20/7/10

Δια πυρός και σιδήρου


του Κ. Μπετινάκη
Σας παρουσιάζω τη μεγαλύτερη αυτοκρατορία όλων των εποχών. Η οποία διαθέτει 700 στρατιωτικές βάσεις σ΄ ολόκληρο τον κόσμο κυρίως για να περικυκλώνει τις περιφέρειες της Ρωσίας και της Κίνας. Αυτή τη στιγμή διεξάγει δύο πολέμους με ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις, στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Και όλα δείχνουν να ετοιμάζει και τρίτο μέτωπο, στο Ιράν.

Η αεροπορική βάση Bagram στο Αφγανιστάν, παίζει τον ίδιο ρόλο που έπαιζε η μεγάλη ναυτική και αεροπορική βάση Cam Ranh Bay στον πόλεμο του Βιετνάμ.

Ιμπεριαλισμός; Έχετε ακούσει ποτέ κάποιον από τους Αμερικανούς ηγέτες να λέει αυτή τη λέξη πια; Ούτε καν για «ιδεαλιστικό ιμπεριαλισμό», όπως είχε πει κάποτε ο Δημοκρατικός πρόεδρος Γούντροου Γουίλσον «ώστε να αποκτήσει ο κόσμος ασφαλέστερη δημοκρατία».

Αλλά τι περιμένουν να πετύχουν οι Αμερικανοί στο Αφγανιστάν; Ό,τι δεν είχαν καταφέρει οι Βρετανοί και οι Σοβιετικοί προηγουμένως.

Ο Ομπάμα, παρά την προεκλογική φρασεολογία του, δείχνει να αγωνίζεται να διατηρήσει την αυτοκρατορία που κληρονόμησε από τους προκατόχους του.

Μπορεί ο Ψυχρός Πόλεμος να έχει τελειώσει, αλλά έχουμε κι εδώ ένα νέο μέτωπο. Τον πόλεμο των Αγορών. Όπως η κατοχή στο Ιράκ, θυμίζει την κατάληψη των Φιλιππίνων το 1901.

Στις ΗΠΑ, αλλά και γενικότερα στη Δύση, έχουν περάσει το ενδιαφέρον του κόσμου στην «οικονομική κρίση», για να μην σκέφτονται τι τους κοστίζουν οι πόλεμοι. Ελάχιστα τα Μέσα Μαζικής Αποβλάκωσης (ή Αποχαύνωσης), ασχολούνται με τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, ή στο Ιράκ. Απλώς προετοιμάζουν την κοινή γνώμη για τον επόμενο πόλεμο στο Ιράν.

Είναι κάτι όπως οι ημέτεροι μεγιστάνες του Τύπου, που έχουν «περάσει» πως το «Κυπριακό δεν πουλάει».

Καθώς ο στρατηγός Πετρέους ανέλαβε την διοίκηση της «διεθνούς στρατιωτικής αποστολής στο Αφγανιστάν», δήλωνε πως «βρισκόμαστε εδώ για να νικήσουμε».

Και όλοι έχουν ξεχάσει την υπόσχεση του Ομπάμα, πως «θα αρχίσει η αποχώρηση των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν τον Ιούλιο του 2011». Στον υπόλοιπο ένα χρόνο θα πρέπει ν αποδείξουν ότι κατάφεραν

Αλλά όπως σε όλα τα ζητήματα εξωτερικής τους πολιτικής οι ΗΠΑ οι ΗΠΑ τα περιβάλλουν με μία θολούρα, εκεί που δεν περιγράφονται είναι στο Μεσανατολικό. Αλλά κόρακας κοράκου μάτι βγάζει; Έχει μήπως πάρει το μάτι σας κάπου στον αμερικανικό Τύπο να αναφέρεται το Ισραήλ Ισραήλ ως ιμπεριαλιστική δύναμη;

Το Ισραήλ έχουν κυβερνήσει πολλοί ακροδεξιοί ηγέτες, από τότε που ο Μεναχέμ Μπέγκιν είχε εντατικοποιήσει το πρόγραμμα με τους εποικισμούς των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών. Κανένας τους όμως δεν το έκανε με τον τρόπο του τωρινού, του Μπίμπι Νετανιάου που έχει αφήσει να εννοηθεί ότι το κάνει με τρόπο που «ξεγελά τους Αμερικανούς» και κοροϊδεύει τους Παλαιστίνιους.

