2/7/10

Η Άγκυρα προετοιμάζεται για θερμό καλοκαίρι!

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του defence-point.gr η διοίκηση της 1ης Στρατιάς αποφάσισε την μεταφορά της 1ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας από το Χαντίμκιοϊ της Κων/πολης στον Έβρο.

Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο τουρκικό σχέδιο ενίσχυσης των δυνάμεων που σταθμεύουν στην Ανατολική Θράκη, οι οποίες ήδη συγκροτούν μια ετοιμοπόλεμη επιθετική δύναμη κρούσης.

Η τουρκική στρατιωτική ηγεσία αποφάσισε την μεταφορά της συγκεκριμένης επίλεκτης μονάδας, λίγες εβδομάδες πριν από την αναμενόμενη τοποθέτηση του στρατηγού-καταδρομέα Ισίκ Κοτσανέρ στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, μετά από την αποστράτευση του σημερινού αρχηγού στρατηγού Ιλκέρ Μπασμπούγ.

Έλληνες αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για μια ακόμη απροκάλυπτη κίνηση επίδειξης επιθετικότητας εκ μέρους της τουρκικής ηγεσίας, η οποία συνδέεται ευθέως με το σχέδιο «Βαριά», για το οποίο δημοσιεύουμε εκτενή ανάλυση στο τρέχον τεύχος του περιοδικού «Στρατιωτική Ισορροπία και Γεωπολιτική».

Η κυβέρνηση Ερντογάν δεν είναι άμοιρη των ευθυνών οι οποίες προκύπτουν από σειρά διαπιστωμένων μικρών και μεγάλων προκλήσεων σε ξηρά, θάλασσα και αέρα. Αφού ο πρωθυπουργός Τ. Ερντογάν κατά δήλωσή του «ελέγχει τις Ένοπλες Δυνάμεις» είναι προφανές ότι υπάρχει σύμπνοια πολιτικών και στρατιωτικών υπό την ομπρέλα του Νέο-Οθωμανισμού.

Ενδεικτικό του κλίματος που καλλιεργεί η Άγκυρα στοχεύοντας στην άσκηση πιέσεων σε τοπικό αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο, αποτελεί και η «αιφνίδια» αναφορά στο ζήτημα της επικινδυνότητας των Στενών των Δαρδανελλίων. Η Άγκυρα προχώρησε σε δηλώσεις αναφερόμενη στα προβλήματα ρύπανσης που παρατηρούνται, για την οποία ευθύνονται τα δεξαμενόπλοια που διαπλέουν τα στενά, για να καταλήξει υποδεικνύοντας ως ασφαλέστερη λύση την μεταφορά πετρελαίου μέσω των υπαρχόντων αγωγών Μπακού Τσεϊχάν και του ανύπαρκτου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης!

Όλα αυτά αποτελούν προοίμιο ενός καλά προμελετημένου σκηνικού κρίσης, ένα σκέλος του οποίου συνδέεται με την μεταφορά της 1ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, ενώ άλλο παραπέμπει στην έξαρση των κουρδικών επιθέσεων στη Νοτιοανατολική Τουρκία. Απομένει να δούμε αν θα υπάρξει «επέκταση» των επιθέσεων σε τουριστικά θέρετρα στη Δυτική Τουρκία, οπότε όλα τα αντανακλαστικά μας θα πρέπει να σημαίνουν κόκκινο…
http://www.defencepoint.gr

10 σχόλια:

  1. άντε να καθαρίσουμε τα όπλα μας
    καιρός να δώσουμε εξετάσεις.
    145 έτοιμος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι βλακείες είναι πάλι αυτές?

    Το είδανε στον "καφέ"?...

    Εχομε "πήξει στους κινδυνολόγους, αναλυτές και καφετζούδες.....

