22/7/10

Τούρκοι - Ρώσοι γίνανε πελάτες μας



Τούρκοι και Ρώσοι έχουν γίνει με την οικονομική κρίση στη χώρα μας οι καλύτεροι πελάτες των ελληνικών προϊόντων, συμβάλλοντας φέτος στην σημαντική άνοδο των ελληνικών εξαγωγών προς τις χώρες του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ)

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη, με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας του ΟΣΕΠ από τη χώρα μας, μέσα στους τέσσερις πρώτους μήνες του 2010 οι ελληνικές εξαγωγές προς τις χώρες που συγκαταλέγονται στον Οργανισμό συνολικά κατά 8,3% (έναντι 2,1% που ήταν η αύξηση για το σύνολο των εξαγωγών) και έφτασαν στα 1,017 δισ. ευρώ.

Η ενίσχυση των εξαγωγών προς την περιοχή οφείλεται κυρίως στην σημαντική αύξηση προς την Τουρκία κατά 35,4% (235 εκατ. ευρώ) και τη Ρωσία κατά 27,2% (78 εκατ. ευρώ) μέσα στο τετράμηνο.

Το 2009, η Τουρκία είχε αποροφήσει συνολικά ελληνικές εξαγωγές αξίας 607,3 εκατ. ευρώ και η Ρωσία άλλα 234,5 εκατ. ευρώ, με την πρωτιά να έχει η Βουλγαρία με 968,2 εκατ. ευρώ, ακολουθούμενη από τη Ρουμανία με 557 εκατ. ευρώ αλλά και την Αλβανία (390 εκατ. ευρώ).

Οι άλλες 11 χώρες που απαρτίζουν τον ΟΣΕΠ (Αλβανία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρία, Γεωργία, Μολδαβία, Ρουμανία, Ρωσία, Τουρκία, Ουκρανία και Σερβία) απορροφούν λιγότερο από το 22% των ελληνικών εξαγωγών με βάση τα στοιχεία του 2009.
enet.gr

2 σχόλια:

  1. Ας περιμενουμε και τα στοιχεια του 2010 για να βγαλουμε συμπερασματα.
    Απο τον πινακα παντως διακρινει ευκολα κανεις το καταστροφικο για τις εξαγωγες 2009.
    Επισης ειναι επιεικως απαραδεκτο να εχουμε τοσο λιγες εξαγωγες στη Ρωσια. Η ζητηση της Ρωσικης αγορας σε αγροτικα προιοντα ειναι τεραστια.
    Ακουει κανεις στο Εμπορικο Επιμελητηριο στη Μοσχα??????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ προηγούμενο ανώνυμο

    Και να σκεφτεί κανείς ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στη Ρωσσία για ελληνικά αγροτικά προιόντα, που αφήνουμε ανεκμετάλλευτο. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.