10/6/10

Αναγνώριση των Βλάχων στην Αλβανία ως Ρουμάνους ζήτησε ο πρόεδρος της Ρουμανίας

Την αναγνώριση των Βλάχων της Αλβανίας ως ρουμάνικη εθνική μειονότητα ζήτησε χθες ο πρόεδρος της Ρουμανίας κατά την διάρκεια επίσημης επίσκεψης στα Τίρανα. Ο Ρουμάνος πρόεδρος, Τραϊάν Μπασέσκου, κατά την συνάντησή του με τον Αλβανό ομόλογό του, Μπαμίρ Τόπι, υποστήριξε ότι οι Βλάχοι θα πρέπει να απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα που απολαμβάνει η "αντίστοιχη" αλβανική μειονότητα στην Ρουμανία.

Ο Τόπι από την πλευρά του επικαλέστηκε τις καταγραφές του συμβουλίου της Ευρώπης που αναγνωρίζουν τους βλάχους ως ανεξάρτητη εθνο-γλωσσική κοινότητα.
Ο Μπασέσκου, επανέλαβε την αμετάβλητη στάση της χώρας του για μη αναγνώριση του Κοσόβου.
Κατά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Μπασέσκου στα Τίρανα, υπογράφηκε «μνημόνιο κατανόησης στους τομείς των επικοινωνιών και της τεχνολογίας της πληροφορικής» καθώς και «πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ λιμένων».

142 σχόλια:

  1. Είναι όλοι βαθειά νυχτωμένοι και ανιστόρητοι.

    Βαθειά, και το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούμε να συννενοηθούμε πια, αν δεν χρησιμοποιούμε την ψευδεπίγραφη λέξη "Βυζάντιο", που μας ήρθε από την Δύση ως ταφόπλακα, τον 16ο αιώνα.

    Η Βλάχοι των παραδουνάβιων περιοχών ένιωθαν Ρωμαίοι, τμήμα αναπόσπαστο της Ρωμαιοσύνης. Στην απλή καθομιλουμένη νιώθανε Ρωμιοί, όπως λέμε, τμήμα της Ρωμιοσύνης. Ας μην ξεχνάμε ότι η Θεσσαλία μας ονομαζόταν Μεγάλη Βλαχία.

    Το όνομα που δώσανε στο Κράτος τους το 1894, όταν ελευθερωθήκανε από τους Οθωμανούς, ήταν Romania, δηλαδή Ρωμανία.

    Εμείς, ακόμα και τώρα δεν έχω καταλάβει γιατί, ονομάσαμε τους Βλάχους "Ρουμάνους". Ίσως από το Ρουμ, το τουρκικό, που σημαίνει "Ρωμαίος". Μάλλον αυτό οφείλεται στο ότι δεχθήκαμε για τον εαυτό μας τον προσδιορισμό Γραικός, εξευτελιστικός προσδιορισμός που μας τον κόλλησε μια για πάντα ο Φράγκος κατακτητής, ο Καρλομάγνος, το 794 μ.Χ.

    Οι πηγές φωνάζουν...είμαστε Ρωμαίοι...και να 'ναι καλά οι Τούρκοι, που ακόμα και τώρα κρατούν τον προσδιορισμό Ρουμ για τον Πατριάρχη μας...να φαίνεται η αλήθεια!

    Όλες αυτές οι παρεξηγήσεις με τους Βλάχους, του Αρβανίτες (Αλβανίτες στην Μεσαιωνική ελληνική) δεν θα υπήρχανε, αν γνωρίζαμε ποιοί ήμαστε και είμαστε πραγματικά.

    Το πρόβλημα είναι ότι η δημιουργία του Έθνους-Κράτους, ανάγκη της δύσης, του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού, για να ξεφύγει από τα πλοκάμια του Φραγκικού παπισμού, δημιούργησε νέες ταυτότητες, εκ του μηδενός.

    Διαβάστε κείμενα από τα πρωτοχριστιανικά χρόνια, μέχρι τον 15ο αιώνα...ο πρώτος που επαναφέρει τον προσδιορισμό "Έλλην" είναι ο Γεώργιος ο Γεμιστός και οι μαθητές του: για ποιόν λόγο; Διότι για τους Φράγκους ήμαστε οι "Γραικοί", οι κακόδοξοι Χριστιανοί δηλαδή (γραικορουμ ερρορουμ). Ο Γεμιστός αποτελεί ιστορικό φαινόμενο: αρχαιολάτρης, έβλεπε την αυτοκρατορία να καταρρέει, και με την τεράστια επιρροή του στο Παλάτι έπεισε τον Μανουήλ ΙΙ και τους γιους του Ιωάννη VII και Kωνσταντίνο ΧΙ ότι πρέπει να δημιουργηθεί "εθνικός" στρατός. Πρέπει να πειστεί ο κόσμος ότι έχει καταγωγή κοινή, δηλαδή. Από τότε εκκολάπτονταν αυτά τα πράγματα, που αργότερα έφεραν τόσα πολλά προβλήματα στην Ευρώπη...με τον ρατσισμό, τον φυλετισμό, που ποτέ δεν είχε θέση στην Ρωμιοσύνη!

    Δείτε τα αυτονόητα: ο Κωνσταντίνος ο Μέγας έλεγχε όλη την Τετραρχία. Απλά μετέφερε την Βασιλεύουσα στην Νέα Ρώμη. Πού είναι η "δυτική" Αυτοκρατορία; Η Αυτοκρατορία ήτανε μια και αδιαίρετη...πολύγλωσση, πολυεθνική.

    Και αυτά περί καταγωγής μας απευθείας από αρχαία φύλα, αρκεί να δει κανείς τί σήμαινε "Ελληνιστής", στα χρόνια μετά τον Μεγαλέξανδρο, για να καταλάβει την μεγάλη διαφορά "Έλληνα" και "Ελληνιστή".

    Το να παραδεχόμαστε τους Φράγκους του Καρλομάγνου σαν "δυτική Αυτοκρατορία" είναι μεγάλη κατάντια. Και μεγαλύτερη να δεχόμαστε να λεγόμαστε Γραικοί, για τον περισσότερο κόσμο...

    Αν διαβάσετε κείμενα του 15ου αιώνα που αναφέρονται στην σύνοδο στην Φεράρρα, οι δικοί μας αυτοαποκαλούνται Ρωμαίοι, ενώ τους Φραγκο-λατίνους τους αποκαλούνε "Ιταλούς". Τα ίδια και το 1204...

    Ας σοβαρευτούνε οι πολιτικοί στην Romania: αν δείτε στο youtube οι Ρουμ-άνοι λατρεύουνε τον Θεόδωρο Βασιλικό, τον Θρασύβουλο Στανίτσα, τον Λυκούργο Αγγελόπουλο...αν ακούσετε πώς ψάλλουνε στις εκκλησίες τους, θα ραγίσει η καρδιά σας: ψάλλουνε όπως ακριβώς κι εμείς, με τον Ρωμαίικο τον τρόπο, την Οκτάηχο. Απίστευτη σχολή και ύφος...

    Και αφήνω και για το τέλος: από την μεριά της μητέρας μου όλο μου το σόι είναι Βλάχοι, στην Θεσσαλία. Οι προπαπούδες μου μιλούσανε την λατινική (νεο-λατινική είναι η βλαχική!), δεν μιλούσανε γρι ελληνικό. Ρωμαίοι Χριστιανοί, Ορθόδοξοι. Προλάβανε και τους Τούρκους, στην Θεσσαλία...

    Όταν η Θεσσαλία συμπεριλήφθηκε στα σύνορα του Κράτους μας τους ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΝ να ομιλούν την βλαχική...τους έσπαγαν στο ξύλο, αν την μιλούσανε δημόσια...

    Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της βίαιης αποκοπής μας από την Ρωμαιοσύνη, από την γνήσια ταυτότητά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ας αυτονομηθούμε όλι, κάθε χωρίο και κάθε δήμος να γίνει ένα κρατίδιο, και μετά το κάθε οικόπεδο και κάθε οικγένεια να βγάλει και ξεχωριστή σημαία. Η υπόθεση είναι να μάθουμε να ζούμε όλοι μαζί. Αν αυτό δεν το κάνουμε, θα έρθει η δύναμη του Ισλάμ και θα μας ενώσει όλους με το έτσι θέλω. Βέβαια, και αυτοί ακόμα πολέμους έχουν μεταξύ του. Ζούμε στην εποχή που ο άνθρωπος ακόμα δεν έχει βγει από το στάδιο του πιθήκου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάλι ζητούν οι Ρουμάνοι την αναγνώριση των Ελληνοβλάχων ... ως Ρουμάνων, καθώς και οι Ιταλοί ως δήθεν απογόνων των Ρωμαϊκών λεγεώνων!

    Υποτίθεται ότι η αρχαία Ρώμη η οποία άμοιβε τους απόμαχους με ένα τιμάριο, τους είχε δώσει ....... γη στα βραχώδη όρη της κεντρικής Ελλάδος, άν τούτο είναι δυνατόν!

    Τόσον ο ιστορικός Άμαντος, όσον και ο Διεθνούς Κύρους, σπουδαίος αρχαιολόγος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ακαδημαϊκός Αντώνιος Δημ. Κεραμόπουλλος, όσον και άλλοι αξιόλογοι σύγχρονοι ιστορικοί επιστήμονες έχουν παρουσιάσει σπουδαίες αποδείξεις οι οποίες ... κυριολεκτικά .... κονιορτοποιούν ... τους Ρουμάνικους και τους Ιταλικούς ισχυρισμούς.

    Το πείσμα όμως παραμένει πείσμα, αν και οι 100.000 Ελληνόβλαχοι των Σκοπίων, δεν θέλουν να ακούσουν ότι είναι Σλαύοι αλλά ομνύουν στο όνομα της Ελλάδος!


    Ευμένης ο Καρδιανός

    Υ.Γ. Παιδιά των Ελλήνων του Βορρά και της Θράκης μας, γιατί ψηφίζετε την Διαμαντοπούλου και όλους αυτούς που θέλουν να ξαναφτιάξουν την μικρή και άσημη Ελλάδα της Μελούνας και να σας πουλήσουν σε Σλαύους και Τούρκους;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΣΥΝΕΡΘΕΤΕ ΛΙΓΑΚΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΔΟΥΚΕΙΑ ΤΟΥ ΟΠΩΣ ΞΕΡΕΙ Κ ΜΠΟΡΕΙ >>>>>......ΑΣΧΕΤΑ ΤΗ ΛΕΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ Κ ΠΩΣ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ >>> Κ ΠΩΣ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΡΑΖΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ>>>>>> ..... ΕΣΕΙΣ Κ ΟΙ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΠΑΓΑΛΟGIORGOΚΩΣΤΑΣΙΜΙΤΟΜΗΤΣΟΤΑΚΟΚΑΡΑΤΖΑΦΥΡ..ΔΡΟΥΖΟΙ.... τι .......κανουνοκανετε....?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. AMA YPHRXAN 100.000 ELLHNES STA SKOPIA GIATI DEN ANTISTEKONTE? TI LETE OTI THELETE LETE EDW MESA...KYRIE SABBA STHN ELLADA AKOMA DEN SOBAREPSAN? ARHS APO GERMANIA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. μηπως κάποιος πρέπει να ευχαριστήσει τον Στρατηγό Γρυλλάκη που έκλεισε το ''Κουτσοβλαχικό''???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί 23 επιχειρηματιών για το σκάνδαλο Siemens ζητεί ο Σ.Βαλυράκης
    09-06-2010 20:27:52
    Με επιστολή του προς τον κ. Γιώργο Προβόπουλο, διοικητή της Τραπέζης Ελλάδος, τον ειδικό γραμματέα του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, τον πρόεδρο της Επιτροπής Καταπολέμησης της Διακίνησης Μαύρου Χρήματος, αλλά και τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο κ. Σήφης Βαλυράκης, πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση «SIΕMENS», ζητά να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί 23 επιχειρηματιών μεταξύ των οπoίων και του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, του Γιώργου Κορωνιά κλπ! Ο Σ.Βαλυράκης υπονοεί πως άτομα που καταγράφονται σε αυτόν τον κατάλογο, ενδεχομένως να λειτουργούσαν ως παρένθετα πρόσωπα, που διακινούσαν μαύρο πολιτικό χρήμα για λογαριασμό πολιτικών προσώπων ή κομμάτων ή κρατικών λειτουργών από τα μαύρα ταμεία της «SIEMENS».


    Οι επιχειρηματίες αυτοί είναι οι εξής:

    1) Νικόλαος Δεβλέτογλου, χρηματιστής

    2) Αθανάσιος Ράμμος, χρηματιστής

    3) Γεώργιος Κορωνιάς, επιχειρηματίας

    4) Λαυρέντιος Λαυρεντιάδης, επιχειρηματίας

    5) Δαμκαλίδης Δημήτριος

    6) Δαμκαλίδης Γιάννης

    7) Κορμάς Κωνσταντίνος

    8) Νικολιδάκης Μάριος

    9) Μαρκόπουλος Χρήστος

    10) Περίσσιος Αντώνιος

    11) Καντάς Αντώνιος

    12) «Balisea»

    13) Κουκουλομάτης Παναγιώτης

    14) KPMG

    15) Prince Pacific Limited

    16) KIENEST H. Γερμανός πολίτης που ζει στην Ελλάδα

    17) Μάριος Κάτσικας, επιχειρηματίας

    18) Βασίλειος Τυρογαλάς

    19) Σάββας Γιαννακάκης, χρηματιστής

    20) Εμμανουήλ Παπαδογιαννάκης

    21) Γρηγόριος Κυριτσάκας, πρόεδρος χρηματιστηριακής

    22) Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, μέλος του ΔΣ της τράπεζας «Societe Generale»

    23) Σκουταροπούλου (αγνώστων λοιπών στοιχείων) σύζυγος του Ιωάννη Παναγιωτόπουλου

    Στην επιστολή του, ο κ. Σήφης Βαλυράκης επισημαίνει πως τα ονόματα από τον 4ο έως και τον 16ο του καταλόγου έχουν αναφερθεί στην κατάθεση του Oswald στον Ελβετό εισαγγελέα, ενώ από τον 1ο της λίστας έως και τον 17ο υπάρχουν υποψίες, ενδείξεις ή εκτιμήσεις για πιθανή εμπλοκή τους, όχι σε απλή λαθροδιακίνηση χρηματικών ποσών προς τράπεζες του εξωτερικού, αλλά, ορισμένοι εξ αυτών, να λειτουργούσαν ως παραλήπτες ποσών για λογαριασμό τρίτων.

    Στην επιστολή υπογραμμίζεται με έμφαση πως σκοπός της έρευνας είναι να εντοπιστούν και στη συνέχεια να επισημανθούν ύποπτες εκροές προς πολιτικά πρόσωπα ή υπηρεσιακούς παράγοντες και πάντως σε πρόσωπα που δεν έχουν επαγγελματική σχέση με τους παραλήπτες χρημάτων, κυρίως όσον αφορά στους εταιρικούς λογαριασμούς.

    Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η βλαχικη γλωσσα ειναι ρουμανικη και προφανως ασχετα απο τις επιμιξεις ειναι ρουμανικα φυλλα τα οποια ηθελαν μετα το 1940 να ιδρυσουν τη Βλαχια, κρατος, στη θεσσαλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πέντε παραβιάσεις του ΕΕΧ από την THK, μια μόλις ημέρα μετά τον εικονικό πολυβολισμό της "Σαλαμίς"
    09-06-2010 18:30:32
    Σε όλο πρακτικά το Αιγαίο, δραστηριοποιήθηκε σήμερα η τουρκική Αεροπορία μια ημέρα μόλις μετά την επιθετική κίνηση δύο τουρκικών F-4E Terminator να πετάξουν 160 μέτρα πάνω από τη Φρεγάτα «Σαλαμίς» εκτελώντας εικονική προσβολή πολυβολισμού.

    Έτσι ήμερα 2 σχηματισμοί τουρκικών μαχητικών από 12 αεροσκάφη, εκ των οποίων τα 4 έφεραν οπλισμό πραγματοποίησαν 4 παραβάσεις του FIR Αθηνών και 5 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου. Η συνολική δραστηριότητα της τουρκικής Αεροπορίας εξελίχθηκε σε βόρειο, νότιο και κεντρικό Αιγαίο. Εμπλοκές δε σημειώθηκαν. Τα τουρκικά αεροσκάφη απλώς αναγνωρίστηκαν διακριτικά από μαχητικά της ΠΑ βάση πάγιας τακτικής.

    Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ποιός τολμά να μιλήσει για Ελλάδα στην FYROM-ΣΚΟΠΙΑ, Άρη από την Γερμανία,

    Τι καθεστώς νομίζεις πως ισχύει στα Σκόπια, το Ελληνικό.... ;;;;

    Εκεί ο Έλληνας φοβάται την σκιά του, ακόμη και σήμερα. Υπάρχει ακόμη άγρια τρομοκρατία!

    Οι "φίλοι" μας Σέρβοι φρόντισαν μετά το 1912, ώστε οι Ελληνικοί πληθυσμοί του Μοναστηρίου και άλλων ζωηρών κέντρων του Μακεδονικού Αγώνα να ξεπατωθούν!

    Ρώτα εμένα που ταξίδευα τράνσιτ με το Μπάλκαν Εξπρές για την Αυστρία, τι τραβούσα από τους "φίλους" γιουγκοσλαύους!

    Διάολε, εμείς οι Έλληνες όλο φίλους έχουμε!

    Μόλις περνούσε χειμώνα καιρό το βαγόνι από το Spilfeld Strass στο γιουγκοσλαυικό έδαφος, ο Γιουγκοσλαύος υπάλληλος του τραίνου μας έκλεινε το καλοριφέρ και μας πέθαινε στο κρύο! Άγρια πράγματα!!Διάβασε το βιβλίο του Σταύρου Λυγερού "Εν ονόματι της Μακεδονίας" για να πάρεις μια πρόγευση, αν και ο Λυγερός δεν τα λέει όλα! Ο Καργάκος βρίσκω ότι είναι καλλίτερος ως προς τα βαθύτερα γεγονότα!

    Διπλωματούχος Μηχανικός πλέον, με όλα μου τα υπάρχοντα γύριζα πίσω. Ήρθε ο γιουγκοσλαύος ελεγκτής και του έδειξα τα πράγματά μου λεγοντάς του ότι τελείωσα τις σπουδές μου και γυρίζω στην Πατρίδα μου. Ε, το κάθαρμα μου ζήταγε να τα πάω στην σκευοφόρο όπου θα μου τα κλέβανε. Με ανάγκασε να τα βάλω όλα στην μια μεριά, ντάλα μεσημέρι Ιούλιο μήνα. Καψόνι να χαρείς τα μάτια σου Άρη!

    Αν δεν τα γνωρίζεις ρώτα τουλάχιστον να τα μάθεις!

    Νομίζεις ότι επειδή ο κάθε .... κογκολέζος ή αφγανός λαθρομετανάστης έχει το ελεύθερο να τα σπάει και να τα κάνει λίμπα στην Ομόνοια, ότι το ίδιο συμβαίνει και στα Σκόπια;

    Δεν πας εκεί να το δοκιμάσεις λεβεντόπαιδο να δεις τη γλύκα;

    Άντε τράβα στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων και αν τολμάς φώναξε ότι η Θεσσαλoνίκη, το Σόλουν τους, είναι Ελληνική!

    Μιλάς με Μακεδόνα, πάππου προς πάππον, που τους γνωρίζει καλά, και από πάνω από καμιά 30ριά ταξίδια μέσα από την χώρα τους.
    Άσχετα αν και εγώ έδωσα χρήματα για βοήθεια και έφτιαξα πακέτα, κατά την διάρκεια του πολέμου στη Σερβία! Εγώ είμαι Έλληνας δεν είμαι γιουγκοσλαύος!

    Ποιός να αντισταθεί από τους εκεί Έλληνες και ποιός θα τους κάνει πλάτες αν πάνε να τους λιανίσουνε! Δεν έχεις δει στην τηλεόραση τους Έλληνες των Σκοπίων με πόσο φόβο μιλούν;

    Ευμένης ο Καρδιανός

    Υ.Γ. Στο Μόναχο αν κάνεις καμιά εξυπνάδα η Polizei δεν θα σε τουλουμιάσει; Και μην μου πεις άλλα αντί άλλων, γιατί έχω εργαστεί στη Γερμανία και ξαίρω τι πειθαρχία επικρατεί εκεί! Αν νομίζεις αντί να γράφεις με λατινικούς χαρακτήρες, να σου γράψω στα Γερμανικά τις απόψεις μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος είπε...
    >Η βλαχικη γλωσσα ειναι ρουμανικη >και προφανως ασχετα απο τις >επιμιξεις ειναι ρουμανικα φυλλα τα >οποια ηθελαν μετα το 1940 να >ιδρυσουν τη Βλαχια, κρατος, στη >θεσσαλια.


    Κάνεις καλά θαρρώ, ανώνυμε φίλε, γιατί εκθέτει αυτό το σχόλιο εντελώς αδιάβαστο άτομο.

    Ό,τι σου κατεβαίνει από το κεφάλι γράφεις φίλτατε;

    Ρουμανική γλώσσα; Η Βλαχική;

    Ξέρεις τί ονομάζουμε εμείς "Ρουμ-ανία"; Το Κράτος που ίδρυσαν Βλάχοι και Μολδαβοί, το 1894.

    Οι Βλάχοι είναι λατινόφωνες Ρωμαίοι, όπως εμείς ελληνόφωνες.

    Αν δεν γνωρίζεις μερικά πράγματα, τουλάχιστον μπες στον κόπο να κάνεις μια έρευνα, ως ελάχιστη ένδειξη ότι ενδιαφέρεσαι πραγματικά στην επίλυση και όχι στην διεύρυνση προβλημάτων.

    Δεν είναι απαιτητικό να μελετήσεις τις πηγές (διότι μπορεί να μην έχεις πρόσβαση). Μπες ωστόσο στον κόπο να διαβάσεις, έτσι σαν προπαίδεια, εργασίες του καθηγητού π. Ιωάννου Ρωμανίδη:
    http://www.romanity.org

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ 10 Ιουνίου 2010 6:13 μ.μ.

    Ρε συ, το έχεις παραχέσει με το defencenet και αναρτάς άσχετα όπου βρεις. Μα τι διάολο, τον μισθό σου δίνουν; Σεβάσου λίγο τους άλλους και τον χώρο που -κακώς- σε φιλοξενεί.
    Τόσο γαϊδούρι είσαι τέλος πάντων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. σήμερα έμαθα δυο πράγματα:πρώτον ότι στην σημερινή αλβανία υπάρχουν πέραν των ελλήνων από την αρχαιότητα και τουρκόσπορων κατοίκων απομεινάρι της οθωμανικής αυτοκρατορίας και βλάχοι που τους διεκδικεί η ρουμανια,δεύτερον από το σχόλιο του 10 Ιουνίου 2010 5:53 μ.μ.
    Η βλαχικη γλωσσα ειναι ρουμανικη και προφανως ασχετα απο τις επιμιξεις ειναι ρουμανικα φυλλα τα οποια ηθελαν μετα το 1940 να ιδρυσουν τη Βλαχια, κρατος, στη θεσσαλια.
    εγώ ξέρω ότι την λεγόμενη ρουμανία οι ρωμαίοι την διαλύσανε σε τέτοιο σημείο που μεταφέρανε εποίκους από την αυτοκρατορία τους προς αναδόμηση της γεωργικής αυτής περιοχής,ότι η γλώσσα αυτή είναι ουσιαστικά λατινικής καταγωγής λόγο της εποίκισης και της πολιτιστικής δύναμης των λατίνων επί των κατακτηθέντων ντόπιων κατοίκων της περιοχής αυτής που ουσιαστικά ιστορικά στοιχεια δεν έχουμε ούτε και από τους ρωμαίους αυτά για τα αρχαία χρονια. Για τα νεότερα χρονια ξέρω ότι οι ρουμανια είναι ουσιαστικά η μολδοβλαχία με επαναστατικούς πυρήνες ΕΛΛΗΝΩΝ της περιοχής επί τις οθωμανικής αυτοκρατορίας,απομεινάρι τhς ρωμαϊκής αυτοκρατορίας(βυζάντιο)με εθνική ελληνική συνείδηση.τώρα με τον ανώνυμο ο οποιος πρέπει να είναι η κουμμουνιστής τhς κακιάς ώρας ή αλβανός που ανακάλυψε και τα ρουμάνικα φύλα μέγα σημείο ότι ήρθαν στον ελλαδικό χώρο το 1940,είναι να τραβάς τα μαλλιά σου με την ασχετοσύνη του καθενός.stef

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Άρη από την Deutschland (!),

    Σου γράφω συμπληρωματικά ότι ο αριθμός των 100.000 Ελλήνων που διαβιούν στην περιοχή των Σκοπίων, πριν το 1944 γνωστή ως Banovina Vardaska, έχει αναφερθεί επίσημα από την υπουργό Εξωτερικών κ. Βιργινία Τσουδερού!

    Πρόκειται για έναν αριθμό πιστοποιημένο επίσημα από το Ελληνικό ΥΠΕΞ.

    Γιατί δεν αντιστέκονται;

    Σήμερα, στην Ελλάδα μας που είναι, υποτίθεται, εντελώς ελεύθερη βλέπεις κανέναν να διαμαρτύρεται στους δρόμους και να καίει την Αθήνα, για όσα πράττουν οι κκ. Ρεπούση, Δραγώνα, Κουλούρη και οι λοιποί που διαστρέφουν την Ελlηνική ιστορία και διαλύουν την Ελλάδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. kapoios prepei na pei saytous tous mpoumpounes pou ypostirizoun oti pei ka8e ksenos pou 8elei na kanei thn doulia tou oti to 50% ton eyergeton tou ellhnikou kratous isane Blaxoi...opos asteroskopio a8hnon h zapio megaro(BLAXOS BOREIOHPEIROTHS)episis mia mikri leptomeria pou isos den thn gnwrizete oi perisoteroi oi blaxoi sthn alvania dilonoun oloi meloi ths E8NIKHS ELLHNIKHS MIONOTITAS (BOREIOHPEIROTES)os BLAXOS apo kina ta meri kai gw kserw kala TH EIMAI KAI POIOS EIMAI

    ZHTW TO E8NOS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ο Ελλην ειναι Ελλην και οχι Ρωμαιος Ελληνοφων,ατρανταχτη αποδειξη η γλωσσα.Οταν καποιος προτασει το βλαχος ,αρβανιτης αυτο τον καθοριζει,τι τα μπερδευεις με τον Ελληνα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Άντε πάλι οι γνωστές ανοησίες. Η ταυτότητα της ρωμιοσύνης, του Ρωμαίου πολίτη, καταργήθηκε με "βίαιο" τρόπο. Αλλά και η ταυτότητα του Έλληνα δεν καταργήθηκε με βίαιο τρόπο από τους Ρωμαίους ? Γιατί δηλαδή πρέπει να είμαστε Ρωμαίοι-Ρωμιοί, η προηγούμενη της παρούσης, επικρατούσα ονομασία και όχι Έλληνες, η προπροηγούμενη ? Πότε θα καταλάβουμε οτι είμαστε και Έλληνες και Ρωμιοί ? Είμαστε οι ίδιοι άνθρωποι σε γενικές γραμμές και κατά πλειοψηφία , που κατοικούμε συνεχώς και αδιαλείπτως στην περιοχη αυτή, ανεξάρτητα της επικρατούσης ταυτότητας κάθε φορά. Τι πάει να πεί Έλληνας και Ελληνιστής ? Πότε θα καταλάβουμε οτι όποιος θέλει να είναι Έλληνας, είναι και όποιος δεν θέλει δεν είναι. Και οι αρχαίοι Έλληνες λεγόντουσαν Έλληνες γιατί έτσι τους το μάθανε. Πιό πριν λεγόντουσαν Γραικοί (γιατί νομίζετε ο Καρλομάγνος αλλά και οι αυθεντικοί Ρωμαίοι, από το μυαλό τους το έβγαλαν ?) και πιο πριν Αχαιοί και Δαναοί και πιο πριν Πελασγοί και κάθε φορά το όνομα άλλαζε με κάποιο λιγότερο ή περισσότερο "βίαιο" τρόπο. Στο κάτω κάτω της γραφής ο Σκοπιανός έχει το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζεται και να κάνει πλύση εγκεφάλου στα παιδιά του οτι είναι "Μακεδόνες" και εμείς δεν το έχουμε ? Πέρα απο αυτά, εθνότητα Ρωμαίων δεν υπάρχει ούτε στην Ιταλία, δεν είναι αστείο να πρέπει να υπάρχουν εδώ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πρώτος ξεκαθάρισε επιστημονικά το θέμα των Κουτσοβλάχων, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ακαδημαϊκός και Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Μέλος της Γερμανικής Ακαδημίας Επιστημών, διάσημος αρχαιολόγος Αντώνιος Δ. Κεραμόπουλλος, σε διάλεξή του στον ΠΑΡΝΑΣΣΟ περί το 1937!

    Έξω από τον Παρνασσό περίμεναν πολλοί ηλικιωμένοι Κουτσόβλαχοι να πληροφορηθούν αν όντως είναι Έλληνες!

    Όταν έμαθαν ότι είναι πράγματι Έλληνες και μάλιστα ακραιφνείς, σαν τους Σαρακατσάνους, άρχισαν να κλαίνε από την χαρά τους.

    Αργότερα το 1939, εξέδωσε το βιβλίο του "Τι είναι οι Κουτσόβλαχοι" το οποίο επανεξέδωσαν το 2000 οι Βλατσιώτες συμπατριώτες του αείμνηστου Α.Δ. Κεραμόπουλλου, σπουδαίου Πατριώτη και εξαίρετου Επιστήμονα, (Βλέπε Βιβλιοθήκη Βλαχικών Μελετών, University Studio Press).

    Υπάρχουν και νεώτεροι συγγραφείς σχετικών μελετών που αποδεικνύουν την Ελληνικότητα των Κουτσοβλάχων και γενικά των Βλάχων.

    Ευμένης ο Καρδιανός

    (Συνεχίζεται)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. (Συνέχεια από το προηγούμενο)

    Ήδη, παλαιότερα ο πρεσβευτής της Ρουμανίας επεσκέφθη τον Έλληνα υπουργό των Εξωτερικών Δημήτριο Ράλλη (Μπορεί να κάνω κάποιο λάθος, αλλά δεν μπορώ να μπαίνω στον κόπο κάθε φορά για να βρίσκω τις λεπτομέρειες. Κάντε το εσείς όσοι αμφισβητείτε τα όσα γράφω μου!) και του ζήτησε να επιτρέψει την δημιουργία ρουμανικών σχολείων στις περιοχές που ζούσαν οι Κουτσόβλαχοι. Ο Ράλλης τον πέταξε έχω από το γραφείο του. Σαν αποτέλεσμα αυτής της πράξης, οι Ρουμάνοι κατέσχον όλες τις Ελληνικές τεράστιες περιουσίες που υπήρχαν έως τότε στην Ρουμανία.

    Κατά την κατοχή ενδιαφέρθηκαν και οι Ιταλοί να δημιουργήσουν ένα Ρωμαϊκό κράτος της Πίνδου. Αρχηγός αυτού του κινήματος ήταν ο Διαμαντής και προσχώρησαν σε αυτό πολλοί ρουμανίζοντες. Τότε ιδρύσανε μία Λεγεώνα η οποία συνεργαζόταν στενά με τις Ιταλικές αρχές κατοχής και διέπραττε λεηλασίες και κακουργήματα.

    Οι Βλάχοι αντέδρασαν αμέσως με εθνικά αντίμετρα. Μεταξύ αυτών και ο μετέπειτα πολιτικός Ευάγγελος Αβέρωφ-Τοσίτσας ο οποίος συνέγραψε και μία συντομογραφία του ιστορικού της ιταλικής αυτής προσπάθειας, η οποία δεν απέδωσε διότι οι Βλάχοι ήσαν και είναι Έλληνες πατριώτες, όπως είναι οι Πόντιοι, οι Θράκες, οι Μακεδόνες και όλοι οι λοιποί Έλληνες.

    Δεν μπορώ να γράψω όλη την ιστορία της προσπάθειας των ρουμάνων και των ιταλών! Σας παρακαλώ να διαβάσετε μόνοι σας την υπάρχουσα βιβλιογραφία για να συμπληρώσετε τις λεπτομέρειες. Εδώ κάνουμε μόνο σχόλια!

    Φιλικά

    Ευμένης ο Καρδιανός

    Υ.Γ. Αν αρχίσω να βρίζω και εγώ, τότε το Ιστολόγιο θα σταματήσει να υφίσταται. Έχω πάρει μάστερ αισχρολογίας στην Σχολή Μηχανικού και διδακτορικό σε διάφορα εργοτάξια! Σκοπός όμως μας είναι, η όσο γίνετα αρτιότερη και πληρέστερη ενημέρωση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Όλες οι αναφορές πάνω στην Ρωμαιοσύνη και στον όρο Ρωμαίος και Έλλην δείχνουν απλά ασχετοσύνη, και ζητώ συγνώμη για την αυστηρότητα με την οποία εκφράζομαι.

    Δεν μπορεί, πραγματικά, να γίνει διάλογος με ανθρώπους (ανωνύμους πάντα!) που αναφέρονται στην Ιστορία κατεβάζοντας ό,τι τους έρθει από το κεφάλι τους.

    Αποτελεί μεγάλο κομπλεξ, στον 21ο αιώνα, 180 χρόνια μετά την δημιουργία του κρατιδίου μας, να μην θέλουμε να γνωρίζουμε την αλήθεια. Και η αλήθεια μπορεί να βρεθεί τόσο στον ΤΡΟΠΟ με τον οποίο στήθηκε το Κράτος μας και στο ΠΟΙΟΙ κατοικούσαν σε αυτό.

    Άλλο πράγμα ελληνιστής και άλλο Έλλην. Έλληνες, φυλετικά, δεν υπάρχουνε, και δεν ξέρω αν υπήρξαν ποτέ. Είναι τραγικό να μιλάνε φυλετικά σύγχρονοι άνθρωποι, και να αγνοούνε αιώνες Ρωμαιοσύνης.

    Σταματήστε επιτέλους να κάνετε αναφορές σε αρχαία φύλα. Ούτε Θράκες υπάρχουν πια, ούτε θρακική γλώσσα, ούτε Χαλδαίοι, ούτε Σκύθες ούτε Αθηναίοι, ούτε Σπαρτιάτες, ούτε Τήιοι...

    Όπως έλεγε και ο Γέροντας Παϊσιος, αυτός ο φωτισμένος και απλός άνθρωπος, δεν είμαστε Έλληνες, αλλά Ρωμαίοι, "Θεανθρωπιστές", ο Νέος Ισραήλ...

    Με λίγα λόγια, ο Γέροντας με την αγνή καρδιά του ήξερε ότι ξέρουν οι μεγαλύτεροί μας επιστήμονες, σαν τον πατέρα Ιωάννη Ρωμανίδη, ο οποίος είναι ο ΠΡΩΤΟΣ, μετά την ίδρυση ελληνικού Κράτους, που ξεσκέπασε πράγματα που ταρακούνησαν το Βατικανό: ΠΟΙΟΙ μας αποκάλεσαν Γραικούς, ΠΟΙΟΙ επανέφεραν, μετά από πολλούς αιώνες, τον προσδιορισμό "Έλλην", ΠΟΙΟΙ αυτο-προσδιορίστηκαν ως Ρωμαίοι, χωρίς να αποτελούν ποτέ τμήμα της Ρωμαιοσύνης.

    Έχω γίνει τακτικός αναγνώστης αυτού του μπλογκ, πραγματικά προτιμώ να ενημερώνομαι απ' εδώ για νέα της πατρίδας, παρά από τα ελεγχόμενα μιντια. Αλλά με στενοχωρεί ο φανατισμός, ανωνύμων κυρίως, και η άρνηση να δούνε την πραγματικότητα.

    Εθνικό είναι το αληθές κύριοι...

    ...και όποιος φοβήθηκε την αλήθεια, αυτός δεν δικαιούται να μιλά για ιστορικό Δίκαιο...

    Ο Κωνσταντίνος Δραγάσης Παλαιολόγος υπήρξε ο τελευταίος Βασιλεύς Ρωμαίων. Στα χρονικά κανείς πρόγονός μας δεν χαρακτηρίζεται Έλλην, παρά αποκλειστικά και μόνο ο Γεώργιος Γεμιστός και η μαθητές αυτού (μεγάλη ιστορία για το ποιός είναι ο Πλήθωνας και ποιόν αντιπροσώπευε! Θα τα συζητήσουμε στο μέλλον...).

    Μας αρέσει δεν μας αρέσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ενα ενδιαφερον βιβλιο σχετικα με αυτα που αναφερει ο Ευμενης ειναι του συγγραφεα Παπαγιαννη Σταυρου του Αστεριου,με τιτλο Τα Παιδια της Λυκαινας. Οι επιγονοι της 5ης Ρωμαϊκης Λεγεωνας κατά τη διαρκεια της Κατοχης(1941-1944), Εκδοσεις Σοκολη.
    Το συστηνω ανεπιφυλακτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. >Έλληνες, φυλετικά, δεν υπάρχουνε<


    Τωρα εσυ εισαι αυτος που περασε στο αλλο ακρο.Και αν δεν υπαρχουν φυλετικα Ελληνες τοτε πως προκυψαμε;Φυτρωσαμε σαν τα καλαμπόκια;Που ακομα και αυτα χρειαζονται καποιον για να τα σπειρει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλα τα παπαδιστικα που μας αναφερεις 12:16 αλλα κοιτα τι εγραψε καποτε ο μεγας Περικλης Γιαννοπουλος.

    Κοντος Ψαλμος αλληλουϊα: Πας Παπας αισθανομενος οτι ειναι Πρωτα Χριστιανος και Δευτερα Ελλην ξουραφισθητω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. "Εθνικό είναι το αληθές κύριοι"


    Συμφωνοι αλλα εσυ δεν αναγνωριζεις Ελληνικη εθνοτητα. Πως λοιπον χρησιμοποιεις την λεξη εθνικο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Όλες (και είναι πολλές) οι μελέτες και έρευνες ανθρωπολόγων και βιολόγων (Ελλήνων και ξένων) συνεχώς εδώ και 60 χρόνια αποδεικνύουν ότι οι Έλληνες είναι συμπαγής βιολογικά πληθυσμός, σαφώς διακριτός από γειτονικούς (σλαβικούς π.χ.) πληθυσμούς. Επί πλέον, έχουν αποδείξει ότι υπάρχει ξεκάθαρη φυλετική συνέχεια από τα αρχαία χρόνια έως σήμερα (και καθ' όλους τους ενδιάμεσους αιώνες φυσικά) στον τόπο μας.

    Καλό είναι λοιπόν να λαμβάνουμε υπόψη μας τι λένε οι θετικές επιστήμες, όπως η ανθρωπολογία και η βιολογία, διότι είναι επιστήμες που χρησιμοποιούν ξεκάθαρη μεθοδολογία με μετρήσεις και σαφώς καθορισμένα κριτήρια. Έτσι, κάθε επιστήμονας των κλάδων αυτών είναι σε θέση να ελέγξει εργαστηριακά τα αποτελέσματα οποιουδήποτε άλλου συναδέλφου του και να τα επαληθεύσει ή να τα διαψεύσει.

