22/7/10

Ανοίγματα σε Ισραήλ-Μήνυμα Παπανδρέου στην Αγκυρα από την Κύπρο


Η πίεση της Αγκυρας στο Αιγαίο οδήγησε τον Γ. Παπανδρέου στο Ισραήλ, αλλά και στη Λευκωσία. Την ώρα που η Τουρκία αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, ο Γ. Παπανδρέου επιδιώκει προσέγγιση με το Ισραήλ σε ό,τι αφορά τα ζητήματα καθορισμού της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Ελλάδας, όπως και της Κύπρου, ενώ ανάλογες συνομιλίες γίνονται με τη Λιβύη και την Αίγυπτο.

Από χτες ο κ. Παπανδρέου πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψη Ελληνα πρωθυπουργού στο Ισραήλ από το 1993. Πριν φτάσει στο Τελ Αβίβ σταμάτησε στην Κύπρο όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια.

Ολα αυτά τη στιγμή που η Αγκυρα ανεβάζει το θερμόμετρο με δύο ερευνητικά πλοία στη Σαμοθράκη και στο Καστελόριζο σε περιοχές ελληνικών δικαιωμάτων, αλλά και με δεκάδες παραβάσεις και παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Η Αθήνα δίνει το δικαίωμα ασκήσεων στην Ισραηλινή Αεροπορία στο ανατολικό Αιγαίο σε μια εποχή κατά την οποία βρίσκονται σε ένταση οι τουρκο-ισραηλινές σχέσεις.

Χτες ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρόεδρο, Σιμόν Πέρες, ενώ σήμερα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Μ. Νετανιάχου, τον υπουργό Εξωτερικών, Α. Λίμπερμαν, αλλά και με την αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τζίπι Λίβνι.

Και με τους Παλαιστίνιους
Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μ. Αμπάς. Θέματα των συναντήσεων είναι η αναβάθμιση των σχέσεων με το Τελ Αβίβ και ένας πιο ενεργός ρόλος από ελληνικής πλευράς σε επίπεδο ανάληψης πρωτοβουλιών για το Παλαιστινιακό, με συνδυασμένες προσπάθειες και μέσα από διεθνή φόρα.

Στα θέματα τα οποία θα συζητηθούν περιλαμβάνονται η κατάσταση στη Γάζα και η εξεύρεση μιας οριστικής και βιώσιμης λύσης στο ανθρωπιστικό πρόβλημα, το Παλαιστινιακό, οι προοπτικές που δημιουργούν οι έμμεσες διαπραγματεύσεις και η πιθανότητα για απευθείας διάλογο μεταξύ των δυο πλευρών, η κατάσταση στο Λίβανο και το γενικότερο κλίμα στη Μέση Ανατολή. Ιδιαίτερο βάρος αυτήν την ώρα όμως θα δοθεί στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.

Στην Κύπρο
Πριν φτάσει στο Ισραήλ χτες ο Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε στο αεροδρόμιο της Λάρνακας με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δ. Χριστόφια. Στόχος της συνάντησης ο συντονισμός Αθήνας και Λευκωσίας, τόσο σε επίπεδο ηγεσίας όσο και στο διπλωματικό πεδίο, στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο, και για το Κυπριακό αλλά και για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας.

Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε τις πρόσφατες προτάσεις του Προέδρου Χριστόφια, σχετικά με τη διαπραγμάτευση των τριών κεφαλαίων και τη διασύνδεση του εδαφικού θέματος, του περιουσιακού και εκείνου των εποίκων, επίσης την πρόταση για την επιστροφή των Βαρωσίων και το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την ΕΕ.

