6/7/10

Από τις ψευδαισθήσεις στην παράδοση

Tου Σταυρου Λυγερου
Ο Γιώργος Παπανδρέου αρχικά εμφανιζόταν σαν τον ηγέτη που έκανε τα ανθρωπίνως δυνατά για να αποφύγει το δίλημμα «μέτρα ή χρεοκοπία», αλλά δεν τα κατάφερε, επειδή ήταν αδύνατον να τα καταφέρει. Μια ματιά στους χειρισμούς των πρώτων μηνών της πρωθυπουργίας του, όμως, αποδεικνύει το αντίθετο. Κληρονόμησε μια δημοσιονομική βόμβα, αλλά δεν κατέβαλε προσπάθειες να την απενεργοποιήσει.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ γνώριζε πριν από τις εκλογές ότι θα αναλάβει την εξουσία σε συνθήκες οξύτατης κρίσης. Ισχυριζόταν ότι διέθετε πολιτικό σχέδιο, αλλά τα γεγονότα τον διέψευσαν. Η Κομισιόν περίμενε από τον νέο πρωθυπουργό να εφαρμόσει αμέσως πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης. Αντ’ αυτού άκουσε γενικόλογες προθέσεις.

Οταν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου μιμήθηκε τον Γιώργο Αλογοσκούφη και αποκάλυψε τις δημοσιονομικές ταχυδακτυλουργίες της κυβέρνησης Καραμανλή άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Η Ε. Ε. κατήγγειλε την Ελλάδα για συστηματική παραπλάνηση. Το σήμα στις αγορές είχε δοθεί.

Στοχοποίησαν τη χώρα και της έβαλαν τη θηλειά. Παρ’ ότι φάνηκε από νωρίς ότι αναπτύσσεται μία αρνητική δυναμική, ο Παπανδρέου δεν επέδειξε πολιτικά αντανακλαστικά. Ο νέος πρωθυπουργός σχημάτισε ολιγομελή κυβέρνηση, υπακούοντας σε ένα στερεότυπο. Οι διασπάσεις και οι τεχνητές συγκολλήσεις υπουργείων το μόνο που κατάφεραν ήταν να προκαλέσουν σοβαρά λειτουργικά εμπόδια.

Την κατάσταση επιδείνωσε η επιλογή των γενικών γραμματέων με βιογραφικά. Η εξαγγελία έδωσε την εντύπωση αξιοκρατίας και χειροκροτήθηκε, αλλά στην πράξη προκάλεσε καθυστερήσεις και δυσλειτουργίες. Η απώλεια πολύτιμου χρόνου είχε υψηλό κόστος.

Τουλάχιστον μέχρι τον Φεβρουάριο, η κυβέρνηση έτρεχε πίσω από τις εξελίξεις. Από το Νταβός και μετά έγινε υπάκουη. Πολλοί αναρωτιούνται εάν ο Παπανδρέου συμπεριφέρθηκε κατ’ αυτόν τον τρόπο λόγω πολιτικής ανικανότητας ή επειδή θεώρησε ότι η δημοσιονομική έκρηξη και ο πέλεκυς της χρεοκοπίας θα του επέτρεπαν να εφαρμόσει ένα προαποφασισμένο σχέδιο.

Δεν αποκλείεται, όμως, να ισχύει μία τρίτη εκδοχή: Να ξεκίνησε τη θητεία του με ψευδαισθήσεις και όταν βρέθηκε ιδεολογικοπολιτικά ανέτοιμος στη δίνη της κρίσης να παραδόθηκε πολιτικοψυχολογικά στην τρόικα. Επανειλημμένως, άλλωστε, πρόσωπα και συλλογικότητες σε δύσκολες συνθήκες νιώθουν «ασφάλεια» στην αγκαλιά κηδεμόνων!

Κατηγορηματική απάντηση δεν μπορεί να δοθεί, αλλά ένας τέτοιος ψυχολογικός μηχανισμός εξηγεί όχι την εφαρμογή του Μνημονίου, αλλά την πολιτική ταύτιση με αυτό.

Ο Παπανδρέου, άλλωστε, δεν ήταν ποτέ κλασικός σοσιαλδημοκράτης. Είχε και μία ισχυρή διάσταση μεταμοντέρνου φιλελεύθερου.