    Όταν λοιπόν διαθέτουμε πραγματικά εργαστηριακά δεδομένα που δεν έχει μπορέσει να τα αμφισβητήσει κανείς, αλλά συνεχώς επαληθεύονται, δεν είναι (λίγο) κουτό να αναπαράγουμε τα ιδεολογήματα του κάθε ιστοριοδίφη; Ιδιαίτερα αν εξυπηρετούν γεωστρατηγικές σκοπιμότητες άλλων; Υπόθεση εργασίας κάνω και όποιος θέλει το ψάχνει λιγάκι, εύκολο είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Γιατί δεν δημοσιεύετε τα σχόλιά μου; Έγραψα ότι συμφωνώ με τον Κυριάκο Παπαδόπουλο.

    Γιατί δεν εμφανίζονται τα σχόλιά μου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ας πει καποιος στον μεχρι χθες ψωμολυσσα προεδρο της Ρουμανιας οτι το Ρουμανικο κρατος δεν μπορει να διεκδικει για λογαριασμο του τους Βλαχους διοτι χρονικα επεται κατα πολυ της υπαρξης τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ανώνυμοι φίλοι, που αναφέρεστε σε μένα: μου φτιάξατε την διάθεση για "εργαστηριακά αποτελέσματα".

    Και μόνο αυτό το "επιχείρημα" μου έχει φτιάξει την διάθεση για το Σαββατοκύριακο...όταν ρίχνουμε το επίπεδο τόσο χαμηλά (και το γράφω μάλλον θυμωμένος, διότι θαυμάζω τους επισκέπτες αυτού το blog, και χαίρομαι για τον πατριωτισμό τους!) δεν μπορεί να υπάρξει σοβαρή συζήτηση.

    Θα συνοψίσω: αν θέλουμε να αναζητήσουμε την ταυτότητά μας την πραγματική, θα πρέπει να κοιτάξουμε ΠΟΙΟΙ ΗΜΑΣΤΕ πριν την ίδρυση του Κράτους της Ελλάδας.

    Γνωρίζουμε _πολύ καλά_ ποιοί ήμαστε, και εθελοτυφλούμε στο ποιοί είμαστε...

    Περαστικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Y.Γ. Για τον (ανώνυμο πάλι!) φίλο που αναφέρεται στις θετικές επιστήμες, και στην "ορθότητά" τους, θα ήθελα να του απαντήσω ότι στις θετικές επιστήμες ανήκει και η δική μου...

    Και όταν αναφέρεται στην βιολογία και στην εργαστηριακή έρευνα ΕΚΤΙΘΕΤΑΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Αγαπητέ Κυριάκο Παπαδόπουλε 5:50 και 5:55 μμ,

    Επειδή εγώ ανέφερα νωρίτερα τα εργαστηριακά αποτελέσματα, με συγχωρείς αν σου έβαλα δύσκολα, δεν το συνειδητοποίησα. Αυτό όμως δεν είναι λόγος να τα αντιπαρέρχεσαι, μπορείς να ψάξεις λίγο και να ενημερωθείς πρωτού γράψεις σχόλια για πράγματα που επιδεικνύεις ότι δεν γνωρίζεις.

    Αφορισμοί του στυλ "...ρίχνουμε το επίπεδο τόσο χαμηλά..." μάλλον έλλειψη αντεπιχειρημάτων προδίδουν. Μπορεί λοιπόν το σχόλιό μου να μη μπόρεσες να το αντικρούσεις, χαίρομαι όμως που σου χρησίμευσε έστω για να σου φτιάξει τη διάθεση για το Σαββατοκύριακο, κι αυτό πνευματικό κέρδος είναι.

    Κατά τα λοιπά, αντεύχομαι...

    Υ.Γ. Μιας και στο τελευταίο σχόλιό σου ισχυρίζεσαι ότι γνωρίζεις από εργαστηριακές έρευνες, πολύ ευχαρίστως να σου παραθέσω τη σχετική βιβλιογραφία. Ενδιαφέρεσαι; Δεν θα σου πω όμως ότι εκτίθεσαι, θα σε αφήσω να το καταλάβεις μόνος σου.

    Αντεύχομαι και πάλι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Υ.Γ. 2

    O καθηγητής στο παν. του Μαντσεστερ, John Prag, βιολόγος και αρχαιολόγος, διευθυντής του αρχαιολογικού μουσείου του Μαντσεστερ, είχε δώσει συνέντευξη, το 2003, στον Γκαρντιαν, με τίτλο "αν θέλετε, έχω ψηλαφίσει το πρόσωπο του Αγαμέμνονα".

    Θεώρησα την συνέντευξη αυτή τόσο προκλητική, συνέντευξη στην οποία γινόταν αναφορά για εργαστηριακά αποτελέσματα ανάλυσης DNA από σκελετούς της εποχή του Χαλκού, σε μυκηναϊκους τάφους, που του έγραψα ένα κατεβατό, αρκετά οργισμένος.

    Διότι σαν μαθηματικός γνωρίζω ότι οι στατιστικές βοηθούν στην καθημερινότητά μας, αλλά _δεν_ αποδεικνύουν ΤΙΠΟΤΑ.

    Μελέτη του παν. Κομπλουτενσκ, της Μαδρίτης, δείχνει ότι είμαστε υποσαχάρια "φυλή"...αν ξέρατε πόσο μεγάλη ηλιθιότητα είναι ν' ασχολείται κανείς με στατιστικές (γιατί τα εργαστηριακά πειράματα βασίζονται σε ΔΕΙΓΜΑΤΑ!!), δεν θα τολμούσατε να προβάλλατε τόσο αστεία επιχειρήματα.

    Η απάντησή του John Prag με εξέπληξε: το ακαδημαϊκό του ήθος και ύφος μου έδωσε ένα γερό μάθημα.

    Δεν υπάρχει φίλτατοι ελληνικό DNA. Ούτε είμαστε Έλληνες. Οι Έλληνες ανήκουνε στον αρχαίο κόσμο, πριν την ελληνιστική περίοδο.

    Όσο Άγγλοι είναι οι Αυστραλοί ή οι Αμερικανοί, άλλο τόσο Έλληνες είμαστε κι εμείς.

    Το όλο στήσιμο του Κράτους μας αδίκησε την Ιστορία μας, και κατέστρεψε τον πολιτισμό μας: ας μας ελευθέρωνε ο τσάρος Αλέξανδρος Α', και θα σας έλεγα εγώ τί "Ελλάδα" θα ήμασταν! Θα παίρναμε την Πόλη, και θα αναγεννιώταν το Βασίλειο των Ρωμαίων.

    Οι Άγγλο-Γάλλοι μας βαπτίσανε Έλληνες (Γραικούς δηλαδή)...οι Κοραήδες μας δηλητηριάσανε με την αρχαιολαγνεία τους!

    Η αρχαιολαγνεία μοιάζει με κυνήγι φαντασμάτων...

    Ανοίξτε κανένα χρονικό, πλην των Πληθωνικών, και δείτε ποιοί είμαστε: Ο Κανάνος, ο Αναγνώστης, ο Σφραντζής, ο Κριτόβουλος, ο Δούκας, ο Σκυλίτζης... όλοι μα όλοι αναφέρονται στο Γένος των Ρωμαίων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Υ.Γ.

    Να τονίσω, στο παραπάνω: ΔΕΝ θεωρούμε επιστήμη την στατιστική!

    Βοηθά, αλλά ΔΕΝ αποδεικνύει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Υ.Γ. 2

    Όσο για τον (ανώνυμο) φίλο που αναφέρεται στους Βλάχους της Β. Ηπείρου: επειδή Βλάχοι είναι όλοι μου οι συγγενείς από την μεριά της μητέρας μου, συμφωνώ μαζί του: οι λατινόφωνες Ρωμιοί της Αλβανίας, οι Βλάχοι, βλέπουνε στο Κράτος της Ελλάδας απομεινάρι (θλιβερό) της Ρωμιοσύνης: μέσα στο φρικτό καθεστός του Χοντζα εμάς βλέπανε σαν αδελφούς. Τα γράφω εν γνώση, γιατί είχαμε επαφή με την ΣΦΕΒΑ και τον αείμνηστο μητροπολίτη Σεβαστιανό.

    Δυστυχώς οι Βλάχοι των παραδουνάβιων περιοχών, λόγω της απόστασης ίσως ή της "παρεμβολής" των Βουλγάρων έχουνε αποκοπεί...κι έχουνε αναπτύξει εθνικισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Πριν την ιδρυση του κρατους της Ελλαδας ημασταν Οθωμανικη αυτοκρατορια.Δεκτον;Και πριν απο την Οθωμανική αυτοκρατορία ημασταν Βυζαντινη αυτοκρατορια.Δεκτον και αυτο;Κοινο χαρακτηριστικο γνωρισμα και των δυο αυτων αυτοκρατοριων το πολυεθνικον του χαρακτηρος τους.Πες μου μεχρι εδω αν κανω λαθος.
    Γιατι λοιπον κατα την αποψη σου ενα εθνος μιας πολυεθνικης αυτοκρατοριας-εν προκειμενω της Οθωμανικης-αποφασισε να απαιτησει δια των οπλων την αυτοτελεια-αυτοδιαθεση της;Και προφανως αναφερομαι στον ξεσηκωμο του 1821.Και γιατι προεβη σε αυτην την ενεργεια διαλαλωντας στα περατα της οικουμενης οτι αυτοι που ξεσηκωθηκαν ειναι οι ανυπαρκτοι-βασει της κοσμοθεωριας σου-ΕΛΛΗΝΕΣ;Γιατι να επιλεξει αυτο το ονομα και οχι καποιο αλλο;Για να αποκτησει ξαφνικα αξιους προγονους οπως κανουν σημερα οι Ουζμπεκοι που διατεινονται οτι ειναι απογονοι του Μ.Αλεξανδρου;Γιατι δεν επελεξε το ονομα Αρμενιοι απο την στιγμη που η Οθωμανικη αυτοκρατορια ακομα δεν τους ειχε εξαφανισει;Βρε αδελφε γιατι να χρησιμοποιησει το ονομα ΕΛΛΗΝΕΣ αν δεν ανταποκρινονταν στην πραγματικοτητα;Εκτος εαν οι πρωτοκαπεταναιοι του αγωνα στα απομνημονευματα τους γραφουν μαλακιες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Ειμαι ο 11 Ιουνίου 2010 2:09 μ.μ.Θα μου απαντησει καποιος ειδημων πως προκύψαμε σαν εθνος;Φυτρωσαμε ξαφνικα σαν τις τσουκνιδες που ειναι και αγριες και δεν χρειαζονται καποιον για να τις σπειρει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Εγω ενα εχω να πω.Πουσαι Φαλμεραϊερ να τριβεις τα χερια σου απο χαρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Φίλε, με τις "κοσμοθεωρίες", τα έχω ήδη πει όλα, από την αρχή αυτού του ποστ.

    Ήμασταν Ρωμαίοι. Ο Καρλομάγνος, κατακτητής Φράγκος, όταν πήρε την Παλαιά Ρώμη αυτοανακυρήχτηκε Αυτοκράτωρ Ρωμαίων, ενώ τους _πραγματικούς_ Ρωμαίους τους χαρακτήρισε "Γραικούς", κακόδοξους δηλαδή.

    Οι Φράγκοι από τότε αποκαλούσανε την Αυτοκρατορία μας "Βασίλειο των Γραικών".

    Εμείς ΔΕΝ αποκαλούσαμε ΟΥΤΕ Έλληνες ΟΥΤΕ Γραικούς τους εαυτούς μας: τόσα ονόματα χρονικογράφων της Ρωμανίας σου ανέφερα...μήπως θέλεις να σου τα κάνω copy & paste;

    Βυζάντιο δεν υπήρξε ποτέ. Αυτός είναι μεταγενέστερος όρος ...

    Έλληνες δεν αυτοπροσδιοριστήκαμε, αλλά μας εξανάγκασαν να γίνουμε, το 1829: λοιπόν, Ρουμ (Ρωμαίους) μας αποκαλούσανε οι Τούρκοι, Ρουμ-ελη την γη μας (Ρωμανία δηλαδή) και Πατριάρχη των Ρωμαίων χαρακτηρίζουνε ακόμα και τώρα τον Πατριάρχη μας.

    Επαναλαμβάνω: εκτός από τους Φράγκους, Ιταλούς: Ενετούς, Λομβαρδούς, Λιγουρίους κλπ. υπήρχε και ένα ρεύμα Ιταλοσπουδαγμένων: Πλήθωνας, Χαλκοκονδύλης, καρδ. Βισσαρίωνας, αρχαιολάγνων, που παρουσιάζανε για την Αυτοκρατορία μας και την Πίστη μας την άποψη των δυτικών...

    Ανοίγετε όντως μεγάλα θέματα, και δεν επαρκεί ο χώρος...

    Ανοίξτε τις πηγές: έχετε πρόσβαση στο TLG;

    Διαβάστε, σαν αρχή, την σημαντικότατη εργασία του καθηγητού π. Ι. Ρωμανίδη:
    http://romanity.org/htm/rom.16.en.romanity_romania_roumeli.01.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. >Μελέτη του παν. Κομπλουτενσκ, της Μαδρίτης, δείχνει ότι είμαστε υποσαχάρια "φυλή"<


    Ειναι γνωστη αυτη η ερευνα που πισω της κρυβονται πολιτικες σκοπιμοτητες.Απο ο,τι γνωριζω διενργηθη χρημοτοδοτουμενη απο το κρατος των Σκοπιων.

    http://www3.interscience.wiley.com/
    journal/118967435/abstract

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Αν το δουμε απο μια διαφορετικη ματια, Ρωμαιοι-Ρωμιοι υπηρξαν και οι Αρμενιοι οι οποιοι μαλιστα σε διαφορες χρονικες περιοδους κυβερνησαν την Ρωμανια-το αλλο ονομα της Βυζαντινης αυτοκρατοριας-με το να αναδειξουν δικους τους αυτοκρατορες.Ελληνες ομως δεν ηταν.Το ιδιο ισχυει και για τους Ισαυρους και για τους Χαζαρους διοτι και αυτοι ανεδειξαν αυτοκρατορες της Ρωμανιας.Αλλα ουτε και αυτοι ηταν Ελληνες.Κοινο χαρακτηριστικο γνωρισμα ολων αυτων-συμπεριλαμβανομενων και των ανυπαρκτων Ελληνων-ηταν η Χριστιανικη θρησκεια και μαλιστα του ανατολικου δογματος αυτο δηλαδη που σημερα το ξερουμε ως Ορθοδοξια.Γιατι κατα την αποψη σου κανενα απο αυτα τα μιλετια δεν ξεσηκωθηκε εναντιον των Οθωμανων παρα μονο οι Ελληνες οι οποιοι εξακολουθουσαν να φερουν το προσωνυμιο του Ρωμιου οπως και οι υπολοιποι Χριστιανικοι πληθυσμοι της Μ.Ασιας;Η μηπως κατα την παροδο των ετων η λεξη Ρωμιος ταυτιστικε μονο με τους Ελληνες;Τους ανυπαρκτους κατα σε Ελληνες.Και αν θελεις να αυτοπροσδιοριζεσαι ως Ο ΝΕΟΣ ΙΣΡΑΗΛ εισαι ελευθερος να το κανεις.Ασε εμενα στην πλανη μου να αυτοπροσδιοριζομαι ως ΕΛΛΗΝΑΣ.Στο κατω-κατω για να αποκτησουμε-ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ- αυτο το ονομα χυσαμε ποταμους αιματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Και κατι τελευταιο.Μηπως γνωριζεις πως αποκαλουσαν οι Σελτζουκιδες την αυτοκρατορια τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. >Ανοίγετε όντως μεγάλα θέματα, και δεν επαρκεί ο χώρος...<


    Συγνωμη αλλα εσυ ησουν αυτος που ανοιξε ενο τοσο μεγαλο θεμα.Η μηπως περιμενες οτι δεν θα υπηρχε αντιλογος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Φίλε μου (7:27), από τον 9ο αιώνα άρχισε να εκκολάπτεται ο φυλετισμός. Το Σχίσμα του 1054 δεν ήτανε πραγματικό "σχίσμα", διότι ποτέ δεν ήμαστε ένα με τους Φράγκους. Ήτανε ένα όριο.

    Αυτό το όριο το καταστρέψαμε τον 15ο αιώνα, όπου εκλιπαρούσαμε στην κυριολεξία για βοήθεια: αν διαβάσεις τον Δούκα, εκεί που περιγράφει την σύνοδο για την Ένωση, στην Φεράρα, οι δικοί μας είχανε μείνει με το στόμα ανοιχτό από τον πλούτο των (Φραγκο-)Λατίνων. Τους ζήλευαν, τους θαύμαζαν...είχανε ξεχάσει ότι πριν από δυο αιώνες όλος αυτός ο χρυσός βρισκότανε στην Αυτοκρατορία...

    Ο φυλετισμός ήρθε σε μας τον 15ο αιώνα, και στην Τουρκοκρατία ενισχύθηκε, για ευνόητους λόγους.

    Θα ήταν καλό να συζητήσουμε πιο αναλυτικά για την γένεση του "ελληνικού έθνους", τον 19ο αιώνα. Προηγήθηκε η επώασή του από τους Πληθωνικούς, τον 15ο αιώνα, ενώ τ' αυγά γεννήθηκαν τον 9ο, από τους παραχαράκτες της Ιστορίας: τους φυλετιστές Φράγκους.

    Η Ρωμαιοσύνη κουβαλά όμορφα στοιχεία του αρχαίου κόσμου, αλλά τελεία και παύλα, αρχαίοι δεν είμαστε.

    Ελληνιστές, για αυτούς που δεν θέλουνα να 'ναι Χριστιανοί, το δέχομαι, αλλά Έλληνες όχι.

    Τα κράτη δημιουργήθηκαν από τον Ευρωπαϊκό Διαφωτισμό. Ήταν μια ανάγκη της Ευρώπης να εκτοπίσει το Βατικανό.

    Όλα τα προβλήματα τα δημιούργησε στην Ρωμαιοσύνη το Έθνος-Κράτος: διότι έπρεπε οι γλωσσική διαφορά να σημαίνει και "εθνική" διαφορά ή, ακόμα χειρότερα, "φυλετική".

    Το ethnicity όλων των Ρωμαίων, ανεξαρτήτου καταγωγής ή γλώσσας, ήτανε μία: Χριστιανοί Ρωμαίοι πολίτες.

    Ελληνικά μιλούσε και ο Απόστολος Παύλος (καλύτερα από τα δικά μας!). Ελληνικά μιλούσανε και οι λατίνοι Αυτοκράτορες. Ο Ιουστινιανός έγραψε τον υπέροχο ύμνο "Ο Μονογενής Υιος Και Λόγος του Θεού", που ακόμα στην Θεία Λειτουργία του Αγ. Ι. του Χρυσοστόμου...

    Μου φαίνεται πρέπει ν' αρχίσω να κάνω copy & paste κείμενα από τις πηγές, για να καταλάβετε τί εννοώ...το υπόσχομαι προσεχώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. >Τα γράφω εν γνώση, γιατί είχαμε επαφή με την ΣΦΕΒΑ και τον αείμνηστο μητροπολίτη Σεβαστιανό.<


    Ναι αλλα ο αειμνηστος Σεβαστιανος ουδεποτε απαρνηθηκε την Ελληνικοτητα του.Οπως και ο εθνομαρτυρας Χρυσοστομος Σμυρνης.Η ο Γερμανος Καραβαγγελης ο στυλοβατης του Μακεδονικου αγωνα και μετεπειτα μητροπολιτης Αμασειας του Ποντου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Ανώνυμε 7.29: ο όλος αντίλογος δεν έχει επιχειρήματα.

    Ειλικρινά, αποφεύγετε τις πηγές...

    Δεν έχεις διαβάσει όλα μου τα σχόλια από την αρχή;

    Για πες μου, σε παρακαλώ πολύ, ο Ιωάννης Κανάνος όταν αναφέρεται στην απόπειρα Αλώσεως της Πόλης από τον Μουρατ, το 1425, γιατί δεν αναφέρεται πουθενά σε Έλληνες, αλλά σε Ρωμαίους;

    Ο Ιωάννης Αναγνώστης όταν αναφέρεται στην Άλωση της Θεσσαλονίκης, γιατί δεν αναφέρεται πουθενά σε Έλληνες, αλλά σε Ρωμαίους;

    Γιατί ο Δούκας, ο Κριτόβουλος, ο Σφραντζής αναφέρονται σε Ρωμαίους, και όχι σε Έλληνες, όταν αναφέρονται στους κατοίκους της Πόλης;

    Ο Γεώργιος ο Τραπεζούντιος, στην επιστολή του στον Μεμετ ΙΙ, γιατί αυτοπροσδιορίζεται Ρωμαίος και όχι Έλλην;

    Οι Πόντιοι (από την μεριά του πατέρα μου κατάγομαι από Τραπεζούντα) γιατί μιλούν για το Ρωμέικο, τα Ρωμέικα και την Ρωμανία, και όχι για την "Ελλάδα", στην καθαρότατη γλώσσα τους;

    Υπόσχομαι θα συνεχιστεί αυτή η συζήτηση εδώ, και θα επανέλθω _με τις πηγές_ αυτή την φορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Μα δεν εχεις απεναντι σου φανατικους αρχαιολατρες, αλλεως πως αρχαιοπληκτους.Απο αυτους διαθετει το παρον ιστολογιο αλλα για την ωρα σιωπουν και πολυ καλα κανουν.Απεναντι σου εχεις Ορθοδοξους Χριστιανους, Ελληνες το γενος.Και αυτο δεν πρεπει να το ξεχασεις ποτε.
    Και σε παρακαλω αν θελεις απαντησε στο ερωτημα πως αποκαλουσαν οι Σελτζουκιδες την αυτοκρατορια τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Θα παραθέσω κείμενα προς συζήτηση, αλλά δεν θα δεχθώ να επαναλάβω πράγματα που ήδη έχω γράψει (ας μπει κανείς στον κόπο να διαβάσει τί έχω υποστηρίξει, γιατί ρωτάτε ίδια πράγματα, και κάνουμε κύκλους).

    Απόσπασμα Ι: κείμενο του Κων. Ζ' του Πορφυρογεννήτου. Θα ακολουθήσει και δεύτερο.

    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
    ΕΝ ΧΡΙΣΤΩΙ ΒΑΣΙΛΕΙ ΑΙΩΝΙΩΙ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΡΩΜΑΙΩΝ
    ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΙΔΙΟΝ ΥΙΟΝ ΡΩΜΑΝΟΝ
    ΤΟΝ ΘΕΟΣΤΕΦΗ ΚΑΙ ΠΟΡΦΥΡΟΓΕΝΝΗΤΟΝ ΒΑΣΙΛΕΑ

    πρῶτα μὲν ποῖον
    ἔθνος κατὰ τί μὲν ὠφελῆσαι δύναται Ῥωμαίους, κατὰ τί δὲ βλάψαι, (15)
    {καὶ ποῖον} καὶ πῶς ἕκαστον τούτων καὶ παρὰ ποίου δύναται ἔθνους
    καὶ πολεμεῖσθαι καὶ ὑποτάσσεσθαι, ἔπειτα περὶ τῆς ἀπλήστου καὶ
    ἀκορέστου αὐτῶν γνώμης, καὶ ὧν παραλόγως ἐξαιτοῦνται λαμβάνειν,
    εἶθ’ οὕτως καὶ περὶ διαφορᾶς ἑτέρων ἐθνῶν, γενεαλογίας τε @1
    καὶ ἐθῶν καὶ βίου διαγωγῆς καὶ θέσεως καὶ κράσεως τῆς κατοικουμένης (20)
    παρ’ αὐτῶν γῆς καὶ περιηγήσεως αὐτῆς καὶ σταδιασμοῦ, πρὸς τούτοις
    καὶ περὶ τῶν ἔν τινι καιρῷ μεταξὺ Ῥωμαίων καὶ διαφόρων ἐθνῶν
    συμβεβηκότων, καὶ μετὰ τοῦτα, ὅσα ἐν τῇ καθ’ ἡμᾶς πολιτείᾳ, ἀλλὰ καὶ
    ἐν πάσῃ τῇ Ῥωμαίων ἀρχῇ κατά τινας χρόνους ἐκαινοτομήθη. Ταῦτα
    ἐσοφισάμην κατ’ ἐμαυτόν, καὶ εἶπα γνωστά σοι ποιῆσαι, τῷ ἠγαπημένῳ (25)
    μου υἱῷ, ἵν’ ἔχῃς εἰδέναι τὴν ἑκάστου τούτων διαφοράν, καὶ πῶς ἢ
    μεταχειρίζεσθαι ταῦτα καὶ οἰκειοῦσθαι ἢ πολεμεῖν καὶ ἀντιτάσσεσθαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Περί των Ρώσων (Απόσπασμα ΙΙ):

    Ὑπολαμβάνω γὰρ κατὰ πολὺ συμφέρειν ἀεὶ τῷ βασιλεῖ Ῥωμαίων
    εἰρήνην ἐθέλειν ἔχειν μετὰ τοῦ ἔθνους τῶν Πατζινακιτῶν καὶ φιλικὰς
    πρὸς αὐτοὺς ποιεῖσθαι συνθήκας τε καὶ σπονδὰς καὶ ἀποστέλλειν καθ’
    ἕκαστον χρόνον ἐντεῦθεν πρὸς αὐτοὺς ἀποκρισιάριον μετὰ ξενίων ἁρμο-
    ζόντων καὶ πρὸς τὸ ἔθνος ἐπιτηδείων καὶ ἀναλαμβάνεσθαι ἐκεῖθεν (20)
    ὁμήρους, ἤτοι ὄψιδας καὶ ἀποκρισιάριον, οἵτινες ἐν τῇ θεοφυλάκτῳ
    ταύτῃ πόλει μετὰ τοῦ καθυπουργοῦντος εἰς ταῦτα συνελεύσονται, καὶ
    βασιλικῶν εὐεργεσιῶν καὶ φιλοτιμιῶν τῶν ἐπαξίων πάντων τοῦ βασι-
    λεύοντος ἀπολαύσουσιν.
    Ὅτι γειτνιάζει τὸ τοιοῦτον ἔθνος τῶν Πατζινακιτῶν τῷ μέρει (25)
    τῆς Χερσῶνος, καὶ εἰ μὴ φιλίως ἔχουσι πρὸς ἡμᾶς, δύνανται κατὰ τῆς
    Χερσῶνος ἐξέρχεσθαι καὶ κουρσεύειν καὶ ληΐζεσθαι αὐτήν τε τὴν Χερ-
    σῶνα καὶ τὰ λεγόμενα κλίματα.
    (2.) Περὶ τῶν Πατζινακιτῶν καὶ τῶν Ῥῶς. (1t)
    Ὅτι καὶ τοῖς Ῥῶς οἱ Πατζινακῖται γείτονες καὶ ὅμοροι καθε- (2)
    στήκασιν, καὶ πολλάκις, ὅταν μὴ πρὸς ἀλλήλους εἰρηνεύουσι, πραιδεύουσι
    τὴν Ῥωσίαν, καὶ ἱκανῶς αὐτὴν παραβλάπτουσι καὶ λυμαίνονται.
    Ὅτι καὶ οἱ Ῥῶς διὰ σπουδῆς ἔχουσιν εἰρήνην ἔχειν μετὰ τῶν @1 (5)
    Πατζινακιτῶν. Ἀγοράζουσι γὰρ ἐξ αὐτῶν βόας καὶ ἵππους καὶ πρόβατα,
    καὶ ἐκ τούτων εὐμαρέστερον διαζῶσι καὶ τρυφερώτερον, ἐπεὶ μηδὲν τῶν
    προειρημένων ζώων ἐν τῇ Ῥωσίᾳ καθέστηκεν. Ἀλλ’ οὐδὲ πρὸς ὑπερορίους
    πολέμους ἀπέρχεσθαι δύνανται ὅλως οἱ Ῥῶς, εἰ μὴ μετὰ τῶν Πατζι-
    νακιτῶν εἰρηνεύοντες, διότι δύνανται—ἐν τῷ ἐκείνους τῶν οἰκείων (10)
    ὑποχωρεῖν—αὐτοὶ ἐπερχόμενοι τὰ ἐκείνων ἀφανίζειν τε καὶ λυμαίνεσθαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Απόσπασμα ΙΙΙ.

    (Πού είναι οι Έλληνες βρε παιδιά;!!)

    (4.) Περὶ τῶν Πατζινακιτῶν καὶ Ῥῶς καὶ (1t)
    Τούρκων. (2t)
    Ὅτι τοῦ βασιλέως Ῥωμαίων μετὰ τῶν Πατζινακιτῶν εἰρηνεύον- (3)
    τος, οὔτε Ῥῶς πολέμου νόμῳ κατὰ τῆς Ῥωμαίων ἐπικρατείας,
    οὔτε οἱ Τοῦρκοι δύνανται ἐπελθεῖν, ἀλλ’ οὔτε ὑπὲρ τῆς εἰρήνης μεγάλα (5)
    καὶ ὑπέρογκα χρήματά τε καὶ πράγματα παρὰ τῶν Ῥωμαίων δύνανται
    ἀπαιτεῖν, δεδιότες τὴν διὰ τοῦ τοιούτου ἔθνους παρὰ τοῦ βασιλέως
    κατ’ αὐτῶν ἰσχὺν ἐν τῷ ἐκείνους κατὰ Ῥωμαίων ἐκστρατεύειν. Οἱ
    Πατζινακῖται, καὶ τῇ πρὸς τὸν βασιλέα φιλίᾳ συνδούμενοι καὶ
    παρ’ ἐκείνου διὰ γραμμάτων καὶ δώρων ἀναπειθόμενοι, δύνανται ῥᾳδίως @1 (10)
    κατὰ τῆς χώρας τῶν τε Ῥῶς καὶ τῶν Τούρκων ἐπέρχεσθαι καὶ ἐξανδρα-
    ποδίζεσθαι τὰ τούτων γύναια καὶ παιδάρια καὶ ληΐζεσθαι τὴν χώραν
    αὐτῶν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Και μια προσεγγιση αυτου του θεματος απο τον Χρ.Γιανναρα.

    http://palio.antibaro.gr/
    references/giannaras_orizontas.php

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Καλα μην φτασουμε και στα ακρα.Στην σημερινη πολυπολιτισμικη Ελλαδα λιγο μετραει αν εσυ θελεις να αυτοπροσδιοριζεσαι ως Ρωμαιος και εγω ως Ελληνας.Ελπιζω τουλαχιστον να εχω το δικαιωμα του αυτοπροσδιορισμου.Η μηπως οχι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Γιατί σε ενδιαφέρει τόσο πώς αυτοπροσδιορίζονταν οι Σελτζούκοι;

    Εγώ για εμάς μιλάω, τους Ρωμαίους...

    Γνωρίζεις πώς αυτοανακυρήχθηκε ο Μεμετ ΙΙ όταν πήρε την Πόλη; Καισαρ Ρωμαίων...γιατί;!!

    Κάτι σημαίνει αυτό...

    Αν οι Σελτζούκοι ονόμασαν Ρουμελη το Ικόνιο, πάλι αυτό κάτι δηλώνει...

    Πάντως δεν μας αποκάλεσαν Γραικούς ούτε Γιουναν: Ρουμ μας αποκάλεσαν. ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Σε αλλες εποχες αγαπητε Κυριακο δεν θα διαφωνουσα μαζι σου.Τουλαχιστον οχι σε πολλα.Αλλα σημερα που κινδυνευουμε να χασουμε εδαφη απο το υπαρχον νεοελληνικο κρατιδιο, θεωρω περιττη πολυτελεια να ονειρευομαστε την Ρωμανια.Η Ρωμανια δυστυχως επερασεν.Ας προσπαθησουμε να διασωσουμε την Ελλαδα.Διοτι αλλο το ευκταιον,αλλο το εφικτον και το τελευταιο με πολλα ερωτηματικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Να ξερεις παντως οτι και εγω εκ καταγωγης ειμαι Ποντιος.Ασα Σουρμενα κι'αν.Και καλατσευω Ρωμεϊκα.Για να σου φτιαξω και την διαθεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Αγαπητέ Κυριάκο Παπαδόπουλε, έγραψες νωρίτερα ότι μπαίνεις σ' αυτό το ιστολόγιο για να μαθαίνεις νέα της 'πατρίδας'. Είναι καλό να αγαπάει κανείς την πατρίδα του, όμως με προβλημάτισες λιγάκι. Και ο λόγος είναι ότι μπαίνεις σ' ένα πατριωτικό ιστολόγιο και μιλάς για πατρίδα και ταυτόχρονα ισχυρίζεσαι ότι δεν είμαστε Έλληνες(!).

    Προσωπικά, επειδή υπέθεσα (εσφαλμένως;) ότι πιθανόν να ήσουν Έλληνας μεν, απληροφόρητος δε, σου υπέδειξα δύο επιστήμες που αποδεικνύουν όχι μόνο την ύπαρξη, αλλά και τη συνέχεια των Ελλήνων δια μέσου των αιώνων. Σαν απάντηση στο επιχείρημα αυτό ανέφερες μία μελέτη που ισχυρίζεται ότι οι Έλληνες είναι περίπου Αφρικανοί! Φαντάζεσαι την έκπληξή μου όταν διαπίστωσα ότι η μελέτη αυτή είναι γραμμένη από Σκοπιανούς... Δηλαδή, είσαι (υποτίθεται) Έλληνας, μπαίνεις σε πατριωτικά ιστολόγια, μιλάς για πατρίδα, και τελικά μας πλασάρεις σκοπιανή προπαγάνδα. Συγγνώμη φίλε μου, αλλά με αυτό τον τρόπο έβγαλες μόνος σου τη μάσκα, άλλη φορά να είσαι πιο προσεκτικός.

    Παρεμπιπτόντως, επειδή όλο αναφέρεσαι σε 'πηγές' και στο συγκεκριμένο θέμα ανέφερες μόνο μία (κι αυτή σκοπιανή), σου παραθέτω κατωτέρω 5 σχετικά ανακεφαλαιωτικά άρθρα που περιλαμβάνουν πλήρη βιβλιογραφία από έρευνες και μελέτες ξένων κυρίως (αλλά και Ελλήνων) ανθρωπολόγων και βιολόγων και που όλες αποδεικνύουν την ύπαρξη και συνέχεια του Ελληνισμού. Συνολικά, η βιβλιογραφία που θα βρεις στα άρθρα αυτά, αριθμεί καμμιά εκατοστή μελέτες και έρευνες επιστημόνων από όλο τον κόσμο (και όχι Σκοπιανών, λυπάμαι). Καλό διάβασμα:

    http://dienekes.50webs.com/arp/articles/hellenes/

    http://dienekes.50webs.com/arp/articles/fallmerayer/

    http://dienekes.50webs.com/arp/articles/greeknry/

    http://dienekes.50webs.com/arp/articles/greekmtdna/

    http://dienekes.50webs.com/arp/articles/greekadna/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Και ενα αρθρο-αντιλογος στα πιστευω του Αγγλου ιστορικου Ερικ Χομπσμπαουμ, του δημιουργου της κοσμοθεωριας οτι τα κρατη ειναι αυτα που δημιουργησαν τα εθνη και οχι το αντιθετο.Κατι που λιγο η πολυ υποστηριζεις και εσυ.

    http://www.ardin.gr/node/523

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Αν οι Σελτζούκοι ονόμασαν Ρουμελη το Ικόνιο, πάλι αυτό κάτι δηλώνει

    Δηλωνει οτι ηθελαν και αυτοι να αποκτησουν αξιους προγονους.Για την ακριβεια ονομασαν την αυτοκρατορια τους αυτοκρατορια του Ρουμ, δηλαδη των Ρωμαιων.ΑΛΛΑ ΡΩΜΑΙΟΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ.
    Και αν δωσουμε βαση στους Βυζαντινους χρονικογραφους καηκαμε.Το απολυτον χαος.Θα γνωριζεις βεβαια οτι τους Σελτζουκους τους αποκαλουσαν Σκυθες.Εναν λαο που εξαφανιστικε αρκετους αιωνες πριν την ελευση των Σελτζουκων.Πως ειναι δυνατον να θεωρησω αξιοπιστη πηγη εναν χρονικογραφο της εποχης οταν δεν γνωριζει τα απολυτως βασικα;Και οπωσδηποτε στα κειμενα τους δεν υπαρχει η λεξη Ελλην διοτι η λεξη αυτη εχασε τον εθνολογικο της χαρακτηρα και ταυτιστικε με τον θρησκευτικο προσδιορισμο του ειδωλολατρη.Την εποχη εκεινη Ελλην =ειδωλολατρης.Ποιος κακομοιρης συγγραφεας της εποχης θα τολμουσε να αναφερθει σε Ελληνες οταν κινδυνευε να κλειστει στο μπουντρουμι;Αυτο ομως δεν σημαινει οτι οι Ελληνες επαψαν να υπαρχουν ως εθνος.
    Και εντελως συμπτωματικα εχουμε προσβαση στις ιδιες πηγες.Με τη μονη διαφορα οτι εγω διαθετω την νεοτερη εκδοση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Ανώνυμε φίλε, εξακολουθείς να μιλάς για Βυζάντιο, που ουδέποτε υπήρξε (σαν αυτοκρατορία)!

    Ούτε "Βυζαντινοί" υπήρξαν.

    Αν θεωρείς τους Ρωμαίους χρονικογράφους εκτός τόπου και χρόνου, τότε μάλλον θα θεωρείς το ίδιο και για τους Αυτοκράτορες, και για τους απλούς ανθρώπους (όλα τα τάματα και οι επιγραφές, επιτύμβιοι κλπ. για Ρωμαίους μιλούν και όχι για Έλληνες), οπότε θεωρείς όλον τον κόσμο από Καίσαρα Αύγουστο μέχρι τον Κωνσταντίνο Δραγάση Παλαιολόγο μπερδεμένους...

    Σου παρέθεσα ένα σωρό ονόματα και πηγές, και ούτε λέξη...μόνο αφορισμοί, αρκεί να υποστηρίζεται η ιδεοληψία σου!

    Ο προσδιορισμός Ρωμαίος είναι πιο ευρύς, ξεπερνά αυτό που λέμε Ελληνιστής.

    Πιστεύω ότι αν νιώθαμε Ρωμαίοι, αν νιώθαμε την πραγματική ταυτότητά μας δηλαδή, δεν θα χανότανε ούτε ο κόσμος στην Μικρασία και στον Πόντο, ούτε θα ξεπουλούσαμε τους Ρωμαίους της Πόλης, το '55, ούτε τους Ιμβρίους και τους κατοίκους της Τενέδου.

    Αν νιώθαμε Ρωμαίοι το 1829, που παίχτηκαν πολλά παιγνίδια σε βάρος μας από την Δύση, οι Αλβανοί, οι Βλάχοι, ακόμα και αραβόφωνες Χριστιανοί, θα είχαμε γίνει Ρωμανία, και θα ήμασταν τώρα υπερδύναμη. Άλλωστε ο Καποδίστριας δεν μιλούσε για "Ελληνισμό" στον Αλέξανδρο Α', αλλά τον εκλιπαρούσε να ελευθερώσει τους ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ, τους Ρωμαίους...

