28/6/10

FT: Η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές



Η Ελλάδα ετοιμάζεται «να τα παίξει όλα για όλα» και να επιστρέψει στις αγορές τον επόμενο μήνα, καθώς στοχεύει να αντλήσει περίπου 4 δισ. ευρώ στην πρώτη προσπάθεια δανεισμού της μετά τη στήριξη από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ τον περασμένο μήνα.

Ο κ. Πέτρος Χριστοδούλου, επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, δήλωσε: «Στόχος μας η έκδοση 3μηνων, 6μηνων και 12μηνων εντόκων γραμματίων τον Ιούλιο».

Η Ε.Ε. και το ΔΝΤ έχουν εγκρίνει δύο ακόμη δόσεις του δανείου προς τη χώρα τον Ιούλιο και τον Οκτώβριο στο πλαίσιο της συμφωνίας στήριξης της Ελλάδας με το ποσό των 110 δισ. ευρώ.

Όμως, οι επενδυτές προειδοποιούν ότι η κίνηση της Ελλάδας μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνο τζογάρισμα καθώς μια άσχημη πορεία της δημοπρασίας θα πλήξει την εμπιστοσύνη και μάλιστα σοβαρά. Το μεγάλο τεστ είναι πόσο υψηλό επιτόκιο θα κληθεί να πληρώσει η Αθήνα προκειμένου να προσελκύσει αγοραστές. Ιδιαίτερα υψηλό premium θα αποτελέσει «συναγερμό» για τους επενδυτές και θα πλήξει την εμπιστοσύνη. Ο κ. Steve Major, επικεφαλής αγορών σταθερού εισοδήματος στην HSBC, τονίζει: «Η εμπιστοσύνη είναι εύθραυστη προς το παρόν και οποιαδήποτε κακά νέα από την Ελλάδα μπορούν να προκαλέσουν περαιτέρω κρίση».

Ένα άλλος τραπεζίτης προσθέτει: «Εάν η δημοπρασία είναι κακή για την Ελλάδα, μπορεί να πλήξει και άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, οι οποίες μπορεί να καταλήξουν να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν έκτακτη βοήθεια όπως η Ελλάδα».

Η ελληνική κυβέρνηση στοιχηματίζει ότι η εμπιστοσύνη της αγοράς θα βελτιωθεί πριν από τις 13 και 20 Ιουλίου -όπου θα πραγματοποιήσει τις δημοπρασίες- καθώς οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα, το κεντρικό στοιχείο του 3ετούς προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, αναμένεται ότι θα εγκριθούν την επόμενη εβδομάδα από τη Βουλή.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι η ψήφιση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης είναι απαραίτητη για να επιτευχθούν οι όροι του ΔΝΤ και της Ε.Ε. Το νομοσχέδιο, που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, προκάλεσε αντιδράσεις λόγω των περικοπών στις συντάξεις αλλά και της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες. Σύμφωνα με αξιωματούχους του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου έχει απειλήσει να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές εάν οι σοσιαλιστές βουλευτές δεν υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Πάντως, οι αξιωματούχοι στην Αθήνα παραδέχονται ότι η Ελλάδα θα κληθεί να πληρώσει premium στις εκδόσεις ομολόγων, καθώς οι αγορές χρειάζονται χρόνο για να πειστούν ότι το πρόγραμμα λιτότητας βρίσκεται σε σωστό χρόνο.

Οι ομολογιακές αγορές της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας δέχτηκαν πιέσεις την περασμένη εβδομάδα, μετά τα αδύναμα στοιχεία για τις οικονομίες των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Αυτό προκάλεσε ακόμη περισσότερες ανησυχίες για την αδύναμη ανάπτυξη, η οποία σαφώς δέχεται πλήγμα από τα προγράμματα λιτότητας που εφαρμόζουν οι τρεις χώρες.

Η Ισπανία και η Πορτογαλία αναγκάστηκαν την περασμένη εβδομάδα να πληρώσουν υψηλά επιτόκια προκειμένου να προσελκύσουν επενδυτές, εξαιτίας της εύθραυστης εμπιστοσύνης στις οικονομίες τους και της αυξανόμενης ανησυχίας ότι η υφήλιος οδεύει προς διπλή ύφεση.

