το ποτό του, βλέπει έναν Εβραίο στην άλλη άκρη του μπαρ να τον κοιτάζει.

    Σηκώνεται ,σαν γνήσιος τούρκος νταής και καλά που δεν γουστάρει να τον κοζάρουν, και πηγαίνοντας προς το μέρος του, λέει στον Εβραίο :

    -"τρέχει τίποτα ρε μ@λάκα;".

    Σηκώνεται κι ο άλλος και του σκάει μια μπουνιά που τον γυρνάει τρεις σβούρες και του σκορπίζει τα δόντια σ'όλο μπαρ.

    Σκυμμένος ο τυπάκος ψάχνοντας να βρει τα δόντια του γυρνάει και του λέει:

    -"καλά ε, έτσι και λείπει κανένα τη γ@μησες!"

    έτσι μου φαίνονται τα γεγονότα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανεξάρτητα με το ποιος εστησε τι, ειναι φανερό οτι η Τουρκία βγήκε κερδισμένη, ολα τα άλλα ειναι ευσεβεις πόθοι.
    Το Ισραήλ δε χρειαζοταν να αποδείξει κατι στην Τουρκία, αυτοι οι δυό αλληλογνωρίζονται πολυ καλά, να μην ξεχνάμε οτι κορυφαιοι κεμαλιστες ειναι ντομνε (ουσιαστικα δηλαδη εβραιοι), τωρα με τον Ερντογαν εχουν αλλάξει οι μεταξυ τους σχέσεις.
    οσο για την πολεμικη μηχανη του Ισραήλ ασφαλως ειναι πολυ αξιόλογη, αλλα πολλά πραγματα ειναι μυθοι. Με τη Χεσμπολαχ στο Λιβανο απέτυχε στους στόχους που είχε, και γενικά βλεπουμε αντιπαραθεσεις καλασνικοφ με ελικόπτερα και τανκ.
    Αν υπαρξει αλλου ειδους αντιπαραθεση και δεν εμπλακουν οι Αμερικανοι για να δουμε τι θα δουμε...
    Οσο για τα πυρηνικα που κατεχει και δε θα διδτασει να τα χρησιμοποιήσει, εξαρταται σε ποιους δε θα διστασει να τα χρησιμοποιήσει.
    Υπαρχουν και ισλαμικα κρατη με πυρηνικα, λεγεμε Πακισταν.
    Αν το Ισραηλ δεν αλλαξει στρατηγικη και συνεχισει την ιδια πορεια τα ψωμια του ειναι μετρημενα, θα εχει την τυχη της Νοτιας Αφρικής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Το Ισραήλ δηλαδή δεν είναι η ψοφοδεής Ελλάδα, αλλά έχει αυτοπεποίθηση στις δυνάμεις του και ακλόνητο πατριωτικό φρόνημα. Ο πολίτης φροντίζει το κράτος και το κράτος τον πολίτη, με τρόπο παραδειγματικό.

    Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/06/blog-post_9261.html#ixzz0pj20giZR


    Ax na miazame ke emeis ligo tous Israelinous!!!
    Pote tha valoume mialo;
    Giati eimaste etsi opos eimaste;
    Giati afto to chali;
    Giati...;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Το Ισραήλ έχει σοβαρό πρόβλημα που δεν το αποδέχεται το να μένεις στο Ισραήλ σημαίνει ότι είσαι κάτω από συνεχή ψυχολογική πίεση φοβούνται και τι σκιά τους αυτό κάποια στιγμή θα φέρει το λαό του στα πρόθυρα κατάρρευσης έχουν παρατηρηθεί δήγματα αντίδρασης στο σύστημα που ακόλουθη και δεκαετίες που σιγά σιγά θα δυναμώσει και κάποια στιγμή θα επαναστατήσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ceasar coprus lagnus tagipius ertoganus augastus
    axaxaxa

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Το άρθρο ξεκινάει από απατηλά δόγματα:
    Στο Ισραήλ το κράτος φροντίζει τον πολίτη καιο πολίτης το κράτος...
    Δεν θα γελάσω..θα καγχάσω...
    Παχυλή αμάθεια...
    Το λόμπυ των Αμερικανοεβραίων κλπ...
    Παχυλή αμάθεια +καλπάζουσα φαντασία..

    Τα ερωτήματα που οδηγούν στην προσέγγιση (και μόνο προσέγγιση) της αλήθειας είναι:
    Από ποιόν οργανώθηκε;
    Γιατί αντέδρασαν βίαια οι Τούρκοι;
    Ποιός ωφελήθηκε;

    Οι απαντήσεις κατά την γνώμη μου είναι:
    ΜΙΤ+ακραίοι ισλαμιστές πρόθυμοι εν ανάγκη να πεθάνουν
    Η βίαιη αντίδραση είχε σκοπό να προκληθούν θύματα
    Ο Ερντογάν έτσι κερδίζει διότι μπορεί να επιβάλλει το πάγωμα ΟΛΩΝ των τουρκοϊσραηλινών δοσοληψιών και να καταστείλει οποιαδήποτε συνομωσία εναντίων του από το τραυματισμένο κεμαλικό καθεστώς.
    Πλέον κάθε σχέση με το Ισραήλ είναι ύποπτη για συνομωσία.
    Η Τουρκία εμφανίζεται υπερασπιστής του διεθνούς δικαίου,
    περνάει απαρατήρητη/δεδομένη η εκκίνηση των πλοίων από την Αμμόχωστο και αναστέλλει την Ελληνοϊσραηλινή προσέγγιση.

    Επί πλέον ενισχύει τις προσδοκίες του ισλαμικού κόσμου προς την Τουρκία, ως μόνης δύναμης κόντρα στην Δύση ΑΛΛΑ χωρίς τις ακρότητες του Ιράν κλπ.

    Η σύγκρουση Τουρκίας Ισραήλ έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια και σχετίζεται με το δημοσίευμα του NewYorker που απεκάλυπτε την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό Κούρδων για επιχειρήσεις τύπου ειδικών δυνάμεων από το Ισραήλ με σκοπό τις δολιοφθορές σε Συρία και Ιράν και παρά τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ.
    Όμως είναι φανερό από την αναζωπύρωση του ανταρτοπολέμου στο Κουρδιστάν και την παύση των τουρκικών καταδρομών στο Ιρακινό Κουρδιστάν ότι οι Κούρδοι έβαλαν με την νέα εκπαίδευση και εξοπλισμό πλέον, στο στόχαστρό τους και την Τουρκία, ενώ οι Τουρκικές ΕΔ πρέπει να βρήκαν απροσδόκητη αντίσταση σε ένταση και ποιότητα.
    Άρα οι αιτίες είναι φανερές:
    Ή σταματάτε με τους Κούρδους τα πάρε δώσε ή θα τα χαλάσουμε
    και το Ισραήλ απαντά με τον γνωστό του τρόπο...
    Μόνο που η κατρακύλα του Ισραήλ είναι πια δύσκολο να συγκρατηθεί.
    Προχωρούν από σφάλμα σε σφάλμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Εάν η Τουρκία έστησε την προβοκάτσια το έκανε όχι για να αναμετρηθεί με τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ, αλλά για να κερδίσει ηγετική θέση στον ισλαμικό κόσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.