    Μεγάλη η κατάντια μας...αν τα λέγατε όλα αυτά επί Ιουστινιανού, περί Ελληνισμού κλπ. δεν θα καταλαβαίνανε γρι. Θα μπορούσα να σας παραθέσω πολλά κείμενα, τόσα πολλά, που θα πρέπει να βάλετε παντού ένα Χ για να μεταπηδήσετε στον αρχαίο κόσμο...

    Ζω στο εξωτερικό, και παντού υπογράφω Greek. Και βέβαια η χώρα μου είναι η Ελλάδα, έτσι ονομάστηκε, και θα χύσω το αίμα μου γι' αυτήν αν χρειαστεί. Για την γειτονιά μου, για το πατρικό μου, για την οικογένειά μου...

    Αλλά Έλληνας δεν είμαι. Γιατί Έλληνας σημαίνει άλλο πράγμα απ' αυτό που είμαστε...η μητέρα μου είναι Βλάχα. Ο πατέρας μου κατάγεται από την Τραπεζούντα (πατέρα) και Πόλη (μητέρα). Δεν προδίδω αιώνες Ιστορίας, για να φορέσω τα κουρέλια που μας έδωσε η Δύση και τα παπαγαλάκια της: Πληθωνικοί και Κοραϊδες.

    Πιο κοντά είναι η κουλτούρα μου στην Αγια Σοφια, στο Μυστρά, στις τοιχογραφίες του Φαγιουμ, του Πανσέληνου, στους ύμνους του Ρωμανού του Μελωδού, στον Αββα Ισαακ τον Σύρο, στα μοναστήρια της Αιγύπτου, από το μαντείο των Δελφών ή την Αρχαίο Ολυμπία.

    Είμαι Ρωμαίος Γέννημα Θρέμμα, και είμαι περήφανος γι' αυτό.

    Όσον αφορά στον φίλο που αναφέρθηκε σε βιολογικές έρευνες: απλά του παρέθεσα τα αποτελέσματα ομάδας του Κομπλουτενσκ, που ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΑΝ σε ΚΟΡΥΦΑΙΟ περιοδικό με κριτές. Οπότε, δεν μπορεί ΚΑΝΕΙΣ να αμφισβητήσει την επιστημονική εγγυρότητά του. Αν το αμφισβητείς φίλε, τότε πρέπει να βάλεις Χ και στην επιστημονική κοινότητα!

    Για να κάνουμε μια δημοσίευση μας πέφτουνε τα μαλλιά...δεν είναι εύκολο!

    Αυτό που ΑΜΦΙΣΒΗΤΩ σαν μαθηματικός είναι η ΑΠΟΔΕΙΞΗ μέσω ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ. Το ότι τα δείγματα που πήρανε δείξανε υποσαχάρια καταγωγή δεν σημαίνει ότι όλοι οι κάτοικοι της χώρας μας έχουνε την ίδια καταγωγή...πολλοί έχουνε σημιτική, πολλοί έχουνε σλαυική, φραγκική...δεν υπάρχει καθαρό DNA, κι επειδή ακριβώς έχω ασχοληθεί με το θέμα, έχει κλείσει για μένα.

    Αυτά φίλτατοι...νομίζω πως αν παρακολουθήσετε κάποια στιγμή όλο τον διάλογο από την αρχή, θα δείτε ότι κάνουμε κύκλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Και κατι σχετικο απο μια παλιοτερη αναρτηση του ινφογνωμονα.Για να δουμε ποσο Τουρκοι ειναι οι σημερινοι Τουρκοι.

    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2008/09/blog-post_6160.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Υ.Γ. Φίλε μου 8.48, μάλλον εκτίθεσαι, γιατί πηγή μου είναι το TLG, και δεν υπάρχει εγγυρότερη στον πλανήτη!

    Υ.Γ.2 Τον Γιανναρά τον λατρεύω. Και αγαπώ ιδιαίτερα ότι ΑΝΑΘΕΩΡΕΙ τις απόψεις του. Σε εκπομπή στις Ανιχνεύσεις, στην ΕΡΤ 3, η μεταστροφή του ως προς το (δήθεν) "Βυζάντιο" μ' έκανε να χαρώ: είναι πραγματικός διαννοούμενος. Είπε, λέξη επί λέξη (με τον κ. Σαββίδη να τον κοιτά έκπληκτος) ότι είμαστε Ρωμαίοι, και ότι δεν μπορούμε πια να συννενοηθούμε αν δεν αναφερθούμε στο "Βυζάντιο".

    Υ.Γ.3 Τον μεγαλύτερο ιστορικό και θεολόγο μας του 20ου αιώνα, τον καθηγητή π. Ιωάννη Ρωμανίδη τον αποφεύγετε...γιατί;!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Επίσης "IQ penguin", κρύβεις το πραγματικά σου στοιχεία, και γράφεις εντελώς αντιακαδημαϊκά, χωρίς να σέβεσαι τον συνομιλητή σου. Αν δεις πόσες φορές μ' έχεις ειρωνευτεί από την αρχή, θα καταλάβεις τί εννοώ...εξακολουθώ να απαντώ...

    Τί φοβάσαι και κρύβεσαι;

    Η όλη ιστορία με το DNA είναι εντελώς εκτός τόπου και χρόνου. Όσοι προσπάθησαν να αποδείξουν εργαστηριακά κάτι, απέτυχαν παταγωδώς, διότι βρεθήκαν αντιπαραδείγματα.

    Η προσπάθειά σου να βρεις "καθαρότητα" στην ""ελληνική"" "φυλή" είναι φιλότιμη, αλλά ήδη σου ανέφερα τον καθηγητή J. Prag, την ερευνητική ομάδα του κορυφαίου Κομπλουτενσκ, οι οποίοι δημοσιεύουν στα καλύτερα journals, και θα μπορούσα να αναφέρω ανθρωπολόγο στην χώρα μας, αλλά δεν θα εκθέσω το όνομά του σε blog.

    Είναι απίστευτη γελοιότητα να υποστηρίζει κανείς στον 21ο αιώνα την "καθαρότητα" στο DNA. Δεν θα πω τίποτα παραπάνω σ' αυτό, καλύτερα να ψάξεις λίγο το θέμα, γιατί εκτίθεσαι (ή μάλλον ΔΕΝ εκτίθεσαι, γιατί κρύβεσαι με την ανωνυμία!).

    Αν δεις τον αρχαίο κόσμο, θα συνειδητοποιήσεις πως ούτε και τότε υπήρχε "φυλετική" διάκριση. Μέτοικοι ή ακόμα και ΔΟΥΛΟΙ ελευθερώνονταν σε πολέμους, και γίνονταν μετέπειτα (ανάλογα με τα ανδραγαθήματα του καθενός) ελεύθεροι πολίτες...

    Οι δε αφορισμοί σου για χρονικογράφους από την εποχή του Καίσαρα Αυγούστου μέχρι τις αρχές του 16ου αιώνα δείχνουν πάλι ασχετοσύνη: δεν πρέπει να έχεις καταλάβει την όλη συζήτηση, και προσπαθείς, παρασυρμένος από τα συναισθήματά σου, να αποδείξεις πράγματα που δεν υφίστανται.

    Όσον αφορά στο επιχείρημά σου (;) για τους Σελτζούκους, είναι απορίας άξιο πώς είναι δυνατόν να μπερδεύεις τόσο πολύ τα πράγματα: φαίνεσαι ευφυής από τον τρόπο που γράφεις, και δεν συγχωρούνται τέτοια λάθη στην ροή του λόγου/της σκέψης: οι Τούρκοι εξισλάμισαν σχεδόν ολόκληρη την Μικρασία...για άλλα πράγματα μιλάμε αυτή την στιγμή, αλλού κατευθύνεις την συζήτηση! Ναι, Ρωμαίοι εξισλαμίστηκαν, και ήταν ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ, στα χρόνια των Παλαιολόγων, τί να σου πρωτοπαραθέσω από μάχες και καταστροφές...

    Φίλτατε, δεν μιλάμε για το πώς μας αποκαλούσανε οι άλλοι, ούτε για το πώς αυτοαποκαλούσανε οι Φράγκοι τους εαυτούς τους και το βασίλειό τους: μιλάμε για ΕΜΑΣ.

    Είναι ασυνεπέστατος ο λόγος σου, και σου προτείνω, φιλικά, να ξαναδιαβάσεις όλον τον διάλογό μας.

    Υ.Γ.1
    Γράφω επώνυμα, και δεν τιμάει κανέναν να σχολιάζει ειρωνικά, εφόσον δεν εκθέτει τον εαυτό του.

    Υ.Γ.2
    Έχω στείλει ακόμα δυο κειμενάκια, τα οποία δεν εμφανίστηκαν, και μάλλον δεν έχω χρόνο για να τα ξαναγράψω αυτή την στιγμή, τα οποία αναφέρονταν στην Ρωμαιοσύνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. γιατί πηγή μου είναι το TLG


    Μα και εγω σε αυτο αναφερομαι.Δεν εισαι ο μοναδικος στην Ελλαδα που το διαθετει.
    Το συγκεκριμενο βιβλιο του Γιανναρα που τυχαινει να το εχω στην βιβλιοθηκη μου τι να το κανω;Να το πεταξω;Αν καθε τοσο αναθεωρει τις αποψεις του...τοτε τι να πω;Μπορει αυριο να πει οτι ειμαστε Τουρκοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Γραψε λαθος.Αλλο νομιζα πως ειχα και αλλο εχω.Τετοιες υψηλες προσβασεις εχετε μονον εσεις οι επιστημονες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Αγαπητέ Κυριάκο Παπαδόπουλε, τρεις τελευταίες παρατηρήσεις γιατί καταντάει βαρετό (ειλικρινά):

    1. Κατ' αρχήν μάλλον μπερδεύεις τα σχόλιά μου με τα σχόλια άλλων σχολιαστών (π.χ. δε μίλησα εγώ για Σελτζούκους), πιθανόν κάποια από αυτά που λες να απευθύνονται σε άλλους. Όμως, τα περί ειρωνίας με απαξιωτικούς αφορισμούς του στυλ "Είναι όλοι βαθειά νυχτωμένοι και ανιστόρητοι", "ρίχνουμε το επίπεδο τόσο χαμηλά" κλπ, θα τα ανιχνεύσεις πρώτα απ' όλα στα δικά σου σχόλια και από εκεί θα έπρεπε να ξεκινήσεις τις παρατηρήσεις σου περί δεοντολογίας.

    2. Το να έχει δημοσιευθεί κάποιο άρθρο (ή και abstract) σε διεθνές περιοδικό με κριτές δεν το καθιστά αυτομάτως και έγκυρο. Αυτό θα το συνειδητοποιήσεις καλύτερα αν δεις στα κορυφαία διεθνή περιοδικά της κάθε επιστήμης, πόσα άρθρα αναιρούν (ή και γελοιοποιούν πολλές φορές) προηγούμενα άρθρα στα ίδια περιοδικά (με κριτές πάντα). Γι αυτό το λόγο, σε όλες τις επιστήμες, οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι και στα εγκυρότερα περιοδικά δημοσιεύεται πολύ 'σκουπιδαριό' και πάντα σου λένε: "διάβασε 2 και 3 φορές κάτι και ξετίναξέ το πριν το αποδεχτείς και το χρησιμοποιήσεις, γιατί αλλοιώς θα το κάνουν κάποιοι άλλοι αργότερα εις βάρος σου".

    3. Επί του προκειμένου, σου παρέθεσα ορισμένα άρθρα που ανακεφαλαιώνουν τις σχετικές διεθνείς έρευνες και μελέτες κορυφαίων ανθρωπολόγων και βιολόγων των τελευταίων 100 περίπου ετών (οι περισσότερες σε διεθνή περιοδικά με κριτές και άλλες σε βιβλία). Τόσες πολλές μελέτες, με διαφορετικά αντικείμενα (π.χ. από κρανιακές αναλογίες μέχρι δείκτες DNA), με τόσο διαφορετική μεθοδολογία και το κυριότερο με πάρα πολλά και διαφορετικά δείγματα πληθυσμού την κάθε φορά, όλες καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα, ότι οι Έλληνες είναι συμπαγής βιολογικά πληθυσμός και με ξεκάθαρη διαχρονική συνέχεια από τα (πολύ) αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα. Εσύ όμως επιμένεις να τις αγνοείς επιδεικτικά (χωρίς επιχειρήματα αλλά μόνο με αφορισμούς) και επικεντρώνεις την προσοχή σου σε μία μόνο, γραμμένη από Σκοπιανούς (των οποίων η χώρα έχει εδαφικές βλέψεις εις βάρος μας και βέβαια ισχυρίζονται ότι οι ίδιοι, ως Σλάβοι, είναι απόγονοι του Μ. Αλεξάνδρου) και στην οποία δεν δίνουν π.χ. μέγεθος δείγματος, σφάλμα κλπ. Και αυτό το αντιπαραβάλλεις με όλες τις μελέτες που σου ανέφερα και που αφορούν συνολικό και διαχρονικό δείγμα πολλών δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων!

    Με συγχωρείς φίλε μου, αλλά αυτό που προσπαθείς να κάνεις δεν έχει καμμία σχέση με την επιστήμη γενικότερα και πολύ περισσότερο με επιστημονική δεοντολογία ειδικότερα. Αν θες να μιλάς επιστημονικά θα πρέπει να σέβεσαι και να ακολουθείς την επιστημονική δεοντολογία και τεκμηρίωση, αλλοιώς μοιραία θα περιορίζεσαι στο σπεκουλάρισμα (για τους οποιουσδήποτε λόγους, αδιάφορο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. IQ ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ

    Έχω κάθε δικαίωμα να είμαι οξύς, εφόσον αποκαλύπτω το ονοματεπώνυμό μου, την ιδιότητά μου, και παραθέτω φωτογραφία μου.

    Θεωρώ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να κρύβεται κανείς πίσω από την ανωνυμία που του παρέχει το ίντερνετ, και να είναι ειρωνικός.

    Θεωρώ ότι ένας ανώνυμος, διαδικτυακά, δεν διαφέρει από έναν κουκουλοφόρο ή από έναν δοσίλογο (στυλ Κατοχής), την στιγμή που επιτίθεται. Έχουνε όλοι τους αυτοί την ίδια δυναμική...κρύβονται κι επιτίθενται εκ του ασφαλούς!

    Λοιπόν, θεωρώ τις απόψεις σου φασιστικές, και στο λέω επώνυμα. Οι απόψεις σου περί καθαρότητας DNA είναι άκρως επικίνδυνες, αλλά και εντελώς λανθασμένες.

    Σου εξέθεσα το όνομα του John Prag, και τις 40ετείς μελέτες του, που δείχνουν το αντίθετο από αυτό που ισχυρίζεσαι. Ο John Prag είναι ένας από τους μεγαλύτερους γενετιστές-αρχαιολόγους στον κόσμο. "Το DNA σας δείχνει μια συναρπαστική περιπέτεια". Ο Ρανσιμαν, επίστης, που δεν ήτανε βιολόγος, αλλά με απλή λογική βλέποντας τις μεταναστεύσεις πληθυσμός είπε "οι Ρωμαίοι ήταν πιο κοντά στους αρχαίους, κι εσείς πιο κοντά στους Ρωμαίους"...έξυπνο σχόλιο, με πολύ νόημα!

    Δεν θα εκθέσω το όνομα φίλου καθηγητού (γιατρού και ανθρωπολόγου) σε ελλαδικό πανεπιστήμιο, γιατί είναι φίλος, και ο ίδιος δεν εκθέτει ποτέ τις απόψεις του και την έρευνά του σε φορα, στο τυχόν άσχετο. Λοιπόν, αν γνωρίζανε οι Κρήτες την ιστορία του DNA τους, μάλλον θα πέφτανε από τα σύννεφα...γι' αυτό τονίζω ότι η Ρωμιοσύνη, η γλυκειά Ρωμιοσύνη τα διαλύει όλα αυτά, ακυρώνει όλες αυτές τις ιδεοληψίες, που μόνο όρια δημιουργούν, εθνικισμούς και μισαλλοδοξίες.

    Αν δεις και μόνο τί πληθυσμοί διέμεναν στα αιγαιοπελαγίτικα νησιά και στην κυρίως χώρα μας, θα καταλάβεις το τεράστιο σφάλμα της όλης σου λογικής: μπερμπερίνοι (στα νησιά), Σλαύοι, σημιτικά φύλα, φυλές που ήρθαν από τις Άλπεις, από τον 8ο αιώνα...

    Ο συγκεκριμένος καθηγητής (ανθρωπολόγος), ο οποίος είναι διεθνώς αναγνωρισμένος, ευθυμεί όταν ακούει συζητήσεις περί "καθαρότητας DNA".

    Πρόσεξε ΠΙΓΚΟΥΙΝΕ φίλτατε, γιατί τα ίδια υποστήριζαν και οι ΝΑΖΙ...και οι Αλβανοί τώρα τελευταία υποστηρίζουνε ότι είναι αρχαίοι Ιλλυριοι, και οι Βούλγαροι ότι είναι Θράκες, και οι Βλάχοι (Ρουμάνοι) ότι είναι Δάκες, και οι Βούλγαροι των Σκοπίων ότι είναι Μακεδόνες...και οι Τούρκοι λένε πολλά, τώρα τελευταία....πρόσεχε, γιατί είναι επικίνδυνος ο δρόμος που ακολουθείς.

    Η αγραμματοσύνη σου (ναι, σε θεωρώ αναλφάβητο) φαίνεται ακριβώς στην έμφαση που δίνεις σε βιολογικά ανύπαρκτα χαρακτηριστικά. Την στιγμή που οι πηγές φωνάζουν για την αλήθεια...όλα τα χειρόγραφα, όλα τα απομεινάρια άλλων εποχών...τα Ελληνικά τα μιλούσανε οι Εβραίοι στις ελιτιστικες Συναγωγές. Από την Ελληνιστική περίοδο όλος ο μορφωμένος κόσμος μιλούσε τα ελληνικά.

    Ο Χριστιανισμός κατήργησε τις φυλετικές διακρίσεις. Φυλετική καθαρότητα δεν υπήρχε ούτε στα κλασσικά χρόνια...αλλά εξακολουθείς να μην διαβάζεις τα μηνύματά μου, απλά βλέπεις ότι απάντησα, και συνεχίζεις τα τροπάριά σου, δυστυχισμένε φίλε.

    Η βιολογικές επιστήμες, τονίζω ακόμα μια φορά, χρησιμοποιούνε δείγματα και στατιστικά packages, οπότε εξαρχής γνωρίζουνε οι βιολόγοι ότι ΔΕΝ αποδεικνύνουν ΤΙΠΟΤΑ. Πάντα θα υπάρχουνε αντιπαραδείγματα.

    Υ.Γ.
    Πώς συμβαίνει μόνο ό,τι υποστηρίζεις εσύ να είναι αληθινό, και όλα τα άλλα να είναι προϊόντα προπαγάνδας...περαστικά σου, ανώνυμε φίλε, καθαρέ στο DNA! To δικό μου είναι πολύ "βρώμικό", και το χαίρομαι. Γιατί δεν έχω χάσει την ανθρωπιά, δόξα τον Θεό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. IQ ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ:

    Όταν θέλουμε να αποδείξουμε κάτι, αναλύουμε, αναλύουμε...αναλύουμε, μέχρι να βρούμε το φως, χωρίς να βαριόμαστε. Βαριέται αυτός που έχει μάθει ένα τροπάριο, και βλέπει ότι δεν περνά η ιδεοληψία του σε τρίτους.

    Έχω κάθε δικαίωμα να είμαι οξύς, εφόσον αποκαλύπτω το ονοματεπώνυμό μου, την ιδιότητά μου, και παραθέτω φωτογραφία μου.

    Θεωρώ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να κρύβεται κανείς πίσω από την ανωνυμία που του παρέχει το ίντερνετ, και να είναι ειρωνικός.

    Θεωρώ ότι ένας ανώνυμος, διαδικτυακά, δεν διαφέρει από έναν κουκουλοφόρο ή από έναν δοσίλογο (στυλ Κατοχής), την στιγμή που επιτίθεται. Έχουνε όλοι τους αυτοί την ίδια δυναμική...κρύβονται κι επιτίθενται εκ του ασφαλούς!

    Λοιπόν, θεωρώ τις απόψεις σου φασιστικές, και στο λέω επώνυμα. Οι απόψεις σου περί καθαρότητας DNA είναι άκρως επικίνδυνες, αλλά και εντελώς λανθασμένες.

    Σου εξέθεσα το όνομα του John Prag, και τις 40ετείς μελέτες του, που δείχνουν το αντίθετο από αυτό που ισχυρίζεσαι. Ο John Prag είναι ένας από τους μεγαλύτερους γενετιστές-αρχαιολόγους στον κόσμο. "Το DNA σας δείχνει μια συναρπαστική περιπέτεια". Ο Ρανσιμαν, επίστης, που δεν ήτανε βιολόγος, αλλά με απλή λογική βλέποντας τις μεταναστεύσεις πληθυσμός είπε "οι Ρωμαίοι ήταν πιο κοντά στους αρχαίους, κι εσείς πιο κοντά στους Ρωμαίους"...έξυπνο σχόλιο, με πολύ νόημα!

    Δεν θα εκθέσω το όνομα φίλου καθηγητού (γιατρού και ανθρωπολόγου) σε ελλαδικό πανεπιστήμιο, γιατί είναι φίλος, και ο ίδιος δεν εκθέτει ποτέ τις απόψεις του και την έρευνά του σε φορα, στο τυχόν άσχετο. Λοιπόν, αν γνωρίζανε οι Κρήτες την ιστορία του DNA τους, μάλλον θα πέφτανε από τα σύννεφα...γι' αυτό τονίζω ότι η Ρωμιοσύνη, η γλυκειά Ρωμιοσύνη τα διαλύει όλα αυτά, ακυρώνει όλες αυτές τις ιδεοληψίες, που μόνο όρια δημιουργούν, εθνικισμούς και μισαλλοδοξίες.

    Αν δεις και μόνο τί πληθυσμοί διέμεναν στα αιγαιοπελαγίτικα νησιά και στην κυρίως χώρα μας, θα καταλάβεις το τεράστιο σφάλμα της όλης σου λογικής: μπερμπερίνοι (στα νησιά), Σλαύοι, σημιτικά φύλα, φυλές που ήρθαν από τις Άλπεις, από τον 8ο αιώνα...

    Ο συγκεκριμένος καθηγητής (ανθρωπολόγος), ο οποίος είναι διεθνώς αναγνωρισμένος, ευθυμεί όταν ακούει συζητήσεις περί "καθαρότητας DNA".

    Πρόσεξε ΠΙΓΚΟΥΙΝΕ φίλτατε, γιατί τα ίδια υποστήριζαν και οι ΝΑΖΙ...και οι Αλβανοί τώρα τελευταία υποστηρίζουνε ότι είναι αρχαίοι Ιλλυριοι, και οι Βούλγαροι ότι είναι Θράκες, και οι Βλάχοι (Ρουμάνοι) ότι είναι Δάκες, και οι Βούλγαροι των Σκοπίων ότι είναι Μακεδόνες...και οι Τούρκοι λένε πολλά, τώρα τελευταία....πρόσεχε, γιατί είναι επικίνδυνος ο δρόμος που ακολουθείς.

    Η αγραμματοσύνη σου (ναι, σε θεωρώ αναλφάβητο) φαίνεται ακριβώς στην έμφαση που δίνεις σε βιολογικά ανύπαρκτα χαρακτηριστικά. Την στιγμή που οι πηγές φωνάζουν για την αλήθεια...όλα τα χειρόγραφα, όλα τα απομεινάρια άλλων εποχών...τα Ελληνικά τα μιλούσανε οι Εβραίοι στις ελιτιστικες Συναγωγές. Από την Ελληνιστική περίοδο όλος ο μορφωμένος κόσμος μιλούσε τα ελληνικά.

    Ο Χριστιανισμός κατήργησε τις φυλετικές διακρίσεις. Φυλετική καθαρότητα δεν υπήρχε ούτε στα κλασσικά χρόνια...αλλά εξακολουθείς να μην διαβάζεις τα μηνύματά μου, απλά βλέπεις ότι απάντησα, και συνεχίζεις τα τροπάριά σου, δυστυχισμένε φίλε.

    Η βιολογικές επιστήμες, τονίζω ακόμα μια φορά, χρησιμοποιούνε δείγματα και στατιστικά packages, οπότε εξαρχής γνωρίζουνε οι βιολόγοι ότι ΔΕΝ αποδεικνύνουν ΤΙΠΟΤΑ. Πάντα θα υπάρχουνε αντιπαραδείγματα.

    Υ.Γ.
    Πώς συμβαίνει μόνο ό,τι υποστηρίζεις εσύ να είναι αληθινό, και όλα τα άλλα να είναι προϊόντα προπαγάνδας...περαστικά σου, ανώνυμε φίλε, καθαρέ στο DNA! To δικό μου είναι πολύ "βρώμικό", και το χαίρομαι. Γιατί δεν έχω χάσει την ανθρωπιά, δόξα τον Θεό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Αγαπητέ Κυριάκε Παπαδόπουλε, συγχαρτήρια.
    Δεν είσαι μόνος. Ο συχωρεμένος ο π. Ιωάννης Ρωμανίδης άνοιξε τα μάτια σε πολλούς. Και εγώ είμαι ένας από αυτούς, που δηλωνω απερίφραστα ότι είμαι ελληνόφων Ρωμηός. Η πατρίδα μου είναι η Ρωμανία. Και η Ρωμανία είναι πατρίδα της καρδιάς, όπου λίγη σημασία έχουν τα εδάφη. Και όπου υπάρχουν έστω και δυό Ρωμαίοι ζωντανοί, η Ρωμανία ζεί. Και δεν είμαστε μόνοι εμείς οι ζωντανοί, μα και οι πατέρες μας τόσων αιώνων και αυτοί που θά έρθουν αύριο. Το αιώνιο σώμα της Ρωμανίας.

    Δηλώνω ότι θεωρώ τον εαυτό μου ένα με τους λατινόφωνους Ρωμηούς (Ρουμάνους, Βλάχους, Αρβανίτες κλ), ένα με τους αραβόφωνους Ρωμηούς (το 10% του πληθυσμού της Συρίας είναι ακόμα και σήμερα, μετά από χίλια χρόνια, Ρουμ-Ορτοντόξ) και ένα με κάθε άνθρωπο που αισθάνεται Ρωμηός ανεξάρτητα από τη γλώσσα του.
    Θεωρώ ακόμα τον εαυτό μου αδερφό με τους Ρωμηούς της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Δυτικής Ευρώπης που εξαναγκάστηκαν να Φραγκέψουν και εύχομαι για την επιστροφή τους κάποτε στα πατρώα.
    Θεωρώ ακόμα τον εαυτό μου αδερφό με τους Ρωμηούς της Τουρκίας και της Ασίας γενικά που αναγκάστηκαν (ή πήγαν ηθελημένα) και τούρκεψαν και εύχομαι για την επιστροφή τους κάποτε στα πατρώα.
    Θεωρώ ακόμα τον εαυτό μου αδερφό με τους Κόπτες της Αιγύπτου (παρότι αυτοί επέλεξαν ελεύθερα να αποκοπούν από το σώμα της Ρωμανίας)και εύχομαι να ξεφύγουν από τα δογματικά τους λάθη.
    Σε επόμενο post θα παραθέσω βιβλιογραφία γιά όσους έχουν "ώτα ακούειν".
    Προς το παρόν, απολαύστε ένα ωραίο ψηφιδωτό από την Αγιά Σοφιά και θα εννοήσετε γιατί.

    http://romiosini.wordpress.com/2009/09/27/%ce%b2%ce%b1%cf%83%ce%b9%ce%bb%ce%b5%cf%8d%cf%82-%cf%81%cf%89%ce%bc%ce%b1%ce%b9%cf%89%ce%bd/


    Alexandros R

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. 8:51 και μη εισενέγκεις ημάς εις πειρασμόν αλλά ρήσε ημάς από του πονηρού. ...
    Απο το ιστολογιο που παρακολουθεις μπορουμε να καταλαβουμε απο που προερχεται αυτη σου η επιμονη-κολλημα με τους Ρωμαιους.http://fanarion.blogspot.com/
    Και προφανως θα εισαι απο αυτους που υποστηριζουν οτι κακως εγινε η επανασταση του 1821 οπως ειναι ο σκοτεινος Κιτσικης.Και μην κατηγορεις αυτους που γραφουν με ψυδωνυμο η ανωνυμα γιατι αυτοι δεν εχουν πισω τους το Πατριαρχειο της Κωνσταντινουπολεως με τα ιδρυματα του.Οπως υμεις κε καθηγητα.Δεν ξερω αν αντιλαμβανεστε τον συλλογισμο μου.Ειμαι περιεργος παντως να δω πως θα αντιδρασουν οι Κρητικοι του ιστολογιου για τους εις βαρος τους υπαινιγμους σου.

    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B7%CE%BC%CE%AE%CF%84%CF%81%CE%B7%CF%82_%CE%9A%CE%B9%CF%84%CF%83%CE%AF%CE%BA%CE%B7%CF%82

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Ανώνυμε "κουκουλοφόρε", 8:51...

    Δεν έχω ΚΑΜΙΑ σχέση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, πέρα από το ότι θεωρώ ότι η ταυτότητά μας, το "ethnicity" μας, για να χρησιμοποιήσω διεθνή ορολογία, βρίσκεται εκεί.

    Κανένα άλλο σχόλιο, μιας και οι αναλύσεις μου ήταν εκτενείς: η Ρωμιοσύνη ούτε με φυλετικές καθαρότητες έχει να κάνει, ούτε με DNA, ούτε με ιντριγκες και κολπα...

    Δεν σου συγχωρείται η ανωνυμία, και επώνυμα και ανδρίκια σου λέω ότι είσαι επικίνδυνος.

    Δεν διαφέρουνε οι φασίστες και οι ακροδεξιοί από τους σκληροπυρηνικούς της αριστεράς...

    ...θα χαρώ να αντιμετωπίσω επώνυμους ανθρώπους, όχι ανθρωποειδή, που γράφουνε ό,τι τους κατέβει από το κεφάλι τους, πάντα κρυβόμενοι πίσω από μια οθόνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Ανώνυμε φίλε, 8:51, θα ήθελα να ξέρεις, ο ίδιος ο Κόντογλου το γράφει, κάνοντας επίκληση στον "Νέο Πίνδαρο από την Κύπρο" : η Ρωμιοσύνη θα χαθεί αν χαθεί όλος ο κόσμος.

    Όσο τελείται η Θεία Λειτουργία από τον Πατριάρχη των Ρωμαίων, τον Οικουμενικό Πατριάρχη, η Ρωμαιοσύνη θα ζει.

    Πέρα από τον ορθολογισμό και τις "βαθυστόχαστες σκέψεις", πιστεύω στους Αγίους: στον Άγιο Ανδρέα τον δια Χριστόν Σαλό, τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, τον Γέροντα Παϊσιο, και είμαι σίγουρος μέσα μου ότι η Ρωμανία θα αναστηθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. Μετα τις δημοσιες δηλωσεις των Kyriakos Papadopoulos και Alexandros R αναρωτιομαστε εμεις οι πατριωτες για ποια Ελλαδα θα πρεπει να πολεμησουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. Αγαπητέ Κυριάκο Παπαδόπουλε,

    Παρ' ότι στο τελευταίο σχόλιό σου επιδεικνύεις ευεξήγητη απώλεια ψυχραιμίας, θα συνεχίσω να σε αποκαλώ αγαπητό. Όλα καλά. Με έλουσες με ένα κάρο χαρακτηρισμούς (φασίστα, ναζί, δωσίλογο, κουκουλοφόρο, αναλφάβητο κλπ). Και πάλι όλα καλά, δεν τρέχει τίποτα.

    Πρέπει όμως να καταλάβεις ότι δεν έχει σημασία ποιός είμαι, αλλά τι λέω. Μπορεί κοινωνικά να είμαι ο έσχατος υποβοηθός του τελευταίου υπομουζίκου, είναι αδιάφορο (για όλους μέσα εδώ), εσύ όμως που το παίζεις ανώτερος, πρέπει να κρίνεις τα γραφόμενά μου και όχι ποιός τα γράφει. Το ποιός είμαι δεν προσδίδει (ούτε αφαιρεί) κάποιο κύρος στα σχόλια. Αντ' αυτού λοιπόν, εσύ παρακάμπτεις το σχόλιό μου (που περιλαμβάνει πλήρη βιβλιογραφική τεκμηρίωση) και εξαπολύεις προσωπική επίθεση σε εμένα. Είναι αυτή επιστημονική αντιμετώπιση ενός "ανώτερου" προς ένα "κατώτερο"; Κρίνε το μόνος σου.

    Εγώ πάλι θα επιμείνω στο θέμα μας (για να μη ξεφεύγουμε, με καταλαβαίνεις): Στα προηγούμενα σχόλιά μου σου παρέθεσα ένα πλήθος από άρθρα με πλήρη επιστημονική τεκμηρίωση (πηγές, πληθυσμούς, διαγράμματα, κλπ). Εσύ κατάφερες να βρεις μόνο ένα άρθρο κάποιων Σκοπιανών του 2000 που ισχυρίζεται τα αντίθετα (χωρίς όμως να προσπαθεί καν να αντικρούσει όλα τα προηγούμενα!). Παρέλειψες μόνο να ψάξεις για μεταγενέστερα άρθρα που να το επιβεβαιώνουν ή να το απορρίπτουν (κατά τα άλλα ισχυρίζεσαι ότι είσαι επιστήμονας). Και μιας και δεν το έκανες εσύ, είπα να το κάνω εγώ και μάντεψε τι βρήκα: Μία σειρά από επιστημονικά άρθρα που καταρρίπτουν πανηγυρικά το άρθρο που επικαλείσαι, ως κομπογιαννίτικο (μεταξύ άλλων, το αγαπημένο σου άρθρο βγάζει και τους Ιάπωνες πανομοιότυπους με τους ανατολικοαφρικανούς!), αυθαιρεσία, πολιτική προπαγάνδα, και άλλα ξεκαρδιστικά, όρεξη να έχεις να διαβάζεις:

    dienekes.50webs.com/blog/archives/000223.html
    dienekes.blogspot.com/2004_10_01_archive.html
    dienekes.50webs.com/blog/archives/2003_04.html
    dienekes.blogspot.com/2009_07_01_archive.html
    dienekes.50webs.com/blog/archives/000361.html
    greekgenetics.blogspot.com/2004/09/blog-post_04.html

    Όταν λοιπόν εσύ ως "μαθηματικός" (όπως ισχυρίζεσαι ότι είσαι) αγνοείς επιδεικτικά όλη την πρόοδο και τα ευρήματα της Ανθρωπολογίας και της Βιολογίας (της τελευταίας 100ετίας, μέχρι και σήμερα) σχετικά με το ζήτημα των Ελλήνων και επιμένεις απελπισμένα σε ένα άρθρο Σκοπιανών (που το έχουν ξετινάξει τα νεώτερα επιστημονικά άρθρα), τότε μοιραία όλο και θα βρίσκεται στο δρόμο σου κάποιος "αναλφάβητος" υποβοηθός του υπομουζίκου να σε επαναφέρει στην τάξη. Γι αυτό λοιπόν άλλη φορά προσπάθησε να είσαι πιο προσεκτικός για να μη την πατάς επιστημονικά και καταντάς σκέτος προπαγανδιστής (φιλικά). Και μία ακόμα φιλική συμβουλή: όταν χάνεις σε μία αντιπαράθεση, μη καταφεύγεις μετά σε άναρθρες κραυγές και χαρακτηρισμούς, όχι μόνο γιατί είναι αντιεπιστημονικό, αλλά επί πλέον γιατί έτσι γελοιοποιείς εσύ ο ίδιος τα λεγόμενά σου και σε παίρνουν όλοι πρέφα και αυτό είναι κακό για εσένα και καλό για όλους τους άλλους...

    Αντεύχομαι και πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ κατι τετοιες στιγμες θυμαμαι τον Μαρξ και αυτα που ειχε πει για τους καθηγητες καθως και την πολιτιστικη επανασταση του Μαο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. 1) IQ ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ,

    Δεν έχεις καμιά σχέση με την επιστήμη: εγώ σου είπα ότι είμαι πόντιος από πατέρα, κι εσύ φαίνεται κολλάς...έχεις φάει κόλλημα τρομερό με μια συγκεκριμένη ερευνητική ομάδα, που δεν διαφέρει σε τίποτα από την αντίστοιχη ισπανική. Η οποία κατ' εσέ τα πήρε από τους Σκοπιανούς...

    Το μαθηματικός το έβαλες σε εισαγωγικά, και το αποδέχομαι, διότι αν και από τα 18 μου ασχολούμε με το αντικείμενο, και βρίσκομαι στο τέταρτο πανεπιστήμιο αυτή την στιγμή, εντριφώντας πάνω σε αυτά, δεν νιώθω ακόμα μαθηματικός, γνωρίζοντας ότι υπάρχει ένας Χριστοδούλου ή ένας Φωκάς ή ένας Δαφέρμος, ή νέα παιδιά, συνομίληκα ή και νεώτερα, που κάνουνε λαμπρή καριέρα: δεν διαφωνούμε για τα εισαγωγικά.

    Αλλά η γνώση μου, οι επαφές μου, η εμπειρία μου, μου δίνουν το δικαίωμα να υπογραμμίσω, για τελευταία φορά, ότι ΔΕΝ αποδεικνύει η εργαστηριακή έρευνα!

    Αν δεν μπορείς να καταλάβεις ότι ΔΕΝ αποδεικνύεται κάτι μέσω στατιστικής επεξεργασίας δειγμάτων, τότε τουλάχιστον μπες σε μια φυσικομαθηματική σχολή, τελείωσέ την, και εξέφρασε απόψεις για τέτοια πράγματα.

    Η συζήτηση σε αυτό το φορουμ έχει κινήσει την περιέργεια φίλων, και σου ξαναγράφω: ένας εκ των διασημοτέρων γενετιστών, καθηγητής στο παν. του Μανστεστερ και διευθυντής του αρχαιολογικόυ μουσείου του Μάνστεστερ θα σε απογοητεύσει. Διότι δεν ευσταθεί, δεν υπάρχει εγγυρότητα σε έρευνες που στηρίζονται στο DNA, ως προς την απόδειξη "αυθεντικότητας".

    Ένα παράδειγμα (από την βιολογία): αν υποθέσεις ότι οι αρχαίοι Αθηναίοι, στον χρυσό Αιώνα, ήτανε κλεισμένοι σε έναν συγκεκριμένο χώρο, και δεν έρχονταν επαφή με άλλους ανθρώπους, το DNA τους ΠΑΛΙ θα μεταβάλλονταν, μετά από 3,000 χρόνια.

    Αν δεν μπορείς να καταλάβεις απλά λόγια, τότε πώς θα καταλάβεις την ορολογία.

    Αν δεν είσαι σχετικός, μην κάνεις πανάκεια μια έρευνα, που εξυπηρετεί εθνικιστικούς λόγους, όπως και αυτή του Κομπλουτενσκ.

    Μπορείς να μας απαντήσεις, ανώνυμε φίλε, με την κουκούλα, ποιά είναι η άποψή σου για τον John Prag, ή/και αν γνωρίζεις το όνομα κορυφαίου ανθρωπολόγου-γιατρού στο ΔΠΘ; Δεν θα σου αναφέρω εγώ το όνομά του εδώ...μπορείς να το κάνεις εσύ για μένα;

    Επίσης, έχω πρόσβαση στα e-resources, μέσω του server του παν. μου, αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να στέιλω λινκ από journals με συνδρομή. Τα πλέον έγγυρα επιστημονικά περιοδικά ζητούν συνδρομή, και μόνο μέσω παν. server μπορείς να έχεις ελεύθερη πρόσβαση.

