18/7/10

Παιχνίδι στα όρια της κρίσης

ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΦΟΥΡΛΗ
afourlis@yahoo.gr

Το διπλωματικό θρίλερ του «Πίρι Ρέις» κορυφώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής, καθώς το τουρκικό ερευνητικό σκάφος εισήλθε (ώρα 22.30) στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας κινούμενο στα 45 ν. μ. νότια του Καστελόριζου, παρά τα αλλεπάλληλα ελληνικά διαβήματα.

Την ίδια ώρα, στο Πεντάγωνο σήμανε συναγερμός, ενώ σκάφος ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού έσπευδε στην περιοχή (ώρα 2.30 τα ξημερώματα) για να παρακολουθήσει από κοντά τις κινήσεις του «Πίρι Ρέις». Το χειρισμό του θέματος ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, έθεσε το ζήτημα απευθείας στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, στη συνάντηση που είχαν χτες το πρωί στο Αλμάτι του Καζακστάν, στο περιθώριο της Υπουργικής Συνόδου του ΟΑΣΕ.

Ο Δ. Δρούτσας υπενθύμισε ότι οι δύο κυβερνήσεις έχουν εκφράσει στο ανώτατο επίπεδο την κοινή βούλησή τους για βελτίωση των σχέσεων και τόνισε ότι, εάν θέλει η Αγκυρα να κάνουμε ένα «ιστορικό βήμα μπροστά», πρέπει να συμπεριφερόμαστε ανάλογα. Και επισήμανε ότι οι πρόσφατες κινήσεις τουρκικών ερευνητικών σκαφών (αρχικά με το «Τσεσμέ» στο βόρειο Αιγαίο, με κινήσεις που ακολούθησαν στο κεντρικό Αιγαίο και τώρα με το «Πίρι Ρέις») δεν επιτρέπουν καμία πρόοδο. Ταυτόχρονα, υπενθύμισε στον Α. Νταβούτογλου ότι η Αγκυρα έχει τη δυνατότητα να θέτει τις απόψεις της για τα θέματα της υφαλοκρηπίδας στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών.

Το Καστελόριζο
Η Αθήνα δε θεωρεί άσχετη τη χρονική στιγμή της εξόδου του «Πίρι Ρέις» με τον επόμενο γύρο των διερευνητικών επαφών που έχει οριστεί για αύριο (!) στην Κωνσταντινούπολη. Ελληνες διπλωμάτες σημειώνουν ότι η υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου απασχολεί εντονότατα την Τουρκία, καθώς περιορίζει την πρόσβασή της στη ΝΑ Μεσόγειο. Και η ελληνική πλευρά διαμηνύει προς την Αγκυρα ότι θα έπρεπε να ακολουθήσει τη «λογική» και νόμιμη οδό της εξεύρεσης λύσης μέσω των διερευνητικών επαφών ή -στην έσχατη περίπτωση- την από κοινού προσφυγή στη Χάγη. Πάντως, η Αθήνα δεν ανησυχεί για το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί «προηγούμενο» με βάση τις αυθαίρετες τουρκικές κινήσεις, καθώς καταγράφονται σε κάθε περίπτωση (όπως και με το «Πίρι Ρέις») οι επίσημες ελληνικές διαμαρτυρίες. Είναι ενδεικτικό ότι χτες στο Καζακστάν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε σχετικά τον ομόλογό του των ΗΠΑ, Τζέιμς Στάινμπεργκ, καθώς και τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Ωστόσο, το πραγματικό ζητούμενο για την ελληνική πλευρά στο ραντεβού Δρούτσα - Νταβούτογλου, πέρα από την άμεση αποχώρηση του τουρκικού ερευνητικού από την υφαλοκρηπίδα, ήταν να διαπιστώσει γενικότερα «πού το πάει η Αγκυρα». Δύο μήνες μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, τη σύσταση του Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας -όπου κάθισαν στο ίδιο τραπέζι οι δύο πρωθυπουργοί και 19 υπουργοί από τις δύο χώρες-, είναι σαφές ότι οι πανηγυρικές διακηρύξεις έχουν περάσει σε δεύτερο πλάνο.

