12/7/10

"Μακεδονία του Βαρδάρη" ή η δικαίωση του Τίτο;

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας, πολιτικός επιστήμων
Σπεύδω εξαρχής να δηλώσω ότι τάσσομαι κατά οποιασδήποτε σύνθετης ονομασίας που θα περιέχει το όνομα Μακεδονία, είτε ολόκληρο είτε ως παράγωγο είτε ως σύνθετο. Από τη στιγμή, πάντως, που αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη” για το κράτος των Σκοπίων, κρίνω σκόπιμο να εκφράσω τις ακόλουθες ενστάσεις μου.

Πρώτον, από τα δημοσιεύματα του σκοπιανού Τύπου μαθαίνουμε ότι δεν έχει αποσαφηνίσει ο μεσολαβητής του ΟΗΕ αν η πρόταση θα αναφέρεται σε Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη ή σε Δημοκρατία της Μακεδονίας (Βαρδάρη). Άλλο το πρώτο που περιέχει υποχρεωτικά τη διευκρίνιση “του Βαρδάρη” και άλλο το δεύτερο που βάζει τον Βαρδάρη σε παρένθεση, άρα ουσιαστικά καθιερώνει ως επίσημο όνομα τη “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, νέτα σκέτα!

Δεύτερον, δεν διευκρινίζεται για μία ακόμη φορά ποιο θα είναι το εύρος χρήσης του νέου ονόματος. Θα χρησιμοποιείται μόνον σε ένα ταμπελάκι στον ΟΗΕ και από την Ελλάδα ή από όλες τις χώρες; Και ποια θα είναι η διεθνώς αποδεκτή ορολογία για τους κατοίκους, τη γλώσσα και την υπηκοότητα; Μακεδονοβαρδάριοι και μακεδονοβαρδαρικά; Προφανώς όχι! Θα λέγονται απλώς Μακεδόνες και η γλώσσα μακεδονική με τη δική μας υπογραφή, αν, ο μη γένοιτο, το αποφασίσει η κυβέρνησή μας. Μπορεί να έχουμε μια χώρα που λέγεται Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αλλά οι κάτοικοι είναι Αμερικανοί, όχι Ηνωμενοπολιτειοαμερικανοί. Τα μπερδεμένα και τα σύνθετα υποχωρούν στη διεθνή ορολογία και επικρατούν τα απλούστερα και τα ιστορικώς ισχυρότερα, όπως είναι ο όρος “Μακεδονία”.

Τρίτον, η ονομασία “Μακεδονία του Βαρδάρη”, δηλαδή το κομμάτι της Μακεδονίας που χαρακτηρίζεται από τον ρου του Αξιού, είναι επινόηση του γιουγκοσλάβου δικτάτορα Τίτο και κατασκευάστηκε το 1944, για να δικαιολογήσει το τεχνητό “μακεδονικό” έθνος και τη διεκδίκηση εδαφών και μειονοτήτων κατά της Ελλάδος και της Βουλγαρίας. Το ιδεολόγημα αυτό, το οποίο διδάσκεται μέχρι σήμερα στα σχολεία της FYROM, λέγει ότι το κράτος των Σκοπίων είναι η Μακεδονία του Βαρδάρη, η οποία υπάρχει με κύριο εθνικό στόχο να “απελευθερώσει”, δηλαδή να προσαρτήσει, τα δύο υπόδουλα κομμάτια: τη Μακεδονία του Αιγαίου που “κατέχεται” από την Ελλάδα και τη “Μακεδονία του Πιρίν” που “κατέχεται” από τη Βουλγαρία. Άρα η ενδεχόμενη και απευκταία αποδοχή αυτής της ονομασίας από την Αθήνα θα οδηγήσει στην πλήρη δικαίωση του Τίτο και στη νομιμοποίηση της ψευδομακεδονικής προπαγάνδας.

Τέταρτον. Βαρντάρ λέγεται στις σλαβικές διαλέκτους ο ποταμός Αξιός, ο οποίος όμως δεν διασχίζει μόνο το υβρίδιο των Σκοπίων, αλλά και την ελληνική περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας. Οπότε όσοι ξένοι ακούν τον όρο “Μακεδονία του Βαρδάρη” θα θεωρούν πολύ λογικό ότι και στην πεδιάδα της Θεσσαλονίκης έχει νόμιμα δικαιώματα το κράτος των Σκοπίων.

Πέμπτον και σημαντικότερο. Ας μη δίνουμε την εντύπωση ότι είμαστε έτοιμοι να παραχωρήσουμε γη και ύδωρ σε ένα κράτος που έχει ελάχιστες ελπίδες επιβίωσης. Μετά πέντε χρόνια η FYROM ή θα έχει διαμελισθεί μεταξύ Βουλγαρίας και Αλβανίας ή θα έχει λάβει μορφή συνομοσπονδίας εθνοτικά προσδιοριζομένων καντονίων. Μετά την έγκριση της Δύσης για την ανεξαρτησία του Κοσόβου ο αλβανικός εθνικισμός δεν πρόκειται να σεβασθεί την ακεραιότητα του κράτους των ψευδομακεδόνων. Από ελληνικής πλευράς ας μην προετοιμάζουμε νέες υποχωρήσεις μας, διότι θα μας πάρει και θα μας σηκώσει ο... Βαρδάρης!
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-Makthes.gr

