19/7/10

Ανησυχία Ουάσιγκτον για τη σινοπακιστανική συμφωνία

Την έντονη ανησυχία του Λευκού Οίκου για τη πυρηνική συμφωνία με την οποία η Κίνα θα προμηθεύσει δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες (για πολιτική χρήση) στο Πακιστάν, εξέφρασε τη Δευτέρα η αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον, επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει να εγκριθεί από την Ομάδα Προμηθευτών Πυρηνικών Υλικών (NSG).

"Πιστεύουμε ότι η NSG, η οποία συνεδρίασε πρόσφατα για να εξετάσει" τη συμφωνία αυτή "έχει θέσει έναν ορισμένο αριθμό ερωτημάτων που χρειάζονται απαντήσεις, γιατί κάθε συναλλαγή που περιλαμβάνει την πυρηνική ενέργεια προκαλεί ανησυχίες, και το Πακιστάν το γνωρίζει", δήλωσε η Κλίντον σε συνέντευξη Τύπου στο Ισλαμαμπάντ.

Η NSG επεξεργάζεται κατευθυντήριες γραμμές για να μην επιτραπεί οι ευαίσθητες εξαγωγές που προορίζονται για πολιτική χρήση της πυρηνικής ενέργειας, να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς."Εμείς εκφράσαμε (τις ανησυχίες αυτές), καθώς και άλλα μέλη της NSG, και περιμένουμε απαντήσεις στα ερωτήματα που τέθηκαν", πρόσθεσε.

Η Κλίντον είπε ότι "εντατικές συνομιλίες" έχουν αρχίσει ενόψει μιας συμφωνίας για τα πυρηνικά με το Πακιστάν, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα προκαλέσει και άλλες υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένου του αυστηρού ελέγχου επί των εξαγωγών των πληροφοριών και των πυρηνικών υλικών .

Ο πατέρας της πυρηνικής βόμβας του Πακιστάν, Αμπντούλ Καντίρ Χαν, είχε ομολογήσει το 2004 ότι είχε μεταβιβάσει πυρηνικά μυστικά στο Ιράν, τη Λιβύη και τη Βόρεια Κορέα, δηλώσεις τις οποίες αρνήθηκε στη συνέχεια.

Η Κίνα υπερασπίστηκε την Πέμπτη την πυρηνική συμφωνία της με το Πακιστάν, δηλώνοντας ότι οι στόχοι της είναι "ειρηνικοί", μετά το αίτημα για διευκρινίσεις από την Ουάσινγκτον.Η Κίνα, παραδοσιακός σύμμαχος του Πακιστάν, είναι επίσης και ο σημαντικότερος προμηθευτής όπλων προς στη χώρα αυτή.

Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον έφτασε την Δευτέρα το απόγευμα στην Καμπούλ για να συναντηθεί με τον αφγανό πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι, μία ημέρα πριν τη διεθνή διάσκεψη για το μέλλον της χώρας.
SKAI.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.