20/7/10

Τεχνητή ένταση στο Αιγαίο προκαλεί η Τουρκία ‎

Η ψυχραιμία είναι καλός σύμβουλος, όμως οι Τουρκία κλιμακώνει τις ενέργειές της. Το θέμα είναι να μη δημιουργηθούν νέες «γκρίζες ζώνες» σε περιοχές κυριαρχικών ελληνικών δικαιωμάτων. Και εδώ καλό θα είναι η Αθήνα να έχει και κάποιες ακόμη σκέψεις πέραν της ψυχραιμίας.

«Η Ελλάδα δε θα παρασυρθεί σε ένα διάλογο εκτός του πλαισίου, που εμείς έχουμε καθορίσει, όπως εμφανώς επιδιώκει η Τουρκία», δήλωσε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας, αναφερόμενος στην προκλητική παρουσία του «Πίρι Ρέις» σε περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας.

Ο κ. Δρούτσας ουσιαστικά παρουσίασε την επιδίωξη της Αγκυρας-σύμφωνα με την ανάλυση της Αθήνας- σε μια μέρα, μάλιστα, κατά την οποία στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποιήθηκε ο 45ος γύρος των ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων για το Αιγαίο.Είπε και κάτι ακόμα: Οτι η Αγκυρα επιδιώκει να μπούμε «σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση».

Η ψυχραιμία είναι καλός σύμβουλος, όμως οι Τουρκία κλιμακώνει τις ενέργειές της. Το θέμα είναι να μη δημιουργηθούν νέες «γκρίζες ζώνες» σε περιοχές κυριαρχικών ελληνικών δικαιωμάτων. Και εδώ καλό θα είναι η Αθήνα να έχει και κάποιες ακόμη σκέψεις πέραν της ψυχραιμίας.

Στην ανάλυση που κάνουν στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, συνδέουν ευθέως την τουρκική τακτική με το γεγονός ότι εντατικοποιούνται οι διερευνητικές επαφές για την υφαλοκρηπίδα. Είναι ενδεικτικό ότι χτες Ελληνες και Τούρκοι διπλωμάτες κάθισαν γύρω από το ίδιο τραπέζι στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο του 45ου γύρου διερευνητικών επαφών. Την ίδια ώρα, το «Πίρι Ρέις» εξακολουθούσε να μπαινοβγαίνει (για τέταρτο 24ωρο) στην ελληνική υφαλοκρηπίδα -πάνω κάτω στα 40 ναυτικά μίλια νότια του Καστελόριζου. Με τις προκλητικές κινήσεις του «Πίρι Ρέις», η Αγκυρα επιχειρεί να θέσει ντε φάκτο τις αμφισβητήσεις της για την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ως απάντηση, ένα ελληνικό σκάφος ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού παρακολουθεί κατά πόδας τους Τούρκους, υπενθυμίζοντας το καθεστώς που ισχύει με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας. Σύμφωνα με την αναγγελία «Navtex» που έχει εκδώσει η Αγκυρα, σήμερα το ερευνητικό σκάφος ολοκληρώνει τις εργασίες του.

Η Αγκυρα ευλογεί την ένταση
ΣΤΗ ΣΚΙΑ της έντασης που εκ των πραγμάτων επιχειρεί να επαναφέρει στις σχέσεις Αθήνας- Αγκυρας η Τουρκία, με την παραμονή του σεισμογραφικού σκάφους «Πίρι Ρέις» στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, πραγματοποιήθηκαν χθες και συνεχίζονται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη οι τακτικές διερευνητικές ελληνοτουρκικές επαφές με αντικείμενο τα ζητήματα του Αιγαίου. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σε μια προσπάθεια να μην παίξει το παιχνίδι της Αγκυρας και ανεβάσει περαιτέρω το «θερμό» κλίμα, δεν ακύρωσε τη συνάντηση- της οποίας από ελληνικής πλευράς ηγείται πλέον ο πρεσβευτής κ. Αποστολίδης. Διπλωματικές πηγές, ωστόσο, θεωρούσαν βέβαιο ότι αυτός ο γύρος των διερευνητικών επαφών θα κυριαρχηθεί από την προσπάθεια εντοπισμού των πραγματικών, μακροπρόθεσμων προθέσεων της τουρκικής πλευράς, καθώς τόσο οι κινήσεις με το «Πίρι Ρέις» όσο κι αυτές που έχουν προηγηθεί- με το σκάφος «Τσεσμέ» στο Βορειοδυτικό Αιγαίο- φανερώνουν σαφή «ατζέντα» της Αγκυρας αναφορικά με την υφαλοκρηπίδα.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι κι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, μετά τη συνάντησή του με τον Κύπριο ομόλογό του, Μάριο Κυπριανού, στην Αθήνα, έκανε λόγο για πρόθεση της Τουρκίας να εμπλέξει την Αθήνα σε έναν «διάλογο εκτός πλαισίου». Οπως εξήγησε ο κ. Δρούτσας, «υπάρχει η διαδικασία των διερευνητικών συνομιλιών με στόχο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Οι διερευνητικές συνομιλίες είναι το αυστηρό πλαίσιο που κατοχυρώνει τις θέσεις μας, εκεί συζητούμε με την Τουρκία και πουθενά αλλού. Εάν αυτό δεν προχωρήσει, τότε υπάρχει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