    Στείλε μου email στο kxp878@bham.ac.uk
    για να σου πω λεπτομέρειες για το πώς θα μπεις..

    2) Ο άλλος φίλος, που θεωρεί ότι δεν έχει νόημα να χυθεί αίμα για την πατρίδα: πατρίδα μου είναι τα μοναστήρια της γενέτειράς μου, οι εκκλησιές της, τα ξωκκλήσια της, οι αρχαιολογικοί της χώροι, οι παιδική μου γειτονιά, οι συγγενείς και φίλοι. Όλα αυτά μόνο νεκρός θα τα παρέδιδα σε οποιονδήποτε εχθρό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. Αν καταλαβα καλα ο Κολοκοτρωνης και οι αλλοι πρωτεργατες της επαναστασης του 1821 υπηρξαν εθνικιστες;Διοτι-απο οσα κατατεθηκαν πιο πανω-συμπεραινεται οτι η δημιουργια του νεου Ελληνικου εθνικου κρατους ειναι εργο εθνικιστων.Με την Φραγκικη βεβαια εννοια του ορου.
    Ερωτωνται λοιπον οι δυο Ρωμαιοι εκατονταρχοι Kyriakos Papadopoulos και Alexandros R ΑΝ ΕΠΡΕΠΕ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821.Το ερωτημα εναι απλο και πιστευω οτι η απαντηση του θα διασκεδασει τις μεχρι τωρα παρεξηγησεις.Στο κατω-κατω δεν θα πρεπει να ξερουμε που βαδιζουμε;Διοτι εγω αλλο ηξερα μεχρι τωρα για πατριδα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. Ανώνυμε φίλε, 2:48: να και μία νηφάλια και σωστή ερώτηση!

    Σ' ευχαριστώ γι' αυτό.

    Η επανάσταση ξεκίνησε σαν επανάσταση των Χριστιανών της Ρουμ Μιλετ, των απογόνων των Ρωμαίων δηλαδή, των υποδούλων Ρωμιών.

    http://egpaid.blogspot.com/2009/12/blog-post_4928.html

    Στο παραπάνω μπλογκ παρουσιάζονται κάποια στοιχεία απλά και περιεκτικά.

    Για μια πιο επιστημονική προσέγγιση, προτείνω την εργασία:
    http://romanity.org/htm/rom.21.en.the_ethnic_cleaning_of_roman_history.01.htm#s8

    Πώς η Επανάσταση των Ρωμαίων κατέληξε "Ελληνική" (Γραικική για την Δύση).

    Αν δεν είναι κατανοητό, είμαστε εδώ για ανάλυση και συζήτηση.

    Δώστε έμφαση στον ρόλο των Άγγλων, για να βαπτιστούμε "Έλληνες", αλλά περισσότερη στους Κοραήδες.

    Έχω ήδη γράψει, παραπάνω, ότι οι Πληθωνικοί ξεκίνησαν το τροπάριο περί Ελληνισμού για δύο λόγους (ι) είτε εξυπηρετούσαν συμφέροντα του Βατικανού (άλλωστε εκεί σπουδάσαν, και οι περισσότεροι πεθάναν στην Ιταλία...) είτε (ιι) γιατί πίστευαν πως μόνο η δημιουργία κοινής ταυτότητας, "εθνικής", θα ήταν δυνατό να φέρει ομοψυχία στους ήδη ταλαιπωρημένους από τις επιδρομές του Τουραχάνη υπηκόους.

    Είτε το (ι) είτε το (ιι) αποτέλεσαν την μαγιά για την δημιουργία "Ελληνικού" κράτους, 400 χρόνια μετά.

    Οι Φράγκοι μας αποκαλούσανε Γραικούς ήδη από τις αρχές του 9ου αιώνα, ενώ την αυτοκρατορία τους την ονομάσανε "Αγία Ρωμαϊκή".

    Γραικός σήμαινε απλά κακόδοξος...

    Ο πανέξυπνος Πλήθωνας ανέστρεψε τους όρους, και συνέδεσε τον όρο Γραικος με τις ενδοξότερες στιγμές τις αρχαιότητας.

    Ένα όμορφο κείμενο, το κεφάλαιο "Κατόπιν Εορτής", από την Γυφτοπούλα του Παπαδιαμάντη, εξηγεί με ποιητικότατο τρόπο όλα αυτά που συζητούμε...

    ...γίνεται αναφορά στον Γεώργιο Γεμιστό και την "κατόπιν εορτής" "επιστροφή" μας στην αρχαιότητα.

    Ο Κολοκοτρώνης, όπως και οι άλλοι ήρωες της επανάστασης, όπως ο αγαπημένος Μακρυγιάννης (που γράφει πολλές φορές για το Ρωμαίγικο στα απομνημονεύματά του!), ήτανε αγνοί άνθρωποι. Ότι τους λέγανε οι στρατηγοί, Γάλλοι, Άγγλοι και Ρώσοι, αυτά πιστεύανε. Γραικοί είστε, έλεγε ο Άγγλος, Γραικοί είμαστε, έλεγε και ο Χριστιανός.

    Με την διαφορά ότι οι Δύση δεν ήθελε το καλό μας...

    Οι Μικρασιάτες, οι Πόντιοι και η Κων/πολίτες το πληρώσανε αυτό πολύ ακριβά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. Ποστ σε συνέχειες (#1)

    Alexandros R.

    Κεφάλαιο 1. από το βιβλίο του Α. Φιλιππίδη: ¨Ρωμηοσύνη ή Βαρβαρότητα" (έκδ. 1994 με πρόλογο του π. Ιεροθέου Βλάχου) [ http://www.vic.com/~tscon/pelagia/htm/b19.e.romiosini_i_varvarotita.01.htm#s1 ]

    ΜΕΡΟΣ Ι.
    ΟΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΜΑΣ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ

    ΤΑ ΔΥΟ ΡΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ


    Θα ξεκινήσουμε τη μελέτη μας με μια διευκρίνηση σχετικά με τους όρους "Έλληνας" και "Ρωμηός", κάτω από τους οποίους υπολανθάνει μια τεράστια διαμάχη. Οι Έλληνες του 1994 μένουν ίσως έκπληκτοι όταν ανακαλύπτουν ότι μέχρι τις αρχές του αιώνα μας δόθηκε σκληρή ιδεολογική πάλη ανάμεσα σ’ αυτές τις δυο λέξεις για την εθνική μας ονομασία. Η πάλη αυτή αντανακλούσε τη γενικότερη σύγκρουση δύο κυρίαρχων ιδεολογικών τάσεων στο χώρο μας, που άρχισε από τον 18ο αιώνα (αν και οι ρίζες της μπορούν να αναχθούν αρκετούς αιώνες πριν).

    Από την εποχή του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού και μετά δημιουργήθηκαν δύο ρεύματα ανάμεσα στους Έλληνες διανοούμενους. Το πρώτο προσπάθησε να μεταδώσει τις αξίες του ευρωπαϊκού ουμανισμού στους σκλαβωμένους Έλληνες και να "καθαρίσει" τη γλώσσα και τα έθιμα του λαού από τέσσερις αιώνες σκοταδιού. Για να αντλήσει υποστήριξη από τους ξένους χρησιμοποίησε την αρχαιολατρεία της εποχής του ρομαντισμού και διέδωσε με ενθουσιασμό τη θεωρία της φυλετικής προέλευσης των σημερινών Ελλήνων από τους αρχαίους. Σε μια εποχή που μεγάλα ονόματα της Ευρώπης όπως ο Γκαίτε, ο Μπάυρον, ο Χαίλντερλιν, ο Σέλλεϋ, κλπ. υμνούσαν την επιστροφή σε ένα εξιδανικευμένο κλασικό παρελθόν, η ύπαρξη κάποιων καθαρών απογόνων του Περικλή προκαλούσε ρίγη συγκίνησης σε πολλούς πνευματικούς κύκλους της Ευρώπης.

    Το ρεύμα αυτό προσπάθησε να επιβάλει μια αττικίζουσα γλώσσα στους Έλληνες, ώστε η ταύτιση με τους αρχαίους να γίνει ακόμη πιο αληθοφανής, και ταυτόχρονα συντάχθηκε απόλυτα με τις απόψεις των δυτικοευρωπαίων για τη μεσαιωνική μας Ιστορία: ο βυζαντινός μεσαίωνας ήταν μια περίοδος σκοταδισμού, "θρησκείας και βαρβαρότητας" όπως έλεγε ο Γίββων, γεμάτη δολοπλοκίες, ίντριγκες σε σκοτεινά παλάτια και ατέρμονες συζητήσεις πάνω σε άλυτα και ακατανόητα θεολογικά προβλήματα που δεν ενδιέφεραν κανέναν. (Την άποψη αυτή αποδέχεται ακόμη και σήμερα μια μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού). Κύριος εκπρόσωπος αυτής της τάσης ήταν ο Κοραής και μετά απ’ αυτόν ο Ι. Ρίζος-Νερουλός, ο Στ. Κουμανούδης και πολλοί θιασώτες της καθαρεύουσας. Για παράδειγμα, το 1841 ο Ιάκωβος Ρίζος-Νερουλός, πρόεδρος της Ελληνικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, και πρώην υπουργός Εκκλησιαστικών, διακήρυττε πώς "η βυζαντινή Ιστορία είναι αλληλένδετος σχεδόν και μακροτάτη σειρά πράξεων μωρών και αισχρών βιαιοτήτων του εις το Βυζάντιον μετεμφυτευθέντος Ρωμαϊκού κράτους. Είναι στηλογραφία επονείδητος της εσχάτης αθλιότητος και εξουθενώσεως των Ελλήνων". <6>

    .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. Αγαπητέ Κυριάκο Παπαδόπουλε,

    Πρέπει να καταλάβεις ότι ο σχολιασμός δεν είναι επί προσωπικού ζητήματος, αλλά επί γεγονότων (facts που λέτε και στο U.K.). Προσωπικά δεν νοιώθω καμμία ανάγκη να διαφημίσω τι είμαι και τι δεν είμαι για να διαφοροποιήσω τον εαυτό μου από τους άλλους, είμαι απλά ένας από όλους και μέχρι εκεί. Απλά τυχαίνει να γνωρίζω μερικά πράγματα για μερικά θέματα (αλλοιώς δεν σχολιάζω καν). Ένα από αυτά έχει να κάνει και με την επιστημονική δεοντολογία (discipline στο U.K.) και σου έχω γράψει τα σχετικά στα προηγούμενα σχόλιά μου.

    Παρακάμπτεις όμως συνέχεια το βασικό σχόλιό μου. Σου έγραψα κάποια links που συνοψίζουν όχι την έρευνα του συγκεκριμένου link, αλλά τις έρευνες και μελέτες των διεθνών επιστημονικών ομάδων (Αμερικανών, Ιταλών, Σουηδών, Ελλήνων, και πάρα πολλών άλλων από όλο τον κόσμο) που έχουν ασχοληθεί με το θέμα στη διάρκεια των τελευταίων 100 περίπου ετών και με πλήρη τεκμηρίωση. Τις αποφεύγεις συστηματικά γιατί καταρρίπτουν τη βασική θέση σου. Έκανες μία απέλπιδα προσπάθεια επικαλούμενος τη σκοπιανή μελέτη, αλλά δυστυχώς για εσένα αυτή η μελέτη έχει απορριφθεί πανηγυρικά...

    Τελευταία σου προσπάθεια για να "το σώσεις" είναι η απαξίωση τόσο της στατιστικής επιστήμης όσο και της εργαστηριακής έρευνας εν γένει. Μιας και είσαι μαθηματικός λοιπόν ρώτα κάποιον καθηγητή σου να σου πει τι σημαίνει "statistical significance on the 3σ, 5σ, 10σ level κλπ", "cross correlation analysis" και ούτω καθεξής. Επίσης, ρίξε μια ματιά και πόσες άλλες επιστήμες (θετικές και μη) χρησιμοποιούν στατιστική ανάλυση με μεγάλα δείγματα και φθάνουν σε τεκμηριωμένα συμπεράσματα. Όσο για τις εργαστηριακές έρευνες, εσύ φίλε μου τις απαξιώνεις τελείως λέγοντας ότι δεν αποδεικνύουν τίποτα. Έχεις αναρωτηθεί ποτέ για ποιό λόγο δαπανώνται δισεκατομμύρια δισεκατομμυρίων παγκοσμίως (ακόμα και στο πανεπιστήμιό σου) για εργαστηριακές έρευνες; Για το τίποτα (όπως ισχυρίζεσαι εσύ); Εδώ μέχρι και τα δικαστήρια διατάσσουν εργαστηριακές αναλύσεις για να τεκμηριώσουν γεγονότα, συνειδητοποιείς τι ισχυρίστηκες νωρίτερα;

    Αγαπητέ Κυριάκο δεν έχω σκοπό να επανέλθω διότι μέσω των προηγούμενων links και της βιβλιογραφίας τους, σου έχω παράσχει πλήρη επιστημονική τεκμηρίωση (μετρήσεις, πίνακες, αριθμούς, διαγράμματα, βιβλιογραφία) του γεγονότος της βιολογικής συνοχής και συνέχειας του Ελληνισμού και εσύ τα αντιπαρέρχεσαι, απλά και μόνο επειδή αντικρούουν τη δική σου θέση που βασίζεται μόνο σε υποκειμενικές κρίσεις και προσωπικές ερμηνείες ελάχιστων ιστορικών ερευνητών. Βάζεις δηλαδή το circumstantial evidence πάνω από το hard evidence. Αυτό όμως φίλε μου δεν είναι επιστήμη, αλλά wishful thinking. Μια και είσαι καινούριος στο χώρο σου και προφανώς θέλεις να εξελιχθείς, προσπάθησε να το αποφεύγεις στο μέλλον για να έχεις αξιοπιστία και να μη περιπέσεις στην κατηγορία εκείνων που λένε: "Don't confuse me with the facts, I've already made up my mind"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. Κ. Κ. παπαδόπουλε, παρακαλώ πριν γράφετε οτιδήποτε να διασταυρώνετε τα στοιχεία που διαθέτετε. Από που συμπεράνατε οτι Γρεκός= κακόδοξος??? σας παραπέμπω στον Αριστοτέλη.

    Αριστοτέλης: περί την Ελλάδα την Αρχαίαν. Αύτη δ’ εστίν ή περί Δωδώνην και τον Αχελώον ούτος γαρ πολλαχού το ρεύμα μεταβέβληκεν, φκούν γαρ οι Σελλοί ενταύθα και οι καλούμενοι τότε μεν Γραικοί

    Η περιοχή αυτή ήταν κοντά στην δωδώνη, και έτσι χαρακτήριζαν τους κατοικους της σημερινής (περίπου) ελλάδας, οι ρωμαίοι. Απόδειξη αυτού ο λόγος του Απολλόδωρου (2 αιων π.χ.)«αυτός (΄Ελλην) μεν ουν απ’ αυτού τους καλου­μένους Γραικούς προσηγόρευσεν ΄Ελληνας». Το ίδιο βεβαιώνει και το Πάριο Χρονικό: και «΄Ελληνες ωνομάσθησαν το πρότερον Γραικοί καλούμενοι».

    Ο "Γραικός" γενικεύτηκε στους βυζαντινούς χρόνους εκτοπίζοντας το "Ελλην", ενώ το "Ρωμαίοι" ήταν ο γενικός χαρακτηρισμός όλων τον κατοίκων της αυτοκρατορίας.

    Είναι δικαίωμά σου να χαρακτηρίζεσαι όπως θες, αλλά είναι και δικαίωμα όλων να ζητάμε την αλήθεια και όχι τα "πιστεύω χωρίς να ερευνώ" κάποιων "πατριωτών".

    Τέλος αν και η επανάσταση ξεκίνησε από την μολδοβλαχία, ουσιαστικά πραγματώθηκε μέσα από τις συνθήκες που επικρατούσαν στην αδούλωτη Μανη, καθώς και στα Ιωάννινα. (αναφέρομαι στο μπλοκ που μας παρέπεμπσες σαν "ιστορική πηγη").

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. Alexandros R.

    Από το βιβλίο του Αν. Φιλιππίδη «Ρωμηοσύνη ή Βαρβαρότητα» (εκδ. Ι.Μ. Γενεθλίου της Θεοτόκου, γ΄ έκδοση 2007, με πρόλογο μητρ. Ιεροθέου Βλάχου). [http://www.vic.com/~tscon/pelagia/htm/b19.e.romiosini_i_varvarotita.01.htm ]

    ΜΕΡΟΣ Ι.
    ΟΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΜΑΣ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ
    ΤΑ ΔΥΟ ΡΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ

    Συνέχεια #2

    Το δεύτερο ρεύμα είχε πιο βαθιές ρίζες και είναι δύσκολο να προσδιοριστεί η αρχή του. Πιό εύκολο είναι να περιγραφούν οι θέσεις του. Κατ’ αρχήν, δε δεχόταν τόσο εύκολα το νεωτεριστικό όνομα "Έλληνες", τη στιγμή που όλοι οι υπόδουλοι ομοεθνείς μας γνώριζαν μόνον ότι είναι Ρωμηοί. Η διαφορά δεν είναι απλώς τυπολογική, όπως θα δούμε σε επόμενα κεφάλαια. Κατά δεύτερον, οι τωρινοί Ρωμηοί δεν έννιωθαν ότι είχαν άμεση συγγένεια με τους αρχαίους Έλληνες. Πολύ πιο κοντινούς αισθανόντουσαν τους Ρωμηούς της μεσαιωνικής εποχής: ήταν Ορθόδοξοι Χριστιανοί διατεθειμένοι να θυσιαστούν για την πίστη τους όπως και κείνοι, δάκρυζαν ακούγοντας το "Τη Υπερμάχω Στρατηγώ" και όχι τους παιάνες του Αισχύλου, τιμούσαν τη μνήμη των "ευσεβών βασιλέων της Κωνσταντινουπόλεως ", όνειρό τους όλα τα χρόνια της δουλείας ήταν η απελευθέρωση της Πόλης την οποία αναγνώριζαν ως μόνο εθνικό κέντρο, και τέλος έδειχναν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στη δημώδη γλώσσα και στην παράδοση του λαού.
    Το ρεύμα αυτό εκπροσωπείται από πολλούς λόγιους, χωρίς ενιαίο πρόγραμμα ή ιδεολογία. Στο σκέλος που αφορά την εθνική ονομασία "Ρωμηοί" μπορούμε να αναφέρουμε τον Δ. Καταρτζή, τον Γ. Τυπάλδο-Ιακωβάτο και αργότερα πολλούς δημοτικιστές, ένας από τους οποίους, ο Αργ. Εφταλιώτης, έφτασε να γράψει το 1901 "Ιστορία της Ρωμιοσύνης" που ξεκινάει το 146 π.Χ., με την κατάκτηση δηλαδή της Ελλάδας από τους Ρωμαίους! Ο Δ. Καταρτζής (1730-1807) στο έργο του "Γνώθι σαυτόν", όπου κάνει μια ιστορική αναδρομή στις λέξεις Έλληνας και Ρωμηός, συμπεραίνει: "πώς (λοιπόν) μερικοί σπουδαίοι ενάντια και στους κανόνες της γραμματικής τολμούν ν’ αλλάζουν σημασία λέξης, και να λέν τον εαυτό τους Έλληνες, και να μην το ’χουν πρόκριμα καθό Χριστιανοί και ατιμία, καθό Ρωμηοί, που οι γονείς μας Ρωμαίοι δεν το εδέχτηκαν όξ από έναν, τον παραβάτη Ιουλιανό, που ενασμονίζονταν να λέγεται Έλληνας". <7>
    Ο επτανήσιος Γ. Τυπάλδος-Ιακωβάτος έγραφε χαρακτηριστικά κατά τη δεκαετία του 1830: "ένα τμήμα του ιδανικού έθνους έχει λευτερωθεί, είναι η επαρχία της Ελλάδας". Απομένει το υπόλοιπο, "ο θρόνος του Μεγάλου Κωνσταντίνου", και μαζί μ’ αυτό το άλλο "μικρότατο μέρος της Ρωμιοσύνης, τα εφτά νησιά, που και κει, για να σιάξουν τα πράματα, θα πρέπει να αερίσ’ η ρωμαϊκή σημαία". <8>
    Ο αρχηγός του δημοτικιστικού κινήματος, ο Ψυχάρης, πίστευε ότι "όταν το 1821 ο Μπότσαρης και οι όμοιοί του ξεσηκώνονταν υπάκουαν χωρίς μήτε να το ξέρουν σε μια ρωμαϊκή πολιτική ώθηση". <9> Χαρακτηριστική είναι και η επιγραφή που άφησε ο Ψυχάρης στον τάφο του: "Τραγουδήστε μου ένα μοιρολόι από κείνα που σάς άκουσα να τραγουδάτε σαν ήμουνα παληκάρι και πήγα στα χωριά της μαστίχας να μάθω τη λαλιά σας, τα ρωμαίικα. Ποιός ξέρει, μπορεί να με ξυπνήσετε άξαφνα ως και στον τάφο, τόσο τ’ αγάπησα, τόσο βαθιά τα ’βαλα μέσα για μέσα στην καρδιά μου, τη ρωμαίική μου την καρδιά".<10> Είναι άλλωστε αξιοσημείωτο ότι το περίφημο περιοδικό όργανο των δημοτικιστών έφερε τον τίτλο "Νουμάς". (Ο Νουμάς δεν ήταν άλλος από το δεύτερο βασιλιά της αρχαίας Ρώμης!).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. Alexandros R.

    Από το βιβλίο του Αν. Φιλιππίδη «Ρωμηοσύνη ή Βαρβαρότητα» (εκδ. Ι.Μ. Γενεθλίου της Θεοτόκου, γ΄ έκδοση 2007, με πρόλογο μητρ. Ιεροθέου Βλάχου). [http://www.vic.com/~tscon/pelagia/htm/b19.e.romiosini_i_varvarotita.01.htm ]

    ΜΕΡΟΣ Ι.
    ΟΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΜΑΣ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ
    ΤΑ ΔΥΟ ΡΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ

    Συνέχεια #3


    Τα δυο ρεύματα βρίσκονταν σε σύγκρουση σε όλη τη διάρκεια του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου. Μια αναλυτική εξέταση αυτής της σύγκρουσης θα ξέφευγε από το πλαίσιο της εργασίας μας. Πάντως οι σκοπιμότητες που κρύβονταν πίσω από τη χρήση των εθνικών ονομασιών δεν είχαν διαφύγει της προσοχής των ξένων. Το 1857 ένας κορυφαίος φιλέλληνας Γάλλος ιστορικός έλεγε στον Σπ. Ζαμπέλιο: "Το δη παραδοξότερον, οι πλεονέκται ούτοι φίλοι μας (οι νεοέλληνες) προς μηδέν άλλο βλέποντες, ή προς το ίδιον συμφέρον, το μεν πρωί καλούνται κατά λόγον ιστορικόν Έλληνες, εν δε μεσημβρία λέγονται κατά λόγον πολιτικόν Ρωμαίοι, το δε εσπέρας αμφότερα συμβιβάζοντες γίνονται Γραικορωμαίοι". <11>
    Το σίγουρο είναι ότι μέχρι τις αρχές του αιώνα μας το ζήτημα δεν είχε λυθεί. Το 1901, η έκδοση του πρώτου τόμου της "Ιστορίας της Ρωμιοσύνης" του Εφταλιώτη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, όχι μόνο για τη γλώσσα της (ήταν το πρώτο βιβλίο Ιστορίας στη δημοτική), αλλά και για τη χρήση του όρου "Ρωμιοσύνη". Ακολούθησε μια έντονη διαμάχη που δίχασε τους Έλληνες διανοούμενους, με πρωταγωνιστές τους Γ. Χατζιδάκι και Ν. Πολίτη από τη μια πλευρά (εναντίον του όρου "Ρωμηοί") και τους Κ. Παλαμά, Γρ. Ξενόπουλο από την άλλη. <12>
    Απ’ ότι φαίνεται, μετά από εβδομήντα χρόνια ελεύθερου βίου, ο πολύς κόσμος δεν είχε συνηθίσει ακόμη το όνομα "Έλλην". Όπως έγραφε τότε ο Κωστής Παλαμάς, το "Ρωμιός" ερχόταν στο στόμα του κόσμου "πιό πολύ από το γιορτιάτικο και δυσκίνητο όνομα Έλλην, ακόμη και από το όνομα Έλληνας, που είναι κάπως πιο δυσκολορρίζωτο από το Ρωμιός, και κρατούσε ως τα χτές ακόμη την αρχαία ειδωλολατρική σημασία (...) και σημαίνει κι ως την ώρ’ ακόμα, για τον πολύ λαό, τον αντρειωμένο, το γίγαντα". <13> Ο Κωστής Παλαμάς είχε συλλάβει επακριβώς την ουσία της διαμάχης: "Οι όροι Ρωμιός και Ρωμιοσύνη επειδή δε μας έρχουνται, ίσα ολόισα, από την εποχή του Περικλή, παραμερίστηκαν αγάλια αγάλια, από την επίσημη γλώσσα". "Έλληνες, για να ρίχνουμε στάχτη στα μάτια του κόσμου πραγματικά, Ρωμιοί. Το όνομα κάθε άλλο είναι παρά για ντροπή. Αν δεν το περιζώνει αγριλιάς στεφάνι από την Ολυμπία, το ανυψώνει στέμμα ακάνθινο μαρτυρικό και θυμάρι μοσκοβολά και μπαρούτη". Καί, δικαιώνοντας τον Εφταλιώτη για την επιλογή του όρου "Ρωμιοσύνη", κατέληγε: "κάποιο αγνότερο και πιο βαθύ αίσθημα γλωσσικό δεν μπορεί παρά να βρη ακόμα στη λέξη Ρωμιοσύνη κάτι τι ποιητικά και μουσικά χρωματισμένο, κάτι τι φτερωτό, λεβέντικο για μας και αναλαφρο, που νομίζω πώς δεν τόχει ο Ελληνισμός, με όλη τη βαριά του ασάλευτη μεγαλοπρέπεια". <14>
    Παρ’ όλα αυτά, η σκληρή πολεμική (πού έφτασε μέχρι το σημείο να αμφισβητεί τον πατριωτισμό του Εφταλιώτη) οδήγησε τον τελευταίο στο να μη δημοσιεύσει ποτέ τους υπόλοιπους τόμους της "Ιστορίας" του. Σέ μια Ελλάδα που προσπαθούσε αγωνιωδώς να καλύψει τετρακόσια χρόνια "καθυστέρησης" απέναντι στη "φωτισμένη" Ευρώπη, δεν μπορούσε βέβαια να γίνει δεκτή η άποψη πώς "αδύνατο πράμα, φίλε μου, να γυρεύης να μιμηθής Άγγλους, Γάλλους, Γερμανούς, κι αρχαίους Έλληνες, και να μην έχης δόση από βαρβαρωσύνη, τη βαρβαρωσύνη που βλέπει τα φανταχτερά τα ξένα και σκιάζεται, βλέπει τα δικά της και ντρέπεται" <15> ....

    ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. Alexandros R.
    Από το βιβλίο του Αν. Φιλιππίδη «Ρωμηοσύνη ή Βαρβαρότητα» (εκδ. Ι.Μ. Γενεθλίου της Θεοτόκου, γ΄ έκδοση 2007, με πρόλογο μητρ. Ιεροθέου Βλάχου). [http://www.vic.com/~tscon/pelagia/htm/b19.e.romiosini_i_varvarotita.01.htm ]
    ΜΕΡΟΣ Ι.
    ΟΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΜΑΣ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ
    ΤΑ ΔΥΟ ΡΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ

    Συνέχεια #4/4
    Οι υπέρμαχοι του "αντιρωμαίικου" αγώνα είχαν φτάσει να διακηρύττουν ότι ως λαός έχουμε σχέση μόνο με την αρχαία Ελλάδα και ότι η μεσαιωνική περίοδος είναι ολότελα ξένη προς τη νεώτερη Ελλάδα. <16> Και μάλιστα ως "αρχαία Ελλάδα" εννοούσαν την κλασική Ελλάδα, αυτήν που οι ξένοι αποκαλούν μέχρι και σήμερα "Greece proper" ("καθαυτό Ελλάδα "), δηλαδή τη χώρα νότια των Θερμοπυλών. Για παράδειγμα, ο Ιάκωβος Ρίζος-Νερουλός, ισχυριζόταν το 1841 ότι Ελλάδα είναι μόνο το ελληνικό κράτος (τού 1830). Όσοι άλλοι το πατούν ή το πάτησαν είναι ξένοι. Συνεπώς ξένος ήταν ο Φίλιππος, νικητής των Ελλήνων στη Χαιρώνεια, ο οποίος μάλιστα, "έπραξεν άλλον της νίκης εκείνης ολεθριώτερον, εγέννησεν τον Αλέξανδρον". <17>
    Αυτές οι απόψεις είχαν αποκτήσει και πολιτική έκφραση κατά τον 19ο αιώνα. Σύμφωνα με τον Π. Καρολίδη, επιμελητή και συνεχιστή της "Ιστορίας του Ελληνικού Έθνους" του Παπαρρηγόπουλου, "αι τοιαύται γελοιωδώς παράδοξοι δοξασίαι, προϊόντα αμαθείας και ακρισίας, είχον και την πολιτικήν αυτών ροπήν επί μερίδα λογίων κηρυττόντων ότι των νυν Ελλήνων αι πολιτικαί ροπαί και τάσεις και εθνικαί ιδέαι πρέπει να μη υπερβαίνωσιν τα όρια της αρχαίας Ελλάδος". <18> Όπως είναι φανερό, σε μια χώρα που γνώριζε ότι τα τρία-τέταρτα των ομοεθνών της εξακολουθούσαν να ζουν υποδουλωμένοι, μια τέτοια παραποίηση της Ιστορίας εγκυμονούσε σοβαρούς εθνικούς κινδύνους. Και πώς να μην εγκυμονούσε, όταν ο Κοραής είχε ανοίξει το δρόμο για την αποδοχή μιας τέτοιας θεώρησης προσπαθώντας να φωτίσει τους ραγιάδες με λόγια όπως: "το έθνος είναι πτώμα σπαραττόμενο από κόρακας. Απέθανεν η πατρίς .... αφ’ ότου μας επάτησεν ο Φίλιππος έως το 1453". <19> Ευτυχώς που οι σλαβομακεδόνες των Σκοπίων δεν έχουν ανακαλύψει ακόμη τον Κοραή...
    Για να είμαστε μάλιστα ακριβείς, του Κοραή ούτε η λέξη "Έλληνας" του άρεζε. Στον περίφημο "Διάλογο δύο Γραικών" (1805) έγραφε: "Ένα από τα δύο λοιπόν ταύτα (Έλληνας ή Γραικός) είναι το αληθινόν του έθνους όνομα. Επρόκρινα το Γραικός, επειδή ούτω μας ονομάζουσι και όλα τα φωτισμένα έθνη της Ευρώπης". Και παρακάτω: "Όχι μόνον απάνθρωποι αλλά και μωροί προς τούτοις έπρεπε να ονομασθώμεν εάν επροκρίνομεν τ’ όνομα των Ρωμαίων από τ’ όνομα των Γραικών", για να καταλήξει: "όστις μ’ ονομάση πλέον Ρωμαίον, θέλω τον στοχάζομ’ ως εχθρόν μου. Από της σήμερον εις το εξής είμαι Γραικός".<20> Το "Γραικός", όπως έχει τονίσει ο Ρωμανίδης και θα εξετάσουμε αναλυτικά στο Κεφάλαιο 7, είναι μια εθνική ονομασία την οποία μας απέδωσαν τα "φωτισμένα" έθνη της Ευρώπης κατά τον 8ο αιώνα, όταν ακόμα βρίσκονταν στα βαθύτερα σκοτάδια της Ιστορίας τους. Δυστυχώς η οριστική μελέτη για το σκοταδιστικό ρόλο του Κοραή στη διαμόρφωση της νεοελληνικής ταυτότητας περιμένει ακόμη το συγγραφέα της... Όσο για την ταλαίπωρη Ελλάδα, μετά τα όσα είπαμε ως τώρα, γίνεται αντιληπτό ότι τα σύνορα του 1830 δεν ήταν καθόλου τυχαία: αντιστοιχούσαν ακριβώς στα όρια της αρχαίας Ελλάδας, όπως τα έβλεπαν οι ξένοι και οι εγχώριοι μιμητές τους. Η αποδοχή της ονομασίας "Έλληνες" πρόσφερε το απαραίτητο ιδεολογικό άλλοθι σε όσους ήθελαν μια μικρή Ελλάδα στα όρια του 1830...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. Alexandros R.

    ποστ σε συνέχειες (#1)

    ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΙΠΟΝ ή ΡΩΜΗΟΙ;

    Στο κεφάλαιο αυτό θα κάνουμε έναν σύντομο ιστορικό περίπατο στις πηγές για να ξεδιαλύνουμε τη σύγχυση την οποία συσσώρευσαν κατοπινές ιδεολογικές σκοπιμότητες γύρω από το εθνικό μας όνομα. Θα ανακαλύψουμε έτσι την απάντηση στο πρόβλημα που τέθηκε στο προηγούμενο κεφάλαιο. Οι πηγές προσφέρουν μια ξεκάθαρη εικόνα και ομολογουμένως χρειάζεται επίπονη προσπάθεια για να στηρίξει κάποιος μια αντίθετη άποψη.Όλες οι πηγές που διαθέτουμε μας οδηγούν στη διαπίστωση ότι το όνομα "Έλλην" είχε ήδη χάσει την εθνική-φυλετική του σημασία στους πρώτους μεταχριστιανικούς αιώνες. Στο τεράστιο χωνευτήρι της πολυφυλετικής Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας όλοι οι λαοί απέχτησαν σταδιακά "ρωμαϊκή συνείδηση". Δεν είναι εδώ ο κατάλληλος χώρος για να εξετάσουμε το πώς συνέβηκε αυτό. Σημασία έχει ότι συνέβηκε. Χωρίς αμφιβολία, ο πολιτισμός αυτής της αυτοκρατορίας ήταν βαθύτατα επηρεασμένος από την κλασική και ελληνιστική παράδοση. Ήταν κατά κάποιο τρόπο η οικουμενική ολοκλήρωση αυτού που διαδραματίστηκε αλλά δεν πρόλαβε να πραγματοποιήσει ο Μέγας Αλέξανδρος, να εγκαταστήσει δηλαδή μόνιμα την ελληνική παιδεία σε όλο το πλάτος του γνωστού κόσμου. Σύγχρονοι ξένοι ιστορικοί δέχονται ότι τελικά η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία υπήρξε κράτος ελληνιστικό, ενώ άλλοι φτάνουν να μιλάνε για "Ελληνικό Ελληνισμό" και "Λατινικό Ελληνισμό".<21> Γι’ αυτό άλλωστε οι "ελληνικές" αντιδράσεις στους Ρωμαίους κατακτητές φθίνουν με τον καιρό και οπωσδήποτε εκλείπουν μετά τον πρώτο π.Χ. αιώνα. Μετά την πτώση του ελληνιστικού βασιλείου της Κλεοπάτρας το 30 π.Χ., δεν αναφέρονται αντιρωμαϊκές εξεγέρσεις, πράγμα που δείχνει ότι οι Έλληνες αισθάνονταν άνετα μέσα σ’ αυτό τον εξελληνισμένο περίγυρο που επιπλέον τους πρόσφερε επί εκατοντάδες χρόνια μια πολυπόθητη ειρήνη και ασφάλεια.
    Με τον καιρό, την ίδια ταύτιση έννιωσαν και οι Ρωμαίοι. Απόδειξη το ότι ένας μεγάλος αυτοκράτοράς τους, ο Κωνσταντίνος ο Α', διάλεξε για νέα συμπρωτεύουσα το Βυζάντιο, μια καθαρά "ελληνική" πόλη σε ελληνόφωνο χώρο. Αν οι Ρωμαίοι αισθάνονταν διαφορετικοί και αντίπαλοι των Ελλήνων, δε θα μετέφεραν βέβαια εκεί, σε "εχθρικό" χώρο, τη συμπρωτεύουσά τους. Όμως το 320 μ.Χ., πεντακόσια χρόνια μετά την κατάληψη της Ελλάδας, τέτοιες φυλετικές διαφορές ήταν πλέον ολότελα ανύπαρκτες.
    Η λέξη "Έλλην" είχε ήδη αποκτήσει καθαρά θρησκευτικό περιεχόμενο και ταυτιζόταν με την έννοια του ειδωλολάτρη. Φαίνεται πώς αυτή η μεταβολή είχε ήδη αρχίσει να συντελείται τον πρώτο μεταχριστιανικό αιώνα, πολύ πριν ο Χριστιανισμός γίνει η επίσημη θρησκεία του κράτους. Στο Ευαγγέλιο του Μάρκου διαβάζουμε για κάποια γυναίκα που ήρθε στο Χριστό όταν αυτός βρισκόταν κοντά στην Τύρο η οποία, λέει ο ευαγγελιστής, ήταν "Ελληνίς, Συροφοινίκισσα τω γένει" (Μάρκου, 7,26). Όπως σωστά σημειώνει ο Χρήστου, εφ’ όσον ήταν Συροφοινίκισσα εθνικά, το "Ελληνίς" δηλώνει το θρήσκευμά της.<22> Λίγα χρόνια μετά το 300 μ.Χ., ο Μέγας Αθανάσιος, ελληνόφωνος ο ίδιος και Πατριάρχης Αλεξανδρείας, της κατ’ εξοχήν ελληνιστικής πόλης, γράφει "Λόγο κατά Ελλήνων". Αν η λέξη δήλωνε ακόμα το ελληνικό έθνος, το πράγμα θα ήταν εντελώς παράδοξο: το μεγάλο ελληνιστικό κέντρο στρεφόταν εναντίον - ποίου; Το ίδιο βλέπουμε αργότερα σε λόγους του Χρυσοστόμου, που ήταν τέκνο μιας άλλης μεγάλης ελληνιστικής πόλης, της Αντιόχειας. Η λέξη "Έλληνες" δηλώνει τους ασεβείς, τους ειδωλολάτρες.

    Συνεχίζεται ...

    Από το βιβλίο του Αν. Φιλιππίδη «Ρωμηοσύνη ή Βαρβαρότητα» (εκδ. Ι.Μ. Γενεθλίου της Θεοτόκου, γ΄ έκδοση 2007, με πρόλογο μητρ. Ιεροθέου Βλάχου).
    [http://www.vic.com/~tscon/pelagia/htm/b19.e.romiosini_i_varvarotita.01.htm ]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. Φίλε IQ PENGUIN,

    Λυπάμαι πολύ που δεν μπορείς (δεν θέλω να πω δεν είσαι σε θέση) να καταλάβεις τί σου γράφω.

    Υπήρχε αντίστοιχη διαμάχη για το εάν ο σκελετός του Φιλίππου Β' είναι αυθεντικός, και ελλαδίτες επιστήμονες είχανε πιαστεί στα χέρια, στην κυριολεξία...υπάρχει σχετική βιβλιογραφία.