Ο Μπίμπι, όπως είπε και στην πρόσφατη συνέντευξή του στην Όπρα Χάζα, «δεν έχουν αλλάξει οι συνθήκες από την υπογραφή της συνθήκης της Χεβρόνας του 1997 –που είχε γίνει με τη συγκατάθεση των Αμερικανών- και πρόβλεπε ότι δεν πρόκειται να γίνει αποχώρηση «από συγκεκριμένους στρατιωτικούς στόχους». Ποιοι είναι αυτοί; Ολόκληρη η Κοιλάδα του Ιορδάνη για παράδειγμα.

«Και τι σημασία έχει αυτό;»

«Μα επειδή έτσι έχω σταματήσει τις συμφωνίες του Όσλο» κομπάζει ο Μπίμπι. «Και επειδή γνωρίζω πόσο ευμετάβλητη είναι η Αμερική», κομπάζει ο Μπίμπι (πόσα άραγε απ΄αυτά γνωρίζει το Στέητ Ντηπάρτμεντ;)

Α, να μην ξεχάσω, ξέρετε πως χαρακτήρισε τον τ. πρόεδρο Μπιλ Κλίντον; «Εξαιρετικά φιλοΠαλαιστίνιο, την ώρα που οι Παλαιστίνιοι θέλουν να μας πετάξουν στη θάλασσα»!!!



Αλλά για να καταλάβουμε από πού αντλούν όλο αυτό το θράσος οι Ισραηλινοί, αρκεί ένα δημοσίευμα των New York Times: «Ποσά που εκπίπτουν από την Εφορία ενισχύουν οικισμούς στη Δυτική Όχθη».

«Δύο φορές το χρόνο, Αμερικανοί Ευαγγελιστές (Χριστιανοί) εμφανίζονται σε έναν αμπελώνα σε εβραϊκό οικισμό στους λόφους της αρχαίας Σαμάριας για να «συμμετάσχουν» σε μια βιβλική προφητεία, μαζεύοντας σταφύλια και πατώντας τα να βγει κρασί. Πιστεύοντας έτσι ότι βοηθούν στην δεύτερη έλευση του Χριστού!

Στην πραγματικότητα, συμμετέχουν σ’ ένα πρόγραμμα της εβραϊκής οργάνωσης Ha Yovel, που στρατολογεί εθελοντές «για να δουλέψουν στο πλευρό του εβραϊκού λαού στο Ισραήλ».

Κατά την επίσκεψή τους όμως τον περασμένο Φεβρουάριο, οι Ευαγγελιστές εθελοντές βρέθηκαν μέσα στη διαμάχη για τη γη, μια καθημερινή αναμέτρηση εκειπέρα. Όταν οι Αμερικανοί Ευαγγελιστές πήραν το δρόμο για τα αμπέλια, οι Παλαιστίνιοι άρχισαν να τους πετούν πέτρες, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο από τους εθελοντές, και ένας Εβραίος έποικος να πυροβολήσει ένα 17χρονο Παλαιστίνιο βοσκό, στο πόδι.

«Τους λένε πως βρίσκονται στη Γη της Επαγγελίας και ότι καθήκον τους είναι να βοηθούν τους Εβραίους», λέει ο ΣαϊντΚαντούς, από διπλανό χωριό. Όμως δεν είναι η Γη της Επαγγελίας εδώ, είναι η Γη μας και την κλέβουν».

Το παράδοξο είναι ότι καθώς η αμερικανική κυβέρνηση έχει πάρει επίσημα θέση εναντίον της επέκτασης των οικισμών των Ισραηλινών εποίκων στα κατεχόμενα, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών παρέχει διευκολύνσεις στις οργανώσεις εκείνες που χορηγούν οικονομική βοήθεια στους Εβραίους εποίκους… Έρευνα των New York Times στο «Αμερικανικό Θησαυροφυλάκιο», έδειξε πως 40 αμερικανικές οργανώσεις έχουν στείλει 200 εκατομμύρια $ ως δωρεές –που εκπίπτουν από την εφορία- σε οικισμούς εποίκων στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, την περασμένη δεκαετία.