Διπλωματικές πηγές έλεγαν ότι με τις ενέργειές της η Τουρκία δείχνει να επανέρχεταιμε πράξεις- στην αρχική, ακραία κι αδιαπραγμάτευτη θέση της, πως τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, ενώ όλες οι πληροφορίες για το περιεχόμενο των διερευνητικών επαφών μέχρι το τέλος του 2003 έκαναν λόγο για μετακίνηση από αυτήν τη θέση και για κάποιου είδους «συμβιβασμό» που θα επέτρεπε την από κοινού προσφυγή Αθήνας και Αγκυρας στη Χάγη. Αρα, έλεγαν, είναι φανερό ότι είτε οι διερευνητικές διεξάγονται από «μηδενική βάση», είτε η Αγκυρα δεν ενδιαφέρεται καθόλου για την επίλυση των ζητημάτων του Αιγαίου, αλλά για τη δημιουργία μιας εστίας διαρκούς έντασης. Ελπίζοντας - πρόσθεταν- πως έτσι θα αναγκάσουν την Αθήνα να υποχωρήσει χωρίς την παρέμβαση του Δικαστηρίου.
ΝΕΑ,Agelioforos.gr

11 σχόλια:

  1. δεν είναι λάθος η υπερβολικά αυτά που λέει.Αν αυτήν την στιγμή έχουμε διαβουλεύσεις είναι καθαρά αντιπερισπασμός για να ενισχύσουν την διαπραγματευτική τους θέση οι τούρκοι,όπου με μια Bιαία αντίδραση θα είχε σαν αποτέλεσμα την διακοπή των συνομιλιών κάτι που δεν θέλουν οι πάτρωνες μας αμερικανοί.Όμως η βασική λεπτομέρεια είναι ότι η συνάντηση του δικού μας με τον κύπριο υπεξ έδειξε ότι υπάρχει κοινό μέτωπο και κοινή αντιμετώπιση.είναι θέμα χρόνου να δούμε που ακριβώς θα πάει το πράγμα,υπομονή.και κάτι ακόμα, για να λέει για νέες κρίζες ζώνες φανταστείτε τι ζητάνε εκεί στις συνομιλίες οι τούρκοι,μέχρι και τα παντελόνια τον διπλωματών μας.stef

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δεν είναι λάθος η υπερβολικά αυτά που λέει.Αν αυτήν την στιγμή έχουμε διαβουλεύσεις είναι καθαρά αντιπερισπασμός για να ενισχύσουν την διαπραγματευτική τους θέση οι τούρκοι,όπου με μια Bιαία αντίδραση θα είχε σαν αποτέλεσμα την διακοπή των συνομιλιών κάτι που δεν θέλουν οι πάτρωνες μας αμερικανοί.Όμως η βασική λεπτομέρεια είναι ότι η συνάντηση του δικού μας με τον κύπριο υπεξ έδειξε ότι υπάρχει κοινό μέτωπο και κοινή αντιμετώπιση.είναι θέμα χρόνου να δούμε που ακριβώς θα πάει το πράγμα,υπομονή.και κάτι ακόμα για να λέει για νέες κρίζες ζώνες φανταστείτε τι ζητάνε εκεί στις συνομιλίες οι τούρκοι,μέχρι και τα παντελόνια τον διπλωματών μας.stef

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μια μονο λυση υπαρχει για τα προβληματα με την τουρκια. ΠΟΛΕΜΟΣ, αν ειναι να χαθει κατι να χαθει μονο με πολεμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στον ΠΟΛΕΜΟ μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια και να μη κρυβόμαστε με μισόλογα και αναλύσεις το κώ@@υ . Ο ΠΟΛΕΜΟΣ συμφέρει και την Αμερική και τι Ισραήλ και την Ρωσία. Θα έχουν πολλά να κερδίσουν στο τέλος.
    Ας είμαστε πανέτοιμοι γιατί πιστεύω ότι θα είναι πολύ σύντομα.

