18/7/10

Ταλιμπάν της Αφρικής

Του ΝΙΚΟΛΑ ΖΗΡΓΑΝΟΥ «Αυτό που συνέβη στην Καμπάλα είναι μόνο η αρχή», δήλωσε ο ηγέτης της ισλαμιστικής οργάνωσης Αλ Σαμπάμπ, Μοχάμεντ Αμπντι Γκοντάνε και απείλησε την Ουγκάντα με νέες τρομοκρατικές επιθέσεις.
Οι 76 νεκροί της περασμένης Κυριακής ήταν το βαρύ τίμημα που πλήρωσε η Ουγκάντα για τη συμμετοχή της με 2.000 άνδρες (σε σύνολο 8.000) στην ειρηνευτική δύναμη του Οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας (ΟΑΕ) που μάχεται τους ισλαμιστές αντάρτες και στηρίζουν τον φιλοδυτικό πρόεδρο της Σομαλίας, Σαρίφ Αχμέντ.

Λίγο πριν από τη διπλή βομβιστική επίθεση στην Καμπάλα, οι χώρες της Ανατολικής Αφρικής ζήτησαν από τον ΟΑΕ να αυξηθεί η ειρηνευτική δύναμη της Σομαλίας σε 20.000 άνδρες. Στην Ουγκάντα εκπαιδεύονται από ευρωπαίους και αμερικανούς στρατιωτικές μονάδες Σομαλών που στηρίζουν τον πρόεδρο Αχμέντ.

Η Σομαλία έχει βυθιστεί στο χάος τα τελυταία 20 χρόνια, το κράτος είναι ανύπαρκτο, οι κάτοικοι ζουν από την ανθρωπιστική βοήθεια, ένοπλες πολιτοφυλακές μάχονται μεταξύ τους για τον έλεγχο ζωτικού χώρου και η χώρα έχει σπάσει σε τέσσερις περιοχές, με την κυβέρνηση να ελέγχει χάρη στα ξένα στρατεύματα μόνο το κέντρο του Μογκαντίσου και μια αποκομμένη περιοχή στην ύπαιθρο. Βόρεια, οι πειρατές έχουν δημιουργήσει μια ντεφάκτο μίνι-χώρα ανομίας και Βόρειοδυτικά, το Σομάλιλαντ έχει ανακηρύξει την ανεξαρτησία του και ταυτίζεται με τα δυτικά συμφέροντα. Νότιοδυτικά, κυριαρχεί η ισλαμική οργάνωση Αλ Σαμπάμπ που επεκτείνει συνεχώς την επιρροή της.

Η ένοπλη πτέρυγα

Η Αλ Σαμπάμπ, που στα αραβικά σημαίνει «η νεολαία», ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στην Καμπάλα και έχει ανακοινώσει τον περασμένο Φεβρουάριο τους δεσμούς της με την Αλ Κάιντα. Η οργάνωση αποτελεί την ένοπλη πτέρυγα ισλαμικού κόμματος που εκδιώχθηκε από την εξουσία μετά την εισβολή των αιθιοπικών στρατευμάτων το 2006. Τα ξένα στρατεύματα αποχώρησαν το 2009 για να αντικατασταθούν από τη διεθνή ειρηνευτική δύναμη αλλά το χάος, η διαφθορά και η δράση των ένοπλων συμμοριών ενίσχυσαν την ισλαμική οργάνωση Αλ Σαμπάμπ που, όπως οι ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, εμφανίστηκε ως ο εγγυητής της σταθερότητας και της τάξης. Στις περιοχές που ελέγχει επέβαλε αυστηρό ισλαμικό νόμο και κατέστειλε το κοινό έγκλημα.

Η Αλ Σαμπάμπ ενισχύθηκε από νέους πρόθυμους να αγωνιστούν ένοπλα κατά των ξένων εισβολέων και τα τελευταία χρόνια εντάχθηκαν επίσης στις τάξεις της πάνω από 1.200 ξένοι εθελοντές βετεράνοι των πολέμων του Αφγανιστάν και του Ιράκ. Μεταξύ αυτών και τουλάχιστον 20 Σομαλοί με αμερικανική υπηκοότητα, σχεδόν όλοι από τη Μινεάπολη των ΗΠΑ, όπου ζουν 40.000 σομαλοί μετανάστες. Το 2008 καταγράφηκε και ο πρώτος αμερικανός βομβιστής αυτοκτονίας, σε επιχείρηση κατά κυανοκράνων, ενώ πάνω από 10 Αμερικανοσομαλοί έχουν σκοτωθεί σε μάχες.

Η αύξηση της επιρροής και της επιχειρησιακής δυνατότητας της Αλ Σαμπάμπ έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στις αμερικανικές αρχές που δεν επιθυμούν την άμεση στρατιωτική τους εμπλοκή στην Σομαλία, καθώς είναι νωπή ακόμη η ήττα τους από τους ξυπόλυτους αντάρτες του Μογκαντίσου το 1993.

Προς το παρόν, ελπίζουν πως οι αφρικανοί κυανόκρανοι θα μπορέσουν να αναχαιτίσουν την εξάπλωση των ισλαμιστών, κάτι πολύ αβέβαιο για το άμεσο μέλλον. Αντιθέτως, η περιοχή βυθίζεται σε μια εξαπλούμενη αστάθεια, που ίσως απειλήσει και τα γειτονικά κράτη
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.