Δεν είναι, βεβαίως, τυχαίο ότι το 2004 συμπεριέλαβε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ τους δύο ιεροφάντες του νεοφιλελευθερισμού Στέφανο Μάνο και Ανδρέα Ανδριανόπουλο. Οπως δεν είναι τυχαία και η σταδιακή διαφοροποίηση της ρητορικής του.

Ολοένα και περισσότερο δεν θεωρεί το Μνημόνιο αναγκαίο κακό. Το αντιμετωπίζει σαν το εργαλείο επιβολής ενός νέου οικονομικοκοινωνικού μοντέλου. Το επικοινωνιακό περίβλημα, βεβαίως, είναι η εικόνα ενός πρωθυπουργού που προσπαθεί να σώσει τη χώρα του.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

8 σχόλια:

  1. Ο Λυγερος,παντα πιστος ΥΠΗΡΕΤΗΣ του συστηματος,καθολου τυχαια βασικο στελεχος του συγροτηματος Λαμπρακη,
    προσπαθει να σωσει οτι μπορει απο το γοητρο ενος αλλου ΠΙΣΤΟΥ ΥΠΗΡΕΤΗ του συστηματος,του ΓΑΠ, με διαφορες υποθεσεις ... ΜΑΤΑΙΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ!
    Ειναι ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΙ!
    Αλλαξτε μασκα,βαλτε το φεσακι και σε λιγο καιρο καλεστε τους τουρκους για να σας σωσουν απο την
    ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ που ερχεται σαν ποταμι φουσκομενο,οποιες προβοκατσιες και απατες κι αν στησετε ...
    Ολη η σημερινη κατασταση ηταν και ειναι ΣΤΗΜΕΝΗ και ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ!
    Ας εξηγησει και ας δικαιολογησει,σε οσους τον διαβαζουν και τον αναδημμοσιευουν,
    την αποφαση του ΓΑΠ-ΤΡΑΠ.ΕΛΛΑΔΟΣ,
    ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΝΙΚΗ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ,
    Τ3-Τ10,που εδωσε την δυναμη στους
    κερδοσκοπους να παιζουν και να στηνουν τα παιχνιδια με τα ομολογα!
    Δεν ηξερε τι ΕΝΤΟΛΕΣ εδινε;;;
    ΠΟΙΟΝ ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΙ;;;
    Ελεγε οτι "λεφτα υπαρχουν" και εννοουσε ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΛΕΦΤΑ!!!

    Ηλιαδης,Τραπεζουντιος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. TIΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΑΣ ; ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ, ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ ; TO ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ; ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ; ΤΗΝ ΛΑΘΟΣ ΣΚΟΠΙΜΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ; KAI KAI KAI KAI

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ απόλυτα με τους προλαλήσαντες:

    Ή ο πρωθυπουργός είναι βλάξ - πράγμα που το δείχνουν οι υποστηρικτές του , αλλά προσωπικά δεν συμφωνώ- ή είχε προσχεδιάσει την κοινωνική κατάρρευση του Λαού και την κυριαρχία της Χώρας.

    Όλα τα γνώριζε από πριν. Ήδη εμβρυακά δημιουργείται το σύγχρονο ΕΑΜ και θα τους σαρώσει όλους...

    Επαγγελματίες της "πολιτικής, αλλά και της "δημοσιογραφίας", χωρίς ίχνος αλλαγής σκέψης και πρακτικής...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δυστυχως δεν εχουμε διδαχτει τιποτα απο την ιστορια μας.

    Οσο επιτρεπουμε να μας κυριαρχουν αυτοκαταστροφικες νοοτροπιες, ο Εθνομηδενισμος και ανικανοι πολιτικατζηδες, οχι μονο θα διαμαρτυρομαστε αλλα θα συνεχιζουμε να ριχνουμε την ευθυνη της γενικης χρεοκοπιας μας σε αλλους.

    Τελευταιο παραδειγμα του διαχρονικου φαινομενου ειναι η εκλογη του υποστηριχτη του σχεδιου Αναν και "ολιγιστου" ΓΑΠ.