    Ντροπή, μόνιμο πρόβλημα δημιουργείται, δε το καταλαβαίνετε ρε άσχετοι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. `Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του defence-point.gr η διοίκηση της 1ης Στρατιάς αποφάσισε την μεταφορά της 1ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας από το Χαντίμκιοϊ της Κων/πολης στον Έβρο.`

    Καλά, καλά. Βλέπω δουλεύει καλά το Ράδιο Αρβύλα. Κι εγώ που νόμιζα ότι πάντοτε τα μεγαλύτερα φίδια βγαίνουνε απο το Καρρέ Υπολόγων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πως θα επιδράσουν τυχόν επιθέσεις του ΡΚΚ σε τουριστικούς προορισμούς της Τουρκίας σε μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Άμα αυτοί αναζητούν στρατηγικό βάθος και εμείς στρατηγικό κενό ή Αλφαβητάρια (του Ελιαμέπ) αυτά παθαίνουμε. Δεν νομίζω ότι υπάρχει περίπτωση οι τούρκοι να μην μας κτυπήσουν με ένα συντριπτικό πλήγμα. Το μέγα πρόβλημα ότι εδώ, να παραφράσουμε τον γνωστό φασιστή και ναζί, θα έχουν πολλούς να κάνουν τις βρωμοδουλειές τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό που δεν καταλαβαίνω στο άρθρο είναι πώς βλέπει την μεταφορά σαν "απειλή", εφόσον εδώ στην Θράκη υπάρχει μειονότητα...οι πρώτοι που θα πληρώσουν μια τέτοια ανοησία της Άγκυρας θα είναι οι ομοεθνείς τους (τουρκογενείς, δεν αναφέρομαι στους Πομάκους).

    Επίσης, αν και διάβασα ότι αυτή την στιγμή διαθέτουν υπεροπλία στον Έβρο, από πλευράς πυροβολικού, έχουμε και αεροπορία και ελικόπτερα απατσι: το θέμα να ανακτηθούν εδάφη που τυχόν χαθούν είναι θέμα ωρών, αν δεν γίνει προδωσία...

    Νομίζω πως το όλο σκηνικό μυρίζει αντιπερισπασμό. Το μόνο που παίρνει στην Τουρκία είναι θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, με τετελεσμένα. Αλλά απ΄ ότι ξέρω ο στρατός της μπορεί να καταλάβει το μαξιμουμ δυο νησιά ταυτοχρόνως, και να τα υποστηρίξει ώστε να είναι δύσκολο να ανακαταληφθούν: σε μια τέτοια περίπτωση θα βούιζε η παγκόσμια κοινή γνώμη (όλα τα νησιά είναι χριστιανικά!), η μουσουλμανική μειονότητα θα έπαυε να υφίσταται στην Θράκη (θα τους μαζεύαμε όλους στα στάδια, όπως το '74, και θα "στριμοχνώτανε", κατά Ρεπούση...), και Π.Α., Π.Ν. και πυροβολικό (στο Έβρο) δεν θα άφηναν αναπάντητη την πρόκληση.

    Νομίζω θα καταλάβουνε βραχονησίδα, πάνε για κάτι τέτοιο, για να αποσταθεροποιήσουνε την κυβέρνησή τους ή θα κάνουνε προβοκάτσια μέσα στην Τουρκία ή με τις τουρκικές Ε.Δ., για να ρίξουνε τον Ερντογάν, και να επανέλθει ο Στρατός ισχυρότερος στην εξουσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το τί κάνουν αυτοί ξέρουμε (;) να το αναλύουμε, το τί κάνουμε εμείς το έχει σκεφτεί κανείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο εξοπλισμος της τουρκιας τα τελευταια χρονια αφορα το Αιγαιο,την Κυπρο και την Θρακη και οχι τις ανατολικες της περιοχες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ε είναι φαίνεται κι΄αυτό μέσα στα πλαίσια του νέου σχεδίου "ειρήνης και φιλίας που προωθεί η Τουρκία, ταυτόχρονα με το "στρατηγικό βάθος". Τουρλού τουρλού δηλαδή, ή στύλ κοκτέιλ ευρωπαιστί.
    Εγώ πάντως έχω απορήσει για ένα πράγμα. Πώς μπορεί αυτή η χώρα να παρουσιάζει τόσες αντιφατικές συμπεριφορές ταυτοχρόνως...
    Ούτε ο χαμαιλέων να ήτανε.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το Τουρκικό κράτος δεν παρεκλίνει ούτε τελεία από το σχέδιο του. Τέλος
    Το ελληνικό κράτος πάλι για μια ακόμη φορά κοιμάται και η τύχη του δουλεύει.....
    Αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα δε λειτουργεί τ ι π ο τ α !!!!
    Και δυστυχώς αυτό δεν είναι κινδυνολογία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.