    Επικοινώνησε μαζί μου στο email που σου έστειλα, για να σου δόσω περισσότερα στοιχεία: δεν θέλω να εκθέσω γνωστούς μου επιστήμονες σε αυτό το φορουμ. Επίσης, εργασίες υπάρχουνε πολλές, αλλά:

    η Στατιστική ΔΕΝ είναι επιστήμη!

    Όπως έλεγε και ο καθηγητής μου στο Έξετερ, ο κορυφαίος στατιστικολόγος Wojtek Krzanowski, "στατιστική είναι η τέχνη της συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων".

    ΚΑΝΕΝΑΣ επιστήμονας δεν παραδέχεται την επεξεργασία δεδομένων ως μέσω απόδειξης.

    Η επιστημονική ΑΠΟΔΕΙΞΗ πληρεί ΑΛΛΟΥΣ κανόνες από την στατιστική μέθοδο!

    Αν δεν μπορείς να το καταλάβεις αυτό, τότε δεν θα μπορέσεις να κατανοήσεις ότι εκτίθεσαι σε πολύ κόσμο (ή μάλλον δεν εκτίθεσαι, διότι κρύβεις τα στοιχεία σου...).

    Η εργαστηριακή βιολογική έρευνα ΔΕΝ είναι σε θέση να αποδείξει ισχυρισμούς περί φυλετικής καθαρότητας.

    Εδώ φιλοξενούμε στο τμήμα μας συμπόσιο, εντελώς συμπτοματικά, στις 24/6, για την Βιολογία, τα Μαθηματικά και τους Η/Υ, με συμμετέχοντες από τις αντίστοιχες σχολές.

    Επειδή γνωρίζουμε τί σημαίνει βιολογία και ποιά η διαφορά της με την μαθηματική βιολογία, στο γράφω για τελευταία φορά:

    το παράδειγμα του Κομπλουτενσκ, και των συγκεκριμένων δημοσιεύσεων της συγκεκριμένης ομάδας, δεν αποδεικνύει κάτι, ΟΥΤΕ και η λίστα σου.

    Πάντα θα υπάρχουνε counterexamples.

    Και μια συμβουλή: αν εξαγοράσεις έναν στατιστικό (κάτι που έχεις ήδη παραδεχτεί), μπορεί άνετα να βγάλει το άσπρο μαύρο, αλλάζοντας το τρόπο επεξεργασίας των δεδομένων, με τέτοιο τρόπο που θα πρέπει να είσαι ειδήμων για να το καταλάβεις.

    Να μην αρχίσουμε μαθήματα στατιστικής...

    Σου απαντώ γιατί δίνω αξία στον γραπτό σου λόγο. Με ενοχλεί η ανωνυμία σου, από την στιγμή που αναφέρεσαι σε μένα προσωπικά.

    Είσαι ΛΑΘΟΣ, και προσπαθείς με ρητορίες να μας φέρνεις ξανά στα ίδια και στα ίδια.

    Υ.Γ.
    Αν μελετήσεις κείμενα μεσαιωνικά, η ελληνική διαφέρει από την σημερινή γλώσσα απίστευτα: όπως έγραψε και ο Αλέξανδρος - R έγινε ένα είδος πραξικοπήματος: αφαιρέθηκαν οι χιλιάδες λατινικές και σλαυικές λέξεις, και αποστειρώθηκε η γλώσσα, από τους αρχαϊζοντες.

    Θα μπω στον κόπο να αναφερθώ σε κείμενα και πηγές, μόνο αν βεβαιωθώ ότι έχεις διαβάσει όλα μου τα statements, επειδή, ειλικρινά, ΔΕΝ το κάνεις, επαναλαμβάνεσαι, και επιμένεις να επικεντρώνεσαι σε έρευνες που μιλούν για DNA.

    Σου εξήγησα ότι με στατιστικές μεθόδους ΔΕΝ αποδεικνύεται ΤΙΠΟΤΑ. ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΜΕΝΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ. Δεν αποτελεί απαξίωση για την Στατιστική: απλά ο ρόλος της είναι εντελώς διαφορετικός από αυτόν που επιμένεις να της προσδίδεις.

    Υ.Γ. 2 Ο Σχορτσιανίτης του Ολυμπιακού και της Εθνικής θα πρέπει να αυτοκτονήσει κατ' εσέ.

    Το ίδιο και όσοι τεκνοποιούνε με ξένους ανθρώπους...

    Αν ήξερες πόσο εκθέτουνε, IQ ΠΙΝΓΚΟΥΙΝΟΥ, έναν άνθρωπο με άρρωστες εμμονές, αυτά που γράφεις...

    Υ.Γ. 3
    Περιμένω κάποιον να γράψει ΕΠΩΝΥΜΑ. Θα ήταν τιμή μου η επώνυμη ανταλλαγή απόψεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. Alexandros R.


    ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΙΠΟΝ ή ΡΩΜΗΟΙ ;

    Συνέχεια #2

    Ούτε είναι σωστό το επιχείρημα ότι η λέξη έχασε την εθνική σημασία της με τη βία, επειδή τη χρησιμοποίησαν οι Χριστιανοί για τους αντιπάλους τους. Κατ’ αρχήν, όπως προκύπτει από το χωρίο του ευαγγελιστή Μάρκου που παραθέσαμε, η μεταβολή είχε συμβεί πριν οι Χριστιανοί αποκτήσουν οποιαδήποτε εξουσία. Επιπλέον, όπως σωστά σημειώνει η Μαντουβάλου, οι κατ’ εξοχήν εχθροί και διώκτες των Χριστιανών ήταν οι Ρωμαίοι. Ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε τους Χριστιανούς κατοίκους της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας να συνεχίσουν να λέγονται Ρωμαίοι.<23> Επομένως πρέπει να συμπεράνουμε ότι το όνομα "Έλλην" είχε ήδη χάσει την εθνική του σημασία την εποχή της επικράτησης του Χριστιανισμού, ανεξάρτητα από το τί έλεγαν οι Χριστιανοί. Οι Χριστιανοί βρήκαν, δεν δημιούργησαν τη νέα έννοια.
    Από κεί και ύστερα, σ’ όλο το Μεσαίωνα, η λέξη "Έλληνας" σήμαινε τον ειδωλολάτρη. Με αυτή τη σημασία τη συναντούμε μέχρι τα τέλη του 18ου αιώνα. Ο Κοσμάς ο Αιτωλός, για παράδειγμα, σε μια ομιλία του σε κάποιο χωριό έλεγε: "Και εγώ αδελφοί μου, οπού αξιώθηκα και εστάθηκα εις αυτόν τον άγιον τόπον τον αποστολικόν, δια την ευσπλαγχνίαν του Χριστού μας, εξέταξα πρώτον δια λόγου σας και έμαθα πώς με την χάριν του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και Θεού, δεν είστενε Έλληνες, δεν είστενε ασεβείς, αιρετικοί, άθεοι, αλλ’ είστενε ευσεβείς ορθόδοξοι χριστιανοί...". <24>
    Το εθνικό όνομα των προγόνων μας όλα αυτά τα χρόνια είναι "Ρωμαίοι" ή στη δημώδη "Ρωμηοί". Σε όλες ανεξαιρέτως τις πηγές η αυτοκρατορία της Κωνσταντινούπολης αυτοαποκαλείται "Ρωμαϊκή" ή "Ρωμανία" στη δημώδη, και ο αυτοκράτοράς της, μέχρι και τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, "βασιλεύς Ρωμαίων". Για περίεργους λόγους, όμως, αυτό το ξεκάθαρο γεγονός, αμφισβητείται από ορισμένους σύγχρονους ερευνητές οι οποίοι προσπαθούν να κατασκευάσουν τα προσωπικά τους ιδεολογήματα.
    Έχει προβληθεί, για παράδειγμα, η αντίρρηση ότι για τον πολύ κόσμο δε χάθηκε η εθνική σημασία της λέξης Έλληνας, και ότι το "Ρωμαίοι" που συναντούμε σε όλες τις πηγές είναι απλώς η επίσημη ονομασία των πολιτών του κράτους, κάτι που είχε επιβληθεί από πάνω, και όχι αυτό που πραγματικά πίστευαν για τον εαυτό τους οι κάτοικοι της "Ελλάδας". <25>
    Όπως όμως παρατηρεί εύστοχα η Μαντουβάλου, αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, πώς δικαιολογείται η χρήση του ονόματος "Ρωμαίοι" (Ρωμηοί) επί Τουρκοκρατίας, μετά την κατάλυση του Ρωμαϊκού κράτους;<26> Οι "Έλληνες", υπήκοοι της Οθωμανικής αυτοκρατορίας πλέον, δε θα είχαν λόγο να χρησιμοποιούν το όνομα των κατακτητών Ρωμαίων και να αυτοαποκαλούνται Ρωμηοί. Εκτός κι αν αισθάνονταν Ρωμαίοι... Και η αλήθεια βέβαια είναι ότι αισθάνονταν και το γνώριζαν, άσχετα με το τί προπαγάνδιζαν οι δυτικοευρωπαίοι. Από τα αναρίθμητα παραδείγματα που θα μπορούσαν να αναφερθούν θα παραθέσουμε ορισμένα, απλώς ενδεικτικά. Όλα προέρχονται όχι από λόγιους και διανοούμενους αλλά από τον απλό λαό.
    Το τί πίστευε για τους "Έλληνες" ο πολύς κόσμος, πριν φωτιστεί από τους δυτικοευρωπαίους, το έχει καταγράψει ο Ι. Θ. Κακριδής στην πολύτιμη λαογραφική μελέτη του "Οι αρχαίοι Έλληνες στη νεοελληνική λαϊκή παράδοση".<27> Πολύ συνοπτικά, ο απλός λαός μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα πίστευε ότι οι Έλληνες ήταν κάποιος αρχαίος ειδωλολατρικός λαός γιγάντων - έτσι εξηγούταν και η ύπαρξη των τεράστιων μνημείων που αφθονούσαν στον τόπο μας. Τους αρχαίους αυτούς τους θαύμαζε για τη δύναμή τους (στήν Κεφαλληνία του 19ου αιώνα ο Κακριδής αναφέρει ότι υπήρχε η έκφραση "μωρέ, σαν Έλληνας είναι τούτος!" <28> ), αλλά πάντως δεν ταυτιζόταν μαζί τους. Άλλωστε, επειδή προφανώς δεν υπήρχε περίπτωση σύγχυσης με κάποιο τωρινό λαό, τους ονόμαζε "Έλληνες" και όχι "αρχαίους Έλληνες".

    Συνεχίζεται ...

    Από το βιβλίο του Αν. Φιλιππίδη «Ρωμηοσύνη ή Βαρβαρότητα» (εκδ. Ι.Μ. Γενεθλίου της Θεοτόκου, γ΄ έκδοση 2007, με πρόλογο μητρ. Ιεροθέου Βλάχου).
    [http://www.vic.com/~tscon/pelagia/htm/b19.e.romiosini_i_varvarotita.01.htm ]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. Alexandros R.


    ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΙΠΟΝ ή ΡΩΜΗΟΙ ;

    Συνέχεια #3

    Στα Σφακιά του 19ου αιώνα λέγανε πώς "απάνω στη Σαμαριά είναι παλιά χώρα των Ελλήνων. Εδακεί ετελειώσανε οι Ελλήνοι. Και λέγουνε οπώς έχει εκεί θησαυρό, όμως δεν εβρέθηκε". <29> Στη Θεσπρωτία, του 20ου αιώνα μάλιστα, οι γιαγιάδες έλεγαν μια ιστορία που άρχιζε ως εξής: "τά χρόνια τα παλιά ζούσαν στα μέρη αυτά άλλης λογής άνθρωποι, οι Ελληνες (....) οι Έλληνες δεν έμοιαζαν με τους σημερινούς ανθρώπους. Ήταν ψηλοί σαν τα κυπαρίσια...".<30> Χαρακτηριστικό είναι το ηπειρώτικο τραγούδι του 19ου αιώνα: "Η Αγγελική της Κούμαινας έχει άντρα παλικάρι, σαν Έλληνας έχει τσαμπά και στήθια σά λιοντάρι" <31> (τσαμπά: μακριά μαλλιά). Γνωστό είναι και το δημοτικό τραγούδι που λέει "Η μάνα του ήταν Χριστιανή κι ο κύρης του ήταν Έλλην...". Ο Κακριδής αναφέρει συνολικά 85 διηγήσεις ή φράσεις απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας όπου οι "Έλληνες" έχουν παραμείνει στη λαϊκή μας παράδοση με τη σημασία που αναφέραμε.
    Το ενδιαφέρον είναι ότι και οι δυτικοευρωπαίοι γνώριζαν το αληθινό μας όνομα και δε δίσταζαν να το αναφέρουν, όταν δεν κατευθύνονταν από άλλες σκοπιμότητες. Έτσι το 1713, σε μια εποχή δηλαδή για την οποία τα σχολικά μας βιβλία διδάσκουν ότι οι Ρωμαίοι έχουν χαθεί πριν 1200 χρόνια, ο Βενετός τυπογράφος της πρώτης έκδοσης του "Ερωτόκριτου" γράφει ότι τυπώνει αυτό το βιβλίο "παρακινημένος από την διάπυρον αγάπην και ευλάβειαν οπού παιδιόθεν έχω προς το ένδοξον γένος των Ρωμαίων". Ο ίδιος δηλώνει ότι είναι "Ιταλικός και της γλώσσης ολότελα ανήξευρος", αλλά παρά ταύτα προσπάθησε να τυπώσει βιβλία "τά οποία ως τώρα και από άλλους Ρωμαίους και Ιταλικούς τυπογράφους ετυπώθησαν, αλλά και τα ασυνήθιστα και χρησιμώτερα, οπού υπό τινα Ρωμαίον δεν έγιναν". Ο πρόλογος κλείνει με παράκληση προς τους "άρχοντες Ρωμαίους" να προσφέρουν τυχόν χειρόγραφα στον εκδότη ώστε να τυπώσει αργότερα μια βελτιωμένη έκδοση. <32> Στο ίδιο το ποίημα διαβάζουμε το δίστιχο:
    "Στους περαζόμενους καιρούς που οι Έλληνες ορίζα
    κι οπού δεν είχε η πίστη τως θεμέλιο μηδέ ρίζα"
    (στ.Α 19-20).
    Οι στίχοι αυτοί βρίσκονται σε απόλυτη συμφωνία με τη λαϊκή παράδοση, όπως την κατέγραψε ο Κακριδής: υπήρχε κάποτε μια εποχή κατά την οποία κυβερνούσαν οι "Έλληνες", όχι οι "αρχαίοι Έλληνες" αλλά οι "Έλληνες", κάποιοι άλλοι από μάς, οι οποίοι είχαν μια πίστη χωρίς θεμέλιο και ρίζα, ήταν δηλαδή άθεοι και ειδωλολάτρες.
    Για μερικές ακόμη αποδείξεις της χρήσης του ονόματος "Ρωμαίοι - Ρωμηοί" ας γυρίσουμε πιο παλιά. Τετρακόσια χρόνια νωρίτερα, τον 14ο αιώνα, ο ανώνυμος ανθέλληνας συγγραφέας του "Χρονικού του Μορέως" γνώριζε πολύ καλά ότι οι αντίπαλοι των Λατίνων, οι κάτοικοι της "Ελλάδας", είναι οι Ρωμαίοι. Ορίστε δύο χαρακτηριστικά αποσπάσματα του "Χρονικού":
    "Ποίος ν’ ακούση πώποτε Ρωμαίου να έχη πιστέψει
    δι’ αγάπην γαρ ή δια φιλίαν ή δια καμίαν συγγένειαν;
    Ποτέ Ρωμαίου μη εμπιστευτής δια όσα και σού ομνύει
    όταν θέλει και βούλεται του να σε απεργώση,
    τότε σε κάμνει σύντεκνον ή αδελφοποιτόν του,
    ή κάμνει σε συμπέθερον δια να σε εξολοθρέψη"
    (στίχοι 3932-3937). <33>

    Ή όταν ο μισέρ Τζεφρές (Βιλλεαρδουίνος) αφέντης του Μορέως γράφει στο βασιλιά της Πόλης Ρομπέρτο (de Courtenay, 1221-1228):
    "Κι αν χρήζη τα φουσάτα του, ομοίως και το κορμί του,
    όταν ορίζη και χρειαστή, να ένι εις ορισμόν του,
    νά ένι μετ’ αυτόν ενομού και να κρατούν την μάχην,
    νά κουγκεστίζουν τους Ρωμαίους με τα φουσάτα οπού έχουν"
    (κουγκεστίζουν: κατακτούν, στίχοι 2564-2567). <34>

    Συνεχίζεται ...

    Από το βιβλίο του Αν. Φιλιππίδη «Ρωμηοσύνη ή Βαρβαρότητα» (εκδ. Ι.Μ. Γενεθλίου της Θεοτόκου, γ΄ έκδοση 2007, με πρόλογο μητρ. Ιεροθέου Βλάχου). [http://www.vic.com/~tscon/pelagia/htm/b19.e.romiosini_i_varvarotita.01.htm ]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  87. Ακόμα ένα υστερόγραφο:

    Μου λες να ρωτήσω για το τί σημαίνουνε οι στατιστικές έννοιες που μου παραθέτεις, τις οποίες έχω δει και ξαναδει, και περάσει ένα κάρο αντίστοιχα μαθήματα, πριν ξεκινήσω έρευνα...

    Νομίζω πως ξεπερνάς τα όρια, ανώνυμα φίλε, ανοησίας.

    Αν γκουγκλαρεις τον Wojtek Krzanowski, τον καθηγητή μου πριν χρόνια στην στατιστική, θα δεις ότι είναι top 1 στατιστικολόγος.

    Θα σου εξηγήσει φαντάζομαι (ήδη θα γνωρίζεις ότι οι μεγάλοι επιστήμονες πάντα απαντούνε σε ερωτήσεις, ακόμα και αγνώστων) το συγκεκριμένο λάθος στην σκέψη σου.

    Έχεις δεδομένα και τα επεξεργάζεσαι. Οι εργαστηριακές έρευνες προσπαθούν να προσεγγίσουνε την αλήθεια μιας μαθηματικής απόδειξης.

    Νομίζω η παραπάνω παράγραφός μου, ανεξαρτήτως πόσο άσχετος ή σχετικός με θετικές επιστήμες είσαι, θα σε φέρει σε κάποια αμηχανία.

    Είμαστε εδώ: θα αφιερώσω όσο χρόνο επιθυμείς για να σου απαντώ, δεδομένου ότι έχω μεγάλο ταξίδι να κάνω το Σάββατο, και θα λείπω για λίγες μέρες...

    ...εδώ θα είμαστε φίλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  88. Alexandros R.

    ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΙΠΟΝ ή ΡΩΜΗΟΙ ;

    Συνέχεια #4

    Για το τελευταίο παράδειγμά μας ας γυρίσουμε άλλα τριακόσια χρόνια πίσω, στον 11ο αιώνα. Στο μεγάλο έπος με το οποίο "αρχίζει η νεοελληνική λογοτεχνία", τον "Διγενή Ακρίτα", ο συγγραφέας, αντίθετα με ό,τι θα περίμενε κανείς, δεν υποψιάζεται ότι είναι Έλληνας (ούτε και "βυζαντινός", αλλά σ’ αυτό θα αναφερθούμε στο επόμενο κεφάλαιο). Στην αρχή-αρχή ακόμα, ο Άραβας αμηράς φέρεται ότι "ακριβώς γαρ ηπίστατο την των Ρωμαίων γλώτταν"<35> και έτσι είχε τη δυνατότητα να συνομιλεί με τους αντιπάλους του. Στη συνέχεια, ένα από τα αδέρφια που ήρθαν να ζητήσουν την κόρη που απήγαγε ο αμηράς μονομαχεί μαζί του καί, καθώς πλησιάζει προς τη νίκη, οι υπόλοιποι Σαρακηνοί συμβουλεύουν τον αμηρά: "Αγάπην επιζήτησον, τον δε πόλεμον άφες. Ο Ρωμαίος δεινός εστί, μη σε κακοδικήση".<36>
    Κατά τη γνώμη μας, τα παραδείγματα από τον "Διγενή Ακρίτα" είναι ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτα γιατί προέρχονται από ένα έργο που διαδραματίζεται στα όρια της αυτοκρατορίας, στον Ευφράτη, και όχι στην πρωτεύουσα. Δείχνουν λοιπόν ότι και οι επαρχιακοί πληθυσμοί πίστευαν ότι είναι Ρωμαίοι και όχι οτιδήποτε άλλο. Σέ συνδυασμό με τα όσα παραθέσαμε παραπάνω και με τις πληροφορίες που έχουμε από όλες τις "επίσημες" πηγές (ιστορίες, κρατικά έγγραφα) είναι ολοφάνερο ότι οι πρόγονοί μας καλούνταν Ρωμαίοι-Ρωμηοί παντού. Επομένως η άποψη, την οποία διατυπώνει ο Χρήστου και άλλοι ερευνητές, ότι το "Ρωμαίοι" ήταν απλώς το επίσημο όνομά τους, ενώ οι ίδιοι προτιμούσαν κάποιο άλλο (Έλληνες; Γραικοί;) είναι παντελώς αβάσιμη.
    Οι πρόσφατοι πρόγονοί μας, λοιπόν, δεν ήξεραν ότι είναι Έλληνες. Γνώριζαν ότι είναι Ρωμηοί, και ότι η πατρίδα τους ονομάζεται Ρωμανία, όπως φαίνεται από διάφορα δημοτικά τραγούδια (π.χ. στον "Θρήνο της Κωνσταντινουπόλεως": "Ω Θεέ, να τόχαν πολεμάν και οι Ρωμαίοι ούτως, ποτέ να μην εχάνασιν λέγω την βασιλείαν", ή στο γνωστό τραγούδι του Πόντου "η Ρωμανία επάρθεν"). Επίσης στον "Διγενή Ακρίτα", όπου ως μοναδικό όνομα του κράτους αναφέρεται δεκάδες φορές το "Ρωμανία". Για παράδειγμα:
    "επήρε τους αγούρους του ο αμηράς ευθέως
    εις Ρωμανίαν υπέστρεφε δια την ποθητήν του.
    Όταν δε κατελάμβανε μέρη της Ρωμανίας,
    λευθέρωνεν άπαντας ούς είχεν αιχμαλώτους". <37>
    Την καθομιλούμενη γλώσσα τους την ονόμαζαν "ρωμαίικη" για να την αντιδιαστείλουν από την αρχαία ελληνική την οποία ονόμαζαν απλώς "ελληνική". Γι’ αυτό άλλωστε υπάρχουν μεταφράσεις από αρχαίες μορφές της γλώσσας στη δημώδη που αναφέρουν ότι μεταφράζουν "από την ελληνικήν εις την ρωμαίικη".
    Ο μεγάλος πρόδρομος του δημοτικισμού Δ. Καταρτζής διαφωνώντας με όσους έγραφαν σε αρχαΐζουσα γλώσσα, σημείωνε το 1783: "κάθε συγγραφή που κάμουμε στα ελληνικά είν’ ένα είδος μετάφρασις που κάμουμ’ απτά ρωμαίκα, που πάντα διανοούμε, στα ελληνικά, που διανοούμε μόν’ όταν πιάσουμε κονδύλι".<38> Επομένως "τό να φρονή κανείς πώς η ελληνική και η ρωμαίκια είναι μία γλώσσα και όχι δύο είναι ενάντιο στον ορθό λόγο".<39> Αντίστοιχα, οι Δ. Φιλιππίδης και Γρ. Κωνσταντάς που συνέγραψαν τη "Γεωγραφία Νεωτερική" το 1791 σημειώνουν στην παρουσίαση των ευρωπαϊκών γλωσσών πώς "η Ρωμέϊκη γλώσσα η αλόγως και αμαθέστατα καταφρονουμένη από μερικούς, έχει μεγάλη συγγένεια με την Ελληνική, και είναι μια θυγατέρα της οπού σχεδόν την ομοιάζει επειδή όλες σχεδόν αι λέξεις είναι από την Ελληνική". <40>

    Συνεχίζεται ...

    Από το βιβλίο του Αν. Φιλιππίδη «Ρωμηοσύνη ή Βαρβαρότητα» (εκδ. Ι.Μ. Γενεθλίου της Θεοτόκου, γ΄ έκδοση 2007, με πρόλογο μητρ. Ιεροθέου Βλάχου). [http://www.vic.com/~tscon/pelagia/htm/b19.e.romiosini_i_varvarotita.01.htm ]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  89. Alexandros R.


    ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΙΠΟΝ ή ΡΩΜΗΟΙ ;

    Συνέχεια #5

    Γι’ αυτό το λόγο υπάρχουν λεξικά, από την Τουρκοκρατία και αργότερα, με τίτλο "Γαλλικά-Ρωμαϊκά", "Ιταλικά - Ρωμαϊκά", κλπ.<41> Καί, για να μην υπάρχει η παραμικρή περίπτωση αμφιβολίας, υπάρχουν και λεξικά, όπως το "Λεξικόπουλο" του Simon Portius (Παρίσι, 1635), που είναι "Ρωμαϊκό - Ελληνικό - Λατινικό". Στο λεξικό του Portius, η λατινική λέξη "fabula", για παράδειγμα, μεταφράζεται στην ελληνική ως "μύθος" και στη ρωμαϊκή ως "παραμύθι".

    Όπως ήταν φυσικό, "Ρούμ - Ρωμαίους" μας ονόμασαν και οι Σελτζούκοι Τούρκοι που άρχισαν να κατακτούν εδάφη της αυτοκρατορίας από τον 11ο αιώνα, όπως "Ρουμ" μας αποκάλεσαν και οι Οθωμανοί. Τη χώρα που κατέκτησαν την ονόμασαν "Ρούμ-ιλί" ("χώρα των Ρωμαίων") και από κει προέρχεται η λέξη Ρούμελη που μέχρι το 1912 δήλωνε όλη την ευρωπαϊκή Τουρκία (σχεδόν το σύνολο των Βαλκανίων), και όχι μόνον την Στερεά Ελλάδα, όπως μπορεί να διαπιστώσει κάποιος στους χάρτες της εποχής. Τα παραδείγματα που επιβεβαιώνουν τη χρήση αυτού του ονόματος είναι αναρίθμητα. Ενδεικτικά ας αναφέρουμε το φιρμάνι που έβγαλε ο Βεζύρης τον Απρίλιο του 1821, μετά τον απαγχονισμό του Πατριάρχη Γρηγορίου, προς τον Τούρκο νομάρχη Αδριανουπόλεως. Σ’ αυτό, το Πατριαρχείο αναφέρεται ως "η εν Κωνσταντινουπόλει Πατριαρχεία των Ρωμαίων" και η επανάσταση του 1821 ως "το κίνημα το παρασκευαζόμενον μεταξύ του Ρωμαϊκού Έθνους".<42> Οι Τούρκοι γνώριζαν δηλαδή και αυτοί, όπως και μεις, ότι είχαν κατακτήσει Ρωμαίους - Ρωμηούς. Ακόμη και σήμερα, οι Ρωμηοί της Πόλης αποκαλούνται "Ρούμ" από τους Τούρκους. Αφού όμως οι νεοέλληνες προτίμησαν να αλλάξουν το εθνικό τους όνομα, οι Τούρκοι επωφελήθηκαν και μας ονόμασαν "Γιουνάν", διαφοροποιώντας έτσι τους Ρωμηούς της Πόλης από τους ομοεθνείς τους της Ελλάδας.
    Κλείνοντας αυτό το κεφάλαιο, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η όλη συζήτηση για την εθνική μας ονομασία δεν είναι απλώς νομιναλιστική. Το όνομα "Ρωμαίοι" αντιστοιχούσε σε μια εθνική συνείδηση διαφορετική απ’ αυτήν που συναντούμε στους δυτικούς λαούς, διαφορετική απ’ αυτήν που μεταφέρθηκε στο ελληνικό κρατίδιο μετά το 1830. Στο δεύτερο τμήμα της μελέτης μας θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε τις βασικές συνιστώσες αυτής της "ρωμαίικης εθνικής συνείδησης" η οποία, κατά μεγάλο μέρος, χάθηκε στη διάρκεια 160 χρόνων ελεύθερου βίου. Τους τελευταίους δυο αιώνες δόθηκε σκληρός αγώνας από δυτικοθρεμένους λόγιους, τύπου Κοραή, για την εξαφάνιση της ρωμαίικης συνείδησης καί, παρά τις αντιδράσεις, το όνομα "Ρωμηοί" τελικά παραμερίστηκε.
    Η σύγκρουση των δύο ρευμάτων κατέληξε σε μια σύνθεση, τα θεμέλια της οποίας έθεσε ο Κ. Παπαρρηγόπουλος με τη μνημειώδη "Ιστορία του Ελληνικού Έθνους". Εκεί η βυζαντινή περίοδος ενσωματώθηκε στη διαχρονική πορεία του ελληνικού έθνους και δημιουργήθηκε η νεοελληνική εθνική ιδεολογία της αδιάσπαστης συνέχειας της φυλής. Ωστόσο, το κομπλεξικό αναμάσημα δυτικών ιδεών του Διαφωτισμού συνεχίστηκε από πολλούς λόγιους, με αποτέλεσμα την παραποίηση και κατασυκοφάντηση της μεσαιωνικής μας Ιστορίας. Ακόμη και στις μέρες μας, στα 1975, ο πολυδιαβασμένος και πολυδιαφημισμένος Γιάννης Σκαρίμπας έγραφε: "η αγωνία του ελληνικού έθνους δεν είχε αρχίσει από την άλωση της Πόλης.... αλλά πολλούς πριν από την άλωση αιώνες, από τη συντριβή της στρατιωτικής ισχύος των Αθηνών από την Μακεδονική δυναστεία (Φίλιππο και Μεγαλέξανδρο) στη μάχη της Χαιρώνειας". Και παρακάτω: "Ο (Κων.) Παλαιολόγος ήταν Έλληνας; Ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος "Αθηναίος"; Φυλετικά, καμιάν δεν είχαμε αναμεταξύ μας, συγγένεια. Ήσαν και οι δυο καταχτητές μας". <43>

    Συνεχίζεται ...

    Από το βιβλίο του Αν. Φιλιππίδη «Ρωμηοσύνη ή Βαρβαρότητα» (εκδ. Ι.Μ. Γενεθλίου της Θεοτόκου, γ΄ έκδοση 2007, με πρόλογο μητρ. Ιεροθέου Βλάχου). [http://www.vic.com/~tscon/pelagia/htm/b19.e.romiosini_i_varvarotita.01.htm ]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  90. Alexandros R.


    ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΙΠΟΝ ή ΡΩΜΗΟΙ ;

    Συνέχεια # 6/6

    Επηρεασμένο από παρόμοιες ιδέες, μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού θέλει σήμερα να αρνείται τη φυσική του συνέχεια από το "Βυζάντιο" και εξακολουθεί να συγχέει τον σκοταδιστικό δυτικό μεσαίωνα με την ελληνορθόδοξη Ρωμανία. Γι’ αυτό και θεωρήσαμε σκόπιμο να σκιαγραφήσουμε στο 5ο και 6ο κεφάλαιο της μελέτης μας ορισμένες από τις θεμελιώδεις διαφορές "Βυζαντίου" και Δύσης κατά τη μεσαιωνική περίοδο. Άλλωστε, αν και η επίσημη Ιστορία μας ενσωματώνει τη βυζαντινή περίοδο, η εθνική μας ζωή κυριαρχείται επί δύο αιώνες από μια ακατάσχετη αρχαιολατρεία η οποία φαντάζει κωμική ακόμη και στα μάτια των όποιων φίλων μας στη Δύση. Όταν μάλιστα οι νεοέλληνες, παρασυρμένοι από την αρχαιολατρεία τους, πιστεύουν ότι μπορούν να υπερασπιστούν τα εθνικά τους δίκαια μόνο με επιχειρήματα από την εποχή του Περικλή και του Μεγαλέξανδρου, το αποτέλεσμα αγγίζει τα όρια του εθνικά επικίνδυνου.
    Οπωσδήποτε σήμερα, στα 1994, δεν τίθεται θέμα σύγκρουσης των δύο εθνικών μας ονομασιών. Έχουν άλλωστε πλέον και οι δυο το ίδιο ακριβώς νόημα. Θα πρέπει, όμως, να γνωρίζουμε ότι, ιστορικά, ο όρος "Ρωμηός" καλύπτει κάτι ευρύτερο από το "Έλληνας", και βέβαια το "Ρωμαίος" προκαλεί διαφορετικούς συνειρμούς από το "Έλληνας" τόσο σε μας όσο και στους ξένους. Επιπλέον, αν σκοπός μας είναι να ορίσουμε την εθνική μας ταυτότητα, η λέξη "Έλληνας" δεν μπορεί να αποδώσει την πλατύτερη σημασία της λέξης "Ρωμηός" για τη μεσαιωνική περίοδο και την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Η λέξη "Έλληνας", που επανήλθε ως εθνική μας ονομασία τον 19ο αιώνα, είναι δημιούργημα της εποχής του Διαφωτισμού και της ανάπτυξης των εθνικισμών στην Ευρώπη. Αντίθετα, όπως θα δούμε παρακάτω, οι Ρωμηοί ήταν περήφανοι πολίτες ενός υπερεθνικού κράτους που ενσωμάτωνε διάφορα έθνη διαμέσου του ελληνικού πολιτισμού και επεκτεινόταν πολύ πέρα από τα όρια της αρχαίας ή της νεώτερης Ελλάδας. Επεκτεινόταν όχι ως κατακτητής, αλλά ως φορέας της μιας Οικουμενικής Χριστιανικής Αυτοκρατορίας πάνω στη γη.


    Από το βιβλίο του Αν. Φιλιππίδη «Ρωμηοσύνη ή Βαρβαρότητα» (εκδ. Ι.Μ. Γενεθλίου της Θεοτόκου, γ΄ έκδοση 2007, με πρόλογο μητρ. Ιεροθέου Βλάχου). [http://www.vic.com/~tscon/pelagia/htm/b19.e.romiosini_i_varvarotita.01.htm ]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  91. Το ερωτημα ηταν απλο αλλα εσεις το δυσκολεψατε παλι.Εγω ρωτησα αν κατα την αποψη σας επρεπε να γινει η οχι η επανασταση του 1821.Δεν ηθελα να με φλομωσετε στα σεντονια και στις κουβερτες που και αυτα καλοδεχουμενα.Και για να αποφευγονται οι παρεξηγησεις η ημερομηνια της καθε αναρτησης αναγραφεται στο τελος καθε κειμενου και οχι στην αρχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  92. K.K. Λακεδαιμόνιε, κουκουλομένε: μιλώ για το τί σήμαινε Γραικός στα χρόνια του Καρλομάγνου και μετέπειτα.

    Ας προσέχετε κ.κ. πριν σχολιάζετε...

    Κάνετε βρε παιδιά τον κόπο να διαβάζετε...

    ...και ας τοποθετείστε επώνυμα (όνομα κι επίθετο), γιατί καταντά κουραστικό, σαν ένα βαρετό παιγνίδι, να "συνομιλείς" με κουκουλομένους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  93. Λακεδαιμόνιε Κουκουλομένε αγράμματε, επειδή γράφεις επιθετικά, και ανώνυμα, θα στην πω: δεν έχεις διαβάσει ούτε μια πρόταση από αυτά που έχουμε γράψει.

    Η επιστημονική πηγή που ανέφερα είναι η εργασία του καθηγητού π Ιωάννου Ρωμανίδη.

    Πηγές όσες θέλεις: βρες μου κείμενο από τον Αύγουστο Καίσαρα μέχρι τα χρονικά της Άλωσης απ' τους Οθωμανούς, όπου υπάρχει ο προσδιορισμός Γραικός ή Έλλην για υπηκόους της Αυτοκρατορίας...

    Νομίζω πως πονάει να μαθαίνει κανείς ότι ζούσε με παραμύθια της χαλιμάς, αλλά δεν δικαιολογούμαστε: όπως έλεγε και ο Καστοριάδης, κοιτώντας το "Βυζάντιο" ταυτοχρόνως με την "Αρχαία Ελλάδα" στραβονώμαστε, γιατί άλλο το 'να άλλο τ' άλλο...

    Σ' αρέσει δεν σ' αρέσει...

    Σκέφτομαι ότι εξέθεσα τόσα πράγματα από το πρώτο μήνυμα μέχρι το τελευταίο, απαντώ συνειδητά σε κάθε ανώνυμο που γράφει ό,τι του κατεβεί, και συμπαιρένω ότι είναι χαμένος κόπος: πρέπει να είσαι ένα άτομο που γράφει ανώνυμα, ή να είστε κανα δυο, που έχετε φάει κολλήματα, στυλ εκπροσώπων φασιστικών και υπερεθνικιστικών οργανώσεων...

    Λυπάμαι αλλά διαφωνείτε/συμφωνείτε, δεν επαναλαμβάνω τίποτα. Θα απαντήσω μόνο σε καινούργια ερωτήματα, και αποκλειστικά σε επώνυμους...

    Είναι και θέμα ΑΝΔΡΙΣΜΟΥ να απαντάει κανείς επώνυμα...από την στιγμή που το αποφεύγετε, και είστε τόσο οξείς, φορώντας κουκούλα, έχω δικαίωμα να σας βρίσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  94. Αγαπητέ Κυριάκο Παπαδόπουλε,

    Μη μπερδεύεις άσχετα πράγματα με τα σχόλιά μου (επίσης μη χαρακτηρίζεις αυτά με τα οποία δε συμφωνείς ως ανοησίες, εσένα κακοχαρακτηρίζει αυτό και όχι εμένα). Το ότι υπάρχει βιολογική συνέχεια του Ελληνισμού, απαντάει καθαρά και μόνο στους εκάστοτε ισχυρισμούς (Φαλμεράυερ κλπ) ότι έχουν εξαφανισθεί οι Έλληνες, πράγματα που δεν έχουν να κάνουν με την επιστήμη, αλλά με γεωστρατηγικές σκοπιμότητες άλλων. Από εκεί κι έπειτα, το DNA δεν έχει να κάνει απαραίτητα με ελληνοφροσύνη, αρκεί να θυμηθούμε ότι και οι γενίτσαροι βιολογικά ήσαν Έλληνες ενώ οι φιλέλληνες δεν ήσαν. Ακόμα, μη μπερδεύεις την επιστημονική παράθεση επιχειρημάτων με τις πεποιθήσεις γιατί πάλι καταλήγεις σε λάθος συμπεράσματα (π.χ. προσωπικά είμαι fan του Σχορτσιανίτη σαν Έλληνα και όχι σαν τον Ριβάλντο ας πούμε, του οποίου επίσης ήμουν fan).

