9/7/10

Πιέσεις Βρετανίας - ΗΠΑ για Τουρκία

Ο ΥΠΕΞ της Βρετανίας, Γουίλιαμ Χέιγκ, χαρακτήρισε την Τουρκία ως βασικό Νατοϊκό σύμμαχο και την τουρκική οικονομία ως τη μεγαλύτερη αναδυόμενη οικονομία της Ευρώπης.

Σε δηλώσεις, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης στο Λονδίνο, με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, ο κ. Χεγκ είπε ότι η Τουρκία δεν έχει να επιλέξει μεταξύ Ανατολής και Δύσης, καθώς είναι στην Ανατολή και στη Δύση και σημείωσε ότι οι απόψεις της για το Αφγανιστάν, τη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια εκτιμώνται ιδιαίτερα.

Επαναλαμβάνοντας τη βρετανική υποστήριξη στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ ο κ. Χεγκ είπε ότι αν η Ένωση στρέψει τα νώτα στην Τουρκία θα πρόκειται για τεράστιο στρατηγικό λάθος.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανεφέρθηκε στο ιστορικό των τουρκο-βρετανικών σχέσεων και αφού ανέφερε ότι ο πρώτος Τούρκος πρέσβης τοποθετήθηκε στο Λονδίνο το 1793, είπε πως με τη νέα συμφωνία "Στρατηγικού Συνεταιρισμού" θα εκσυχρονίζεται εκείνη που υπεγράφη το 2007 μεταξύ των δυο χωρών. Πρόσθεσε πως η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών έχει τέσσερις διαστάσεις, εκείνη των διμερών σχέσεων, εκείνη εναντίον της τρομοκρατίας, την τοπική στη Μέση Ανατολή και Ασία όπως και την υπερατλαντική.

Είπε ακόμη ότι η άνοδος της τουρκικής οικονομίας κατά το πρώτο τρίμηνο του χρόνου έφθασε το 11,7% και στον βιομηχανικό τομέα το 20%.

--------------------

Πλήρη στήριξη στην Τουρκία προσέφεραν σήμερα ΗΠΑ και Βρετανία. Μάλιστα οι δυο χώρες καλούν την ΕΕ να δεχθεί στους κόλπους της την Τουρκία το συντομότερο δυνατό.

Βρετανία: «τεράστιο στρατηγικό λάθος η μη ένταξη της τουρκίας στην Ε.Ε.»
Με σθένος στηρίζει η Βρετανία την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή ήταν η θέση που διατυπώθηκε κατά την συνάντηση που είχαν το απόγευμα στο Λονδίνο οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Ο Βρετανός Υπ. Εξ, Γουιλιαμ Χαγκ δήλωσε ότι η χώρα του στηρίζει με σθένος την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, υποδεικνύοντας μάλιστα ότι θα ήταν τεράστιο στρατηγικό λάθος αν οι Βρυξέλλες γυρίσουν την πλάτη στην Άγκυρα. Σημειώνεται ότι φυσικά στην ατζέντα των δυο υπουργών βρέθηκε επίσης το κυπριακό και οι εν εξελίξει συνομιλίες.

Στήριξη της Τουρκίας και από τις ΗΠΑ
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις από πλευράς ΗΠΑ.Με μία δήλωσή του στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera», ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επέρριψε και πάλι στην Ε.Ε. τις ευθύνες για την ανατολικο-κεντρική στάση της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τη θέση ότι εάν η Τουρκία μείνει εκτός της ΕΕ, τότε θα αρχίσει να ψάχνει για συμμάχους εκτός της Δύσης. Στην συνέντευξη του, ο κ. Ομπάμα είπε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν σωστό να δεχθεί η ΕΕ την Τουρκία στους κόλπους της ως πλήρες μέλος. Πρόσθεσε ότι εάν οι Τούρκοι δεν νοιώθουν τους εαυτούς τους ως μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας, τότε θα ψάξουν αλλού για συμμάχους.

SIGMALIVE

10 σχόλια:

  1. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Αυτά για όσους βιάζονται να συμπεράνουν ότι οι ΗΠΑ στρε΄φονται εναντίον της Τουρκίας κλπ. Η Εξωτερική πολιτική ασκείται σε βάθος χρόνου και θελει υπομονή. Δεν γίνεται με τσαμπουκάδες καφενείου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. If the US is so adamant in not losing turkey why not allow turkey in joining nafta.

    The we will see.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν τους θέλει η Αμερική τόσο πολύ, γιατί δεν τους κάνει πολιτεία των ΗΠΑ; Αλλά αυτό που θέλει η Αμερική είναι να διαλύσει την ΕΕ. Η Αγγλία ακολουθεί τις ΗΠΑ σαν υποτακτικός. Γι αυτό και ο de Gaulle δεν την ήθελε μέσα στην ΕΟΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Ο ΥΠΕΞ της Βρετανίας, Γουίλιαμ Χέιγκ, χαρακτήρισε (...) την τουρκική οικονομία ως τη μεγαλύτερη αναδυόμενη οικονομία της Ευρώπης."