Πόλεμος νεύρων
Στο διάστημα που μεσολάβησε η ελληνική πλευρά κατέγραψε μία σειρά συμβάντων που αποτελούν μέρος ενός πολέμου νεύρων -κατ’ άλλους ένα επικίνδυνο «κρυφτούλι» στο Αιγαίο. Η τουρκική πλευρά είναι ξεκάθαρο ότι επιδιώκει το «φλερτ» με την κρίση, επειδή θεωρεί ότι εξυπηρετεί μεσο-μακροπρόθεσμα την εξωτερική πολιτική της. Αλλωστε, ο Α. Νταβούτογλου επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία στον Δ. Δρούτσα (το ίδιο έπραξε και ο Τ. Ερντογάν στις συνομιλίες που είχε με τον Γ. Παπανδρέου στην Αθήνα) ότι «ως καλοί γείτονες μπορούμε και πρέπει να τα βρίσκουμε απευθείας μεταξύ μας και να λύνουμε τις διαφορές μας χωρίς τη μεσολάβηση τρίτων». Δηλαδή, απευθείας διάλογος...

Πιο συγκεκριμένα:
- Στις 14 - 15 Μαΐου ο Ταγίπ Ερντογάν κατέφθασε συνοδευόμενος από 9 μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου της γείτονος και πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας. Το μενού είχε πολλά χαμόγελα και κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις για την αμοιβαία βούληση για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Είχαμε, όμως, και σαφείς διαφωνίες για το Αιγαίο. Ο Γ. Παπανδρέου πολύ παραστατικά εξήγησε ότι δεν είναι δυνατό να βλέπουμε απαθείς στα νησιά μας τα τουρκικά πολεμικά πλοία να περνούν έξω από τα παράθυρά μας και τα μαχητικά να πετούν πάνω από τις ταράτσες μας. Ο Τ. Ερντογάν απάντησε ζητώντας να τα βρούμε μεταξύ μας για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και να αφήσουμε κατά μέρος τη Χάγη (που προτείνει ως εναλλακτική λύση η Αθήνα).

- Στις 28 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε ο 44ος γύρος των ελληνοτουρκικών διερευνητικών επαφών για το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας. Ταυτόχρονα, διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι οι συγκεκριμένες συναντήσεις πυκνώνουν, καθώς η επόμενη οριζόταν για τις 19 Ιουλίου (σε 20 ημέρες). Ωστόσο, στις 30 Ιουνίου οι Τούρκοι έβγαλαν το ερευνητικό σκάφος «Τσεσμέ» μεταξύ Θράκης - Σαμοθράκης, χωρίς να προειδοποιήσουν αρχικά την Αθήνα.

- Και στις 5 Ιουλίου η τουρκική πλευρά οργάνωσε μία διάσωση - «σικέ» στο κεντρικό Αιγαίο (κοντά στους Καλόγηρους), υπενθυμίζοντας ότι διεκδικεί την ευθύνη για επιχειρήσεις έρευνας - διάσωσης.

- Ακολουθεί η ιστορία με τη NAVTEX -προαναγγελία εξόδου του «Πίρι Ρέις» που εξέδωσε η τουρκική πλευρά στις 12 Ιουλίου. Η Αθήνα προβαίνει σε διάβημα, η Αγκυρα το απορρίπτει και η ελληνική πλευρά ανακοινώνει ότι θα ακολουθήσει ρηματική διακοίνωση. Ωστόσο, η (γραπτή) ρηματική διακοίνωση δεν επιδόθηκε μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, επειδή τα πρώτα 24ωρα των ερευνών κύλησαν χωρίς να εισέλθει το σκάφος στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Agelioforos.gr

2 σχόλια:

  1. .....Ερώτηση
    Πριν προστρέξει με τις προσκλαύσεις του στην ΕΕ για το τουρκικό Πίρι Ρέις στο Καστελλόριζο, ο Ευρωβουλευτής (ΝΔ) αξ.κ. Γ. Κουμουτσάκος, δεν θα ‘πρεπε, άραγε, να παραδεχθεί τη βλαπτική ολιγωρία του ελλα-δικού μας ΥΠ.ΕΞ. -όπου ο ίδιος τότε υπηρετούσε υπό την κ. Ντόρα- που αρνήθηκε την πρόταση της Λευκωσίας (επί προεδρίας Τάσσου) για συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ (Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης) μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου στη ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ, απειλούμενη από την Άγκυρα, θαλάσσια περιοχή μας;

    Λάζαρος Μάυρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οσο η τουρκια,ολα αυτα τα χρονια που συνεχως κανει βηματα εις βαρος μας,βλεπει οτι απεναντι της βρισκονται δειλα και θλιβερα ανθρωπακια που προσπαθουν συνεχως να την εξευμενισουν,γιατι να μην αποθρασυνεται και να ζηταει ολο και περισσοτερα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.