    - Χρήστος Γιανναράς, Τι σημαίνει «ολίγιστος»
    http://neo.antibaro.gr/node/1721
    - Χαρίδημος Κ. Τσούκας, Αυθαιρεσία - ανοχή: Greece as usual
    http://neo.antibaro.gr/node/1723
    - Στέλιος Ράμφος: "Το Ελληνικό πρόβλημα"
    http://www.antifono.gr/portal/Πρόσωπα/Ράμφος/Συνεντεύξεις/1626-Στέλιος-Ράμφος-Το-Ελληνικό-πρόβλημα.html
    - Η Ελλάδα και η αμερικανική τύφλωση.Οι μοιραίες παρεμβάσεις των ΗΠΑ από το ΄63 έως τη χούντα και την Κύπρο
    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/07/63.html

    Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Ή ο πρωθυπουργός είναι βλάξ"

    Ο Γιωργάκης μας πουλάει και μας αγοράζει.
    Ουχί βλάξ αλλά μέγιστος απατεών και ψευδολόγος.

    Πόσο λυπάμαι για τους προδομένους νέους της Ελλάδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συμφωνώ και εγώ με τους προηγούμενους. Η δικαιολογία "δεν ήξερε και βρέθηκε προ εκπλήξεως" είναι πλέον απαράδεκτη.
    Τι θα πεί "δεν ήξερε..." Η κρίση ήταν παρούσα, η οικονομική κατάσταση της χώρας γνωστή, το χρέος το συζήτησε με τον προκάτοχό του στο ντημπέητ και μάλιστα πρότεινε ότι είναι έτοιμος να το αντιμετωπίσει..
    Και έπειτα-λέει-δεν το περίμενε, του ήρθαν -λέει- τα πάνω κάτω!
    Προφανώς έτσι τον συμβούλευσαν να πεί οι κερδοσκόποι οι οποίοι σκασίλα τους για το προφίλ του πρωθυπουργού.
    Και τότε, (αφού έπεσε λέει από τα σύννεφα), γιατί αργούσε η έκδοση ελληνικών ομολόγων μετά την προθεσμία της 30ης Νοεμβρίου 2009;
    Υπάρχει σόφρων άνθρωπος με ευθύνες διακυβέρνησης που να θεωρεί ότι οι επενδυτές θα αδημονούσαν πότε η Ελλάδα θα εκδώσει ομόλογα και αν αργεί, θα της κάνουν καλύτερη προσφορά; Σιγά τα αβγά!
    Και γιατί αργούσε να εφαρμόσει σκληρά δημοσιονομικά μέτρα εξ΄αρχής, αφού από τα μέσα Οκτωβρίου είχαν φανεί τα προβλήματα;
    Λέτε να ήθελε να το παίξει Δόχ Κιχώτης και δεν του βγήκε; Χλωμό το βλέπω πάντως. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Λυπάμαι αλλά ούτε να διαβάζουμε δεν ξέρουμε. Και το χειρότερο είναι ότι δεν ξέρουμε τουλάχιστον τι διαβάζουμε και που το διαβάζουμε, ακόμα και όταν (το ιστολόγιο) το γράφει πεντακάθαρα. Ο κ. Λυγερός γράφει στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, όχι στο συγκρότημα Λαμπράκη-Βήμα/ΝΕΑ.
    Αδιάβαστοι και χωρίς μνήμη: Ο κ.Λυγερός σήκωσε σχεδόν μόνος δημοσιογραφικά όλη την εκστρατεία εναντίον του σχεδιού Αναν και κόντεψε να απολυθεί γι' αυτό το λόγο.
    Το συγκεκριμένο άρθρο είναι κατά της πολιτικής Παπανδρέου, χωρίς άναρθρες κραυγές. Απαιτεί όμως αναγνώστες, όχι βουβουζέλες. Απορώ πως συμφωνεί η Ελινα "με τους προηγούμενους"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Προς ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟ
    Οταν λέμε "προηγούμενους" δεν εννοώ όλους ανεξαιρέτως. Αλλωστε εγώ τις απόψεις μου τις εξέθεσα για το συγκεκριμένο θέμα του άρθρου.
    Διαβάζω τακτικά τον κ. Λυγερό στην Καθημερινή και πολλές φορές με εκφράζει, διότι διατυπώνει με σαφήνεια τις θέσεις του. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.