    Θα είναι όμορφα σου λέω όταν χαράζει στο Αιγαίο
    Πέτρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ Πέτρος

    >Ο ΠΟΛΕΜΟΣ συμφέρει και την Αμερική και τι Ισραήλ και την Ρωσία. Θα έχουν πολλά να κερδίσουν στο τέλος.<

    Τι θα κερδίσουν, δηλαδή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ναι τεχνητή είναι η ένταση. Όπως τεχνητή ήταν και η εισβολή το 1974. Τι έγινε ιμάμηδες; Το γιορτάσατε χτες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μετά απο το μπάμ και το πρώτο μπάχαλο θα πλακώσουν στην περιοχή ως "ειρηνιστές" ντε και καλά , οι κλακαδώροι πολιτικοί μας θα τους στέλνουν ευχαριστείες που έσωσαν την Ελλάδα και μετά αρχίζει το μοίρασμα και η εγκατάστασή τους στην περιοχή ως εγγυήτριες δυνάμεις.
    Νομίζεις ότι είναι παραμύθια της χαλιμάς;
    Δεν σε βάζω σο δίλημα ποιόν απο τους τρις προτιμάς.

    Θα είναι όμορφα σου λέω όταν χαράζει στο Αιγαίο.
    Πέτρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Gaiti i Ellada den zita epeigousa sinedriasi tou sumvouliou asfalias tou OHE, tis EE kai tou NATO? Ti perimenei? Edw pou ehoun ftasei ta pragmata einai eglima i Ellada na mi kanei tipota, oute na diamartiretai (ohi fisika stin Tourkia).

    Nikos, Ameriki

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ Πέτρος (1:21 μ.μ.)

    Ακόμη κι έτσι να είναι, αυτό αφορά στις ΗΠΑ και Ρωσία. Το Ισραήλ πού μπαίνει εδώ; Ως εγγυήτρια δύναμη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το πιο εύκολο πράγμα στην περιοχή μας είναι να κάνεις πόλεμο. Είναι λίγο αφελές και ανόητο να πιστεύουμε ότι χρειάζονται σχέδια επί σχεδίων και μεθοδεύσεις επί μεθοδεύσεων για να παρασύρεις την Ελλάδα σε πόλεμο. Όπως και ότι ένας πόλεμος στη περιοχή μας "συμφέρει".
    Το ακταλαβίστικο είναι γιατί δεν έχουμε πάει στη Χάγη τόσα χρόνια. Είναι τόσο γελοίοι και ανδεαφικοί οι τουρκικοί ισχυρισμοί και τόσο αναλυτικά και απόλυτα τεκμηριωμένα τα ελληνικά δικαιώματα που δεν υπάρχει λόγος για καθυστέρηση.
    Αν υπήρχαν "κενά" στις συνθήκες που μας καλύπτουν καταλαβαίνω πως στη Χάγη μπορεί να μας την "φέρνανε" αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοια δυνατότητα.
    Άντε και να γίνει κάτι υπέρ Τουρκίας στο θέμα υφαλοκρηπίδα, ποιος νοιάστηκε; Όταν διευθετηθούν οι ΑΟΖ και η ελληνικότητα των βραχονησίδων και τα όρια των τουρκικών χωρικών υδάτων, η υφαλοκρηπίδα θα μας πειράξει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Δεν μπορεί να μιλάει καποιος για πόλεμο και ταυτόχρονα να λέει ότι η (ελληνική)κυβέρνηση που θα ηγηθεί είναι υποτακτική σε ξένους. Είναι σαν να επιδιώκει εκ των προτέρων την ήττα και την απώλεια εδαφών/κυριαρχίας-όπως με την Κύπρο.
    Δεν μπορεί κανείς να μιλαει για πόλεμο όταν ο κόσμος έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στο πολιτικό σ΄συτημα, όταν δηλαδή δεν υπάρχει ηγέτης εμπιστοσύνης ώστε να μην είμαστε σκορποχώρι. Ο προσωπικός ηρωισμός δεν φτάνει.
    Δεν μπορεί κανείς να μιλάει για πόλεμο όταν για ψύλλου πήδημα το πρώτο που ξεπηδάει σε μια κουβέντα/σχόλιο είναι αν φταίνεοι Εβραίοι, αν ο τάδε ή ο δείνα είναι αριστερός ή δεξιός, αντι να ασχολούμεθα με το ίδιο το ζήτημα με στοιχειώδη σοβαρότητα και όχι με άναρθρες κραυγές ή υβρεις. Υπάρχουν κι άλλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.