3/6/10

Τουρκικά κεφάλαια βοήθησαν σημαντικά το κίνημα Free Gaza

The New York Times
Από το 2007, μικρή ομάδα ακραίων ακτιβιστών προσπάθησε επανειλημμένα να μεταφέρει διά θαλάσσης εμπορεύματα στη Γάζα, σε μια προσπάθεια να παραβιάσει τον ναυτικό αποκλεισμό του Ισραήλ. Οταν, όμως, το κίνημα Free Gaza συνεργάστηκε με την κατά πολύ πλουσιότερη τουρκική οργάνωση IHH για να δημιουργήσει στολίσκο, η προσπάθεια έπαψε να αποτελεί απλή ενόχληση για το Ισραήλ, που θεώρησε ότι η καλά χρηματοδοτούμενη και επανδρωμένη οργάνωση αποτελεί σοβαρή απειλή.

Η αποτυχημένη επιχείρηση των Ισραηλινών κομάντος προσέφερε τώρα σημαντικό τακτικό πλεονέκτημα στην τουρκική οργάνωση, που πέτυχε να εμφανίσει το Ισραήλ ως απειλή για φιλειρηνικούς διαμαρτυρόμενους πολίτες.

Την Τρίτη, στα αρχηγεία της ΙΗΗ στην Κωνσταντινούπολη, το μέλος του Δ. Σ. Ομάρ Φαρούκ έλεγε: «Γίναμε διάσημοι. Θέλουμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στις ισραηλινές αρχές». Η οργάνωση δαπάνησε εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει μεγάλα σκάφη, ενώ το Ισραήλ την κατηγορεί για στενές σχέσεις με την Αλ Κάιντα. Στελέχη της ΙΗΗ υποστηρίζουν ότι η χρηματοδότησή της γίνεται αποκλειστικά από δωρεές. Τα τρία σκάφη που αγόρασε η οργάνωση, συμπεριλαμβανομένου του «Μαβί Μαρμαρά», της κόστισαν 1,8 εκατ. δολάρια, ενώ το φορτίο τους είχε αξία 10 εκατ. δολαρίων.

Παρά τις διαβεβαιώσεις της οργάνωσης ότι μόνη της αποστολή είναι η προώθηση ανθρωπιστικής βοήθειας, το ινστιτούτο-παρατηρητήριο Israel Project χαρακτηρίζει την οργάνωση ΙΗΗ άντρο «ριζοσπαστικής, ισλαμικής και αντιδυτικής ιδεολογίας». Το ινστιτούτο αποκαλύπτει επίσης ότι η ΙΗΗ διατηρεί δεσμούς με τη Χαμάς, μέσω παραρτήματός της στη Γάζα.

«Πρόκειται για ισλαμική ανθρωπιστική οργάνωση, που διακρίνεται για τον φονταμενταλισμό της και τους δεσμούς της με τη Χαμάς. Λένε ότι πραγματοποιούν ανθρωπιστικό έργο, αλλά κατηγορούνται για διακίνηση όπλων και άλλα, ενώ η ρητορική τους υπήρξε προκλητική απέναντι στο κράτος του Ισραήλ και ενίοτε κατά των Εβραίων», λέει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Λιχάι, Χένρι Μπάρκεϊ.

Το κίνημα Free Gaza ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2006 και έχει τις ρίζες του στο Διεθνές Κίνημα Αλληλεγγύης, οργάνωση υπέρ των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού. Η ιδρύτρια του κινήματος Γκρέτα Μπερλίν κατάγεται από το Λος Αντζελες. Υπήρξε παντρεμένη με Παλαιστίνιο για 14 χρόνια, αλλά και άλλα 14 χρόνια με Αμερικανό Εβραίο, ενώ η εμπειρία της αυτή την κάνει σήμερα να λέει: «Δικαιούμαι να είμαι αντισημίτης». Οταν, όμως, δεν αστειεύεται, η κ. Μπερλίν εξηγεί ότι οι Ισραηλινοί επικριτές της έχουν δίκιο, καθώς δεν αποδέχεται το δικαίωμα ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ, αλλά και κανενός άλλου κράτους με διακριτά σύνορα.