    Φυσικά θα επιμείνω για τη στατιστική, προφανώς χωρίς καμμία αμηχανία μιας και είναι μέρος της συλλογιστικής μου. Όταν γίνεται σωστά είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να προσεγγίζεις και να ανιχνεύεις "κρυμμένες" σχέσεις στη φύση (απλές ή και πολύπλοκες) όταν δεν έχεις τη δυνατότητα να τις βρεις αναλυτικά και γι αυτό χρησιμοποιείται από όλες τις επιστήμες. Τέλος, τα μαθηματικά στο βάθος τους δεν είναι ακριβώς επιστήμη, αλλά περισσότερο πλησιάζουν την τέχνη (art, κι αυτό δεν το λέω καθόλου υποτιμητικά, τουναντίον). Μία τέχνη που μας δίνει τη δυνατότητα να ανακαλύπτουμε και να εκφράζουμε τη φυσική πραγματικότητα (μέρος της οποίας είναι και το DNA των ζωντανών οργανισμών).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  95. Αν το DNA δεν μπορει να μας πει τιποτα, τοτε γιατι στο Ισραηλ περνούν υποχρεωτικα απο τεστ DNA ολους τους νεοφερμενους Εβραιους ψαχνοντας να βρουν το χρωμοσωμα Υ;Μεχρι και Αιθιοπες Εβραιους-ατομα δηλαδη που ανηκουν στην μαυρη φυλη-εξεταζουν με την συγκεκριμενη μεθοδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  96. IQ ΠΙΓΚΟΥΙΝΕ, μετά από εκτενή ανάλυση, θαρρώ πως την πάτησα: μ' έκανες σαν τον Πλατωνικό Σωκράτη ν' ακολουθήσω τον δρόμο σου, και το έκανα, και βγήκαμε σε αδιέξοδο.

    Μια καλή στατιστική μελέτη, με "καλά" δείγματα, ψηλαφεί την πραγματικότητα. Η αλήθεια όμως πάντα θα βρίσκεται στην μαθηματική απόδειξη. Θαρρώ πως ένας Χριστοδούλου θα στα έλεγε πιο σωστά από μένα, γιατί εδώ περιορίζονται πια οι γνώσεις μου για να σου αναλύσω περαιτέρω αυτά που διαισθάνομαι.

    Νομίζω, αγαπητέ ΙQ-Πινγκουινου, ότι ούτε το DNA ούτε ο ραδιενεργός άνθρακας μας βοηθούνε να κατανοήσουμε έναν πολιτισμό. Βοηθούν στην μελέτη, αλλά δεν αποδεικνύουν.

    Από τα πρώτα μου μηνύματα μίλησα για ethnicity και όχι για ethnic origins.

    Δεν συγχωρώ στον εαυτό μου που έμπλεξα σε συζήτηση για κάτι τόσο τεχνικό: εδώ στα μαθηματικά οι μισοί αποδεικνύουνε θεωρήματα χρησιμοποιώντας την υπόθεση του συνεχούς, και οι άλλοι μισοί την άρνησή του! Ποιοί από τους δύο έχουνε "δίκιο".

    Αν συνεχίσουμε αναλύοντας τα ίδια, θα κάνουμε κύκλους, επ' άπειρον!

    Νομίζω ότι η αλήθεια θα βρίσκεται στην κουλτούρα μας. Και ποτέ σε γενετικό υλικό.

    Αν διαβάσεις/διαβάσετε τις αυτοκρατορικές τελετές, όπως περιγράφονται από τον Κωνσταντίνο Ζ' τον Πορφυρογέννητο, θα εκπλαγείς από τον πλούτο της κουλτούρας εκείνης...η οποία τόσο πολύ κατασυκοφαντήθηκε από την φραγκική φεουδαρχική Δύση...

    ...αυτούς τους Φράγκους ακολουθείτε κι εσείς, σαν σύγχρονοι Γεμιστοί και Κοραήδες.

    Μα φυσικά κι έχετε το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού.

    Όμως δεν έχει κανείς το δικαίωμα να κρύβει την ιστορική αλήθεια.

    Και η αλήθεια αυτή την ανιχνεύεται ούτε με τον άνθρακα, ούτε με το DNA. Ούτε με διαισθητικά μαθηματικά ούτε με τον κονστρουκτιβισμό.

    Οι αλήθεια αυτή ψηλαφείται με τον Λόγο, με την Μουσική...ποιά στατιστική θα μπορούσε να μας αναλύσει τις τοιχογραφίες του Πανσέληνου ή την Ποίηση του Ρωμανού του Μελωδού;

    Νομίζω σαν νεο-Ρωμαίοι θα έπρεπε να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να βρούμε συνδετικούς κρίκους με τους ομόδοξους βαλκανικούς (και μη) λαούς, και να διαφημίσουμε την πραγματική Ρωμανία, εκτοπίζοντας τις προκαταλήψεις που επέφερε η Φραγκική και μετέπειτα η Τουρκική κατοχή.

    Η λέξη "Έλλην" ανήκει σε ένα πολύ μακρινό παρελθόν.

    Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να σχολιάσετε το παρακάτω κείμενο, για την Συνθήκε του Λονδίνου, και τις μπαρούφες που ακούστηκαν εκεί πέρα:
    http://romanity.org/htm/rom.21.en.the_ethnic_cleaning_of_roman_history.01.htm#s7

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  97. K. K. παπαδόπουλε. Είναι δικαίωμά σου να αυτοπροσδιορίζεσαι και να κοιμασαι τον υπνο του δικαίου, αλλά είναι απαράδεχτο να θες να κοιμησεις και αλλους διαστρεβλώνοντας την ιστορική αλήθεια. Το κείμενο του Απολλόδωρου (2 π.χ. αιώνα, επί ρωμαικής αυτοκρατορίας) είναι πολύ παλιό και δεν σου κάνει για ιστορική πηγή.
    Τι θα έλεγες για την απαντητική επιστολή του αυτοκράτορα της Νίκαιας Βατάτζη (1193-1254) προς τον Πάπα Νικόλαο Θ’ : «Γράφεις στό γράμμα σου ότι στό δικό μας γένος των Ελλήνων η σοφία βασιλεύει...... οτι, λοιπόν, από τό δικό μας γένος άνθησε η σοφία καί τά αγαθά της καί διεδόθησαν στούς άλλους λαούς, αυτό είναι αληθινό.»
    Μήπως επειδή απάντησε σε Πάπα δεν πιάνεται σαν ιστορική πηγή; Δεν πειράζει. άγνωστος ιστοριογράφος της εποχής (τα πρωτότυπα κείμενα υπάρχουν στο μουσείο της Ρώμης) αναφέρει για τον θεόδωρο Β Λάσκαρι (αυτοκράτορα Νίκαιας 1254-1258): «Ο εν Νικαία αναπτυχθείς ελληνισμός εφάνη προς στιγμήν απειλών και αυτό το χριστιανικόν καθεστώς, γεγονός οπωσούν δικαιολογούν το προς τους Έλληνας μίσος της εκκλησίας, ήτις εκ πείρας εγίνωσκεν ότι αι θρησκείαι εν μόνω τω σκότει γεννώνται και θριαμβεύουσι, και ότι αμείλικτος αυτών εχθρός εισί τα γράμματα, δηλαδή το ελληνικόν πνεύμα».
    Αλλά σύμφωνα με τα λεγόμενά σου «δεν μιλάμε και δεν πιστεύουμε σε ανώνυμους». Το χρονικό του Μορέως πιστεύω να το γνωρίζεις. Είναι επώνυμο! Αναφέρει: Η αυτοκρατορία της Νίκαιας είναι η πρώτη που αυτοπροσδιορίζεται ως «ελληνίς επικράτεια» και «Ελλάς» ενώ υπήκοοι και αυτοκράτωρ (Ιωάννης Γ΄ Βατάτζης) θεωρούν εαυτούς ως ανήκοντες στο «γένος των Ελλήνων».
    Τέλος ο Πλήθονας Γεμιστός (1369-1452) γράφει: «Έλληνες εσμέν το γένος, ως η τε φωνή και η πάτριος παιδεία μαρτυρεί». Θα μου πεις όμως ότι ολοι αυτοι είναι Ελληνες, αρα αναξιόπιστοι. Παραθέτω και κειμενο από έναν αδερφό σου τουρκο ιστορικό (Αχμέτ Δζεβδέτ (1835): Οι ΄Ελληνες τους οποίους οι Φράγκοι ονομάζουν Grecs και ημείς Ρουμ (Ρωμιούς), είχον καταστή διάσημοι εις ολόκληρον τον κόσμον. Βραδύτερον, όμως, αναφανέντες οι Ρωμαίοι κατέκτησαν όλας τας ελληνικάς πόλεις, οι δε Έλληνες αναμιχθέντες μετ΄αυτών, έλαβον το όνομα Ρωμιοί…Από της εποχής του Κωνσταντίνου μέχρι του Ιουστινιανού επίσημος γλώσσα του κράτους ήτο η λατινική, αλλ΄ οι κάτοικοι ωμίλουν όλοι την ελληνικήν, ως εκ τούτου δε βραδύτερον το κράτος εχρησιμοποίει την ελληνικήν, ήτις όμως παραφθαρείσα κατήντησεν η σήμερον λαλουμένη ‘ρωμέϊκη’ γλώσσα.»
    Αυτά για να μαθαίνουν οι άσχετοι και ανιστόριτοι επώνυμοι ότι εδώ η προπαγάνδα τους δεν περναει. Ο ΑΝΔΡΙΣΜΟΣ έχει να κανει με την αποδοχή της αλήθειας και όχι με την ανωνυμια ή μη. Δεν απάντησες όμως που βρήκες γραικός=κακόδοξος? Πάλι από το κεφάλι σου, όπως και όλη η ανιστόρητη προπαγάνδα που πας να περάσεις στο σάιτ αυτό νομίζοντας ότι θα έβρισκες τίποτα αγράμματους σαν εσένα, αλλά έπεσες στην περίπτωση, ας πρόσεχες. Και ακόμα κόψε την κουτοπονηριά να μπαίνεις και σαν Alexandros R για να φαίνεται δήθεν ότι υποστηρίζουν κι άλλοι τις ανοησίες σου. Η «λέξη» Ελλην προέρχεται από το παρελθόν, ανήκει στο παρόν και θα παραμείνει και στο μέλλον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  98. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  99. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  100. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  101. Κ. κ. Παπαδόπουλε, γραφεις:"βρες μου κείμενο από τον Αύγουστο Καίσαρα μέχρι τα χρονικά της Άλωσης απ' τους Οθωμανούς, όπου υπάρχει ο προσδιορισμός Γραικός ή Έλλην για υπηκόους της Αυτοκρατορίας".

    σου βρηκα αρκετεσ αναφορες, ριχνοντάς σου την μασκα του προβοκάτορα. Αν τα γνώριζεσ πρως τι αυτή η ερώτηση? Μήπως είχες ξεχάσει οτι το είχεσ αναφέρει? Εχοντας διαβασει μονο εναν συγγραφεα, τον Ρωμανιδη (δηλαδή τον Φλωροφσκυ μιας και ήταν καθηγητής του και είχε ταυτιστεί με τισ ιδέες του), στον οποίο ειναι και οι περισσότερες παραπομπές σου, πιστευεις οτι ξερεισ ιστορια. Δικαιωμα σου! Αλλά δικό μου δικαίωμα είναι να ανοίγω και άλλα βιβλία!

    Από την αλλή δέχεσαι ορισμό των φράγκων και όχι των Αρχαίων Ελλήνων που τον δημιούργησαν (για το γραικός)? είσαι αξιολύπητος! έχεισ κάνει πανάκια τισ επιστολέσ του φράγκου βασιλια και δεν δεχεσαι ΤΙΠΟΤΑ αλλο. Δεν θα ασχοληθώ αλλο μαζί σου. Τσαμπα και τόσος χρόνος, γιατι είσαι "ου με πίσεις καν' με πίσεις".

    Υ.Γ. τις πηγές μου στισ γράφω!Μήπως θες περισσότερες? η μόρφωσή μου και γενικότερα η ταυτότητά μου δεν παίζει κανένα ρόλο. Είμαι ένας από τουσ πολλούς που ακολουθεί τουσ κανόνεσ του μπλογκ. Εσυ είσαι επώνυμος???

    Υ.Γ.2 "Εγώ γραικός γεννηθηκα, γραικός θε να πεθάνω!" ΑΘανάσιος Διάκος γραικίλε! Το συνυπογράφω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  102. Αγαπητέ Κυριάκο Παπαδόπουλε 11:37πμ,

    Συμφωνώ μαζί σου ότι παρατράβηξε η κουβέντα και απλώθηκε σε άλλα ζητήματα. Εγώ θα κλείσω τα δικά μου σχόλια με λίγα λόγια:

    1) Μην απαξιώνεις τις εργαστηριακές έρευνες, είναι λάθος αν σκεφθείς τι ανακαλύψεις έχουν δώσει. Και ειλικρινά δεν βλέπω πώς τα ανθρωπολογικά και βιολογικά αποτελέσματα περί των Ελλήνων επηρεάζουν αρνητικά αυτά που έγραψες νωρίτερα (11:37) για την κουλτούρα, την ποίηση, τα ψηφιδωτά, ακόμα και τους ιδιαίτερους πολιτιστικούς δεσμούς με ομόδοξους λαούς. Οι Έλληνες μετείχαν σε όλα αυτά υπό την ευρύτερη "ομπρέλλα" του Ρωμαίου/Ρωμιού Χριστιανού που περιλάμβανε και άλλους μη ελληνικούς πληθυσμούς, πλην όμως αυτό δεν μετέτρεπε τους Έλληνες σε μη-Έλληνες.

    2) Μην υποτιμάς τη στατιστική. Σκέψου μόνο τους συναδέλφους σου της διπλανής πόρτας που ασχολούνται με την κβαντομηχανική, έναν επιστημονικό κλάδο που βασίζεται εξ ολοκλήρου στις πιθανότητες και όμως δίνει χειροπιστά αποτελέσματα που επιβεβαιώνονται στα εργαστήρια φυσικής, στους επιταχυντές κλπ.

    3) Φιλική συμβουλή: Δεν πρέπει με το παραμικρό να κακοχαρακτηρίζεις όποιους διαφωνούν μαζί σου (δες σε προηγούμενα σχόλιά σου πως έχεις χαρακτηρίσει εμένα, άσχετα αν τα αντιπαρήλθα και δεν μπήκα σε διαγωνισμό υβρεολογίου, όπως και πολλούς άλλους μέσα εδώ).

    4) Και ένα τελευταίο διαδικαστικό. Όσοι εδώ και πολύ καιρό μπαίνουμε και σχολιάζουμε μέσα εδώ, αποδεχόμαστε τους τρόπους λειτουργίας του ιστολογίου και χρησιμοποιούμε nicknames για διάφορους λόγους. Άλλος γιατί θέλει να υποδηλώσει τόπο (π.χ. Achaean, Thessalos κλπ), άλλος με χιουμοριστική διάθεση (π.χ. Zulu), άλλος γιατί θέλει να υποδηλώσει ότι δεν κάνει τον ξύπνιο (π.χ. I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ), άλλος με αρχικά (π.χ. Α.Λ.) και οι περισσότεροι με το Ανώνυμος (που τους αποκαλείς προσβλητικά κουκουλοφόρους). Εμένα δεν με ενοχλεί αυτό, πιθανόν κάποιοι να έχουν και τους λόγους τους (π.χ. στρατιωτικοί, ιπτάμενοι, δάσκαλοι που να θέλουν να θίξουν τα κακώς κείμενα της Δραγώνα και φοβούνται τη δυσμενή μετάθεση, κλπ). Αυτά όλα όμως δεν μας έχουν εμποδίσει να έχουμε πολύ καλή επικοινωνία και ανταλλαγή ιδεών, να συμφωνούμε και να διαφωνούμε (ακόμα κι αν κάποιοι νευριάζουν και τους ξεφεύγει και καμμιά κουβέντα).

    Γειά χαρά (και χωρίς "περαστικά" και τα παρόμοια).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  103. *** Θα αναφερθώ στον Μακάριο Μελισσηνό/Μελισσουργό, ο οποίος κατόρθωσε να φέρει τα πάνω κάτω στην Ιστορία, με την ευφυία και την πονηριά του.

    Για τέσσερις αιώνες το Chronicon Maius τους Σφραντζή θεωρούταν ως η μοναδική πηγή, στην ελληνική, ανθρώπου που έζησε από μέσα την Άλωση. Και όμως, το 1930 αποδείχθηκε ότι ήταν κείμενο νοθευμένο: το ίδιο το Minus (έχω μελετήσει, από τα 18 μου, και τα δύο κείμενα στην ζωή μου, αρκετές φορές, κι έχω έρθει σε επαφή, από ζήλο και αγάπη για την Ιστορία, με μεγάλους Ιστορικούς, γεμάτος ερωτήσεις πάνω στα δύο αυτά κείμενα) βρίσκεται στο Maius γλωσσικά παραλλαγμένο, ενώ η παρεμβολή (copy & paste από άλλες πηγές) άλλων κειμένων, κι αυτών παραλλαγμένων, δημιουργεί ένα φιλόδοξο τετράτομο ιστορικό έργο.

    Σε όλο το Minus ο (γνήσιος) Σφραντζής αναφέρεται στους Ρωμαίους. Δεν αναφέρει ούτε μια φορά την λέξη "Έλλην". Αυτοπροσδιορίζεται ως Ρωμαίος, και Ρωμαίους αποκαλεί όλους τους υπηκόους.

    Στο Maius συμβαίνει κάτι απίστευτο: στον τελευταίο λόγο που (υποτίθεται) εκφώνησε ο Κωνσταντίνος ο Παλαιολόγος, πριν η Πόλη αλωθεί, σε Γενοβέζους, Ενετούς και Ρωμαίους, προσδιορίζει τους υπηκόους με τον χαρακτηρισμό "Έλληνες".

    Αυτό μου προξένησε, τότε στα 18 μου, τεράστια εντύπωση.

    Πολύ γρήγορα όμως βρήκα την εργασία του καθηγητού Μ. Φιλιππίδη, του παν. της Μασαχουσέτης, όπου αποδεικνύει ότι ο συγκεκριμένος λόγος πάρθηκε (από τον Μελισσηνό) από την Επιστολή του Επισκόπου Λεονάρντο ντι Chio, προς τον Πάπα της Ρώμης: ο Μελισσηνός λοιπόν πήρε την λατινική επιστολή, και την μετέφρασε στην ελληνική γλώσσα.

    Κατά την διάρκεια της μετάφρασης αυτός (ή οι βοηθοί του, όπως αναφέρει ο καθ. Φιλιππίδης) η λέξη "Γραικοί" μεταφράστηκε ως "Έλληνες", τεχνικά.

    Ως Γραικούς ο Leonardo di Chio προσδιόριζε τους Ρωμαίους. Ως Έλληνες προσδιόριζαν οι ελληνόφωνες Ρωμαίοι τους Γραικούς.

    Βλέπετε τί έχει παιχτεί στην Ιστορία;

    Θα στενοχωρήσω τον φίλο τον "Λακεδαιμόνιο", αλλά οι επιστολές στα λατινικά έχουν αυτή την ανωμαλία.

    Όπως και σήμερα, Greeks αυτοπροσδιοριζόμαστε όταν γράφουμε στα Αγγλικά, ενώ Έλληνες όταν γράφουμε στην γλώσσα μας. Οι διπλωμάτες της Ρωμανίας υπογράφαν Γραικοί στα λατινικά κείμενα, ενώ στα Χρυσόβουλα και Αργυρόβουλα Ρωμαίοι.

    Δυστυχώς δεν είμαι σε θέση να συνεχίσω, διότι πρέπει να επιστρέψω στην εργασία μου: θα τα λέμε.

    Υ.Γ.
    Νομίζω πως είναι τρέλλα να βριζόμαστε. Το ξεκίνησα, γιατί με νευρίασε η ανωνυμία και η οξύτητα κάποιων: δεν θα έγραφα επιθετικά σε επώνυμους ανθρώπους.

    Ζητώ συγνώμη γι' αυτό, θα ήθελα να ηρεμίσουμε. Σέβομαι την ανωνυμία σας από εδώ και πέρα, και θα ήθελα να παρακαλέσω να γράφουμε νηφάλια.

    Δεν αισθάνομαι καλά ούτε με την επιθετικότητα στον γραπτό λόγο κάποιων, ούτε (δυο φορές περισσότερο) με τα άμεσα μηνύματα που έγραψα, λόγω περιορισμένου χρόνου, και την επιθετικότητά μου.

    Ας συνεχιστεί αυτή η συζήτηση, εφόσον δεχθείτε τις απολογίες μου.

    Θα ήθελα να σας παραθέσω κείμενα, αλλά αυτή την στιγμή καίγομαι: θα το κάνω την Πέμπτη το απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  104. Απο την ημέρα που βγήκε η συγγνώμη, χάθηκε το φιλότιμο!

    Μου αρέσει που κατά τα άλλα καταδικάζετε τις απεχθεις Φράγγικες συμπεριφορές,αλλά δυστυχώς(για εσάς) ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΕΣΤΕ!Καμαρώστε αγαπητοί φίλοι τον "αφρό" της Ελληνικής νεολαίας!Που οι γονείς τους χρόνια ολόκληρα "έκαναν το σκ@@@το τους παξιμάδι",για να έχουν την ευκαιρία οι κουνενέδες τους να σπουδάσουν στην Οξφόρδη(ή καλύτερα OX-φόρδη)!Και ιδού το αποτέλεσμα!Συμπεριφορές μαουνιέρηδων του Τάμεση!Δεν μπορούν να ανεχτούν οι "κύριοι" το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος ιστότοπος είναι "ανοικτός δια το κοινόν" και οποιοσδήποτε επιθυμεί μπορεί να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του ανώνυμα, ή χρησιμοποιόντας κάποιο ψευδώνυμο!Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί χολοσκάτε, απο την στιγμή που οι ιδιοκτήτες του ιστολογίου δεν έχουν καμια αντίρηση επ’αυτού. Αν μάθατε διαφορετικά στόυς "υψηλούς κύκλους" που κινείστε, "ο δρομος είναι ανοιχτός και τα σκυλιά δεμένα"! Επαναλαμβάνω ότι το ιστολόγιο είναι ΕΛΕΥΘΕΡΟ και μπορει ο οποιοσδήποτε να γραψει ό,τι του κατέβει!Και εκει ακριβώς θα φανεί η λεβαντιά σας!Θα πρεπει με ωραίο τρόπο να τον πείσετε ότι έχει άδικο!Αυτό άλλωστε επιβάλλεται από την ακαδημαϊκή σας ιδιότητα!Αλλά ποιος έχασε την λεβαντιά του για να την βρείτε εσείς;
    Τό αστείο αγαπητέ Λακεδαιμόνιε είναι οτι όταν-πρίν από μερικές δεκάδες χρόνια-τους έστειλαν οι γονείς τους στο εξωτερικό , τους έστειλαν ως Έλληνες,ενω όταν με το καλό επιστρέψουν -αν επιστρέψουν ποτέ- θα επιστρέψουν ως "Ρωμαίοι"(με όλα τα Ρωμαϊκά "κομφόρ" που έφερε ένας λεγεωνάριος ,ήτοι gladius,pilum,scutum,κλπ)!Αυτο ομως που δεν μας είπαν είναι σε ποιά χρονική στιγμή τής ζωής τους ανακάλυψαν οτι δέν είναι Έλληνες αλλά Ρωμαίοι!Την περίοδο που ήταν μαθητές στο σχολείο, ή όταν πάτησαν το πόδι τους στήν δύση που τόσο πολύ απεχθάνονται;Κάτι ακόμα που δέν μάς είπαν(και αυτό κατά την άποψη μου αποτελεί όλη την ουσία αυτής της αντιπαράθεσης διότι άπτεται της πολιτικής)είναι το ποιός ωφελείται απο τις δημόσιες θέσεις τους περί ανυπαρξίας Ελληνικού έθνους.Το προφανές είναι το οικουμενικό πατριαρχείο, με την γνωστή στάση του στο θέμα του αυτοκεφάλου της Ελλαδικής εκκλησίας (Φαρμακίδη, "να αγιάσουν τα κόκκαλα σου").Μήπως όμως εκτος απο το πατριαρχείο ωφελείται και ενα μέρος της Ελληνικής αριστεράς που είναι γνωστό για τις εθνομηδενιστικές του απόψεις και τα Ελληνοφοβικά του σύνδρομα(λεγε με ΣΥΡΙΖΑ);Η μήπως τελικά αυτή η συγκεκριμένη αριστερά όλα αυτά τα χρόνια είχε δίκιο και αδίκως άκουγε τα "εξ αμάξης" από διάφορους πατριωτικούς κύκλους, μηδε της Ελλαδικής εκκλησίας εξαιρουμένης;
    Πάντως αν αποδειχθεί οτι πίσω απο αυτό το "κίνημα"(διότι απο ενα πρόχειρο "σερφάρισμα" που έκανα στο διαδίκτυο, ανακάλυψα οτι μάλλον πρόκειται περί ενος ατύπου "κινήματος" το οποίο σιγά-σιγά αποκτά ερείσματα σε συγκεκριμένες ομάδες πολιτών)κρύβεται το πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως, εγω αυριο κιόλας ξεκινώ "εκστρατεία" για την δημιουργία Ελληνικού πατριαρχείου κατά τα πρότυπα της Σερβίας.Ειδικά δε μετα την τελευταία ξεφτίλα των Κρητικών ιεραρχών, π@@@της να γινω αν δεν το κάνω !Οχι τίποτα άλλο, αλλα για να καταλάβουν τι θα πει πραγματικός εθνικισμός(το μάθαμε τώρα το παραμύθι!Όποιος δεν συμφωνεί μαζί μας είναι «εθνικιστής»)!
    Πάρτε το χαμπάρι και εσείς και όσοι κρύβονται πίσω από εσάς!ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΕΣ.Και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει, μακάρι ο ήλιος να ανατείλει απο την δύση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  105. Υστερόγραφο πάνω στο υστερόγραφο:

    Λακεδαιμόνιε Γρακύλε (όπως σ' αρέσει να λέγεσαι): γράφουμε γρήγορα και απαντάμε άμεσα.

    Αν έχω κάνει ένα και δυο λάθη στην έκφραση, δεν χρειάζεται να το επαναλαμβάνεις ξανά και ξανά: και ορθογραφικά κάνω πολλά, λόγω της ταχύτητας.

    Όταν γράφουμε εργασία σε journal ελέγχουμε 1000 και μία φορές, και πάλι βρίσκονται λάθη, και γίνεται minor ή και major revision.

    To θέμα είναι ότι εδώ γράφουμε σε blog, όχι σε journal.

    Θα έπρεπε να απαντώ ίσως και μετά από εβδομάδες, αν ήθελα να γράψω πιο επίσημα.

    Αναφέρομαι, όπως έχω αναφερθεί πάρα πολλές φορές στην συγκεκριμένη συζήτηση, στο πως προσδιορίζονταν οι υπήκοοι από Αυγούστου Καίσαρος μέχρι το 1453.

    Έχω εξαιρέσει τον Πλήθωνα (καλή του ώρα!), και ανέφερα το μεγάλο πρόβλημα με τις μεταφράσεις από λατινικά κείμενα. Το παράδειγμα του ψευτο-Σφραντζή είναι χτυπητό.

    Μάλλον, λόγω της έντασης, έφτασες στο άλλο άκρο: πού έγραψε ο Αθανάσιος Διάκος ότι είναι Γραικός;

    Επίσης, για πες μου σε παρακαλώ τις πηγές σου: όχι απλά το κείμενο που εκθέτεις, αλλά την χρονολογία έκδοσης. Γιατί εμπιστοσύνη υπάρχει στο TLG αποκλειστικά, διεθνώς.

    Μπορείς στο google-books να βρεις ό,τι θέλεις, από αρχαία κείμενα και μεσαιωνικά, αλλά πολλά από αυτά αποδείχθηκαν κάποια στιγμή ότι είναι νόθα, σαν αυτό του Μελισσηνού/Μελισσουργού.

    Θα ήταν καλό να τα βάλουμε κάτω όλα πιο ήρεμα (το παραδέχομαι).

    Ρουμ μας αποκαλούσαν οι Τούρκοι, Ρουμελη την γη των Ρωμαίων. Ακόμα και τώρα Ρουμ χαρακτηρίζουνε τους Ρωμαίους που απομείνανε στην Τουρκία, γύρω από το Πατριαρχείο Κων/πόλεως.

    Γιατί ο Μεμετ ΙΙ αυτοανακυρήχθηκε Καίσαρας Ρωμαίων, όταν κάθισε στον Θρόνο του, στην Πόλη; Ήξερε ότι διαδεχόταν τον Βασιλιά των Ρωμαίων. Γιατί έδωσε ο ίδιος τα προνόμια στον Πατριάρχη των Ρωμαίων; Τί ήθελε να δείξει όταν παραβρέθηκε στην τελετή ενθρόνισής του;

    Νομίζω ότι μάλλον αδικείς την νοημοσύνη όλων μας, όταν αναφέρεις ότι έχω μια πηγή...δεν ξέρεις πολλά για μένα. Αλλά τουλάχιστον γράφω επώνυμα, και ξέρεις και την ηλικία μου, μέχρι και το πρόσωπό μου. Πιστεύω στο Πρόσωπο και δίνω αξία σ' αυτό. Μισώ, ειλικρινά μισώ, την κουκούλα...

    ...είτε είναι σε φορουμ είτε οπουδήποτε!

    Και αγανακτώ.

    Θα σεβαστώ κατ' εξαίρεση την ανωνυμία σας, γιατί ομολογώ ότι εδώ πέρα, άσχετα αν διαφωνούμε κάθετα, βρίσκω ανθρώπους που σπανίζουνε: δεν θα έκανα τέτοια συζήτηση εύκολα πίσω στην πατρίδα, δεν θα έβρισκε κανείς εύκολα άτομα σαν εσάς. Και αυτό το γράφω ειλικρινά. Ελπίζω να συνεχίσουμε, χωρίς να βριζόμαστε, συμφωνώ IQ P...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  106. Δεν θα συνεχίσω να παρασύρομαι από μηνύματα, σαν αυτό του προλαλήσαντος...δεν γνωρίζει τί θυσίες έχει κάνει ο καθένας χωριστά για να σπουδάσει, τί δουλειές έκανε από τα 18 του για να μπορεί να συντηρείται...οπότε μάλλον οι αφορισμοί του και οι αναφορά σε γονείς (;;;) δείχνουν παντελή απουσία επιχειρημάτων και κουλτούρας.

    Είναι κατάντια του Γένους μας, του γένους των Ρωμαίων, όπως γράφουνε οι μεγάλοι Αρχαίοι Πατέρες, σαν τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόδτομο. Κατάντια να διεκδικεί τα σκουπίδια που του φόρεσε η φραγκική Δύση.

    Από τα πρώτα μου μηνύματα αναφέρθηκα στο "Βλαχικό" θέμα, και δέχθηκα πολύ επιθετικά μηνύματα ελληναράδων...

    ...είχα κάθε δικαίωμα, εφόσον γράφω επώνυμα, να είμαι οξύς.

    Θα αποχωρήσω από το συγκεκριμένο μπλογκ, με το παράπονο προς τον admin ότι επιτρέπει ανώνυμους, εντελώς ανώνυμους, να γράφουν όπως θέλουν και όσο θέλουν, προσβάλλοντας.

    Η εκτίμησή μου για τον ιδιοκτήτη του ιστολογίου είναι τεράστια.

    Αλλά δυστυχώς οι φανατισμένοι που γράφουνε εδώ μέσα, μονοδιάστατοι αρχαιομανείς και αρχαιολάγνοι, που μάλλον ψηφίζουνε ΛΑΟΣ και τρέχουνε σε συλαλλητήρια με την Χρυσή Αυγή, γράφουνε ανώνυμα...

    ...ανώνυμα, και για ακόμα μια φορά αποδεικνύεται μέσα μου ότι:

    Η Ελλάδα σας άξιζε να πάθει ό,τι έπαθε, και έπονται χειρότερα!

    Το κενό στην πολιτική οφείλεται σε εσάς.

    Στον καθημερινό φασισμό σας, στην καθημερινότητα της κουκουλας, της ρουφιανιάς, των πισόπλατων μαχαιριών...

    Δεν συζητούσα με άνδρες εδώ μέσα.

    Συζητούσα με φοβισμένους χαφιέδες.

    Για λόγους αξιοπρέπειας και μόνο αποχωρώ.

    Γνωρίζουμε πώς πάει η χώρα που την έχετε καταλάβει...βουλιάζει ολόκληρη...

    Περαστικά, όπως έγραψε και ο IQ ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ...

    Η Ρωμαιοσύνη θα χαθεί αν χαθεί όλος ο κόσμος: έτσι τελειώνει ο κυρ Φώτης ο Κόντογλου το ΑϊΒαλί του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  107. Centurion!!! Alexandros R.

    Αγαπητέ Κ. Παπαδόπουλε δεν υπάρχει λόγος να έχεις ένταση. Καταλαβαίνω ότι το κάνεις από ενθουσιασμό για τις ιδέες σου και λόγω του παρορμητικού της ηλίκίας σου. Αλλά τα ανθρώπινα δεν είναι έτσι. Ο καθένας εκφέρει τις απόψεις του, και οι άλλοι ελευθέρως και εν νηφαλίω καταστάσει ξεκινούν τις μακροχρόνιες εσωτερικές τους ζυμώσεις, που θα τους οδηγήσουν ή όχι κάπου. Είναι θέμα καθαρά εσωτερικής ωρίμανσης και προσωπικής ελευθερίας.

    Εμ πάσει περιπτώσει για όσους "έχουν ώτα ακούειν" σάς δίνω πρόχειρα μερικά στοιχεία και links.

    Αρχικά τα βιβλία:
    α) π. Ιωάννου Ρωμανίδη "Ρωμηοσύνη - Ρωμανία - Ρούμελη", εκδόσεις Πουρνάρα, Θεσσαλονίκη.(ISBN 960-242-144-4)

    β) Αναστασίου Φιλιππίδη " Ρωμηοσύνη ή βαρβαρότητα", εκδόσεις Ιερά Μονή Γενεθλίου της Θεοτόκου (ISBN 978-960-7070-25-8)

    γ) Μητρ. Ιεροθέου Βλάχου: "Γέννημα και Θρέμμα Ρωμηοί" εκδόσεις Ιερά Μονή Γενεθλίου της Θεοτόκου [http://www.pelagia.org/htm/b18.e.gennima_kai_thremma_romii.00.htm]


    και μερικά links:

    α) ROMANITY, OR BARBARITY? (the book in english)[http://www.oodegr.com/english/biblia/romiosyni/perieh.htm]

    b) Ιστορικά θέματα για τη Ρώμη (Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας)[http://www.oodegr.com/oode/istoria/istoria.htm#rwmi]

    c) Historical topics pertaining Rome (Orthodox Outlet for Dogmatic Enquiries) [http://www.oodegr.com/english/istorika/istorika.htm#4._Rome]

    d) Παραχάραξη της ιστορίας (του Θ. Δρίτσα. πρόλογος π. Μεταλληνού) [http://www.romanity.oodegr.com/]

    e) "Ρωμηοσύνη" - ΜΚΟ Πατριαρχείου Ιεροσολύμων [http://www.romiosini.org.gr/]

    f) Rome and Romania (the book in english) [http://www.romanity.org/htm/frame_friesian_en.htm]

    g) Romanity - f. I. Romanides [http://www.romanity.org/]

    h) Ενωμένη Ρωμηοσύνη (Σύλλογος)[http://www.enromiosini.gr/peri_romiosinis.el.aspx]

    i) Ρωμηοσύνη - Ρωμανία (blog)[http://romiosini.wordpress.com/]

    j) Ρωμανία/Βυζάντιο (ιστορικά θέματα)[http://users.uoa.gr/~nektar/history/index.htm#ΡΩΜΑΝΙΑ]

    και πολλά άλλα.

    Ο Θεός μεθ' ημών αδέρφια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  108. http://www.youtube.com/watch?v=X_ezWDzgS6k&feature=related

    """Ελληνικό""" """Καθαρό""" DNA...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  109. Alexandros R

    Ανώνυμε 12:52, συγχαρητήρια για το link σου.

    Αυτό ακριβώς είναι η Ρωμανία: ορθόδοξη πίστη και ελληνική κουλτούρα ανεξαρτήτου προέλευσης, φυλής, χρώματος ή γλώσσας.

    Βλέπεις πόσο πιό μεγάλη διάσταση έχει η Ρωμανία από την περιορισμένη έννοια της Ελλάδας , όπου μας έχει εγκλωβίσει το έθνος-κράτος των τελευταίων 2 αιώνων;

    Το σώμα της Ρωμανίας είναι παγκόσμιο και αιώνιο, ενώ το σώμα της Ελλάδας είναι περιορισμένο και θνησιγενές.

    Ρίξτε και μια ματια και στα στοιχεία και links που σας έδωσα σε προηγούμενο post και θα δείτε τις διαστάσεις του θέματος. Το βιβλίο του π. Ρωμανίση είναι πρωτοποριακό αλλά κάπως εκτενές, ενώ αντίθετα το βιβλίο του Φιλιππίδη είναι ένα ευσύνοπτο και εξαιρετικά ευκολοδιάβαστο ιστορικό βιβλίο.

    Η Παναγιά μαζί μας αδέρφια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  110. "πας γαρ ο αιτών λαμβάνει και ο ζητών ευρίσκει και τω κρούοντι ανοιγήσεται ..."

    Προς Ρωμαίους εκατόνταρχους και απλούς λεγεωνάριους.
    Δείτε πως περιγράφει τους Έλληνες ενας Ρωμαίος τιτουλάριος της εποχής εκείνης(ενας "βερος" Ρωμαίος και οχι ενας "γιαλαντζί")σε εναν αλλο Ρωμαίο.Τους "ανύπαρκτους" κατα τα άλλα Έλληνες.Και πειτε μου αν σας θυμίζει κατι απο το σήμερα αυτη η περιγραφή.

    http://www.capital.gr/Articles.asp?id=918929


    Μηπως όμως θα πρέπει να σας θυμίσω και κάτι που είχε γραψει ο Οράτιος;Παλι για τους "ανύπαρκτους" Έλληνες.

    graecia capta ferum victorem cepit et artes intulit agresti Latiο

    Οράτιος, Epistolarum, II,1,156

    "ει ο Θεός μεθ'ημών, ουδείς καθ'ημών"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  111. Ανώνυμε 8:01 μ.μ., αναφέρεσε σε εποχή όπου γινόταν η ζύμωση: όταν ενωνόταν ο ελληνόφωνας με τον λατινόφωνα κόσμο. Από τότε μέχρι την μεταφορά της βασιλεύουσας στο Βυζάντιο άλλαξαν πάρα πολλά.

    Δεν θα υποστηρίξω τον τρόπο του Κ. Παπαδόπουλου, που κατά τ' άλλα έχει στα περισσότερα σημεία του δίκαιο και είναι πολύ ψαγμένος -όσο και να μην άρεσε αυτό σε κάποιους συμπατριώτες: εμένα δεν μ' άρεσε απλά το ύφος του-.

    Οι φυλές ζυμωθήκαν πολλές φορές μεταξύ τους, μέσα στους αιώνες, πολιτιστικά, και επιμειχθήκαν άλλες τόσες.

    Η Ρωμανία, όπου αναφέρει ο Alexandros-R, είναι η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία με τον Χριστιανισμό ως επικρατούσα θρησκεία. Τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο.

    Στα χρόνια της Ρωμανίας η ελληνική γλώσσα έπαιξε τον ρόλο που η αγγλική γλώσσα διαδραματίζει ανά την υφήλιο, με την Ουασινγκτον να είναι ότι ήταν τότε η Κωνσταντινούπολη: η πρωτεύουσα του ισχυρότερου κράτους στον κόσμο.