Επιπλέον, σημείωσε ότι ο ρόλος της Τουρκίας είναι κρίσιμος και η επίδειξη εκ μέρους της πραγματικής βούλησης για λύση με απτά αποτελέσματα θα επιτρέψει να υπάρξει γρήγορα πρόοδος, ώστε να επιτευχθεί σύντομα μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία. «Θα ωφεληθούν όλοι και πρωτίστως η ίδια», πρόσθεσε.
ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗ-AGELIOFOROS.GR

Μήνυμα Παπανδρέου στην Αγκυρα από την Κύπρο
«Η λύση του Κυπριακού προϋπόθεση εξομάλυνσης» επανέλαβε ο Πρωθυπουργός
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Ν. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ


«Η λύση του Κυπριακού αποτελεί προϋπόθεση για πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων» επανέλαβε χθες ο πρωθυπουργός κ. Γ.Παπανδρέου, αυτή τη φορά από τη Λάρνακα, όπου έκανε μια στάση καθ΄ οδόν προς το Ισραήλ. Η δήλωση του Πρωθυπουργού έγινε μόλις 24 ώρες μετά τους πανηγυρισμούς των Τουρκοκυπρίων στο ψευδοκράτος με αφορμή τα 36 χρόνια από την τουρκική εισβολή, και χαιρετίστηκε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο. Χθες, είπε ο Πρωθυπουργός, ήταν η τραγική επέτειος: «Μαύρες ημέρες για την Κύπρο, αλλά και για την Ελλάδα που βρισκόταν τότε κάτω από την μπότα μιας δικτατορίας στρατιωτικής και ξενόφερτης».

Μετά τη συνάντηση που είχε ο κ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο κ. Δ. Χριστόφια αποφασίστηκε Κύπρος και Ελλάδα να συντονίσουν τις κινήσεις τους, τόσο σε επίπεδο ηγεσίας όσο και σε διπλωματικό επίπεδο στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο, με σκοπό την ανάδειξη και την προώθηση των τριών προτάσεων για το Κυπριακό, τις οποίες υπέβαλε προσφάτως ο κύπριος πρόεδρος. Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι ο «κύπριος πρόεδρος με το πακέτο των προτάσεών του βρίσκεται ένα βήμα μπροστά στις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού». «Εχω πει πολλές φορές σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και την Τουρκία, η Κύπρος ή θα μας διαιρεί ή θα μας ενώνει» είπε ο Πρωθυπουργός για να προσθέσει: «Επιδιώκουμε το δεύτερο» και υποσχέθηκε ότι η Ελλάδα, η κυβέρνηση και ο ίδιος θα βρίσκονται πάντα δίπλα στους αγώνες για την επανένωση της Κύπρου.

Ο πρόεδρος της Κύπρου αναφέρθηκε στο πακέτο των τριών προτάσεων, λέγοντας ότι αν γίνει αποδεκτό θα αλλάξει το κλίμα και θα οδηγήσει σε αποτελέσματα που θα είναι θετικά και για τους Τουρκοκυπρίους και για την ίδια την Τουρκία και για τους Ελληνοκύπριους.

Παρέμβαση Σαμαρά για τα ελληνοτουρκικά
Την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και της Επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, προκειμένου να ενημερωθούν οι βουλευτές και ο ελληνικός λαός, ζήτησε χθες ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς από τα Ιωάννινα, με αφορμή την παρουσία των ερευνητικών σκαφών «Πιρί Ρέις» και «Τσεσμέ» στο Αιγαίο. «Γιατί διαφορετικά σε λίγο θα μας φαίνεται “φυσιολογικό” το καλοκαίρι να υπάρχει μια τέτοια παρουσία, η οποία κάθε άλλο παρά αθώα είναι» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
BHMA

5 σχόλια:

  1. ελπίζω να μην ξέχασε το φέσι του γιατί έχει και προσκύνημα να κάνει.stef

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αλλωστε την προσέγγιση με το Ισραηλ την υποδεικνύει εμμέσως πλην σαφώς και η έκθεσις του SRATFOR...

    AZ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με το ένα πόδι σε κάθε βάρκα, δύσκολα τον βλέπω να στέκεται χωρίς να βραχεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το μόνο που μπορεί να συζητήσει με το Ισραήλ είναι το θέμα της ΑΟΖ και τίποτα άλλο, αγνοώντας τις διάφορες "εκθέσεις" των ανθελληνικών κέντρων SRATFOR (τι είναι αυτό; καινούριο;), ΕΛΙΑΜΕΠ κλπ !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιωργάκη μη στέλνεις πολλά μηνύματα... κοστίζουν... και δεν υπάρχει και μία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.