Σήμερα, τουλάχιστον μισό εκατομμύριο Ισραηλινοί εβραίοι ζουν στις κατεχόμενες περιοχές μετά τον πόλεμο του 1967, περιοχές που θα πρέπει να ανήκουν στο Παλαιστινιακό κράτος (αν ποτέ δημιουργηθεί) και όπου ζουν σήμερα τέσσερα εκατομμύρια Παλαιστίνιοι.

Δείξτε μου όμως, μια αυτοκρατορία, που κυβέρνησε με βάση το Διεθνές Δίκαιο, και όχι το δίκαιο του ισχυρότερου…

5 σχόλια:

  1. Και οπως συνεβη πολλες φορες στο παρελθον "Sic transit gloria mundi".Ολες οι αυτοκρατοριες εχουν ημερομηνια ληξεως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δε βρήκατε μπρε κανάνα πιό νέο χάρτη; έχει το Καζαχστάν για π.χ. ακόμα βάσεις των αληταράδων; Όχι δα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. //Οκτώ Αμερικανοί στρατιώτες και έξι Αφγανοί πολίτες σκοτώθηκαν σε επιθέσεις που έγιναν στον νότιο Αφγανιστάν, περιλαμβανομένης και επίθεσης Ταλιμπάν εναντίον αστυνομικού σταθμού.

    Από αυτούς τρεις Αμερικανοί στρατιώτες και πέντε Αφγανοί πολίτες έχασαν την ζωή τους κατά την επίθεση Ταλιμπάν εναντίον της κεντρικού αστυνομικού τμήματος στην πόλη Κανταχάρ. Αξιωματούχοι λένε πως την επίθεση ξεκίνησε ένας βομβιστής αυτοκτονίας ο οποίος ανατινάχτηκε μαζί με αυτοκίνητο γεμάτο εκρηκτικές ύλες στην πύλη εισόδου στον αστυνομικό σταθμό. Μετά την έκρηξη άλλοι ένοπλοι συνέχισαν την επίθεση εναντίον του σταθμού χρησιμοποιώντας αυτόματα όπλα και χειροβομβίδες.

    Το αρχηγείο του ΝΑΤΟ στην περιοχή ανακοίνωση ότι τελικά η επίθεση αποκρούστηκε επιτυχώς από την αφγανική αστυνομία η οποία και απέτρεψε την είσοδο των εισβολέων στον σταθμό.//
    -Φωνή της Αμερικής
    http://www1.voanews.com/greek/news/afghanistan-2010-7-14-98454909.html

    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι βασεις ειναι 800 και οχι 700.
    ΟΙ ΗΠΑ εχουν 11 στολους κρουσεως
    και αυτη την στιγμη οι 3 μαζι και 3 αεροπλανοφορα ειναι στην Κινα και νοτια αυτης.Η Κινα ομως διεκδικωντας το δικαιωμα το αυτονοητο του εμποριου της βρισκεται σε οργανωση τεραστιου εμπορικου στολου ως και στη προστασια αυτου με βασεις υποβρυχιων σε βαθεια υδατα που ξεκινουν απο τα νοτια της Κινας και φτανουν μαζι με λιμανια μεχρι
    70 χιλιομετρα απο το Ιραν.Το αν θα γινει κατι στο Ιραν θα ειναι κινηση κατα της Κινας διοτι η τροφοδοσια της απο Καζακσταν δεν ειναι ακομα επαρκης (5% μονο των αναγκων της) και το 95% των καυσιμων της το παιρνει απο το Ιραν.Το μπαχαλο στο Αφγανισταν καθυστερει την Κινα να απλωσει σωληνες καυσιμων προς τα νοτιοδυτικα της και τροφοδοτειται σκοπιμα το μπαχαλο απο την Δυση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.