1/6/10

Γνωμοδότηση της Επ. Νομικών της Ευρωβουλής «αδειάζει» τον Kανονισμό για «απευθείας εμπόριο»

H γνωμοδότηση της Επιτροπής Νομικών του Ευρωκοινοβουλίου αναμένεται να τεθεί σήμερα προς συζήτηση.Αντιδράσεις από Κομισιόν-Σοσιαλιστές

Βρυξέλλες: «Βόμβα» στα θεμέλια της νομικής βάσης του Κανονισμού για «απευθείας εμπόριο» από το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου αναμένεται να αποτελέσει γνωμοδότηση της Επιτροπής Νομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», αναμένεται να τεθεί σήμερα Τρίτη προς συζήτηση υπό τις εντονότατες αντιδράσεις της διεύθυνσης διεύρυνσης της Κομισιόν και της Σοσιαλιστικής Ομάδας.

Οι ίδιες πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι στενοί συνεργάτες του Στέφαν Φούλε, καθώς και ο συντονιστής της Σοσιαλιστικής Ομάδας στην Επιτροπή Νομικών Μπέρναρντ Ράπκαϊ κινούν «γη και ουρανό» για να αποτρέψουν ενδεχόμενη έγκριση της γνωμοδότησης, θεωρώντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει ένα «ισχυρό νομικό χαρτί» (μη δεσμευτικού χαρακτήρα) στο πλαίσιο της πολιτικής μάχης που δίνει η Κυπριακή Δημοκρατία για αναχαίτιση του απαράδεκτου Κανονισμού.

Συγκλίνουσες πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η γνωμοδότηση κινείται στη λογική απόρριψης της νομικής βάσης που επέλεξε η Κομισιόν (άρθρο 207-πρώην 133 της Συνθήκης) για σύναψη σχέσεων «εξωτερικού εμπορίου» μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της τουρκοκυπριακής κοινότητας, την οποία εκλαμβάνει εν πολλοίς ως «τρίτη χώρα».

Εκτιμάται δε, ότι η γνωμοδότηση της Επιτροπής Νομικών θα συντάσσεται με τη θέση της νομικής υπηρεσίας του Συμβουλίου, θεωρώντας ως ορθή νομική βάση το Πρωτόκολλο 10 της Συνθήκης Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σημειώνεται ότι με βάση το Πρωτόκολλο 10 η Λευκωσία διατηρεί δικαίωμα βέτο αφού οι αποφάσεις για το απευθείας εμπόριο θα πρέπει να ληφθούν ομόφωνα.

Αντίθετα, με βάση το άρθρο 207 που επέλεξε η Κομισιόν, η έγκριση του απευθείας εμπορίου θα γίνει με ειδική πλειοψηφία, δηλαδή παρακάμπτοντας τις ενστάσεις της Λευκωσίας.

Η θέση που αναμένεται να διατυπώνεται μέσα από τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Νομικών, την οποία ετοίμασε ο ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Κουρτ Λέχνερ, πυροδότησε έντονες αντιδράσεις σε δύο επίπεδα:

1. Συνεργάτες του Επιτρόπου Στέφαν Φούλε εκδήλωσαν παρεμβάσεις προς την Επιτροπή Νομικών και προέβαλαν αξιώσεις για υιοθέτηση της δικής τους νομικής θεώρησης στο πλαίσιο της γνωμοδότησης για το απευθείας εμπόριο, θέτοντας τις βάσεις για έγκρισή του σε μεταγενέστερο στάδιο.

2. Ο Σοσιαλιστής Συντονιστής της Επιτροπής Νομικών, Μπερνάρντ Ραπκάι, ζήτησε στη διάρκεια της συνεδρίας τη Δευτέρα να μην τεθεί προς ψηφοφορία η γνωμοδότηση πριν ληφθούν οριστικές αποφάσεις για τη στάση που θα τηρήσει η Ευρωβουλή επί του απευθείας εμπορίου από τη Διάσκεψη των Προέδρων, το ανώτατο όργανο του Σώματος, το οποίο ενδέχεται να συζητήσει τον επίμαχο Κανονισμό στις 10 Ιουνίου (η ημερομηνία δεν έχει οριστικοποιηθεί).

Σε κάθε πάντως περίπτωση, ενδεχόμενη έγκριση της γνωμοδότησης της Επιτροπής Νομικών δεν θα είναι δεσμευτική για τη Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα έχει τον τελικό λόγο, διά της λήψης πολιτικής απόφασης. Θα αποτελεί ωστόσο ισχυρό χαρτί στα χέρια της Λευκωσίας και των Κυπρίων ευρωβουλευτών προκειμένου να ανατρέψουν την επιχειρούμενη έγκριση του Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο.

Του Παύλου Ξανθούλη από το σημερινό φύλλο του «Φιλελευθέρου»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.