    Όποιοι μιλούνε την αγγλική δεν είναι Άγγλοι. Έτσι και όποιοι μιλούσαν την ελληνική δεν ήταν Έλληνες αναγκαστικά. Εδώ ο Κ.Π. δίνει ρέστα ανάλυσης.

    Η βιβλιογραφία του Alexandrou-R είναι πολύ δυνατή, και θα συνιστούσα στους φιλομαθείς να της ρίξουνε μια ματιά, πριν βιαστούν να σχολιάσουν.

    Ο δε ανώνυμος φίλος που παρέθεσε το λινκ με τον αφρικανό να ψέλνει τροπάριο του Ρωμανού του Μελωδού στην ελληνική μας έκανε ένα υπέροχο δώρο: δεν μπορεί κανείς να κατανοήσει τί σήμαινε Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία σκεφτόμενος με τα δεδομένα των τελευταίων διακοσίων ετών, όπου παρέστει ανάγκη να αποκτήσουμε "εθνική" ταυτότητα.

    Αποφεύγω να πάρω μέρος στις τοποθετήσεις για το DNA, όχι τόσο επειδή δεν έχω ασχοληθεί με το αντικείμενο, αλλά γιατί προσβάλλει την ανθρωπιά μας μια τέτοια συζήτηση.

    Με τιμή και θερμές ευχές να συνεχίσετε να ψαχνόσαστε, αγαπητοί συμπατριώτες, χωρίς φανατισμούς και ειρωνίες,

    Γεώργιος ..., Ταξίαρχος εν αποστρατεία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  112. Alexandros R

    Προφανώς υπήρξαν Έλληνες με υψηλό πολιτισμό και προφανώς υπήρξαν Ρωμαίοι και προφανώς υπήρξε αλληλεπιδραση και προφανώς όλο αυτό άλλαξε ριζικά μετά την αποκάλυψη του Χριστιανισμού.

    Φτιάχτηκε κάτι καινούργιο: ο Ρωμαίικος πολιτισμός. Ορθόδοξη πίστη και ελληνική κουλτούρα, ανεξαρτήτου γλώσσας ή φυλής. Φορέας του οι ίδιοι οι Ρωμηοί, που θέλησαν το μέχρι τότε ακατόρθωτο: να κατεβάσουν τον ουρανό στη γή και να προτείνουν σε όλους τους λαούς της γής ένα νέο μοντέλο ύπαρξης. Δεν τα κατάφεραν πάντα, λόγω των προσωπικών αδυναμιών, παθών και σφαλμάτων. Είναι όμως ένας πολιτισμός που έδωσε τόσους αυτοκράτορες αγίους, υπηρέτες του λαού που κύριο μέλημά τους ήταν η σωτηρία και η θέωση των απλών ανθρώπων.

    Γιατί εκεί πρέπει να κατατείνει ο κάθε πολιτισμός: στη σωτηρία και στην, εν ελευθερία, θέωση του κάθε απλού ανθρώπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  113. "Αϊτέντς επεριπέτανεν
    Ψηλά σα επουράνια
    Ούι αμάν αμάν.

    Είσεν τσαγγία κόκκινα
    Και το τσαρκούλ'νατ μαύρον
    Ούι αμάν αμάν.

    Εκράνε και σα κάρτσια του
    Παλικαρί βρασ(ι)όναν
    Ούι αμάν αμάν.

    Αϊτέ μ' για δωσ' μ' ασό κρατείς
    Για πέ(ι)με όθεν κείται
    Ούι αμάν αμάν.

    Ασό κρατώ κι δίγω σε
    Αρ' όθεν κείται λέγω
    Ούι αμάν αμάν.

    Εκεί σο πέραν το ρασίν
    Σε ελάτα επ'εκεί μέρος
    Ούι αμάν αμάν.

    Τραντέλλεναν εσκότωσαν
    Και κείται ματωμένος
    Ούι αμάν αμάν.

    Μαύρα πουλία τρώγν' ατόν
    Και άσπρα τριγυρίσκουν
    Ούι αμάν αμάν.

    Ση θάλασσα κολυμπετής
    Σ' ομάλια πεχλιβάνος
    Ούι αμάν αμάν.

    Σον πόλεμον Τραντέλλενας
    Του πόντου παλικάρι
    Ούι αμάν αμάν."


    Εκείνο το "Τραντέλλενας" μπορεί να μας το μεταφράσει καποιος;Για να μην τρελαθούμε εντελώς με αυτά που διαβάζουμε.


    "Οι φυλές ζυμωθήκαν πολλές φορές μεταξύ τους, μέσα στους αιώνες, πολιτιστικά, και επιμειχθήκαν άλλες τόσες."

    Κε ταξίαρχε εα(η μήπως προτιμάτε το "χιλίαρχος";)μπορείτε να αποδείξετε ΜΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΤΡΟΠΟ την παραπάνω σας πρόταση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  114. "Είναι όμως ένας πολιτισμός που έδωσε τόσους αυτοκράτορες αγίους, υπηρέτες του λαού που κύριο μέλημά τους ήταν η σωτηρία και η θέωση των απλών ανθρώπων."

    "Ομορφος κόσμος ηθικός, αγγελικά πλασμένος"

    Δυο ονόματα μόνον:

    Νικηφόρος Φωκάς
    Ρωμανός Δ'ο Διογένης

    Αν θέλετε μπορω να συνεχίσω με τα ονόματα ως αυριο το πρωϊ.Υπαρχουν τοσα πολλα "ων ουκ έστιν αριθμός".Και όλοι τους πέθαναν απο "βαθιά γεράματα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  115. Τί έγινε βρε παιδί, 6:36 μ.μ. και 6.58 μ.μ.; Χάσαμε μήπως τον ύπνο μας; Μας πειράξανε κάποια πράγματα που ακούσαμε για πρώτη ίσως φορά, και στερέψαμε από επιχειρήματα; Τί έχουμε να πούμε για το "Επάρθεν η Ρωμανία" ή για το ποντιακό "Τραγουδώ Ρωμέικα".

    Κάποιος κατηγόρησε ευθέως το Οικουμενικό Πατριαρχείο για ένα "κίνημα", λέει, που έχει δει να εμφανίζεται (λες και δεν υπήρχε από πάντα!), και υποστηρίζει αυτά που υποστηρίζει για την Ρωμιοσύνη.

    Τί ακριβώς σας ενοχλεί αγαπητοί συμπατριώτες; Μήπως δεν ανήκετε στους ανθρώπους που πιστεύουνε στην συζήτηση, στην ανταλλαγή απόψεων και στην ελεύθερη έκφραση ιδεών;

    Γραφτήκαν πολύ δυνατά επιχειρήματα από την μεριά που δεν θέλει να κοιμάται τον ύπνο τον βαθύ.

    Αλήθεια, τί είναι αυτό που ενοχλεί τόσο πολύ; Και γιατί είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο στόχαστρο;

    Θα υπήρχε χριστιανός στην Ανατολή χωρίς το Πατριαρχείο, και την ευφυέστατη πολιτική του, στην Οθωμανική Κατοχή;

    Εσείς, αδέλφια, προτιμάτε την Αυτοκεφαλία που έφεραν οι Βαυαροί: και απ' ότι φαίνεται οι Ελλαδίτες πάντα θα προτιμούμε την Δύση, και τις απόψεις της, από την μητέρα Εκκλησία, στην Κωνσταντινούπολη, στην Πόλη των πόλεων...η οποία δεν θα είναι τουρκική, όσο υπάρχει εκεί πέρα ο Πατριάρχης των Ρωμαίων.

    Αυτά τα διλήμματα υπήρχαν και όταν έπεφτε η Πόλη, όταν καταδυναστεύονταν η Ρωμανία. Αυτοί που υποστηρίξαν την Δύση, και πρόδωσαν την άμυνα, αυτοί ετάφησαν στην Ιταλία, γηρασμένοι και πλούσιοι. Από την άλλη, οι κουρελίδες που υπερασπίστηκαν την Πόλη στα τείχη, αυτοί είτε σφαγιάστηκαν, είτε σκλαβωθήκαν, είτα ζήσανε σαν ραγιάδες επί τετρακόσια χρόνια: κάποιοι προοδεύσανε, σαν τους Φαναριώτες, τους Σμυρνιούς, τους Αϊβαλιώτες, τους Τραπεζούντιους. Όμως αυτοί που είχανε τον πρώτο λόγο για την δημιουργία Κράτους, μετά την Επανάσταση, δεν ήτανε Ρωμηοί, αλλά Γραικύλοι.

    Μπράβο στα παιδά Alexander-R και Κυριάκο Παπαδόπουλο. Με συγκινεί που υπάρχουνε ακόμα Ρωμηοί που αντιστέκονται στο ψέμμα, σθεναρά και επώνυμα. Άλλως τε το ελλαδικό Κράτος βρίσκεται υπό διάλυση...το πραγματικό φως έρχεται από την Πόλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  116. Αδερφέ μου ανωνυμε 6:58 σε χαιρετώ.

    Ό,τι είχα να πω, το είπα. Η βιβλιογραφία πιστεύω είναι αρκετή, παρότι δεν ανέφερα και αρκετά άρθρα των Γιανναρά και π. Μεταλληνού. Από κει και πέρα ο καθένας κρίνει τα πράγματα όπως νομίζει. Νομίζω όμως ότι είσαι καλοπροαίρετος και σου εύχομαι ό,τι το καλύτερο.

    Αν έχεις λίγο χρόνο διάβασε μόνο το βιβλίο του Φιλιππίδη, αν έχεις περισσότερο χρόνο διάβασε και το βιβλίο του π. Ρωμανίδη, και ιδιαίτερα από το β΄ κεφάλαιο και μετά (σελ 64 κ.ε.).

    Και μια και μιλάμε χαλαρά, να πούμε ανεκδοτολογικά και λίγα από τα παραλλειπόμενα της ιστορίας. Ο Ν. Φωκάς έγραψε τα μισά του βιβλία στα Λατινικά και τα άλλα μισά στα Ελληνικά. Και αυτός όπως και πολλοί άλλοι Ρωμηοί ήταν δίγλωσσοι. Ο δολοφόνος του Φωκά και μετέπειτα αυτοκράτορας Τσιμισκής ήταν Αρμένης (πολύ μεγάλο ποσοστό αυτοκρατόρων δεν ήταν "ελληνικής" καταγωγής). Την νύκτα δε του Δεκεμβρίου που μπήκε στο δωμάτιο ή κουστωδία των δολοφόνων βρήκε το κρεβάτι του Φωκά άδειο. Ένας υπηρέτης του παλατιού υπέδειξε στον Τσιμισκή το σημείο όπου βρίσκονταν ο Φωκάς, ο οποίος κοιμόταν καταγής ένεκεν προσευχής και ασκήσεως. Αυτά.

    Και για το τέλος ένα ρωμαίικο τραγουδάκι από τον Πόντο, τραγουδισμένο από τον συχωρεμένο τον Στέλιο Καζαντίδη.
    [http://www.youtube.com/watch?v=PSoL3hWyehU]

    Η Παναγιά μαζί μας αδέρφια.

    ΥΓ. Αδερφέ μου ανώνυμε 9:08 σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Καλή δύναμη. Η Ρωμανία νικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  117. "το πραγματικό φως έρχεται από την Πόλη."

    Τώρα σώθηκες!Το συλλείτουργο του πατριάρχη σου με τον αφορισμένο τον πάππα δεν σε ενόχλησε καθόλου;Τα καρακγιοζιλίκια του πατριάρχη σου με τους εκπροσώπους ξένων δογμάτων(Βουδιστές, Hindu,κλπ)ουτε και αυτα σε ενόχλησαν;Εχεις ακούσει ποτέ τον όρο "οικουμενισμός";Δεν γνωρίζεις οτι ο πατριάρχης σου ειναι περα για πέρα οικουμενιστής και οπαδός της πανθρησκείας;
    Και προς τους ανωτέρω Ρωμαίους εκατόνταρχους αμα τε και χιλίαρχους, μήπως γνωριζουν ποιες ήταν οι τελευταίες λέξεις του ηρωικού μακεδονομάχου καπετάν Κώττα μπροστά στην Τούρκικη αγχόνη;
    "Ντα ζίβι γκρτσια" που στα Σλάβικα σημαίνει(διοτι Σλάβικα μιλούσε αλλα η καρδια του ηταν γεμάτη Ελλάδα)"Να ζήσει η Ελλάδα".Δεν ειπε "Ντα ζίβι Ρουμάνια", ουτε "Ντα ζίβι Ρωμανία", ούτε "Ντα ζίβι Ρώμη".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  118. 10:52 στέρεψες πια από "επιχειρήματα", κι έχεις καταντήσει βαρετός...από την μια ζητάς επιστημονικά κριτήρια, και από την άλλη γράφεις ρομαντικά, μια αναφορόμενος στον Αθανάσιο Διάκο και μια στον Κώττα. Έχεις κανένα χειρόγραφο που να τ' αποδεικνύει αυτά που λες; Τί, δοξασίες και άλλα τέτοια επικαλείσαι; Αλλά αν είχες έστω και λίγο λογική, θα έβλεπες για τί πράγμα γράφουνε οι παραπάνω, και τί γράφεις εσύ: εδώ έγιναν αναλύσεις πάνω στις αναλύσεις, και έχουνε τονιστεί όλες οι φάσεις που περάσαμε, μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να φορέσουμε την ενδυμασία του αρχαίου Έλληνα, που ήθελε η Δύση για μας. Το ίδιο κάνουνε και στους Σκοπιανούς...σε έναν αιώνα από τώρα, είναι βέβαιο, θα έχουνε καρδαμώσει αυτοί, και θα το έχουνε πιστέψει για τα καλά το παραμύθι ότι είναι αρχαίοι Μακεδόνες...

    Πρέπει να είσαι τελικά ένα άτομο, με πολλά διαφορετικά παρατσούκλια: άντε να σ' αφήσουμε μόνο να παίξεις με τα κουβαδάκια σου, δεν τα πιάνεις εσύ τα "βαριά" πράγματα που ένα σωρό άνθρωποι σου παραθέσαμε εδώ πέρα.

    Το Ελλαδιστάν κατέστρεψε τους Ρωμηούς της Πόλης, της Μικρασίας και του Πόντου. Δεν σου δίνεται το ιστορικό δικαίωμα να μιλάς έτσι για το Πατριαρχείο, γιατί οι Αλβανίτες (=Αρβανίτες = Αλβανοί) της Πελοποννήσου θα είχανε εξισλαμιστεί, το ίδιο και οι Βλάχοι, το ίδιο και όλοι οι Ρωμηοί, ανεξαρτήτου γλώσσας και κουλτούρας.

    Τα λάθη του Ελλαδιστάν πλήρωσε ολόκληρη η Ρωμηοσύνη: ενός Ελλαδιστάν που υποδέχτηκε τους Ποντίους και τους Μικρασιάτες σαν να 'ναι σκουπίδια...

    Το Ελλαδιστάν τελείωσε φίλε! Τετέλεσται! Να 'χετε τον Άνθιμο να τον καμαρώνετε, όπως καμαρώνατε τον μακαρίτη τον Χριστόδουλο. Να 'χετε και τα γραφικά τσολιαδάκια στα περίπτερά σας στην Αθήνα, και τους Φαλλούς στο Μοναστηράκι, προς πώληση σε τουρίστες της κακιάς ώρας.

    Είστε γραφικοί εσείς οι Γραικύλοι: το ανάστημα των πνευματικών σας πατέρων, των εφευρετών της "ελληνικής ταυτότητας, του Πλήθωνα και αργότερα του "μεγάλου διδασκάλου" σας, του Κοραή, ήταν τεράστιο: εσείς δεν έχετε ούτε την ρητορική τους δεινότητα, ούτε την μόρφωσή τους. Γι' αυτό και όλες οι φανφάρες περί "ελληνισμού" κάνουνε και τον κάθε πικραμένο να σκάσει στα γέλια τώρα πια...

    Βάζετε την ηλεκτρονική μουσική του Vangelis, με φόντο τους στύλους του Ολυμπίου Διός και καυλώνετε...για τέτοια καραγκιζλίκα μιλάμε...άλλωστε με την τηλεόραση δεν μεγαλώσατε αγκαλιά;

    Μιλάτε για DNA, τα βάζετε με το Πατριαρχείο των Ρωμαίων (Βασιλεύς Ρωμαίων υπέγραφε ο τελευταίος Ρωμαίος αυτοκράτορας, ο Κωνσταντίνος ο Παλαιολόγος, όχι Βασιλεύς "Ελλήνων". Γιατί; Σαν βασιλιάς δεν μπορούσε να φέρει ένα διάταγμα που να καταργούσε το λήμμα "Ρωμαίος";). Είστε υπερεθνικιστές, και έχετε κατασκευάσει ένα όμορφο παραμύθι για παιδάκια, και ζείτε με αυτό.

    Η απάντησή σας για "οικουμενισμό" και τα άλλα φθηνά που γράφετε σας δίνεται παρακάτω: ακούτε και σιωπάτε για λίγο...βάλετε λίγο το κεφάλι σας να δουλέψει, αν έμεινε και λίγο μυαλό, που σας το κάψανε αυτοί οι τυχοδιώκτες του ΛΑΟΣ και οι φρενοβλαβείς του Λιακόπουλου:
    http://www.youtube.com/watch?v=jsnSeDtb9MY

    Αποχωρούμε κι εμείς από την συζήτηση: είμαστε ευτυχείς που υπήρξανε 4-5 άνθρωποι και άφησαν εδώ πέρα, σ' αυτόν τον "διάλογο", κάτι από το μεράκι τους και την γνώση τους, έτσι για να υπάρχει η αλήθεια και να εκτίθεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  119. Ποιά ήταν η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ μας γλώσσα (με τις χιλιάδες λατινικές λέξεις) , και πώς την καταντήσαν!

    Διαβάστε νεο-Ρωμαίοι αδελφοί, και δείτε τί κακό μας κάνανε οι Γραικύλοι:

    (390.) οὓς ἂν ἐπιλέξηται ἡ δέσποινα, εἰσάγονται παρ’ αὐτῇ. αὐτὴ
    δὲ λαμβάνουσα τὸ βεργίον τὸ χρυσοῦν παρὰ τοῦ ὀστιαρίου,
    ἐπιδίδωσιν τῷ σιλεντιαρίῳ, καίτοι ἔχοντι ἤδη τὴν στρατείαν,
    καὶ προσεδρεύουσιν οἱ δʹ οὗτοι εἰς μέρος αὐτῆς. ῥεφερενδά-
    ριος δὲ γίνεται ἀπὸ ψιλῶν μανδάτων διδομένων αὐτῷ παρὰ (5)
    τοῦ πραιποσίτου· δεῖ δὲ αὐτὸν εἶναι τριβοῦνον νοταρίων.
    δεῖ δὲ εἰδέναι, ὅτι καὶ ἡ δέσποινα ἔχει ἕνα ῥεφερενδάριον,
    καὶ αὐτὸς ὁμοίως τοῖς ἄλλοις γίνεται. καὶ ὅτε, τελευτησάσης
    τῆς θείας τὴν λῆξιν Θεοδώρας, ὁ εὐσεβὴς δεσπότης ἐκέλευσεν
    τὸν ῥεφερενδάριον αὐτῆς αὐτῷ ὑπηρετεῖν διὰ τὸ σχολάζειν (10)
    αὐτὸν, οἷα μὴ οὔσης αὐγούστης. χρὴ δὲ εἰδέναι, ὅτι δύο
    μόνοι τοῦ δεσπότου ἀννωνεύονται καὶ ὁ τῆς αὐγούστης. οἱ
    γὰρ ἄλλοι πάντες δίχα ἀννωναρίων εἰσὶν, ἀλλ’ ὡς τριβοῦνοι
    νοτάριοι πραιτωριανοὶ πουνκτάριοι τὰς ῥόγας λαμβάνουσιν.
    βεστήτορες δὲ γίνονται ἀπὸ πετιτωρίου, γραφομένου μὲν πα- (15)
    ρὰ τοῦ χαρτουλαρίου τῆς κατ’ αὐτὸν σχολῆς, ὑπογραφομέ-
    νου παρὰ τοῦ δεσπότου. δομέστικοι δὲ καὶ προτίκτορες οὕ-
    τως. πάλαι μὲν ἀπὸ προσκυνήσεως μόνης ἦν ἡ στρατεία αὐ-
    τῶν· νῦν δὲ προβατωρείαν ποιεῖ ὁ δεσπότης, καὶ προσάγει
    αὐτὸν ὁ δηκουρίων ἀτραβατικὸν φοροῦντα χλανίδιν, ἢ ἐν @1 (20)
    (391.) κονσιστωρίῳ μετὰ τὸ πάντα πραχθῆναι, ἢ ἀνιόντος αὐτοῦ
    εἰς τὸ ἱππικὸν ἵσταται ἐμπρὸς τοῦ δέλφακος, καὶ λέγει ἐπὶ
    μὲν τῶν προτικτόρων· „ἀδοράτορ προτέκτορ·“ ἐπὶ δὲ τῶν
    δομεστίκων· „ἀδοράτορ προτέκτορ δομεστίκους.“ καὶ λαμ-
    βάνει τὴν προβατωρίαν παρὰ τοῦ δεσπότου, καὶ φιλεῖ τοὺς

    (...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  120. Προς Ρωμαίους εκατόνταρχους,χιλίαρχους, συγκλητικούς,λεγεωνάριους, πατρικίους,πληβείους,τιτουλάριους και γενικώς προς όλους τους σφουγγοκωλάριους και πρωτοκαθηκάριους, για να συνεχίσουμε αυτήν την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση,φερτε το θέμα στην πρωτη σελίδα του ιστολογίου.Εχω ήδη δημιουργήσει εναν σχετικό πορο.Θα τον ανακαλύψετε ευκολα διοτι εισαστε πανέξυπνοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  121. Ανώνυμος 5:03μμ:
    "Γι' αυτό και όλες οι φανφάρες περί "ελληνισμού" κάνουνε και τον κάθε πικραμένο να σκάσει στα γέλια τώρα πια..."

    Όπως φαίνεται, πρέπει να έχουμε χάσει πολλά επεισόδια. Εγώ είχα μείνει στο ότι ο όρος "Έλληνας" χρησιμοποιείτο καταχρηστικά ως καταγγελτικός για να χαρακτηρίζει τους δωδεκαθεϊστές κατά τους πρώτους μ.Χ. αιώνες. Τότε που η καινούρια θρησκεία πάλευε για να αντικαταστήσει την παλιά. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι (και πολλοί αιώνες) και φτάσαμε στη σύνθεση του Ελληνοχριστιανικού πολιτισμού. Και βέβαια, εδώ και πολλούς αιώνες, ο όρος "Έλληνας" και "ελληνισμός" δεν χρησιμοποιείται πλέον απαξιωτικά όπως τότε. Τελικά υπάρχουν φαίνεται ακόμα κάποιοι, όπως ο παραπάνω ανώνυμος, που συνεχίζουν να το θεωρούν απαξιωτικό (έως και ξεκαρδιστικό), χάνοντας τους τελευταίους 15 από τους 20 περίπου αιώνες του συγκεκριμένου σήριαλ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  122. Ανώνυμε 6:01, μάλλον έχεις κάνει λάθος λογαριασμό, γιατί η λέξη Έλλην χρησιμοποιείται για όλους τους Ρωμαίους καταχρηστικά εδώ και 180 ακριβώς χρόνια. Ακριβώς επειδή η λέξη Έλλην είναι περιοριστική, καταχρηστική θα έλεγα, βλέπουμε αυτά που βλέπουμε με τον κατακερματισμό της Ρωμηοσύνης σε ένα σωρό κρατίδια με "φυλετικό" πια χαρακτήρα.

    Γράφεις λίγο γενικά: νομίζω πως τα προηγούμενα σχόλια έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τους ισχυρισμούς σου, και συζητήθηκε το όλο θέμα σε υψηλότερο επίπεδο.

    Κάποιος έγραψε παραπάνω την λέξη "ελληνιστής". Νομίζω θα συμφωνήσω: το ελληνιστής πάει για τους αρχαιόφιλους, και το ρωμηός (εγώ προτιμώ Ρωμαίος, διότι ιστορικά αυτό ήμαστε ακόμα και επί Οθωμανών, μέλη της Ρουμ Μιλετ) για τους χριστιανούς ορθοδόξους, πρώην υποκόους της Ρωμανίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  123. Αδμινιστρατορ (admin), είπες θα μεταφέρεις το θέμα κάπου: πού ακριβώς; Γιατί δεν φτιάχνεις ένα θέμα (όπως έχεις καταλογοποιήσει τα θέματα) με τίτλο "Ελληνισμός ή Ρωμηοσύνη" ή κάτι σχετικό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  124. Για να τελειώνει το παιχνίδι με τις λέξεις:

    1) Έλληνες ήμαστε ανέκαθεν, ακόμα κι όταν η καινούρια θρησκεία των πρώτων μ.Χ. αιώνων είχε δαιμονοποιήσει τον όρο. Απλά οι φωστήρες της τότε "Νέας Τάξης Πραγμάτων" δεν μπορούσαν φυσικά να φανταστούν ότι κάμποσους αιώνες αργότερα θα προέκυπτε βιολογία και DNA (για να το δαιμονοποιήσουν κι αυτό). Δεν χαλάει η σούπα πάντως, το δαιμονοποιούν οι ετεροχρονισμένοι (κατά 15 αιώνες) σημερινοί επίγονοί τους.

    2) Ρωμαίοι είναι οι κάτοικοι της Ρώμης.

    3) Ρωμιοί, ραγιάδες κλπ ήσαν οι χριστιανοί υπόδουλοι των Οθωμανών (Έλληνες, Αρμένιοι κλπ).

    4) Όταν απελευθερώθηκαν, οι Έλληνες επανήλθαν στα πάτρια και άφησαν τον όρο ρωμιός να ατονήσει, ακριβώς γιατί δεν τους εκπροσωπούσε και είχε συνδεθεί με την υποταγή.

    Στο κάτω - κάτω έχουμε το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού (όπως λέει και ο ΓΑΠ) και αν κάποιος δεν νοιώθει Έλληνας, αλλά ρωμιός και ραγιάς, έχει κάθε δικαίωμα (πάντα κατά τον ΓΑΠ) να το διακηρύσσει. Το ίδιο κάνουν άλλωστε και οι ψευτομακεδόνες των Σκοπίων. Πρόβλημά του στο τέλος - τέλος, αλλά να μην περιμένει ότι με το ζόρι θα γίνει πρόβλημα και των υπολοίπων που είναι Έλληνες, νοιώθουν Έλληνες και δεν ψάχνουν για κίβδηλες (και ξενόφερτες) ταυτότητες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  125. Ανώνυμε, 5:47, θα σου κάνω μια απλή ερώτηση: γιατί ο Κωνσταντίνος ο Παλαιολόγος υπέγραφε ως Βασιλεύς Ρωμαίων;

    Θα μ' ενδιέφερε η απάντησή σου σ' αυτό...σαν βασιλιάς δεν μπορούσε να υπογράφει όπως ήθελε;

    Αν αισθανόταν "Έλλην", γιατί δεν υπέγραφε ως Έλλην;

    Νομίζω, άγνωστε φίλε, ότι τραβάς από τα μαλλιά την θεωρία σου περί "Ελλήνων". Με τα επιχειρήματα που χρησιμοποιείς, τα τόσο χαλαρά, ο κάθε λαός μπορεί ελεύθερα να διεκδικεί απ' ευθείας καταγωγή από αρχαίες φυλές, ακολουθώντας το ίδιο μοτίβο.

    Αλήθεια, ο Capo Di Istria (Καποδίστριας), πόσο "Έλληνας" ήταν;

    Ο Κάρολος Κουν, πόσο "Έλληνας" ήταν;

    Για να πάω πιο πίσω, οι Καντακουζηνοί, πόσο "Έλληνες" ήταν;

    Ο Ιωάννης ο Δαμασκηνός, πόσο "Έλληνας" ήταν;

    Ο Κέφαλος, της Πολιτείας του Πλάτωνα, πόσο "Έλληνας" ήταν;

    Ο Σπάρτακος ήταν Έλληνας; Οι Θράκες ήτανε Έλληνες;

    Πού πήγανε οι Θράκες; Μα φυσικά και επιμήχθηκαν, στα πρωτοχριστιανικά χρόνια, με πολλές φυλές, και υπάρχουνε και μελέτες εκτενείς για το πώς έγινε αυτό...

    Μάλλον δεν πρέπει να έχεις κατανοήσει τί συνέβει με τις μακεδονικές δυναστίες, και να μην γνωρίζεις ότι στην παγκόσμια (επιστημονική) ορολογία ο ελληνιστής διαφέρει από τον αρχαίο Έλληνα.

    Νομίζω κάποιος ανέφερε τον Απόστολο Παύλο: εγώ θα προσθέσω και όλους τους Αποστόλους και μαθητές του Χριστού: όλοι γράψανε στα ελληνικά, στην ελληνική γλώσσα γράφτηκε όλο το Ευαγγέλιο!

    Το ότι μιλούσε ο μισός κόσμος ελληνικά, δεν σήμαινε ότι ο μισός κόσμος αποτελούταν από "Έλληνες".

    Αυτό που έγινε το 1829, είναι η ίδρυση Κράτους-Έθνους, βάζοντας βίαια στο ίδιο τσουβάλι ελληνόφωνες και μη, και βαπτίζοντάς τους Έλληνες. Ενώ όλοι ήταν Ρωμαίοι. Άλλωστε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, απομεινάρι μιας μεγάλης και κραταιάς αυτοκρατορίας, Πατριαρχείο των Ρωμαίων ήταν, είναι και θα είναι. Γιατί είναι υπεράνω χρόνου και χώρου...

    Αν θέλεις να αυτοπροσδιορίζεσαι Έλλην, με γεια σου και χαρά σου. Άλλος μπορεί να θέλει να αυτοπροσδιορίζεται Ναπολέων ο Βοναπάρτης.

    Εδώ έγινε μια προσπάθεια να γίνει μια κατανοητή συζήτηση, με επιχειρήματα, για το ποιοί ήμαστε το 1453, και για το πώς ξυπνήσαμε το 1830.

    Συγχύσεις DNA με πολιτιστικά κριτήρια μάλλον μπερδεύουνε αρκετά τα πράγματα.

    Μάλλον είσαι της θεωρίας της "καθαρότητας" μιας υπερφυλής...αν είναι έτσι, μακριά από εμάς...

    Δεν έχεις φαίνεται την ωριμότητα να παρακολουθήσεις μια συζήτηση χωρίς φανατισμούς, αγκυλώσεις και δογματισμούς που τρελλαίνουνε τον άνθρωπο.

    Αν διαβάσεις βιβλία και έρευνες των ΝΑΖΙ, ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ την καθαρότητα της Αρίας φυλής!

    Μακριά από μας αυτά...

    Επειδή έχω διαβάσει σχεδόν όλη την παραπάνω συζήτηση, θεωρώ ότι η οποιαδήποτε αναφορά σε "καθαρότητα" φυλής εκθέτει ανθρώπους επικίνδυνους.

    Αν έχει τεκμήρια ισχυρά για "ελληνικότητα" στα χρόνια του δήθεν "Βυζαντίου", ας μας τα παραθέσεις.

    Το σίγουρο είναι ότι η ελληνιστική (πρόσεχε, ελληνιστική!) περίοδος αποτέλεσε θεμέλιο λίθο για την εξάπλωση του ρωμαϊκού πολιτισμού.

    Η λέξη Ρώμη έχει ελληνική ρίζα: βγαίνει από το ρήμα ρέω. Το αντίστοιχο λατινικό είναι ruo, που έχει την ίδια σημασία.

    Queritas λέγανε τους νέους στρατιώτες οι λατίνοι Ρωμαίοι.

    Koυρήτες οι ελληνόφωνοι.

    Κούρος = νεαρός άνδρας

    Αν διαβάσεις έστω και λίγους από τους συνδέσμους που μας έχουνε παραθέσει φίλοι, οι οποίες πηγές είναι γνωστές, θα καταλάβεις πολλά πράγματα...

    Έχεις λοιπόν το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, φυσικά και το έχεις, αλλά όταν αναφέρεσαι σε ιστορικά γεγονότα, θα πρέπει να παραμερίζεις τον υπερπατριωτισμό και εθνικισμό σου.

    Με τιμή,

    Δ.Δ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  126. Γράφεις:

    4) Όταν απελευθερώθηκαν, οι Έλληνες επανήλθαν στα πάτρια και άφησαν τον όρο ρωμιός να ατονήσει, ακριβώς γιατί δεν τους εκπροσωπούσε και είχε συνδεθεί με την υποταγή.

    και μάλλον τώρα θα γελάσει και ο κάθε πικραμένος, διότι (i) οι "Έλληνες" ΔΕΝ επανήλθαν στα πάτρια (πού είναι η Πόλη, πού είναι ο Πόντος και η Μικρασία με τα παράλιά της, που είναι η ανατολική Ρωμυλία, πού είναι οι αποικίες στην βόρειο Αφρική, πού είναι η κάτω Ιταλία...και αν θέλεις, πού είναι η Παλαιά Ρώμη, που ανήκε στους ΡΩΜΑΙΟΥΣ, μέχρι το 794, που την κατέλαβαν Φράγκοι, δημιουργούντας εθνοκάθαρση;!!).

    Στην Πελοπόννησο μόνο "Έλληνες" δεν ζούσανε τον 19ο αιώνα...Βλάχοι, Αρβανίτες, Σλαύοι ήτανε μεταξύ των αγωνιστών του '21.

    (ii) "υποταγή" των Ρωμαίων στους Ρωμαίους; Για να σταθούμε λίγο εδώ, γιατί τα έχεις εντελώς μπερδεμένα...

    Ο Φράγκοι αποκάλεσαν τους Ρωμαίους ως "Γραικούς", όταν κατέλαβαν την Παλαιά Ρώμη, για να τους μειώσουν (γκρεκορουμ ερρορουμ = Γραικοί σήμαινε εθνικοί, κακόδοξοι, ακόμα και στα χρόνια του Καρλομάγνου!).

    Εμείς εξακολουθούσαμε να ήμαστε το Βασίλειο των Ρωμαίων. Διάβασε χρυσόβουλα...γιατί υπογράφουνε ως Βασιλείς Ρωμαίων οι Αυτοκράτορες; Τόσο ανόητοι ήσαν, εάν ήταν Έλληνες;

    Η δεύτερη αντίφαση της Δύσης: ο Ευρωπαϊκός Διαφωτισμός θεώρησε ότι οι "Έλληνες" ήταν υπόδουλοι των "Ρωμαίων". Ερώτηση: τότε γιατί αποκάλεσαν το βασίλειο των Ρωμαίων ως Βασίλειο Γραικών;

    Βλέπεις την τραγική τους αντίφαση;

    Δεν ήξερες, δεν ρώταγες;

    Κακό πράγμα η ημιμάθεια...

    Δ.Δ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  127. Ρε παιδιά (παιδί), ξεκολλήστε (-σε) επί τέλους. Δεν καταλαβαίνετε (-νεις) ότι όταν αρχίζουν οι χαρακτηρισμοί σημαίνει ότι σώθηκαν τα επιχειρήματα; Το ίδιο ακριβώς κάνουν άλλωστε και οι πρώτοι διδάξαντες πανεπιστημιακοί (μετά συγχωρήσεως), με ή χωρίς πτυχίο, Λιάκος, Ρεπούση, Δραγώνα, Φραγκουδάκη κλπ. Όποιος κάνει πως μιλάει για Ελλάδα και Έλληνες, αυτομάτως χαρακτηρίζεται υπερπατριώτης, εθνικιστής, ναζί και πάει λέγοντας. Γι αυτό σας (σου) λέω, βρείτε (βρες) κάτι άλλο να λέτε (λες) γιατί έτσι που το κάνετε (-νεις) καρφώνεστε (-νεσαι).

    Και ένα ακόμα ενδιαφέρον: η Φραγκουδάκη χρησιμοποιεί τα ψευδοεπιχειρήματα του Φαλμεράυερ (ιδεολογικού προγόνου του Χίτλερ) για να αποκαλέσει τους Έλληνες (και ειδικά τους Πελοποννήσιους που άρχισαν την κατεδάφιση του Οθωμανιστάν πριν 190 χρόνια) μπάσταρδους. Και κατά σατανική σύμπτωση αγαπητέ Δ.Δ.(11:40μμ), τα ίδια ακριβώς χρησιμοποιείς κι εσύ!

    Και επειδή δείχνεις αυξημένη προτίμηση στους ναζί (μιας και όλο εκεί το γυροφέρνεις), στο αφιερώνω:
    Ερώτηση: Τί έκανε στο κρεββάτι ο Χίτλερ με τη γυναίκα του;
    Απάντηση: Ναζάκια.
    Γι αυτό σου λέω, άσε τα ναζάκια και μην τα ανακατεύεις με τους Έλληνες. Είναι παλιόπαιδα ατίθασα αυτοί και δεν καταλαβαίνουν από ναζάκια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  128. 9:39 π.μ. άγνωστε φίλε,

    (ι) Γαμάτο το ανέκδοτό σου! Όντως,
    να μην ξεχνιώμαστε ότι είμαστε
    συμπατριώτες πάνω απ' όλα, και χάνουμε την ανθρωπιά μας...

    (ιι) Είμαι πιο πατριώτης απ' ότι φαντάζεσαι, και έχω κάνει τον δικό μου αγώνα για να αποπεμφθεί η Δραγώνα...

    Απλά πιστεύω ότι ΔΕΝ πρέπει να φοβόμαστε την αλήθεια στην ιστορία, γιατί η αλήθεια είναι ισχυρό όπλο!
    Η αλήθεια δεν έχει να φοβηθεί τίποτα...

    (ιιι) Σου παραθέτω ένα απόσπασμα από τον ιστορικό της Άλωσης, τον Μιχαήλ Δούκα: θα μπορούσες σε παρακαλώ να σχολιάσεις;

    "...παιδάρια νέα καί τρυφερύ, καί κόραι υπέρ τόν ήλιον λάμπουσαι, τίνων; Ρωμαίων, Σέρβων, Βλάχων, Αλβανίτων, Ούγγρων, Σάξων, Βουλγάρων καί Λατίνων..."

    Αναφέρεται στο χαρέμι του Σουλτάνου Μπαγιαζήτ.

    Θα ήθελα να σε ρωτήσω: γιατί ο Δούκας δεν αναφέρεται σε Έλληνες αλλά σε Ρωμαίους;

    Δ.Δ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  129. Βλέπω οτι οι Ρωμαίοι λεγεωνάριοι εξακολουθούν να επιδίδονται στο "θεάρεστον" έργο της αποδόμησης του νεου Ελληνικού εθνικού κρατους.

    http://infognomonpolitics.
    blogspot.com/2010/06/blog-post_8417.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  130. "Ανώνυμε" (το ανώνυμος σε εισαγωγικά φίλτατε...) 1:50, θα ήθελα να μας
    εξηγήσεις:

    γιατί δεν σου αρέσει η αλήθεια;

    Έχεις πρόβλημα με το γεγονός ότι το Κράτος μας στήθηκε από ξένους, το 1830;

    Αν ήσουν πιο διορατικός, θα έβλεπες ότι μια ενωμένη Ρωμανία θα είχε εκτοπίσει τους Τούρκους εδώ και δυο αιώνες από τα Βαλκάνια...αν παρακάμπταμε τον Ευρωπαϊκό Διαφωτισμό, και παίρναμε την τύχη στα χέρια μας.