Ο κ. Harvinder Sian, στρατηγικός αναλυτής ευρωπαϊκών επιτοκίων στην HSBC, υπογραμμίζει: «Υπάρχει ο κίνδυνος τα επιτόκια να φτάσουν σε τέτοιο σημείο ώστε να είναι μην είναι δυνατόν να τα "αντέξουν" χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία. Θα μπορούσαν να ζητήσουν έκτακτα δάνεια».

5 σχόλια:

  1. Με τί επιτόκια αφού τα spread είναι στον ουρανό;;
    Παίζουν το παιχνίδι για τους ίδιους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εάν δεν γίνουν εκλογές με ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ χωρίς όρια 3% και λοιπές σαχλαμάρες, ώστε να γίνει η κατά το δυνατόν ευρύτερη ανανέωση του παρόντος αποτυχημένου πολιτικού προσωπικού. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΩΤΗΡΙΑ !

    Όσα λεφτά και να μας δώσουν, δεν σωζόμαστε!
    Οι ίδιοι που δημιούργησαν την κρίση, μας κατάστρεψαν την οικονομία και μας πήγαν στον πάτο, εάν επανεκλεγούν, αυτή τη φορά θα μας σώσουν;;; Είναι δυνατόν;;;

    ΑΠΛΗ ΑΝΟΘΕΥΤΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ για να έλθει στο προσκήνιο η τεράστια πολιτική εφεδρεία που υπάρχει σήμερα και όλοι την ξέρουμε. Να μην αρχίσω να λέω ονόματα γιατί θα βραδιάσουμε!
    Με Βουλή 200 μελών!
    Στην οποία να μην υπάρχει ΚΑΝΕΝΑ από τα υπάρχοντα λαμόγια.

    Με ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ είναι σίγουρο ότι ΟΛΑ τα υπάρχοντα κόμματα θα πάνε στο διάολο αφού ο κάθε ένας που νομίζει ότι μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του βουλευτή, δεν θα χρειάζεται να φιλήσει τα @ρχ..δι@ του κάθε αποτυχημένου αστείου δικτατορίσκου που το παίζει αρχηγός ώστε να τον βάλλει στην κομματική του λίστα υποψηφίων, αλλά θα θέτει υποψηφιότητα είτε μόνος του είτε κατόπιν προτάσεως άλλου ή άλλων πολιτών.
    Και εάν είναι σωστός, θα εκλέγεται εφόσον θα παίρνει τον απαραίτητο αριθμό ψήφων.

    Με ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ απαιτούνται 35.000 περίπου ψήφοι για να εκλέξουμε κάποιον σε Βουλή 200 μελών.
    Εάν πιστεύουμε ότι όλοι οι ικανοί Έλληνες είναι ΜΟΝΟ αυτοί που υπάρχουν στην σημερινή πολιτική σκηνή και ότι από ένα έθνος 20.000.000 ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΟΙ 200 ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ,
    τότε να δέσουμε οι ζώντες στην Ελλάδα 10.000.000 πέτρες στον λαιμό μας και να πάμε να φουντάρουμε στη θάλασσα!

    Είναι κρίμα να πιστεύουμε ότι κάτι μεταφυσικό συνέβη ξαφνικά στους πολιτικούς μας, ένα θαύμα, η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος ή ότι έμαθαν ΤΩΡΑ την δουλειά και από εδώ και πέρα όλα θα πάνε καλά.
    Τέτοια λαμόγια που είναι, τέτοιες δικαιολογίες θα βρίσκουν για να μας παραμυθιάζουν να τους ξαναψηφίζουμε.

    Ας το σκεφτούμε και έτσι!!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κινήσεις πανικοῦ, διότι σκέπτονται πῶς θὰ ξαναβγοῦν κάποιοι.
    Ὅσο ἔχουμε τὰ 110 δις δὲν φοβᾶμαι, μετὰ καὶ οἱ λαθρομετανάστες θὰ φύγουν ἀπὸ δῶ, στ' ἀλήθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλά, πριν μια εβδομάδα δεν ήταν που υποβαθμίστηκε η πιστοληπτική μας ικανότητα από την Moody's. Μη μου πείτε ότι ελπίζουν να την ανεβάσουν περνώντας το νέο ασφαλιστικό;
    Ε δεν πάνε καλά οι άνθρωποι!
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.