    Τι λε ρε, κάτσε να αρχίσει να ανεβαίνει η Ελλάδα...


    "ο κ. Χεγκ (...) σημείωσε ότι οι απόψεις της για το Αφγανιστάν, τη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια εκτιμώνται ιδιαίτερα."

    Τέτοιο κουμάσι και γλύφτης που είναι τι άλλο να πει; Μυρίστηκε μεζέ ο τσόγλανος ιμπεριαλιστής!



    "Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τη θέση ότι εάν η Τουρκία μείνει εκτός της ΕΕ, τότε θα αρχίσει να ψάχνει για συμμάχους εκτός της Δύσης."
    Στην συνέντευξη του, ο κ. Ομπάμα είπε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν σωστό να δεχθεί η ΕΕ την Τουρκία στους κόλπους της ως πλήρες μέλος."


    Τους έπιασε τους Αμερικανούς ο πόνος αν θα μπει η Τουρκία στην ΕΕ ; Όχι βέβαια! Θέλουν να μπει στην ΕΕ η Τουρκία ώστε να υιοθετήσει πλήρως το δυτικό μοντέλο και να πέσει στη φάκα όπως όλες οι υπόλοιπες χώρες συμπεριλαμβανομένου της Ελλάδας! Γιατί αυτή τη στιγμή ΔΕΝ την ελέγχουν και ότι δεν ελέγχουν τα αεριτζήδικα τσιράκια των μεγαλο-τραπεζιτών τους πονάει, όχι ως συμπόνια όμως! Εξ'ου και το προειδοποιητικό ύφος!

    Παρ'ότι δεν δίνω δεκάρα για την εξ' ανατολάς γείτονα, αυτές οι δηλώσεις είναι η πιο απροκάλυπτη απόδειξη του τι παιχνίδια παίζονται στο δρόμο του παγκόσμιου ελέγχου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μήπως πρέπει η ΕΕ να βγει απο το ΝΑΤΟ και να δημιουργήσει έναν ωραιότατο ευρωστρατό;
    Και ας κάτσει η Βρετανία και οι ΗΠΑ με την Τουρκία και όποιον άλλον θέλουν.
    Στο φινάλε αν οι ΗΠΑ καίγονται τόσο για την Τουρκία να την κάνουν δική τους πολιτεία. Άλλωστε όση σχέση έχει η Τουρκία με την Ευρώπη (ως πολιτισμός) άλλο τόσο έχει και με τις ΗΠΑ (δηλ καμία)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. >και την τουρκική οικονομία ως τη μεγαλύτερη αναδυόμενη οικονομία της Ευρώπης.<

    Μήπως έγινε λάθος στην μετάφραση; Δεν βγαίνει νόημα, αφού η Τουρκία δεν είναι Ευρώπη.

    @ 9:08 π.μ.

    Πολύ σωστός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολυ συγκινηθηκα με την φωτογραφια των δυο αδελφων μουσουλμανων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. //αφού η Τουρκία δεν είναι Ευρώπη.//


    Με την κατοχη της Ανατολικης Θρακης η Τουρκια ανηκει τυποις στην Ευρωπαίκη ηπειρο.Μηπως θελεις να μαθεις ποιος της παραχωρησε την Ανατολικη Θρακη;Μα φυσικα ο Ελληνικος στρατος υπακουοντας τις εντολες των Αγγλο-Γαλλων.Δυστυχως φιλε μου εμεις καναμε την Τουρκια Ευρωπη.Για περισσοτερες πληροφοριες διαβασε το βιβλιο του Νεοκλη Σαρρη "Εξωτερικη πολιτικη και πολιτικες εξελιξεις στην πρωτη Τουρκικη δημοκρατια" κεφαλαιο Α'.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το παράδοξο είναι ότι επιτρέψαμε σε χώρες, όπως το Ισραήλ και την Τουρκία, οι οποίες δεν ανήκουν στην Ευρώπη, να μετέχουν σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όπως η Eurovision, το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου και καλαθοσφαίρισης και άλλες ίσως, που δεν θυμάμαι τώρα.

    Η εκκένωση της Αν. Θράκης από τον ελληνικό στρατό, υπήρξε εγκληματικό λάθος, που το πληρώσαμε αργότερα με την Μ/ασιατική Καταστροφή, διότι δεν είχαμε από πού να πιέσουμε.

    Τέλος πάντων, αυτά είναι άλλη ιστορία τώρα. Αυτά δεν αναιρούν την παρατήρησή μου, ότι η τουρκική οικονομία δεν ανήκει στις ευρωπαϊκές οικονομίες. Είναι απολύτως λάθος αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. //Αυτά δεν αναιρούν την παρατήρησή μου, ότι η τουρκική οικονομία δεν ανήκει στις ευρωπαϊκές οικονομίες//


    Και σ'αυτην την θεση σου λανθανεις, διοτι αυτην την στιγμη η Τουρκια ειναι μελος των G20.Ποιος ειναι αυτος που πιεσε να την δεχτουν σ'αυτον τον ατυπο οργανισμο, αν η οικονομια της δεν ειχε Ευρωπαϊκο προσανατολισμο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.