7 σχόλια:

  1. Οποιος υποχωρήσει θα τον πάρει και θα τον σηκώσει ο Βαρδάρης.Αρκετά κάναμε γαργάρα αυτές τις αηδίες.Από χθές έπρεπε να γίνονται δεκτά μονο τα διαβατήρια που γράφουν ΦΥΡΟΜ και οχι ρεπουμπλικα ματσεντονξγια.Εμείς φταίμε και πρέπει να διορθώσουμε το λάθος.Αλλά κάποιες λούγκρες έχουν υπογράψει συμφωνίες.Ποιές είναι αυτές και ποιοί τις υπέγραψαν;;;;.Τους βαρέθηκα τους φούστηδες της δήθεν διπλωματίας.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς οι κυβερνήσεις εδώ έχουν παραχωρήσει αμαχητί το όνομα Μακεδονία, ήδη με την αποδοχή τού 'FYROM'. Μάλιστα, εδώ που εξευτελισμένοι καταντήσαμε, αφού δώσαμε το όνομα, καλύτερο είναι το σκέτο "Δημοκρατία τής Μακεδονίας" από το "Άνω, Βορεια Μακεδονία" ή "Μακεδονία τού Βαρδάρη", καθώς τα τελευταία έχουν όχι μόνο το όνομα αλλά και τις αλυτρωτικές βλέψεις έτι δικαιωμένες στην ανεγνωρισμένη υφ' όλων ονομασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν φυσικά γίνει ΤΟ ΛΑΘΟΣ της αναγνώρισης οποιουδήποτε ονόματος και βεβαίως εθνικότητας και γλώσσας με το συνθετικό "μακεδονι-" μέσα του, καλύτερα να ξεχάσουμε από τώρα brands ("Μακεδονικός Χαλβάς"), καταγωγές (τι θα εννοούμε πλέον μεταξύ μας ή διεθνώς όταν θα λέμε "αυτός είναι Μακεδόνας";), Πολιτισμό και Ιστορία (θα έχουμε "ομολογήσει" ότι ο Μεγαλέξανδρος και η Θεσσαλονίκη ανήκουν στους Σλάβους). Το ξαναλέω: αφού 20 τόσα χρόνια το τρενάρουμε (και σωστά), ας περιμένουμε άλλα 20 και μετά άλλα 20. Εμάς το θέμα ΔΕΝ μας ενδιαφέρει (Θα χάσουμε τις εξαγωγές μας στα... Σκόπια; Θα σταματήσουμε να εισάγουμε αυτοκίνητα, ηλεκτρονικά και λογισμικό από εκεί;). Το ζήτημα πιθανόν να ενδιαφέρει ορισμένους διευθύνοντες συμβούλους θυγατρικών Ελληνικών πολυεθνικών που έχουν ανοίξει εκεί υποκαταστήματα, αλλά μπροστά στα λοιπά κράτη του Αίμου, η αγορά εκεί είναι σχετικά μικρή. Συνεπώς ας περιμένουμε, ευκολότερο είναι να φάνε τα βορειοδυτικά οι Αλβανοί και τα ανατολικά οι Βούλγαροι και αν δεν μας πιάσει για μια ακόμη φορά η διχόνοια και καμιά κρίση μ@@κίας, πιθανόν να πάρουμε πίσω Μοναστήρι κλπ._Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "...Μετά πέντε χρόνια η FYROM ή θα έχει διαμελισθεί μεταξύ Βουλγαρίας..."

    Και μετά θα ξυπνήσουμε ή θα γυρίσουμε πλευρό και θα συνεχίσουμε τα όνειρα;
    Πόσες δεκαετίες φαντασιωνόμαστε την κατάρρευση της Τουρκίας, τον διαμελισμό των Σκοπίων και ούτω καθεξής; Πόσο ακόμα θα μιλάμε για "γίγαντες με πήλινα πόδια" και για κράτη δήθεν μορφώματα που δεν θα επιβιώσουν; Και πόσο ακόμα θα περιμένουμε να λυθούν τα προβλήματα μας μέσω θειας παρέμβασης αντί να βάλουμε κάτω τους πισινούς μας και να δουλέψουμε για τις λύσεις;
    Και κάτι τελευταίο. Ας αναλογιστούμε λίγο την δημογραφική σύνθεση της σύγχρονης Ελλάδας. Ας αναλογιστούμε λίγο τη Θράκη για παράδειγμα και τους χιλιάδες που ζουν στα γκέτο της Αθήνας και όχι μόνο. Μήπως ο διαμελισμός απειλεί την Ελλάδα εξίσου με την Τουρκία ή τα Σκόπια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. η ειρωνια της ιστοριας. ενας ελληνας μακεδονας να κυβερναει τα σκοπια, ενας ελληνας ποντιος την τουρκια και ενας χαζαροεβραιος την ελλαδα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 12 Ιουλίου 2010 5:15 μ.μ.,

    μπορεί και να 'χεις δίκιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. http://www.youtube.com/watch?v=Q36tSlVBlvU

    National Geographic maps of the Balkans states 1915 - 2006.

    FYROM: HOW A LIE BECOME TRUE

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.