    Το πρόβλημα δεν είναι ότι ΔΕΝ ξέρετε: ξέρετε και παραξέρετε...το πρόβλημα είναι ότι ΚΛΕΙΝΕΤΕ τα μάτια, και ΔΕΝ συμπεριφέρεστε έξυπνα σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία (στην οποία με ένα μπαμ μπορούμε να χάσουμε τα σπίτια μας...στην κυριολεξία!).

    Λοιπόν, μπες στον κόπο και γράψε μας, γιατί ακόμα και ο τελευταίος Βασιλιάς μας υπέγραφε ως Βασιλεύς Ρωμαίων, όπως όλοι οι προκάτοχοί του, ανεξαιρέτως;

    Σε ενοχλεί η αλήθεια, έ; Σου χαλάει το παραμυθάκι για αρχαία Ελλάδα, μέτρο, επιτεύγματα τρελλά και "ανωτερότητα" φυλετική...

    Θα σε απογοητεύσω αν αρχίσω και αναφέρομαι στους αρχαίους συγγραφείς, σαν το Αριστόξενο, μαθητή του Αριστοτέλη, όπως περιγράφει γλαφυρά για την καταστροφή που έκανε ο ίδιος ο Πλάτωνας σε χειρόγραφα του Δημοκρίτου...

    Θα σου χαλάσει η ζαχαρένια, και θα δεις ότι ζούμε με παραμυθάκια τση χαλιμάς...

    Αποδομήσατε ΕΣΕΙΣ το κράτος, με τις ιδεοληψίες σας, όπου βάλατε Χ σε 2,000 χρόνια ιστορίας, και δώσατε εύφορο έδαφος στην κάθε Ρεπούση και Δραγώνα να πιάνεται από την ίδρυση του Ελλαδικού Κράτους, και να ακυρώνει τα αυτονόητα...θα τις κολλούσατε στον τοίχο όλες αυτές, αν κάνατε την απλή ερώτηση: ΠΟΙΟΙ ΗΜΑΣΤΕ τον 15ο αιώνα, όταν χάθηκε το Βασίλειό μας;

    Θα έμεναν χωρίς επιχειρήματα, γιατί ΓΝΩΡΙΖΟΥΝΕ ότι δεν είμαστε ούτε τσιγγάνοι ούτε γύφτοι, που λέει και ο Τζιμάκος ο Πανούσης (στο ψώφια γλώσσα), αλλά Ρωμαίοι, με υπερχιλιετή ιστορία και πολιτισμό, που στηρίζεται σε ελληνιστικά θεμέλια και στον Χριστιανισμό.

    Μέσα μας είναι και οι ελληνιστές, και η Ανατολή, και η Δύση, και όλα: το δείχνει η πορεία της ελληνικής γλώσσας, που έγινε διεθνής στα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

    Φοβάστε την αλήθεια. Την φοβάστε, και διστάζετε να ανοίξετε κείμενα που δεν βολεύουνε στις απόψεις σας.

    Ο επιλεκτισμός σας είναι που αποδομεί...

    Κρίμα...

    Δ.Δ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  131. Ρωμαίοι συγκλητικοί καμαρώστε τα χαλια σας.
    .................

    Γρηγόριος ελέω Θεού αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, νέας Ρώμης και Oικουμενικός Πατριάρχης.

    Οι τω καθ’ ημάς αγιωτάτω, πατριαρχικώ, αποστολικώ και οικουμενικώ θρόνω υποκείμενοι ιερώτατοι μητροπολίται και υπέρτιμοι και θεοφιλέστατοι αρχιεπίσκοποι τε και επίσκοποι, εν αγίω Πνεύματι αγαπητοί αδελφοί και συλλειτουργοί, και εντιμότατοι κληρικοί της καθ’ ημάς του Χριστού μεγάλης εκκλησίας και εκάστης επαρχίας ευλαβέστατοι ιερείς και οσιότατοι ιερομόναχοι, οι ψάλλοντες εν ταις εκκλησίαις της Πόλεως, του Γαλατά και όλου του Καταστένου και απανταχού, και λοιποί απαξάπαντες ευλογημένοι Χριστιανοί, τέκνα εν Κυρίω ημών αγαπητά, χάρις είη υμήν και ειρήνη παρά Θεού, παρ’ ημών δε ευχή, ευλογία και συγχώρεσις.

    Η πρώτη βάσις της ηθικής, ότι είναι η προς τους ευεργετούντας ευγνωμοσύνη είναι ηλίου λαμπρότερον και όστις ευεργετούμενος αχαριστεί είναι ο κάκιστος των ανθρώπων. Αυτήν την κακίαν βλέπομεν πολλαχού στηλιτευομένην και παρά των ιερών γραφών και παρ’ αυτού του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού ασυγχώρητον, καθώς έχομεν το παράδειγμα του Ιούδα. Όταν δε η αχαριστία ήναι συνωδευμένη και με πνεύμα κακοποιόν και αποστατικόν εναντίον την κοινής ημών ευεργέτιδος και τροφού, κραταιάς και αηττήτου βασιλείας, τότε εμφαίνει και τρόπον αντίθεον, επειδή ουκ έστι, φησί, βασιλεία και εξουσία ειμή υπό Θεού τεταγμένη’ όθεν και πας ο αντιττατόμενος αυτή τη θεόθεν εφ’ ημάς τεταγμένη κραταιά βασιλεία, τη του Θεού διαταγή ανθέστηκε.

    Και τα δύο ταύτα ουσιώδη και βάσιμα ηθικά και θρησκευτικά χρέη κατεπάτησαν με απαραδειγμάτιστον θρασύτατα και αλαζονείαν ο,τε προδιορισθείς της Μολδαυίας ηγεμών ως μη ώφειλε, Μιχαήλ, και ο του γνωστού αγνώμονος και φυγάδος Υψηλάντου αγνώμων υιός Αλέξανδρος Υψηλάντης. Εις όλους τους ομογενείς μας είναι γνωστά τα άπειρα ελέη, όσα η αένναος της εφ’ ημάς τεταγμένης κραταίας βασιλείας πηγή εξέχεεν εις τον κακόβουλον αυτόν Μιχαήλ’ από μικρού και ευτελούς τον ανύψωσεν εις βαθμούς και μεγαλεία’ από αδόξου και ασήμου τον προήγαγεν εις δόξας και τιμάς’ τον επλούτισε, τον περιέθαλψε, τέλος πάντων τον ετίμησε και με τον λαμπρότατον της ηγεμονίας αυτής θρόνον και τον κατέστησεν άρχοντα λαών.

    Αυτός όμως, φύσει κακόβουλος ων, εφάνη τέρας έμψυχον αχαριστίας και συνεφώνησε μετά του Αλεξάνδρου Υψηλάντου, υιού του δραπέτου και φυγάδος εκείνου Υψηλάντου, όστις παραλαβών μερικούς ομοίους του βοηθούς ετόλμησε να έλθη αίφνης εις την Μολδαυίαν, και αμφότεροι απονενοημένοι επίσης, αλαζόνες και δοξομανείς, ή μάλλον ειπείν, ματαιόφρονες, εκήρυξαν του γένους ελευθερίαν και με την φωνήν αυτήν εφείλκυσαν πολλούς των εκεί κακοήθεις και ανοήτους, διασπείραντες και αποστόλους εις διάφορα μέρη δια να εξαπατήσωσι και να εφελκύσωσιν εις τον ίδιον της απωλείας κρημνόν και άλλους πολλούς των ομογενών μας.

    Διά να δυνηθώσι δε τρόπον τινά να ενθαρρύνωσι τους ακούοντας μετεχειρίσθησαν και το όνομα της Ρωσσικής Δυνάμεως, προβαλλόμενοι, ότι και αυτή είναι σύμφωνος με τους στοχασμούς και τα κινήματά των’ πρόβλημα διόλου ψευδές και ανύπαρκτον, και μόνον της ιδικής των κακοβουλίας και ματαιοφροσύνης γέννημά τε και αποκύημα’ επειδή, εν ω το τοιούτον είναι αδύνατον ηθικώς και πολλής προξένον μομφής εις την ρωσσικήν αυτοκρατορίαν, και ο ίδιος ενταύθα εξοχώτατος πρέσβυς αυτής έδωκεν έγγραφον πληροφορίαν, ότι ουδεμίαν ή είδησιν ή μετοχήν έχει το ρωσσικόν κράτος εις αυτήν την υπόθεσιν, καταμεμφόμενον μάλιστα και αποτροπιαζόμενον του πράγματος της βδελυρίαν’ και προσεπιπλέον η αυτού εξοχότης ειδοποίησεν εξ επαγγέλματος τα διατρέχοντα, υπομνήσας το βασίλειον κράτος, ότι ανάγκη πάσα να φροντίση ευθύς εξ αρχής τον αποσκορακισμόν και την διάλυσιν των τοιούτων κακών’ και τόσον εκ της ειδοποιήσεως ταύτης, όσον και από τα έγγραφα, τα οποία επιάσθησαν από μέρους των μουχαφίσιδων των βασιλικών σερχατίων, και από άλλους πιστούς ομογενείς επαρρησιάσθησαν, έγεινε γνωστή εις το πολυχρόνιον κράτος η ρίζα και η βάσις όλου αυτού του κακοήθους σχεδίου.
    (συνεχεια)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  132. (συνεχεια)
    Με τοιαύτας ραδιουργίας εσχημάτισαν την ολεθρίαν σκηνήν οι δύο ούτοι και οι τούτων συμπράκτορες φιλελεύθεροι, μάλλον δε μισελεύθεροι, και επεχείρησαν εις έργον μιαρόν, θεοστυγές και ασύνετον, θέλοντες να διαταράξωσι την άνεσιν και ησυχίαν των ομογενών μας πιστών ραγιάδων της κραταιάς βασιλείας, την οποίαν απολαμβάνουσιν υπό την αμφιλαφή αυτής σκιάν με τόσα ελευθερίας προνόμια, όσα δεν απολαμβάνει άλλο έθνος υποτελές και υποκείμενον, ζώντες ανενόχλητοι με τας γυναίκας και τα τέκνα των, με τας περιουσίας και καταστάσεις, και με την ύπαρξιν της τιμής των, και κατ’ εξοχήν με τα προνόμια της θρησκείας, ήτις διεφυλάχθη και διατηρείται ασκανδάλιστος μέχρι της σήμερον επί ψυχική ημών σωτηρία.

    Αντί λοιπόν φιλελευθέρων εφάνησαν μισελεύθεροι, και αντί φιλογενών και φιλοθρήσκων εφάνησαν μισογενείς, μισόθρησκοι και αντίθεοι, διοργανίζοντες, φευ, οι ασυνείδητοι με τα απονενοημένα κινήματά των την αγανάκτησιν της ευμενούς κραταιάς βασιλείας εναντίον των ομογενών μας υπηκόων της, και σπεύδοντες να επιφέρωσι κοινόν και γενικόν τον όλεθρον εναντίον παντός του γένους. Και αγκαλά είναι γνωστόν, ότι, όσοι είναι κατηρτισμένοι τω όντι εις την ευσέβειαν, όσοι νουνεχείς και τίμιοι και των ιερών κανόνων και θείων νόμων ακριβείς φύλακες δεν θέλουν δώσει ευηκοιαν εις τας ψευδολογίας των αχρείων εκείνων και κακόβουλων’ επειδή όμως είν’ ενδεχόμενον να σηνηρπάσθησάν τινές και παρασυρθώσι και άλλοι, διά τούτο προκαταλαμβάνοντες εκ προνοίας εκκλησιαστικής υπαγορεύομεν πάσιν υμίν τα σωτήρια, και γράφοντες μετά των περί ημας ιερωτάτων συναδελφών, του μακαριωτάτου πατριάρχου των Ιεροσολύμων, των εκλαμπροτάτων και περιφανεστάτων προυχόντων του γένους, των τιμιωτάτων πραγματευτών, των αφ’ εκάστου ρουφετίου προκριτωτέρων και όλων των εν τη βασιλευούση ορθοδόξων μελών εκάστης τάξεως και εκάστου βαθμού, συμβουλεύομεν και παραινούμεν και εντελλόμεθα και παραγγέλλομεν πάσιν υμίν τοις κατά τόπον αρχιερεύσι, τοις ηγουμένοις των ιερών μοναστηρίων, τοις ιερεύσι των εκκλησιών, τοις πνευματικοίς πατράσι των ενοριών, τοις προεστώσι και ευκαταστάτοις των κωμοπόλεων και χωρίων, και πάσιν απλώς τοις κατά τόπον προκρίτοις να διακηρύξετε την απάτην των ειρημένων κακοποιών και κακοβούλων ανθρώπων, και να τους αποδείξετε και να τους στηλιτεύσετε πανταχού ως κοινούς λυμεώνας και ματαιόφρονας, και να προσέχετε όσον το δυνατόν εις τας απάτας αυτών και ραδιουργίας, γινώσκοντες, ότι η μόνη απόδειξις της αθωότητος των είναι να εμφανίσωσιν όσα γράμματα λάβωσι τυχόν εις χείρας περί της αυτής υποθέσεως, ή ειδήσεις μάθωσι, και να παρρησιάσωσιν οι μεν ενταύθα εν βασιλευούση προς ημάς, οι δ’ εν τοις έξω μέρεσιν εις τους κατά τόπον αρχιερείς και τους διοριζομένους παρ’ ημών εκκλησιαστικούς εξάρχους και τους βασιλικούς εξουσιαστάς και διοικητάς, δηλοποιούντες και παραδίδοντες και εκείνους τους απλουστέρους, όσοι ήθελαν φωραθή ότι ενεργούν ανοίκεια του ρεαγιαδιακού χαρακτήρος, καθότι οι τοιούτοι διαταράττουσι την γενικήν ησυχίαν, και κατακρημνίζουσι τους αδυνάτους και αθώους ομογενείς μας εις της απωλείας το βάραθρον.

    Και τόσον υμείς οι αρχιερείς, οι μοναστηριακοί, οι ιερωμένοι, και οι προεστώτες και ευκατάστατοι και πρόκριτοι εκάστου τόπου με την άγρυπνον προσοχήν σας, όσον και οι λοιποί εκάστης τάξεως και βαθμού άνθρωποι με τας εκ μέρους σας αδιαλείπτους συμβουλάς και νουθεσίας, και κατά τας πατρικάς και προνοητικάς εκκλησιαστικάς ημών οδηγίας και παραινέσεις να γενήτε εδραίοι και αμετακίνητοι επί του κέντρου του ρεαγιαλικίου, και εξ όλης ψυχής και καρδίας σας να διαφυλλάττετε την πίστιν και κάθε υποταγήν και ευπείθειαν εις αυτήν την θεόθεν εφ’ ημάς τεταγμένην κραταιάν και αήττητον βασιλείαν, και να αποδεικνύετε εντελώς με όλα τα πραγματικά της ειλικρινείας σημεία’ καθότι η μετ’ ευχαριστίας και ειλικρινείας υποταγή χαρακτηρίζει και την προς Θεόν αγάπην και πίστιν, και την προς τας θείας αυτού εντολάς και τας υπαγορεύσεις των θείων νόμων και ιερών κανόνων υπακοήν, και την ευγνωμοσύνην της καρδίας ημών διά τ’ άπειρα ελέη, οπού απολαμβάνομεν παρά της βασιλικής φιλανθρωπίας.
    (συνεχεια)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  133. (συνεχεια)
    Επειδή δε προς τοις άλλοις εγένετο γνωστόν, ότι οι το σατανικόν της δημεγερσίας φρόνημα επινοήσαντες, και εταιρίαν τοιαύτην συστησάμενοι προς αλλήλους συνεδέθησαν και με τον δεσμόν του όρκου, γινωσκέτωσαν, ότι ο όρκος αυτός είναι όρκος απάτης, είναι αδιάκριτος, και όμοιος με τον όρκον του Ηρώδου, όστις, διά να μη φανή παραβάτης του όρκου του, απεκεφάλισεν Ιωάννην τον βαπτιστήν. Αν ήθελεν αθετήσει τον παράλογον όρκον του, τον οποίον επενόησεν η άλογος επιθυμία του, έζη βέβαια τότε ο θείος πρόδρομος’ ώστε ενός απλού όρκου επιμονή έφερε τον θάνατον του προδρόμου. Η επιμονή άρα του όρκου εις διατήρησιν των υποσχεθέντων παρά της φατρίας αυτής, πραγματευομένης ουσιωδώς την απώλειαν ενός ολοκλήρου γένους, πόσον είναι ολεθρία και θεομίσητος είναι φανερόν’ εξ εναντίας, η αθέτησις του όρκου αυτού, απαλλάττουσα το γένος εκ των επερχομένων απαραμυθήτων δεινών, είναι θεοφιλής και σωτηριώδης. Διά τούτο τη χάριτι του παναγίου Πνέυματος έχει η εκκλησία αυτόν διαλελυμένον, και αποδέχεται και συγχωρεί εκ καρδίας τους μετανοούντας και επιστρέφοντας, και την προτέραν απάτην ομολογούντας, και το πιστόν ρεαγιαλίκι αυτών εναγκαλιζομένους ειλικρινώς.

    Ταύτα αμέσως να κοινολογήσετε εις όλους του γνωστούς σας, και να κατασταθήτε όλοι προσεκτικώτεροι, ανατρέποντες και διαλύοντες ως αραχνιώδη υφάσματα, όσα η απάτη και η κακοβουλία των πρωταιτίων εκείνων καθ’ οιονδήτινα τρόπον συνέπλεξε. Επειδή, εάν, ο μη γένοιτο, δεν ήθελε καθαρισθή η θανατηφόρος αύτη λύμη, και φωραθώσί τινες τολμώντες εις επιχειρήματα εναντία των καθηκόντων του ρεαγιαλικίου, κοντά οπού οι τοιούτοι έχουσι να παιδευθώσι χωρίς ελέους και οικτιρμών (μη γένοιτο, Χριστέ βασιλεύ!) αμέσως θέλει εξαφθή η δικαία οργή του κράτους του καθ’ ημών, και ο θυμός τής εκδικήσεως γενικός των εχλιϊσλάμιδων, και θέλουν εκχυθή τόσων αθώων αίματα αδίκως και παραλόγως, καθώς αποκριματίστως ταύτα πάντα διεσάλπισεν η κραταιά και αήττητος βασιλεία διά του εκδοθέντος και επ’ ακροάσει κοινή ημών αναγνωσθέντος υψηλού βασιλικού προσκυνητού ορισμού.

    Εκείνους δε τους ασεβείς πρωταιτίους και απονενοημένους φυγάδας και αποστάτας ολεθρίους να τους μισήτε και να τους αποστρέφεσθε και διανοία και λόγω, καθότι και η εκκλησία και το γένος τους έχει μεμισημένους, και επισωρέυει κατ’ αυτών τας παλαμναιοτάτας και φρικωδεστάτας αράς’ ως μέλη σεσηπότα, τους έχει αποκεκομμένους της καθαράς και υγιαινούσης χριστιανικής ολομελείας’ ως παραβάται δε των θείων νόμων και κανονικών διατάξεων, ως καταφρονηταί του ιερού χρήματος της προς τους ευεργέτας ευγνωμοσύνης και ευχαριστίας, ως εναντίοι ηθικών και πολιτικών όρων, ως την απώλειαν των αθώων και ανευθύνων ομογενών μας ασυνειδήτως τεκταινόμενοι, αφωρισμένοι υπάρχειεν και κατηραμένοι και ασυγχώρητοι, και μετά θάνατον άλυτοι, και τω αιωνίω υπόδικοι αναθέματι, και αυτοί, και όσοι τοις ίχνεσιν αυτών κατηκολούθησαν του λοιπού, αν μη θελήσωσιν εννοήσαι την αρπαγήν και απάτην, και επιστραφήναί τε και βαδίσαι την ευθείαν της σωτηρίας οδόν, αν δεν αναλάβωσιν, ό εστι, τον εντελή χαρακτήρα του ρεαγιαδικού αυτών επαγγέλματος.
    (συνεχεια)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  134. (συνεχεια)
    Τα αυτά δε και κατά της αρχιερωσύνης σας και ιερωσύνης σας επανατείνομεν, εαν μη βαδίσετε, εις όσα εν Πνέυματι αγίω αποφαινόμεθα δια του παρόντος εκκλησιαστικώς, εάν δεν δείξετε εν έργω την επιμέλειάν σας και προθυμίαν εις την διάλυσιν των σκευωριών, εις την αναστολήν των καταχρήσεων και αταξιών, εις την επιστροφήν των πλανηθέντων, εις την άμεσον και έμμεσον καταδρομήν και εκδίκησιν των επιμενόντων εις τα αποστατικά φρονήματα, εάν δεν συμφωνήσετε τη εκκλησία του Θεού, και, εν ενί λόγω, εάν καθ’ οιονδήτινα τρόπον δολιευθήτε και κατενεχθήτε κατά της κοινής ημών ευεργέτιδος κραταιάς βασιλείας, έχομεν υμάς αργούς πάσης ιεροπραξίας, και τη δύναμει του παναγίου Πνεύματος εκπτώτους του βαθμού της αρχιεροσύνης και ιερωσύνης και το πυρί της γεέννης ενόχους, ως την κοινήν του γένους απώλειαν προτιμήσαντας. Ούτω τοίνυν γινώσκοντες, ανανήψατε προς Θεού και ποιήσατε καθώς γράφομεν εκκλησιαστικώς και γενικώς παρακελευόμεθα, και μη άλλως εξ αποφάσεως, ότι περιμένομεν κατά τάχος την αισίαν των γραφομένων αποπεράτωσιν, ίνα και η του θεού χάρις και το άπειρον έλεος είη μετά πάντων υμών.
    αωκα’ εν μηνί Μαρτίω.

    Υπεγράφη συνοδικώς επάνωθεν του ιερού θυσιαστηρίου παρά της ημών μετριότητος και της μακαριότητός του και πάντων των συναδέλφων αγίων αρχιερέων.

    Ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως αποφαίνεται.
    Ο Ιεροσολύμων Πολύκαρπος συναποφαίνεται.
    Ο Καισαρίας Ιωαννίκιος.
    Ο Νικομηδείας Αθανάσιος.
    Ο Δέρκων Γρηγόριος.
    Ο Αδριανουπόλεως Δωρόθεος.
    Ο Βιζύης Ιερεμίας.
    Ο Σίφνου Καλλίνικος.
    Ο Ηρακλείας Μελέτιος.
    Ο Νικαίας Μακάριος.
    Ο Θεσσαλονίκης Ιωσήφ.
    Ο Βερροίας Ζαχαρίας.
    Ο Διδυμοτοίχου Καλλίνικος.
    Ο Βάρνης Φιλόθεος.
    Ο Ρέοντος Διονύσιος.
    Ο Κυζίκου Κωνστάντιος.
    Ο Χαλκηδόνας Γρηγόριος.
    Ο Τουρνόβου Ιωαννίκιος.
    Ο Πισειδίας Αθανάσιος.
    Ο Δρύστας Ανθιμος.
    Ο Σωζοπόλεως Παίσιος.
    Ο Φαναρίου και Φερσάλων Δαμασκηνός.
    Ο Ναυπάκτου και Άρτης Άνθιμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  135. Προς Ρωμαίους πατρικίους, πληβείους, τριβούνους, πραίτορες, προτέκτορες,
    λεγεωναρίους, βοεβόδες, δραγουμάνους,κλπ,κλπ,κλπ της ανατολικης υμων Ρωμαϊκης αυτοκρατοριας.
    Τι ειναι αυτο που διαφοροποιεί σημερα τους Σερβους τους Βουλγαρους τους Αρμένιους τους Αλβανους κλπ απο το να αυτοαποκαλούνται Ρωμαίοι,εφοσον στο παρελθόν ηταν ενσωματωμενοι και αυτοι στην ανατολικη Ρωμαϊκη αυτοκρατορια ,ειναι-τουλαχιστον οι Σερβοι και Βουργαροι-Ορθοδοξοι Χριστιανοι και ειχαν υιοθετησει ως επισημη γλωσσα την Ελληνικη;Ευτυχως σωζονται ορισμενα εγγραφα του κραλη της Σερβίας Στέφανου Δουσαν που ειναι γραμμενα στα Ελληνικα.Αλλα και στην παλια πρωτευουσα της Βουλγαριας την Πλισκα ανευρεθη-υστερα απο εκτεταμενες ανασκαφες- μια πετρινη στηλη στην οποια υπαρχει χαραγμενο το χρονικο του χαν των Βουλγαρων Ασπαρουχ-δηλαδη αρκετα χρονια πριν των εκχριστιανισμο τους- το οποιο ειναι γραμμενο επισης στα Ελληνικα, κατι που δηλωνει οτι η Ελληνικη γλωσσα ομιλειτο στην βορεια Βουλγαρια πολυ πριν τον εκσλαβισμο αυτου του λαου.Γιατι λοιπον-εσεις οι Ρωμαίοι προύχοντες-επιτρεπετε στον σημερινος Σερβο, Βουλγαρο και Αρμενιο να αυτοαποκαλειται οπως θελει και μονον στον Ελληνα στερειτε αυτο το δικαιωμα;Μηπως τελικα το ολο θεμα εχει να κανει με την δημιουργια των ανεξαρτητων πατριαρχείων Σερβίας, Βουλγαρίας και Αρμενίας και δεν σχετιζεται με τους ατερμονες βερμπαλισμους και φορμαλισμους με τους οποιους μας φλομωσατε ολο αυτο το διάστημα;Και επειδη γνωριζω οτι ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ,για αυτο προτιθεμαι να στηριξω με ολες μου τις δυναμεις την δημιουργια ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ κατα τα προτυπα της Σερβιας,οψεποτε προκυψει τετοιο θεμα.Για να μπορουμε και εμεις οι ΕΛΛΗΝΕΣ να αυτοαποκαλουμαστε και τυποις με το ονομα μας.Εφοσον σας αρεσουν τοσο πολυ οι τυποι και οχι η ουσια.

    http://www.kroraina.com/pliska/do_s83.jpg

    http://www.kroraina.com/pliska/vb_57.jpg

    http://www.kroraina.com/pliska/pl_1.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  136. χαχαχα...καμαρώστε...μπήκανε και οι Παλαιοημερολογήτες οι αιρετικοί στον χορό!!

    "Ανώνυμε" (το ανώνυμος σε εισαγωγικά φίλτατε...) 1:50, θα ήθελα να μας
    εξηγήσεις:

    γιατί δεν σου αρέσει η αλήθεια;

    Έχεις πρόβλημα με το γεγονός ότι το Κράτος μας στήθηκε από ξένους, το 1830;

    Αν ήσουν πιο διορατικός, θα έβλεπες ότι μια ενωμένη Ρωμανία θα είχε εκτοπίσει τους Τούρκους εδώ και δυο αιώνες από τα Βαλκάνια...αν παρακάμπταμε τον Ευρωπαϊκό Διαφωτισμό, και παίρναμε την τύχη στα χέρια μας.

    Το πρόβλημα δεν είναι ότι ΔΕΝ ξέρετε: ξέρετε και παραξέρετε...το πρόβλημα είναι ότι ΚΛΕΙΝΕΤΕ τα μάτια, και ΔΕΝ συμπεριφέρεστε έξυπνα σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία (στην οποία με ένα μπαμ μπορούμε να χάσουμε τα σπίτια μας...στην κυριολεξία!).

    Λοιπόν, μπες στον κόπο και γράψε μας, γιατί ακόμα και ο τελευταίος Βασιλιάς μας υπέγραφε ως Βασιλεύς Ρωμαίων, όπως όλοι οι προκάτοχοί του, ανεξαιρέτως;

    Σε ενοχλεί η αλήθεια, έ; Σου χαλάει το παραμυθάκι για αρχαία Ελλάδα, μέτρο, επιτεύγματα τρελλά και "ανωτερότητα" φυλετική...

    Θα σε απογοητεύσω αν αρχίσω και αναφέρομαι στους αρχαίους συγγραφείς, σαν το Αριστόξενο, μαθητή του Αριστοτέλη, όπως περιγράφει γλαφυρά για την καταστροφή που έκανε ο ίδιος ο Πλάτωνας σε χειρόγραφα του Δημοκρίτου...

    Θα σου χαλάσει η ζαχαρένια, και θα δεις ότι ζούμε με παραμυθάκια τση χαλιμάς...

    Αποδομήσατε ΕΣΕΙΣ το κράτος, με τις ιδεοληψίες σας, όπου βάλατε Χ σε 2,000 χρόνια ιστορίας, και δώσατε εύφορο έδαφος στην κάθε Ρεπούση και Δραγώνα να πιάνεται από την ίδρυση του Ελλαδικού Κράτους, και να ακυρώνει τα αυτονόητα...θα τις κολλούσατε στον τοίχο όλες αυτές, αν κάνατε την απλή ερώτηση: ΠΟΙΟΙ ΗΜΑΣΤΕ τον 15ο αιώνα, όταν χάθηκε το Βασίλειό μας;

    Θα έμεναν χωρίς επιχειρήματα, γιατί ΓΝΩΡΙΖΟΥΝΕ ότι δεν είμαστε ούτε τσιγγάνοι ούτε γύφτοι, που λέει και ο Τζιμάκος ο Πανούσης (στο ψώφια γλώσσα), αλλά Ρωμαίοι, με υπερχιλιετή ιστορία και πολιτισμό, που στηρίζεται σε ελληνιστικά θεμέλια και στον Χριστιανισμό.

    Μέσα μας είναι και οι ελληνιστές, και η Ανατολή, και η Δύση, και όλα: το δείχνει η πορεία της ελληνικής γλώσσας, που έγινε διεθνής στα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

    Φοβάστε την αλήθεια. Την φοβάστε, και διστάζετε να ανοίξετε κείμενα που δεν βολεύουνε στις απόψεις σας.

    Ο επιλεκτισμός σας είναι που αποδομεί...

    Κρίμα...

    Δ.Δ.

    Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/06/blog-post_9695.html#ixzz0rnjE0Gus

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  137. Επειδη επιμένετε να ζημιώνετε το νεο Ελληνικό εθνικό κράτος, θα σας το πω διαφορετικά μπας και αυτην την φορα το καταλάβετε(που δεν το πολυπιστευω, εφοσον ειναι ηλιου φαεινότερον οτι εκτελειτε διατεταγμένη υπηρεσία, διοτι ο λυκος στην αναμπουμπουλα χαιρεται ή αν προτιμας, δρυος πεσουσης πας ανηρ ξυλευεται.Και επειδη αυτην την στιγμη η Ελλαδα ειναι πεσμενη, ο πατριαρχης σας τριβει τα χερια του απο χαρα, προσπαθωντας-μεσω υμων-να αρπαξει κομματια απο τις σαρκες της).


    "ΣΤΟΝ ΔΙΑΟΛΟ Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ, ΦΤΑΝΕΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΠΡΩΣΣΙΑ".


    Παραλλασσω λοιπον την παραπανω φραση των Γερμανων αξιωματικων που ανετρεψαν τον καιζερ Γουλιελμο και σταματησαν μ'αυτον τον τροπο τον Α'Παγκόσμιο πόλεμο, θελοντας να σωσουν τον πυρηνα της αυτοκρατοριας τους που ηταν η Πρωσσια,λεγοντας το εξης:


    "ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ, ΦΤΑΝΕΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ".


    Μετα απο αυτο ελπιζω να καταλάβετε οτι πλεον ανηκουμε σε διαφορετικα-για να μην πω αντιπαλα-στρατοπεδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  138. Ανόητε, για να μην πω κάτι χειρότερο, αν εκτελούσαμε "διατεταγμένη υπηρεσία" δεν θα γράφαμε στο συγκεκριμένο μπλογκ...ο κ. Καλεντερίδης γνωρίζει, έχοντας υπηρετήσει στην ΕΥΠ, πόσο ασόβαρα είναι σχόλια σαν και τα δικά σου.

    Αυτοί που υπηρετούν κάτι σκοτεινό δρούνε μυστικά, και δεν φωνάζουνε με το μεγάφωνο, όπως εμείς εδώ.

    Προς τί τόσα νεύρα; Δεν δέχεσται άλλη άποψη;

    Η άποψη 5-10 μερακλήδων (που δεν έχουμε ΚΑΜΙΑ σχέση με το Φανάρι, πρέπει να είναι κάποιος βλαμμένος για να πιστεύει ότι ολόκληρος Πατριάρχης θα ασχολείται με μαλακίες! Και η αλήθεια είναι ότι δεν τον έχω δει ποτέ στην ζωή μου) που έχουμε διαβάσει κάτι παραπάνω, χωρίς τα κολλήματα και τα ταμπου σας, σαν ενοχλεί...

    Να το πω και αλλιώς; Γαμώ την φανατισμό σας, γαμώ την Χρυσή Αυγή σας, γαμώ τον Καρατζαφέρη σας, την Δεξιά σας, τον υπερπατριωτισμό σας, γαμώ και το κωλοκράτο σας! Διότι εσείς το δημιουργήσατε αυτό το ερείπιο, που λέγεται Ελλαδιστάν, μια γλύφοντας την Ε.Ε., μια κατηγορώντας για συνομωσίες...

    Ε άντε και στον διάολο...

    Υ.Γ.
    Βουτάτε και την γλώσσα στο μυαλό...και ρίξετε και κανένα π... και σε καμιά γυναίκα να στανιάρετε λίγο, γιατί δεν σας βλέπω καλά από την πολύ μα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  139. Αγαπητέ ανώνυμε 12:53μμ,

    Εγώ να πω την αλήθεια δεν ήξερα καμμία Ρωμανία, μόνο τη Ρουμανία. Από όλη αυτή την αντιπαράθεση υπέθεσα ότι ίσως να μας συνέφερε σαν Έλληνες να χρησιμοποιήσουμε μια ευρύτερη ομπρέλλα (Ρωμανία π.χ.) για να δημιουργήσουμε μία ομάδα ομόδοξων εθνών (που θα ελέγχαμε αν μας επέτρεπαν οι Αμερικάνοι, γιατί αλλοιώς κλάφτα Χαράλαμπε, τα σύνορά μας με το ζόρι θα φτάνανε στη Μελούνα). Αλλά ξαφνικά συνειδητοποίησα το ήθος που επιδεικνύουν τα σχόλια που πλασάρουν την ιδέα της "Ρωμανίας":

    "Στον καθημερινό φασισμό σας, στην καθημερινότητα της κουκουλας, της ρουφιανιάς, των πισόπλατων μαχαιριών..."

    "Δεν συζητούσα με άνδρες εδώ μέσα. Συζητούσα με φοβισμένους χαφιέδες."

    "Βάζετε την ηλεκτρονική μουσική του Vangelis, με φόντο τους στύλους του Ολυμπίου Διός και καυλώνετε..."

    "Γαμώ ... τον υπερπατριωτισμό σας, γαμώ και το κωλοκράτο σας!"

    "...δεν σας βλέπω καλά από την πολύ μα..."

    "Ε άντε και στον διάολο..."

    Και συμπέρανα ότι έτσι δεν φτιάχνεις "Ρωμανία", αλλά κwλοχ@νίο. Ευχαριστούμε για την προσφορά φίλε, αλλά δεν θα πάρουμε, προτιμάμε τα ελληνικά προϊόντα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  140. Ο "κύριος" 11.29, 24/6, έχει χάσει τα αυγά και τα πασχάλια, δυστυχώς, όπως και το μισό Ελλαδιστάν...

    Ο Νταβούτογλου καταλαβαίνει ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ πως το έθνος-κράτος βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή: η αντιπρότασή του είναι η ομπρέλα της πολυφυλετικής, πολυεθνικής, πολύγλωσσης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

    Με μεγάλη λύπη βλέπω τους γραικύλους να γραικυλίζουν, και να μιλούν για "πατριαρχείο Ελλάδας". Και να γίνει και να μην γίνει, το Πατριαρχείο Νέας Ρώμης θα βρίσκεται εκεί, δεύτερο τηι τάξηι (πρώτο τη τάξηι βρισκόταν το Πατριαρχείο Παλαιάς Ρώμης, μέχρι να το καταλάβουν οι Φράγκοι, στις αρχές του 9ου αιώνα: ιστορικά θα βρίσκεται κενό, μέχρις ότου, και εάν ποτέ είναι θέλημα Θεού, υπάρξει Ένωση: όμως όπως έλεγε και ο Μανουήλ ΙΙ Παλαιολόγος, αυτό όχι μόνο δεν θα γίνει, αλλά θα οξύνονται οι διαφορές μας με τους ιμιτασιον "Ρωμαίους" του Βατικανού).

    Ας ήμασταν ενωμένοι, και ένα όραμα Ρωμανίας, όπως καλή ώρα επί Βενιζέλου, θα είχε ξεπαστρέψει το Τουρκιστάν εδώ και πολύ καιρό...

    Οι Τούρκοι πολιτικοί είναι φωτισμένοι, πανέξυπνοι και πατριώτες.

    Ο πραγματικός πατριωτισμός βρίσκεται στην ΣΤΗΡΙΞΗ του Φαναρίου, των Ιμβρίων, των μνημείων σε όλη την μικρασία και τον Πόντο.

    Ο πραγματικός πατριωτισμός βρίσκεται σ' αυτούς που ποθούνε να ξαναδούνε ελεύθερο Πόντο, ελεύθερη Ρωμανία.

    Δ.Δ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  141. Ο "κύριος" 11.29, 24/6, έχει χάσει τα αυγά και τα πασχάλια, δυστυχώς, όπως και το μισό Ελλαδιστάν...

    Ο Νταβούτογλου καταλαβαίνει ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ πως το έθνος-κράτος βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή: η αντιπρότασή του είναι η ομπρέλα της πολυφυλετικής, πολυεθνικής, πολύγλωσσης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

    Με μεγάλη λύπη βλέπω τους γραικύλους να γραικυλίζουν, και να μιλούν για "πατριαρχείο Ελλάδας". Και να γίνει και να μην γίνει, το Πατριαρχείο Νέας Ρώμης θα βρίσκεται εκεί, δεύτερο τηι τάξηι (πρώτο τη τάξηι βρισκόταν το Πατριαρχείο Παλαιάς Ρώμης, μέχρι να το καταλάβουν οι Φράγκοι, στις αρχές του 9ου αιώνα: ιστορικά θα βρίσκεται κενό, μέχρις ότου, και εάν ποτέ είναι θέλημα Θεού, υπάρξει Ένωση: όμως όπως έλεγε και ο Μανουήλ ΙΙ Παλαιολόγος, αυτό όχι μόνο δεν θα γίνει, αλλά θα οξύνονται οι διαφορές μας με τους ιμιτασιον "Ρωμαίους" του Βατικανού).

    Ας ήμασταν ενωμένοι, και ένα όραμα Ρωμανίας, όπως καλή ώρα επί Βενιζέλου, θα είχε ξεπαστρέψει το Τουρκιστάν εδώ και πολύ καιρό...

    Οι Τούρκοι πολιτικοί είναι φωτισμένοι, πανέξυπνοι και πατριώτες.

    Ο πραγματικός πατριωτισμός βρίσκεται στην ΣΤΗΡΙΞΗ του Φαναρίου, των Ιμβρίων, των μνημείων σε όλη την μικρασία και τον Πόντο.

    Ο πραγματικός πατριωτισμός βρίσκεται σ' αυτούς που ποθούνε να ξαναδούνε ελεύθερο Πόντο, ελεύθερη Ρωμανία.

    Δ.Δ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.