Αμφιλεγόμενη φιλανθρωπική οργάνωση
TΗΕ ΝΕW ΥΟRΚ ΤΙΜΕS , Των Sabrina Τavernise και Μichael Slackman


ΣΤΟ ΤΡΙΩΡΟΦΟ ΑΡΧΗΓΕΙΟ της οργάνωσης ΙΗΗ, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, γυναίκες με πολύχρωμες μαντίλες φέρνουν χρήματα και παίρνουν αποδείξεις. «Γίναμε διάσημοι», λέει ένα από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, ο Ινσάνι Γιαρντίμ Βαφκί.

«Είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες στις ισραηλινές αρχές».

Το Ιδρυμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες και την Ανθρωπιστική Αρωγή (ΙΗΗ) γεννήθηκε στις αρχές του 1990, αρχικά ως φιλανθρωπικό κέντρο για τους φτωχούς της Κωνσταντινούπολης, αργότερα για τα θύματα πολέμου της Βοσνίας- και τώρα για τους Παλαιστινίους της Λωρίδας της Γάζας. Δικά του ήταν τα τρία από τα έξι πλοία του Στολίσκου της Ελευθερίας, ανάμεσά σε αυτά και το «Μavi Μarmara», το πλοίου όπου σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά εννέα ακτιβιστές. Πού βρίσκει όμως τα χρήματα;

Η οργάνωση χρηματοδοτείται αποκλειστικά από δωρεές, λένε τα μέλη της. Το Ισραήλ, από την πλευρά του, υποστηρίζει πως το ΙΗΗ στηρίζει τη Χαμάς, έχει διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα και «φανατικά ισλαμικό, αντιδυτικό προσανατολισμό». «Λένε πως επιτελούν φιλανθρωπικό έργο, αλλά έχουν κατηγορηθεί για λαθρεμπόριο όπλων και άλλα πράγματα και χρησιμοποιούν εμπρηστική ρητορική εναντίον του Ισραήλ, ενίοτε και εναντίον των Εβραίων», δηλώνει ο Χένρι Μπάρκλι, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Lehigh των ΗΠΑ.

Το Κίνημα «Ελευθερώστε τη Γάζα» συνασπίζει πλέον κάθε λογής οργανώσεις και ακτιβιστές, συχνά με ελάχιστα κοινά μεταξύ τους, πέραν της αντίθεσης στον ισραηλινό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας. Αλλες οκτώ φορές είχε προσπαθήσει να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή. Την ένατη, σε συνεργασία με το ΙΗΗ, έγινε για το Ισραήλ κάτι παραπάνω από μια απλή όχληση.
KAΘΗΜΕΡΙΝΗ-ΝΕΑ

1 σχόλιο:

  1. Επειδή η χθεσινή συζήτηση ήταν σε καλό κλίμα, να σας πω και κάτι που δεν γνωρίζετε και μου μεταφέρθηκε από, θεωρώ, πολύ αξιόπιστη πηγή:
    Στην τελευταία μεγάλη επίθεση των Ισραηλινών στη Γάζα, και ιδιαίτερα όταν βγήκαν τα videάκια με τα νεκρά παιδάκια (θυμάστε όλοι, πιστεύω, την παγκόσμια κατακραυγή), υπήρξε επιχειρησιακά πλήρως οργανωμένη πρόταση προς τον τότε Πρωθυπουργό για την αποστολή της φρεγάτας Σαλαμίς μόνο με γιατρούς και φάρμακα (όχι προμήθειες), υπό τον τίτλο "Greece for Gaza Children" (χωρίς ακτιβιστές και χωρίς ενημέρωση σε κανέναν – εκτός από νοσηλευτικό προσωπικό θα υπήρχε μόνο ένας πολιτικός, με την πρόταση να είναι ο Πρόεδρος της Βουλής). Θυμίζω ότι στην περιοχή υπήρχε με ισχυρότατη παρουσία το Ρωσικό (λόγω ασκήσεων) και το Γαλλικό (για παν ενδεχόμενο) ναυτικό. Η μεταφορά της πρότασης έγινε από στέλεχος του πρωϊνού καφέ του Μαξίμου αλλά κόπηκε – όπως και όλες οι προτάσεις ανεξαρτήτως θέματος…

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.